SSC Food Corporation of India Management Trainee (Depot) Examination October 2015 Question Paper with Answer Key

Staff Selection Commission

Food Corporation of India Management Trainee (Depot) Examination October 2015

Directions (Qs. 1 to 5): The following questions are based on graphic information for company A and company B. Figures of gross sales, profit and net profit have3 been provided in crore rupees. The gross profit is arrived after deducting all direct expenses (treat variable wherever required) related to production/sales units and net profit is arrived after deducting all indirect expenses (treat fixed wherever required) which are not directly related to production/sales units.

1. If direct expenses are the criteria to judge inflationary conditions, which year should be under the grip of highest inflation after analysis of the data of both companies during five years:

(1)  2011

(2)  2013

(3)  20104

(4)  2015

Ans: (4)

2. After analyzing the data of both companies during five years the highest indirect expenses to gross sales ratio has been achieved by:

(1)  Company A, in 2014

(2)  Company B, in 2012

(3)  Company B, in 2015

(4)  Company A, in 2011

Ans: (3)

3. After analyzing data of both companies during five years the highest, net profit to gross sales ratio has been achieved by:

(1)  Company A, in 2011

(2)  Company B, in 2013

(3)  Company A, in 2012

(4)  Company B, in 2011

Ans: (3)

4. After analyzing data of both companies during five years highest, gross operating margin  percentage has been achieved by:

(1)  Company B, in 2011

(2)  Company B, in 2012

(3)  Company A, in 2012

(4)  Company A, in 2014

Ans: (3)

5. In which two years breakeven point sales of both the companies will be same:

(1)  2011, 2013

(2)  2012, 2013

(3)  2013, 2014

(4)  None of these

Ans: (3)

6. If interest payments are subtracted from gross fiscal deficit, the remainder will be:

(1)  Revenue deficit

(2)  Gross primary deficit

(3)  Capital deficit

(4)  Budgetary deficit

Ans: (2)

7. Which of the following are included in the original jurisdiction of the Supreme Court?

1. A dispute between the Govt. of India and or more states.

2. A dispute regarding elections to either House of the Parliament or that of legislative of a state.

3. A dispute between the Govt. of India and a union territory.

4. A dispute between two or more states.

Select the correct answers using the codes.

(1)  1 and 2   

(2)  2 and 3

(3)  1 and 4

(4)  3 and 4

Ans: (3)

8. Enzymes are organic compounds of protein category which

(1)  acts as catalysts in life process.

(2)  help in the mechanism of supply of oxygen in blood.

(3)  help to regulate the manner and rate of u se of glucose in body.

(4)  help in heredity maintenance.

Ans: (1)

9. The name of a candidate for the office of President of India is proposed by

(1)  any five Citizens of India.

(2)  any five Members of the Parliament.

(3)  any fifty Members of the Electoral College.

(4)  any ten Members of the Electoral College.

Ans: (3)

10. The principle that a subordinate should receive order and be responsible to only boss is known as:

(1)  Unity of command

(2)  Unit of direction

(3)  Span of control

(4)  Span of direction

Ans: (1)

11. The term ‘gang boss’ is used in

(1)  Line organization

(2)  Staff organization

(3)  Line and staff organization

(4)  All of these

Ans: (2)

12. Delphi technique is associated with:

(1)  Decision Making

(2)  Planning

(3)  Staffing  

(4)  Directing

Ans: (2)

13. One megabyte is :

(1)  1048576 Bytes

(2)  1068576 Bytes

(3)  1058576 Bytes

(4)  None of these

Ans: (1)

14. The most frequently used instructions of a computer program are likely to be fetched from the:

(1)  Hard disk

(2)  Cache Memory

(3)  RAM

(4)  None of these

Ans: (2)

15. Which of the following commands is given to lock the computer in Window?

(1)  Ctrl + Alt + Del

(2)  Ctrl + Shift + Tab

(3)  Ctrl + Shift + Del

(4)  None of these

Ans: (4)

16. In a laboratory study, 100 rabbits in an experimental group were injected with serum D and 100 rabbits in control group were injected with harmless sugar solution. In one week 50% of experimental group contracted jungle fever, a very contagious disease. Therefore jungle fever must be caused by a substance similar to substances in Serum D. This argument would be strengthened if:

(1)  Normal rate of jungle fever in rabbit is less than 1%

(2)  50% of control group rabbis had also contracted jungle fever in the same time

(3)  The Serum D has substances extracted from a poisonous jungle flower

(4)  The blood samples of fever victims invariably contain a high level of toxic substances also found in Serum D

Ans: (3)

17. What is the chronological (first published first and so on) correct sequence of the following books?

1. Richard Attenborough – In search of Gandhi

2. Louis Fischer – The Life of Mahatama Gandhi

3. E. H Erikson – Gandhi’s Truth

4. J. Eaton – Gandhi, Fighter Without

                                              A Sword

Select the correct answer from the codes given below.

(1)  4, 2, 3, 1

(2)  4, 3, 1, 2

(3)  2, 4, 3, 1

(4)  1, 2, 4, 3

Ans: (3)

18. Who in census of India applied the ‘ternary diagram’ for the functional classification of towns of India:

(1)  P. Padamanabha

(2)  A. R. Nanda

(3)  Ashok Mitra

(4)  Chandra Shekhar

Ans: (3)

19. Which Gharana of classical singing did late Pandit Bhimsen Joshi belong to?

(1)  Dhrupad

(2)  Maihar

(3)  Kirana

(4)  Etawah

Ans: (3)

20. Norman Borlaug is famous as Father of the Green Revolution in 1960’s. His initial goal was to create varieties of wheat adapted to the climate of:

(1)  India

(2)  Mexico

(3)  USA

(4)  China

Ans: (2)

21. Which of the following is not a Simulation Technique of development?

(1)  In-basket

(2)  Case Study

(3)  Sensitivity Training

(4)  Management Games

Ans: (2)

22. ‘Indian Standard Meridian’ passes through the States of :

(1)  Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Chhatisgarh, Odisha, and Andhra Pradesh

(2)  Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Odisha and West Bengal

(3)  Uttar Pradesh, Rajasthan, Maharashtra, Gujarat and Madhya Pradesh

(4)  Tamil Nadu, Karnataka, ,Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal.

Ans: (1)

23. Pick the choice diagram that best represents the following relationship:

Insat 1B, Satellites, Insat 1C, Aircraft, Metsat.

(1)  A

(2)  B

(3)  C

(4)  D

Ans: (1)

24. The control function of management cannot be performed without:

(1)  Planning

(2)  Organizing

(3)  Staffing

(4)  Directing

Ans: (3)

25. To retain the chief/senior executives in an organization which one is an appropriate strategy :

(1)  Silver parachute

(2)  Golden parachute

(3)  Bronze parachute

(4)  None of these

Ans: (4)

26. The grant of Diwani of Bengal Bihar and Orissa is associated with:

(1)  Shah Alam II

(2)  Bahadur Shah

(3)  Nawab Asif-ud-Daula

(4)  Nawab Shuja-ud-Daula

Ans: (1)

27. The difference in the duration of day and night increases as one moves from:

(1)  West to East

(2)  East & West of Prime Meridian

(3)  Poles to Equator

(4)  Equator to Poles

Ans: (4)

28. The most learned ruler of the Delhi sultanate who was well versed in various branches of learning including Astronomy Mathematics and Philosophy was:

(1)  Iltutmish

(2)  Alauddin Khalji

(3)  Sikander Lodhi

(4)  Muhammad-bin Tughlaq

Ans: (4)

29. Identify the ‘spell check’ command in MS Word?

(1)  F5

(2)  F7

(3)  F8

(4)  F9

Ans: (2)

30. Where the chairman or speaker of the house has become subject to disqualification on ground of defection and where such  question has arisen, the question shall be referred:

(1)  For the decision of President of India and has decision shall be final.   

(2)  For the decision of such member of the house as the house may elect in this behalf and his decision shall be final.

(3)  For th3e decision of leader of house and his decision shall be final.

(4)  For the decision of the leader of opposition and his decision shall be final.

Ans: (2)

Directions (Qs. 31 to 35): Answer these questions on the basis of the information available in the graph below providing GDP and the percentage of G DP for education in the given years.

31. In how m any years has actual educational spending reduced as compared to that of the previous year?

(1)  0

(2)  1

(3)  2

(4)  None of these

Ans: (4)

32. Between the given years, both inclusive, what percentage of the country’s total GDP has gone into education:

(1)  4.3%

(2)  3.6%

(3)  5.4%

(4)  4.9%

Ans: (2)

33. The total amount given to education would be how many times the total amount given to defence, if every year 2% of GDP is given to defence (for the entire period)?

(1)  2.15 times

(2)  1.55 times

(3)  1.35 times

(4)  1.80 times

Ans: (4)

34. If due to an HR Ministry report it is obligatory for the government to allocate at least Rs. 3200 Crore for education in 2013, provided educational spending, as a percentage of GDP does not exceed 6.5%, then what is the least desirable GDP for the year 2013? (in Rs. 000 Crore)

(1)  51.52

(2)  48.24

(3)  49.23

(4)  42.72

Ans: (3)

35. In which year was the spending on education the lowest?

(1)  2010

(2)  2009

(3)  2008

(4)  2007

Ans: (4)

36. Proposal to prefer charge for impeachment of President of India contained in a resolution in writing is to be signed by not less than _____ total number of members of the house giving their intention to move such resolution.

(1)  2/3

(2)  1/4

(3)  3/4

(4)  1/2

Ans: (2)

37. A victim of a road accident is unconscious. Put in correct order the steps in first aid:

I. Treating for cardiac arrest

II. Treating for asphyxia

III. Arrest Haemorrhage (bleeding)

IV. Cleanse and cover wounds

(1)  II, I, III, IV

(2)  I, II, III, IV

(3)  III, II, I, IV

(4)  IV, III, II, I

Ans: (4)

38. Which command will be used to carry out ‘superscript’ of words/letters in MS Word?

(1)  ctrl+shift+minus

(2)  ctrl+shift+plus

(3)  ctrl+shift+p

(4)  None of these

Ans: (2)

39. Which command will be used to carry out ‘subscript’ of words/letters in MS Word?

(1)  ctrl+plus

(2)  ctrl+shift+minus

(3)  ctrl+shift+p

(4)  None of these

Ans: (2)

40. Annual payment to certain Devaswom funds as enumerated under Article 290 A of the Constitution of India shall be charged on and paid out of the Consolidated Fund of States. This Article refers to which States.

(1)  State of Kerala, State of Tamil Nadu

(2)  State of Andhra Pradesh, Stat of Tealngana

(3)  State of Karnataka, State of Tamil Nadu

(4)  State of Rajasthan, State of Uttar Pradesh

Ans: (1)

41. Which one of the following date is a valid date for testing the citizenship as enumerated under Article-5 of the Constitution of India?

(1)  24-01-1950

(2)  26-11-1949

(3)  26-01-1950

(4)  None of these

Ans: (3)

42. Horizontal, Vertical, and Random Cliques are parts of which of the following groups:

(1)  Core Groups

(2)  Informal Groups

(3)  Formal Groups

(4)  Closed Groups

Ans: (2)

43. As per Keith Davis, which leadership skills are not required at the junior management position in an organization to be an effective leader.

(1)  Conceptual skills

(2)  Human skills

(3)  Technical skills

(4)  Specialist skills

Ans: (4)

44. These oceanic resources belong to open ocean and no individual country can utilize these without the concurrence of International institutions :

(1)  Beyond 200 nautical miles of exclusive economic zone

(2)  Beyond 100 nautical miles of exclusive economic zone

(3)  Beyond 19.2 nautical miles of exclusive economic zone

(4)  Beyond 12 nautical miles of exclusive economic zone

Ans: (1)

Directions (Qs. 45 & 46) : An argument is followed by two statements I and II. Pick the choice a follows:

A. If statement I strengthens the argument

B. If statement II strengthens the argument

C. Both the statements I & II strengthen the argument

D. Neither statement I nor II strengthens the argument

45. The number of people dying in train accident per year has increased in the last five years.

I. A railway official on television stated that since larger number of people travel by train, however the percentage of killed in a accident to n umber of travelers has remained the same as five years ago.

II. The railway official also stated in term of numbers that the number killed in an accident per year in last five years was 2000 compared to 990 per year 5 years ago.

(1)  A

(2)  B

(3)  C

(4)  D

Ans: (2)

46. The meteorological department had predicted a more than average rainfall during 2001 monsoons. Has their predictions been successful.

I. 50% of the States have already got their average value of rainfall while one month of monsoon still left.

II. The remaining states have already received 60% of their average value of rainfall.

(1)  A

(2)  B

(3)  C

(4)  D

Ans: (4)

47. Permanent instructions that he computer uses when it is turned on and that cannot be changed by other instructions, are contained in:

(1)  ROM

(2)  RAM

(3)  ALU

(4)  None of these

Ans: (1)

48. The hormone which controls the process of burning fats, proteins and carbohydrates to liberate energy in the body is:

(1)  Cortisone

(2)  Adrenaline

(3)  Thyroxine

(4)  Insulin

Ans: (3)

49. Match the pair correctly.

(1)  A – 4; B – 1; C – 3; D – 2

(2)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(3)  A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(4)  A – 4; B – 2; C – 1; D – 3

Ans: (3)

50. Which enzyme is used as catalyst to convert glucose into ethanol?

(1)  Zymase

(2)  Invertase

(3)  Maltase

(4)  Diastase

Ans: (1)

51. Find the wrong statement:

(1)  Pakistan recently became the first Asian country to become associate member of CERN

(2)  ‘SAMANVAY’ Portal was recently launched by Ministry of Rural Development

(3)  International Olympic Committee has officially recognized Frisbee as an Olympic sport recently

(4)  Laos has become 206th member of Olympic family

Ans: (3)

52. For empowerment of women, ‘Women-20 (W-20)’ group has been launched by G-20. Newly appointed president of W-20 group belongs to which country?

(1)  Germany

(2)  South Africa

(3)  Turkey

(4)  China

Ans: (3)

53. What would be the number of bytes transferred at the rate of 1 kilobit per second?

(1)  100

(2)  108

(3)  125

(4)  128

Ans: (4)

54. Venus Williams of United States has won the 2015 Wuhan Open single title defeating:

(1)  Garbine Muguruza of Spain

(2)  Anglique Kerber of Germany

(3)  Martina Hingis of Switzerland

(4)  Sania Mirza of India

Ans: (1)

55. Arvind Pangariya has been chosen next G-20 Sherpa. Who was just earlier G-20 India’s Sherpa?

(1)  Suresh Prabhu

(2)  Sindhusri Khullar

(3)  Sushma Swaraj

(4)  None of these

Ans: (1)

56. Chapchar cut, Mim cut and Pawl kut festivals are related to which State of India:

(1)  Nagaland

(2)  Mizoram

(3)  Sikkim

(4)  Arunachal Pradesh

Ans: (2)

57. The well-known book “The Rediscovery of India” has been written by:

(1)  L. K Advani

(2)  Anita Desai

(3)  Vikram Seth

(4)  Meghnad Desai

Ans: (4)

58. Fusion process theory is related to:

(1)  Motivation

(2)  Coordination

(3)  Direction

(4)  Goal congruency

Ans: (4)

59. Bureaucratic model of management was developed by:

(1)  Max Weber

(2)  Mooney and Raiby

(3)  E. F. L Breach

(4)  Robert L. Katz

Ans: (1)

60. Which of the following elements occurs predominately in crude oil:

(1)  Hydrogen

(2)  Oxygen

(3)  Carbon

(4)  Nitrogen

Ans: (3)

Directions : In the following question a number series given. After the series a number is given followed  by (a), (b), (c), (d) and (e). You have to complete the series starting with the number given following the sequence of the given series and answer the question given below the series.

61. 3    4   16    75   364   1945

       1    (a)  (b)  (c)  (d)   (e)

What will come in place of (c)

(1)  63

(2)  64

(3)  65

(4)  None of these

Ans: (4)

62. Match the correct election symbols of political parties and identify the mismatched one:

(1)  Indian National Congress (I) : Hand

(2)  Communist Party of India (Marxist) : Ears of Corn and Sickle

(3)  Nationalist Congress Party : Clock

(4)  Bhartiya Janta Party : Lotus


Ans: (2)

63. 9, 9 leadership style as per managerial grid is called

(1)  Country club style

(2)  Team style

(3)  Middle road style

(4)  Task style

Ans: (2)

64. “Horizontal loading of a job” indicates which one of the phenomenon :

(1)  Job rotation

(2)  Job enlargement

(3)  Job enrichment

(4)  Task style

Ans: (4)

65. The following is the top most need in the hierarchy as per Maslow’s theory

(1)  Esteem

(2)  Self actualization

(3)  Safety

(4)  Social

Ans: (2)

66. The French industrialist who first identified the basic management is:

(1)  Weber

(2)  Taylor

(3)  Herzberg

(4)  Fayol

Ans: (4)

67. Organization chart is an important technique of:

(1)  Analysis of any organization

(2)  Analysis of non-formal organization

(3)  Analysis of formal organization

(4)  Analysis of informal organization

Ans: (3)

68. Goal-setting theory states that:

(1)  Difficult goals lead to higher performance

(2)  Easy goals lead to higher performance

(3)  Difficult goals lead to lower performance

(4)  Easy goals lead to lower performance

Ans: (1)

69. A program written in assembly language converts the source program into:

(1)  Assembly program

(2)  Machine language program

(3)  Object program

(4)  None of these

Ans: (2)

70. Match the following:

Field

A. Economics

B. Peace

C. Literature

D. Physics

Nobel Prize winner 2015

1. Svetlana Alexievich

2. Angus Deaton

3. Takaaki Kajita & Arthur B.

4. Tunisian National Dialogue Quartet

(1)  A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(2)  A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

(3)  A – 1; B – 4; C – 3; D – 2

(4)  A – 2; B – 4; C – 3; D – 1

Ans: (3)

Directions (Qs. 71 to 74) : Answer these questions based on the following information.

The graph given below represents the sales and profit in Rs. Crore of XYZ Ltd. for five years from 2007-08 to 2011-12. During this period the sales increased from Rs. 150 Crore to Rs. 800 Crore. Correspondingly, the net profit increased from Rs. 4.2 Crore to Rs. 15 Crore. Net Profit is defined as the excess of sales over total costs.

71. The highest percentage of growth in sales,, relative to previous years occurred in :

(1)  2008-09

(2)  2009-10

(3)  2010-11

(4)  2011-12

Ans: (4)

72. The highest percentage of growth in net profit, relative to the previous years was occurred in :

(1)  2008-09

(2)  2009-10

(3)  2010-11

(4)  2011-12

Ans: (4)

73. Defining profitability as the ratio of net profit to sales, XYZ Ltd. recorded the highest profitability in :

(1)  2007-08

(2)  2009-10

(3)  2010-11

(4)  2011-12

Ans: (1)

74. With profitability as defined as the ratio of the net profit to sales, it can be concluded that:

(1)  Profitability is non decreasing during the five years from 2007-08 to 2011-12

(2)  Profitability is non increasing during the five years from 2007-08 to 2011-12

(3)  Profitability remained constant during the five years from 2007-08 to 2011-12

(4)  None of these

Ans: (2)

75. A program that places programs into main memory and prepares them for execution.

(1)  Linker

(2)  Assembler

(3)  Loader

(4)  Absolute entity

Ans: ()

Directions (Qs. 76 to 80):

There are six IPL players from six different states UP, Jharkhand, Haryana, Rajasthan, Delhi and West Bengal staying in three different hotels of Delhi. Two players in each hotel are roommates. Every player reads one of the following newspapers, The times of India, the Asian Age, the Hindustan Times, The Pioneer, The Hindu and the Indian Express. Dhoni stays in Ashoka and he is from Jharkhand. He does not read the Asian Age and The Hindustan Times. R.P Singh from U.P. reads The Indian Express. He does not stay with Amit. Youvraj Singh stays with a player from Rajasthan. The Asian Age is read by a player in Le Meridian Hotel. Rahul is not from Haryana and West Bengal and he reads the Pioneer. A player from Hotel Samrat reads The Hindu. Sachin is n either from Delhi nor from West Bengal. The Hindustan Times and the Indian Express do not come in Ashoka. Players from U.P and Haryana stay together. The Pioneer comes to Ashoka. The player who reads The Indian Express resides at Le Meridian Hotel.

76. Who stays in Samrat Hotel:

(1)  Youvraj Singh and Dhoni

(2)  Youvraj Singh and Amit

(3)  Sachin and Amit

(4)  None of the above is correct

Ans: (2)

77. Who reads the Time of India.

(1)  Sachin

(2)  Rahul

(3)  Dhoni

(4)  None of these

Ans: (3)

78. Who stays with Sachin:

(1)  R. P. Singh

(2)  Dhoni

(3)  Youvraj Singh

(4)  Rahul

Ans: (1)

79. Which state does Amit belong to?

(1)  Delhi

(2)  Jharkhand

(3)  West Bengal

(4)  Rajasthan

Ans: (4)

80. In which Hotel does Rahul stay?

(1)  Le Meridian

(2)  Samrat

(3)  Ashoka

(4)  Data Inadequate

Ans: (3)

81. Which of the following is not used as a data structure?

(1)  Array

(2)  Linked list

(3)  Graph

(4)  Directory

Ans: (3)

82. Microsoft Access is:

(1)  RDBMS

(2)  DBMS

(3)  Table

(4)  Text Editor

Ans: (2)

83. ‘The Year of the Runaways’ has been written by:

(1)  Hanya Yanagihara

(2)  Marlen James

(3)  Sanjeev Sahota

(4)  Tom McCarthy

Ans: (3)

Directions: Each face of  a cube has a different colour. Its top face is painted BLACK. BLUE is between RED and YELLOW, GREEN is between BLACK and WHITE. WHITE is between YELLOW and RED.

84. Which colour is at the bottom.

(1)  Red

(2)  White

(3)  Black

(4)  Yellow

Ans: (2)

85. ‘C’ is a place which is located 2 km away in the north-west direction from the capital Z. R is another place that is located 2 km away in the south-west direction from ‘C’. ‘M’ is another place and that is located 2 km away in the north-west direction from ‘R’. ‘T’ is yet another place that is located 2 km way in the south-west direction from ‘M’. In which direction is ‘T’ located in relation to ‘Z’?

(1)  South-West

(2)  West

(3)  North

(4)  None of these

Ans: (2)

86. Arjun is Arvind’s brother. Swati is Arvind’s mother. Prakash is Swati’s father. Malti is Prakash’s mother. How Arjun is related Malti?

(1)  Grand Son

(2)  Great Grand Son

(3)  Son

(4)  Cannot be determined

Ans: (2)

87. Tide caused by the gravitational pull of the moon and Sun together in the sam direction is called

(1)  Spring Tide

(2)  Neap Tide

(3)  Tidal Wave

(4)  Tidal Bore

Ans: (1)

88. A non-violent revolution called Velvet Revolution and whose hero was Vaclav Havel took place in 1989 in :

(1)  Czechoslovakia

(2)  Indonesia

(3)  Myanmar

(4)  Egypt

Ans: (1)

Directions : Answer the following question according to the instructions given.

A$B means A is not smaller than B.

A#B means A is not greater than B.

[email protected] means A is neither smaller nor equal to B.

A*B means A is neither greater than nor smaller than B.

A%B means A is neither greater than nor equal to B.

89. Statement :

[email protected], J$T, F*N

Conclusions:

I. N#J

II. T%M

III. [email protected]

(1)  Only I and II are true

(2)  Only II is true

(3)  Only I and III are true

(4)  All are true

Ans: (4)

90. In a certain code language,

‘cro te na’ stands for ‘elephants are huge’;

  ‘mee cro da’ stands for ‘animals are dark’ and ‘mee cro te dana’ stans for ‘huge animals are lovable’. How is ‘elephants are lovable’ written in this code language?

(1)  mee dana cro

(2)  na mee dana

(3)  na dana cro

(4)  ted a mee

Ans: (3)

Directions (Qs. 91 to 93) : From among the five doctors 1, 2, 3, 4 and 5, four engineers G, H, K. K, L and six teachers M, N, O, P, Q and R, some teams are to be selected. Of these 1, 2, G, H, O, P, Q are females and the rest are males. The formation of teams is subject to the following conditions.

Wherever there is a male doctor, there will not be a female teacher.

Wherever there is a male engineer, there will not be a female doctor.

There shall not be more than two male teachers in any team.

91. If the team consists of two doctors, two female teachers and two engineers, then all the following teams are possible except:

(1)  1, 2, K, L, P, Q

(2)  1, 2, G, H, P, Q

(3)  1, 2, G, H, O, Q

(4)  O, P, G, H, 1, 2

Ans: (1)

92. If the team consists of two doctors, three female teachers and two engineers, then the members of the team are:

(1)  3, 4, O, P, Q, G, H

(2)  1, 2, O, P, Q, G, H

(3)  3, 4, K, L, O, P, Q

(4)  4, 5, G, H, O, P, Q

Ans: (2)

93. If the team consists of three doctors, two male engineers and two teachers, then the members of the team could be:

(1)  3, 4, 5, K, L, M, N

(2)  1, 2, 3, K, L, M, R

(3)  3, 4, 5, K, L, P, R

(4)  1, 2, H, M, R, P, Q

Ans: (2)

94. Pro Kabaddi League 2015 title was won b y:

(1)  Jaipur Pink Panthers

(2)  Bengalurur Bulls

(3)  U Mumba

(4)  Dabang Delhi

Ans: (3)

95. Statements:

Al boys are girls

No girls is a father

Conclusions:

I. All girls are boys

II. No boy is a father

(1)  Only I is true

(2)  Only II is true

(3)  Both I and II are true

(4)  None of them is true

Ans: (2)

96. Statements:

Some rings are diamonds

All fruits are tasty

Some tasty are diamonds

All diamonds are almonds

Conclusions:

I. Some almonds are fruits

II. No ring is almond

(1)  Only conclusion I follows

(2)  Only conclusion II follows

(3)  Both conclusions I and II follow None follows

(4)  None follows

Ans: (4)

97. Who among the following were well known for their study on poverty in India.

(1)  V. M. Dandekar

(2)  Neel Kanth

(3)  Raghuram Rajan

(4)  Both (1) & (2)

Ans: (4)

Directions : In the following question, a question is posed followed by two statements, I & II. Select the choice the follows.

A. If statement I alone is sufficient to answer the question

B. If statement II alone is sufficient to answer the question

C. If statements I & II are required to answer the question

D. If statements I and II together are insufficient and more data is needed to answer the question.

98. Will the power position become satisfactory within 3 years due to satisfactory within 3 years due to privatization of distribution in Delhi:

Statements:

I. Distribution losses will be cut be 30% in the next three years.

II. Power requirements are growing by 10% each year.

(1)  A

(2)  B

(3)  C

(4)  D

Ans: (3)

99. In the diagram given below, if the circle F represents women living with families, W represents working women and S represents women who are studying, what does the shaded area represent?

(1)  Women who are studying and working

(2)  Women who are living independently and studying

(3)  Women who are living with their families and studying

(4)  Women who are living with their families, studying and working

Ans: (3)

100. One of the pioneering robots, that went missing into space almost a decade ago, has been recently found on the surface of red planet. Name it:

(1)  Beagle 2

(2)  Mars-2 Prop-M. Rover

(3)  Mars Rover

(4)  Spirit (MER-A)

Ans: (1)

101. The Union Govt. appointed four Brand Ambassadors for digital India Programme recently. Who among these is an author and ethical hacker.

(1)  Pranav Mistry

(2)  Satwat Jagwani

(3)  Krati Tiwari

(4)  Ankit Fadia

Ans: (4)

102. A mountain which was recently renamed ‘Denali’ is in which country:

(1)  USA

(2)  Russia

(3)  China

(4)  Australia

Ans: (1)

103. A $ B means ‘A’ is father of ‘B’, A # B means ‘A’ is sister of ‘B’, A Ψ be means ‘A’ is daughter of ‘B’ and A @ B means ‘A’ is brother of ‘B’.

Then which of the following expressions indicates the relationship ‘R’ is wife of ‘K’?

(1)  K @ P $ T Ψ R

(2)  K $ P @ T Ψ R

(3)  K $ P Ψ T @ R

(4)  K $ P # T @ R

Ans: (2)

104. Will require a great deal of courage on part of lawmakers in Delhi to introduce and pass laws for licensing and registration of arms possession. Many feel private ownership of arms is the main cause of sociological ills of the country. The arms lobby in Delhi would describe it as an invasion on personal liberty. Select the best argument against strict registration of arms:

(1)  It would be difficult to enforce

(2)  It would be violation of rights in the Constitution

(3)  Most murders/crimes are committed by the privately owned arms

(4)  Some murders are committed without the use of arms

Ans: (2)

105. In a 20 pages book, pages 1 and 2 face each other, 3 and 4 face each other, 5 and 6 face each other. This pattern is repeated till the end. The product of 2 pages facing each other in this book cannot be:

(1)  184

(2)  132

(3)  90

(4)  56

Ans: (1)

106. There are 50 employees in the office of ABC company. Of these, 22 have taken accounting course, 15 have taken a course in finance, and 4 have taken a marketing course. None of the employees has taken exactly two of the course, and one employee has taken all of these courses. How many of the 50 employees have taken none of the courses?

(1)  9

(2)  11

(3)  12

(4)  None of these

Ans: (2)

107. In a certain code STREAMLINE is written as BFSUTDMHKL. How is SCIENTIFIC written in that code?

(1)  OFJDTBHEHS

(2)  OFJDTDJGJU

(3)  OFJTBDHESH

(4)  OFJDTDGJUT

Ans: (1)

108. In a group of 36 persons, a total of 16 take cold drink while 9 take only cold drink not green coconut drink. How many persons in this group take only green coconut drink but not cold drink. (Every person takes drink either cold drink or green coconut or both)

(1)  27

(2)  25

(3)  20

(4)  22

Ans: (3)

109. Which of the following circuit is used as ‘Memory device’ in computers?

(1)  Rectifier

(2)  Flip-Flop

(3)  Comparator

(4)  Attenuator

Ans: (2)

110. India successfully launched its 1st dedicated satellite for astronomy ‘ASTROSAT’ recently. This success made India a member of elite group of nations having their own space observatory. The elite group does not consist of the following nation:

(1)  USA

(2)  China

(3)  Japan

(4)  Russia

Ans: (2)

111. In Microsoft Excel a Worksheet has 65536 rows and

(1)  200 columns

(2)  256 columns

(3)  65536 columns

(4)  192 columns

Ans: (2)

112. Identify the wrong match.

(1)  Vishwanath Tripathi – Vyomkesh Darvesh

(2)  Narendra Kohli – Na Bhooto Na Bhavishyati

(3)  Dr. Kamal Kishore Goenka – Prem Chand Kie Kahaniyon Ka Kaal Kramanussar Adhyayan

(4)  Ram Vilas Sharma – Aam K Patte

Ans: (4)

113. The theme of International Day of Peace for the year 2015 is :

(1)  Association for Peace – Peace for all

(2)  Peace Initiatives – Prosperity for all

(3)  Partnership for Peace – Dignity for all

(4)  Peaceful Resolutions – Solutions for all

Ans: (3)

114. Who will host 2022 Asian Games?

(1)  Beijing

(2)  Jakarta

(3)  Gaungzhou

(4)  Hangzhou

Ans: (4)

115. To save water and protect environment, hybrid vacuum toilet was installed recently by Indian Railways on trial basis in:

(1)  Delhi-Mumbai Rajdhani Train

(2)  Delhi-Kolkata Rajdhani Train

(3)  Delhi-Dibrugarh Rajdhani Train

(4)  Delhi- Chennai Rajdhani Train

Ans: (3)

116. 8th edition of Global Innovation Index 2015 was released recently. India’s rank in GIL 2015:

(1)  76

(2)  81

(3)  82

(4)  26

Ans: (2)

117. An organization that has developed capacity to adapt and change is described as:

(1)  Virtual organization

(2)  Learning organization

(3)  Changing organization

(4)  Developing organization

Ans: (2)

118. The phenomenon of temporarily closing down the undertaking forcing workers to accept the demands of employer is:

(1)  Lay-off

(2)  Retrenchment

(3)  Lock out

(4)  Termination

Ans: (1)

119. The theory which explains affiliation in Group formation and dynamics is called:

(1)  Proximity theory

(2)  Balance theory

(3)  Exchange theory

(4)  Propinquity theory

Ans: (4)

120. Who is the father of Quality Circles?

(1)  Lewin

(2)  Robert Own Ishikawa

(3)  Udpa

(4)  None of these

Ans: (2)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...