SSC Combined Graduate Level (Tier 1) Examination Held on September 2, 2016 General Intelligence Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (Tier 1) Examination

Held on September 2, 2016

Part A General Intelligence

Directions (Q. Nos. 1-3) Find the odd words/letters/numbers from the given alternatives.

1. 

(a)  AEFJ

(b)  KOPT

(c)  UYZD

(d)  EHIL

Answer: (d)

2.

(a)  81 : 243

(b)  16 : 264

(c)  64 : 192

(d)  25 : 75

Answer: (b)

3.

(a)  Distinguish

(b)  Scatter

(c)  Differentiate

(d)  Classification

Answer: (a)

4. Arrange the following words as per the English dictionary and find the last word.

            Leaf, Lean, Leave, Less

(a)  Lean

(b)  Leave

(c)  Less

(d)  Leaf

Answer: (c)

5. How many triangles are there in the given figure ?

(a)  6

(b)  7

(c)  8

(d)  9

Answer: (*)

6. In a certain code language, APPROACH is coded as CHOAPRAP.

How will RESTRICT be coded ?

(a)  CTRISTER

(b)  ERTSIRTC

(c)  CTRISTRE

(d)  TCIRSTRE

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 7-9) Select the related word/letter/number from the given alternative series.

7. Apes : Gibber : : Camels : ?

(a)  Grunt

(b)  Cheep

(c)  Bleat

(d)  Whine

Answer: (a)

8. TSR : FED : WVU ?

(a)  CAB

(b)  MLK

(c)  PQS

(d)  GFH

Answer: (b)

9. 7 : 32 : : 28 : ?

(a)  126

(b)  136

(c)  116

(d)  128

Answer: (c)

10. John, in the morning, started walking towards North and then turn towards opposite side of the Sun. He then turn left again and stops. Which direction is he facing now ?

(a)  North

(b)  West

(c)  South

(d)  East

Answer: (c)

11. If 64 + 7 = 460, and 25 +8 = 212 then, 43 + 8 = ?

(a)  360

(b)  376

(c)  332

(d)  356

Answer: (d)

12. In a village, there are landlords of which some are literate. Which of the following best expresses the relationship between them ?

(a) 

(b) 

(c) 

(d)  None of these

Answer: (c)

13. Which one of the given figure completes the given figure ?

Answer: (d)

14. What is the mirror image of t he following figure ?

Answer: (a)

15. If the given words are arranged in descending order, then which of the following be last ?

Sapling, Tree, Plant, Seed

(a)  Sapling

(b)  Plant

(c)  Seed

(d)  Tree

Answer: (c)

16. Which one is wrong number in the given series ?

7, 56, 447, 3584, 28672

(a)  3584

(b)  56

(c)  7

(d)  447

Answer: (b)

17. In this question, a statement is followed by assumption I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. You have to decide, which of the following assumptions logically follows from the given statement

Statement Only good singers are invited in the conference. No one without sweet voice is a good singer.

Assumption I All invited singers in the conference have sweet voice.

Assumption II Those singers who do not have sweet voice are not invited in the conference.

(a)  Only I follows

(b)  Neither I nor II follows

(c)  Both I and II follow

(d)  Only II follows

Answer: (c)

18. If + mean ‘×’, − means ‘÷’, × means ‘−‘ and ÷ means ‘+’, then find the value of the following equation.

6 + 64 – 8 ÷ 45 × 8

(a)  85

(b)  76

(c)  87

(d)  75

Answer: (a)

19. Which of the following has the given figure embedded in it?

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 20-21) Find the missing number from the given alternatives.

20. 1, 4, 2, 3, 2, ?

(a)  2

(b)  5

(c)  3

(d)  4

Answer: (d)

21. 

(a)  13

(b)  15

(c)  17

(d)  19

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 22-23) Find the missing number/letter from the given alternatives.

22. AEN, MQZ, CGP, ?

(a)  OSB

(b)  PUE

(c)  MPX

(d)  OTC

Answer: (a)

23. 0, 4, 18, 48, ?, 180

(a)  58

(b)  68

(c)  84

(d)  100

Answer: (d)

24. Select the word, which cannot be formed using the letters of the given word ?

SEGREGATION

(a)  EAGER

(b)  SEA

(c)  GATE

(d)  NATION

Answer: (d)

25. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets by two matrices given below. The columns and row of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first b y its row and next by its column. Ex: ‘U’ can be represented by 03, 14, 32 etc. and ‘O’ can be represented by 56, 67, 75 etc. Similarly you have to identify the set for the word given in the question.

(a)  69, 14, 04, 98

(b)  34, 76, 31, 79

(c)  04, 32, 87, 59

(d)  69, 99, 31, 01

Answer: (b)

Part B Arithmetic

26. A number when divided by 6 leaves remainder 3. When the square of the same number is divided by 6, the remainder is

(a)  0

(b)  2

(c)  1

(d)  3

Answer: (d)

27. Find the wrong number in the given series.

3, 7, 16, 35, 70, 153

(a)  70

(b)  16

(c)  153

(d)  35

Answer: (a)

28. The averages of runs scrored by a player is 11 innings is 63 and the average of his first six innings is 60 and the average of last six innings is 65. Find the runs scored in sixth inning.

(a)  60

(b)  54

(c)  67

(d)  57

Answer: (d)

29. In a parade of school students, the number of boys and girls are in the ratio of 9 : 7 respectively and the total number of boys and girls are 256. Find the number of girls.

(a)  102

(b)  112

(c)  118

(d)  128

Answer: (b)

30. Two persons ride towards each other from two places 55 km apart, one riding at 12 km/h and the other at 10 km/h. When will they be 11 km apart?

(a)  2 h and 30 min

(b)  1 h and 30 min

(c)  2 h

(d)  2 h and 45 min

Answer: (c)

31. A train 150 m long passes a telegraphic post in 12 seconds. Find the speed of the train.

(a)  50 km/h

(b)  12.5 km/h

(c)  25 km/h

(d)  45 km/h

Answer: (d)

32. At an election, ,a candidate secures 40% of the votes, but is defeated by the other candidate by a majority of 298 votes. Find the total number of votes recorded.

(a)  1580

(b)  1490

(c)  1470

(d)  1530

Answer: (b)

33. If  then what is the value of  ?

(a)  4

(b)  5

(c)  3

(d)  6

Answer: (d)

34. The ratio between the height of tower and the point at some distance is 5√3 : 5. What will be the angle of elevation ?

(a)  30°

(b)  60°

(c)  90°

(d)  45°

Answer: (b)

35. Successive discount of 20% and 10% is given on an item of Rs 700, find the selling price.

(a)  504

(b)  196

(c)  582

(d)  601

Answer: (a)

36. The population of a State is 20000. It increases by 20% during the first year and 30% during the second year. The population after two years will be

(a)  32000

(b)  40000

(c)  31200

(d)  30000

Answer: (c)

37. A reduction of 20% in the price of rice enable a buyer to buy 5 kg more for Rs 1200. The reduced price per kg of rice will be :

(a)  36

(b)  45

(c)  48

(d)  60

Answer: (c)

38. A man spends 60% of his income in different expenditures. His income is increased by 20% and his expenditure also increased by 10%. Find the percentage decrease in his saving ?

(a)  10%

(b)  15%

(c)  20%

(d)  25%

Answer: (a)

39. The length of side AB and side BC of a scalene triangle ABC are 12 cm and 8 cm respectively. The size of angle C is 59°. Find the length of side AC.

(a)  12

(b)  10

(c)  14

(d)  16

Answer: (b)

40. Find the value of 

(a)  0

(b)  2

(c)  3

(d)  1

Answer: (b)

41. The sum of the age of mother and a mother and her daughter is 60 years. 12 years ago the mother was eight times as old as her daughter. How old is the daughter at present ?

(a)  20 yr

(b)  28 yr

(c)  16 yr

(d)  12 yr

Answer: (c)

42. In one hour, a boat goes 12 km along the stream and 8 km against the stream. The speed of the boat in still water is

(a)  12 km/h

(b)  11 km/h

(c)  10 km/h

(d)  8 km/h

Answer: (c)

43. A shopkeeper buys 80 articles for Rs 2400 and sells them for a profit of 16%. Find the selling price of one article.

(a)  Rs 36.40

(b)  Rs 34.80

(c)  Rs 35.60

(d)  Rs 33.80

Answer: (b)

44. Find the amount which Shyam will get on Rs 4096, if he gave it for 18 months at  per annum, interest being compounded half

(a)  Rs 5813

(b)  Rs 4515

(c)  Rs 4913

(d)  Rs 5713

Answer: (c)

45. A works twice as fast as B. If B can complete a piece of work independently in 12 days, then what will be the number of days taken by A and B together to finish to work ?

(a)  4

(b)  6

(c)  8

(d)  18

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 46-48) Study the graph carefully to answer these questions

46. The foreign exchange reserve in 2012 was how many times that in 2009 ?

(a)  0.7

(b)  1.2

(c)  1.4

(d)  1.5

Answer: (d)

47. What was the percentage increase in the foreign reserves in 2012 over 2008 ?

(a)  100%

(b)  150%

(c)  200%

(d)  620%

Answer: (a)

48. The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which reserves are below the average reserves is

(a)  2 : 6

(b)  3 : 4

(c)  3 : 5

(d)  1 : 1

Answer: (c)

49. A well of diameter 3 m dug 14 m deep. The Earth taken out of it has been spread evenly all around it in the shape of a circular ring of width 4 m to form an embankment. Find the height of the embankment.

(a)  4.25 m

(b)  2.250 m

(c)  1.125 m

(d)  1.750 m

Answer: (d)

50. If x3 + 1/x3 = 110, then find the value of x + 1/x.

(a)  2

(b)  3

(c)  4

(d)  5

Answer: (d)

Part C English Language

Directions (Q. Nos. 51-52) Choose the word, which is most similar in meaning to the given words.

51. Dishevelled

(a)  Tidy

(b)  Clean

(c)  Neat

(d)  Untidy

Answer: (d)

52. Venerate

(a)  Despise

(b)  Disobey

(c)  Disregard

(d)  Revere

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 53-54) Choose the word, which is most opposite in meaning to the given words.

53. Congenial

(a)  Accord

(b)  Snug

(c)  Engaging

(d)  Unpleasant

Answer: (d)

54. Abjure

(a)  Renounce

(b)  Relinquish

(c)  Abnegate

(d)  Acquire

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 55-57) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

55. Highly skilled

(a)  Consummate

(b)  Inveterate

(c)  Notorious

(d)  Maladroit

Answer: (a)

56. Identification with the feelings of another

(a)  Sympathy

(b)  Empathy

(c)  Apathy

(d)  Compassion

Answer: (b)

57. Insatiable desire for wealth

(a)  Selfish

(b)  Avarice

(c)  Egoist

(d)  Generosity

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 58-60) In these questions, four alternatives are given for the idiom/phrase given in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

58. Cut the mustard

(a)  To get under expectations

(b)  To score average

(c)  To perform well

(d)  To underperform

Answer: (c)

59. Ac chip off the old block

(a)  Reminds them of one’s father

(b)  To remind one’s sin

(c)  Reminds them of one’s son

(d)  Reminds of previous memories

Answer: (a)

60. To fish in troubled waters

(a)  To indulge in evil conspiracies

(b)  To make a profit out of disturbance

(c)  To aggravate the situation

(d)  To make the most of bad bargain

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 61-62) In these questions, a part of sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part, which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case to improvement is needed, mark ‘No improvement’ as your answer.

61. What you have been doing since the workshop last month ?

(a)  have you done

(b)  you have done

(c)  have you been doing

(d)  No improvement

Answer: (c)

62. Corruption is the most serious problem in India.

(a)  the more serious

(b)  very serious

(c)  serious

(d)  No improvement

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 63-66) Each of the following sentences has a blank space and four words given after the sentence. Select whichever word you consider most appropriate for the blank space.

63. Sid and Harsh are …….. unable to complete the task.

(a)  neither

(b)  either

(c)  each

(d)  both

Answer: (d)

64. The examinee could guess ……… the answer correctly.

(a)  at

(b)  about

(c)  through

(d)  to

Answer: (a)

65. Be ……….. and always look to the comfort of others.

(a)  considerate

(b)  cautious

(c)  considerable

(d)  consider

Answer: (a)

66. As usual, a lot of people were ……… in the king’s darbar.

(a)  their

(b)  possess

(c)  past

(d)  present

Answer: (d)

67. In t his question, four words are given out of which one is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

(a)  Ommineous

(b)  Omineous

(c)  Ominous

(d)  Omenous

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 68-71) In the following questions, a sentence has been given in parts, out of which a part contains an error. The part with the error is your answer. In case there is no error then your answer is ‘No error’.

68. He ought not/have done such/a filthy thing.

(a)  He ought not

(b)  have done such

(c)  a filthy thing

(d)  No error

Answer: (a)

69. The reason for/his failure is because/he did not work hard.

(a)  The reason for

(b)  his failure is because

(c)  he did not work hard

(d)  No error

Answer: (b)

70. I have reached/the office before/the rain started.

(a)  I have reached

(b)  the office before

(c)  the rain started

(d)  No error

Answer: (a)

71. A large/consignment of books/are expected.

(a)  A large

(b)  consignment of books

(c)  are expected

(d)  No error

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 72-75) Read the following passage carefully and answer questions given below in the context of the passage.

Every profession or trade, every art and every science has its technical vocabulary, the function of which is partly to designate things or processes which have no names in ordinary English and partly to secure greater exactness in nomenclature. Such special dialects or jargons renecessary in technical discussion of any king. Being universally understood by the devotees of the particular science or art, they have the precision of a mathematical formula. Besides, they save time, for it is much more economical to name a process than to describe it. Thousands of these technical terms are very properly included in every large dictionary, yet, as a whole, they are rather on the outskirts of the English language than actually within its borders.

Different occupations, however, differ widely in the character of their special vocabularies. In trades and handicrafts and other vacations like farming and fishing that have occupied great numbers of men from remote times, the technical vocabulary is very old. An average man now uses these in his own vocabulary. The special dialects of law, medicine divinity and philosophy have become familiar to cultivated persons.

72. Special words used in technical discussion

(a)  may become part of common speech never last long

(b)  never last long

(c)  should resemble mathematical formula

(d)  should be confined to scientific fields

Answer: (a)

73. The writer of t his article is

(a)  a scientist

(b)  a politician

(c)  a linguist

(d)  a businessman

Answer: (c)

74. This passage is primarily concerned with

(a)  various occupations and professions

(b)  technical terminology

(c)  scientific undertakings

(d)  a new language

Answer: (b)

75. It is true that

(a)  various occupations and professions often interchange words.

(b)  there is always a non-technical word that may be substituted for the technical word.

(c)  the average man often uses in his own vocabulary what was once technical language not meant for him.

(d)  everyone is interested in scientific findings.

Answer: (c)

Part D General Awareness

76. Which of the following is known as the Manchester of South India ?

(a)  Kochi

(b)  Vishakapatnam

(c)  Coimbatore

(d)  Bengaluru

Answer: (c)

77. Who was the flag bearer of India at Rio Olympics 2016?

(a)  PV Sindhu

(b)  Jwala Gutta

(c)  Yogeshwar Dutt

(d)  Abhinav Bindra

Answer: (d)

78. Which of the following is the first cricketer to score 1000 runs in an innings?

(a)  Sachin Tendulkar

(b)  Vinod Kamble

(c)  Pranav Dhanawade

(d)  Virat Kohli

Answer: (c)

79. Which of the following is the first cricketer to score 1000 runs in an innings?

(a)  Buckingham Canal

(b)  Indira Gandhi Canal

(c)  Upper Ganges Canal

(d)  Tajewala Canal

Answer: (b)

80. The soil of Kerala is rich in which of the followings soils ?

(a)  Alluvial soil

(b)  Laterite soil

(c)  Sandy soil

(d)  Loamy soil

Answer: (b)

81. Which of the process is known as nitrification ?

(a)  Reaction of nitrogen monoxide with oxygen to form nitric acid

(b)  Reaction of nitrogen dioxide with water to form nitric acid

(c)  Conversion of ammonia to nitrites

(d)  Conversion of nitrite to nitric oxide

Answer: (c)

82. Asbestos is found maximum in which of t he following countries?

(a)  Australia

(b)  Canada

(c)  Africa

(d)  Russia

Answer: (d)

83. Which country announces the imposition of a three-month State emergency after failed coup ?

(a)  Turkey

(b)  Syria

(c)  Sudan

(d)  Iran

Answer: (a)

84. Begihton Cup is related to which of the following sports ?

(a)  Football

(b)  Hockey

(c)  Badminton

(d)  Cricket

Answer: (b)

85. Sun temple is situated in which of the following States ?

(a)  Odisha

(b)  Gujarat

(c)  Karnataka

(d)  Tamil Nadu

Answer: (a)

86. The growth of bacteria is measured by

(a)  hemacytometer

(b)  spectrophotometer

(c)  calorimeter

(d)  auxanometer

Answer: (b)

87. The sideways erosion, which widens the river valley, called

(a)  Lateral corrosion

(b)  Vertical corrosion

(c)  Side corrosion

(d)  Mean corrosion

Answer: (a)

88. The Constitution

(a)  is silent on the President’s re-election to the office

(b)  allows re-election of a person to the President’s post

(c)  restricts a person to remain president for only for terms

(d)  has been amended to allow a person only one term as President

Answer: (b)

89. Smooth muscles are likely to be found in

(a)  muscles of legs

(b)  muscles of arms

(c)  stomach

(d)  heart

Answer: (c)

90. Synagogue is the place of worship of

(a)  Zoroastrianism

(b)  Taoism

(c)  Judaism

(d)  Shintoism

Answer: (c)

91. The civilian airport of highest altitude is in

(a)  Tibet

(b)  Nepal

(c)  India

(d)  China

Answer: (a)

92. The branch of biology, which deals with extinct organisms, is called

(a)  Palynology

(b)  Phylogeny

(c)  Palaeobotany

(d)  Palaentology

Answer: (d)

93. The least distance of distinct vision is

(a)  35 cm

(b)  25 cm

(c)  45 cm

(d)  15 cm

Answer: (b)

94. When will demand become a grant?

(a)  When a demand is proposed.

(b)  After the discussion on demand is over.

(c)  After the demand is granted.

(d)  When the budget session is closed.

Answer: (c)

95. Summer rains in Australia broadly decreases from

(a)  East to West

(b)  West to East

(c)  North to South

(d)  South to North

Answer: (c)

96. The blue revolution is related with

(a)  fish production

(b)  foodgrain production

(c)  oilseed production

(d)  milk production

Answer: (a)

97. Which is post-harvest folk dance in Assam?

(a)  Ankia Nat

(b)  Bihu

(c)  Raut Nacha

(d)  Namgen

Answer: (b)

98. The substrate of photorespiration is

(a)  Fructose

(b)  Pyruvic acid

(c)  Glycolate

(d)  Glucose

Answer: (c)

99. The UNIX operating system is suitable for

(a)  multi user

(b)  real-time processing

(c)  distributed  processing

(d)  single user

Answer: (a)

100. Sink hole is a phenomenon of

(a)  plain

(b)  desert

(c)  tundra

(d)  karst

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...