Staff Selection Commission Food Corporation of India Assistant Grade-III Exam 2015 Question Paper with Answer Key

Staff Selection Commission

Food Corporation of India Assistant Grade-III Exam 2015 Question Paper (Full Solved)

1. Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand of Kerala?

(1)  Uranium

(2)  Thorium

(3)  Copper

(4)  Petroleum

Ans: (2)

2. What causes beri beri?

(1)  Lack of vitamin D

(2)  Lack of vitamin A

(3)  Lack of vitamin B1

(4)  Lack of calcium

Ans: (3)

3. Name the committee on restructuring of FCI:

(1)  M.B. Shah Committee

(2)  Panagahria Committee

(3)  Kelkar Committee

(4)  Shanta Kumar Committee

Ans: (4)

4. Choose the missing last three letters from the alternatives which are common of all the six letters.

(1)  NAO

(2)  OIL

(3)  AWE

(4)  INO

Ans: (3)

5. Match List I with List II:

List I                       List II

(Books)                   (Authors)

A. Kadambari       1. R. K. Narayan

B. Kamayani         2. Munshi Prem Chand

C. The Guid          3. Bana Bhatt

D. Godan               4. Jai Shankar Prasad

(1)  A4, A3, C1, D2

(2)  A1, B3, C4, D2

(3)  A3, B4, C1, D2

(4)  A2, B4, C1, D3

Ans: (3)

Directions (Qs. 6):

There are four diagrams shown below representing relationships between groups. In the question that follows, select the diagram that best represents the relationship for the question.

6. 

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

Ans: (2)

7. If any question arises as to whether a member of Parliament has become subject to any disqualifications mentioned in clause (1) of article 102, the question shall be referred for decision to the …. and decision of the ….. shall be final.

(1)  Speaker of the House

(2)  Supreme Court of India

(3)  President of India

(4)  Election Commission of India

Ans: (1)

8. Bootstrap Loader is always stored in:

(1)  ROM

(2)  RAM

(3)  Disk

(4)  Cache

Ans: (1)

Directions : The following question is followed by two statements labeled I and II in which certain data is given. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the question. Using the data given together with your everyday knowledge, choose

A. If statement I alone is sufficient but statement II alone is not sufficient to answer the question.

B. If statement II alone is sufficient but statement I alone is not sufficient to answer the question.

C. If both statements I and II together are sufficient to answer but neither statement alone is sufficient to answer the question.

D. If I & II together are not sufficient to answer the question and additional information is required.

9. What is z?

I. 3x + 45 + 5z = 120

II. 4x + 72 + 3y = 130

(1)  A

(2)  B

(3)  C

(4)  D

Ans: (4)

10. Output at Break Even point is that output at which producer is able to

(1)  Recover only operating cost

(2)  Earn a normal profit

(3)  Wipe out earlier losses

(4)  Recover total costs

Ans: (4)

11. This area is termed as territorial water and resources therein belonging to the nation:

(1)  Oceanic area up to 12 nautical miles from the coast

(2)  Oceanic area up to 19.2 nautical miles from the coast

(3)  Oceanic area up to 15 nautical miles from the coast

(4)  Oceanic area up to 20 nautical miles from the coast

Ans: (1)

12. An insect flies from the corner A to corner B of a cubic room in 4 seconds where A & B are diagonally opposite corners. The side of the room is 4 m. The speed of the insect is:

(1)   

(2)  

(3)  

(4)   

Ans: (1)

13. Chronologically arrange the visits of following pilgrims/historical personalities to India:

A. Thomas Roe

B. Fa Hien

C. Hiuen Tsang

(1)  BCA

(2)  BAC

(3)  CAB

(4)  ABC

Ans: (1)

14. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is:

(1)  2520 m2

(2)  2480 m2

(3)  2420 m2

(4)  None of these

Ans: (1)

15. If   then 

(1)   

(2)

(3)   

(4)   

Ans: (3)

16. “The State shall endeavour to provide early childhood care and education of all children until they complete the age of six years”. This is a provision under:

(1)  Article 21A of the Constitution of India relating to fundamental rights enumerated in Part III

(2)  Article 51A relating to Fundamental Duties enumerated in Part IV A of the Constitution of India

(3)  Article 45 relating to Directive Principles of State Policy enumerated in Part IV of the Constitution of India

(4)  Article 38 of the Directive Principles of State Policy to secure a social order for the promotion of welfare of the people

Ans: (3)

17. In a row of 36 pupils, the first boy is followed by one girl, the second boy is followed by 2 girls, the third by 3 girls and so on like this. What is the number of girls in the second half of the row?

(1)  16

(2)  14

(3)  15

(4)  18

Ans: (4)

18. SMTP stands for:

(1)  Simple Mail Transfer Protocol

(2)  Structured Mail Transfer Protocol

(3)  Simple Message Transmission Protocol

(4)  Simple Message Truncated Protocol

Ans: (1)

19. A sum of Rs. 8000 generates Rs. 1261 as compound interest in 3 years, interest being compounded annually. The rate of compound interest is:

(1)  20%

(2)  2.5%

(3)  10%

(4)  5%

Ans: (4)

20. 12 men and 18 boys working  hours a day can do a work in 60 days. If one man works equal to 2 boys, then the number of boys required to help 21 men to do twice the work in 50 days working 9 hours a day will be:

(1)  42

(2)  44

(3)  46

(4)  None of these

Ans: (2)

21. APJ Abdul Kalam collapsed only 5 minutes into his lecture at IIM, Shilong Name this lecture:

(1)  Creating a livable planet earth

(2)  Ignited minds

(3)  Forge your future

(4)  Transforming dreams into actions

Ans: (1)

22. The Chilika Lake region is situated between the deltas of:

(1)  Krishna and Kaveri

(2)  Godavari and Krishna

(3)  Ganga and Mahanadi

(4)  Mahanadi and Godavari

Ans: (4)

23. Shah Jahan fought the battle of Kartapur against

(1)  Guru Hargovind Singh

(2)  Guru Har Kishan

(3)  Guru Har Rai

(4)  Guru Teg Bahadur

Ans: (1)

Directions : Complete the Series in the following figures.

24. 

Ans: (1)

25. 

Ans: (1)

26. 

Ans : (4)

27. All A’S are B’S and all B’s are C’S is best represented by which diagram:

(1)  K

(2)  L

(3)  M

(4)  N

Ans: (3)

28. Select the suitable alternative to satisfy the relationship:

Arctic : Antarctic : : Cancer :

(1)  Disease

(2)  Capricorn

(3)  Population

(4)  Equator

Ans: (2)

29. When the office of the Chief Justice of India is vacant or when the Chief Justice is by reason of absence or otherwise unable to perform the duties of his office, who shall have the authority to appoint acting chief justice as per Article 126 of the Constitution of India?

(1)  The Registrar General of Supreme Court

(2)  The President of India

(3)  Automatic appointment of the Senior most Judge of the Supreme Court as acting Chief Justice

(4)  The Attorney-General of India

Ans: (3)

Directions: In the following question a number series is given. After the series a number is given followed by (a), (b), (c), (d) and (e). You have to complete the series starting with the number given following the sequence of the given series and answer the question given below the series.

          3        10      26      83      336    1683

30.   7         (a)     (b)     (c)       (d)     (e).

What will come in place of (b) ?

(1)  32

(2)  30

(3)  34

(4)  None of these

Ans: (2)

31. Pick the odd one out.

(1)  16 : 40

(2)  20 : 50

(3)  22 : 55

(4)  12 : 28

Ans: (4)

32. The income of Anil, Froz and Ketan are in the ratio 7 : 9 : 12 and their spending are in the ratio 8 : 9 : 15. If Anil saves 1/4 of his income, then the saving of Anil, Firoz and Ketan are in the ratio:

(1)  59 : 99 : 69

(2)  56 : 99 : 69

(3)  56 : 96 : 69

(4)  None of these

Ans: (2)

33. In a certain code STREAMLINE is written as BFSUTDMHKL. How is SCIENTIFIC written in that code?

(1)  OFJDTBHEHS

(2)  OFJDTDJGJU

(3)  OFJTBDHESH

(4)  OFJDTDGJUT

Ans: (1)

34. A man starts walk from the point and walked 12 kms towards North. He turned 90° left and walked a distance and stopped. If the distance between initial point and final position is 13 kms, how much distance he travelled after turning from North?

(1)  3 kms

(2)  4 kms

(3)  5 kms

(4)  6 kms

Ans: (3)

35. In which one of the following Union Territories, do the people of the Onge tribe live?

(1)  Andaman and Nicobar Islands

(2)  Daman and Diu

(3)  Dadar and Nagar Haveli

(4)  Lakshadweep

Ans: (1)

36. Who is credited with the discovery of Electron?

(1)  E. Goldstein

(2)  J. J. Thompson

(3)  James Chadwick

(4)  Rutherford

Ans: (2)

37. In a database table, the category of information is called:

(1)  Tuple

(2)  Field

(3)  Record

(4)  Attribute

Ans: (2)

38. The circuit used to store one bit of data is known as

(1)  Register

(2)  Encoder

(3)  Decoder

(4)  Flip flop

Ans: (4)

39. Which of the following statements is wrong?

(1)  During a solstice there are unequal days and nights

(2)  A gulf is a large area of sea partly surrounded by land

(3)  A harbor is that portion of sea where ships can dock

(4)  Neap tide is caused by gravitational pull of the moon and the sun together in the same direction

Ans: (4)

40. Instrument for measuring the amount of oxygen in the air or for analyzing gases:

(1)  Audiometer

(2)  Eudiometer

(3)  Glycometer

(4)  Fathometer

Ans: (2)

41. Kayakalp Award scheme has been launched by

(1)  The Ministry of Agriculture

(2)  The Ministry of Industry

(3)  The Ministry of Health & Family Welfare

(4)  Namami Gange Programme

Ans: (3)

42. World’s tallest hybrid wind generator turbine was recently put into operation in the state of:

(1)  Tamil Nadu

(2)  Kerala

(3)  Gujarat

(4)  Karnataka

Ans: (3)

43. A metal sheet 27 cm long, 8 cm broad and 1 cm thick is melted into a cube. The difference between the surface area of the two solids, is:

(1)  280 cm2

(2)  272 cm2

(3)  286 cm2

(4)  290 cm2

Ans: (3)

44. How many four-digit numbers can be formed using the digits 0, 1, 2, 3, 4, 5 if repetition of digits is allowed?

(1)  1296

(2)  1080

(3)  1800

(4)  1190

Ans: ()

45. Exercise Ajeya Warrior-2015 is joint exercise between the Armies of:

(1)  India & France

(2)  India & Nepal

(3)  India & UK

(4)  India & Sri Lanka

Ans: (3)

46. It is simulated/extended RAM. When you have used up your entire RAM, your computer will shift data to an empty space on the hard drive:

(1)  ROM

(2)  Memory

(3)  Virtual Memory

(4)  Volatile Memory

Ans: ()

Directions (Qs. 47 to 50): Study the following information carefully to answer these questions:

Seven candidates Hema, Seema, Neeraj, Sheela, Neelam, Pawan and Sunita are to be interviewed for selection as trainee officers  by different panels I to VII for different companies T, U, V, W, X, Y and Z, not necessarily in the same order.

Neeraj is interviewed by panel IV for company ‘T’. Seema is interviewed by panel III but not for company ‘V’ or ‘W’. Hema is interviewed for company ‘U’ but not by panel I or II. Neelam is interviewed by panel VI for company ‘X’. Panel VII conducts the interview for company ‘Y’. Sheela is interviewed by panel I but not for company ‘V’. Panel II does not interview Pawan.

47. Sheela is interviewed for which company?

(1)  T

(2)  W

(3)  Z

(4)  Y

Ans: (2)

48. Panel II conducts interview for company?

(1)  Z

(2)  V

(3)  Y

(4)  U

Ans: (2)

49. Who is interviewed for company Z?

(1)  Pawan

(2)  Neelam

(3)  Seema

(4)  Sheela

Ans: (3)

50. Which candidate is interviewed by panel V?

(1)  Pawan

(2)  Sheela

(3)  Hema

(4)  Sunita

Ans: (3)

51. Sunita and Sumedha start travelling in the same direction at 8 km/hr and 13 km/hr, respectively. After 4 hours, Sunita doubled her speed and Sumedha reduced her speed by 1 km/hr and reached the destination together. How long did the entire journey last?

(1)  10 hours

(2)  13 hours

(3)  11 hours

(4)  9 hours

Ans: (4)

52. 20 men can finish a work in 30 days. One completion of 10 days, 10 men leave work. Remaining men work for next 10 days. At the end of 20 days i t is decided to complete the work in remaining 10 days. How many extra men are required:

(1)  20

(2)  25

(3)  15

(4)  10

Ans: (1)

Directions (Qs. 53 to 58): These questions are based on the information given in the following graph.

53. What is the ratio between number of students studying Agriculture in years 2004 & 2005, respectively?

(1)  11 : 12

(2)  12 : 11

(3)  4 : 3

(4)  None of these

Ans: (2)

54. In how many disciplines the number of students decreased in the year 2005 as compared to 2004?

(1)  2

(2)  4

(3)  3

(4)  None of these

Ans: (3)

55. What is the percentage increase/decrease (rounded off to nearest two integers) in number of students studying Science from the year 2004 to 20025?

(1)  27% increase

(2)  27% of decrease

(3)  21% increase

(4)  21 decrease

Ans: (1)

56. Approx 34% increase of students in the year 2005 denotes which discipline:

(1)  Commerce

(2)  Arts

(3)  Management

(4)  Engineering

Ans: (2)

57. The number of students in 2005 in disciplines Agriculture, Medicine and Management together is what percent of Commerce discipline of 2005?

(1)  33.33%

(2)  66.67%

(3)  50%

(4)  10%

Ans: (2)

58. In which discipline the number of students increased in the year 2005 as compared to the year 2004 despite the fact that the percentage of candidates decreased in the year 2005 as compared to the year 2004?

(1)  Agriculture

(2)  Medicine

(3)  Engineering

(4)  Management

Ans: (3)

Directions (Qs. 59 to 63) :

59. In which of the following state/states did the production of wheat increase every year?

(1)  Punjab

(2)  UP

(3)  Haryana

(4)  Punjab & Haryana

Ans: (1)

60. What is the percentage rise in wheat production in Gujarat in 2013 over the previous year?

(1)  25%

(2)  20%

(3)  0%

(4)  None of these

Ans: (3)

61. What is the difference between the average production of wheat in the states of Gujarat and Haryana over the entire period?

(1)  3,00,000 Tonnes

(2)  5,00,000 Tonnes

(3)  45,000 Tonnes

(4)  None of these

Ans: (1)

62. The production of wheat in Gujarat in 2013 is what percent less than the production of wheat in Uttar Pradesh in 2011?

(1)  16.66%

(2)  0%

(3)  40%

(4)  None of these

Ans: (2)

63. For which of the following years is the production closest to average yearly production for the entire period?

(1)  2010

(2)  2011

(3)  2012

(4)  2013

Ans: (2)

64. Which one of the following writs can be issued only against judicial and quasi judicial authorities?

(1)  Mandamus

(2)  Habeas Corpus

(3)  Certiorari

(4)  Quo Warranto

Ans: (3)

65. Match the following in the given sequence in context of memory :

A. Very High Speed                            1. DVD

B. Non-Volatile & high storage       2. ROM

C. External and cheaper                   3. Cache

D. Read only                                       4. Hard Disk

(1)  A1, B2, C2, D4

(2)  A1, B3, C2, D1

(3)  A3, B4, C2, D1

(4)  A3, B4, C1, D2

Ans: ()

66. Within how much time from receipt of request for information concerning life or liberty of a person the same should be provided under RTI Act?

(1)  30 days

(2)  72 hours

(3)  48 hours

(4)  24 hours

Ans: (3)

67. ‘Bluetooth’ which is common in mobile phones gets its name from

(1)  Danish 10th Century King

(2)  UK Software Company

(3)  Greek Goddess

(4)  Google

Ans: (1)

68. Which of the following is the correct expansion of (x + y + z)2?

(1)  xy2 + yz2 + zx2 + 2xy + 2yz + 2zx

(2)  xyz2 + x2 + y2 + x2 + 2xy + 2yz + 2zx

(3)  x2 + y2 + z2 + 2xy + 2yz + 2zx

(4)  None of these

Ans: (3)

69. One card is drawn at random from a well-shuffled pack of 52 cards. What is the probability that the card is either a red card or a king:

(1)   

(2)   

(3)   

(4)  None of these

Ans: (2)

70. How many squares can be formed by joining the centres of the circles by horizontal and vertical lines:

(1)  6

(2)  8

(3)  10

(4)  None of these

Ans: (2)

71. In the following series how many consonants come before 3?

3 A 3 F 4 T 7 U 3 S 3 T T 3 J J  3 4 5 3 D X 3 X Z 3 T 3 H

(1)  7

(2)  5

(3)  6

(4)  None of these

Ans: (2)

72. Which is an example of input device?

(1)  Mouse

(2)  Modem

(3)  Monitor

(4)  CPU

Ans: (1)

73. Out of a total of 85 children playing Badminton or Table Tennis or both. Total number of girls in the group is 70% of the total number of boys in the group. The number of boys playing only Badminton is 50% of the number of boys and total number of boys playing Badminton is 60% of the total number of boys. Number of children only playing Table Tennis is 40% of the total number of children and a total of 12 children play Badminton and Table Tennis both. What is the number of girls playing only Badminton?

(1)  16

(2)  14

(3)  17

(4)  None of these

Ans: (2)

Directions: The following question is followed by two statements. Select the choice as follows.

A. If I alone is enough to answer the question

B. If II alone is enough to answer the question

C. If I & II are both required to answer the question

D. If both I & II are not insufficient to answer the question and more data is required.

74. At the garage, the car owner was told that adjustments has been done and it will now give better kilometerage. Did it improve if:

Conclusion:

I. Before repairs it travelled 120 km. in 10 litres of fuel.

II. After repairs it ran 240 km. on full tank

(1)  A

(2)  B

(3)  C

(4)  D

Ans: (4)

75. During the recent Prime Minister’s visit to China, the agreement for establishing sister – city relation were signed between India and China. Three given below are such agreements while one is not. Identify the one which is not such agreement:

(1)  Chennai and Chongqing

(2)  Hyderabad and Qingdao

(3)  Aurangabad and Dunhuang

(4)  Bengluru and Chengdu

Ans: ()

76. As per recent approval of Reserve Bank of India, ING Vysya Bank has been merged with

(1)  ICICI Bank

(2)  HDFC Bank

(3)  Kotak Mahindra Bank

(4)  State Bank of India

Ans: (3)

77. Which will become the first city to host both Summer Olympics and Winter Olympics?

(1)  Sochi

(2)  Pyeongehang

(3)  Beijing

(4)  Almaty

Ans: (3)

78. The headquarters of International Olympic Committee is situated at

(1)  Lausanne, Switzerland

(2)  Geneva, Switzerland

(3)  Zurich, Switzerland

(4)  None of the above 

 

Ans: (1)

79. Details of foreign investments in different banks.

Bank             Investment in Million USD

A                            0.75

B                             1.25

C                             1.80

D                            0.90

E                             1.30

F                             2.10

G                            1.90

What is the ratio between total investment in banks A and C together to the total investments in Banks E and G together respectively:

(1)  51 : 64

(2)  64 : 51

(3)  71 : 64

(4)  67 : 71

Ans: (1)

80. For celebration of his birthday Ram goes to purchase sweets. He needs to buy a minimum of 300 pieces of rasgulla and 150 pieces of cream roll. Only pre-packed packets are available in the shop for these two items. These are economy pack & premium pack. Economy pack has 4 rasgulla and 1 cream roll costing Rs. 25 per pack and premium pack had 10 rasgulla and 7 cream roll costing Rs. 75 per packet. If he has to meet his requirement with the premium and economy packs, what is the minimum expenditure he has to incur?

(1)  Rs. 1575

(2)  Rs. 2100

(3)  Rs. 2425

(4)  Rs. 2975

Ans: (2)

81. MS office is an example of

(1)  An operating system

(2)  A telecommunication software

(3)  A programming language

(4)  A productivity software

Ans: (1)

82. The Ufa declaration supported which nation to host the eighth BRICS Summit in 2016?

(1)  India

(2)  China

(3)  Brazil

(4)  South Africa

Ans: (1)

83. What does ‘DLL’ files stands for?

(1)  Dynamic Link Library

(2)  Data Link Layer

(3)  Dual Link Library

(4)  Delete Link Layer

Ans: (1)

84. To prepare presentation/slide show, which application is commonly used?

(1)  Photoshop

(2)  Power Point

(3)  Outlook Express

(4)  Internet Explorer

Ans: (2)

85. A computer cannot “boot” if it does not have the

(1)  Complier

(2)  Loader

(3)  Operating System

(4)  Assembler

Ans: (3)

86. The diameter of the wheel of a car is 77 cm. How many revolutions will it make to travel 121 km?

(1)  24200

(2)  30000

(3)  50000

(4)  42500

Ans: (3)

87. CANEUS organization on space technologies is headquartered at

(1)  Canada

(2)  Europe

(3)  USA

(4)  Asia

Ans: (1)

88. Identify the wrong match:

(1)  Winner of Monaco Grand Prix 2015 – Nico Rosberg

(2)  27th Coe Del Rey title won by – Barcelona

(3)  The first country to legalise same sex marriage – New Zealand

(4)  Country who was declared Ebola free in May, 2015 by WHO – Liberia

Ans: (3)

Directions (Q. 89): The following are the statistics of some matches of a cricket team bowlers and the wickets taken.

89. If the number of wickets taken by fast bowlers is 24, the ratio between wickets taken by fast bowlers to other bowler is :

(1)  4 : 5

(2)  2 : 3

(3)  2 : 1

(4)  None of these

Ans: (2)

90. From the following diagram find out correct answer for the given question. Indians who are Actors but not Singers:

(1)  b

(2)  c

(3)  f

(4)  g

Ans: (1)

91. Which country launched the world’s first electric passenger aircraft named BXIE recently?

(1)  Germany

(2)  China

(3)  India

(4)  USA

Ans: (2)

92. Count the number of rectangles in the following figure:

(1)  8

(2)  17

(3)  18

(4)  None of these

Ans: (2)

93. All of the other hardware in a computer system connect to :

(1)  Mother Board

(2)  Mouse

(3)  Modem

(4)  Hard-disk

Ans: (1)

94. Which two Indian sites were granted World Heritage sites in the year 2014?

(1)  The Great Indian National Park & Ranki-ki-Vav

(2)  Western Ghats & Rani-ki-Vav

(3)  Hill Forts of Rajasthan & Jantar Mantar (Jaipur)

(4)  Western Ghats & Rock Shelters of Bhimbetka

Ans: (1)

95. In a college, fifteen students of a class are the members of JKG Tennis Academy and twelve students are members of St. Teresa Tennis Academy. If out of these students a total of 13 belong to only one of the two academy then how many students belong to both the academies:

(1)  2

(2)  6

(3)  7

(4)  12

Ans: (3)

General English

Directions: The question consists of an idiom followed by four alternative words or phrases giving the possible meaning of idiom. Select the alternative which gives closest meaning of the idiom.

96. Feathering one’s nest

(1)  Enriching oneself at the expense of public

(2)  Buying insurance in time

(3)  Taking adequate precaution against danger

(4)  Making a new home

Ans: (1)

Directions (Qs .97 to 99): Fill the sentence with appropriate preposition.

97. Ram died …….. overwork and exhaustion :

(1)  Of

(2)  From

(3)  With

(4)  In

Ans: (2)

98. White ants eat ……. wood :

(1)  Of

(2)  To

(3)  Into

(4)  In

Ans: (3)

99. You can surely count ….. me:

(1)  In

(2)  Upon

(3)  By

(4)  On

Ans: (4)

Directions : The question consists of an idiom followed by four alternative words or phrases giving the possible meaning of idiom. Select the alternative which gives closest meaning of the idiom.

100. In apple pie order:

(1)  Last in the sequence

(2)  By government order

(3)  Everything in its place

(4)  Neatly demolished

Ans: (3)

Directions (Qs. 101 & 102) : Each of the questions consists of a sentence with four underlined parts, one of which is incorrect as per standard use of English language. Identify the incorrect part.

101. Had I realized, (A) / your house was, (B) / such a long way off, (CC) / I would take a taxi. (D)

(1)  A

(2)  B

(3)  C

(4)  D

Ans: (4)

102. Choose only, (A) / such friends, (B) / That you, (C) / can trust. (D)

(1)  A

(2)  B

(3)  C

(4)  D

Ans: (2)

Directions (Qs. 103 & 104) : Against each key word are given four suggested meanings. Choose the word or phrase which is nearest in meaning to given word.

103. Propitious :

(1)  Favourable

(2)  Similar

(3)  Humble

(4)  Versatile

Ans: (1)

104. Affront:

(1)  Exile

(2)  Contour

(3)  Eruption

(4)  Indignity

Ans: (4)

Directions: The sentences has been given in active voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in passive voice.

105. A lion does not eat grass, however, hungry he may be:

(1)  Grass is not eaten by a lion, however hungry he may be

(2)  Grass is not being eaten by a lion, however hungry he may be

(3)  Grass is eaten not by a lion, however hungry he may be

(4)  Grass is being not eaten by a lion despite being hungry

Ans: (1)

106. Pick the correct spelt word.

(1)  Cannebalism

(2)  Cannebelism

(3)  Cannebilism

(4)  Cannibalism

Ans: (4)

Directions : The words of proverbs and sentences are given in a jumbled manner. If the words are arranged properly, they make a readable sentence. Pick a choice which gives the correct sequence of words.

107. Burnt, fire, a, child, dreads, the:

            1         2     3     4        5           6

(1)  314562

(2)  614532

(3)  624135

(4)  246531

Ans: (2)

108. What is the opposite of ‘Worthy”?

(1)  Ugly

(2)  Undeserving

(3)  Valuable

(4)  Dishonourable

Ans: (2)

109. What is the opposite of “Hapless”?

(1)  Kind

(2)  Significant

(3)  Lucky

(4)  Distinct

Ans: (3)

Directions : In the following question arrange the given sentences/phrases in a coherent sequence and select the corresponding choice (1), (2), (3), (4).

110. Jumbled sentences/phrases

M  Defence personnel was cancelled

N   To see the

O    Many people did not go

P     Republic Day parade as

Q     The march past  by

(1)  ONPMQ

(2)  ONPQM

(3)  QPOMN

(4)  PNOMQ

Ans: (2)

111. Mark the appropriate words to fill in the blank.

It is raining heavily, take ………. umbrella.

(1)  The

(2)  An

(3)  A

(4)  Some

Ans: (2)

112. In the following question, four options have been given. Identify the option which has correct usage of preposition:

(1)  I prefer milk than tea

(2)  He needs a pen to write with

(3)  He is ill from fever

(4)  He ordered for two cups of tea

Ans: (2)

Directions : Given below are the four spellings of the same word.

Choose the correct one.

113. 

(1)  Anoynymous

(2)  Anonemous

(3)  Anonymous

(4)  Annonymous

Ans: (3)

Choose the correct passive voice.

114. She said, “Oh dear! I have just missed the bus.”

(1)  She regretted that she just missed the bus.

(2)  She said with regret that she had just missed the bus.

(3)  She exclaimed that she had just missed the bus.

(4)  She narrated that she just missed the bus.

Ans: (3)

115. Identify which is not adverb from among following underlined words in the given sentences.

She sings pretty well. I do my work carefully. he is wise enough to understand the trick. The flower smells sweet:

(1)  Pretty

(2)  Carefully

(3)  Enough

(4)  Sweet

Ans: (3)

116. Pick the correct spelt word.

(1)  Stretchar

(2)  Straetcher

(3)  Stratcher

(4)  Stretcher

Ans: (4)

Directions (Qs. 117 to 120) : Read the following passage and give the answers of these questions.

The refusal of British to be a part of European Union (EU) with greater political unification is unfortunate. It does not mean that one European community with free movement of goods, people and ideas is redundant. Notwithstanding its economic vows there is no denying that the fundamental post-national ideal of EU has held Europe in good stead leading to an era of unprecedented peace and cooperation. There is a need to learn from the downturn is that currency union without fiscal union is flawed. The solution is greater integration and alignment of financial, political and legal structures of member states. The argument that Europe with its diverse language and cultures cannot survive as a union, doesn’t cut ice either. Just like the diversity in India, there is no reason why the EU cannot fuse into a political union. Having congruence in foreign policy, ‘United States of Europe’ is the next logical step for the common economic bloc; and if Britain does not join, it stands to be isolated.

117. What is the message the author wants to give in this passage?

(1)  Integration will help member states to consolidate their power and supremacy

(2)  Fiscal integration is must for Member states

(3)  Unity within diversity for member states

(4)  Britain should go for fiscal, political and economic integration

Ans: (1)

118. What does it mean to convey ___ the fundamental post national ideal of EU?

(1)  Self-contained autonomy of nation states

(2)  Cultural, demographic and economic integration of member states

(3)  Transnational flow of capital, communication and people across Europe

(4)  Economic growth and development of all member states

Ans: (3)

119. What do you mean by the term ‘does not cut ice either’ in this passage?

(1)  To penetrate with a sharp edge

(2)  To have a frozen surface of a body

(3)  To make no inroads

(4)  To have no influence or making no impression

Ans: (4)

120. What is the logic of UK for not joining the EU?

(1)  Maintaining its sovereignty and autonomy

(2)  It will have adverse impact on fiscal growth of Britain

(3)  Its money will be devalued

(4)  It will lose its cultural identity

Ans: (2)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...