Staff Selection Commission (SSC) 10+2 (Tier-1) Examination Held on January 18, 2017 Question Paper with Answer Key

Staff Selection Commission (SSC)

10+2 (Tier-1) Examination Held on January 18, 2017

1. Select the related word/letter/number from the given alternatives.

        RESISTANCE : OHM : : CURRENT : ?

(a)  Faraday

(b)  Radian

(c)  Ampere

(d)  Volt

Answer: (c)

2. Select the related word/letters/ number from the given alternatives.

          UHCDN : VIDEO : OKZXDQ : ?

(a)  REPLAY

(b)  REPOSE

(c)  PLAYER

(d)  OPPOSE

Answer: (c)

3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

      64 : 8 :: 289 ; ?

(a)  17

(b)  27

(c)  26

(d)  19

Answer: (a)

4. Select the related word/letters/ number from the given alternatives.

      13 : 156 : : 17 : ?

(a)  135

(b)  270

(c)  272

(d)  130

Answer: (c)

5. Select the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

(a)  Islamabad

(b)  Kabul

(c)  Canberra

(d)  Sydney

Answer: (d)

6. Select the odd word/letters/number/ number pair from the given alternatives.

(a)  EG

(b)  EB

(c)  BY

(d)  GD

Answer: (a)

7. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

(a)  2378

(b)  7562

(c)  6662

(d)  1155

Answer: (d)

8. Select the odd word letters/number/ number pair from the given alternatives.

(a)  149

(b)  157

(c)  199

(d)  121

Answer: (d)

9. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

      Lieutenant, Captain, ?, Lieutenant Colonel

(a)  Brigadier

(b)  Major

(c)  Sub Lieutenant

(d)  Major General 

Answer: (b)

10. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

(a)  EGF

(b)  DFE

(c)  DEF

(d)  EFG

Answer: (d)

11. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

      TU, ?, NO, XY

(a)  IJ

(b)  FG

(c)  DF

(d)  DE

Answer: (d)

12. A series is given the one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

                  3, 12, 48, ?

(a)  96

(b)  184

(c)  192

(d)  384

Answer: (c)

13. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide, which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Statement

I. Some camels are ships.

II. No ship is a boat.

Conclusion

I. Some ships are camels.

II. Some camels are not boats.

(a)  Conclusion I follows

(b)  Conclusion II follows

(c)  Neither I nor II follows

(d)  Both I and II follows

Answer: (b)

14. P, Q, R, S and T are sitting together. T is at one extreme end. P is the neighbor of T and is third to the left of Q. Who is fourth to the right of T?

(a)  P

(b)  T

(c)  Q

(d)  S

Answer: (c)

15. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

i. Joke ii. Jockey

iii. Jocular     iv. Jocund

(a)  iv, ii, i, iii

(b)  ii, iii, iv, i

(c)  ii, iii, i, iv

(d)  iv, ii, iii, i

Answer: (b)

16. In a certain code language, ‘DANGER’ is written as ‘145237’and ‘RANCOR’ is written as ‘745967’. How is ‘RAGE’ written in that code language?

(a)  7231

(b)  7234

(c)  7423

(d)  7441

Answer: (c)

17. Choose the odd number/number pair from the given responses.

(a)  19

(b)  1

(c)  21

(d)  13

Answer: (c)

18. If ‘K’ means ‘minus’, ‘L’ means ‘divided by’, ‘M’ means ‘plus’ and ‘D’ means ‘multiplied by’, then

       117  L  3 K  5 M  12 D 8 = ?

(a)  150

(b)  125

(c)  130

(d)  145

Answer: (c)

19. In the following question, which one set of letter when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

       P_R_S_QRR_

(a)  QPRS

(b)  QRPS

(c)  QRPP

(d)  QPSR

Answer: (b)

20. Kajal left home for a hospital. She traveled 5 m towards East, then turned towards South-East to travel another 10 km, then again she turned towards North-East to travel 10 km and finally, she reached the hospital. In which direction is hospital with respect to her house?

(a)  South

(b)  North

(c)  West

(d)  East

Answer: (d)

21. Find the missing number.

(a)  4

(b)  7

(c)  3

(d)  6

Answer: (c)

22. Deepak has a brother named Aditya. Deepak is the son of Kuldeep. Bunty is Kuldeep’s father. How is Aditya related to Bunty?

(a)  Uncle

(b)  Brother

(c)  Grandson

(d)  Grandfather

Answer: (c)

23. In a certain code language, ‘BRAIN’ is written as ‘CSBJO’, then how is ‘MAKER’ written in that code language?

(a)  BNLFS

(b)  NBLFS

(c)  FSLBN

(d)  NBLFT

Answer: (b)

24. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.

Males, Doctors, Brothers

Answer: (a)

25. If J = 1, K = 2, L = 5, M = 7, N = 11, O = 13, P = 17, then what will come in the place of question mark in given expression?

N × ? + M ÷ K = 31

(a)  L

(b)  P

(c)  J

(d)  O

Answer: (a)

26. The Indian Parliament House was designed by

(a)  Alvar Aalto

(b)  Michael Graves

(c)  Edwin Lutyens

(d)  Renzo Piano

Answer: (c)

27. Raghuveer Chaudhari won Jnanpith Award for work in which language?

(a)  Gujarati

(b)  Marathi

(c)  Hindi

(d)  Telugu

Answer: (a)

28. Which drug is used as an Antidepressant?

(a)  Oxybutynin

(b)  Tramadol

(c)  Sumatriptan

(d)  Bupropion

Answer: (b)

29. The orange colour of carrot is because is

(a)  it grows in the soil

(b)  carotene

(c)  it is not exposed to sunlight

(d)  the entire plant is orange in colour

Answer: (b)

30. Snake venom is highly modified saliva containing

(a)  prototoxins

(b)  neutrotoxins

(c)  zootoxins

(d)  electrotoxins

Answer: (c)

31. Heavy water is

(a)  monoterium oxide

(b)  polyterium oxide

(c)  deuterium oxide

(d)  trisium oxide

Answer: (c)

32. Which among the following elements has highest electronegativity?

(a)  Gallium

(b)  Sodium

(c)  Arsenic

(d)  Caesium

 

Answer: (c)

33. How many GB is equal to 1 TB?

(a)  128

(b)  256

(c)  512

(d)  1024

Answer: (d)

34. Most airports in India are named after

(a)  places

(b)  festivals

(c)  politicians

(d)  animals

Answer: (c)

35. Find arc elasticity of demand. if quantity demanded falls from 1050 to 950 when price of the item i s increased from Rs. 250 to Rs. 290?

(a)  −0.68

(b)  −0.6

(c)  0.68

(d)  0.6

Answer: (a)

36. Suppose the equilibrium price for sugar is Rs. 50/kg. If the government sets a price floor of Rs. 70/kg, then

(a)  quantity of sugar demanded will be greater than the quantity demanded at equilibrium price

(b)  there will be a shortage of sugar in the market

(c)  there will be a surplus of sugar in the market.

(d)  quantity of sugar supplied will be less than what was supplied at the equilibrium price

Answer: (a)

37. Madhya Pradesh has the highest number of reserves of which of the following animals?

(a)  Tiger

(b)  Lion

(c)  Peacock

(d)  Langur

Answer: (a)

38. Which type of pathogen causes the water-borne disease Schistosomiasis?

(a)  Parasitic

(b)  Protozoan

(c)  Bacterial

(d)  Viral

Answer: (a)

39. The highest airport in India is

(a)  Dharamshala airport

(b)  Pithoragarh airport

(c)  Leh airport

(d)  Dehradun airport

Answer: (c)

40. World’s longest land border is between which two countries?

(a)  Australia and New Zealand

(b)  India and China

(c)  Switzerland and Italy

(d)  Canada and USA

Answer: (d)

41. Baghdad is the Capital City of …. .

(a)  Iraq        

(b)  Thailand

(c)  China

(d)  Russia

Answer: (a)

42. The Bibi ka Maqbara is a tomb located in …… . It was built by Azam Shah, son of Aruangzeb, in 1678.

(a)  Hyderabad

(b)  Aurangabad

(c)  Lucknow

(d)  Allahabad

Answer: (b)

43. Battle of Kannauj was fought in the year

(a)  1764

(b)  1526

(c)  1540

(d)  1857

Answer: (c)

44. Which company developed Java?

(a)  Microsoft

(b)  Sun

(c)  Novell

(d)  Oracle

Answer: (b)

45. Who established the foundations of the Quantum theory?

(a)  Max Planck

(b)  Mark Nicholas

(c)  Albert Einstein

(d)  Alfred Hitchcock

Answer: (a)

46. If in a motion, the axis of the rotation passes through an object, then the motion is called

(a)  Orbital motion

(b)  Circulatory motion

(c)  Spin motion

(d)  Oscillatory motion

Answer: (b)

47. Call sign of any aircraft carrying the Indian President is

(a)  Air India One

(b)  Airforce One

(c)  Code Eagle

(d)  Flight 101

Answer: (a)

48. Article-32 of the Indian Constitution ‘Remedies for enforcement of rights conferred by this Part’ deals with

(a)  the Union government

(b)  the State government

(c)  the fundamental rights of the Indian citizen

(d)  the directive principles of States policy

Answer: (c)

49. First Indian sportsperson to win an individual Olympics silver for India is

(a)  Sushil Kumar

(b)  Rajyavardhan Singh

(c)  Abhinav Bindra

(d)  Dhyanchand

Answer: (b)

50. Who wrote the Harry Potter series?

(a)  Jrrtolkins

(b)  George RR Martin

(c)  JK Rowling

(d)  Stephen King

Answer: (c)

51. If 3x + 5(4 – 3x) > – 4x < 3x – x/3; then the value of x is

(a)  3

(b)  0

(c)  2

(d)  −1

Answer: (*)

52. At 9% discount the selling price of a washing machine is Rs. 14000, what is the selling price if the discount is 22%?

(a)  Rs. 12000

(b)  Rs. 9360

(c)  Rs. 10202.4

(d)  Rs. 13322.4

Answer: (a)

53. A rice trader buys 22 quintals of rice for Rs. 3344. 24% rice is lost in transportation. At what rate should he sell to earn 30% profit?

(a)  Rs. 88.86 per quintal

(b)  Rs. 197.6 per quintal

(c)  Rs. 269.2 per quintal

(d)  Rs. 260 per quintal

Answer: (d)

54. Which of the following is correct?

(a)  (4x – 3y)2 = 16 × 2 – 12xy + 9y2

(b)  (4x + 3y)2 = 16 × 2 – 24xy + 9y2

(c)  (4x – 3y)2 = 16 × 2 + 12xy − 9y2

(d)  (4x – 3y)2 = 16 × 2 – 24xy + 9y2

Answer: (d)

55. The point P(a, b) is first reflected in origin to, and PI is reflected in y-axis to (5, −4). The coordinates of point P are

(a)  (−5, −4)

(b)  (−5, 4)

(c)  (5, 4)

(d)  (5, −4)

Answer: (b)

56. A missile travels at 1350 km/h. How many metres does it travel in one second?

(a)  369 m

(b)  375 m

(c)  356 m

(d)  337 m

Answer: (b)

57. If tan 330° = x, then the value of x

(a)  −1/√3

(b)  −√3

(c)  −1/2

(d)  −1/√2

Answer: (a)

58. What is the value of 3/4 + 8/9?

(a)  57/27

(b)  11/13

(c)  59/36

(d)  11/9

Answer: (c)

59. If  then the value of x is

(a)  tan A

(b)  cot A

(c)  cosec A

(d)  cos A

Answer: (a)

60. What is the value of

(a)  sin A/(1 – cos A)

(b)  sin A/(1+ cos A)

(c)  tan A/ (1+ cos A)

(d)  tan A/(1− cos A)

Answer: (b)

61. The slopes of two lines are 1 and 1/√ What is the angle between these two lines?

(a)  15°

(b)  30°

(c)  45°

(d)  60°

Answer: (a)

62. What are the roots of the quadratic equation 21 × 2 – 37x – 28 = 0?

(a)  −7/3, 4/7

(b)  3/7, −7/4

(c)  7/3, −4/7

(d)  −3/7, 7/4

Answer: (c)

63. A rectangular swimming pool of length 25 m and breadth 12 m has a uniformly sloping floor. It is 2 m in depth on one end of its length and 3 m at the other. How much water is needed to completely fill this pool?

(a)  1500 cu m

(b)  2250 cu m

(c)  3000 cu m

(d)  750 cu m

Answer: (a)

64. Piyush has done 1/3rd of a job in 30 days, Sanjiv complete the rest of the job in 60 days. In how many days can they together do the job?

(a)  15 days

(b)  45 days

(c)  30 days

(d)  10 days

Answer: (b)

65. An angle is twice its complementary angle. What is the measure of the angle?

(a)  30°

(b)  90°

(c)  60°

(d)  120°

Answer: (d)

66. The first and last terms of an arithmetic progression are 33 and − What is the sum of the series if it has 16 terms?

(a)  −135

(b)  −192

(c)  −207

(d)  −165

Answer: (b)

67. 27 is 3.6% of ?

(a)  750

(b)  75

(c)  1500

(d)  1875

Answer: (a)

68. In a kite

(a)  two pairs of consecutive sides are congruent

(b)  diagonals are perpendicular bisectors of each other

(c)  both diagonals form two congruent triangles

(d)  adjacent angles are supplementary

Answer: (c)

69. The average weight of Sopan, Guruprasad and Rima is 65 kg. If the average weight of Sopan and Guruprasad be 67 kg and that of Guruprasad and Rima be 57 kg, then the weight of Guruprasad is

(a)  60

(b)  53

(c)  58

(d)  63

Answer: (b)

70. A bank offers 5% compound interest per half year. A customer deposits Rs. 9600 each on January 1 and July 1 of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is

(a)  Rs. 2928

(b)  Rs. 1464

(c)  Rs. 732

(d)  Rs. 366

Answer: (*)

71. By increasing the price of entry ticket to fair in the ratio 3:5, the number of visitors to the fair has decreased in the ratio 7:2. In what ratio has the total collection increased or decreased?

(a)  Increased in the ratio 10 : 21

(b)  Increased in the ratio 6 : 35

(c)  Decreased in the ratio 21 : 10

(d)  Decreased in the ratio 35 : 6

Answer: (d)

72. A completes 1/3 part of a work in 5 days, while B completes 2/5 part of the same work in 10 days. In how many days will they complete doing the work together?

(a)   

(b)   

(c)   

(d)  10 days

Answer: (b)

73. If 182 is divided in the ratio of 3 : 5 : 4 : 1 in four parts, then minimum part is

(a)  28

(b)  15

(c)  14

(d)  7

Answer: (c)

74. If a dinning table which marked price is Rs. 6000, sale to a customer in Rs. 5000, then what is the rate of discount given on it?

(a)  10%

(b)   

(c)  8%

(d)  9%

Answer: (b)

75. 855 candidates given an application for a job but 80% of the candidates in these are not selected. How many candidates were selected for the job?

(a)  171

(b)  151

(c)  179

(d)  182

Answer: (a)

76. Select the antonym of ‘To entrust’

(a)  To confer

(b)  To allot

(c)  To rely

(d)  To deny

Answer: (b)

77. Select the word with the correct spelling.

(a)  Chaastity

(b)  Collapse

(c)  Radialy

(d)  Scansione

Answer: (b)

78. Select the synonym of ‘Subsidy’.

(a)  Endowment

(b)  Forfeit

(c)  Mulct

(d)  Reward

Answer: (a)

79. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. Liquids forming a homogeneous mixture when added together

(a)  Irascible

(b)  Crucible

(c)  Miscible

(d)  Risible

Answer: (c)

80. Improve the bracketed part of the sentence.

It is wishful thinking that you can improve the situation by doing (with) such people.

(a)  away of

(b)  away with

(c)  from

(d)  No improvement

Answer: (b)

81. Rearrange the parts of the sentence in correct order.

It is not uncommon

P. to push for public expenditure

Q. at a time

R. when private investment sentiment is weak

(a)  QRP

(b)  PQR

(c)  RPQ

(d)  QPR

Answer: (b)

82. Select the synonym of ‘Digress’.

(a)  Sojourn

(b)  Meander

(c)  Tarriance

(d)  Regress

Answer: (b)

83. In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Passive/Active voice.

Can we send this container by ship?

(a)  Can this container be sent by ship?

(b)  Could this container be sent by ship by us?

(c)  Could have we sent this container ship?

(d)  This container can  be sent by ship. Canwe?

Answer: (a)

84. In the following question, out of the four alternative, select the alternative which best express the meaning of the idiom/phrase.

Shooting fish in a barrel

(a)  To do random acts of stupidity

(b)  To behave in a cruel manner

(c)  Ridiculously easy

(d)  To escape through a narrow opening.

Answer: (c)

85. Select the word with the correct spelling.

(a)  Brunete

(b)  Nemonic

(c)  Abhorred

(d)  Carammels

Answer: (c)

86. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

“How often do you go to the gym?” said Deepak to Juned.

(a)  Deepak asked Juned that now often  he goes to the gym.

(b)  Deepak asked Juned that how often he has been going to the gym.

(c)  Deepak asked Juned how often he went to the gym.

(d)  Deepak asked Juned that how often he went to the gym.

Answer: (c)

87. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out, which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Although of good (A)/rains the production (B)/of food grains fell. (C)/ No error (D)

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  D

Answer: (a)

88. Rearrange the parts of the sentence in correct order.

                                District judges

P. in far-flung districts

Q. and gag orders

R. have been authorising mass blocking of online content

(a)  PRQ

(b)  PQR

(c)  QPR

(d)  RPQ

Answer: (a)

89. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

State laws ………… the sale of alcoholic beverages inside the stadium.

(a)  freeze

(b)  inhibit

(c)  prohibit

(d)  impede

Answer: (c)

90. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

To free someone or something from a constraint or difficulty

(a)  To exterminate

(b)  To expurgate

(c)  To intricate

(d)  To extricate

Answer: (d)

91. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

The security for the Prime Minister has been ………. up following the shootout.

(a)  secured

(b)  fortified

(c)  strengthened

(d)  beefed

Answer: (c)

92. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

In summer, the ponds (A)/just dry down (B)/ in the scorching heat.(C)/ No error (D)

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  D

Answer: (b)

93. Select the antonym of ‘Prestige’

(a)  Eminence

(b)  Cachet

(c)  Insignificance

(d)  Kudos

Answer: (c)

94. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

To sleep with the fishes

(a)  Always be in a dream world

(b)  To make absurd excuses

(c)  To sleep peacefully

(d)  To be dead

Answer: (d)

95. Improve the bracketed part of the sentence.

Don’t step near the cliff’s edge, else your life (might be thrown into) great peril.

(a)  will be in

(b)  will face

(c)  would be placed in    

(d)  No improvement

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 96-100) In the following passage, some of the words  have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

This is a question that ……………. beyond right and democracy. It plunges ……. into the basics of what constitutes that which is social. Is not the primordialism and the ………… of violence being used to construct a new kind of social? Area the current strategies of law enough to ponder ………… and ………….. about such events?

96. This is a question that ………. beyond rights and democracy.

(a)  goes

(b)  went

(c)  has gone

(d)  is going

Answer: (c)

97. It plunges …….. into the basics of what constitutes that which is social.

(a)  far

(b)  deep

(c)  wide

(d)  low

Answer: (b)

98. The ……. of violence being used to construct a new kind of social.

(a)  tact

(b)  finesse

(c)  elegance

(d)  banality

Answer: (d)

99. Are the current strategies of law enough to ponder ……. .

(a)  over

(b)  on

(c)  upon

(d)  about

Answer: (c)

100. and …….. about such event ?

(a)  strategise

(b)  plan

(c)  philosophise

(d)  brood

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...