SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Examination 2nd Shift Held on 9-8-2015 General Awareness Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Examination 2nd Shift Held on 9-8-2015

General Awareness

1. In the glass lands, trees do not replace the grasses as a part of an ecological succession because of-

(A)  Water limits and fire

(B)  Limited sun light and  paucity of nutrients

(C)  Insect and fungi

(D)  None of the above

Answer: (A)

2. The business in Stock Markets and other securities markets is regulated by-

(A)  Stock and Exchange Bank of Board of India

(B)  Securities and Exchange Board of India

(C)  Sole Trade and Exchange Bank of India

(D)  State and exchange Bank of India

Answer: (B)

3. The Women’s Reservation Bill seeks how much reservation for women in the State assemblies and Lok Sabha?

(A)  30%

(B)  36%

(C)  25%

(D)  33%

Answer: (D)

4. The oldest form of composition of Hindustani vocal music is-

(A)  Ghazal

(B)  Thumri

(C)  Dhrupad

(D)  None of these

Answer: (C)

5. G E F, an international aid – giving agency has the full form-

(A)  Global Environment Fund

(B)  Global Energy Fund

(C)  Global Economic Fund

(D)  Global Educational Fund

Answer: (A)

6. On 2nd June, 2015 a Conference on make in India-Indigenization of currency was organized by the department of Economic Affairs, Ministry of Finance, govt. of India. Who inaugurated the conference?

(A)  Finance Secretary

(B)  Finance Minister

(C)  Prime Minister

(D)  Governor R.B.I

Answer: (B)

7. A Fuse wire is characterized by-

(A)  Low resistance and high melting point

(B)  High  resistance and low melting point

(C)  Low resistance and low melting point

(D)  High resistance and high melting point

Answer: (B)

8. The ore of Aluminium is-

(A)  Hematite

(B)  Bauxite

(C)  Fluorspar

(D)  Chalco pyrites

Answer: (B)

9. Heavy metals got their name because compared to other atoms they have-

(A)  Higher atomic masses

(B)  Higher densities

(C)  Higher atomic numbers

(D)  Higher atomic radii

Answer: (B)

10. Fascism believes in the application of the principle of-

(A)  Dictatorship

(B)  Utilitarianism

(C)  Democracy

(D)  Totalitarianism

Answer: (D)

11. Raga Kameshwari was composed by-

(A)  Pandit Ravi Shankar

(B)  Ustad Amzad Ali Khan

(C) None of these

(D)  Uday Shankar

Answer: (A)

12. The Dynamo converts-

(A)  Electrical energy into Mechanical Energy

(B)  Mechanical energy into Electrical Energy

(C)  Mechanical energy into Magnetic Energy

(D)  None of these

Answer: (B)

13. What is ordinary Law?

(A)  Laws made by the common people

(B)  Laws made and enforced by the Government

(C)  Laws made by the High Court

(D)  Laws made by the Supreme Court

Answer: (B)

14. Photo chemical smog is resultant of the reaction among-

(A)  High concentration of NO2, O3 and CO in the evening

(B)  NO2, O3 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight

(C)  CO, CO2 and NO2 at low temperature

(D)  CO, O2 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight

Answer: (B)

15. The father of computer is-

(A)  Charles Babbage

(B)  Oliver twist

(C)  Love lice

(D)  Charles Dickens

Answer: (A)

16. Which of the following costs is related to marginal cost?

(A)  Fixed Cost

(B)  Implicit Cost

(C)  Prime Cost

(D)  Variable Cost

Answer: (D)

17. Laberalism stands for-

(A)  A movement & an attitude

(B)  Self-emancipation

(C)  Freedom in social, political and economic aspects

(D)  Religious orthodoxy

Answer: (C)

18. Mahatma Gandhi began his political activities in India first from-

(A)  Kheda

(B)  Champaran

(C)  Dandi

(D)  Sabarmati

Answer: (B)

19. When a helium atom loses an electron it becomes-

(A)  A proton

(B)  A positive helium ion

(C)  A negative helium ion

(D)  An alpha particle

Answer: (B)

20. The Environment (Protection) Bill was passed by the Parliament of India in-

(A)  1986

(B)  1981

(C)  1984

(D)  1972

Answer: (A)

21. The Battle of Plassey was fought in year-

(A)  1775

(B)  1757

(C)  1576

(D)  1761

Answer: (B)

22. Xenobiotics which are inherently resistant to microbial attack are called as-

(A)  Biodegradable

(B)  Persistent

(C)  Recalcitrant

(D)  All of the given options

Answer: (C)

23. PSW stands for-

(A)  Program status word

(B)  Process status word

(C)  Primitive status word

(D)  Processor status word

Answer: (A)

24. Earthquakes are caused by-

(A)  Denudation

(B)  Earth revolution

(C)  Tectonism

(D)  Earth rotation

Answer: (C)

25. The Liquidity Preference Theory of Interest was propounded by-

(A)  Adam Smith

(B)  David Ricardo

(C)  Alfred Marshall

(D)  J. M. Keynes

Answer: (D)

26. When is International ‘Yoga Divas’ is celebrated?

(A)  21st June

(B)  25th April

(C)  21st May

(D)  21st July

Answer: (A)

27. Cyanide poisoning causes death in seconds because-

(A)  It  breaks the electron transport chain

(B)  It denatures enzymes of the heart/muscle

(C)  It causes cardiac arrest

(D)  It causes Lysis of red blood

Answer: (C)

28. Who directed the film on the dacoit queen Phoolan Devi?

(A)  Shashi Kapoor

(B)  Shekhar Kapoor

(C)  Abbas Mastan

(D)  Anil Kapoor

Answer: (B)

29. In which year did Dada Saheb Phalke produce the first Feature fim?

(A)  1911

(B)  1910

(C)  1912

(D)  1913

Answer: (D)

30. The earth completes one rotation on its axis in-

(A)  23 hrs. 56 min. 4.9 sec.

(B)  23 hrs. 10 min. 2 sec

(C)  24 hrs.

(D)  23 hrs. 30 min.

Answer: (A)

31. The technology used in the electronic printer is called-

(A)  Micro encapsulation

(B)  Micro technology

(C)  Micro array

(D)  Micro millimetric

Answer: (B)

32. For a missile launched with a velocity less than the earth’s escape velocity, the total energy is-

(A)  Positive

(B)  Negative

(C)  Either positive or negative

(D)  Zero

Answer: (A)

33. Which one of the following is the correct sequence of ecosystem in the order of decreasing productivity?

(A)  Mangroves, oceans, grassland, lakes

(B)  Oceans, lakes, grassland, mangroves

(C)  Mangroves, grasslands, lakes, oceans

(D)  Oceans, mangroves, lakes, grassland

Answer: (C)

34. The classical Dance of Andhra Pradesh is-

(A)  Kathakali

(B)  Odissi

(C)  Bharatanatyam

(D)  Kuchipudi

Answer: (D)

35. The Mediterranean region are characterized by heavy rain in-

(A)  Spring

(B)  Autumn

(C)  Winter

(D)  Summer

Answer: (C)

36. Which was the first hydel power project in India?

(A)  Siva Samudram in Karnataka

(B)  Nizamnagar in Andhra Pradesh

(C)  Paikara in Tamilnadu

(D)  Palli vassal in Kerala

Answer: (A)

37. Molybdenum deficiency affects the activity of-

(A)  Nitrogenase

(B)  Chlorate reductase

(C)  Nitrate reductase

(D)  All of the given options

Answer: (C)

38. Autocracy means-

(A)  Absolute rule by one

(B)  Rule by few

(C)  Rule by the representatives of the People

(D)  Rule by King

Answer: (A)

39. Waksman got the Nobel Prize of the discovery of-

(A)  Streptomycin

(B)  Chloromycetin

(C)  Penicillin

(D)  Neomycin

Answer: (A)

40. Spring tides occur on-

(A)  New moon day only

(B)  Full moon day only

(C)  The day when the moon’s position is in its first

(D)  Full moon day as well as on new moon day

Answer: (D)

41. What is the fascist view of state ?

(A)  Nation state is unquestionably sovereign

(B)  State is the instrument of exploitation in the hands of few

(C)  State is under the control of a king

(D)  State enhances the ideal of individualism

Answer: (B)

42. Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India ?

Select the correct answer using the code given below :

1. Arsenic

2. Sorbitol

3. Fluoride

4. Formaldehyde

5. Uranium

(A)  1 and 3

(B)  1, 2, 3, 4 and 5

(C)  2, 4 and 5

(D)  1, 3 and 5

Answer: (A)

43. Who is considered founder of the Gupta Empire?

(A)  Chandra Gupta

(B)  Srigupta

(C)  Samudra Gupta

(D)  Chandra Gupta II

Answer: (B)

44. When one gene pair hides the effect of the other unit, the phenomenon is referred to as-

(A)  Mutation

(B)  Epistasis

(C)  Dominance

(D)  None of the options

Answer: (C)

45. State Bank of India was previously known as-

(A)  Canara Bank

(B)  Imperial Bank of India

(C)  Syndicate Bank

(D)  Cooperative Bank of India

Answer: (B)

46. “Don’t Laugh: We are Police”, This book was compiled by-

(A)  K. P. S. Gill D. G. P.

(B)  Bishan Lal Vohra I.G.P.

(C)  Shanti Swaroop I.G. Police

(D)  None of the options

Answer: (B)

47. Indian first talkie film produced in 1931 was-

(A)  Almara

(B)  Indra Sabha

(C)  Shakuntala

(D)  Neel Kamal

Answer: (A)

48. The name of the upper house of the Indian Parliament is-

(A)  Legislative assembly

(B)  Rajya Sabha

(C)  House of Lords

(D)  Senate

Answer: (B)

49. Microbial Type Culture Collection Centre is situated at-

(A)  Chandigarh

(B)  New Delhi

(C)  Hyderabad

(D)  Bangalore

Answer: (A)

50. Who discovered the first antibiotic?

(A)  Louis Pastour

(B)  A. Fleming

(C)  W. Fleming

(D)  C. Waksman

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...