Staff Selection Commission (SSC) 10+2 (TIER-1) Examination Held on January 22, 2017 Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission

SSC 10+2 (TIER-1) Examination 2017

Held On January 22, 2017

Part I General Intelligence

Directions (Q. Nos. 1-4) Select the related word/letters/number from the given alternatives

1. Tropic of Cancer : Latitude :: Prime Meridian : ?

(a)  Equinox

(b)  Contour line

(c)  Longitude

(d)  Climatic zone

Answer: (c)

2. ECEIN : NIECE :: VANISH : ?

(a)  HSINVA

(b)  SHINAV

(c)  HSINAV

(d)  HSNIAV

Answer: (d)

3. HNP : JPR :: QRS : ?

(a)  KNO

(b)  STU

(c)  NQR

(d)  TZA

Answer: (b)

4. 14 : 225 : : 17 : ?

(a)  225

(b)  324

(c)  342

(d)  569

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 5-8) Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

5.

(a)  Bridge

(b)  Escalator

(c)  Ladder

(d)  Staircase

Answer: (a)

6.

(a)  VTR

(b)  JLO

(c)  PNL

(d)  HFD

Answer: (b)

7.

(a)  1256

(b)  5397

(c)  8765

(d)  9842

Answer: (d)

8.

(a)  1728

(b)  5789

(c)  6088

(d)  4321

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 9-12)  A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

9. Zoo, National Park, Wildlife Sanctuary, ?

(a)  Biosphere Reserve

(b)  Forest

(c)  Botanical Garden

(d)  Prairie

Answer: (a)

10. LMN, NPP, PSR, ?

(a)  QRS

(b)  RQT

(c)  PQR

(d)  RVT

Answer: (d)

11. FD, HF, KH, OJ, ?

(a)  GH

(b)  EF

(c)  RS

(d)  TL

Answer: (d)

12. 1, 6, 21, 66, ?

(a)  250

(b)  201

(c)  310

(d)  308

Answer: (b)

13. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Statements

I. Demonetization has evolved need for leaning Electronic Payment System (EPS).

II. EPS will enable people to go cashless and use plastic money for most of their transactions.

Conclusions

I. EPS is quick, safe, and easy way of transaction of money from one account to another.

II. Cashless transactions will further curb the black marketing of money in upcoming time.

(a)  Only conclusion II follows

(b)  Conclusion I and II both follow

(c)  Neither I nor II follow

(d)  Only conclusion I follows

Answer: (c)

14. If day before yesterday was Sunday, then which day of the week will the sixth day from today be?

(a)  Wednesday

(b)  Tuesday

(c)  Monday

(d)  Thursday

Answer: (c)

15. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

1. Regulate         2. Remedy

3. Reassemble  4. Research

(a)  3, 1, 2, 4

(b)  1, 2, 3, 4

(c)  4, 2, 1, 3

(d)  1, 3, 4, 2

Answer: (a)

16. In a certain code language, AUSTRALIA is written as @$!#^@*?!. How is ‘STRAIT’ written in that code language?

(a)  !#^@?#

(b)  !#@^?#

(c)  !#^[email protected]#

(d)  !#^@#?

Answer: (a)

17. In the following question, select the missing number from the given series.

(a)  R

(b)  K

(c)  L

(d)  O

Answer: (b)

18. If + means ‘subtraction’, x means ‘division’, ‘÷’ means ‘addition’ and ‘−‘ means ‘multiplication’, then

15 × 5 + 78 – 5 ÷ 4 = ?

(a)  −391

(b)  −460

(c)  −475

(d)  −743

Answer: (a)

19. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

    CDEF_EDC_DE_FED_

(a)  FCFC

(b)  FCCD

(c)  DCCC

(d)  DEFC

Answer: (a)

20. A boy leaves his home. He walks 45 m in south-west direction and then 145 m in North-East direction. Then, he moves 60 m in South direction. How far is he now from his initial position?

(a)  100 m

(b)  80 m

(c)  40 m

(d)  60 m

Answer: (b)

21. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘N’ can be represented by 21, 43 etc. And ‘R’ can be represented by 66, 57 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘GEAR’.

(a)  03, 99, 57, 77

(b)  44, 55, 42, 66

(c)  41, 00, 02, 78

(d)  65, 02, 00, 43

Answer: (b)

22. Introducing a boy, a girl says, ‘He is the son of the only sister of my mother’s brother’. How is the boy related to that girl?

(a)  Father-in-law

(b)  Brother

(c)  Cousin

(d)  Niece

Answer: (b)

23. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Answer: (c)

24. Identify the diagram that bet represents the relationship among the given classes.

Answer: (b)

25. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Answer: (b)

Part II General Awareness

26. Who built the Buddhist monuments at Sanchi?

(a)  Mughal dynasty

(b)  Maurya dynasty

(c)  Gupta dynasty

(d)  Chola dynasty

Answer: (b)

27. Gulzar won Oscars for the movie ‘Slumdog Millionaire’ in the category of

(a)  Best sound mixing

(b)  Best original score

(c)  Best original song

(d)  Best foreign language film

Answer: (c)

28. Which of the following is a primary function of haemoglobin?

(a)  Utilization of energy

(b)  Prevention of anaemia

(c)  Destruction of bacteria

(d)  To transport oxygen

Answer: (d)

29. Vascular bundles are absent in

(a)  Bryophyta

(b)  Pteridophyta

(c)  Gymnosperms

(d)  Angiosperms

Answer: (a)

30. Sauria lacertidae is the scientific name of

(a)  crocodile

(b)  hippopotamus

(c)  lizard

(d)  house fly

Answer: (c)

31. In chemistry, soap is a salt of a

(a)  fatty acid

(b)  glycol

(c)  phosphorus

(d)  ammonium carbonate

Answer: (a)

32. A ……….. is a pair of forces, equal magnitude, oppositely directed, and displaced by perpendicular distance or moment.

(a)  bond

(b)  couple

(c)  pair

(d)  duo

Answer: (b)

33. Which of these is not an Operating System?

(a)  Android

(b)  iOS

(c)  HTML

(d)  Symbian

Answer: (c)

34. Chapchar Kut is a festival of which State?

(a)  Manipur

(b)  Nagaland

(c)  Mizoram

(d)  Meghalaya

Answer: (c)

35. Find are elasticity of demand, if quantity demanded falls from 750 units to 650 u nits when price of the item is increased from Rs. 15 to Rs. 20?

(a)  0.5

(b)  −0.5

(c)  −2

(d)  2

Answer: (b)

36. In which stage of the business cycle the inventory stock will be the highest?

(a)  Boom

(b)  Depression

(c)  Recession

(d)  Recovery

Answer: (b)

37. Which type of pathogen causes the water-borne disease SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)?

(a)  Viral

(b)  Parasitic

(c)  Protozoan

(d)  Bacterial

Answer: (a)

38. Excessive richness of nutrients in a lake or other body of water is called

(a)  Biomagnification

(b)  Global Warming

(c)  Salination

(d)  Eutrophication

Answer: (d)

39. Which of the following is a Direct tax?

(a)  Excise duty      

(b)  Customs duty

(c)  Service tax

(d)  Wealth tax

Answer: (d)

40. The boundary line between India and Pakistan is called

(a)  McMahon line

(b)  Maginot line

(c)  Radcliffe line

(d)  Sir Creek

Answer: (c)

41. Which city is located on the banks of the river Mahanadi?

(a)  Bengaluru

(b)  Cuttack

(c)  Badrinath

(d)  Kota

Answer: (b)

42. When was the battle of Haldighati fought?

(a)  1776

(b)  1676

(c)  1576

(d)  1476

Answer: (c)

43. In 1498, which Portuguese explorer discovered a new sea route from Europe to India?

(a)  Vasco da Gama

(b)  Christopher Columbus

(c)  Sir Francis Drake

(d)  John Cabot

Answer: (a)

44. Who invented Aspirin?

(a)  Ruth Handler

(b)  John Harington

(c)  Rowland Hill

(d)  Felix Hoffmann

Answer: (d)

45. A larger force on a rotating body results in larger

(a)  mass

(b)  torque

(c)  axis of rotation

(d)  centre of mass

Answer: (b)

46. What is the unit of the physical quantity, magnetic flux density?

(a)  Siemens

(b)  Weber

(c)  Henry

(d)  Tesla

Answer: (d)

47. Article-24 of the Indian Constitution ‘Prohibition of employment of children in factories, etc’ deals with?

(a)  fundamental rights of the Indian Citizen

(b)  Union government

(c)  State government

(d)  Directive principles of State policy

Answer: (a)

48. Article-134A of the Indian Constitution ‘Certificate for appeal to the Supreme Court’ deals with?

(a)  State government

(b)  Union government

(c)  Fundamental rights of the Indian citizen

(d)  Directive principles of State policy

Answer: (b)

49. Highest number of test hundreds is scored by

(a)  Jacques Kallis

(b)  Sachin Tendulkar

(c)  Ricky Ponting

(d)  Brian Lara

Answer: (b)

50. Who is the author of ‘Can Love Happen Twice’?

(a)  Keshav Aneel

(b)  Raviinder Singh

(c)  Sudeep Nagarkar

(d)  Aravind Adiga

Answer: (b)

Part III Quantitative Aptitude

51. The two numbers are 63 and 77, HCF is 7, Find the LCM.

(a)  668

(b)  693

(c)  674

(d)  680

Answer: (b)

52. The total cost of a washing machine with an electric chimney was Rs. 57750. The electric chimney was sold at a profit of 34% and the washing machine at a loss of 24%. If the sale price was the same in both the items, then the cost price of the cheaper item was

(a)  Rs. 26850

(b)  Rs. 20900

(c)  Rs. 28875

(d)  Rs. 25850

Answer: (b)

53. If (7 – 12x) – (3x – 7) = 14, then the value of x is

(a)  −4

(b)  0

(c)  5

(d)  2

Answer: (b)

54. Find the roots of the quadratic equation 6 × 2 – 11x – 35 = 0

(a)  5/3, −7/2

(b)  −5/3, 7/2

(c)  −3/5, 2/7

(d)  3/5, −2/7

Answer: (b)

55. If 5x + 2 < 4x + 1 and 2(x – 4) – 2 ≤ 4x – 1; then x can take which of the following values?

(a)  0

(b)  2

(c)  4

(d)  −2

Answer: (d)

56. Two students appeared for an examination. One of them secured 10 marks more than the other and his marks were 75% of the sum of their marks. The marks obtained by them are

(a)  52 and 42

(b)  68 and 58

(c)  63 and 53

(d)  15 and 5

Answer: (d)

57. By increasing the price of entry ticket to a fair in the ratio 3 : 7, the number of visitors to the fair has decreased in the ratio 16 : 13. In what ratio has the total collection increased or decreased?

(a)  decreased it the ratio 91 : 48

(b)  increased in the ratio 48 : 91

(c)  increased in the ratio 39 : 112

(d)  decreased in the ratio 112 : 39

Answer: (b)

58. To cover a distance of 315 km in 2.8 hours what should be the average speed of the car?

(a)  112.5 m/s

(b)  56.25 m/s

(c)  62.5 m/s

(d)  31.25 m/s

Answer: (d)

59. In an arithmetic progression, if 17 is the 3rd term, −25 is the 17th term, then −1 is which term?

(a)  10

(b)  11

(c)  9

(d)  12

Answer: (c)

60. The distance between the points (4, −8) and (k, 0) is 10. Find k?

(a)  k = 6 or –2

(b)  k = 10 or – 2

(c)  k = 10 or – 4

(d)  k = 6 or – 4

Answer: (b)

61. Praful has done 1/2 of a job in 30 days, Sarabjit completes the rest of the job in 10 days. In how m any days can the together do the job?

(a)  30 days

(b)  45 days

(c)  15 days

(d)  60 days

Answer: (c)

62. Ticket for an adult is Rs. 500 and a child is Rs. 200. 1 child goes fee with two adults. If a group has 20 adults and 8 children what will be the discount the group get?

(a)  53.43%

(b)  13.79%

(c)  32.2%

(d)  35.06%

Answer: (b)

63. A factory buys 8 machines. 3 Machine A, 2 Machine B and rest Machine C. Prices of the machines are Rs. 100000, Rs. 80000 and Rs. 45000 respectively. Calculate the average cost of these machines?

(a)  74375

(b)  75000

(c)  75625

(d)  72875

Answer: (a)

64. What is the equation of the line which passes through the points (2, 3) and (−4, 1)?

(a)  x – 3y = −7

(b)  x + 3y = 7

(c)  x – 3y = 7

(d)  x + 3y = −7

Answer: (a)

65. In ∆ABC, the angle bisector of ∠A cuts BC at E. Find length of AC, if lengths of AB, BE and EC are 9 cm, 3.6 cm and 2.4 cm?

(a)  5.4 cm

(b)  8 cm

(c)  4.8 cm

(d)  6 cm

Answer: (d)

66. The effective annual rate of interest corresponding to a nominal rate of 22% per annum payable half-yearly is

(a)  44%

(b)  23.21%

(c)  46.42%

(d)  22%

Answer: (b)

67. In a triangle, the length of the opposite side of the angle which measures 45° is 8√2 cm, what is the length of the side opposite to the angle which measures 90°?

(a)  16 cm

(b)  4⋁3 cm

(c)  8⋁3 cm

(d)  6⋁3 cm

Answer: (a)

68. If the volume of a cylinder is 2156 cubic cm and height is 14 cm, find its radius?

(a)  14 cm

(b)  21 cm

(c)  3.5 cm

(d)  7 cm

Answer: (d)

69. What is the value of 

(a)   

(b)  −√3

(c)  −1

(d)  √3

Answer: (a)

70.  is equal to

(a)  cos C – cos D

(b)  sin C + sin D

(c)  cos C + cos D

(d)  sin C – sin D

Answer: (c)

71. cot2 Asin2A is equal to

(a)  cot2 A + cos2 A

(b)  tan2 A – cos2 A

(c)  cot2 A – cos2 A

(d)  tan2 A + cos2 A

Answer: (c)

72. Refer the below data table and answer the following question.

What is the value of the total stock (in lakh rupees)?

(a)  1058.9

(b)  143

(c)  347

(d)  105.89

Answer: (d)

73. Refer the below data table and answer the following question.

If the imports in 2012 was Rs. 1000 crores and the total exports in the years 2012 and 2013 together was Rs. 3200 crores, then the imports in 2013 was?

(a)  2062

(b)  2291

(c)  909

(d)  2545

Answer: (a)

74. Refer the below data table and answer the following question

What was the increase in the height of the child from the 5th birthday to the 14th birthday?

(a)  75 cm

(b)  80 cm

(c)  65 cm

(d)  70 cm

Answer: (d)

75. Refer the below data table and answer the following question

Between 10 pm to 6 am, a fitness band records the following data. How long was the user Dreaming or in Extremely light sleep?

(a)  2.8 h

(b)  2.3 h

(c)  1.3 h

(d)  3.3 h

Answer: (a)

Part IV English Language

76. Select the word with the correct spelling.

(a)  Isommetry

(b)  Artfully

(c)  Muddling

(d)  Carkasses

Answer: (b)

77. Select the antonym of ‘Privy’.

(a)  Utterior

(b)  Obscure  

(c)  Covert

(d)  Public

Answer: (d)

78. Improve the bracketed part of the sentence.

It is essential (thorough cleaning) the mixer after each batch.

(a)  to clean thoroughly

(b)  to through clean

(c)  to cleaning thoroughly

(d)  No improvement

Answer: (a)

79. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

‘You can do this job’ said Nikki to Jyoti

(a)  Nikki told Jyoti she could do that job.

(b)  Nikki tod Jyoti she could do this job.

(c)  Nikki told Jyoti that she could do that job.

(d)  Nikki told Jyoti tht, tht she could do this job.

Answer: (c)

80. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free error, select ‘No Error’.

The kitten sat-up(A)/the glass roof, and yawned(B)/and blinked its round eyes.(C) No error (D)

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  D

Answer: (a)

81. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

To bend over backwards

(a)  To accommodate every unreasonable request usually without getting anything back

(b)  Stepping away from an unpleasant situation

(c)  To make every effort to achieve something, especially to be fair or helpful

(d)  Submitting oneself completely to a higher authority

Answer: (c)

82. In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Passive/Active voice.

The office boy vacuums and dusts the office every morning.

(a)  Every morning the office was vacuumed and dusted by the office boy.

(b)  Every morning the office had been vacuumed and dusted by the office boy.

(c)  Every morning the office is vacuumed and dusted by the office boy.

(d)  Every morning the office has been vacuumed and dusted by the office boy.

Answer: (c)

83. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. Feeling or showing deep and solemn respect.

(a)  pious

(b)  reverent

(c)  humble

(d)  devout

Answer: (b)

84. In the following question, the sentence given with blank to the filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

I have been paying taxes for the past five years yet I do not have the ………. to vote as I am not a citizen.

(a)  authority

(b)  responsibility

(c)  right

(d)  claim

Answer: (c)

85. Select the antonym of ‘to chuckle’

(a)  to snicker

(b)  to guffaw

(c)  to lament

(d)  to chortle

Answer: (c)

86. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. To declare invalid an official agreement, decision, or result.

(a)  To annul

(b)  To negate

(c)  To efface

(d)  To undo

Answer: (b)

87. Rearrange the parts of the sentence in correct order.

This may sound like

P-the actual problem                  Q-at the scale of

R-a lot, until one looks

(a)  QRP

(b)  RQP

(c)  PRQ

(d)  PQR

Answer: (b)

88. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’. Which part of the sentence has an error?

Ajay glanced up(A)/ at her laughing (B)/and watched her intently. (C) No error (D)

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  D

Answer: (a)

89. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

I didn’t know he had such an ….. collection of books.

(a)  sweeping

(b)  major

(c)  elaborate

(d)  extensive

Answer: (d)

90. Select the synonym of ‘Caricature’.

(a)  Adulation

(b)  Eulogy

(c)  Cartoon

(d)  Hokum

Answer: (c)

91. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

I didn’t know he had such an ……….. collection of books

(a)  life is always choosing between two options

(b)  challenges are hidden opportunities

(c)  escaping one difficulty but falling into another

(d)  faced with two equally undesirable alternatives

Answer: (c)

92. Select the word with the correct spelling.

(a)  Gondolas

(b)  Snubing

(c)  Smalters

(d)  Stradle

Answer: (a)

93. Improve the bracketed part of the sentence.

Ravi (hadn’t ought to) have done that to Shaina.

(a)  ought not

(b)  ought not to

(c)  have not ought to

(d)  no  improvement

Answer: (b)

94. Select the synonym of ‘to predispose’

(a)  to assail

(b)  to thwart

(c)  to defy

(d)  to incline

Answer: (d)

95. Rearrange the parts of the sentence in correct order.

He must actually announce.

P-how he intends to bring

Q-the businessman to book

R-a plan of action detailing

(a)  RPQ

(b)  RQP

(c)  PQR

(d)  QPR

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 96-100) In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

There …….. three components to the UGC’s package governing the faculty, Of these, mostly two have proved to be ……. of contention between the two parties. These have to do with the …… workload for teachers and student evaluation of courses, including the …….. lecturer herself. But it is the third component that needs to be ……… for its suitability.

96. There ……. three components to the UGC’s package governing the faculty.

(a)  is

(b)  have been

(c)  had been

(d)  are

Answer: (d)

97. Of these, mostly two have proved to be ……… of contention between the two parties.

(a)  bones

(b)  muscles

(c)  teeth

(d)  nails

Answer: (a)

98. These have to do with the ………. workload for teachers and student evaluation of courses.

(a)  mandated

(b)  voluntary

(c)  charged

(d)  summoned

Answer: (a)

99. including ………. the lecturer herself.

(a)  for

(b)  of

(c)  with

(d)  about

Answer: (b)

100. But it is the third component that needs to be ………. for its suitability.

(a)  pored over

(b)  scrutinized

(c)  scanned

(d)  perused

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...