SBI Probationary Officers (Pre.) Examination Held on 2-7-2016 Reasoning Ability Question Paper With Answer Key

SBI Probationary Officers (Pre.) Examination

Held on 2-7-2016

Reasoning Ability

Directions-(Q. 1-5) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Mark answer :

(A) If only conclusions I follows.

(B) If only conclusion II follows.

(C) If either conclusion I or II follows.

(D) If neither conclusion I nor II follows.

(E) If both conclusions I and II follow.

1. Statement :

A > B ≤ C = D ≤ E, C ≥ F = G > H

Conclusions :

I. G ≤ H II. A > H

Answer: (D)

2. Statement :

H ≥ T > S ≤ Q, T ≥ U = V > B

Conclusions :

I. V > S II. B ≤ H

Answer: (D)

3. Statements : F > K ≥ L, R > K

Conclusions :

I. R > L II. R > F

Answer: (A)

4. Statements :

N ≥ P > K = L, P ≤ Q < Z, T > K

Conclusions :

I. N > Q II. Z < T

Answer: (D)

5. Statements :

P < H = O, E > H < S

Conclusions :

I. H ≥ P II. S > P

Answer: (B)

Directions (Q. 6-10) Study the given information carefully to answer the given questions.

    J, K, L, M, N, O and P seven different boxes of different colours, i.e., Brown, Orange, Silver, Pink, Yellow, White and Green but not necessarily in the same order. Box which is of brown colour is immediately above J. There are only two box between M and the box which is of Brown colour. Box which is of Silver colour is above M but not immediately above M. Only three box are between L and the box which is of Silver colour. The box which is of Green colour is immediately above L. The box which is of Pink colour is immediately above the box O. Only one box is there between K and N. Box K is above N. Neither box K nor J is of Yellow colour. J is not of Orange colour.

6. How many box is/are there between M and O ?

(A) One

(B) Two       

(C) Three

(D) Four

(E) None of the above

Answer: (B)

7. What is colour of ‘O’?

(A) Green

(B) Brown

(C) Silver

(D) Pink

(E) Can’t be determined

Answer: (B)

8. Find the pair of colour and boxes which is not correct ?

(A) K-Pink

(B) P-Silver

(C) J-White

(D) O-Brown

(E) None of the above

Answer: (A)

9. Which of the following condition is correct regarding yellow colour with respect to N ?

(A) There are one box between N and yellow colour

(B) N is immediately above of yellow colour

(C) Yellow colour related to box immediately above N

(D) All of the above is true

(E) None of the above is true

Answer: (C)

10. Which of the following colour is belong to ‘J’?

(A) Brown

(B) Pink

(C) Yellow

(D) Orange

(E) None of the above

Answer: (E)

Directions (Q. 11-13) Study the following information and answer the given question.

• T is the sister of D.

• D is married to P.

• P is the son of M.

• T is the mother of J.

• Y is the father of U.

• Y has only one son and only one daughter.

• U is the daughter of T.

• Q is the son of D.

11. How is P related to T?

(A) Brother

(B) cannot be determined

(C) Brother-in-law

(D) Cousin brother

(E) Uncle

Answer: (C)

12. How is J related to D?

(A) Son

(B) Niece

(C) Son-in-law

(D) Nephew

(E) Daughter

Answer: (D)

13. If M is wife of W then how is Q related to W ?

(A) Son-in-law

(B) Grandson

(C) Nephew

(D) Son

(E) Cannot be determined

Answer: (B)

Directions (Q. 14 and 15) Read the given information carefully and answer the given question P is 9 m to the south of K. K is 5 m to the east of H. H is 4 m to the north of B. L is 3 m west of B. D is 7 m south of L. G is 8 m east of D.

14. If point Z is 5 m to the west of point P, then what is t he distance between B and Z ?

(A) 8 m

(B) 9 m

(C) 5 m

(D) 2 m

(E) 6 m

Answer: (C)

15. How far and in which direction is point K from pint G ?

(A) 11 m to the south

(B) 7 m to the north

(C) 11 m to the north

(D) 9 m to the south

(E) 9 m to the north

Answer: (C)

Directions (Q. 16-20) Study the following information to answer the given questions :

   S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting in a straight line equidistant from each other (but not necessarily in the same order) some of them are facing south while some are facing north.

[Note : Facing the same direction means, if one is facing north than the other also faces north and vice-versa. Facing the opposite directions means, if one is facing north then the other faces south and vice-versa). S faces north. Only two people sit to the right of S. T sits third to the left of S. Only one person sits between T and X. X sits to the immediate right of W. Only one person sits between W and Z. Both the immediate neighbour of T faces same directions. U sits third to the left of X. T faces the opposite direction as S. Y does not sit at any of the extremes ends of the line. V faces the same direction as W. Both Y and U face the opposite direction of Z.

16. How many persons in the given arrangement are facing North ?

(A) More than four

(B) Four

(C) One

(D) Three

(E) Two

Answer: (B)

17. Four of the following five are alike in a certain way, and so form a group. Which of the following does not belong to the group?

(A) W, X

(B) Z, Y

(C) T, S

(D) T, Y

(E) V, U

Answer: (D)

18. What is the position of X with respect to Z ?

(A) Second to the left

(B) Third to the right

(C) Third to the left

(D) Fifth to the right

(E) Second to the right

Answer: (B)

19. Who amongst the following sits exactly between Z and W ?

(A) T

(B) Y

(C) X

(D) W

(E) U

Answer: (A)

20. Who is sitting second to the right of T ?

(A) Z

(B) V

(C) X

(D) W

(E) None of the above

Answer: (B)

Directions (Q. 21-27) Study the following information carefully to answer the given questions is W, X, Y, Z, M, N and O are belongs to three different department R and D, marketing and HR with at least two of them in any of these department. Each of them has a favourite colours such viz., Green, Blue, Red, Pink, Black, Violet and Purple. X works in Marketing Department with M. M’s favourite colour is Purple. Those who work in department R and D do not like Green and Pink. The one who likes Blue works only with O in the department HR. The one whose favourite Colour is Black does not works in the same department with either M or O. W does not works in department Marketing. W like violet, Z and N are works in the same department. N does not like Red. The one whose favourite colour is Pink does not work in department of Marketing.

21. In which department W, Z and N work ?

(A) Cannot be determined

(B) R & D

(C) Marketing

(D) HR

(E) None of the above

Answer: (B)

22. Whose favourite colour is Green ?

(A) X

(B) W

(C) Y

(D) Z

(E) None of the above

Answer: (A)

23. What is M’s favourite colour ?

(A) Violet

(B) Pink

(C) Purple

(D) Black

(E) None of the above

Answer: (C)

24. Which of the following combination is right ?

(A) W-HR : Blue

(B) O-R & D : Black

(C) N-HR : Pink

(D) N-R & D : Black

(E) All are correct

Answer: (D)

25. Y works in which department ?

(A) R & D

(B) Marketing

(C) HR

(D) Cannot be determined

(E) None of the above

Answer: (C)

26. Whose favourite colour is Pink ?

(A) X

(B) W

(C) O

(D) Z

(E) None of the above

Answer: (C)

27. In which department M works ?

(A) Cannot be determined

(B) R & D

(C) Marketing

(D) HR

(E) None of the above

Answer: (C)

Directions (Q. 28-32) Study the following information carefully and answer the questions given below :

     Seven persons P, Q, R, S, T, U and V are going to attend marriage ceremony but not necessarily in the same order in seven different months (of the same year) namely January, February, March, June, August, October and December. Each of them also likes a different fruit namely Banana, Grapes, Papaya, Orange, Mango, Litchi and Apple but not necessarily in the same order. R is going to attend marriage in a month which has less than 31 days. Only two persons are going to attend marriage ceremony between the month in which R and S attends marriage ceremony. The one who likes Banana is going to attend marriage ceremony immediately before T. Only one persons attends ceremony before the one who likes papaya. Q attends ceremony immediately after the one who likes papaya. Only three persons attends marriage ceremony between Q and the one who likes Mango. T likes neither Mango nor Papaya. P attends ceremony immediately before T. V likes Apple. The one who likes Grapes attends ceremony in the month, which has less than 31 days. The one who attends ceremony in March does not like Orange.

28. Which of the following represents the month in which S attends marriage ceremony?

(A) January

(B) Cannot be determined

(C) October

(D) December

(E) June

Answer: (D)

29. Which of the following represents the people who attends ceremony in January and June respectively ?

(A) V, S

(B) U, S

(C) Q, T

(D) U, R

(E) V, R

Answer: (E)

30. How many persons attends ceremony between the months in which V and R attend ceremony ?

(A) None

(B) Three

(C) Two

(D) One

(E) More than three

Answer: (C)

31. As per the given arrangement, R is related to Banana and P is related to Orange following a certain pattern, which of the following is U related to following the same pattern ?

(A) Mango

(B) Litchi

(C) Apple

(D) Papaya

(E) Grapes

Answer: (B)

32. Which of the following fruits, does U like ?

(A) Papaya

(B) Mango

(C) Banana

(D) Grapes

(E) Orange

Answer: (A)

Directions (Q. 33-35) Study the given information carefully and answer the questions.

   Among six books, i.e., A, B, C, D, E and F kept in library shelf of different size. Book A is kept at that shelf which is only less in size than shelf in which booked D is kept. Only three shelfs are less in size than shelf in which book C is kept. Shelf in which F is kept is less in size than shelf in which E is kept. Book F is not kept at the lowest shelf.

33. Who amongst the following book is kept at lowest shelf ?

(A) B

(B) A

(C) E

(D) C

(E) None of the above

Answer: (A)

34. If size of self in which book E is kept is 16 cm2, then which of the following may be the size of the shelf in which book B is kept ?

(A) 19 cm2

(B) 22 cm2

(C) 18 cm2

(D) 17 cm2

(E) 12 cm2

Answer: (E)

35. How many shelf are less in size than shelf in which book E is kept ?

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

(E) More than four

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...