SSC Stenographers (Grade ‘C’ and ‘D’) Examination Held on January-2016 Question Paper With Answer Key

SSC Stenographers (Grade ‘C’ and ‘D’) Examination Held on January-2016

PART-I : GENERAL INTELLIGENCE & REASONING

1. Rajan started from his house and went 2 km east, then he turned right and went 3 km, again turned right and went 3 km, again he turned right and covered 1 km and finally after turning right and going 1 km he reached point ‘K’. In which direction was Rajan walking when he reached there?

(A) North

(B) East

(C) West

(D) South

Answer: (B)

2. 4 friends, A, B, C, D are sitting in a coffee shop. A and B are sitting face to face. D is not sitting next to A but can see the facial expression of A clearly. B is talking to C who is sitting opposite to him. Who are sitting together?

(A) A and D

(B) A and C

(C) D and C

(D) A and B

Answer: (B)

Directions (Qs. 3 to 11) : In these questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

3. Yard : Inch : : Quart : ?

(A) Milk

(B) Ounce

(C) Liquid

(D) Gallon

Answer: (B)

4. CAFD : IGLJ : : OMRP : ?

(A) USXV

(B) PONM

(C) ZYXW

(D) UTSR

Answer: (A)

5. Optimist : Cheerful : : Pessimist : ?

(A) Gloomy

(B) Helpful

(C) Petty

(D) Mean

Answer: (A)

6. 6 : 64 : : 27 : ?

(A) 64

(B) 125

(C) 81

(D) 212

Answer: (B)

7. 27 : 9 : : 64 : ?

(A) 16

(B) 20

(C) 12

(D) 8

Answer: (A)

8. 4 : 20 : : 6 : ?

(A) 8

(B) 36

(C) 12

(D) 42

Answer: (D)

9. Pesticide : Crop : : Antiseptic : ?

(A) Bleeding

(B) Wound

(C) Clothing

(D) Bandage

Answer: (B)

10. CIQY : DJRZ : : AGOW : ?

(A) BHPU

(B) BJPX

(C) BHPX

(D) BJRZ

Answer: (C)

11. GHJM : QRTW : : CDFI : ?

(A) NOPR

(B) GHIJ

(C) MNPS

(D) XYZQ

Answer: (C)

12. X is elder than Z, Y is younger than Z, Z is elder than W, W is younger than X, who is the eldest?

(A) W

(B) Y

(C) Z

(D) X

Answer: (D)

13. The following figure is folded to form a block. Which symbol will appear on the opposite of ▲?

(A) *

(B) ●

(C) ○

(D) ■

Answer: (C)

Directions (Qs. 14 to 17) : In these question, select the missing number from the given responses.

14. 

(A) 11

(B) 33

(C) 22

(D) 12

Answer: (C)

15. 2     7        14

     3     4         5

    75    165     ?

(A) 185

(B) 165

(C) 285

(D) 425

Answer: (C)

16. 

(A) 10

(B) 20

(C) 15

(D) 40

Answer: (B)

17. 

(A) 11

(B) 15

(C) 10

(D) 20

Answer: (A)

18. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

Measurement

(A) Assure

(B) Mantle

(C) Summit

(D) Master

Answer: (D)

Directions (Qs. 19 to 22) : In these questions, a series is given with one (or more) term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series :

19. 720, 180, 176, 44, 40, 10, ?, ?

(A) 6, 4

(B) 4, 2

(C) 6, 1.5

(D) 8, 6

Answer: (C)

20. 5, 10, 20, 40, 80, ?

(A) 150

(B) 120

(C) 140

(D) 160

Answer: (D)

21. C4X, F9U, I16R, ?

(A) L27P

(B) K25P

(C) L25O

(D) L25U

Answer: (C)

22. 15, 21, 57, ?, 221

(A) 96

(B) 126

(C) 121

(D) 108

Answer: (C)

23. What do you infer from the following set of statements?

I have observed many plant roots.

All these plant roots were found to grow downward.

(A) I am a botanist.

(B) A plant root grows downward.

(C) Most of the plant roots grow downward.

(D) Some plant roots grow downward.

Answer: (D)

Directions (Qs. 24 to 30): In these questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives.

24. Find the odd number pair from the given alternatives.

(A) 112, 95

(B) 167, 150

(C) 84, 67

(D) 79, 63

Answer: (D)

25. Find the odd word from the given alternatives.

(A) Tent

(B) Lodge

(C) Inn

(D) Mansion

Answer: (A)

26. Find the odd letters from the given alternatives.

(A) AKWE

(B) LUCF

(C) JHMX

(D) PNTO

Answer: (C)

27. Find the odd number pair from the given alternatives.

(A) 24, 44

(B) 28, 82

(C) 36, 63

(D) 99, 99

Answer: (B)

28. Find the odd letters from the given alternatives.

(A) IJSO

(B) CBUV

(C) RQOP

(D) YXTU

Answer: (A)

29. Find the odd word from the given alternatives.

(A) Triangle

(B) Sphere

(C) Square

(D) Circle

Answer: (B)

30. Find the odd word from the given alternatives.

(A) Beak

(B) Wing

(C) Fin

(D) Rudder

Answer: (D)

31. Unscramble the following letters to frame a meaningful word, then find out the correct numerical position of the letters:

I           N       R       D       T       P       E       E       S

1          2        3        4        5        6        7        8        9

(A) 756432189

(B) 637914825

(C) 639185251

(D) 735124389

Answer: (B)

32. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figure. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Answer: (D)

33. If DANGER is coded as

11 – 8 – 21 – 14 – 12 – 25,

then how will be coded the word MACHINE?

(A) 20 – 8 – 10 – 16 – 17 – 22 – 13

(B) 20 – 10 – 8 – 12 – 15 – 16 – 7

(C) 10 – 21 – 15 – 14 – 26 – 17 – 18

(D) 20 – 8 – 10 – 15 – 16 – 21 – 12

Answer: (D)

34. Which number is wrong in the given series?

225, 169, 144, 100, 64, 48

(A) 144

(B) 64

(C) 48

(D) 225

Answer: (C)

Directions (Qs. 35 & 36) : In these questions, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

35. bb_aab_caab_ca_

(A) bcab

(B) cbba

(C) abbc

(D) acab

Answer: (B)

36. _cdb_ddb_db_c_d

(A) cccbc

(B) bbbcc

(C) ccbcc

(D) bbcbb

Answer: (A)

37. A’s mother is sister of B and has a daughter C.

How can A be related to B from among the following?

(A) Father

(B) Uncle

(C) Daughter

(D) Niece

Answer: (D)

38. Choose the correct figure to complete the matrix:

Answer: (B)

39. If the following words are arranged in a dictionary order, which will be 3rd word?

Amphibian, Amorphous, Ambiguous, Ambidextrous, Ambivalent

(A) Ambiguous

(B) Amphibian

(C) Amorphous

(D) Ambivalent

Answer: (A)

40. If the number indicates the number of persons, then how many youth graduates are there?

(A) 20

(B) 30

(C) 40

(D) 50

Answer: (B)

41. What will be the correct mathematical signs that can be inserted in the following?

4_6_2_4_8 = 16

(A) ÷ + × −

(B) × ÷ − +

(C) + ÷ − ×

(D) − × + ÷

Answer: (B)

42. In the following questions, number of letters skipped in between adjacent letters of the series starting from behind increased by one. Which of the following observes the rule?

(A) OMKIG

(B) OIGDC

(C) OMJFA

(D) ONLKJ

Answer: (C)

43. A word is represented by only one set of numbers is given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 3 and that of Matrix II are numbered from 4 to 7. A letter from these matrices can be represented first by its row and next  by its column, e.g., D can be represented by 01 and R can be represented by 44. Similarly, you have to identify the set for the word ‘TALE’.

(A) 00, 31, 64, 32

(B) 64, 00, 31, 32

(C) 46, 13, 00, 23

(D) 30, 76, 23, 32

Answer: (B)

44. Three statements are given followed by three conclusions I, II and III. You have to consider the three statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which o f the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements:

1. Mary said, “Ann and I both have cats.”

2. Ann said, “I don’t have a cat.”

3. Mary always tells the truth, but Ann sometimes lies.

Conclusions :

I. Ann has a cat.

II. Mary has a cat.

III. Ann is lying.

(A) II only

(B) I only

(C) I, II and III

(D) I and II only

Answer: (C)

45. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Answer: (A)

46. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Answer: (A)

47. Arrange the following words according to the dictionary order:

a. extol b. extinct

c. extra d. extort

(A) a, d, b, c

(B) a, b, c, d

(C) b, a, d, c

(D) d, c, a, b

Answer: (C)

48. Which will appear fourth in the dictionary?

(A) deterioration

(B) degrade

(C) determination

(D) density

Answer: (C)

49. If – denotes +

+ denotes ×

÷ denotes –

× denotes ÷

(A) 15

(B) 35

(C) 14.5

(D) 3.5

Answer: (*)

50. If Blue means Pink, Pink means Green, Green means Yellow, Yellow means Red and Red means White, then what is the colour of turmeric?

(A) Yellow

(B) Green

(C) Red

(D) Pink

Answer: (C)

PART – II : GENERAL AWARENESS

51. Which one among the following books is centred around “environment”?

(A) And Then One Day

(B) Here I Stand

(C) Silent Spring

(D) The Late, Great Planet Earth

Answer: (C)

52. The first person ever to reach the South Pole was

(A) Magellan

(B) Peary

(C) Amundsen

(D) Amerigo Vespucci

Answer: (C)

53. The island of Honshu in Japan is famous for

(A) Iron ore

(B) Diamonds

(C) Coal

(D) Oil

Answer: (D)

54. 40°N latitude acts as demarcation line between

(A) Egypt and Sudan

(B) North and South Vietnam

(C) USA and Canada

(D) North and South Korea

Answer: (B)

55. ‘Intervening opportunities model’ was proposed by

(A) Davis

(B) S. A. Stouffer

(C) E. S. Lee

(D) Revenstein

Answer: (B)

56. DHCP is mainly used in

(A) Routing

(B) Converting IP address to domain name

(C) Providing IP address automatically to the devices

(D) Multicasting

Answer: (C)

57. Who first gave the concept of ‘Distributive Justice’?

(A) Machiavelli

(B) Aristotle

(C) Plato

(D) Locke

Answer: (A)

58. Which blood vessels carry pure blood from the lungs to the heart?

(A) Pulmonary veins

(B) Cardiac artery

(C) Cardiac vein

(D) Pulmonary arteries

Answer: (A)

59. The antacid marketed as milk of magnesia has as main ingredient:

(A) MgSO4

(B) MgCl2

(C) Mg(OH)2

(D) MgCO3

Answer: (C)

60. ‘National Science Day’ is observed on

(A) 28th February

(B) 5th January

(C) 14th March

(D) 2nd June

Answer: (A)

61. Who fixes the REPO rate in India?

(A) IMF – International Monetary Fund

(B) RBI – Reserve Bank of India

(C) WTO – World Trade Organization

(D) SEBI – Securities and Exchange Board of India

Answer: (B)

62. August Weismann proposed

(A) Inheritance of acquired character

(B) Natural selection theory

(C) Germ plasm theory

(D) Modern synthetic theory

Answer: (C)

63. The book ‘Gokhale, My Political Guru’ was written by

(A) C. R. Das

(B) M. A. Jinnah

(C) Shaukat Ali

(D) M. K. Gandhi

Answer: (D)

64. Philadelphia is famous for

(A) Ship-building

(B) Silk textiles

(C) Locomotives

(D) Diary industry

Answer: (C)

65. The market system in which there are only two buyers facing a large number of sellers is called

(A) monopsony

(B) duopoly

(C) oligopoly

(D) duopsony

Answer: (B)

66. Bodo and Dogri were added in the 8th Schedule by the following Amendment:

(A) 81st Amendment

(B) 92nd Amendment

(C) 85th Amendment

(D) 91st Amendment

Answer: (B)

67. Sir Eyre Coote was associated with which of the following?

(A) Battle of Ambur

(B) Seize of Arcot

(C) Battle of Adyar

(D) Battle of Wandiwash

Answer: (D)

68. The largest proven oil reserve of the word lies in

(A) Saudi Arabia

(B) Iraq

(C) Iran

(D) Venezuela

Answer: (D)

69. Which among the following is related Sadr-us-Sadr?

(A) Ecclesiastical matters

(B) Military administration

(C) Land revenue

(D) Judicial administration

Answer: (D)

70. One of the following is not a component of foreign exchange reserves in India:

(A) Gold stock of RBI

(B) Foreign exchange assets of RBI

(C) SDR holdings of government

(D) Foreign exchange assets of government

Answer: (B)

71. Who amongst following is the author of the book ‘Namesake’?

(A) Shobha De

(B) Kiran Desai

(C) Vikram Seth

(D) Jhumpa Lahiri

Answer: (D)

72. The original name of Mahabharata is

(A) Kathasaritsagar

(B) Jai Samhita

(C) Rajtarangini

(D) Bharat Katha

Answer: (B)

73. A bag is dropped from an aeroplane flying horizontally at a constant speed. Neglecting air resistance, where will the aeroplane be when the bag reaches the ground?

(A) Data is not sufficient

(B) Behind the bag

(C) Ahead of the bag

(D) Directly above the bag

Answer: (D)

74. Which among the following inscription is known as ‘Prayaga Prashasti”?

(A) Mehroli Inscription

(B) Aihole Inscription

(C) Allahabad Pillar Inscription

(D) Hathigumpha Inscription

Answer: (C)

75. When the velocity of a body is doubled

(A) its K.E. is doubled.

(B) its acceleration is doubled.

(C) its P.E. is doubled.

(D) its momentum is doubled.

Answer: (D)

76. Among the following quantities which one has dimensions different from the remaining three?

(A) Angular momentum per unit mass

(B) Force per unit area

(C) Energy per unit volume

(D) Product of voltage and charge per unit volume

Answer: (A)

77. Which of the following units is used to measure the speed of a computer?

(A) BAUD

(B) MIPS

(C) SYPS

(D) Byte

Answer: (B)

78. An indirect instrument of monetary policy is

(A) Statutory Liquidity Ratio

(B) Cash Reserve Ratio

(C) Bank Rate

(D) Open market operations

Answer: (D)

79. The book “Problem of Human Geography” was written by

(A) Jean Brunches

(B) De Mortonne

(C) Albert Demangeon

(D) None of these

Answer: (C)

80. Kudankulam Project is located in which State?

(A) Tamil Nadu

(B) Karnataka

(C) Telangana

(D) Kerala

Answer: (A)

81. Which was the first National News Agency of free India?

(A) The Indian Review

(B) The Associated Press of India

(C) The free Press of India

(D) None of these

Answer: (C)

82. Who was the first ‘black’ actor to win Oscar?

(A) Morgan Freeman

(B) Wesely Snipes

(C) Sidney Politiers

(D) Eddie Murphy

Answer: (C)

83. Arrange the names of the Presidents in the order they served.

(A) N. S. Reddy, Giani Zial Singh, R. Venkataraman, Dr. Shankar Dayal Sharma

(B) N. S. Reddy, R. Venkataraman, Giani Zail Singh, Dr. Shankar Dayal Sharma

(C) N. S. Reddy, Dr. Shankar Dayal Sharma R. Venkataraman, Giani Zail Singh

(D) R. Venkataraman, Dr. Shankar Dayal Sharma, Giani Zial Singh, N. S. Reddy

Answer: (A)

84. The reorganization of States on linguistic basis was done in

(A) 1952

(B) 1951

(C) 1956

(D) 1950

Answer: (C)

85. Kala-azar is transmitted by

(A) Sand fly

(B) Mites

(C) Black flies

(D) Tsetse fly

Answer: (A)

86. The largest tea growing country in the world is

(A) India

(B) China

(C) Brazil

(D) Sri Lanka

Answer: (B)

87. Presence of excess fluorine in water causes

(A) Respiratory disease

(B) Tooth decay

(C) Dental cavity

(D) Fluorosis

Answer: (B)

88. Who among the following was responsible for the founding of the Anglo-Muhammadan Oriental College?

(A) Altaf Husain

(B) Sir Sayyid Ahmad Khan

(C) Muhammad Iqbal

(D) Yusuf Ali

Answer: (B)

89. Which of the following are used to prepare the main storage (starch) form of food in plants?

(A) Carbon dioxide and oxygen

(B) Carbon dioxide and nitrogen

(C) Carbon dioxide and water

(D) Water and oxygen

Answer: (C)

90. The chemical name of quick lime is

(A) Calcium chloride

(B) Calcium oxide

(C) Calcium carbonate

(D) Calcium hydroxide

Answer: (B)

91. Which of the following breeds of chicken belongs to Mediterranean class?

(A) Sussex

(B) Brahma

(C) Leghorn

(D) Sustra lorp

Answer: (C)

92. The term ‘politics’ was first used by

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) John Locke

(D) Socrates

Answer: (B)

93. Which of the following pair is not correctly matched?

(A) Nikitin – Samarkand

(B) Marco Polo – Italy

(C) Alberuni – Uzbekistan

(D) Ibn Batuta – Morocco

Answer: (A)

94. Bernoullis theorem is a statement of the conservation of

(A) Linear momentum

(B) Mass

(C) Energy

(D) Pressure

Answer: (C)

95. An international movement with its motto to save the world by involving itself with environmental problems is

(A) Clean En

(B) Green-field

(C) Eco-friend

(D) Green-peace

Answer: (D)

96. Fibrinogen is converted into fibrin by

(A) thrombin

(B) prothrombin

(C) thromboplastim

(D) thrombokinase

Answer: (A)

97. Match each Element (List-2) given below with its Property (List-1) given above.

Property (List-1)

(a) A dark red liquid

(b) A metal used in jewellery

(c) A totally inert gas

(d) A reactive metal that explodes in water

Element (List-2)

(i) Neon         (ii) Bromine

(iii) Sodium   (iv) Gold

(v) Nitrogen

(A) a-(ii), b-(iv), c-(i), d-(iii)

(B) a-(i), b-(ii), c-(iii), d-(iv)

(C) a-(iii), b-(ii), c-(v), d-(iv)

(D) a-(i), b-(iii), c-(iv), d-(v)

Answer: (A)

98. It is reported that there is an ongoing decrease in the pH value of ocean water because of global warming. It happens due to

(A) Lesser uptake of atmospheric nitrogen by ocean water.

(B) Larger uptake of CO2 by ocean water.

(C) Larger uptake of atmospheric nitrogen by ocean water.

(D) Lesser uptake of CO2 by ocean water.

Answer: (B)

99. Which of the following is related to horticulture?

(A) Operation flood

(B) Golden revolution

(C) White revolution

(D) Green revolution

Answer: (D)

100. Lakes which contain high concentration of humic acid in water is

(A) Dystrophic lakes

(B) Desert salt lakes

(C) Deep ancient lakes

(D) Volcanic lakes

Answer: (A)

PART-III : ENGLISH LANGUAGE

Directions (Qs. 101 to 110) : In these question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and mark that part as your answer. If a sentence is free from error, then your answer is that  part which represents “No Error”.

101. The children left the playground one after one.

(A) The children left

(B) one after one

(C) the playground

(D) No error

Answer: (B)

102. I knew the town well so I was able to advice him where to go.

(A) No error

(B) to advice him where to go.

(C) so I was able

(D) I knew the town well

Answer: (B)

103. You will not succeed unless you don’t work hard.

(A) You will not

(B) succeed unless you

(C) don’t work hard.

(D) No error

Answer: (C)

104. She has been complaining about headache from morning.

(A) She has been

(B) from morning

(C) complaining about headache

(D) No error

Answer: (C)

105. He stated that he prefers tea than coffee.

(A) He stated that

(B) No error

(C) tea than coffee.

(D) he prefers

Answer: (D)

106. Not much people realize his sincerity.

(A) No much

(B) his sincerity.

(C) No error

(D) people realize

Answer: (A)

107. The fight for liberation brings out the best and a noblest quality in mankind.

(A) No error

(B) a noblest quality in mankind.

(C) brings out the best and

(D) The fight for liberation

Answer: (B)

108. He runs more faster than I.

(A) than I.

(B) No error

(C) He runs

(D) more faster

Answer: (D)

109. The baby was clinging with her mother in fear.

(A) mother in fear.

(B) The baby was

(C) clinging with her

(D) No error

Answer: (C)

110. The government must provide facilities for the upbringing of women.

(A) The government

(B) upbringing of women.

(C) must provide facilities for the

(D) No error

Answer: (B)

Directions (Qs. 111 to 115) : In these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

111. Brutal

(A) Humane

(B) Savage

(C) Compassionate

(D) Sympathetic

Answer: (B)

112. Stroll

(A) Trat

(B) Walk

(C) Jog

(D) Gallop

Answer: (B)

113. Revel

(A) Glory

(B) Make Merry

(C) Revert

(D) Reveal

Answer: (B)

114. Eternal

(A) Forever

(B) Short term

(C) Temporary

(D) Time being

Answer: (A)

115. Adversity

(A) Spirituality

(B) Seniority

(C) Misery

(D) Familiarity

Answer: (C)

Directions (Qs. 116 to 120) : In these questions, choose the word opposite to the meaning to the given word.

116. Exaggerate

(A) Abundance

(B) Extravagant

(C) Understate

(D) Excerpt

Answer: (C)

117. Abrupt

(A) Sudden

(B) Spongy

(C) Smooth

(D) Crisp

Answer: (C)

118. Formal

(A) Pitiable

(B) Plain

(C) Heedful

(D) Informal

Answer: (D)

119. Thorough

(A) Detailed

(B) Utter

(C) Cursory

(D) Intensive

Answer: (C)

120. Nasty

(A) Unpleasant

(B) Pleasant

(C) Beautiful

(D) Ugly

Answer: (B)

Directions (Qs. 121 to 125) : Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

    Like watering a plant, we grow our friendships (and all our relationships) by nurturing them. Friendships need the same attention as other relationships, if they are to continue. These relationships can  be delightfully non-judgemental, supportive, understanding and fun.

Sometimes a friendship can bring out the positive side that you never show in any other relationship. This may be because the pressure of playing a ‘role’ (daughter, partner or child) is removed. With a friend you are to be yourself and free to change. Of course, you are free to do this in all other relationships as well, but in friendships you get to have lots of rehearsals and discussion about changes as you experience them. It is an unconditional experience where you receive as much as you give. You can explain yourself to a friend openly without the fear of hurting a family member. How do friendships grow ? The answer is simple. By revealing yourself; being attentive; remembering what is most showing empathy, seeing the world through the eyes of your friend, you will understand the value of friendship. All this means learning to accept a person from a completely different family from your own or perhaps someone from a completely different cultural background. This is the way we learn tolerance. In turn we gain tolerance and acceptance for our own differences.

121. Empathy means

(A) someone else’s misfortunes.

(B) ability to do something

(C) the ability to share and understand another’s feelings.

(D) skill and efficiency.

Answer: (C)

122. When we are with a good friend, we tend

(A) to be ourselves.

(B) to shut ourselves.

(C) not to  be ourselves.

(D) to be someone else.

Answer: (A)

123. In good friendships, we

(A) only receive.

(B) only give.

(C) give and receive.

(D) neither give nor receive.

Answer: (C)

124. Friendships and relationships grow when they are __.

(A) favoured

(B) divided

(C) nurtured

(D) compared

Answer: (C)

125. Through strong friendships, we gain

(A) only acceptance.

(B) acceptance and tolerance.

(C) only attention.

(D) only tolerance.

Answer: (B)

Directions (Qs. 126 to 135) : In these questions, a sentence has been given  in Direct/Indirect. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct.

126. My mother said, “You have been sleeping for twelve hours.”

(A) My mother said that I have been sleeping for twelve hours.

(B) My m other said that I had been sleeping for twelve hours.

(C) My mother said that she had been sleeping for twelve hours.

(D) My mother said that I was sleeping for twelve hours.

Answer: (B)

127. Dhanya complained, “I am losing weight steadily.”

(A) Dhanya complained that she is losing weight steadily.

(B) Dhanya complains that she was losing weight steadily.

(C) Dhanya complained that she was losing weight steadily.

(D) Dhanya complains that she is losing weight steadily.

Answer: (C)

128. I said to my friend, “Can you pick me up after work ?”

(A) I asked my friend if he can pick me up after work.

(B) I told my friend if I could pick him up after work.

(C) I told my friend to pick me up after work.

(D) I asked my friend if he could pick me up after work.

Answer: (D)

129. Rajan said to Urvashi, “I’am going to Kashmir tomorrow.”

(A) Rajan told to Urvashi he was going to Kashmir the next day.

(B) Rajan said to Urvashi that the was going to Kashmir tomorrow.

(C) Rajan told Urvashi that he was going to Kashmir the next day.

(D) Rajan said Urvashi I am going to Kashmir tomorrow.

Answer: (C)

130. Mary said to Simon, “Sharon and Peter are getting engaged next month.”

(A) Mary told Simon that Sharon and Peter will  be getting engaged next month.

(B) Mary told Simon that Sharon and Peter are getting engaged next month.

(C) Mary told Simon that Sharon and Peter were getting engaged next month.

(D) Mary told Simon that Sharon and Peter was getting engaged next month.

Answer: (C)

131. She said to me, “Have you finished your work?”

(A) She asked me if I had finished my work.

(B) She asked me if I have finished my work.

(C) She asked me if she had finished her work.

(D) She asked me if she had finished my work.

Answer: (A)

132. My friend told me, “This is not a good book to read.”

(A) My friend told me that is not a good book to read.

(B) My friend told me that will not be a good book to read.

(C) My friend told me that this was not a good book to read.

(D) My friend told me that was not a good book to read.

Answer: (D)

133. Suman said to me, “Did you enjoy the Olympic Games in London?”

(A) Suman asked me if I was enjoyed the Olympic Games in London.

(B) Suman asked me if I enjoyed the Olympic Games in London.

(C) Suman asked me did I enjoy the Olympic Games in London.

(D) Suman asked me if I had enjoyed the Olympic Games in London.

Answer: (D)

134. “Turn around,” he told her.

(A) He told her turn around.

(B) He asked turn around.

(C) He asked her to turn around.

(D) He asked to her to turn around.

Answer: (C)

135. He said, “I have been studying in this college for two years.”

(A) He said that he had been studying in that college for two years.

(B) He said he studied in that college for two years.

(C) He said for two years he studied in that college.

(D) He said he had studied in that college for two years.

Answer: (A)

Directions (Qs. 136 to 145) : In these questions, a  part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose “No Improvement” option.

136. Tom was standing besides the school-house poster, when the ball rolled towards him.

(A) stood beside the school-house poster

(B) standing beside the school-house poster

(C) No Improvement

(D) stand besides the school house poster

Answer: (B)

137. She stood by him under all conditions and undaunted by anything.

(A) No Improvement

(B) through thick and him

(C) without hesitation

(D) without reserve

Answer: (B)

138. The boat was drowned.

(A) was sink

(B) No Improvement

(C) was drown

(D) was sunk

Answer: (B)

139. No sane person or government can tolerate terrorists of any degree or kind.

(A) terrorism of any degree or kind

(B) terrorise of any degree or kind

(C) torture of any degree or kind

(D) No Improvement

Answer: (A)

140. Saibal has got an extensive to finish writing his thesis.

(A) an extension

(B) No Improvement

(C) an extension

(D) an extended

Answer: (A)

141. Either Kiran or Mala is sure to be chosen for the school debate team.

(A) Either Kiran nor Mala are sure to

(B) Either Kiran or Mala are sure to

(C) Either Kiran or Mala will

(D) No Improvement

Answer: (D)

142. Sheela was reprimanded by the school Marshall for coming lately to school.

(A) No Improvement

(B) to school lately

(C) late to school

(D) to school later

Answer: (C)

143. “I would like to tell you about this my friend,” said John.

(A) this friend of mine

(B) No Improvement

(C) the friend of mine

(D) this friend

Answer: (A)

144. Kuna looked very manliness in his police uniform.

(A) manly

(B) menliness

(C) man-like

(D) No Improvement

Answer: (A)

145. The school was very co-operation when we made a documentary film there.

(A) very co-operative

(B) very co-operator

(C) very co-operated

(D) No Improvement

Answer: (A)

Directions (Qs. 146 to 150) : In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with the most appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the most correct alternative out of the four.

146. He ______ to help me and called me a fool.

(A) denied

(B) offered

(C) thought

(D) refused

Answer: (D)

147. We all have ________ the widowed girl.

(A) sympathy of

(B) sympathy for

(C) sympathy at

(D) sympathy with

Answer: (B)

148. They organized an event last month in _______ with another company.

(A) competition

(B) collaboration

(C) regulation

(D) connection

Answer: (B)

149. The lady ______ to be a close relative of ours.

(A) turned out

(B) turned about

(C) turned up

(D) turned in

Answer: (A)

150. One who tries may fail but one who does not try never _____.

(A) succeeds

(B) success

(C) gain

(D) prosper

Answer: (A)

Directions (Qs. 151 to 155) : Read the passage carefully and choose the best answer to each questions out of the four alternatives.

    Chameleons can make their skin change, but not because they decide to. The colour changes to help the chameleon avoid its enemies. It is a form of camouflage, a disguise that lets it blend in with its surroundings. The change is actually determined by environmental factors, such as light and temperature.

Bright sunlight causes the  skin to darken. On cool nights,, the colour fades to a creamy colour. The colour also changes when chameleons are excited, angry or afraid. The colour change is rapid and increased when the chameleon is handled, injured, or approached by another chameleons. Almost half of them are found on the African island of Madagascar. The others mostly occur in the Shara Desert, with few in Western Asia and Southern Europe. Chameleons live in trees, where they usually eat insects. Very large chameleons may even use their sticky tongues to catch birds.

151. A chameleon’s colour changes to help it

(A) avoid its enemies

(B) fly away.

(C) attract prey.

(D) look beautiful

Answer: (A)

152. Half of the world’s chameleons are found

(A) on the African island of Madagascar.

(B) on the Asian island of Madagascar.

(C) in the Sahara Desert

(D) in the continent of Asia.

Answer: (A)

153. The colour changing ability of a chameleon is a form of camouflage which is a

(A) dance done by chameleons.

(B) disease which affects chameleons.

(C) disguise that lets it blend in with its surroundings

(D) colour that fades.

Answer: (C)

154. Chameleons change colour when they are

(A) excited,, angry or hungry.

(B) afraid, excited or angry.

(C) afraid, angry or hungry.

(D) angry, excited or happy.

Answer: (B)

155. The colour change is determined by

(A) light and temperature

(B) light and wind.

(C) light and pressure.

(D) pressure and temperature.

Answer: (A)

Directions (Qs. 156 to 165) : In the following passage some of the word have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks:

    The Red Indians …(i)…. for the arrival of t he bison. The  beasts, which come only once a year, are a good source of meat and hide. The Red Indians ….(ii)…. to survive the cold, bitter winter.

Tikki, the young boy …(iii)…. to look out for the herd’s arrival Everyday, he …(iv)… to the top of the hill to see if he could spot them on the vast horizon.

One night, while he …(v)…, the ground shook …(vi)… and his bag of arrows fell of from its hook on the wall. Tikki …(vii)… of his wigwam and felt a strong gust of wind and dust gush past him. Shouting excitedly, he ran to the other wigwams and woke everyone up. A big fire…(viii)…. built and the Red Indians danced around it, giving praises to their God who had at last, ….(ix)… their food and clothing of animal hide. The next morning, all the warriors …(x)… to hunt down the beasts which were grazing near the river.

156. (ii)

(A) needing this

(B) needed their

(C) needing these

(D) needed these

Answer: (D)

157. (v)

(A) was sleeping

(B) is sleep

(C) were slept

(D) was sleep

Answer: (A)

158. (i)

(A) are waited

(B) is waiting

(C) were waited

(D) were waiting

Answer: (D)

159. (iii)

(A) was chose

(B) is choose

(C) was choose

(D) was chosen

Answer: (D)

160. (vii)

(A) were immediate

(B) was immediately

(C) was immediate

(D) were immediately

Answer: (C)

161. (viii)

(A) were immediate

(B) was immediately

(C) was immediate

(D) were immediately

Answer: (B)

162. (x)

(A) is assigned

(B) was assigning

(C) were assigned

(D) were assigning

Answer: (C)

163. (iv)

(A) will be running

(B) will running

(C) would running

(D) would run

Answer: (D)

164. (ix)

(A) sent them

(B) send their

(C) send them

(D) sent their

Answer: (A)

165. (vi)

(A) violent

(B) violence

(C) violet

(D) violently

Answer: (D)

Directions (Qs. 166 to 175) : In these questions, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice and mark your answer accordingly.

166. Please give me your pen and take your seat.

(A) You are warned to give me your pen and take your seat.

(B) You are requested to give me your pen and take your seat.

(C) Let your pen give me and take your seat.

(D) You are ordered to give me your pen and take your seat.

Answer: (B)

167. The prisoner is known to have assaulted the warden earlier too.

(A) It is known that the warden has been assaulted by the prisoner earlier too.

(B) The warden was assaulted by the prisoner earlier too.

(C) It is known that the earlier too.

(D) It is known that the prisoner has assaulted the warden earlier too.

Answer: (D)

168. Can she write an interesting story?

(A) Can an interesting story be written by her?

(B) Could an interesting story be written by her?

(C) Can an interesting story be written for her?

(D) Can an interesting story be written to her?

Answer: (A)

169. The poet, Blake, wrote many poems for children.

(A) Children wrote many poems by the poet Blake.

(B) Many are the poems written by children for the poet Blake.

(C) Many poems were written for children by the poet, Blake.

(D) Many poems were written by children for the poet, Blake.

Answer: (C)

170. Each person exhibited various facial expressions.

(A) Various facial expressions were being exhibited by each person.

(B) Various facial expressions have been used by each person.

(C) Various facial expressions were exhibited by each person.

(D) Various facial expressions are exhibited by each person.

Answer: (C)

171. The girls ate a mango yesterday.

(A) A mango was eaten by the girls yesterday.

(B) A mango is eaten by the girls yesterday.

(C) A mango has been eaten by the girls yesterday.

(D) A mango is being eaten by the girls yesterday.

Answer: (A)

172. Your manners irritate me.

(A) I am irritated by your manners.

(B) I am irritated by my manners.

(C) I am being irritated by your manners.

(D) Manners are irritating me.

Answer: (A)

173. The boys laughed at the old man.

(A) The old man was being laughed by the boys.

(B) The old man was being laughed at by the boys.

(C) The old man was laughed by the boys.

(D) The old man was laughed at by the boys.

Answer: (D)

174. Ideas are generated by Group Discussions.

(A) Group discussions generates ideas.

(B) Group discussions have generated ideas.

(C) Group discussions generate ideas.

(D) Group discussions generated idea.

Answer: (C)

175. Who is singing such a sweet song?

(A) By whom is such a sweet song sung?

(B) By whom has such a sweet song sung?

(C) By whom is such a sweet song being sung?

(D) By whom is such a sweet song sang?

Answer: (C)

Directions (Qs. 176 to 180) : Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

In the history o f Britain, the period from 1837 to 1901, is known as the Victorian Age.

The period saw the long and prosperous reign of Queen Victoria in England. Charles Dickens was the most popular novelist of this period. he became famous for his depiction of the life of the working class, intricate plots and sense of humour. However, it was the vast galaxy of unusual characters created by him that made him more popular than any of his contemporaries. Drawn from everyday life and the world around him, these characters were such that readers could relate to them. Beginning with The Pickwick Papers in 1836, Dickens wrote numerous novels, each uniquely filled with believable personalities and vivid physical, descriptions. According to Dickens’ friend and biographer, John Forster, Dickens made “characters real existences, not by describing them but letting them describe themselves.”

176. The word ‘popular’ in the passage means

(A) propelling

(B) poor

(C) problematic

(D) successful

Answer: (D)

177. John Forster was Dickens’

(A) friend

(B) friend and editor biographer

(C) friend and doctor

(D) best friend and philosopher

Answer: (A)

178. Dickens’ characters were drawn from

(A) royal families.

(B) everyday life and world around him.

(C) everyday life and the world beyond him.

(D) unbelievable personalities.

Answer: (B)

179. The period between 1837-1901 was known as

(A) the Elizabethan Age

(B) the Dark Age

(C) the Victorian Age

(D) the Shakespearian Age

Answer: (C)

180. Dickens became famous for depicting the life of

(A) the working class, dull plots and sense of humour

(B) the working class, dull plots and sense of humour

(C) the working class, intricate plots and sense of humour

(D) the business class, intricate plots and sense of homour

Answer: (C)

Directions (Qs. 181 to 190) : In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks:

   I will always …(i)… the trip I made to the zoo in 1988. It was then that I …(ii)… measles from one of my friends, Peter, who had …(iii)… along too. Before he met us at the zoo, he had gone to visit his cousin who was …(iv)… from measles. The next day, Peter was …(v)… of a sore throat, a bad cold and high fever. When he was diagnosed by a doctor as having measles, his parents rang me up to warn me that I had been …(vi)… to measles too. By the next day, I was also showing/having the same symptoms. My doctor …(vii)… me to stay at home for the next two weeks.

I was quite pleased with the doctor’s instruction. I spent the time reading story-books, …(viii)… to music and watching television. When I got bored, I would call up Peter, who also had to spend two weeks at home, for a chat. Unfortunately, the two weeks passed too/by quickly. When we …(ix)… to school, we had to work twice as hard to …(x)… with our classmates. It was definitely not worth the ‘holiday’.

181. (v)

(A) explained

(B) complained

(C) complaining

(D) complain

Answer: (C)

182. (viii)

(A) looking

(B) listening

(C) listen

(D) listened

Answer: (B)

183. (ii)

(A) caught

(B) catch

(C) catching

(D) will catch

Answer: (A)

184. (vii)

(A) advised

(B) advise

(C) advising

(D) is advised

Answer: (A)

185. (iii)

(A) gone

(B) went

(C) going

(D) go

Answer: (A)

186. (iv)

(A) recovering

(B) removed

(C) revealed

(D) recover

Answer: (A)

187. (vi)

(A) expose

(B) exposable

(C) exposed

(D) exposing

Answer: (C)

188. (i)

(A) be remember

(B) remembered

(C) remember

(D) remembering

Answer: (C)

189. (x)

(A) catch

(B) caught up

(C) catch up

(D) catching up

Answer: (C)

190. (ix)

(A) returned

(B) returning

(C) return

(D) is returned

Answer: (A)

Directions (Qs. 191 to 195) : In these questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

191. Sit on the fence.

(A) to be defeated and dejected

(B) halting between two opinions

(C) to be relaxed and comfortable

(D) to be in a tricky situation

Answer: (C)

192. Who will believe, your cock and bull story?

(A) Common story

(B) Ambiguous story

(C) Authentic story

(D) Absurd story

Answer: (D)

193. The manager is not dismissed, but he is definitely under a cloud.

(A) warned severely

(B) under suspension

(C) under suspicion

(D) under scrutiny

Answer: (C)

194. Do not pull a long face.

(A) look happy

(B) look tired

(C) look ugly

(D) look dejected

Answer: (D)

195. For years 1 could not shake off the trauma of that day.

(A) forget

(B) imagine

(C) remember

(D) None of these

Answer: (A)

Directions (Qs. 196 to 200) : In these questions, the 1st and the last part of the sentence / passage are numbered 1 and 6. The rest of the sentence / passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence/passage and find out which of the four combinations is correct.

196. 

1. Today

P. by the hunters for their

Q. are trapped or killed

R. millions of wild animals

S. each year

6. skin.

(A) SPRQ

(B) RQSP

(C) PSQR

(D) QPRS

Answer: (B)

197.

1. The President

P. from Tokyo

Q. where he

R. had been meeting

S. came back

6. other world leaders.

(A) QSPR

(B) PSQR

(C) RPQS

(D) SPQR

Answer: (D)

198.

1. Over 67 years

P. but the problems

Q. have remained

R. have passed

S. of the common man

6. as daunting as ever.

(A) RPSQ

(B) QPRS

(C) SRQP

(D) QSPR

Answer: (A)

199.

1. Man’s

P. in the modern

Q. insatiable thirst or knowledge

R. the wonderful achievements of

S. is at the root of

6. world.

(A) RSPQ

(B) QSRP

(C) PQRS

(D) SQPR

Answer: (B)

200.

1. These

P. about the heavenly

Q. experiments by the scientists

R. with amazing knowledge

S. supply us

6. bodies.

(A) PSRQ

(B) PSQR

(C) QSRP

(D) RQPS

Answer: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...