SSC Sub-Inspectors in Delhi Police, CAPFs and Assistant Sub-Inspectors in CISF Examination 2016 Question Paper with Answer Key

SSC Sub-Inspectors in Delhi Police, CAPFs and Assistant Sub-Inspectors in CISF Exam 2016

Part-A : General Intelligence And Reasoning

1. ZbYa   XdWc         VfUe ?

(A) ShTg

(B) ThSi

(C) ThSg

(D) TgSh

Ans: (C)

2. 4, 6, 8, 12, 14, 18, 20, 24, 30, ? ?

(A) 32, 34

(B) 32, 38

(C) 32, 33

(D) 34, 36

Ans: (B)

3. 6, 6, 10, 11, 14, 16, 18, ?

(A) 21

(B) 20

(C) 19

(D) 23

Ans: (A)

Directions (Qs. 4-9): Select the related word/letters/ number from the given alternatives.

4. UASC: YEWG :  DHLO : ?

(A) LHUS

(B) HLPS

(C) HLOD

(D) HSPL

Ans: (B)

5. brain : natural ::  ?  : artificial

(A) deserts

(B) computers

(C) forests

(D) minerals

Ans: (B)

6. 36 : 50 :: 64 : ?

(A) 82

(B) 72

(C) 70

(D) 78

Ans: (A)

7. R : ARE :: U : ?

(A) IUE

(B) URE

(C) VEE

(D) YOU

Ans: (A)

8. 16 : 64 :: 49 : ?

(A) 93

(B) 343

(C) 196

(D) 97

Ans: (B)

9. heat : calorie :: sound : ?

(A) richter

(B) decible

(C) knot

(D) joule

Ans: (B)

Directions (Qs. 10 & 11): Arrange the following words as per order in the dictionary.

10. 

1. Directional  2. Directory

3. Directive     4. Directional

(A) 3, 4, 1, 2

(B) 1, 3, 4, 2

(C) 3, 4, 2, 1

(D) 4, 3, 1, 2

Ans: (D)

11. 

1. Analyze   2. Assignation

3. Arrival   4. Assassination

5. Analyst

(A) 1, 3, 5, 2, 4

(B) 2, 4, 5, 1, 3

(C) 1, 4, 2, 5, 3

(D) 5, 1, 3, 4, 2

Ans: (D)

12. I walk 12 km to the North, then South. How far am I from the starting point?

(A) 34 km

(B) 24 km

(C) 10 km

(D) 22 km

Ans: (C)

Directions (Qs. 13-16): Select the missing number from the given responses.

13. 6                 5        3        10

      2                 8        ?        4

     4                 6        3        8

     5                 9        15      3

(A) 6

(B) 5

(C) 7

(D) 4

Ans: (D)

14. 6       11        25

      8        6        16

      12      5        ?

(A) 12

(B) 16

(C) 18

(D) 22

Ans: (B)

15.    25      36      64

        81      9        4

       16      49      100

       18      ?        20

(A) 16

(B) 22

(C) 19

(D) 24

Ans: (A)

16. 

(A) 8

(B) 7

(C) 5

(D) 6

Ans: (B)

17. 12 years old Sami is three times as old as his brother Vinay. How o ld will Sami be when he is twice as old as Vinay?

(A) 16 yrs

(B) 20 yrs

(C) 18 yrs

(D) 14 yrs

Ans: (A)

18. Four positions of a cube are shown  below. Identify the numbers at the bottom when top is 6?

(A) 2

(B) 1

(C) 6

(D) 5

Ans: (B)

Directions (Qs. 19-24): Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

19. 

(A) Crunch

(B) Brittle

(C) Cringe

(D) Crisp

Ans: (C)

20. 

(A) Optimism

(B) Pessimism

(C) Cynicism

(D) Fatalism

Ans: (C)

21.

(A) 25

(B)18  

(C) 21

(D) 15

Ans: (A)

22. 

(A) 625

(B) 3375

(C) 50625

(D) 225

Ans: (B)

23.

(A) TVWY

(B) ACEG

(C) FHJL

(D) IKMO

Ans: (A)

24.

(A) AYWV

(B) IGEC

(C) QOMK

(D) YWUS

Ans: (A)

25. A bus starts from point A and runs 20 kms towards South, turns to its right and runs 25 km. It then turns right again runs 20 km. Afterwards it runs 5 km in the East direction and reaches point B. How far is the bus from the starting point?

(A) 25 km

(B) 35 km

(C) 20 km

(D) 30 km

Ans: (C)

26. If LACK is written as 396 then BACK is written as

(A) 86

(B) 72

(C) 66

(D) 56

Ans: (C)

Directions (Qs. 27 & 28): Which answer figure will complete the pattern in the question figure.

27. 

Ans: (D)

28. 

Ans: (D)

29. If ‘+’ stands for division, ‘÷’ stands for multiplication, ‘×’ stands for subtraction and ‘−’ stands for addition, which one of the following is correct?

(A) 18 ÷ 6 × 7 + 5 – 2 = 22

(B) 18 + 6 ÷ 7 × 5 – 2 = 18

(C) 18 × 6 + 7 ÷ 5 – 2 = 16

(D) 18 ÷ 6 – 7 + 5 × 2 = 20

Ans: (B)

Directions (Qs. 30 & 31). From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

30. 

Ans: (C)

31. 

Ans: (B)

32. Which figure best represents the relationship between Religion, Mosque, Temple?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Ans: (B)

Directions (Qs. 33 & 34): A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., A’ can be represented by 01, 20 etc., and ‘B’ can be represented by 56, 65 etc. Similarly, you have to identify the set for the word given in each question.

33. SILK

(A) 76, 67, 33, 68

(B) 76, 67, 32, 65

(C) 76, 66, 33, 68

(D) 76, 67, 32, 68

Ans: (D)

34. CARS

(A) 96, 00, 23, 99

(B) 66, 20, 31, 88

(C) 95, 01, 13, 77

(D) 77, 33, 40, 69

Ans: (D)

Directions (Qs. 35 & 36): If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

35. 

Ans: (A)

36. 

Ans: (A)

37. How many triangles are there in this figure?

(A) 8

(B) 9

(C) 16

(D) 12

Ans: (C)

38. Choose from the 4 diagrams given below, the one that illustrates the relationship among Languages, Japanese, German.

Ans: (D)

Directions (Qs. 39 & 40): From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

39. GEMDISTIONARY

(A) GAME

(B) STAR

(C) DISTART

(D) MEGASITY

Ans: (C)

40. AUTOBIOGRAPHY

(A) GRAPHIC

(B) BRIGHT

(C) TROPHY

(D) TROOP

Ans: (A)

41. Seeta and Ram both start from a point towards North. Seeta turns to left after walking 10 km. Ram turns to right after walking the same distance. Seeta waits for sometime and then walks another 5 km, whereas Ram walks only 3 km. They both then return to their respective South and walk 15 km forward. How far is Seeta from Ram?

(A) 10 km

(B) 12 km

(C) 8 km

(D) 15 km

Ans: (C)

42. If ‘+’ stands for multiplication, ‘−’stands for division, ‘×’stands for addition, ‘÷’stands for subtraction, then which one of the following equations is correct?

(A) 12 + 5 – 4 × 5 ÷ 4 = 16

(B) 12 ÷ 5 + 4 – 5 × 4 = 18

(C) 12 ÷ 5 – 4 × 5 + 4 = 22

(D) 12 × 5 + 4 – 5 ÷ 4 = 20

Ans: (A)

43. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

s – nx – mnx – mn – sm – x

(A) nxyms

(B) mssxn

(C) smnxx

(D) nmxxn

Ans: (B)

Directions (Qs. 44 & 45): A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures. indicate how it will appear when opened.

44. 

Ans: (D)

45. 

Ans: (D)

46. The number of squares in the figure is?

(A) 12

(B) 14

(C) 10

(D) 8

Ans: (C)

47. A man starts from a point moves 9 km South and then turns to East and goes 3 km. He turns South and walks 3 km and then moves 8 km towards West. How far is he from the starting point?

(A) 15 km

(B) 11 km

(C) 12 km

(D) 13 km

Ans: (D)

Directions (Qs. 48 & 49) : In these questions one or two statements are given, followed by two Conclusions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be a variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statement. Choose your answer accordingly.

48. Statement:

Economic security makes people better and happier and has a good influence on their personality.

Conclusions:

I. People who earn enough money are happier.

II. To have a good personality people should be economically sound.

(A) Only I follows.

(B) Both I and II follow.

(C) Only II follows.

(D) Neither I nor II follows.

Ans: (B)

49. Statements :

(I) Authors are learned people.

(II) Some doctors are authors.

Conclusions:

I. Some Doctors are learned people.

II. Some learned people are Doctors.

(A) Neither I nor II is implicit.

(B) Both I and II are implicit.

(C) Only II is implicit.

(D) Only I is implicit.

Ans: (B)

50. If RAMAYANA is written as BOBZBNBS, then GRANTH is written as

(A) IUOBSH

(B) IUOCSI

(C) HSBOUI

(D) IVPBTH

Ans: (A)

Part B : General Knowledge and General Awareness

51. A_____ is a computer, appliance or router that sits between the trusted and untrusted systems.

(A) hub

(B) switch

(C) firewall

(D) bridge

Ans: (C)

52. A group of genes whose activity is coordinated by a DNA site is called

(A) operon

(B) polysome

(C) polypeptide

(D) cistron

Ans: (A)

53. Who among the following was ruler from the Kushan dynasty?

(A) Danti Durga

(B) Pushyamitra

(C) Vikramaditya

(D) Khadphises I

Ans: (D)

54.  Red rot of sugar cane is caused by :

(A) Phylophthora

(B) Alternaria alternata

(C) Colletotrichum falcatum

(D) Cercospora personata

Ans: (C)

55. Engineers of which of the following countries have developed the world’s fastest car Venom GT with a top speed of 435 kilometres per hour?

(A) USA

(B) South Korea

(C) Germany

(D) Japan

Ans: (A)

56. Chemical name of Gammaxane is

(A) Chloro benzene

(B) Benzene hexachloride

(C) Toluene

(D) Aniline

Ans: (B)

57. India’s share in total global trade in value terms is

(A) less than 1% but more than 1/2%

(B) more than 2%

(C) less than 1/2%

(D) between 1% and 2%

Ans: (B)

58. Who among the following film-makers has won the Best Documentary Producer Award of the Madrid International Film Festival in July 2015?

(A) Benoy Behl

(B) Debalina Majumdar

(C) Arun Chadha

(D) Gopal Menon

Ans: (A)

59. Cancellation of thread occurs only when it reaches a

(A) Target point

(B) Error point

(C) Virtual point

(D) Cancellation point

Ans: (D)

60. _______ percent of Delhiites are suffering from Asthma and Rhinitis.

(A) 12%

(B) 13%

(C) 10%

(D) 11%

Ans: (D)

61. Which of the following considers the state as primarily a social organism?

(A) Historical Approach

(B) Economic Approach

(C) Sociological Approach

(D) Psychological Approach

Ans: (C)

62. Which State’s High Court imposed a complete ban on all types of buffalo and bull fights in the State, stating that it is against the Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960?

(A) Himachal Pradesh

(B) Tamil Nadu

(C) Maharashtra

(D) Karnataka

Ans: (A)

63. By which of the following Act the system of Dyarchy was introduced at the Centre?

(A) 1909

(B) 1947

(C) 1919

(D) 1935

Ans: (C)

64. Which Article of the Constitution deals with Fundamental Duties?

(A) Article 51 A

(B) Article 25

(C) Article 50

(D) Article 30 A

Ans: (A)

65. Which one of the following has a maximum tendency to form M3 ion?

(A) As

(B) Bi

(C) N

(D) P

Ans: (C)

66. Which of the following statements

(A) sugar is transported in problem as non-reducing sugar

(B) Ca+ is the most abundant cation in phloem sap

(C) phloem transport occurs unidirectionally

(D) gravity influences phloem transport

Ans: (A)

67. An employer goes on employing more and more of a factor units until

(A) the Average Revenue Productivity becomes equal to Marginal Revenue Productivity.

(B) the Diminishing Marginal Returns sets into operation.

(C) the Marginal Revenue Productivity of a factor becomes equal to its reward.

(D) the Marginal Revenue Productivity becomes zero.

Ans: (A)

68. An agricultural department known as ‘Diwn-i-kohi’ was created by

(A) Firoz Tughlaq

(B) Alauddin Khilji

(C) Jalaluddin Khilji

(D) Mohamad-bin-Tughlaq

Ans: (D)

69. The correct sequence of countries on the basis of fish catch in DESCENDING order:

(A) Japan, China, Peru

(B) Peru, China, Japan

(C) China, Japan, Peru

(D) China, Peru, Japan

Ans: (D)

70. Match List I and List II and mark the correct answer:

List I                                List II

(climate)                           (station)

a Taiga                    1 Jacobabad

b Monsoon             2 India

c Alpine                  3 Veckhoyansk

d Desert                  4 La Paz

(A) a – 3, b – 2, c – 4, d – 1

(B) a – 2, b – 4, c – 3, d – 1

(C) a – 3, b – 4, c – 1, d – 2

(D) a – 4, b – 2, c – 1, d – 3

Ans: (A)

71. Copper substances when exposed to air gain a green coating due to the formation of

(A) Cu(NO3)2

(B) CuSO4

(C) CuO

(D) CuCO3. Cu(OH)2

Ans: (D)

72. Who is the author of the new book “Knowledge Innovation Strategy’?

(A) Amish Tripathi

(B) Durjoy Datta

(C) Ravinder Singh

(D) Parag Kulkarni

Ans: (D)

73. The weight of a body at the centre of earth is

(A) half the weight at the surface

(B) infinite

(C) zero

(D) twice the weight at the surface

Ans: (C)

74. Adding Cl2 to benzene in the presence of AlCl3 is an example of

(A) Addition reaction      

(B) Substitution reaction

(C) None of the options

(D) Elimination reaction

Ans: (A)

75. Which one of the following is related to Advisory Jurisdiction of the Supreme Court?

(A) Election Commission seeking opinion from the Supreme Court

(B) President of India seeking opinion on law or facts

(C) States seeking opinion from the Supreme Court

(D) Speaker of Parliament seeking opinion from the Supreme court

Ans: (B)

76. Which article of the Constitution deals with Money Bills?

(A) Article 130

(B) Article 100

(C) Article 110

(D) Article 120 

      

Ans: (C)

77. Maharaja Sawai Jaisingh of Jaipur had not built the observatory at

(A) Varanasi

(B) Ujjain

(C) Mathura

(D) Allahabad

Ans: (D)

78. What was the rank of India in Human Development Index according to the Human Development Report released by UNDP in July 2014, which covered 187 countries?

(A) 130th

(B) 14th

(C) 135th

(D) 73rd

Ans: (C)

79. The India Independence Bill was first presented in the House of Commons in London on

(A) July 14, 1947

(B) August 10, 1947

(C) July 4, 1947

(D) August 1, 1947

Ans: (C)

80. John Locke propounded

(A) Theory of Force

(B) Theory of Divine Rights

(C) Patriarchal Theory

(D) Social Contract Theory

Ans: (D)

81. Which of the following States has declared a ban on the use of plastic in the State for the first time?

(A) Karnataka

(B) Punjab

(C) Gujarat

(D) Maharashtra

Ans: (C)

82. If total product at its maximum then

(AP = Average product)

(MP = Marginal product)

(A) AP < 0

(B) AP = MP = 0

(C) AP = 0

(D) MP = 0

Ans: (D)

83. Though there is no single theory which can explain the origin of south west monsoon, it is believed that the main mechanism is the differential heating of land & sea during

(A) Cyclonic storms

(B) Winter months

(C) Summer months

(D) South-west trade wind flow

Ans: (D)

84. Inhibition of photosynthesis in the presence of O2 in C3 plants is called

(A) Warburg effect

(B) Hexose monophosphate shunt

(C) Decker effect

(D) Pasteur effect

Ans: (C)

85. Who among the following has been appointed as the Chairman of India’s Oscar Jury by Mumbai-based Film Federation of India?

(A) Anupam Kher

(B) Amol Palekar

(C) Jaya Bachchan

(D) Amitabh Bachchan

Ans: (B)

86. Match List I and List II and mark the correct answer:

List I                                List II

(Winds)                            (Locations)

a Chinook                        1 Alps

b Foehn                            2 India

c Siroco                            3 USA

d Loo                                4 Egypt

(A) a – 4, b – 3, c – 1, d – 2

(B) a – 4, b – 2, c – 1, d – 3

(C) a – 3, b – 4, c – 2, d – 1

(D) a – 3, b – 1, c – 4, d – 2

Ans: (D)

87. Equilibrium output is determined by

(A) the equality between Average cost and Average revenue

(B) the equality between total Variable cost & Marginal revenue

(C) the equality between total cost & total revenue.

(D) the equality between Marginal cost & Marginal revenue.

Ans: (A)

88. When average product of an input is at its maximum then

(AP : Average product)

(MP= Marginal product)

(A) AP > MP

(B) AP < MP

(C) AP = MP

(D) AP = 0

Ans: (D)

89. “Slipper animalcule” is the common name for:

(A) Monocystis

(B) Plasmodium

(C) Trypanosoma

(D) Paramecium

Ans: (D)

90. Apart from the availability of raw material, location of an industry is also dependent on the availability of

(A) manpower and energy source

(B) environmental protection & vegetation

(C) transport and bio-energy

(D) water and inputs

Ans: (A)

91. The Greek viewed “politics” on the basis of:

(A) Terms of power

(B) Legalistic terms

(C) Ethical terms

(D) Both ethical and legalistic terms

Ans: (C)

92. Which one of the following painters of Jahangir’s reign was conferred the title of Nadir-ul-Asra’?

(A) Bishandas

(B) Daulat

(C) Mansur

(D) Manohar

Ans: (C)

93. Who established the Sadr-Diwani-Adriat during the British East India Company’s rule?

(A) Dalhousie

(B) Wellesley

(C) Cornwallis

(D) Warren Hastings

Ans: (D)

94. The period of revolution of a certain planet in an orbit of radius R is T. Its period of revolution in an orbit of radius 4R will be

(A) 2 T

(B) 4T

(C) 8T

(D) 2√2 T

Ans: (A)

95. Seventh Schedule of the Constitution of India deals with

(A) Allocation of Seats in the Council of States

(B) Powers of the Governor of State

(C) Distribution of power between the Union and the States

(D) Power and Authority of the Municipalities

Ans: (C)

96. Which of the following human genetic disorders is sex-linked

(A) Cystic fibrosis

(B) PKU

(C) Haemophilia

(D) Albinism

Ans: (C)

97. Gliders depend on the following energy for their flight:

(A) heat energy

(B) chemical energy

(C) wind energy

(D) electrical energy

Ans: (C)

98. The source of authority of the Indian Constitution is

(A) The People of India

(B) The Government

(C) The President

(D) The Supreme Court

Ans: (A)

99. When temperature difference between liquid and its surroundings is doubled, the rate of loss of heat will:

(A) double

(B) remain same

(C) three times

(D) four times

Ans: (A)

100. Who was appointed by the Union Sports Ministry of the Government of India as he head of the selection committee for Arjuna Award so as to pick the eminent athletes for year’s award (2015)?

(A) Justice Deepak Verma

(B) Justice V. K. Bali

(C) Justice A, K. Patnaik

(D) Justice Ranjana P. Desai

Ans: (B)

Part C : Quantitative Aptitude  

     

101. By selling an umbrella for Rs. 30, a shop-keeper gains 20%. During a clearance sale, the shop-keeper allows a discount of 10%. Find his gain percent during the sale season.

(A) 8

(B) 7

(C)  

(D) 9

Ans: (A)

102. In ∆ ABC, the line parallel to BC intersects AB &AC at P & Q respectively. If AB : AP = 5 : 3, then AQ : QC is :

(A) 1 : 2

(B) 3 : 2

(C) 3 : 5

(D) 2 : 3

Ans: (B)

103. In ∆ABC and ∆PQR, ∠B = ∠Q, ∠C = ∠R. M is the midpoint on QR. If AB : PQ = 7 : 4, then  is:

(A)  

(B)  

(C)  

(D)  

Ans: (D)

104. If the difference between the average of x, y and y, z is 12, then the difference between x and z is:

(A) 24

(B) 12

(C) 6

(D) 48

Ans: (A)

105. If 12 + 22 + 32 + …. +p2  then 12 + 32 + 52 + …+ 172 is :

(A) 1700

(B) 969

(C) 980

(D) 1785

Ans: (B)

Directions (Qs. 106 to 110) : The Pie-chart shows the result of a survey among 119060 people concerning the use of tobacco. Study the Pie-chart and answer these questions.

106. Number of people preferring Bidi is:

(A) 29790

(B) 37185

(C) 35718

(D) 29765

Ans: (D)

107. Number of people smoking Cigarettes is:

(A) 59305

(B) 11906

(C) 53905

(D) 59530

Ans: (D)

108. Let P be the percentage of people using Cigarettes, Pipe and Bidi is their smoking means and Q be the percentage of people using other means as their smoking habits. Then P is more than Q by:

(A) 25%

(B) 85%

(C) 10%

(D) 75%

Ans: (D)

109. Number of Cigarette smoking people is greater than the number of Pipe smoking people by:

(A) 47624

(B) 29765

(C) 59530

(D) 11906

Ans: (A)

110. Percentage of people under survey, who do not have any smoking habit is:

(A) 10%

(B) 5%

(C) 52%

(D) 7.5%

Ans: (B)

111. ∠Y is the right angle of the triangle XYZ. If XY = 2√6 cm and XZ – YZ = 2 cm, then the value of (sec X + tan X) is:

(A)  

(B)

(C)  

(D)  

Ans: (A)

112. The simple interest on a sum of money for 3 years is Rs. 240 and the compound interest on the same sum, at the same rate for 2 years is Rs. 170. The rate of interest is:

(A)  

(B) 

(C) 

(D)  

Ans: (C)

113. In a factory, the salary of each worker is increased in the ratio 22 : 25 but the number of workers is decreased by  The net effect on the salary is:

(A) 20%

(B)  

(C) 

(D) 10% decrease

Ans: (B)

114. A car completed a journey of 400 km in  The first 3/4 of the journey was done at 30 km/hr. Calculate the speed for the rest of the journey.

(A) 40 km/hr

(B) 30 km/hr

(C) 25 km/hr

(D) 45 km/hr

Ans: (A)

115. A can do a piece of work in 12 days and B in 24 days. If they work together, in how many days will they finish the work?

(A) 8 days

(B) 12 days

(C) 20 days

(D) 15 days

Ans: (A)

116. A sells a car priced at Rs. 36,000. He gives a discount of 8% on the 1st Rs. 20,000 and 5% on the remaining Rs. 16,000. B also sells a car of the same make, priced at Rs. 36,000. He gives a discount of 7% on the total price. Calculate the actual on the total price. Calculate the actual prices charged by A and B for the cars.

(A) A = Rs. 33,500; B = Rs. 33,400

(B) A = Rs. 33,450; B = Rs. 33,650

(C) A = Rs. 33, 600; B = Rs. 33,480

(D) A = Rs. 33,480; B = Rs. 33,600

Ans: (C)

117. If  and  then the value of tan α is

(A)

(B)  

(C) 1

(D) 0

Ans: (C)

118. If p (x + y)2 = 5 and q(x – y)2 = 3, then the simplified value of p2(x + y)2 + 4 pq xy – q2(x – y)2 is:

(A) 2(p + q)

(B) −2(p + q)

(C) p + q

(D) −(p + q)

Ans: (C)

Directions (Qs. 119 to 122): The data given in Bar diagram relate to the department wise admission of 320 students to B.Sc. (Honours) first year classes of a certain college in the given five subjects. Study the graph and answer the questions.

119. The subject in which the difference in the number of male and female students is minimum is:

(A) Chemistry

(B) Physics

(C) Economics

(D) Statistics

Ans: (D)

120. The subject which the female students are finding difficult as compared to other subjects is:

(A) Statistics

(B) Mathematics

(C) Chemistry

(D) Economics

       

Ans: (C)

121. The difference of the choice of the subject between male and female students is maximum for the subject:

(A) Statistics

(B) Physics

(C) Chemistry

(D) Economics

Ans: (C)

122. The total number of male students who got admitted in Mathematic and Economics as compared to the total number of female students getting admission in Mathematics and Economics is:

(A) less by 17%

(B) more by 12.8%

(C) more by 14.8%

(D) more by 4.2%

Ans: (C)

123. ∆ ABC is right angled triangle with AB = 6 cm, BC = 8 cm. O is in-centre of the triangle. The radius of the in-circle is

(A) 2 cm

(B) 5 cm

(C) 4 cm

(D) 3 cm

Ans: (A)

124. The base of a right prism, whose height is 2 cm, is a square. If the total surface area of the prism is 10 cm2, then its volume is:

(A) 2 cm3

(B) 1 cm3

(C) 4 cm3

(D) 3 cm3

Ans: (A)

125. A certain sum of money amounts to Rs. 2200 at 5% interest, Rs. 2320 at 8% interest in the same period of time. The period of time is:

(A) 4 years

(B) 2 years

(C) 5 years

(D) 3 years

Ans: (B)

126. The radius of a wire is decreased to one third. If volume remains the same, length will increase by

(A) 6 times

(B) 9 times

(C) 1 time

(D) 3 times

Ans: (B)

127. The value of following is: 

(A) 2

(B) tan θ

(C) 0

(D) 1

Ans: (D)

128. The total surface area of a right pyramid on a square base of side 10 cm with height 12 cm is:

(A) 360 square cm

(B) 260 square cm

(C) 330 square cm

(D) 300 square cm

Ans: (A)

129. PS is a diameter of a circle of radius 6 cm. In the diameter PS, Q and R are two points such that PQ, QR, RS are all equal. Semicircles are drawn on PQ and QS as diameter (as shown in the fig). The perimeter of shaded portion is:

(A)  

(B)  

(C)  

(D)  

Ans: (C)

130. Present ages of A and B are in the ratio 5 : 6 respectively. After seven years this ratio becomes 6 : 7. Then the present age of A in years is:

(A) 33 years

(B) 30 years

(C) 35 years

(D) 32 years

Ans: (C)

131. A train 150 metres long takes 20 seconds to cross a platform 450 metres long. .The speed of train in, km per hour, is:

(A) 104

(B) 108

(C) 100

(D) 106

Ans: (B)

132. If  then the value of x3 – 9x2 + 27x – 34 is

(A) −1

(B) 2

(C) 1

(D) 0

Ans: (D)

133. If  then the value of xp + xq is:

(where p is an even number and q is an odd number)

(A) −2

(B) 1

(C) 0

(D) 2

Ans: (C)

134. Let ABCDEF be a prism whose base is a right angled triangle, where sides adjacent to 90° are 9 cm and 12 cm. If the cost of painting the prism is Rs. 151.20, at the rate of 20 paisa per sq cm then the height of the prism is:

(A) 17 cm

(B) 18 cm

(C) 15 cm

(D) 16 cm

Ans: (C)

135. Given 22 + 42 + 62 + … + 402 = 11480, then the value of 12 + 22 + 32 + … + 202 is

(A) 2869

(B) 2867

(C) 2868

(D) 2870

Ans: (D)

136. Simplified value of the following expressions is:

(A) 1

(B) √2

(C) √3

(D) 0

Ans: (D)

137. If sec θ + tan θ = 2, then the value of sin θ is:

(A) 3/5

(B) 4/5

(C) √3/5

(D) 2/5

Ans: (A)

138. The value of following is:

(A) 0.40

(B) 0.20

(C) 0.25

(D) 0.50

Ans: (C)

139. If cos θ + sec θ = √3, then the value of (cos3θ + sec3θ) is:

(A) 1/√2

(B) √2

(C) 1

(D) 0

Ans: (D)

140. In the figure given below ∠AOC = 140° where O is the centre of the circle, then ∠ABC is equal to:

(A) 90°

(B) 100°

(C) 40°

(D) 110°

Ans: (D)

141. The value of the following is 

(A) 4

(B) 2√2

(C) 2

(D) 2√3

Ans: (A)

142. An item is offered for sale at Rs. 250, less successive discounts of 20% and 15%. The sale price of the item is:

(A) 77% of Rs. 250

(B) 68% of Rs. 250

(C) 65% of Rs. 250

(D) 82% of Rs. 250

Ans: (B)

143. The sum of 3 consecutive natural numbers divisible by 3 is 45. The smallest number is:

(A) 3

(B) 12

(C) 18

(D) 9

Ans: (B)

144. The value of x in the below equation is:

(A)  

(B)  

(C) 5.3

(D) 

Ans: (B)

145. If the area of a square is increased by 44%, retaining its shape as a square, each of its sides increases by:

(A) 21%

(B) 19%

(C) 22%

(D) 20%

Ans: (D)

146. A sold a watch at a gain of 5% to B and B sold it to C at a gain of 4%. If C paid Rs. 91 for it, then the price paid by A is:

(A) Rs. 82.81

(B) Rs. 83

(C) Rs. 84.33

(D) Rs. 83.33

Ans: (D)

147. Three containers whose volumes are in the ratio of 2 : 3 : 4 are full of mixture of spirit and water. In the 1st container, the ratio of spirit and water is 11 : 4 and in the 3rd container ratio is 7 : 3. All the three mixtures are mixed in a big container. The ratio of spirit and water in the resultant mixture is:

(A) 5 : 10

(B) 4 : 9

(C) 9 : 5

(D) 11 : 4

Ans: (D)

148. The ratio of inradius and circumradius of an equilateral triangle is:

(A) √2 : 1

(B) 2 : 1

(C) 1 : √2

(D) 1 : 2

Ans: (D)

149. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

(A) None of the options

(B) 35 years

(C) 40 years

(D) 50 years

Ans: (C)

150. A, B and CC working separately can do piece of work in 11 days, 20 days and 55 days, respectively. In how many days, the work will be completed if A is assisted by B and C on alternate days?

(A) 8

(B) 2

(C) 6

(D) 4

Ans: (A)

Part-D : English Comprehension

Directions (Qs. 151-155): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

151. Sporadic

(A) Stagnant

(B) Epidermic

(C) Occasional

(D) Whirling

Ans: (C)

152. Spectrum

(A) Star

(B) Specific

(C) Range

(D) Telephone

Ans: (C)

153. Connote

(A) To conspire

(B) To print

(C) To pay

(D) To convey

Ans: (D)

154. Stringent

(A) Evident

(B) Compulsory

(C) Strict

(D) Farfetched

Ans: (C)

155. Regime

(A) Clique

(B) Authority

(C) Gang

(D) Cabal

Ans: (B)

Directions (Qs. 156 to 160): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

156. The science of the functioning and growth of society.

(A) Philosophy

(B) Sociology

(C) Anthropology

(D) Psychology

Ans: (B)

157. Those who pass through this gate without permission will be prosecuted.

(A) Bypassers

(B) Trespassers

(C) Culprits

(D) Absconders

Ans: (B)

158. A person between 90 and 100 years old:

(A) Nonagenarian

(B) Centenarian

(C) Octagenarian

(D) Septagenarian

Ans: (A)

159. Reasoning method involving two statements from which a conclusion is reached:

(A) Rhetoric

(B) Syllogism

(C) Logism

(D) Rhapsody

Ans: (B)

160. Change the appearance to deceive or to hide the identify:

(A) Dupe

(B) Display

(C) Disguise

(D) Dissemble

Ans: (C)

Directions (Qs. 161 to 165): Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the  meaning of the Idiom/Phrase.

161.  To pick holes

(A) to destroy something

(B) to criticize someone

(C) to cut some part of an item

(D) to find some reason to quarrel

Ans: (B)

162. She wrangled over an ass’s shadow.

(A) quarreled like fools

(B) sat on the shadow of the ass

(C) quarreled over trifles

(D) did unnecessary work

Ans: (C)

163. God’s acre refers to which of the following places:

(A) A cemetery beside a Church

(B) Altar

(C) Church

(D) Aisle

Ans: (A)

164. He is like a snake in the grass for our family:

(A) a distant relative

(B) a close friend

(C) a  hidden rival

(D) a stupid person

Ans: (C)

165.  To put one’s hand to plough

(A) to take up a task

(B) take interest in technical work

(C) to get entangled into unnecessary things

(D) to take up agricultural farming

Ans: (A)

Directions (Qs. 166 to 170): Choose the word opposite in meaning to the given word.

166. Profuse

(A) Sacred

(B) Meagre

(C) Adverse

(D) Ambiguous

Ans: (B)

167. Agony

(A) Ecstasy

(B) Sorrow

(C) Misery

(D) Conflict

Ans: (A)

168. Subsequent

(A) Aloof

(B) Preceding

(C) Dismissive

(D) Inferior

Ans: (B)

169. Erudite

(A) Ignorant

(B) Immature

(C) Professional

(D) Unimaginative

Ans: (A)

170. Redundant

(A) Wordy

(B) Repetitions

(C) Surplus

(D) Concise

Ans: (D)

Directions (Qs. 171 to 175): Four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

171. 

(A) gourmandize

(B) gourmendize

(C) gormandize

(D) gormandise

Ans: (A)

172.

(A) appearance

(B) appiarance

(C) apparance

(D) appearance

Ans: (D)

173.

(A) connoisure

(B) connoisseur

(C) conoisseur

(D) connoiseur

Ans: (B)

174.

(A) xenophobia

(B) xenofobia

(C) zenophobia

(D) zenofobia

Ans: (A)

175.

(A) Pseudonymn

(B) Soodonym

(C) Seudonym

(D) Pseudonym

Ans: (D)

Directions (Qs. 176 to 180): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

Passage

It’s soccer’s newest power player; a ball called the sOccket generates and stores energy as players kick it, then provides energy at home. Fifteen minutes on the field ….(I)… enough energy to power a small light for three hours and may help people in developing nations like India …(II)… kerosene, a leading cause of …(III)… illness and fires. Working on the principle of flashlights that charge3 when shaken, the sOccket is the ….(IV)… of Harvard students, Jessica Lin, Julia Silverman, Jessia Matthews and Hemali Thakker and is being ….(V)…. by the Clinton Global Initiative University and the WalMart Foundation.

176.

(A) (I) stores

(B) (I) conserves

(C) (I) captures

(D) (I) reserves

Ans: (C)

177.

(A) (II) supplant

(B) (II) restore

(C) (II) substitute

(D) (II) replace

Ans: (D)

178.

(A) (III) respiratory

(B) (III) cardio-vascular

(C) (III) pulmonary

(D) (III) cardiac

Ans: (A)

179.

(A) (IV) output

(B) (IV) achievement

(C) (IV) brainchild

(D) (IV) inventory

Ans: (C)

180.

(A) (V) promoted

(B) (V) financed

(C) (V) sponsored

(D) (V) funded

Ans: (A)

Directions (Qs. 181 to 185): Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and mark that part as your answer. If a sentence is free from error, then mark that part corresponding to “No Error” option.

181. Long life is good if one by happy and has friends.

(A) Long life is good

(B) No Error

(C) and has friends

(D) if one be happy

Ans: (D)

182. He went to the doctor because he had not been feeling well since several weeks.

(A) because he had not been feeling well

(B) He went to the doctor

(C) since several weeks

(D) No Error

Ans: (C)

183. Had you participated in the drawing competition, you would have won the first prize.

(A) Had you participated

(B) you would have won the first prize.

(C) in the drawing competition

(D) No Error

Ans: (D)

184. The thief did not known that there was a dog laying under the table.

(A) laying under the table.

(B) that there was a dog

(C) The thief did not know

(D) No Error

Ans: (A)

185. Before we returned from swimming in the river near the camp, someone had stole our clothes, and we had to walk back with our towels around us.

(A) someone had stole our clothes

(B) Before we returned from swimming in the river near the camp

(C) No Error

(D) and we had to walk back with our towels around us.

Ans: (A)

Directions (Qs. 186 to 190): A sentence/a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed choose “No Improvement”.

186. I would gladly accompany your sister if you had asked me:

(A) No Improvement

(B) will gladly accompany

(C) would have gladly accompanied

(D) would gladly accompanied

Ans: (C)

187. College students went at the rampage in the city yesterday.

(A) over the rampage

(B) NO Improvement

(C) with the rampage

(D) on a rampage

Ans: (D)

188. You cannot forbid him leaving.

(A) he leaving

(B) his leaving

(C) him to leave

(D) No Improvement

Ans: (C)

189. I met the two girls, which I believe, are identical twins.

(A) No Improvement

(B) who, I believe are

(C) who, to my belief, are

(D) whom, I thought are

Ans: (B)

190. Helen Keller’s efforts to rehabilitate herself despite her triple handicap.

(A) reinstate

(B) manage

(C) readapt

(D) No Improvement

Ans: (C)

Directions (Qs. 191 to 195) : Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

191. He read _____ that are ____ to his profession.

(A) Weeklies; appropriate

(B) Magazines; acceptable

(C) Periodicals; pertinent

(D) Papers; apparent

Ans: (C)

192. The Press is suppose to be a means of _____between the government and

(A) Help; society

(B) Propaganda; Private sector

(C) Confrontation; terrorists

(D) Communication; people

Ans: (D)

193. I _____ him for the post _____ he was very active.

(A) Recommended; because

(B) Admitted; but

(C) Acknowledged; and

(D) Commended; even though

Ans: (A)

194. The man was absorbed ______ has work.

(A) with

(B) at

(C) in 

(D) into

Ans: (C)

195. Your friends think you are conceited because you seem to ___ them.

(A) Patronise

(B) Penalise

(C) Emulate

(D) Cheat

Ans: (A)

Directions (Qs. 196 to 200): Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Passage

Fat comes in two types: Omega-3 which is found in marine life and Omega-6 which is concentrated in vegetable oils. The first is good, the other is plain rotten. The best source of Omega-3 is preferably sea-fish. But frying it in Omega-6 rich vegetable oil kills all its goodness.

Ageing brains have low levels of thiamin, which is concentrated in wheat germ and bran, nuts, meat and cereals. More good brain-food comes from liver, milk and almond, which are rich in riboflavin and extremely good for memory. Carotene, available in deep green leafy vegetables and fruits, is also good for geriatric brains. So is a high iron diet; it can make old brains gallop hyperactively like young ones. Iron comes from greens; liver, shell0-fish, red meat and soyabeans. Sea-food very high in iron, is an excellent diet supplement. The New England Journal of Medicine reported in its May 1985 issue that 30 grams of fish a day could result in a dramatic drop in the chances of acquiring a cardiovascular disease. Sea fish, particularly shell-fish, crabs, m mackerel and sardines, are more effective than riverine fish because the latter is more vulnerable to chemical effluents.

196. ‘Geriatrics’ pertain to:

(A) toddlers

(B) old people

(C) adolescents

(D) new born babies

Ans: (B)

197. Cardiovascular relates to the:

(A) heart and tendons

(B) heart and blood vessels

(C) heart and cartilage

(D) heart and muscles

Ans: (B)

198. Almonds are rich in riboflavin and are good for

(A) memory

(B) anaemia

(C) sleepwalking

(D) leukameia

Ans: (A)

199. The best source of Omega-3 fat is found in:

(A) all dairy products

(B) sea fish

(C) eggs only

(D) vegetables

Ans: (B)

200. 30 grams of fish a day could result in:

(A) an increased change of acquiring lung disease.

(B) a drop in the chances of getting lung cancer.

(C) a drop in the chances of getting heart disease.

(D) an increased chance of acquiring heart disease.

Ans: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...