SBI PO (Pre.) Examination Held on 30-04-2017 Reasoning Question Paper With Answer Key

SBI PO (Pre.) Examination Held on 30-04-2017

Reasoning

1. Five movies – D, E, F G and H are released on five different days of the same week starting from Monday and ending on Friday, but not necessarily in the same order. F is released on one of the days before Thursday. Only two movies are released between F and G. H is released immediately before G. D is released on one of the days after H. Which movie was released on Wednesday?

(A)  E

(B)  Either G or D

(C)  G

(D)  H

(E)  F

Answer: (D)

2. Four cartons – A, B, Y and Z are placed above one another, but not necessarily in the same order. Each carton contains a different drink-Pepsi, Coffee, Frooti and Milkshake, but not necessarily in the same order. Only carton B is kept between the cartons of Pepsi and Frooti. Carton of Coffee is kept immediately below carton of Frooti. Carton of Coffee is kept at one of the positions below Z. What is the position of the carton of Milkshake in the stack?

(A)  Cannot be determined

(B)  Immediately below the carton of Frooti

(C)  First from the bottom

(D)  Immediately above the carton of coffee

(E)  Second from the top

Answer: (A)

Directions – (Q. 3 to 5) Study the following information and answer the given question.

  Each of the six stores P, Q, R, S, T and U sold different number of books in one day. Only three stores sold less books than U. P sold more books than R. T did not sell the highest number of books. S sold more books than R and P, but less than U. The store which sold the second highest number of books sold 72 books.

3. How many books did Q probably sell?

(A)  43

(B)  58

(C)  71

(D)  65

(E)  89

Answer: (E)

4. Which of the following stores sold the second lowest number of books?

(A)  T

(B)  P

(C)  S

(D)  R

(E)  Q

Answer: (B)

5. If the total number of books sold by P ad T is 125, then how many books did P sell?

(A)  51

(B)  76

(C)  68

(D)  45

(E)  53

Answer: (E)

6. In a vertical queue of 13 people, all facing north, K stands exactly at the centre of the queue. No one stands between K and W. Only five people stand between W and P. L stands at one of the positions before P, but not at the beginning of the queue. How many people stood after W?

(A)  Three

(B)  None

(C)  Five

(D)  Seven

(E)  Six

Answer: (D)

7. In which of the given expressions, does the expression ‘C < P’ definitely holds false?

(A)  P ≥ A ≥ L ≤ E ; C ≤ L ≥ O > N

(B)  P < A ≤ L ≥ E; C ≥ L ≤ O < N

(C)  P = A ≥ L = E; C = L > O < N

(D)  P > A > L > E; C < L < O < N

(E)  P = A ≥ A < E; C < L ≥ O ≥ N     

Answer: (B)

8. A person starts from Point A, walks 30 m towards south and reaches Point B. He then takes right walks 7 m followed by a right turn and walks for 6 m. He then takes a right turn and walks 7 m. He takes a final left turn, walks a certain distance and reaches Point R. Point R is 17 m to the north of Point B. What is the distance between Point A and Point R?

(A)  18 m

(B)  23 m

(C)  21 m

(D)  27 m

(E)  13 m

Answer: (E)

9. S is the only son of V. V is married to R. M is the daughter of R. R is the grandmother of A. How is S definitely related to A?

(A)  Uncle

(B)  Cannot be determined

(C)  Father

(D)  Father-in-law

(E)  Nephew

Answer: (B)

10. What should come in place of $ and # respectively in the expression-

P ≥ A $ R ≤ O ≤ T; S < L ≤ A # M, so that the expression T > M definitely holds true?

(A)  >, ≤

(B)  ≤, =

(C)  < , <

(D)  ≤, ≤

(E)  ≥, ≥

Answer: (C)

Directions – (Q. 11 to 15) Study the given information carefully to answer the given question.

  C, D, E, F W, X, Y and Z have to attend a wedding in January, April, September and December months of the same year. In each month the wedding is on either the 11th or the 24th of the month. Not more than two of the given people have to attend a wedding in the same month.

  W has to attend a wedding on the 11th of the month which has only 30 days. Only three people have to attend a wedding between W and Y. C and Y have to attend a wedding neither on the same date nor in the same month. C does not have to attend a wedding in April. Only two people have to attend a wedding between C and F. X and F have to attend a wedding on the same date. D has to attend a wedding on one of the days before X. Only one person has to attend a wedding between D and E. Less than four people have to attend a wedding between E and Z.

11. How many people have to attend a wedding between F and Z?

(A)  Two

(B)  Three

(C)  None

(D)  More than three

(E)  One

Answer: (D)

12. When does X have to attend a wedding?

(A)  24th April

(B)  Cannot be determined

(C)  11th January

(D)  24th September

(E)  11th December

Answer: (E)

13. If all the people are made to attend the wedding in alphabetical order starting from 11th January and ending on 24th December, the schedule of how many people will remain unchanged?

(A)  One

(B)  Two

(C)  Five

(D)  None

(E)  Three

Answer: (E)

14. Who among the following has to attend a wedding before y?

(A)  Both C and X

(B)  Only W

(C)  None

(D)  Both F and W

(E)  Only F

Answer: (C)

15. As per the given arrangement, four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which of the following does not belong to the group?

(A)  W

(B)  F

(C)  Z

(D)  Y

(E)  X

Answer: (C)

Directions – (Q. 16 to 18) In the questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer. And answered as-

(A) Only conclusions I follows

(B) Either conclusion I or II follows

(C) Both conclusion I and II follows

(D) Neither conclusion I nor II follows

(E) Only conclusion II follows

16. Statements:

M < O ≤ U ≤ R ≥ T;

P ≥ R ≤ I ≤ C < L

Conclusion: (I) L > M      (II) O ≤ C

Answer: (C)

17. Statements:

C < L = L ≤ N > G;

I < M ≥ O > R > T

Conclusion: (I) C < O      (II) G > T

Answer: (D)

18. Statements:

M < O ≤ U ≤ R ≥ T;

P ≥ R ≤ I ≤ C < L

Conclusion: (I) P > T       (II) P = T

Answer: (B)

Directions – (Q. 19 to 23)  Read the given information to answer the given questions-

  Eight people viz., X, G, T, C, P, J, A and M live on different floors of a building. The ground floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered eight. All of t hem can perform a different form of dance viz., Kathak, Garba, Dandiya, Bhangra, Lavani, Odissi, Mohiniyattam and Sattriya.

(Note : None of the given information is necessarily in the same order.)

  T lives on an even numbered floor below floor number five. Only three people live between T and the one who performs Garba. As many people live below T same live above the one who performs Lavani. Number of people living between the one who performs Garba and Lavani is equal to the number of people living between C and P. C lives on an even numbered floor above P. Neither C nor P performs Garba or Lavani. The one who performs Kathak lives on an odd numbered floor below floor number four. P does not perform Kathak. The number of people between T and the one who performs Kathak is same as the number of people living between X and the one who performs Lavani. X lives on one of the floors above the one who performs Lavani. Number of people living between C and X is equal to the number of people living between T and M. The one who performs Odissi lives on an even numbered floor immediately above the one who performs Bhangra. Only three people live between G and J. G lives on one of the floors above J. The one who performs Bhangra lives immediately above the one who performs Sattriya. G does not perform daniya.

19. Which of the following statements is not true as per the given arrangement?

(A)  C performs Odissi.

(B)  The one who performs Garba lives on floor number six.

(C)  T lives immediately above J.

(D)  All the given statements is true.

(E)  Only two people live between M and G.

Answer: (E)

20. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which one of the following does not belong to the group?

(A)  M-Bhangra

(B)  C-Lavani

(C)  A-Odissi

(D)  G-Floor number 8

(E)  J-Floor number 5

Answer: (E)

21. How many people live between the one who performs Lavani and Bhangra?

(A)  More than three

(B)  Three

(C)  None

(D)  One

(E)  Two

Answer: (B)

22. Who performs Sattriya?

(A)  G

(B)  A

(C)  P

(D)  T

(E)  C

Answer: (D)

23. Which dance M performs?

(A)  Garba

(B)  Lavani

(C)  Odissi

(D)  Mohiniyattam

(E)  Kathak

Answer: (A)

Directions-(Q. 24 to 28) Study the given information carefully to answer the given question.

  Eight people – A, B, C, D, E, F, G and H were born in different years, viz. 1961, 1970, 1974, 1980, 1983, 1987, 1996 and 2000, but not necessarily in the same order.

Note: (A) All calculation are done with respect to the present year, 2017 assuming the month and date to be same as that of the years of birth as mentioned above.

(B) Each person is assumed to born on the same date and same month of the respective years.

D was born after 1983, but not in the year 2000. The sum of the present ages of A and D is 64. The difference between the present ages of A and G is less than 5. B was born in an odd numbered year. B is older than G. The sum of present ages of F and C is 68. F is younger than C. H is not the youngest.

24. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

(A)  E

(B)  B

(C)  C

(D)  F

(E)  G

Answer: (B)

25. How many persons is/are younger than E?

(A)  Two

(B)  More than three

(C)  None

(D)  Three

(E)  One

Answer: (C)

26. Who amongst the following was born in the year 1996?

(A)  E

(B)  C

(C)  A

(D)  G

(E)  F

Answer: (E)

27. If A’s uncle is 21 years older than B, then how old is A’s uncle at present (in years)?

(A)  77

(B)  68

(C)  89

(D)  64

(E)  85

Answer: (A)

28. Which of the following represents the difference between the present ages of B and H (in years)?

(A)  22

(B)  19

(C)  25

(D)  32

(E)  13

Answer: (E)

29. In the number 7853921, one is added to each digit exactly divisible by two. Two is subtracted from each digit exactly divisible by three. All other digits are kept unchanged. In the new number thus formed, which of the following digits will appear twice?

(A)  None

(B)  Only 5

(C)  Both 2 and 3

(D)  Only 3

(E)  Both 1 and 7

Answer: (E)

30. In a certain code language, ‘job requires expertise’ is written as ‘la nu si’. ‘expertise in area’ is written as ‘li bo la’ and ‘requires area inspection’ is written as ‘si dm bo’. How is ‘inspection’ written in that code language?

(All the given codes are two letter codes only)

(A)  si

(B)  Either ‘nu’ or ‘si’

(C)  Either ‘bo’ or ‘si’

(D)  dm

(E)  bo

Answer: (D)

Directions – (Q. 31 to 35) Study the following information to answer the given question.

  Eight persons F, G, H, I, O, P, Q and R are seated in a straight line facing north. Each of them works on different floors of an once building viz., 7th, 16th, 18th, 23rd, 31st, 35th, 44th, 47th. None of the given information is necessarily in the same order.

• O sits fourth to the right of the one who works on the 31st floor. The one who works on the 23rd floor sits second to the right of O.

• Q sits third to the left of I. I is not an immediate neighbour of O. Q does not sit at any of the extreme ends of the line.

• Only two people sit between Q and P. The one who works on the 44th floor sits to the immediate right of H. H is not an immediate neighbour of P.

• The difference between the numerical values of floor numbers in which P and the one to the immediate right of P work is 13.

• Only one person sits between F and the one who works on the 35th floor. F is not an immediate neighbour of I.

• More than two people sit between R and the one who works on the 16th floor. O does not work on the 16th floor.

• H works on a floor lower than O.

31. Which of the following pairs represents the persons seated at the two extreme ends of the line?

(A)  G and the one working on the 7th floor.

(B)  I, R

(C)  The ones working on the 18th and 44th floors.

(D)  The ones working on the 31st and 47th floor

(E)  None of these

Answer: (B)

32. What is the difference between the floor numbers in which P and R work?

(A)  31

(B)  4

(C)  3

(D)  16

(E)  15

Answer: (B)

33. F is related to the one working on the 47th floor following a certain pattern based on the given arrangement. In the same pattern, P is related to the one working on the 44th floor. To who amongst the following is H related to following the same pattern?

(A)  The one working on the 35th floor.

(B)  The one to the immediate left of R.

(C)  The one sitting second to the left of R.

(D)  The one working on the 16th floor.

(E)  O

Answer: (D)

34. Fill in the blanks (respectively in the same order) in order to make the statement correct based on the given arrangement-

G………… and O……….

(A)  works on the 47th floor, sits to the immediate left of O

(B)  works on one of the floors above H, works on one of the floors below F

(C)  sits to immediate left of I, works on the 44th floor

(D)  sits second to the right of Q, work three floors above Q

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

35. How many people sit to the left of the one working on the 35th floor?

(A)  One

(B)  Two

(C)  None

(D)  Four

(E)  Three

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...