SBI PO (Pre.) Examination Held on 30-04-2017 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer key

SBI PO (Pre.) Examination Held on 30-04-2017

Quantitative Aptitude

1. ?2 – 137.99 ÷ 6 = 21.99 ×01

(A)  23

(B)  50

(C)  42

(D)  29

(E)  35

Answer: (A)

2. ?% of 400.02 + 12.932 = 285

(A)  18

(B)  15

(C)  24

(D)  34

(E)  29

Answer: (E)

3. (3327.99 – 27.93) ÷ ? = 110 ×99

(A)  9

(B)  1

(C)  19

(D)  15

(E)  5

Answer: (E)

4. 5520 ÷01 + √226 × 5.99 = ?

(A)  350

(B)  550

(C)  500

(D)  450

(E)  250

Answer: (B)

5. 160.01 + 40 ÷ (16.5 ÷ 33) = ?

(A)  310

(B)  290

(C)  250

(D)  350

(E)  240

Answer: (E)

Directions – (Q. 6-10) Refer to the graph and answer the given question.

6. Number of students who opted for Course B in 2013 was what per cent more than that who opted for course A in 2013?

(A) 

(B)   

(C)    

(D)    

(E)    

Answer: (C)

7. What is the difference between the total number of students who opted for courses A and B together in 2012 and that who opted for both the courses together in 2014?

(A)  50

(B)  30

(C)  60

(D)  40

(E)  20

Answer: (D)

8. In 2014, if ‘X’ students passed courses A and B each and the ratio of number of students that failed courses A and B respectively was 5 : 2, what is the value of ‘X’?

(A)  190

(B)  220

(C)  160

(D)  150

(E)  180

Answer: (B)

9. What is the average number of students who opted for course A in 2010, 2011 and 2012?

(A)  225

(B)  250

(C)  230

(D)  240

(E)  260

Answer: (D)

10. The number of students who opted for courses A and B in 2011n was respectively 25% more and 35% less than that in 2009. What was the total number of students who opted for courses A and B together in 2009?

(A)  600

(B)  540

(C)  575

(D)  560

(E)  584

Answer: (D)

11. The respective ratio between numerical values of curved surface area and volume of right circular cylinder is 1 : 7. If the respective ratio between the diameter and height of the cylinder is 7 : 5, what is the total surface area of the cylinder ? (in m2)

(A)  2992

(B)  3172

(C)  2882

(D)  3576

(E)  3992

Answer: (A)

12. The time taken by the boat to cover a distance of ‘D – 56’ km upstream is half of that taken by it to cover a distance of ‘D’ km downstream. The respective ratio between the speed of the boat downstream and that upstream is 5 : 3. If the time taken to cover ‘D-32’ km upstream is 4 hours, what is the speed of water current? (in km/h)

(A)  5

(B)  3

(C)  4

(D)  16

(E)  8

Answer: (C)

13. Poona invests Rs 4200 in scheme A which offers 12% p.a. simple interest. She also invests Rs (4200 –P) in scheme B offering 10% p.a. compound interest (compounded annually). The difference between the interests Poona earns from both the schemes at the ends of 2 years is Rs 294, what is the value of P?

(A)  1500

(B)  800

(C)  600

(D)  1000

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

14. Man sold two articles-A(at a profit of 40%) and B (at a profit of 20%). He incurred a total profit of Rs 169 in the whole deal. If article A costs Rs 140 less than article B, what is the price of article B?

(A)  Rs 380

(B)  Rs 280

(C)  Rs 340

(D)  Rs 375

(E)  Rs 300

Answer: (D)

15. A is eighteen years older to B. The respective ratio of B’s age six years hence and C’s present age is 3 : 2. If at present A’s age is twice the age of C, what was B’s age four years ago?

(A)  26 years

(B)  28 years

(C)  29 years

(D)  20 years

(E)  16 years

Answer: (A)

16. C is twice as efficient as B. If B and C together can complete the same price of work in  in how many days can C alone finish the same piece of work?

(A)  36

(B)  24

(C)  16

(D)  28

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

17. Out of her monthly salary, Ridhi spends 34% various expenses. From the remaining, she gives 1/6th to her brother, 2/3rd to her sister and the remaining she keeps as savings. If the difference between the amounts she gave to her sister and brother was Rs 10,560, what was Ridhi’s savings?

(A)  Rs 3,740

(B)  Rs 3,420

(C)  Rs 4,230

(D)  Rs 3,230

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

18. A bag contains 63 cards (numbered 1, 2, 3, ……, 63). Two cards are picked at random from the bag (one after another and without replacement), what is the probability that the sum of numbers of both the cards drawn is even?

(A)  11/21

(B)  34/63

(C)  7/11

(D)  11/63

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

19. 80 litre of milk is mixed with some water such that milk to water ratio become 8 : 3. ‘x’ litre of mixture is taken out and 5 litres of water is added. If in resultant mixture, water is 40 litre less than the milk, find the value of x?

(A)  16 litre

(B)  13 litre

(C)  11 litre

(D)  15 litre

(E)  None of the above

Answer: (C)

Directions – (Q. 20-24) In this question, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate answer and answered as

(A) x > y       (B) x ≥ y

(C) x < y       (D) x ≤ y

(E) x = y or relationship cannot be established

20. (I) 3x2 – 4x + 1 = 0

(II) 15y2 – 8y + 1 = 0

Answer: (B)

21. (I) x2 + 14x + 45 = 0

(II) y2 + 19y + 88 = 0

Answer: (E)

22. (I) x2 – 2x – 8 = 0

(II) y2 + 15y + 54 = 0

Answer: (A)

23. (I) 2x2 – 9x + 9 = 0

(II) y2 – 7y + 12 = 0

Answer: (D)

24. (I) x2 = 121

(II) y2 – 23y + 132 = 0

Answer: (D)

25. A jar contains mixture of milk and water in the respective ratio of 3 : 1. 1/25th of the mixture was added to it. If the resultant ratio between milk and water in the jar was 2 : 1, what was the initial quantity of mixture in the jar ? (in litre)

(A)  160

(B)  180

(C)  200

(D)  250

(E)  192

Answer: (C)

26. 17 9 10 16.5 ? 90

(A)  44

(B)  35

(C)  48

(D)  38

(E)  33

Answer: (B)

27. 7 6 10 27 ? 515

(A)  112

(B)  104

(C)  114

(D)  96

(E)  108

Answer: (B)

28. 33 40 29 42 25 ?

(A)  40

(B)  44

(C)  52

(D)  48

(E)  46

Answer: (B)

29. 316 307 282 233 152 ?

(A)  35

(B)  25

(C)  31

(D)  41

(E)  47

Answer: (C)

30. 5 9 33 72 121 ?

(A)  169

(B)  163

(C)  171

(D)  184

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

Directions – (Q. 31-35) Study the table and answer the given option.

Data regarding the number of voters at 6 different centres – A, B, C, D, E.

31. What is the average number of people who voted at centres B, D and E?

(A)  1700

(B)  1880

(C)  1720

(D)  1740

(E)  1560

Answer: (A)

32. What per cent of the total number of registered voters cast invalid votes at Centre D, if the number of invalid voters cast at Centre D was 10% of the number of votes cast?

(A)  5.5

(B)  8.5

(C)  7.5

(D)  6.5

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

33. At centre F, the total number of registered voters was 25% less than that at Centre C. At Centre F, number of people who voted was 450 less than that at Centre C and 150 votes cast were declared invalid. What was the respective ratio between the number of valid votes cast and the total number of registered voters at centre F?

(A)  4 : 5

(B)  3 : 4

(C)  2 : 3

(D)  6 : 1

(E)  5 : 8

Answer: (C)

34. Number of people who did not vote at Centre D was what per cent more than that who did not vote at Centre A?

(A)   

(B)    

(C)   

(D)    

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

35. What is the difference between the total number of people who did not vote at Centres A and B together and that who did not vote at Centres D and E together?

(A)  80

(B)  62

(C)  50

(D)  70

(E)  118

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...