SSC CGL (Tier-2) Main Examination 2017 Held on March 9, 2018 English Language Paper-2 Question Paper With Answer Key

SSC CGL (Tier-2) Main Examination 2017 Held on March 9, 2018

English Language Paper-2

Directions (Q. Nos. 1-3) In the following questions, out of the given four alternatives select the one which best expresses the meaning of the given word.

1. Verbatim

(a)  Exactly

(b)  Virtually

(c)  Carelessly

(d)  Loosely  

Answer: (a)

2. Temerity

(a)  Boldness

(b)  Cowardice

(c)  Distrust

(d)  Uncertainty

Answer: (a)

3. Ruck

(a)  Straighten

(b)  Mass

(c)  Unbend

(d)  Leave

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 4-6) In the following questions, out of the given four alternatives, select the one which is opposite in meaning of the given word.

4. Rueful

(a)  Contrite

(b)  Regretful

(c)  Defiant

(d)  Dolent

Answer: (c)

5. Penury

(a)  Dearth

(b)  Need

(c)  Wealth

(d)  Adversity

Answer: (c)

6. Overweening

(a)  Arrogant

(b)  Haughty

(c)  Brash

(d)  Modest

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 7-16) In the following questions, out of the given four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/phrase.

7. Play one’s ace

(a)  To fight vehemently

(b)  To use one’s best weapon or resource

(c)  To win something

(d)  To depend on chance

Answer: (b)

8. Aid and abet

(a)  To relieve someone of their duties

(b)  To help someone to commit a crime

(c)  To be charitable

(d)  To waste money

Answer: (b)

9. All over hell’s half acre

(a)  Degrading oneself

(b)  Everywhere

(c)  To own a large piece of land

(d)  To be sinful

Answer: (b)

10. An arrow in the quiver

(a)  Strategies that can be followed

(b)  Being vengeful

(c)  Extremely old fashioned

(d)  Types of weapons in one’s possession

Answer: (a)

11. Like a shag on a rock

(a)  Completely alone

(b)  Being sharp

(c)  Highly respected

(d)  To be confused

Answer: (a)

12. Asleep at the wheel

(a)  Feeling sleepy during travelling

(b)  Making money easily

(c)  Not attentive to one’s duties

(d)  To meet with an accident

Answer: (c)

13. The ayes have it

(a)  Everything is in synchronization

(b)  The affirmative votes are in the majority

(c)  The agreement of the superior

(d)  Mob rule

Answer: (b)

14. Dust and ashes

(a)  Something very simple

(b)  Something that is very disappointing

(c)  The death of someone

(d)  Explosion

Answer: (b)

15. Be full of beans

(a)  To be productive

(b)  Full of energy and life

(c)  To have a lot of food prepared

(d)  To work at a farm

Answer: (b)

16. To get more kicks than half pence

(a)  To be physically strong

(b)  Harsh treatment than rewards

(c)  To give more than what one have

(d)  To be happy

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 17-28) In the following questions, out of the given four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the given phrase.

17. Fear of riding in a car

(a)  Astrophobia

(b)  Amaxophobia

(c)  Cacophobia

(d)  Genophobia

Answer: (b)

18. Loss of speech due to medical problem

(a)  Anorexia

(b)  Anosmia

(c)  Aphasia

(d)  Hypogeusia

Answer: (c)

19. Place where cows are sheltered

(a)  Pyre

(b)  Dyke

(c)  Byre

(d)  Convey

Answer: (c)

20. Palm reading

(a)  Bibliomancy

(b)  Logomancy

(c)  Chiromancy

(d)  Amniomancy   

Answer: (c)

21. To atone for one’s sins

(a)  Deprecate

(b)  Effeminate

(c)  Expiate

(d)  Expatriate

Answer: (c)

22. A low level tract of uncultivated grassland

(a)  Island

(b)  Peninsula

(c)  Meadow

(d)  Oasis

Answer: (c)

23. Egg-laying mammal

(a)  Corpus

(b)  Platypus

(c)  Rhizopus

(d)  Octopus

Answer: (b)

24. Food for farm animals

(a)  Glutton

(b)  Leer

(c)  Provender

(d)  Parasol

Answer: (c)

25. Existing only in name

(a)  Titular

(b)  Gratis

(c)  Intestate

(d)  Indelible

Answer: (a)

26. A stand having three legs

(a)  Triptan

(b)  Tripod

(c)  Triver

(d)  Tricot

Answer: (b)

27. One extremely fond of one’s wife

(a)  Umbrian

(b)  Uxorious

(c)  Uriel

(d)  Uther

Answer: (b)

28. Evening prayer in a church

(a)  Vespid

(b)  Vespers

(c)  Vesture

(d)  Vestiges

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 29-31) In the following questions, four words have been given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

29. 

(a)  Camarderie

(b)  Camouflage

(c)  Capricious

(d)  Carnivorous

Answer: (a)

30.

(a)  Desicration

(b)  Disparaging

(c)  Dilapidated

(d)  Diminution

Answer: (a)

31.

(a)  Exasperated

(b)  Excruchisating

(c)  Exaggeration

(d)  Exultation

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 32-36) In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the given four and indicate it by selecting the appropriate option.

32. We must insist that free oratory is only the beginning of free speech, it is not the end, but a ………… to an end.

(a)  medium

(b)  middle

(c)  trail

(d)  means

Answer: (d)

33. India is rushing headlong towards economic success and modernization, counting on high-tech industries such as information technology and biotechnology to …….. the nation to prosperity.

(a)  protect

(b)  protract

(c)  propel

(d)  prob

Answer: (c)

34. It is true that transgenic plants can offer a range of benefits which are above and beyond those who ………… from more traditional innovations in cultivation.

(a)  enacted

(b)  entwined

(c)  elected

(d)  emerged

Answer: (d)

35. There is absolutely no point in complaining that over the years, there has been ………… for increased productivity and higher earnings for workers in industry.

(a)  urge

(b)  force

(c)  pressure

(d)  limit

Answer: (c)

36. Pidgins are languages that are not acquired as mother tongue and that are used for a ……….. set of communicative functions.

(a)  restricted

(b)  spacious

(c)  still

(d)  many

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 37-56) In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

37. (1) Terminals are locations where passengers

(2) and freight can be transferred

(3) from one vehicle or mode to others

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (c)

38. (1) Public attention in the developed world has

(2) recently focused on asthma because of its

(3) rapidly increasing prevalence, effecting up to one in four urban children

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (c)

39. (1) In Spiritualism, it is a part of services

(2) to communicate with life

(3) personalities in the spirit world

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

40. (1) In Marxists philosophy, the bourgeoisie

(2) are the social class that came to own

(3) the means of production during industrialization

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

41. (1) An atom is a smallest constituent unit

(2) of ordinary matter that has the

(3) properties of a chemical element

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (a)

42. (1) Unlike a liquid, a solid object

(2) do not flow to take on

(3) the shape of its container

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

43. (1) Sulphur, while usually polycrystalline

(2) may also occur of other

(3) allotropic forms with completely different properties.

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

44. (1) Metals can be hammered or press permanently

(2) out of shape

(3) without breaking or cracking

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (a)

45. (1) In nineteenth century, ,astronomical research

(2) was focused on the routine work of compute

(3) the motions of astronomical objects

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

46. (1) Clean air scatters blue light much than red wavelength

(2) and so the midday

(3) sky appears blue

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (a)

47. (1) Most optical phenomena

(2) can be accounting for using

(3) the classical electromagnetic description of light

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

48. (1) A telescope’s light gathering power and ability

(2) to resolve small detail

(3) is directly related to the diameter of their objective.

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (c)

49. (1) Aeronautical charts are for visual meteorological conditions

(2) depicts terrain, geographic features

(3) navigational aids and other aids to navigation

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

50. (1) The imperial period of Rome

(2) lasted approximately 1500 year compared

(3) to the 500 years of the Republican era

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

51. (1) Horror movies tends to be a vessel

(2) for showing audiences eras of issues across the globe

(3) visually and in the most effective manner.

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (a)

52. (1) It was during the reign of Elizabeth

(2) that ‘Britannia’ came to be view

(3) as a personification of Britain

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

53. (1) Hoplite soldiers utilized the phalanx formation

(2) of order to be effective in war

(3) with fewer soldiers

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

54. (1) Evidence from 30000 years ago in Europe

(2) reveal starch residue on rocks

(3) used for pounding plants.

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

55. (1) Gluten gives elasticity to dough,

(2) keeps its shape and often give

(3) the final product a chewy texture

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

56. (1) Regional anaesthesia blocks transmission of nerve impulses

(2) among a targeted part of the body

(3) and the central nervous system

(4) No Error

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 57-61) In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The need of the hour is to ……….. value based education. The stress should be on the values such as patience, honesty, tolerance, sympathy and love for fellow brethren and sisters. The students must be indoctrinated to keep values as ………. priority. The youngsters need not only to be taught how to develop their skills, talents and abilities, they must also be taught how to use these skills, talents and abilities for the ………. and betterment of all. Once values become everyone’s priority in life all the negative aspects of life will automatically ……. The world …….. needs people with high values to make it a better place to live in.

57. The need of the hour is to ………. value based education.

(a)  impart

(b)  suspect

(c)  retreat

(d)  reject

Answer: (a)

58. The students must be indoctrinated to keep values as ……. priority.

(a)  mere

(b)  top

(c)  low

(d)  rare

Answer: (b)

59. They must also be taught how to use these skills, talents and abilities for the ………… and betterment of all.

(a)  loss

(b)  misfortune

(c)  welfare

(d)  detriment

Answer: (c)

60. All the negative aspects of life will automatically ……..

(a)  dwindle

(b)  develop

(c)  expand

(d)  enlarge

Answer: (a)

61. The world …… needs people with high values.

(a)  direly

(b)  hardly

(c)  abnormally

(d)  absently

Answer: (a)

Direction (Q. Nos. 62-66) In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Education is the most important and ………. tool for women empowerment. It makes women aware of their rights and responsibilities. Educational achievement of a woman can have …….. effects for the family and across generations. Most of the girls drop out of schools due to the unavailability of separate toilets for them. The recently launched ‘Swachh Bharat Mission’ focusing on …………. sanitation facilities in schools and every rural household by 2019, can prove to be very ……….. in bring down the ……….. of girls dropping out of school.

62. Education is the most important and ………. tool for

(a)  indispensable

(b)  needless

(c)  redundant

(d)  peripheral

Answer: (a)

63. achievements of a woman can have ………. effects for the

(a)  ripple

(b)  relentless

(c)  harsh

(d)  stringent

Answer: (a)

64. focusing on ………….. sanitation facilities in schools

(a)  depriving

(b)  improving

(c)  residing

(d)  resisting

Answer: (b)

65. can prove to be very ………… in

(a)  significant

(b)  meaningless

(c)  dominant

(d)  buoyant

Answer: (a)

66. bringing down the ………. to girls dropping out of school.

(a)  cost

(b)  rate

(c)  profit

(d)  price

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 67-71) In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

When it comes to thinking about how to be happier, many of us …….. about taking more vacations or finding ways to avoid ……. tasks. We may dream about ……….. housework and instead doing something fun and ………. However, tasks which don’t make us happy can, over the time, add up to a meaningful life. Even routine activities like talking on the phone, cooking, cleaning, housework, meditating, emailing praying, waiting for others and balancing finances appear to bring more ……. to people’s lives. but not happiness in the moment.

67. many of us …….. about taking more vacations

(a)  fantasise

(b)  realise

(c)  downsize

(d)  synthesize

Answer: (a)

68. taking more vacations or finding ways to avoid ……. tasks.

(a)  exciting

(b)  mundane

(c)  fresh

(d)  special

Answer: (b)

69. We may dream about ………. housework

(a)  skipping

(b)  interloping

(c)  clipping

(d)  unwrapping

Answer: (a)

70. housework and instead doing something fun and …….

(a)  pleasurable

(b)  regrettable

(c)  inimitable

(d)  excusable

Answer: (a)

71. balancing finances appear to bring more………. to people’s lives

(a)  meaning

(b)  denotation

(c)  inference

(d)  quotation

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 72-91) The question below consists of a set of labelled sentences. These sentences, when properly sequenced form a coherent paragraph. Select the most logical order of sentences from among the options.

72. P : The triumph came against formidable hurdles and in the absence of any expectations.

Q : Indian women were never the favourites, going into the tournament ranked 12th in the world and fourth in Asia – behind World No. 8 China, Korea and Japan.

R : India may have won the final of the women’s Asia Cup hockey tournament against China in a penalty shootout, but it was a fully deserving victory.

S : Throughout their campaign in Japan, team members played out of their skin to register the win, which has secured them a spot in next year’s World Cup emphatically on merit, not as wild-card entrants.

(a)  RSPQ

(b)  SPQR

(c)  PQRS

(d)  SQPR

Answer: (a)

73. P : Chennai and its sprawl extending to two neighbouring districts should return to the traditional wisdom of creating tanks and lakes for water storage and rejuvenating old silted ones, in order to harvest the floods and replenish depleted groundwater.

Q : The finding from one study in 2013 shows that 27 tanks have totally disappeared and another 400 have lost almost their entire capacity.

R  : This underscores the need to revive such natural sponges.

S : Inviting the community to monitor the health of the tanks and lakes can keep out encroachers, who are often protected by parton-politicians.

(a)  SQRP

(b)  PQRS

(c)  RPQS

(d)  RPSQ

Answer: (b)

74. P : However, Indian girls have not matched this rate of access to education.

Q : Still the Indian girl child who has been deprived of this gift as largely girls are not considered worthy of literacy.

R : The power of education in transforming communities is a gift that has changed India in the last few decades.

S : India has seen a substantial increase in primary school enrolment due to the Right to Education (RTE) Act 2009.

(a)  QPRS

(b)  PRQS

(c)  RQSP

(d)  SRQP

Answer: (c)

75. P : All Indian water bodies within and near population centres are now grossly polluted with organic and hazardous pollutants.

Q : India is now facing a water situation that is significantly worse than any that previous generations had faced.

R : That’s why Interstate disputes over river waters are becoming intense and widespread.

S : Not a single Indian city can provide clean water that can be consumed from the tap on a 24 × 7 basis.

(a)  RPSQ

(b)  RQPS

(c)  RSPQ

(d)  QPSR

Answer: (d)

76. P : There is a glimmer of hope with India registering a slight drop in the number of new tuberculosis cases and TB deaths in 2016 compared with 2015.

Q : Incidence estimates for India were considered interim, pending a national TB prevalence survey scheduled for 2017-18.

R : In terms of mortality, the drop was from 0.51 million in 2015 to 0.43 million in 2016.

S : From an estimated 2.84 million new cases in 2015, the number dropped marginally to 2.79 million in 2016, according to the World Health Organizations Global tuberculosis report, 2017.

(a)  RQPS

(b)  PSQR

(c)  SPQR

(d)  SRQP

Answer: (b)

77. P : People today are so driven towards their personal goals that civic sense as an ethic has become a low priority, almost nuisance.

Q : This attitude cuts across all ranks and sections.

R : We don’t think it deserves much importance.

S : Civic sense or rather the lack of it has been widely discussed and somehow it is an undisputed fact that we Indians don’t seem to care much for it.

(a)  RQPS

(b)  QSRP

(c)  RPQS

(d)  SQRP

Answer: (d)

78. P : First impressions count and the first impression that a potential employer will have of you is going to depend on how you present your resume.

Q : The statistics are that the average employer only spends a few seconds looking at it, so it is imperative that it makes an impression.

R : Nobody can ever underestimate how important it is to have a good resume.

S : This is going to be your one and only chance to capture a potential employer’s attention, or for your resume to be tossed into the file of those they don’t want to pursue.

(a)  RPQS

(b)  QSPR

(c)  SRPQ

(d)  SQRP

Answer: (a)

P : The growing popularity of computer, video games and television makes the children very inactive in their lifestyles.

Q : The time spent in these things may be spent in some physical activities.

R : Parents should be a role model for their children.

S : If the parents are looking very active, the children are more likely to be more active and will stay active for the rest of their life.

(a)  SQRP

(b)  RPQS

(c)  PQRS

(d)  QSRP

Answer: (c)

80. P : However, a persons specific daily calorie intake can vary depending on their age, gender and physical activity level.

Q : The average person needs to eat about 2000 calories everyday to maintain their weight.

R : Your body uses calories from food for walking, thinking, breathing and other important functions.

S : The number of calories in food is a measurement of the amount of energy stored in that food.

(a)  RQPS

(b)  PQRS

(c)  PSRQ

(d)  SRQP

Answer: (d)

81. P : How do you find a mate when you are just 2 cm in size and there aren’t many who math your profile?

Q : Now, scientists have discovered that the loudspeakers they make are almost maximally optimized for the purpose at hand: transform any given leaf into the best ‘amplifier’ it could be.

R : But the tiny tree crickets have taken this a step further: they amplify their mating calls using loudspeakers that they themselves build using leaves.

S : An old trick is to draw attention to oneself by creating a lot of noise.

(a)  PSRQ

(b)  QRSP

(c)  PQRS

(d)  SRQP

Answer: (a)

82. P : The list also includes antibiotics and disinfectants, the use of which can stave off killers like sepsis and meningitis.

Q : The 10 critical products that hospitals must stock to save newborns include a piece of cloth to keep a baby warm and close to the mother to encourage breast-feeding.

R : The biggest cause of death is premature birth, while the second is complications like asphyxia during delivery.

S : But other solutions will need greater investment.

(a)  SPQR

(b)  QPSR

(c)  PSRQ

(d)  SRPQ

Answer: (b)

83. P : First, with the discovery of the planet Kepler 90i, orbiting the star Kepler 90, we now know of another star besides the Sun that has eight planets orbiting it.

Q : But this announcement of the discovery of two new exoplanets, Kepler-90i and Kepler-80g by the National Aeronautics and Space Administration is particularly significant.

R : Second Christopher Shallue, a software engineer at Google, and Andrew Vanderburg, of the University of Texas, Austin, have discovered it using a deep learning neural network-an artificial intelligence tools that mimics the workings of a human brain.

S : Exoplanets, or planets outside our solar system, are routinely being discovered, with the number of those that have already been found now standing at 3567.

(a)  SRQP

(b)  PQRS

(c)  QRSP

(d)  SQPR

Answer: (d)

84. P : The funds are intended to offset the loss of wages due to TB and to help with travel and nutrition.

Q : The Central TB Division has said the government would hand over a sum of Rs 500 a month to each of India’s 35 lakh diagnosed TB patients in order to strengthen the fight against the disease.

R : An early study from a prisoner-of-war camp in Germany in the 1940s showed that Soviet inmates, who didn’t receive extra rations from the Red Cross as their British counterparts did, were around 16 times more likely to develop the disease.

S : Yet, much more needs to be done to protect TB patients from the effects of malnutrition, which has a complicated relationship with TB.

(a)  PQSR

(b)  RSQP

(c)  QPSR

(d)  SPRQ

Answer: (c)

85. P : This time the court will have to do more than pronounce on whether the provision discriminates against men on the basis of gender and gives an unconstitutional exemption to women.

Q : It has further noted that in a case of adultery, one person is liable for the offence, but the other is absolved and that the concept of gender neutrality, on which criminal law

R : By agreeing to have another look at the constitutional validity of Section-497 of the Indian Penal Code, under which men can be prosecuted for adultery, the Supreme Court has re-opened a question that has been decided thrice in the past.

S : While agreeing to issue the notice to the government, the Bench has observed that the provision is archaic.

(a)  PRQS

(b)  RPSQ

(c)  SQRP

(d)  QRSP

Answer: (b)

86. P : One lakh rupees invested in Bitocoin in 2010 would be worth a few hundred crore rupees today.

Q : In fact, all it took for the currency to reach $ 11000 after breaching the $ 10000 ark was a single day.

R : In 2017 alone, Bitocoin price has increased by over 1000%.

S : That is the kind of extraordinary return the digital currency has given to investors as its price has witnessed a meteoric rise, from just a few cents in 2010 to hit a lifetime high of over $ 11000 last week.

(a)  PSRQ

(b)  QRSP

(c)  SPQR

(d)  QPRS

Answer: (a)

87. P : Even the periodic directions of the Supreme Court in a public interest case, Dr. S. Rajasekharan vs. Union of India, have not produced any dramatic change in the official attitude.

Q : But as anyone who uses India’s roads knows only too well, that is not an administrative priority.

R : The most effective measure to keep roads safe is enforcement of rules with zero tolerance to violations.

S : Despite the court setting up the Committee on Road Safety and appointing an amicus curiae to help implement its recommendations, it is mostly business as usual for the police in enforcing road rules, for engineers tasked with forming roads and pavements, and transport officials in charge of licensing.

(a)  RQPS

(b)  PQRS

(c)  PSRQ

(d)  QRSP

Answer: (a)

88. P : But it is the conflict between the massive scope for progress provided by the digital era and the fear of loss of individual autonomy that is foregrounded in any debate about data protection laws.

Q : It also enhanced the perils of unregulated and arbitrary use of personal data.

R :Unauthorized leaks, hacking and other cyber crimes have rendered data bases vulnerable.

S : The dawn of the information age opened up great opportunities for the beneficial use of data.

(a)  QSPR

(b)  PQRS

(c)  SQRP

(d)  QRSP

Answer: (c)

89. P : A few months ago, the court had sought the Centre’s response to a petition filed in public interest by former Union Law Minister Ashwani Kumar, who complained about the delay in India ratifying the UN Convention, which it had signed in 1997.

Q : The Union government has informed the Supreme Court that it is seriously considering the 273rd Report of the Law Commission, which has recommended that India ratify the United Nations Convention against Torture and punish its perpetrators.

R : The court disposed off the matter without any direction after being informed that the matter was under serious consideration.

S; The petition had also favoured a standalone legislation to prohibit torture.

(a)  SRQP

(b)  RQPS

(c)  SPQR

(d)  QPSR

Answer: (d)

90. P: The are moving ahead with specific instruments for loss and damage they suffer due to destructive climate-linked events.

Q : Early studies also suggest that it is on track to achieve the national pledge under the 2015 Paris Agreement for a 33-35% cut in emissions intensity per unit of growth from the same base year by 2030, and thus heed the 2°C warming goal.

R : As the 23rd conference of the UN Framework Convention on Climate Change in Bonn shifts into high gear, developing countries including India are focusing on the imperatives of ensuring adequate financing for mitigation and adaptation.

S : India’s progress in reducing the intensity of its greenhouse gas emissions per unit of GDP by 20-25% from 2005 levels by 2020, based on the commitment made in Copenhagen in 2009 has been positive.

(a)  RPSQ

(b)  PQRS

(c)  SRPQ

(d)  QRSP

Answer: (a)

91. P : Delhi’s air quality deteriorates with unfailing regularity, with large swathes of north India in the grip of suffocating smog, but the State government that can make it easier for millions to breathe do not act with any sense of urgency.

Q : The smog that envelops the region is exacerbated by the burning of biomass in Punjab and Haryana and the winter atmosphere is marked by weak ventilation.

R : It is unconscionable for governments, through indifference and inaction, to subject citizens to such toxic air and cause extreme suffering especially among people with respiratory ailments and impaired lung function.

S : It has turned into a public health emergency in the capital, with the air quality index touching extremely hazardous levels in some parts, necessitating the closure of primary schools, has further lowered its standing.

(a)  RSQP

(b)  PSRQ

(c)  SRQP

(d)  RQPS

Answer: (b)

Directions (Q Nos. 92-113) Improve the bracketed part of the sentence.

92. The research efforts by the Danish Carlsberg scientists (great accelerated) the increase in knowledge about yeast and brewing.

(a)  great acceleration

(b)  greatly accelerate

(c)  greatly accelerated

(d)  No improvement

Answer: (c)

93. The Mesopotamia, the brewer’s craft was (the only) profession which derive social sanction and divine protection from female deities.

(a)  only

(b)  an only

(c)  a only     

(d)  No improvement

Answer: (d)

94. Amylase is present in the saliva of humans and some mammals, where (it began) the chemical process of digestion.

(a)  it begins

(b)  it beginning

(c)  it begin

(d)  No improvement

Answer: (a)

95. The phobia typically results in a rapid onset of fear and is present (for much than) six months.

(a)  for much then

(b)  from more than

(c)  for more than

(d)  No improvement

Answer: (c)

96. Systematic desensitization is a process in which the patients seeking help slowly (became accustomed) to their phobia.

(a)  becomes accustomed

(b)  becomes accustom

(c)  become accustomed

(d)  No improvement

Answer: (c)

97. Organic farming in general features practices that (strive in) cycle resources, promote ecological balance and conserve biodiversity.

(a)  strive of

(b)  strive off

(c)  strive to

(d)  No improvement

Answer: (c)

98. Contemporary and historic view regarding diagnosis, prognosis and treatment of medical conditions (have been document) for thousands of years.

(a)  have been documented

(b)  have document

(c)  have being documented

(d)  No improvement

Answer: (a)

99. In open access publishing, a journal article (were made) available free for all on the web by the publisher.

(a)  is make

(b)  making

(c)  is made

(d)  No improvement

Answer: (c)

100. Some forms of feminism have been criticised (for take into) account only white, middle class and college-educated perspectives.

(a)  to take in

(b)  for taking into

(c)  to take into

(d)  No improvement

Answer: (b)

101. Full cultural assimilation occurs when new members of a society become indistinguishable (off) members of the other group.

(a)  of

(b)  from

(c)  for more than

(d)  No improvement

Answer: (b)

102. Human activity since the Industrial Revolution (have increased) the amount of greenhouse gases in the atmosphere.

(a)  has increased

(b)  have increasing

(c)  have increase

(d)  No improvement

Answer: (a)

103. Nitrous oxide (has significant) medical uses, especially in surgery and dentistry, for its anaesthetic and pain reducing effects.

(a)  have significant

(b)  significance

(c)  has significance

(d)  No improvement

Answer: (d)

104. Unlike a merchant ship, which carries cargo, a warship typically (only carry) weapons, ammunition and supplies for its crew.

(a)  only carrying

(b)  carrying only

(c)  carries only

(d)  No improvement

Answer: (c)

105. The modern torpedo is a self-propelled weapon with an explosive warhead, (launched) above or below the water surface.

(a)  were launch

(b)  launching

(c)  are launching

(d)  No improvement

Answer: (d)

106. Oxygen is an oxidizing agent that readily forms oxides (with more) elements as well as with other compounds.

(a)  with most

(b)  for more

(c)  of more

(d)  No improvement

Answer: (a)

107. Reports on Indian rhinoplasty performed by a Kumhar vaidya(were published) in the Gentleman’s Magazine in 1794.

(a)  publishing

(b)  was published

(c)  is been published

(d)  No improvement

Answer: (d)

108. Eastern North American tribes historically (smoked) tobacco both socially and ceremonially, to seal a peace treaty or trade agreement.

(a)  smokes

(b)  has smoked

(c)  was smoking

(d)  No improvement

Answer: (d)

109. Much of the progress in India, especially in higher education and scientific research, (have been credited) to various public institutions.

(a)  have credited

(b)  has credited

(c)  has been credited

(d)  No improvement

Answer: (c)

110. In physiology, dehydration is a deficit of total body water (with a accompanying) disruption of metabolic processes.

(a)  with an accompanying

(b)  to a accompanying

(c)  with accompany

(d)  No improvement

Answer: (a)

111. The greatest legacy one can pass on to one’s children and grand children is not money or other material things (accumulate in) one’s life, but rather a legacy of character and faith.

(a)  accumulate of

(b)  accumulating

(c)  accumulated in

(d)  No improvement

Answer: (c)

112. When a person is angry and the (instant become) silent, the mind than takes a new pace.

(a)  instantly becomes

(b)  instant becoming

(c)  instantly become

(d)  No improvement

Answer: (a)

113. Sri Ramakrishna always (stress on) realization or spiritual awakening where every dispute on God and religion gets entirely silenced.

(a)  stressed on

(b)  stressed

(c)  stressing on

(d)  No improvement

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 114-118) A passage is given with five questions following it. Read the passage carefully and select the best answer to each question out of the given four alternatives.

In 1979, there was no liberalization; there were few multinationals and not many billionaires. ‘Social work’ was done by activists in the field and affluent men and women in cities ‘gave to charity’. The norm in the social sector was to look at everything from the lens of ‘but India is a poor country’. Child labour, e.g., was accepted as necessary evil that helped poor families survive. Concepts like social entrepreneurship, philanthropy and impact investing were unknown. Into that world came Rippan-no connections, no wealth, not even a freedom struggle background, a regular middle-class guy, with a regular middle-class job but with an unshakeable conviction that Indian were India’s responsibility. He was about to set-up an organization that would seek to engage every citizen in the struggle for justice for children. Here was a group of people who talked of large-scale impact, of funding individuals and groups that would work all over India.

CRY not only survived Rippan’s premature death, it grew and changed. In 1989, CRY’s mission and values also struck a chord with top-notch professionals, who gave up jobs to take home salaries of Rs 2000 to Rs 3500 a month.

Today, the development sector in India and abroad is full of people who grew up in what I like to call the CRY School of Social Work and Management. People who discovered their calling in CRY and have gone on to do seminal work across the globe with their own initiatives for change.

Shantha Sinha, who pioneered work in eradicating child labour in Andhra Pradesh, came to Rippan after every funding door had closed. She got a ‘yes’ and an immediate cheque for the funds she needed to start her work which , today, has been replicated globally. Andal Damodaran of the Indian Council for Child Welfare in Chennai, Gloria D’Souza, who founded Parisar Asha in Mumbai, Zakiya and John Kurrien of the Centre for Learning Resources in Pune, innovators in transforming education for children from adverse backgrounds-all of them were similarly supported.

Rippan’s approach was simple: “What I can do, I must do.” His allegiance clear: “CRY is my home, family and life.” His heart belonged to children. Just an hour or so before he died, when one of his oldest and dearest colleagues asked him how he was feeling, he said, “I can see the faces of smiling children outside my window.” I cannot think of a better way to leave the planet.

114. Which world is being talked about in the first sentence of the second para of the passage?

(a)  World of rich people

(b)  World of religious people

(c)  World with no liberalization, less millionaires and lesser ways to help others

(d)  World where people used to help needy ones enthusiastically and with much reverence

Answer: (c)

115. CRY was formed to help

(a)  children

(b)  old age people

(c)  acid attack survivors

(d)  widows

Answer: (a)

116. What is the better way for the author to leave this planet?

(a)  To be able to see the people smiling because of you before you are dying.

(b)  To enjoy all luxuries of life before dying.

(c)  To be able to get recognition of successful entrepreneur before dying.

(d)  To die without any expectations.

Answer: (a)

117. What Rippan’s conviction intended to?

(a)  Help children reach school

(b)  Form organization for the justice for children

(c)  Protest against the government

(d)  Get better care for children

Answer: (b)

118. How Rippan felt about his life at his death?

(a)  Disappointing life full of regrets

(b)  Anger against the government

(c)  Yearning for more

(d)  Satisfied with the happiness of children

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 119-123) A passage is given with five questions following it. Read the passage carefully and select the best answer to each question out of the given four alternatives.

There is exciting news for butterfly enthusiasts. By studying 207 species of butterflies, scientists have created an evolutionary tree painting the detailed picture of butterfly relationships and evolution over time.

An international team of lepidopterists carried out DNA studies and carbon dating analysis to understand the age and characteristics of butterflies. By comparing and merging previous studies on butterflies, the researchers were able to create the new bigger and better evolutionary tree.

“We still have a long way to go, but his is the first comprehensive map of butterfly evolution”, said Akito Y. Kawahara, associated professor at the Florida Museum of Natural History in a release. “Lots of previous studies cover butterfly evolution on smaller scales – by locality or taxon – but surprisingly few have reached across the breadth of butterfly diversity”. Dr. Kawahara is the corresponding author of the paper published in Current Biology.

The report also supported previous studies that butterflies originated around 119 million years ago in the late Cretaceous period. After the mass extinction (65 million  years ago), most of the butterflies diverged into many different groups. The butterfly species were placed in seven groups – Papilionidae, Hedyliadae, Hesperiidae, Pieridae, Riodinidae, Lycaenidae and Nymphalidae.

“Our analyses support swallowtails (Papilionidae) as sister to all other butterflies, followed by skippers (Hesperiidae) and the nocturnal butterflies (Hedylidae) as sister to the remainder”, says the report.

The whites (Pieridae) were supported as sister to brush-footed butterflies (Nymphalidae), blues and metalmarks (Lycaenidae and Riodinidae). Previously, swallowtails and birdwings were believed to have a common ancestor but the new study showed that they feed on different plants. “That tells us that butterflies and plants may have evolved together”, Dr. Kawahara added. They also studied the association of butterflies with ants. Some butterfly larvae secrete sugars that serve as a meal for ants and the ant in return protects the larva from other predators.

This is a well-studied symbiotic relationship. The scientists report that most of the blue butterflies and hairstreaks and some of the metalmark butterflies exhibit this beahviour. “We [India] have about one fifth of the known moths and butterflies represented in Indian collections (3800 out of an estimated 20000 species). The only way they could undertake the study was the fact that they have access to a good collection. We lack this in India,” explained Smetacek.

119. Who are referred to as Lepidopterists?

(a)  Those who study or collect butterflies and moths.

(b)  Those who do study on ants.

(c)  Those who do study on birds.

(d)  Those who do study on plant eaters.

Answer: (a)

120. When did the mass extinction of butterflies happen?

(a)  65 million years ago

(b)  207 million years ago

(c)  119 million years ago

(d)  380 million years ago

Answer: (a)

121. Which group of butterflies is known as nocturnal butterflies?

(a)  Hesperiidae

(b)  Nymphalidae

(c)  Hedylidae

(d)  Papilionoidae

Answer: (c)

122. Which group of butterflies along with bridwings feed on different plants which were believed to have common ancestor in past?

(a)  Riodinidae

(b)  Lycaenidae

(c)  Hesperiidae

(d)  Papilionidae

Answer: (d)

123. Symbiotic relationship is shown most by

(a)  Lycaenidae and Ridnidae

(b)  Ridnidae and Hairstreaks

(c)  Lycaenidae and Hairstreaks

(d)  Hesperiidae and Hedylidae

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 124-128) A passage is given with five questions following it. Read the passage carefully and select the best answer to each question out of the given four alternatives.

A plant species that has outlived the dinosaurs, the Cycas circinalis, a ‘living fossil’ found only in the Western Ghats, faces the threat of extinction due to the over-harvesting of its leaves for commercial purposes.

While there are nine species of Cycas found across the country, almost all of which are classified as being endangered, the Cycas circnalis, found at altitudes between 1500 and 1800 m, has traditionally been  used by tribal communities for a variety of purposes. In the Nilgiris and other p arts of the Western Ghats, where the plant is found, the seed is sometimes soaked in water (to remove a strong poison contained within) and ground into flour, after which it is eaten, while the seed is also said to be used in traditional, indigenous medicine.

However, over the last few decades, the leaves of the circinalis, which are used for ornmanetal purposes like for setting up ‘pandals’ have been harvested in bulk from the remaining plants, often leading to them becoming stunted and unable to reproduce and increase in number. With a single leaf costing as much as Rs 25, the economic incentive to completely strip the plant of all its leaves in one harvest remains high for most people.

Shiny Miriam Rehel, Programme Co-ordinator, for the Biodiversity Restoration Programme at Keystone Foundation speaking to The Hindu, said that circinalis plants do not grow in large numbers in the wild and the over exploitation of the leaves from the plant has caused a further decline over the last few decades.

The Keystone Foundation has been trying to promote the conservation of the species by encouraging forest-dependent communities to sustainably harvest the leaves from the circinalis. “We collect the seeds from the wild and raise it at our nursery on the Keystone campus. We then encourage farmers and tribal communities to grow the pants near to their dwellings or land h oldings,” said Ms. Rehel, who added that the conservation of the species needs to be assured through working with local communities, creating awareness of sustainably harvesting the leaves and ensuring that the plant itself remain healthy. Speaking of their importance, Ms. Rehel said not only the conservation of the endangered circinalis important to protect the livelihood of tribal communities, but also for biodiversity.

She said that the circinalis is an ideal host plant for ants, cupid butterflies and bats, and added that their protection will be a vital aspect of protecting the ecology of the Western Ghats in the long run.

124. Why Cycas circinalis faces the threat of extinction?

(a)  Because of its low production

(b)  Because of excessive cattle grazing

(c)  Because of over-harvesting of its leaves

(d)  Because of pests

Answer: (c)

125. Which word in the passage means ‘native’?

(a)  Indigenous

(b)  Tribal

(c)  Incentive

(d)  Dwelling

Answer: (a)

126. How many uses of Cycas circinalis for humans are mentioned in the passage?

(a)  One

(b)  Four

(c)  Two

(d)  Three

Answer: (d)

127. What else other than over-harvesting has contributed in decline of Cycas circinalis?

(a)  Consumption by wildlife

(b)  The small scale growth of the plant

(c)  The high cost of the plant

(d)  The pollution of air and water

Answer: (b)

128. Why the conservation of Cycas circiinalis important?

(a)  To ensure the livelihood of tribal communities and to protect biodiversity.

(b)  To establish a business of selling it

(c)  To prevent its population from increasing

(d)  To prevent its stunted growth

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 129-133) A passage is given with five questions following it. Read the passage carefully and select the best answer to each question out of the given four alternatives.

It is interesting to note contemporary storytellers such as Vikram Sridhar have stepped out of the traditional boundaries of storytelling to embrace drama. Whiles storytelling might bring to mind grandma’s tales complete with myths and morals, Sridhar believes these stores can be tweaked for a contemporary  retelling. Sridhar, who has been a theatre practitioner for 15 years felt stories could be used to draw attention to social issues.

“I had to think how I could be different from informal storytellers and mould my stories to interest adults and children. I had a strong theatre background, had worked in a corporate set-up and was deeply interested in heritage and conservation. I decided to bring my interests and strengths together into performance storytelling,” says Sridhar. Based in Bengaluru, Vikram followed his passion for storytelling after doing his engineering and MBA.

“I had to travel a lot. In many places in Europe and Singapore, I witnessed ‘Open Night’ where a story, poetry or music was performed at public spaces or coffee shops in 10-minute slots. This made me think that we need larger versions of open night and stores are a strong medium to get a message across.” Sridhar is having a story session at Tipu’s armoury thanks to Indian National Trust for Arts and Cultural Heritage (INTACH), who had done restoration work at the armoury more than 15 years ago. “The armoury is totally in neglect, says Meera lyer, convenor, INTACH-Bangalore Chapter. “Storytelling is also a way to bring attention to the monument and how it can be given a focus and use. A building that is used often, automatically has the greater chance of preservation.”

“I will not be using mike or gadgets,” Sridhar says. “The audience will gets stories of the armoury and more. The history of Karnataka’s Mysore pak will be traced as well as the tale of the iron lady, Onake Obavva who fought the forces of Hyder Ali in the 8th century single-handedly with a pestle (Onake) in the kingdom of Chitradurga”.

129. The transition from stories to drama was due to?

(a)  Sridhar’s conviction that stores can be used to concentrate on social issues.

(b)  His background in theatre.

(c)  His interest in drama.

(d)  His need to step out of traditional boundaries

Answer: (a)

130. How story telling is helping INTACH?

(a)  It will help in generating money

(b)  It will make the monument more popular

(c)  It will help in preservation of the monument.

(d)  It will help to get the attention of the government

Answer: (c)

131. What stories are mentioned in the passage?

(a)  Travel stories of Sridhar

(b)  The process of transition from storytelling to drama

(c)  Story of Tipu’s Armoury, Karnatka’s Mysore Pak, Tale of Iron lady and fight of ONake Obavva with Hyder Ali

(d)  No option is correct

Answer: (c)

132. What is the meaning of the word ‘Armoury’?

(a)  Place where weapons are kept

(b)  Place where clothes are kept

(c)  Place where soldiers sleep

(d)  Place where prisoners are kept

Answer: (a)

133. What was Sridhar interested in?

(a)  Performance story telling

(b)  Heritage and conservation

(c)  Travelling

(d)  Armoury

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 134-160) In the following questions, a sentence has been given Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.

134. The host said to his guests, “Please consider this place as your home.”

(a)  The host requested his guests to have considered that place as their home.

(b)  The host requests his guests for considering that place as their home.

(c)  The host requested his guests to consider that place as your home.

(d)  The host requested his guests to consider that place as their home.

Answer: (d)

135. The vendor said to us, “These mangoes will ripen in three days.”

(a)  The vendor says that those mangoes would ripen in three days.

(b)  The vendor informed us that those mangoes will ripen in three days.

(c)  The vendor says that those mangoes will be ripe in three days.

(d)  The vendor informed us that those mangoes would ripen in three days.

Answer: (d)

136. He said to the physician, “I need to get well soon.”

(a)  He told the physician that he needed to get well soon.

(b)  He told he physician that I needed to get well soon.

(c)  He says to the physician that he needed to get well soon.

(d)  He told the physician that he need to get well soon.

Answer: (a)

137. My father said to me, “We will be going to Jaipur this summer.”

(a)  My father says that we would be going to Jaipur that summer.

(b)  My father told me that we will be going to Jaipur that summer.

(c)  My father says that we will be going to Jaipur this summer.

(d)  My father told me that we would be going to Jaipur that summer.

Answer: (d)

138. Grandfather says, “Health is wealth.”

(a)  Grandfather said that health was wealth.

(b)  Grandfather says that health was wealth.

(c)  Grandfather says that health is wealth.

(d)  Grandfather said that being healthy was being wealthy.

Answer: (c)

139. The candidate said to the panel, “I promise to live up to your expectations.”

(a)  The candidate told the panel that he promises to live up to their expectations.

(b)  The candidate told the panel that he is promising to live up to their expectations.

(c)  The candidate told the panel that he was promising to live up to their expectations.

(d)  The candidate told the panel that he promised to live up to their expectations.

Answer: (d)

140. He said to his partner. “You have to share the responsibilities if you want to share the profits.”

(a)  He told his partner that he had to share the responsibilities if he wanted to share the profits.

(b)  He told his partner that he has to share the responsibilities if he wanted to share the profits.

(c)  He tells his partner that he had to share the responsibilities if he wanted to share the profits.

(d)  He told his partner that he has to share the responsibilities if he wants to share the profits.

Answer: (a)

141. I said to my father, “If you won’t get angry I would like to confess something.”

(a)  I told my father that if he wouldn’t get angry I would like to confess something.

(b)  I told my father that he wouldn’t get angry I will like to confess something.

(c)  I told my father that he wouldn’t get angry when I confess something.

(d)  I told my father that if he wouldn’t get angry I would have liked to confess something.

Answer: (a)

142. The manager said, “We have to have the plan ready by tomorrow.”

(a)  The manager said that they have to have the plan ready by the following day.

(b)  The manager said that they had to have the plan ready by the following day.

(c)  The manager says that they had to have the plan ready by tomorrow.

(d)  The manager told that they have to have the plan ready by the following day.

Answer: (b)

143. Aunt said to mother, “We need to find some more information about the boy’s family.”

(a)  Aunt told mother that they needed to find some more information about the boy’s family.

(b)  Aunt told mother that we need to have found some more information about the boys’s family.

(c)  Aunt told mother that they are needed to find some more information about the boy’s family.

(d)  Aunt told mother that we are in need to find some more information about the boy’s family.

Answer: (a)

144. My brother said, “I can dance better than my friends.”

(a)  My brother said that he can dance better than his friends.

(b)  My brother said that he could dance better than his friends.

(c)  My brother said that he could be dancing better than hits friends.

(d)  My brother said that his dances were better than his friends.

Answer: (b)

145. My son said to me, “I will do my best.”

(a)  My son told me that he would do his best.

(b)  My son told me that he will do his best.

(c)  My son tells me that he would do h is best.

(d)  My son told me this that he will do his best.

Answer: (a)

146. Vaibhav said, “I am reading ‘Great Expectations’ by Charles Dickens.”

(a)  Vaibhav said that he is reading ‘Great Expectations’ by Charles Dickens.

(b)  Vaibhav says that he was reading ‘Great Expectations’ by Charles Dickens.

(c)  Vaibhav said that he was reading ‘Great Expectations’ by Charles Dickens.

(d)  Vaibhav said that he has been reading ‘Great Expectations’ by Charles Dickens.

Answer: (c)

147. “I think I have been too lenient with you,” father said to me.

(a)  My father told me that he thinks that he had been too lenient with me.

(b)  My father told me that he thought that he has been too lenient with me.

(c)  My father told me that he thought that he has been too lenient with me.

(d)  My father tells me that he thinks that he has been too lenient with me.

Answer: (b)

148. “The delivery boy has arrived,” said the watchman.

(a)  The watchman informed that the delivery boy has arrived.

(b)  The watchman informed that the delivery boy had arrived.

(c)  The watchman informs that the delivery boy has arrived.

(d)  The watchman informed that the delivery boy has had arrived.

Answer: (b)

149. The student said, “I am finding it difficult to memorise”

(a)  The student said that he is finding it difficult to memorise.

(b)  The student said that he was finding it difficult to memorise.

(c)  The student says that he was finding it difficult to memorise.

(d)  The student said that he has found it difficult to memorise.

Answer: (b)

150. She said to her friend, “We should go for a picnic.”

(a)  She told her friend that they shall go for a picnic.

(b)  She told her friend that they should go for a picnic.

(c)  She tells her friend that they should go for a picnic.

(d)  She told her friend that was should go for a picnic.

Answer: (b)

151. My friend said to me, “I am angry with you.”

(a)  My friend told me that he is angry with me.

(b)  My friend told me that he was angry with me.

(c)  My friend tells me that he was angry with me.

(d)  My friend told me that he is being angry with me.

Answer: (b)

152. My friend said to me, “I think cooking is more of an art than science.”

(a)  My friend told me that he thinks that cooking was more of an art than science.

(b)  My friend tells me that the thought that cooking is more of an art than science.

(c)  My friend told me that he thought that cooking was more of an art than science.

(d)  My friend told me this that he thinks that cooking was more of an art than science.

Answer: (c)

153. I said to the taxi driver, “Do you known this address?”

(a)  I asked the taxi driver if you knew that address.

(b)  I asked the taxi driver if he knows that address.

(c)  I inquired with the taxi driver if you knew that address.

(d)  I asked the taxi driver if he knew that address.

Answer: (d)

154. The teacher said to me, “Draw the chart on the board.”

(a)  The teacher says me to draw the chart on the board.

(b)  The teacher is asking me to draw the chart on the board.

(c)  The teacher says me to be drawing the chart on the board.

(d)  The teacher told me to draw the chart on the board.

Answer: (d)

155. He said to her, “I have an interview scheduled for tomorrow.”

(a)  He informed her that he has an interview scheduled for tomorrow.

(b)  He informs her that he had an interview scheduled for the next day.

(c)  He informed her that he had an interview scheduled for the next day.

(d)  He informed her that he has had an interview scheduled for tomorrow.

Answer: (c)

156. The receptionist said, “How can I help?”

(a)  The receptionist inquired how she can help.

(b)  The receptionist inquired how she could help.

(c)  The receptionist is asking how she could help.

(d)  The receptionist inquired how she can helping.

Answer: (b)

157. Manjeet said to his friend, “It is easy to find fault with others.”

(a)  Manjeet told his friend that it was easy to find fault with others.

(b)  Manjeet told his friend that it is easy to find fault with others.

(c)  Manjeet has told his friend that it easy to have found fault with others.

(d)  Manjeet told his friend that it was easy to find fault with others.

Answer: (a)

158. “I will be taking an extra class tomorrow.” the teacher said to us.

(a)  The teacher informed us that he will be taking an extra class the next day.

(b)  The teacher informed us that he shall be taking an extra class the next day.

(c)  The teacher informed us that he will be taking an extra class tomorrow.

(d)  The teacher informed us that he would be taking an extra class the next day.

Answer: (d)

159. “My new car will be delivered today,’ he said,.

(a)  He said that this new car would be delivered that day.

(b)  He said that his new car will be delivered that day.

(c)  He says that his new car would be delivered today.

(d)  He said that his new car will be delivered today.

Answer: (a)

160. I said to my wife, “We have brace for the coming storm.”

(a)  I told my wife that we had to brace for the coming storm.

(b)  I told my wife that we have had to brace for the coming storm.

(c)  I tell my wife that we had to brace for the coming storm.

(d)  I told my wife that we had to be bracing for the coming storm.

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 161-180) In the following questions a sentences has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

161. You have to submit the assignment before the deadline.

(a)  The assignment has to be submitted by you before the deadline.

(b)  Submission of the assignment has to be done by you before the deadline.

(c)  Before the deadline you have to be done with the assignment submission.

(d)  The assignment is to be submitted by yourself before the deadline.

Answer: (a)

162. The mechanic will repair the scooter by noon.

(a)  Repairing of the scooter by the mechanic will be done by noon.

(b)  The scooter by noon by the mechanic would have been repaired.

(c)  By noon the mechanic will have repaired the scooter.

(d)  By scooter will be repaired by the mechanic by noon.

Answer: (d)

163. Her performance did not impress the judges.

(a)  Impressing the judges by her performance was not done by her.

(b)  Her performance was not impressive for the judges.

(c)  She failed to impress the judges by her performance.

(d)  The judges were not impressed by her performance.

Answer: (d)

164. The agent showed us many residential properties.

(a)  Showing of many residential properties to us has been done by the agent.

(b)  We were shown many residential properties by the agent.

(c)  Many residential properties the agents had shown us.

(d)  We ourselves were shown by the agent himself many of the residential properties.

Answer: (b)

165. I have been asking you since days to replace the leaking tap.

(a)  You have been asked by me since days to replace the leaking tap.

(b)  Asking you to replace the leaking tap has been done by me since days.

(c)  Replacement of the leaking tap is being asked by me to you since days.

(d)  Since days I have been asking you for replacement of the tap that is leaking.

Answer: (a)

166. This medicine gives me a heartburn.

(a)  Giving of heartburn is done by this medicine.

(b)  I have got heartburn by that medicine.

(c)  A heartburn is given to me by this medicine.

(d)  Heartburning has been caused by this medicine.

Answer: (c)

167. You need to bake it in the over for 15 minutes.

(a)  It needs to be baked in the oven for 15 minutes by you.

(b)  Baking it in the oven for 15 minutes is needed be done by you.

(c)  For 15 minutes in the oven it needs to be baked by yourself.

(d)  It is in need of being baked in the oven for 15 minutes by you.

Answer: (a)

168. The driverless car turned the corner just the way it should.

(a)  Turning of the corner just the way it should has been done by the driverless car.

(b)  The car which is driverless has turned the corner just the way it should.

(c)  The corner was turned by the driverless car just the way it should.

(d)  Just the way it should be doing it the driverless car has been turning the corner.

Answer: (c)

169. I will bake for you your birthday cake.

(a)  Baking of your birthday cake will be done by me.

(b)  You birthday cake will be baked by me.

(c)  For you the cake of your birthday I would be baking.

(d)  It will be me who will bake your birthday cake.

Answer: (b)

170. I adore movie stars.

(a)  Adoring movie stars is being done by me.

(b)  Movie stars are adored by me.

(c)  I am in adoration of movie stars.

(d)  Movie stars are what that is adored by me.

Answer: (b)

171. The management appreciates your efforts.

(a)  Appreciating of your efforts is being done by the management.

(b)  Efforts which are made by you will be appreciated by the management.

(c)  Appreciation of your efforts is done by the management.

(d)  Your efforts are appreciated by the management.

Answer: (d)

172. She eats too much fast food.

(a)  Eating of too much fast food is being done by her.

(b)  Too much fast food is eaten by her.

(c)  Too much of eating fast food she has done.

(d)  Fast food has been eaten by her in too much.

Answer: (b)

173. She will never admit her mistakes.

(a)  Admission of her mistakes will never be done by her.

(b)  Her mistakes will never be admitted by her.

(c)  Her mistakes is what she will never be admitting.

(d)  Admitting her mistakes has never been done by her.

Answer: (b)

174. You need to brush your teeth twice daily.

(a)  Your teeth are needed to be brushed twice by you daily.

(b)  Brushing twice of your teeth daily is needed by you.

(c)  It is twice that you should be brushing your teeth daily.

(d)  Daily you are needed to brush your teeth twice.

Answer: (a)

175. You are making a bad situation worse.

(a)  Making a bad situation worse is being done by you.

(b)  A bad situation is being made worse by you.

(c)  A situation which is bad you are making is worse.

(d)  Worsening a bad situation is being done by you.

Answer: (b)

176. You should talk to your mother more often.

(a)  Your mother should be talked to by you more often.

(b)  Talking to your mother more often should be done by you.

(c)  It is more often that you should be talking to your mother.

(d)  You shall talk to y our mother more than often.

Answer: (a)

177. I always carry a bottle of water with me.

(a)  Carrying a bottle of water is always done by me.

(b)  A bottle of water is always carried by me.

(c)  It is with me that I always am carrying a bottle of water.

(d)  Always I carried a bottle of water with myself.

Answer: (b)

178. I have known this place since I was a kid.

(a)  This p lace has been known to me since I was kid.

(b)  Knowing this place since I was a kid is being done by me.

(c)  Since I was a kid that is a known place to me.

(d)  I have been knowing this place since the time I was a kid.

Answer: (a)

179. She dances the Salsa as if she were twenty something.

(a)  Dancing of the Salsa was done by her as if she were twenty something.

(b)  She was twenty something when she danced the Salsa.

(c)  She becomes twenty something while dancing the Salsa.   

(d)  The Salsa is danced by her as if she were twenty something.

Answer: (d)

180. If you hit a century the selectors will surely notice you.

(a)  If hitting a century is done by you the selectors will surely be noticing you.

(b)  If a century is hit by you, you will surely be noticed by the selectors.

(c)  Noticing of you will surely be done by the selectors if you hit a century.

(d)  When you will be hitting a century then the selectors will be surely noticing you.

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 181-185) In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Never write down a phonetic ………. without fully understanding its meaning in every detail. A key to the various marks will be ……… at the bottom of every page of the dictionary and the student should refer to this ……… . In the front part o the dictionary there will also be found an ……. of all possible sounds that any letter may have; and every sound that any letter may have may be indicated by a peculiar mark, ……….. several letters may represent the same sound there are a variety of symbols for the same sound.

181. down a phonetic ……….. without fully

(a)  from

(b)  form

(c)  for

(d)  of

Answer: (b)

182. various marks will be …….. at the bottom of every

(a)  found

(b)  find

(c)  finding

(d)  to find

Answer: (a)

183. should refer to this …….. . In the front part

(a)  frequency

(b)  frequently

(c)  frequent

(d)  frequenting

Answer: (b)

184. be found an …….. of all possible

(a)  explained

(b)  explaining

(c)  explanation

(d)  explain

Answer: (c)

185. peculiar mark, ……… several letters may represent

(a)  of

(b)  form

(c)  off

(d)  since

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 186-190) In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Sometimes fate is like a small sandstorm that keeps ……. directions. You change direction but the sandstorm chases you. You turn again, but the storm adjusts. Over ….. over you play this out, like some ominous dance with death just before dawn. Why? Because this storm isn’t something that blew in ………. far away, something that blew in …….. far away, something that has nothing to do with you. This storm is you. Something ………. of you. So all you can do is given in to it, step right inside the storm, closing your eyes and plugging up your ears so the sand doesn’t get in and walk ………. it, step by step.

186. sandstorm that keeps ………. directions.

(a)  change

(b)  changing

(c)  changed

(d)  to change

Answer: (b)

187. Over …….. over you pay this out.

(a)  and

(b)  since

(c)  but

(d)  or

Answer: (a)

188. something that blew in ……. far away,

(a)  for

(b)  of

(c)  from

(d)  form

Answer: (c)

189. Something ……… of you.

(a)  into

(b)  on

(c)  inner

(d)  inside

Answer: (d)

190. and walk ………. it, step by step.

(a)  through

(b)  though

(c)  threw

(d)  thought

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 191-195) A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Volcanic eruptions create beautiful surreal panorama like the unique landscape in Turkey. Here, rock structures of different shapes and sizes are a result of volcanic outbursts called “Fairy Chimneys” of Goreme in the Cappadocia region, Turkey, these rock sites are a major tourists attraction. Cappadocia lies in Central Antolia in Turkey with the Taurus Mountains in the south separating if from the Mediterranean Sea. The rock formations that we see today can be traced back to millions of years. Several volcanic eruptions through deep fractures threw up rocks, lava, ash and other materials, After the eruption, a dense ash covered the entire area. Soon the ejected ash solidified into a soft/porous rock called ‘tuff’.

The soft rocks were exposed to sub aerial erosion by wind, water and climatic changes (temperature changes). The rocks expanded in summer as they heated up, and broke up in winter as they froze. Added to this, the icy water collected in the cracks led to disintegration. Cappadocia gets heavy rain, and this too has played its part in altering the landscape. Rainwater has created sweeping curves on the sides of the valleys. The rivers washed away the eroded pieces of rocks and the harder rocks stayed on. Today, you see them in different shapes-capped chimneys, pillars mushrooms and conical formations. As erosion constantly changes the landscape of the cork structures in Cappadocia, it can pose a danger to the habitation.

191. What is ‘tuff’?

(a)  Solidified ash

(b)  A type of volcano

(c)  Local name for the chimneys

(d)  Dense rocks

Answer: (a)

192. What is to the south of Cappadocia?

(a)  Goreme

(b)  Volcanoes

(c)  Turkey

(d)  Taurus Mountains

Answer: (d)

193. When do the rocks break-up?

(a)  Summer

(b)  During rains

(c)  When volcanoes erupt

(d)  Winter

Answer: (d)

194. Why are there curves on the sides of the valley?

(a)  Due to winds

(b)  Due to changing temperature

(c)  Due to rain water

(d)  Due to human activity

Answer: (c)

195. How old are these rock formations?

(a)  Billions of years

(b)  Thousands of years

(c)  Millions of years

(d)  Hundred of years

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 196-200) A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

The Berber are a group of people indigenous to North Africa. In the Nalut district of the Tripolitania region, Ghadames, an oasis town is known as the “pearl of the desert”. It is one of the oldest pre-Saharan cities and a grand example of a traditional settlement. Flying over, I was surprised to see just houses and more houses. There didn’t seem to be any pathways or alleys. Puzzled I few down to investigate. I found that each house is built in such a way that it hangs over the alleys creating an underground network of passages. The ground floor of the house is used to store supplies, the next floor is for the use of the family and the open-air terraces are reserved for women. They were talking a language I did not understand. I later learnt it was Ghadam’s, a Berger language. Towards the end of the month, for three days the old city of Ghadames comes alive with feasting, singing and dancing. It happens at the end of the date harvest. When all the work is done, the people head to the city’s World Heritage-listed old quarter to eat date and celebrate. The people of the old quarter moved out in the mid-1980s, and live in the modern town. But, on this occasion they return to their family homes in the old city. They throw open the doors for singing, dancing and other festivities. The covered alleys provide shelter from the hot Sahara sun.

196. ‘The Berber’ refers to

(a)  A group of settlements in Tripolitania region

(b)  A group of people

(c)  A species of native animals of North Africa

(d)  An Oasis town

Answer: (b)

197. While flying over why we won’t see and pathways in Ghadames?

(a)  The people walk from roof top to roof top.

(b)  Houses are built in such a way that they cover the pathways.

(c)  The pathways are built underground.

(d)  In those days there was no concept of pathways.

Answer: (b)

198. Which part of the house is kept specially for the women folk?

(a)  The terrace

(b)  The ground floor

(c)  The floor above the ground floor

(d)  The floor below the terrace

Answer: (a)

199. When are the 3 days of celebration?

(a)  At the beginning of the date invest

(b)  At the beginning of the holy month

(c)  At the end of the date harvest

(d)  At the end of the holy year

Answer: (c)

200. Which of the following is true?

(a)  Tripolitania is a part of Nalut

(b)  Nalut is a Berber language

(c)  Ghadames town is a part of Nalut district

(d)  The Berber is a part of Nalut

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...