SSC Combined Graduate Level (Tier-I) 1st Shift Examination Held on 9-8-2015 General Awarness Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-I) 1st Shift Examination Held on 9-8-2015

General Awareness

 

1. Allantois of Embryo helps in-

(A)  Respiration

(B)  Excretion

(C)  Protection

(D)  Digestion

Answer: (B)

2. Which one of the following animals belongs to mollusca ?

(A)  Hare

(B)  Hydra

(C)  Hyla

(D)  Haliotis

Answer: (D)

3. Outside the nucleus DNA is found in-

(A)  Mitochondria

(B)  Ribosome

(C)  Endoplasmic reticulum

(D)  Golgi bodies

Answer: (A)

4. Animal protein is called first class protein because it is-

(A)  Delicious in taste

(B)  Cheaper in the Market

(C)  Rich in essential amino acids

(D)  Easily digestible

Answer: (C)

5. It is easy to burst a gas-filled balloon with a needle than with a nail. It is because-

(A)  Nail exerts more pressure than needle on the balloon

(B)  Needle exerts more pressure than nail on the balloon

(C)  Gas is reactive with the needle

(D)  Nail is more longer than needle

Answer: (B)

6. The velocity of sound in moist air is more than in dry air because the moist air has-

(A)  Less pressure than dry air

(B)  More pressure than dry air

(C)  More density than dry air

(D)  Less density than dry air

Answer: (D)

7. X-rays can be used-

(A)  To detect heart diseases

(B)  To detect defects in precious stones and diamonds

(C)  To detect gold under the earth

(D)  For cutting and welding of metals

Answer: (B)

8. Ice is packed in saw dust because-

(A)  Saw dust is poor conductor of heat

(B)  Saw dust is a good conductor of heat

(C)  Saw dust does not stick to the ice

(D)  Saw dust will not get melted easily

Answer: (A)

9. What is used to identify whether a data word has an odd or even number of I’s ?

(A)  Sign bit

(B)  Zero bit

(C)  Parity bit

(D)  Carry bit

Answer: (C)

10. Rearranging and allocating space in memory

(A)  Multiprogramming

(B)  Multitasking

(C)  Memory Management

(D)  Networking

Answer: (C)

11. What happens when a drop of glycerol is added to crushed KMnO4 spread on a paper ?

(A)  There is a violent explosion

(B)  There is no reaction

(C)  The paper ignites

(D)  There is a crackling sound

Answer: (C)

12. Most commonly used bleaching agent is-

(A)  Alcohol

(B)  Carbon dioxide

(C)  Chlorine

(D)  Sodium chloride

Answer: (C)

13. The least penetrating power ray is-

(A)  α-Ray

(B)  β-Ray

(C)  γ-Ray

(D)  X-Ray

Answer: (A)

14. Hydrogen peroxide is an effective sterilizing agent. Which one of the following product results when it readily loses active oxygen?

(A)  Water

(B)  Hydrogen

(C)  Ozone

(D)  Nasant Hydrogen

Answer: (A)

15. The maximum fixation of solar energy is done by-

(A)  Bacteria

(B)  Fungi

(C)  Green plants

(D)  Protozoa

Answer: (C)

16. The term ‘brown air’ is used for-

(A)  Photochemical smog

(B)  Sulfurous smog

(C)  Industrial smog

(D)  Acid fumes

Answer: (C)

17. Which of the following is FALSE with respect to rain water harvesting ?

(A)  It helps raising water table

(B)  It helps meet rising water demand

(C)  It increases run-off losses

(D)  It is a device of water conservation

Answer: (C)

18. Peroxyacetyl nitrate is a-

(A)  Plant hormone

(B)  Vitamin

(C)  Secondary pollutant

(D)  Acidic dye

Answer: (C)

19. Which of the following river does not originate in Indian territory ?

(A)  Mahanadi

(B)  Brahmaputra

(C)  Satluj

(D)  Ganga

Answer: (B)

20. To whom the line ‘A thing of beauty is a joy for ever’ is attributed ?

(A)  John Keats

(B)  Dr. Charles Dickens

(C)  Dr. Jonathan Swift

(D)  William Wordsworth

Answer: (A)

21. The birthday of which of the following leaders is celebrated as ‘Teachers Day’ in India?

(A)  Dr. Rajendra Prasad

(B)  S. Radhakrishnan

(C)  C. Rajgopalachari

(D)  Lala Lajpat Rai

Answer: (B)

22. The award given for outstanding performance in sports is-

(A)  Bharat Ratna

(B)  Padma Shri Award

(C)  Arjuna Award

(D)  Dronacharya Award

Answer: (C)

23. Which will station’s name mean ‘place of the thunderbolt’?

(A)  Shillong

(B)  Oottacamand

(C)  Darjeeling

(D)  Gangtok

Answer: (C)

24. The ship building yard-Mazgaon Dock is located at-

(A)  Kochi

(B)  Kolkata

(C)  Mumbai

(D)  Vishakhapatnam

Answer: (C)

25. Electric current is measured using which of the following instrument ?

(A)  Voltmeter

(B)  Anemometer

(C)  Wattmeter

(D)  Ammeter

Answer: (D)

26. ‘Agha Khan Cup’ is related with which of the following sport event ?

(A)  Cricket

(B)  Hockey

(C)  Table Tennis

(D)  Football

Answer: (B)

27. Where was the first conference of SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation held ?

(A)  Dhaka

(B)  New Delhi

(C)  Colombo

(D)  Kathmandu

Answer: (A)

28. Which among the following is not a Bretton Woods Institution?

(A)  International Monetary Fund (IMF)

(B)  World Bank

(C)  Organization of Economic Cooperation and Development (O.E.C.D.)

(D)  None of these

Answer: (C)

29. Equilibrium price in the market is determined by the-

(A)  equality between total cost and total revenue

(B)  equality between average cost and average revenue

(C)  equality between marginal cost and marginal revenue

(D)  equality between marginal cost and average cost

Answer: (C)

30. In the national context which of the following indicates Macro Approach?

(A)  Sales of Bata Shoe Company

(B)  Exports of Mangoes to U.K.

(C)  Income from Railways

(D)  Inflation in India

Answer: (D)

31. Internal economies-

(A)  arise in an economy as it makes progress

(B)  accrue to a firm when it expands its output

(C)  arise when there is expansion in internal trade

(D)  arise when there is expansion in an industry

Answer: (D)

32. One of the features of a free market economy is-

(A)  public ownership of factors of production

(B)  rationing and price control

(C)  consumer’s sovereignty

(D)  active state intervention

Answer: (C)

33. Gross National Product-Depreciation Allowance = ?

(A)  Gross Domestic Product

(B)  Personal Income

(C)  Net National Product

(D)  Per Capita Income

Answer: (C)

34. The Panchayat Samiti remains accountable for its functions to-

(A)  The Gram Panchayats and Gram Sabhas

(B)  Zilla Parishads

(C)  Anchal Panchayats

(D)  Janpad Panchayats

Answer: (B)

35. The legislature gains a priority over the executive in-

(A)  A Federal Government

(B)  An Authoritarian Government

(C)  A Parliamentary Government

(D)  A Presidential Government

Answer: (C)

36. The legislature in a democratic country can influence public opinion by-

(A)  Granting rights

(B)  Enacting non-controversial laws

(C)  Defining the duties of the citizens

(D)  Focusing attention on public issues

Answer: (D)

37. If the President wants to resign from his office, he may do so by writing to the-

(A)  Vice President

(B)  Chief Justice of India

(C)  Prime Minister

(D)  Speaker of Lok Sabha

Answer: (A)

38. Which of the following is not a Union Territory?

(A)  Lakshadweep

(B)  Puducherry

(C)  Nagaland

(D)  Dadra and Nagar Haveli

Answer: (C)

39. The greatest king of Partihara dynasty was-

(A)  Bhoj (Mihir-Bhoj)

(B)  Dantidurga

(C)  Nagbhatta II

(D)  Vatsaraj

Answer: (A)

40. In 1939 Subhash Chandra Bose was elected as President of the Congress Party defeating-

(A)  Jawaharlal Nehru

(B)  Maulana Abul Kalam Azad

(C)  V. B. Patel

(D)  Pattabhi Sitharamayya

Answer: (D)

41. Jallianwala incident took place at-

(A)  Lucknow

(B)  Surat

(C)  Amritsar

(D)  Allahabad

Answer: (C)

42. Who was the founder of Lodhi dynasty?

(A)  Sikandar Lodhi

(B)  Bahlol Lodhi

(C)  Ibrahim Lodhi

(D)  Daulat Khan Lodhi

Answer: (B)

43. Which one of the following pair is not correctly matched ?

(A)  Akbar – Todarmal

(B)  Chanakya – Chandragupta

(C)  Vikramaditya – Chaitanya

(D)  Harshvardhan – Hiuen Tsang

Answer: (C)

44. The South-East trade winds are attracted towards the Indian subcontinent in the rainy season due to-

(A)  the effect of easterlies

(B)  the effect of Northern-East trade winds

(C)  the presence of low atmospheric pressure over North-West India

(D)  the development of cyclone over the equator

Answer: (C)

45. The ‘graded profile’ of a river course is a-

(A)  smooth curve in the upper course

(B)  smooth curve in the middle course

(C)  smooth curve in the lower course

(D)  smooth curve from source to mouth

Answer: (D)

46. Sink hole is a phenomenon of ……….. topography.

(A)  Desert

(B)  Tundra

(C)  Karst

(D)  Plain

Answer: (C)

47. Kerala famous for the cultivation of-

1. Coconut

2. Black-pepper

3. Rubber

4. Rice

(A)  1, 2 and 4

(B)  2, 3 and 4

(C)  1 and 4

(D)  1, 2 and 3

Answer: (A)

48. The longest continental Railway in the world is-

(A)  Trans Siberian Railway

(B)  Canadian Pacific Railway

(C)  Canadian National Railway

(D)  Trans Atlantic Railway

Answer: (A)

49. Photoperiodism affects-

(A)  Flowering

(B)  Vegetative growth

(C)  Fruiting

(D)  All of these

Answer: (D)

50. Math the following –

List-I

(a) Ascorbic acid

(b) Chlorophyll

(c) Carotenoid

(d) Superoxide dismutase

List-II

1. Photosynthetic pigment

2. Quencher

3. Enzyme

4. Vitamin-C

(A)  (a) – 4; (b) – 2; (c) – 1; (d) – 3

(B)  (a) – 2; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 3

(C)  (a) – 4; (b) – 1; (c) – 3; (d) – 2

(D)  (a) – 4; (b) – 1; (c) – 2; (d) – 3

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...