SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Examination Held on 10-8-2017 Question Paper With Answer Key

SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Examination Held on 10-8-2017

 

1. In the following question, select the related word from the given alternatives,

Pressure : Barometer : : ? : Odometer

(A) Humidity

(B) Distance

(C) Thickness

(D) Wind

Answer: (B)

2. In the following question, select the related letters from the given alternatives.

AEDM : ZQRN : : FLMO : ?

(A) BZYS

(B) CZYS

(C) SZYB

(D) YZBC

Answer: (A)

3. In the following question, select the related number from the given alternatives.

243 : 578 : : 163 : ?

(A) 291

(B) 326

(C) 347

(D) 443

Answer: (B)

4. In the following question, select the odd word from the given alternatives.

(A) Flower

(B) Fruit

(C) Leaves

(D) Root

Answer: (D)

5. In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

(A) CEAC

(B) FHDF

(C) PRMP

(D) TVRT

Answer: (C)

6. In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

(A) 2132 – 161

(B) 2678 – 672

(C) 4325 – 120

(D) 6931 – 162

Answer: (A)

7. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

(1) Dillydallying

(2) Dillydallied

(3) Dillydally

(4) Dilled

(5) Dillydallies

(A) 42351

(B) 42531

(C) 45312

(D) 45321

Answer: (B)

8. In the following question, which one set of letter when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

1 m_o_n m_l_n_ _n m l

(A) molnon

(B) nolmoo

(C) nomloo

(D) noolmm

Answer: (B)

9. In the following question, select the missing number from the given series.

21, 25, 52, 68, 193, ?

(A) 229

(B) 242

(C) 257

(D) 409

Answer: (A)

10. Kamal starts walking from his home facing west direction. After walking 10 km he takes a right turn and walks another 10 km, He takes another right turn and walks 10 km to reach his school. How far (in km) and in which direction is he from his home?

(A) 10 km, North

(B) 10 km, South

(C) 20 km, North-East

(D) 20 km, South-West

Answer: (A)

11. In a class, P has more marks than Q and R has more marks than P, who among them will have the least marks?

(A) P

(B) Q

(C) S

(D) T

Answer: (B)

12. In the following question, from the given alternative works, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :

‘RECIPROCATE’

(A) PROCEED

(B) RACE

(C) REPEAT

(D) TEAR

Answer: (A)

13. In a certain code language, ‘CASIO’ is written as ‘3119915’. How is ‘CITIZEN’ written in that code language?

(A) 295629134

(B) 3192295614

(C) 3912659214

(D) 3920926514

Answer: (D)

14. In the following question, correct the equation by interchanging the two signs.

6 ÷ 17 × 51 + 6 – 12 = 4

(A) × and ÷

(B) + and ÷

(C) + and −

(D) − and ÷

Answer: (A)

15. If 6 * 9 = 58 and 3 * 9 – 7 = 34, then in the expression A * 4 – 9 = 91, what is the value of ‘A’?

(A) 6.5

(B) 17.5

(C) 20.5

(D) 30.5

Answer: (C)

16. In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

(A) 4

(B) 6

(C) 8

(D) 16

Answer: (A)

17. How many triangles are there in the given figure?

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 7

Answer: (C)

18. In the following question below are given some statements followed by some statements to be true even if they seem to b e at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements :

(I) Some staplers are pins.

(II) All pins are markers.

Conclusions :

(I) Some staplers are markers.

(II) All markers are pins.

(A) Only conclusion I follows

(B) Only conclusion II follows

(C) Neither conclusion I nor conclusion II follows

(D) Both conclusions follow

Answer: (A)

19. Two positions of a cube are shown below. What will come opposite to face containing ‘4’?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 6

Answer: (A)

20. Identify the diagram that best represent the relationship among the given classes.

Green, Mango, Fruits

Answer: (B)

21. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Answer: (D)

22. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Answer: (B)

23. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?

Answer: (B)

24. If a mirror in place on the line AB, then which of the answer figure is right image of the given figure?

Answer: (C)

25. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘A’ can be represented by 20, 43, , and ‘U’ can be represented by 68, 87 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘GUIDE’.

(A) 00, 68, 95, 58, 04

(B) 14, 75, 88, 87, 40

(C) 23, 99, 76, 78, 31

(D) 41, 87, 57, 66, 12

Answer: (C)

26. In which market form, a market or industry is dominated by a few firms?

(A) Perfect Competition

(B) Monopoly

(C) Oligopoly

(D) Monopolistic

Answer: (C)

27. Which amongst the following is not a component of monetary policy in India?

(A) Repo rate

(B) Moral suasion

(C) Credit Rationing

(D) Public Debt

Answer: (D)

28. Who among the following is not a member of any of two houses of our country?

(A) Prime Minister

(B) Finance Minister

(C) President

(D) Railway Minister

Answer: (C)

29. Which article of Indian Constitution has the provision for National Emergency?

(A) Article 350

(B) Article 352

(C) Article 312

(D) Article 280

Answer: (B)

30. Who led the Bardoli Satyagraha movement?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Rabindra Nath Tagore

(C) Sardar Vallabhbhai Patel

(D) Chittaranjan Das

Answer: (C)

31. Who is known as the ‘Father of Indian Unrest’?

(A) Ananth Singh

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Bhagat Singh

(D) Dadabhai Naoroji

Answer: (B)

32. Which of the following region is covered by tropical evergreen forest?

(A) Eastern Ghat

(B) Vindhyanchal

(C) Aravalli

(D) Western Ghat

Answer: (D)

33. The final boundary between the Earth and the outer space is called-

(A) magnetosphere

(B) ionosphere

(C) mesopause

(D) magnetopause

Answer: (D)

34. What is the name of the hormone produced by thymus gland?

(A) Thyroxine

(B) Auxins

(C) Cytokinis

(D) Thymosin

Answer: (D)

35. Photosynthesis takes place in the presence of chlorophyll and-

(A) water

(B) nutrients

(C) carbon-dioxide

(D) sunlight

Answer: (D)

36. Which blood group is universal acceptor?

(A) O+

(B) O

(C) AB

(D) AB+

Answer: (D)

37. If objects appear enlarged and inverted in a rear view mirror, then which type of mirror is used?

(A) Concave

(B) Convex

(C) Cylindrical

(D) Plane

Answer: (A)

38. Soap bubble attains spherical shape due to –

(A) inertia

(B) pressure

(C) surface tension

(D) viscosity

Answer: (C)

39. CAD stands for-

(A) Common Aided Design

(B) Computer Aided Design

(C) Complex Aided Design

(D) Communication Aided Design

Answer: (B)

40. Which of the following is a characteristic of an exothermic reaction?

(A) Release of heat

(B) Absorption of heat

(C) Doesn’t involve any change in temperature

(D) None of the option is correct

Answer: (A)

41. What is the chemical formula for Sodium Chloride (Salt)?

(A) NaCl2

(B) NaCl

(C) Na2Cl

(D) Na2C

Answer: (B)

42. Which of the following gas contributes the maximum to the phenomena of global warming?

(A) Methane

(B) Chloroflurcarbon (CFC)

(C) Nitrozen dioxide

(D) Carbon dioxide

Answer: (D)

43. Who selects the Social Audit Committee under MGNREGA scheme?

(A) Chief Minister

(B) Gram Sabha

(C) Mayor

(D) B.D.O

Answer: (B)

44. Which of the following was invented by Sir Humphry Davy?

(A) Safety Pin

(B) Steam Engine

(C) Safety Lamp

(D) X-Rays

Answer: (C)

45. Who has won the 2016 Men’s Single title at US Open?

(A) Novak Dojokovic

(B) Rafael Nadal

(C) Stan Wawrinka

(D) Andy Murray

Answer: (C)

46. Match the following.

Dancer

(1) Radha Reddy

(2) Padma Subrahmanyam

(3) Sitara Devi

Dance

(a) Bharatnatyam

(b) Kathak

(c) Kuchipudi

(A) 1-b, 2-a, 3-c

(B) 1-c, 2-b, 3-a

(C) 1-c, 2-a, 3-b

(D) 1-a, 2-c, 3-b

Answer: (C)

47. Who has been recently awarded with Nobel Prize for peace in 2016?

(A) Juan Manuel Santos

(B) Henry Dunant

(C) Kailash Satyarthi

(D) Malala Yousefzai

Answer: (A)

48. Which of the following is a book written by Shashi Tharoor?

(A) It’s Not About You

(B) Invisible People

(C) An Era of Darkness

(D) Democrats and Dissenters

Answer: (C)

49. With which country India has recently decided to partner with for strategic storage of crude oil in southern India?

(A) Iran

(B) Iraq

(C) United Arab Emirates

(D) United States of America

Answer: (C)

50. Which neighbouring country of India is also reffered as ‘Druk Yul’?

(A) Myanmar

(B) Maldives

(C) Bhutan

(D) Afghanistan

Answer: (C)

51. How many numbers are there between 1 to 200 which are divisible by 3 but not by 7?

(A) 38

(B) 45

(C) 57

(D) 66

Answer: (C)

52. 10 women can do a piece of work in 6 days, 6 men can do same work in 5 days and 8 children can do it in 10 days. What is the ratio of the efficiency of woman, a man and a child respectively?

(A) 4 : 6 : 3

(B) 4 : 5 : 3

(C) 2 : 4 : 3

(D) 4 : 8 : 3

Answer: (D)

53. The ratio of the volume of two cylinders is 7 : 3 and the ratio of their heights is 7 : 9. If the area base of the second cylinder is 154 cm2, then what will be the radius (in cm) of the first cylinder?

(A) 6√2

(B) 6√3

(C) 7√2

(D) 7√3

Answer: (D)

54. Kanchan bought a clock with 25% discount on marked price. She sold it with 75% gain on the price she bought. What was her profit percentage on the marked price?

(A) 31.25

(B) 50

(C) 56.25

(D) 60

Answer: (A)

55. A, B and C received an amount of Rs 8400 and distributed among themselves in the ratio of 6 : 8 : 7 respectively. If they save in the ratio of 3 : 2 : 4 respectively and B saves Rs 400, then what is the ratio of the expenditures of A, B and C respectively?

(A) 6 : 8 : 7

(B) 8 : 6 : 7

(C) 9 : 14 : 10

(D) 12 : 7 : 9

Answer: (C)

56. The average age of 24 students is 12 years. It was observed that while calculating the average age, the age of a student was taken as 14 years instead of 8 years. What will be the correct average age (in years)?

(A) 11.25

(B) 11.5

(C) 11.75

(D) 12.25

Answer: (C)

57. 70% of the cost price of a article is equal to the 40% of its selling price. What is the profit or loss percentage?

(A) 63% loss

(B) 70% loss

(C) 75% profit

(D) 80% profit

Answer: (C)

58. a% of b + b% of a = ……

(A) 2a% of b

(B) 2a% of 2b

(C) 2a% of 2a

(D) 2b% of 2b

Answer: (A)

59. If I walk at 7/6 of my usual speed, then I reach my office 15 minutes early. What is the usual time taken (in minutes) by me to reach the office?

(A) 60

(B) 75

(C) 90

(D) 105

Answer: (D)

60. A person lent Rs 10000 to B for 3 years and 6000 to C for 4 years on simple interest at same rate of interest and received Rs 5400 in all from both of them as interest. What is the rate of interest (in %) ?

(A) 10

(B) 12.5

(C) 15

(D) 20

Answer: (A)

61. If x3 + 2x2 – 5x + k is divisible by x + 1, then what is the value of k?

(A) −6

(B) −1

(C) 0

(D) 6

Answer: (A)

62. If 3x + [1/(5x)] = 7, then what is the value of 5x/(15x2 + 15x + 1)?

(A) 1/5

(B) 1/10

(C) 2/5

(D) 10

Answer: (B)

63. If x + [1/4x)] = 5/2, then what is the value of (64x6 + 1)/8x3?

(A) 110

(B) 115

(C) 125

(D) 140

Answer: (A)

64. If x2 + x = 19, then what is the value of (x + 5)2 + [1/(x + 5)2]?

(A) 77

(B) 79

(C) 81

(D) 83

Answer: (B)

65. In triangle ABC, AD, BE and CF are the medians intersecting at point G and area of triangle ABC is 156 cm2. What is the area (in cm2) of triangle FGE?

(A) 13

(B) 26

(C) 39

(D) 52

Answer: (A)

66. In triangle ABC, ∠ABC = 15°. D is a point on BC such that AD = BD. What is the measure of ∠ADC (in degrees)?

(A) 15

(B) 30

(C) 45

(D) 60

Answer: (B)

67. The length of diagonal of a square is 9√2 cm. The square is reshaped to form a triangle. What is the area (in cm2) of largest incircle that can be formed in that triangle?

(A) 6n

(B) 9n

(C) 12n

(D) 15n

Answer: (C)

68. The length of the common chord of two intersecting circles is 12 cm. If the diameters of the circles are15 cm and 13 cm, then what is the distance (in cm) between their centers?

(A) 7/2

(B) 7

(C) 7√2

(D) 14

Answer: (B)

69. What is the simplified value of sec4θ – sec2 θ tan2 θ?

(A) cosec2 θ

(B) sec2 θ

(C) cot2 θ

(D) sec θ tan θ

Answer: (B)

70. What is the simplified value of (sin A – cosec A) (sec A – cos A) (tan A + cot A) ?

(A) 1

(B) −1

(C) 0

(D) 2

Answer: (B)

71. If (1/cos θ) – (1/cot θ) = 1/P, then what is the value of cos θ?

(A) (P + 1)/(P – 1)

(B) (P2 + 1) / 2P

(C) 2P/(P2 + 1)/P

(D) 2P/(P2 + 1)

Answer: (D)

Directions- (Q. 72-75) The table given below represents the production and sales of wheat in 4 different countries A, B, C and D over a period of 4 years. All the end of year 2010 A, B,  C and D had a stock of 5200, 3500, 7835 and 1956 (in ‘000 quintals) of wheat respectively. For any given year, the stock of wheat is calculated as :

    Stock of year (n + 1) = stock at end of year (n) + production in year (n + 1) – sales in year (n + 1)

    And, Surplus of year (n) = production in year (n) – sales in year (n)

72. What is the surplus (in ‘000 quintals) of country A of years 2013 and 2014 taken together?

(A) 122

(B) 131

(C) 143

(D) 158

Answer: (B)

73. What is the stock (in ‘100 quintals) of country C at end of the 4 years period?

(A) 5926

(B) 6213

(C) 6826

(D) 8844

Answer: (C)

74. What is the difference (in ‘000 quintals) in average production and average sales respectively of country C in the given four years?

(A) −252.25

(B) −415.50

(C) 350.75

(D) 275.25

Answer: (A)

75. What can be said about total surplus of country B and country D over the 4 years?

(A) Surplus of B = Surplus of D

(B) Surplus of D > Surplus of B

(C) Surplus of B > Surplus of D

(D) No relation is threre

Answer: (B)

Directions – (Q. 76-77) In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No error’.

76. Inspite of the doctor’s stern warming (1)/ Latika continued taking (2)/ sugars in her milk. (3)/ No error (4)-

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Answer: (C)

77. Myself and Roshni (1)/ will take care of (2)/ the event on Sunday. (3)/ No Error (4)-

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Answer: (A)

Directions – (Q. 78-79) In the following question, the sentence given with blank to b e filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

78. …………. the rain stopped, the concert had to be suspended.

(A) Until

(B) Unless

(C) Till

(D) While

Answer: (A)

79. The elephant stampeded and tore …… the streets.

(A) on

(B) out

(C) off

(D) down

Answer: (D)

Directions – (Q. 80-83) In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

80. Scuttle

(A) Solitary

(B) Superficial

(C) Soothing

(D) Brazier

Answer: (D)

81. Loquacious

(A) Talkative

(B) Foolishness

(C) Graceful

(D) Entertainer

Answer: (A)

82. Obfuscate

(A) Envelop

(B) Puzzle

(C) Haze

(D) Clarify

Answer: (D)

83. Triumph

(A) Establish

(B) Sorrow

(C) Disdain

(D) Elation

Answer: (B)

Directions – (Q. 84-85) In the following question, out of four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the  idiom/phrase.

84. Chicken-hearted

(A) Coward

(B) Short tempered

(C) Composed

(D) Bold

Answer: (A)

85. Red letter day

(A) Starting day

(B) Holiday

(C) Significant day

(D) Ending day

Answer: (C)

Directions (Q. 86-87) Improve the bracketed part of the sentence.

86. He jumped off the train while it (had been running).

(A) has been running

(B) ran

(C) was running

(D) No improvement

Answer: (C)

87. I (didn’t see) him since we met two years ago.

(A) am not seeing

(B) have not seen

(C) had not seen

(D) No improvement

Answer: (B)

Directions (Q. 88-89) In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

88. One who is new to a profession.

(A) Nuance

(B) Pun

(C) Tyro

(D) Vandal

Answer: (C)

89. A speech or a presentation made without previous preparation.

(A) Euphemism

(B) Obituary

(C) Extempore

(D) Soliloquy

Answer: (C)

Directions (Q. 90-91) In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly. Spelt find the incorrectly spelt word.

90.

(A) Millionaire

(B) Omission

(C) Foreign

(D) Proprietry

Answer: (D)

91.

(A) Acquaintence

(B) Appeasement

(C) Abnormality

(D) Accentuate

Answer: (A)

Directions- (Q. 92-93) The question below consist of a set of labeled sentences. Out of the four option given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

92. P : And the victims are likely to be the poorest of the poor as well the very sources of water-rivers, wetlands and aquifers.

Q : In India, water conflicts are likely to worsen before they begin to be resolved.

R : Till then they pose a significant threat to economic growth, security and health of the ecosystem.

S : Water is radically altering and affecting political boundaries all over world, between as well as within countries.

(A) SQPR

(B) PRQS

(C) QRPS

(D) PSQR

Answer: (A)

93. P : For one, very few entrepreneurs are willing to take on a new outsource, unless it comes with a guarantee of a certain level of sales.

Q : This invariably acts as an incentive for outsources to be lax in developing the business.

R ; Despite being the dominant partner in the relationship, the outsourcer doesn’t always have all the advantages.

S : The trade refers it as the minimum guarantee clause, which means that if a outsource is unable to reach an anticipated sales level, he will be compensated for the balance amount.

(A) PRQS

(B) SPQR

(C) QSPR

(D) RPSQ

Answer: (D)

Directions – (Q. 94) In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

94. Somebody told me that there had been robbery in the jewellery exhibition.

(A) I was informed that there was  robbery in the jewellery exhibition.

(B) I was told by somebody that there has been a robbery in the jewellery exhibition.

(C) I was told by somebody about a robbery in the jewellery exhibition.

(D) I was told about a robbery in the jewellery exhibition.

Answer: (B)

Directions – (Q. 95) In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.

95. Rohan said, “Where shall I be this time next month”.

(A) Rohan contemplated where shall he be that time the following month.

(B) Rohan asked that where should be that time next month.

(C) Rohan wondered where he should be that time the next month.

(D) Rohan wondered where he would be that time the following month.

Answer: (D)

Directions – (Q. 96-100) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

    The modes of action are …………. in science and religion. Science relies on experiment, whereas religion is based on experience. Any religious …….. whether it is Christ’s or Ramkrishna’s is personal and  ……… Science, on the other hand is marked by objectivity. Theory has to corroborated by …….. proof providing material comforts. The frontiers of science do not end in knowledge but are ……… to the formation of appliances for actual use.

96. The modes of action are ….. in science and religion.

(A) similar

(B) different

(C) equal

(D) relevant

Answer: (B)

97. Whereas religion is based on experience. Any religious ……….. whether.

(A) experience

(B) thought

(C) festival

(D) activity

Answer: (A)

98. It is Christ’s or Ramakrishna’s is personal and-

(A) significant

(B) irrelevant

(C) subjective

(D) objective

Answer: (C)

99. Theory has to be corroborated by ………… proof providing material comforts.

(A) intangible

(B) transparent

(C) tangible

(D) unique

Answer: (C)

100. The frontiers of science do not end in knowledge but are …….. to the formation of appliances for actual use.

(A) implied

(B) associated

(C) designated

(D) extended

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...