SSC Combined Graduate Level 2nd Shift (Tier-1) Examination Held on 16-8-2015 General Awareness Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level 2nd Shift (Tier-1) Examination Held on 16-8-2015

General Awareness

1. The author of the book ‘Zest for Life’ is-

(A)  Virginia Wolf

(B)  Mark Twain

(C)  Emile Zola

(D)  H. G. Walls

Answer: (C)

2. What is Amnesty International?

(A)  An Environment Protection Organization

(B)  An Animal Rights Protection Organization

(C)  A Human Rights Organization

(D)  A Peace Movement

Answer: (C)

3. Which of the following country has the longest overland tunnetl ?

(A)  Germany

(B)  France

(C)  Spain

(D)  Switzerland

Answer: (D)

4. What according to Communism is the chief enemy of the society ?

(A)  Religion

(B)  Capitalist class

(C)  Private property

(D)  Surplus value

Answer: (C)

5. When income increases, consumption also increases-

(A)  None of the options

(B)  in a lower proportion

(C)  in a  higher proportion

(D)  in the same proportion

Answer: (B)

6. Afla toxins are produced by-

(A)  Bacteria

(B)  Viruses

(C)  Fungi

(D)  Algae

Answer: (C)

7. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey’?

(A)  Mir Jafar

(B)  None of these

(C)  Mir Qasim

(D)  Siraj-ud-duala

Answer: (D)

8. In mountainous areas a natural cause for road blocks is often-

(A)  land slides

(B)  tree felling

(C)  traffic congestion

(D)  road repairs and construction

Answer: (A)

9. The National Police Academy is located at-

(A)  Bengaluru

(B)  Abu Road

(C)  Hyderabad

(D)  Dehradun

Answer: (C)

10. ‘Wall Street’ is the name of the

(A)  Indian Township in Washington

(B)  Super market in Mumbai

(C)  Stock Exchange of Kolkata

(D)  Stock Exchange of New York

Answer: (D)

11. The substrate of Photorespiration is-

(A)  Pyruvic acid

(B)  Fructose

(C)  Glycolate

(D)  Glucose

Answer: (D)

12. The Indian Constitution provides the country with three categories of civil services, namely-

(A)  Administrative, police and foreign services

(B)  All India, central and state services

(C)  Administrative, railway and police services

(D)  Administrative, police and revenue services

Answer: (B)

13. Rotation of crops is essential-

(A)  For increasing the quantity of minerals

(B)  For getting different kinds of crops

(C)  For increasing fertility of the soil

(D)  For decreasing the quantity of proteins

Answer: (B)

14. Match the following-

List-I

(Crops)

(a) Rice                   (b) Maize

(c) Rubber     (d) Sugarcane

List-II

(First in the world)

1. Brazil 2. Malaysia

3. China 4. U. S. A.

(A)  (a) – 3; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 1

(B)  (a) – 2; (b) – 1; (c) – 3; (d) – 4

(C)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 1; (d) – 3

(D)  (a) – 1; (b) – 3; (c) – 4; (d) – 2

Answer: (A)

15. In the case of deadlock between the two houses of the Parliament, the joint sitting is presided over by the-

(A)  President

(B)  Speaker of Lok Sabha

(C)  Vice President

(D)  Senior most member of Lok Sabha

Answer: (B)

16. Which one of the following is the infective stage of the Malarial Parasite ?

(A)  Sporoblast

(B)  Sporozoite

(C)  Schigozoite

(D)  Trophozoite

Answer: (B)

17. Headquarter of European Union (EU) is situated in-

(A)  Munich (Germany)

(B)  Brussels (Belgium)

(C)  Milam (Italy)

(D)  Paris (France)

Answer: (B)

18. Who of the following became a member of the “Din-i-Ilahi” ?

(A)  Tansen

(B)  Raja Man Singh

(C)  Raja Birbal

(D)  Todarmal

Answer: (C)

19. Competition for food, light and space is most severe in-

(A)  Distantly related species growing in the same habitats

(B)  Closely related species growing in the same area or niche

(C)  Distantly related species growing in different habitats

(D)  Closely related species growing in different habitats

Answer: (B)

20. The Thirteenth Pravasi Bhartiya Divas was held on 8th and 9th January, 2015 at-

(A)  New Delhi

(B)  Indore

(C)  Gandhinagar

(D)  Bengaluru

Answer: (C)

21. In a Database Management System (DBMS), the content and the location of the data is defined by the-

(A)  Multi Dimensional data

(B)  Meta data

(C)  Subdata

(D)  Sequence data

Answer: (B)

22. The apparent weight of a man in a lift is less than the real weight when-

(A)  the lift is going up with uniform speed

(B)  the lift is going up with an acceleration

(C)  the lift is going down with uniform speed

(D)  the lift is going down with an acceleration

Answer: (D)

23. The green color seen in firework displays is due to the chloride salt of-

(A)  Sodium

(B)  Barium

(C)  Strontium

(D)  Calcium

Answer: (B)

24. The first Sultan of Delhi to issue regular currency and declare Delhi as the capital of his empire was-

(A)  Balban

(B)  Qutubuddin Aibak

(C)  Alam Shah

(D)  Iltutmish

Answer: (D)

25. Which of the following refers to the white salt which covers the land in some areas during dry season ?

(A)  Usar

(B)  Reh

(C)  Reg

(D)  Erg

Answer: (A)

26. Match the following-

List-I

(a) Chlorophyll

(b) Nostoc

(c) Transpiration

(d) Rust of wheat

List-II

1. Plant Disease

2. Photosynthetic pigment

3. Diazotroph

4. Loss of water from plant surface

(A)  (a) – 2; (b) – 3; (c) – 4; (d) – 1

(B)  (a) – 4; (b) – 3; (c) – 1; (d) – 2

(C)  (a) – 2; (b) – 4; (c) – 3; (d) – 1

(D)  (a) – 3; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 1

Answer: (A)

27. Rainbows are produced when sunlight-

(A)  Incident on rain drops hanging in the atmosphere is dispersed after suffering refraction

(B)  Incident on rain drops hanging in the atmosphere is dispersed after suffering refraction and internal reflection

(C)  Incident or raindrops hanging in the atmosphere is dispersed after suffering reflection

(D)  None of the given statements is correct

Answer: (B)

28. Which of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court ?

(A)  Protection against the violation of the Constitution

(B)  Protection of Fundamental Rights

(C)  Disputes between Centre and States

(D)  Disputes between the States inter se

Answer: (B)

29. One of the regions that receives rainfall from the north-easterly monsoon is-

(A)  Assam

(B)  Kerala

(C)  West Bengal

(D)  Tamil Nadu

Answer: (C)

30. The mercury and sodium street lamps light up because of-

(A)  Atomic emission

(B)  Electron absorption

(C)  Atomic absorption

(D)  Electron emission

Answer: (A)

31. Which one of the following is an indigenously built light combat aircraft of India ?

(A)  Vikrant

(B)  Tejas

(C)  Arjun

(D)  Akash

Answer: (B)

32. Addition of excessive amounts of heat to a lake is referred to as-

(A)  Green House effect

(B)  Heat Bloom

(C)  Thermal pollution

(D)  Refrigeration effect

Answer: (C)

33. Movement of people from a village to a small town and later to a city is known as-

(A)  inter-state  migration

(B)  step-wise migration

(C)  forced migration

(D)  intra-state migration

Answer: (B)

34. Which of the following is not correct about Mahatma Gandhi?

(A)  Gandhi advocated complete separation of politics from religion

(B)  Gandhi supported close relation between religion and politics

(C)  Gandhi believed in the sanctity of means

(D)  Gandhi believed in non-violence

Answer: (A)

35. The difference in the value of visible exports and visible imports is called-

(A)  Balance of Trade

(B)  Balance of Account

(C)  Balance Sheet of items

(D)  Balance of Payments

Answer: (A)

36. Man Booker Prize for 2014 is awarded to-

(A)  Shashi Tharoor

(B)  Lech Walesa

(C)  Richard Flanagan

(D)  Amrita Pritam

Answer: (C)

37. The purpose of choke in a fluorescent lamp is-

(A)  to decrease the current flow

(B)  to decrease the voltage momentarily

(C)  to decrease the resistance

(D)  to increase the current flow

Answer: (C)

38. Catalytic converters are generally made from-

(A)  Alkaline metals

(B)  Transition metals

(C)  Carbon

(D)  Hydrogen

Answer: (B)

39. A person can jump higher on the moon’s surface than on the earth because-

(A)  the acceleration due to gravity in moon is smaller than that on the earth

(B)  the Moon is cooler than earth

(C)  the moon’s surface is rough

(D)  the moon has no atmosphere

Answer: (A)

40. From the national point of view which of the following indicates Micro Approach ?

(A)  Study of sales of TISCO

(B)  Inflation in India

(C)  Per capita income in India

(D)  Educated Unemployment in India

Answer: (C)

41. The only AICC session Gandhiji presided was held at-

(A)  Lahore

(B)  Calcutta

(C)  Madras

(D)  Belgaum

Answer: (D)

42. Bio-diversity is also known as-

(A)  Within habitat diversity

(B)  Between habitat diversity

(C)  Ecosystem diversity

(D)  Global diversity

Answer: (D)

43. The soft silvery metallic element which ionizes easily when heated or exposed to light and is present in atomic clocks is-

(A)  Californium

(B)  Cesium

(C)  Calcium

(D)  Cerium

Answer: (D)

44. Which one of the following is not a feature of Indifference Curve ?

(A)  They do not interest each other

(B)  They slope downwards to the right

(C)  They are concave to each other

(D)  They are parallel to each other

Answer: (C)

45. Which one of these animals is jawless ?

(A)  Shark

(B)  Sphyrna

(C)  Trygon

(D)  Myxine

Answer: (D)

46. The remedies to soil erosion are-

1. Contour bunding

2. Regulation of land use

3. Cutting of trees

4. Allowing grazing of animals

(A)  1, 2

(B)  1, 3

(C)  2, 3

(D)  3, 4

Answer: (A)

47. Kautilya’s Arthashastra’ mainly deals with-

(A)  Political stat craft

(B)  Economic doctrines

(C)  Social aspects

(D)  Military aspects

Answer: (A)

48. Jaspal Rana is the name associated with which of the following games-

(A)  Weight lifting

(B)  Boxing

(C)  Shooting

(D)  Archery

Answer: (C)

49. What is the specialty of WINDOWS-NT ?

(A)  Supports multi-processing

(B)  Supports LAN and WAN

(C)  Support Batch processing

(D)  Supports real-time processing

Answer: (B)

50. Ecosystem consist of-

(A)  A population and its non-living elements

(B)  A biotic community

(C)  Population

(D)  A biotic community and its non-living elements

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...