SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Examination 1st Shift Held on 9-8-2015 General Intelligence and Reasoning Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Examination 1st Shift Held on 9-8-2015

General Intelligence and Reasoning

 

Directions – (Q. 1-6) In the following Six Questions, find the odd word/number/letters/number pair from t he given alternatives

1.

(A)  Morning

(B)  Noon

(C)  Evening

(D)  Night

Answer: (B)

2.

(A)  Liberty

(B)  Society

(C)  Equality

(D)  Fraternity

Answer: (B)

3.

(A)  DWFU

(B)  EVHS

(C)  HSKP

(D)  KQNN

Answer: (D)

4.

(A)  CBEF

(B)  EDGH

(C)  IHKL

(D)  GFHJ

Answer: (D)

5.

(A)  4025

(B)  7202

(C)  6023

(D)  5061

Answer: (D)

6.

(A)  96 : 80

(B)  64 : 48

(C)  80 : 60

(D)  104 : 78

Answer: (A)

7. Choose the correct alternative to complete the series.

Lily, Daisy, Datura, ?

(A)  Sun Flower

(B)  Hibiscus

(C)  Marigold

(D)  Jasmine

Answer: (D)

8. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

1. Elephant 2. Cat

3. Mosquito 4. Tiger

5. Whale

(A)  5, 3, 1, 2, 4

(B)  1, 3, 5, 4, 2

(C)  3, 2, 4, 1, 5

(D)  2, 5, 1, 4, 3

Answer: (C)

Directions- (Q. 9-10) In the following Two Questions, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

9. ccbab_caa_bccc_a_

(A)  babb

(B)  bbba

(C)  baab

(D)  babc

Answer: (A)

10. a_ _ dba_ _ bacad _ _ da _ _ cd

(A)  bccdbcab

(B)  abcddcba

(C)  cbcddcba

(D)  aabbccdd

Answer: (A)

Directions – (Q. 11-12) In the following Two Questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

11. 4, 6, 10, 16, 24, ?

(A)  28

(B)  30

(C)  34

(D)  40

Answer: (C)

12. 3, 5, 9, 17, ?

(A)  26

(B)  65

(C)  33

(D)  42

Answer: (C)

13. A train starts from station A and reaches B 15 minutes late when it moves with 40 km/hr and 24 minutes late when it goes 30 km/hr. The distance between the two stations is-

(A)  16 km

(B)  18 km

(C)  21 km

(D)  24 km

Answer: (B)

14. In a row men, Manoj is 30th from the right and Kiran is 20th from the left. When they interchange their position, Manoj becomes 35th from the right. What is the total number of men in the row?

(A)  45

(B)  44

(C)  54

(D)  34

Answer: (C)

15. Seven persons A, B, C, D, E, F and G are standing in a straight line.

D is to the right of G.

C is between A and B.

E is between F and D.

There are three persons between G and B. Who is on the extreme left?

(A)  A

(B)  B

(C)  D

(D)  G

Answer: (D)

16. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :

CUMBERSOME

(A)  MOUSE

(B)  SOBER

(C)  ROME

(D)  MERCY

Answer: (D)

17. Name a single letter, which can be prefixed to the following words in order to obtain entirely new words?

TILL TABLE PILE TAB PRING

(A)  S

(B)  B

(C)  H

(D)  C

Answer: (A)

18. Unscramble the following letters to frame a meaningful word. Then find out the correct numerical position of the letters :

B  C  U  S  M  E  L  R  N  A

1   2  3   4   5   6   7  8   9  10

(A)  6 1 4 3 2 5 8 7 9 10

(B)  3 1 5 7 10 4 2 6 9 8

(C)  3 9 4 2 8 10 5 1 7 6

(D)  2 1 3 4 6 8 9 7 5 10

Answer: (C)

19. Using the following code and key decode the given coded word :

Code : L  X  P  Z  J  Y   Q   M   N   B

Key :   b   a   e   s   p  r   h    i     g    t

Code word : ZBYXMNQB

(A)  height

(B)  struggle

(C)  straight

(D)  strength

Answer: (C)

20. In a certain code ‘MOUSE’ is written as ‘PRUQC’. How is ‘SHIFT’ written in that code?

(A)  VJIDR

(B)  VIKRD

(C)  RKIVD

(D)  VKIDR

Answer: (D)

21. In a certain code, 253’ means ‘books are old’ ; ‘546’ means ‘mean is old’ and ‘378’ means ‘buy good books’. What stands for “are “ in that code ?

(A)  2

(B)  4

(C)  5

(D)  6

Answer: (A)

22. If, + stands for division; x stands for addition; − stands for multiplication; ÷ stands for subtraction, which of the following is correct ?

(1)   46 × 6 ÷ 4 – 5 + 3 = 74

(2)   46 – 6 + 4 × 5 ÷ 3 = 71

(3)   46 ÷ 6 × 4 – 5 + 3 = 75.5

(4)   46 × 6 – 4 + 5 ÷ 3 = 70.1

(A)  4

(B)  2

(C)  1

(D)  3

Answer: (B)

23. If + = ×, − = ÷, × = +, ÷ = −, then which is the correct equation out of the following ?

(A)  18 ÷ 6 + 4 – 2 ÷ 3 = 22

(B)  18 + 6 – 4 × 2 ÷ 3 = 26

(C)  18 × 6 – 4 + 7 × 8 = 47

(D)  18 – 6 × 7 ÷ 2 + 8 = 63

Answer: (B)

Directions – (Q. 24-28) In the following Five Questions, select the missing number from the given responses.

24. 

(A)  97

(B)  907

(C)  1097

(D)  9107

Answer: (C)

25. 

(A)  12

(B)  17

(C)  18

(D)  16

Answer: (C)

26. 9  11   13

     13   15    17

    10    12    14

    14    16    18

    11    13     ?

(A)  22

(B)  14

(C)  156

(D)  21

Answer: (C)

27. 

(A)  30

(B)  11

(C)  0

(D)  1

Answer: (C)

28. 7     5                 3

      8      4                 9

    2          8               ?

    112      60               162

(A)  4

(B)  6

(C)  8

(D)  12

Answer: (B)

29. Pinky walks a distance of 600 m towards east, turns left and moves 500 m then turns left and walks 600 m and then turns left again and moves 500 m and halts At what distance in metres is she from the starting point ?

(A)  2200

(B)  500

(C)  0

(D)  600

Answer: (C)

30. Sunita rode her scooty northwards, then turned left and then again rode to her left 4 km. She found herself exactly 2 km west of her starting point. How far did she ride northwards initially?

(A)  2 km

(B)  4 km

(C)  5 km

(D)  6 km

Answer: (B)

Directions – (Q. 31-32) In the following Two Questions, one statement is given followed by two Conclusions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely by drawn from the give statement. Indicate your answer.

31. Statement : Every school should promote partnerships that will increase parental involvement and participation for promoting the growth of children.

Conclusion :

I. For the growth of the children, parents should be involved in various school activities.

II. Involvement of parents in school activities has no influence on the growth of the children.

Codes :

(A)  Only I follows.

(B)  Only II follows.

(C)  Neither I nor II follows.

(D)  Both I and II follow.

Answer: (A)

32. Statement : Aggressive animals can be trained with care and affection to behave as the occasion demands.

Conclusions :

I. Trained dogs cannot be aggressive.

II. Animals are always aggressive unless care and affection is given to them.

Codes :

(A)  Only I follows.

(B)  Only II follows.

(C)  Neither I nor II follows.

(D)  Both I and II follow

Answer: (C)

Directions – (Q. 33-38) In the following Six Questions, select the related word / letters / number from the given alternatives

33. Haematology : Blood : : Phycology : ?

(A)  Fungi

(B)  Fishes

(C)  Algae

(D)  Diseases

Answer: (C)

34. Pri9de of Lions : : ………. of cats.

(A)  Herd

(B)  School

(C)  Clowder

(D)  Bunch

Answer: (C)

35. MAN : PDQ : : WAN : ?

(A)  ZDQ

(B)  NAW

(C)  YQD

(D)  YDQ

Answer: (A)

36. AEFJ : KOPT : : ? : QUVZ

(A)  GLKP

(B)  GKLP

(C)  HLKP

(D)  HKQL

Answer: (B)

37. 2 : 32 : : 3 : ?

(A)  243

(B)  293

(C)  183

(D)  143

Answer: (A)

38. D × H : 4 × 8 as M × Q : ?

(A)  12 × 17

(B)  12 × 16

(C)  13 × 17

(D)  14 × 18

Answer: (C)

39. How many triangles are there in the figure ?

(A)  24

(B)  14

(C)  28

(D)  20

Answer: (C)

40. The figure given on the left hand side is folded to form a box. Choose from the alternatives (1), (2), (3) and (4) the boxes that is similar to the box formed.

(A)  (2) and (3) only

(B)  (1), (3) and (4) only

(C)  (2) and (4) only

(D)  (1) and (4) only

Answer: (B)

41. Find out the number of circles in the given figure :

(A)  14

(B)  16

(C)  17

(D)  18

Answer: (C)

42. Identify the diagram that best represents the relationship among the classes given below : Animals, land animals, sea animals

Answer: (D)

43. 

Which number indicates doctors who are not married ?

(A)  6

(B)  4

(C)  2

(D)  1

Answer: (D)

44. 

In the fig :

Q represents all quadrilaterals

K represents all Kites

R represents all Rhombus

P represents all Parallelogram

The statement ‘Rhombus is also a Kite’ can be described as-

(A)  P and K is nothing but R

(B)  P or K is nothing but R

(C)  P and R is nothing but K

(D)  P or R is nothing but K

Answer: (A)

Directions – (Q. 45-46) In the following Two Questions, which answer figure will complete the pattern in the question figure ?

45. 

Answer: (A)

46.

Answer: (C)

47. From the given answer figures, select the one which is hidden/ embedded in the question figure :

Answer: (B)

48. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Answer: (C)

49. If a mirror is places on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Answer: (A)

50. Directions- A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices a given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘A’ can be represented by 01, 14 etc., and ‘O’ can be represented by 59 , 67 etc. similarly, you have to identify the set for the word ‘PEARL’.

(A)  00, 55, 22, 11, 96

(B)  00, 66, 14, 32, 56

(C)  13, 77, 30, 14, 88

(D)  12, 88, 43, 89

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...