SSC Combined Graduate Level Tier-I Examination Held on 08-08-2017 Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level Tier-I Examination Held on 08-08-2017

Part A

Reasoning

Directions – (Q. 1 to 6) Select the related word from the given alternatives.

1. Night : Stars : : Day : ?

(A)  Sun

(B)  Blue

(C)  Work

(D)  Planet

Answer: (A)

2. BEH : KNQ : : FIL : ?

(A)  ONM

(B)  NLJ

(C)  ORU

(D)  OMK

Answer: (C)

3. 6 : −3 : : − 18 : ?

(A)  3

(B)  9

(C)  −9

(D)  −6

Answer: (B)

4. 

(A)  Cyan

(B)  Crimson

(C)  Indigo

(D)  Sky blue

Answer: (B)

5.

(A)  JPV

(B)  UIO

(C)  KQW

(D)  LRX

Answer: (B)

6.

(A)  8

(B)  27

(C)  100

(D)  125

Answer: (C)

Directions – (Q. 7 to 9) A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

7. employ, oyster, errors, ornate, tennis, ?

(A)  neptune

(B)  nature

(C)  terminate

(D)  isomer

Answer: (D)

8. XXXXXO, XXXXOX, XXXOXX, XXOXXX, XOXXXX, ?

(A)  OXXXXX

(B)  OXXXXO

(C)  OXXXOX

(D)  XXXXXX

Answer: (A)

9. −7/4, −1, −25, ? 5/4 2

(A)  0.5

(B)  0.75

(C)  0.25

(D)  1

Answer: (A)

10. Dhruv’s birthday is on Sunday 28th May. On what day of the week will be Sahil’s birthday in the same year if Sahil was born on 19th October?

(A)  Saturday

(B)  Wednesday

(C)  Thursday

(D)  Sunday

Answer: (C)

11. The weights of 4 boxes are 30, 20, 60 and 70 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination o box can be used only once?

(A)  180

(B)  170

(C)  120

(D)  150

Answer: (B)

Directions – From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

12. PROXIMAL

(A)  MOLAR

(B)  AXIOM

(C)  REALM

(D)  APRIL

Answer: (C)

13. If PONDERS is coded as ONCDQR, then how will MAT be coded as?

(A)  LZS

(B)  OLJ

(C)  AEG

(D)  LDZ

Answer: (A)

14. In a certain code language, ‘+’, ‘×’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘−’. What is the answer to the following question?

80 × 16 ÷ 4 + 2 – 8 = ?

(A)  11

(B)  64

(C)  30

(D)  5

Answer: (B)

15. If 35% 31 = 12, 92% 30 = 14, then what is the value of 15% 24 = ?

(A)  12

(B)  25

(C)  33

(D)  28

Answer: (A)

16. Select the missing number from the given responses-

(A)  172

(B)  75

(C)  77

(D)  170

Answer: (C)

17. X and Y both start from a same point. X walks 17 m West, then turns to his right and walks 13 m. At the same time, Y walks 9 m North, then turns East and walks 7 m, then turns to his left and walks 4 m. Where is Y now with respect to the position of X?

(A)  24 m West

(B)  10 m East

(C)  14 m West

(D)  24 m East

Answer: (D)

Directions – In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given arguments, if any, is a strong argument.

18. Statement : Should songs be eliminated from Indian movies.

Arguments:

(I) Yes, Hollywood movies are hit despite having no songs.

(II) No, songs help increase length of the movie.

(A)  If only argument I is strong

(B)  If only argument II is strong

(C)  If both I and II are strong

(D)  If neither I nor II is strong

Answer: (D)

19. Which of the following cube in the answer figure cannot be made based on the unfolded cube in the question figure?

Answer: (A)

20. In the following figure, square represents Pharmacists, triangle represents Singers, circle represents Surgeons and rectangle represents Mothers. Which set of letters represents surgeons who are either mothers or singers?

(A)  E, D, G

(B)  A, F, C

(C)  A, D, C

(D)  H, B, C

Answer: (B)

21. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Answer: (B)

22. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Answer: (A)

23. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Answer: (D)

24. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Answer: (A)

25. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices.

The columns and rows and Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘X’ can be represented by 42, 34 etc. and ‘Z’ can be represented by 76, 88 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘RIDE’.

(A)  30, 23, 85, 66

(B)  89, 30, 10, 13

(C)  10, 24, 68, 78

(D)  10, 11, 88, 78

Answer: (B)

Part B

General Knowledge

26. A ……… deficit is financed by net capital flows from the rest of the world, thus by a capital account surplus.

(A)  Current Account

(B)  Savings Account

(C)  Capital Account

(D)  Asset Account

Answer: (A)

27. …….. is defined as the output per unit of variable input.

(A)  Marginal product

(B)  Production function

(C)  Total product

(D)  Average product

Answer: (D)

28. “Taxes on lands and buildings” is listed in the ……….. list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.

(A)  Union

(B)  State

(C)  Global

(D)  Concurrent

Answer: (B)

29. There are total ……….. parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Maharashtra.

(A)  11

(B)  19

(C)  10

(D)  1

Answer: (B)

30. Akbar was ………… years old when he became emperor.

(A)  16

(B)  19

(C)  13

(D)  10

Answer: (C)

31. Sultan Mahmud was a ruler of ……. .

(A)  Persia

(B)  Ghazni

(C)  Lahore

(D)  Arab

Answer: (B)

32. As the river enters the plain it twists and turns forming large bends known as ……….

(A)  crooks

(B)  flections

(C)  rounds

(D)  meanders

Answer: (D)

33. The method of soil conservation in which stones, grass, soil are used to build barriers along contours and trenches are made in front of the barriers to collect water is called?

(A)  Mulching

(B)  Contour barriers

(C)  Rock dam

(D)  Terrace farming

Answer: (B)

34. In male reproductive system the tests are situated outside the abdominal cavity within a pouch called ……. .

(A)  Glands

(B)  Scrotum

(C)  Testicular Lobules

(D)  Seminiferous Tubules

Answer: (B)

35. Which of the following is not among the 3 main classes of Algae?

(A)  Chlorophyceae

(B)  Rhodophyceae

(C)  Phaeophyceae

(D)  Gymnosperms

Answer: (D)

36. Sycon (Scypha), Spongilla (Fresh water sponge) and Euspongia (Bath sponge) are examples of which Phylum?

(A)  Coelenterata

(B)  Platyhelminthes

(C)  Ctenophora

(D)  Porifera

Answer: (D)

37. If the force applied on the project is in the direction opposite to the direction of motion, the speed of the object ……… .

(A)  increases

(B)  stops

(C)  decreases

(D)  no effect

Answer: (C)

38. The SI unit of acceleration is ………. .

(A)  metres per seconds squared

(B)  metres per second

(C)  seconds per metre

(D)  seconds per metre squared

Answer: (A)

39. In Microsoft Excel, the ……….. () function returns the smallest value among the values passed as arguments.

(A)  LEAST

(B)  LESS

(C)  MIN

(D)  LOW

Answer: (C)

40. Fire extinguishers emit which gas?

(A)  Carbon monoxide

(B)  Chlorine

(C)  Carbon dioxide

(D)  Nitrogen

Answer: (C)

41. What is formed when Magnesium is burnt?

(A)  Baking Soda

(B)  Calcium Carbonate

(C)  Ash

(D)  Vinegar

Answer: (C)

42. The salt concentration (measured as salinity in parts per thousand), is less than ………… % in inland waters.

(A)  5

(B)  20

(C)  50

(D)  75

Answer: (A)

43. ………. scheme launched by the Central Government aims to improve rural livelihoods and promote rural development and strengthen the Panchayati Raj across the country.

(A)  Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

(B)  Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan

(C)  Stand up India scheme

(D)  National RU URBAN Mission

Answer: (B)

44. Who discovered Photon?

(A)  George Crum

(B)  Albert Einstein

(C)  Henry Cavendish

(D)  Humphry Davy

Answer: (B)

45. Who is the winner of 2016-17 Premier League (Football)?

(A)  Leicester City

(B)  Manchester City

(C)  Chelsea

(D)  Manchester United

Answer: (C)

46. Gol Gumbaz was designed by?

(A)  Ustad Ahmad of Lahouri

(B)  George Wittet

(C)  Henry Irwin

(D)  Yaqut of Dabul

Answer: (D)

47. Which of the following was the winner of the Grammy Awards 2016 “Country Song of the Year”?

(A)  Chances Are

(B)  Girl Crush

(C)  Hold My Hand

(D)  Traveller

Answer: (B)

48. (1) The author of the novel ‘Bird Box’ is Victor Lavalle.

(2) The author of the novel ‘The Devil in Silver’ is Josh Malerman.

(3) The author of the novel ‘Fellside’ is Victor LaValle.

Which of the statements given above are not correct?

(A)  1 and 2

(B)  2 and 3

(C)  1 and 3

(D)  1, 2 and 3

Answer: (D)

49. In April 2017, to address growing unemployment, which country has abolished the 457 Visa Programme used by thousands of temporary foreign workers, a majority of the Indians?

(A)  USA

(B)  Canada

(C)  Australia

(D)  UK

Answer: (C)

50. SAARC Agriculture Centre (SAC) is based in which city?

(A)  Islamabad

(B)  Dhaka

(C)  Colombo

(D)  Kathmandu

Answer: (B)

Part C

Quantitative Aptitude

51. What leas number must be subtracted from 3401, so that the sum is completely divisible by 11?

(A)  3

(B)  1

(C)  2

(D)  0

Answer: (C)

52. M is thrice as good as workman as N and together they finish a piece of work in 30 days. In how many days will M alone finish the work?

(A)  50

(B)  40

(C)  60

(D)  45

Answer: (B)

53. What is the area (in sq cm) of a regular hexagon of side 14 cm?

(A)  147√3

(B)  441√3

(C)  196√3

(D)  294√3

Answer: (D)

54. If 2 T-shirts are offered free on purchase of 5 T-shirts, what is the effective discount (in %) on each T-shirt?

(A)  40

(B)  20

(C)  30

(D)  50

Answer: (A)

55. The ratio of present ages of R and S is 11 : 17. Before 11 years the ratio of their ages was 11 : 20. What is R’s present age (in years)?

(A)  51

(B)  33

(C)  22

(D)  40

Answer: (B)

56. The average marks of 40 students in an examination was 25. It was later found that the marks of one student had been wrongly entered as 73 instead of 37. What is the value of correct average?

(A)  24.3

(B)  24.1

(C)  24.5

(D)  24.7      

Answer: (B)

57. A wholesaler salles a jacket to a retailer at a profit of 5% and he retailer sells it to a customer at a profit of 10%. If the customer pays Rs 4,158, what had it cost (in Rs) to the wholesaler?

(A)  3,500

(B)  3,400

(C)  3,300

(D)  3,600

Answer: (D)

58. A number is increased by 84, it becomes 107% of itself, What is the number?

(A)  600

(B)  900

(C)  1500

(D)  1200

Answer: (D)

59. If a boat goes a certain distance of 30 km/hr and comes back the same distance at 60 km/hr. What is the average speed (in km/hr) for the total journey?

(A)  45

(B)  50

(C)  40

(D)  35

Answer: (C)

60. An amount fetched a total simple interest of Rs 3,200 at the rate of 6.25%/yr in 4 years. What is the amount (in Rs)?

(A)  13,800

(B)  11,800

(C)  12,800

(D)  14,800

Answer: (C)

61. If  then what is the value of x?

(A)  −10

(B)  9/8

(C)  10

(D)  −9/8

Answer: (C)

62. If a3 + b3 = 152 and a + b = 8, then what is the value of ab?

(A)  2

(B)  11

(C)  −10

(D)  15

Answer: (D)

63. A fraction is greater than its reciprocal by 9/20. What is the fraction?

(A)  5/4

(B)  4/5

(C)  3/4

(D)  4/3

Answer: (A)

64. What is the sum of the first 9 terms of an arithmetic progression if the first term is 7 and last term is 55?

(A)  219

(B)  137

(C)  231

(D)  279

Answer: (D)

65. What is the reflection of the point (5, −2) in the line x = −1 ?

(A)  (−7, −2)

(B)  (5, 0)

(C)  (7, −2)

(D)  (5, 2)

Answer: (A)

66. Point A divides segment BC in the ratio 4 : 1. Co-ordinates of B are (6, 1) and C are (7/2, 6). What are the co-ordinates of point A?

(A)  (4, 3)

(B)  (4, 5)

(C)  (2, 5)

(D)  (3, 5)

Answer: (B)

67. What is the slope of the line parallel to the line passing through the points (5, −1) and (4, −4) ?

(A)  −3

(B)  −1/3

(C)  3

(D)  1/3

Answer: (C)

68. ∆XYZ is similar to ∆ If ratio of perimeter of ∆XYZ and perimeter of ∆PQR is 16 : 9 and PQ = 3.6 cm, then what is the length (in cm) of XY?

(A)  4.8

(B)  3.2

(C)  6.4

(D)  8.6

Answer: (C)

69. What is the value of (1/2) sec 30° + √2 tan 60°?

(A)   

(B)   

(C)   

(D)    

Answer: (A)

70. ∆DEF is right angled at E. If m∠D = 45°, then what is the value of cosec F X cot D?

(A)  1/√2

(B)  2

(C)  1/2

(D)  √2

Answer: (D)

71. If  then what is the value of sin θ?

(A)  24/25

(B)  7/25

(C)  24/7

(D)  25/7

Answer: (B)

Directions – (Q. 72 to 75) Students from different countries (A, B, C, D, E, F) participated in a certain seminar. The pie chart shows how many students come from each of the six participating countries. Study the diagram and answer the following questions.

72. The biggest contingent of students was from which country?

(A)  A

(B)  C

(C)  B

(D)  D

Answer: (C)

73. What is the angular measure (in degrees) of the sector representing country A?

(A)  100

(B)  25

(C)  50

(D)  120

Answer: (A)

74. By what count (in %) students from Country B at the seminar were more than the students from Country E?

(A)  40

(B)  200

(C)  20

(D)  18

Answer: (C)

75. If the cost of total spending on transport for the seminar was Rs 9 lakhs and the cost of hosting the students was Rs 15,000 per student when what was the ratio of hosting cost of all the students to that of spending on transport?

(A)  2 : 5

(B)  3 : 2

(C)  1 : 1

(D)  1 : 2

Answer: (B)

Part D

English Comprehension

Directions – (Q. 76 and 77) In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No error’.

76. He was such a (A) / wonderful person (B) / into so many ways. (C) / No error (D)

Answer: (C)

77. The magician placed the ball (A) / underneath of his hat and (B) / made a mystic sign above it. (C) / No error (D)

Answer: (B)

Directions – (Q. 78 and 79) In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

78. Our nation’s ………. into another country’s was could pull us into the crisis.

(A)  intervention

(B)  intention

(C)  perfection

(D)  invention

Answer: (A)

79. As a fitness ………., Deepti is always preaching to her friends about the importance of working out

(A)  enthusiasm

(B)  enthusiast

(C)  enthusiastic

(D)  enthusiastically

Answer: (B)

Directions – (Q. 80 to 83) In the following questions, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given-

80. Phonetic

(A)  Mute

(B)  Reticent

(C)  Silent

(D)  Spoken

Answer: (D)

81. To Astound

(A)  To Bewilder

(B)  To Tranquil

(C)  To Placid

(D)  To Serene

Answer: (A)

82. Disdain

(A)  Antipathy

(B)  Admiration

(C)  Derision

(D)  Scorn

Answer: (B)

83. Canonical

(A)  Approved

(B)  Official

(C)  Sanctioned

(D)  Unorhodox

Answer: (D)

Directions – (Q. 84 and 85) In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

84. It goes without saying-

(A)  To silently bear the injustice

(B)  Something which is implied to be obvious

(C)  There is no point in doing something after you are told to do it

(D)  Break long relationship with someone

Answer: (B)

85. To let someone off-

(A)  To let someone fall

(B)  To leave someone in his present state

(C)  To release someone from blame

(D)  To refuse to answer

Answer: (B)

Directions – (Q. 86 and 87) In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select ‘no improvement’.

86. May be they (has had) a fight.

(A)  were had

(B)  was having

(C)  were having

(D)  no improvement

Answer: (C)

87. We wouldn’t want them to think we (doing) anything immoral.

(A)  was doing

(B)  were doing

(C)  done

(D)  no improvement

Answer: (B)

Directions – (Q. 88 and 89) In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.

88. Excessively lengthy speech-

(A)  Concision

(B)  Verbiage

(C)  Curt

(D)  Succinct

Answer: (B)

89. An ornamented staff carried by rulers on ceremonial occasions as a symbol of sovereignty –

(A)  Spectacle

(B)  Receptacle

(C)  Sceptre

(D)  Zephyr

Answer: (C)

Directions – (Q. 90 and 91) In the following questions, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

90.

(A)  Contusion

(B)  Contution

(C)  Cuntusion

(D)  Cuntution

Answer: (A)

91.

(A)  Scemitars

(B)  Scimitars

(C)  Scimetars

(D)  Scemetars

Answer: (B)

Directions – (Q. 92 and 93) The questions below consist of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

92. Three times this was

X : only be compared to the deepest notes of thunder

Y : Shook with the noise, that can

Z : repeated, and each time the earth

(A)  ZXY

(B)  YZX

(C)  ZYX

(D)  YXZ

Answer: (C)

93. The causes and their

X : in the same series

Y : one order, they stand

Z : effects belong to the

(A)  ZXY

(B)  YZX

(C)  YXZ

(D)  ZYX

Answer: (D)

Directions – (Q. 94 and 95) In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

94. Sunita will bake two dozen cupcakes for the bake sale.

(A)  For the bake sale, two dozen cookies is baked by Sunita.

(B)  For the bake sale, two dozen cookies is baked by Sunita.

(C)  Baking of two dozen cookies by Sunita will be done for the bake sale.

(D)  Baking of two dozen cookies by Sunita is done for the bake sale.

Answer: (A)

95. My mother said to my father, “I am very busy now”.

(A)  My mother told my father that I am very busy now.

(B)  My mother told my father that she is very busy then.

(C)  My mother told my father that she was very busy then.

(D)  My mother told my father that I was very busy now.

Answer: (C)

Directions – (Q. 96 to 100) In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

  This was enough ……….. the book store-owner-turned librarian Husain to asses its valuable contents. “The preface of the book reads ‘painters ………. technical knowledge to paint, but lack of understand nature, ………. they fail to create a masterpiece,” points out Husain, adding, “All I ……….. in my life is about books and from books. The grand library …… the palace is a cache of knowledge.”

96. This was enough ………… the book store-owner-turned librarian.

(A)  for

(B)  of

(C)  to

(D)  from

Answer: (A)

97. Painters ………… technical knowledge to paint.

(A)  has

(B)  has had

(C)  have

(D)  to have

Answer: (C)

98. To understand nature, ……. they fail to create a masterpiece.

(A)  if

(B)  that

(C)  hence

(D)  this

Answer: (C)

99. All I ……….. in my life is about books and from books.

(A)  learning

(B)  learned

(C)  to learn

(D)  learns

Answer: (B)

100. The grand library ……….. the palace is a cache of knowledge.

(A)  from

(B)  at

(C)  to

(D)  off

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...