Staff Selection Commission (SSC) Combined Higher Secondary (10+2) Level Recruitment Examination Held on December 20, 2015 Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission (SSC) Combined Higher Secondary (10+2) Level Recruitment Examination Held on December 20, 2015

Part-I General Intelligence

Directions (Q. Nos. 1-5) In the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from t he given ones that will complete the series.

1. 1001, 1004, 1012, 1027, ?

(a)   1051

(b)   1050

(c)   1036

(d)   1048

Answer: (a)

2. HIJPQRDEF ? VW

(a)   H

(b)   U

(c)   N

(d)   J

Answer: (b)

3. 8, 13, 18, 23, ?, 33, 38

(a)   23

(b)   26

(c)   28

(d)   33

Answer: (c)

4. 8, 24, ?, 80, 120

(a)   72

(b)   48

(c)   40

(d)   54

Answer: (b)

5. AC, EG, IK, ?

(a)   LM

(b)   OP

(c)   ON

(d)   MO

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 6-7) In the following questions, two statements are given each followed by two conclusions assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true even if they seem to be at variance from commonly known fats. You have to decide which of the given conclusions/ assumptions, if any follows from the given statements.

6. Statements

1. The principal will address the students at 10 am.

2. You are requested to take your seats before 10 am.

Assumptions

I. If the student is not on his seat before 10 am, the function will not start.

II. The function will start as scheduled.

(a)   Both assumptions are implicit.

(b)   Assumption I is implicit.

(c)   Neither assumption I nor II is implicit.

(d)   Assumption II is implicit.

Answer: (d)

7. Statements

1. Regular polygon has equal sides and equal angles.

2. Square is a regular polygon.

Conclusions

I. Square has equal sides

II. Square has equal angles.

(a)   Neither conclusion I nor II follows

(b)   Both conclusions follow

(c)   Conclusion II follows

(d)   Conclusion I follows

Answer: (b)

8. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

aac_bba_cc_baa_cb_

(a)   bacbc

(b)   cabcb

(c)   abaac

(d)   bcacb

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 9-17) In the following questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives.

9. Find the odd word.

(a)   Googly

(b)   Swing

(c)   Yorker

(d)   Bouncer

Answer: (d)

10. Find the odd letters.

(a)   MONR

(b)   VNHK

(c)   NQMJ

(d)   NHJM

Answer: (a)

11. Find the odd letters.

(a)   CD

(b)   BD

(c)   AC

(d)   DF

Answer: (a)

12. Find the odd word.

(a)   Humiliate

(b)   Elope

(c)   Degrade

(d)   Abase

Answer: (b)

13. Find the odd word.

(a)   President

(b)   MLA

(c)   Prime Minister

(d)   Minister

Answer: (a)

14. Find the odd letters.

(a)   LNP

(b)   EGI

(c)   BDE

(d)   MOQ

Answer: (c)

15. Find the odd number

(a)   16

(b)   56

(c)   2

(d)   128

Answer: (a)

16. Find the odd number.

(a)   47632

(b)   84129

(c)   32418

(d)   67626

Answer: (a)

17. Find the odd number.

(a)   49

(b)   100

(c)   65

(d)   36

Answer: (c)

18. A was twice as old as B, two years ago. If the difference in their ages be 2 years, find A’s age.

(a)   10

(b)   6

(c)   4

(d)   8

Answer: (b)

19. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?

1. Stone 2. Sand 3. Rock       4. Boulder   5. Hill

(a)   1, 4, 2, 3, 5

(b)   5, 4, 2, 1, 3

(c)   2, 1, 3, 4, 5

(d)   5, 3, 2, 1, 4

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 20-28) In the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

20. Bullock : Cart : : Horse : ?

(a)   Tonga

(b)   Plough

(c)   Ride

(d)   Race

Answer: (a)

21. Motor : Coil : : ?

(a)   Wheel : Bearing

(b)   Regiment : Soldier

(c)   Wheel : Car

(d)   Table : Chair

Answer: (a)

22. Blacksmith : Hammer : : ?

(a)   Surgeon : Forceps

(b)   Cloth  : Tailor

(c)   Carpenter : Wood

(d)   Pen : Writer

Answer: (a)

23. CAT : DDY : : BIG : ?

(a)   CLL

(b)   CEP

(c)   CML

(d)   CLM

Answer: (a)

24. EAGLE : FCJPJ : : CRAWL : ?

(a)   DTDAQ

(b)   DTEZQ

(c)   DTFCR

(d)   DTDBRC

Answer: (a)

25. CEGI : DHLP :: KSEA : ?

(a)   LSGF

(b)   LTGI

(c)   LUIH

(d)   LVJH

Answer: (d)

26. 4 : 19 : : 7 : ?

(a)   49

(b)   68

(c)   28

(d)   52

Answer: (d)

27. 4863 – 2436 : : 8132 – 4261 : :

(a)   8346 – 4623

(b)   5926 – 1813

(c)   6214 – 3122

(d)   9842 – 8421

Answer: (d)

28. 558 : 186 : : 951 : ?

(a)   317

(b)   176

(c)   286

(d)   217

Answer: (a)

29. Suresh walked 7 km East and turned to his left walked 4 km. He then turned to his right and walked 5 km. Finally, he again turned to his right and walked 4 km. In which direction is he now, from his starting point?

(a)   East

(b)   North

(c)   West

(d)   South

Answer: (a)

30. Which combination figure best represents the relationship between Mosquitoes, Ants and Insects ?

(a)   a

(b)   b

(c)   c

(d)   d

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 31-34) In the following questions, select the missing number from the given responses.

31. 

(a)   72

(b)   18

(c)   42

(d)   56

Answer: (a)

32. 

(a)   8

(b)   9

(c)   14

(d)   12

Answer: (d)

33. 

(a)   30

(b)   32

(c)   40

(d)   50

Answer: (d)

34. 

(a)   109, 111, 117

(b)   114, 111, 117

(c)   111, 114, 117

(d)   117, 109, 111

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 35-36) In the following questions, from the given alternative words, select the word which cannot  be formed using the letters of the given word.

35. Synthesis

(a)   Thesis

(b)   Then

(c)   Story

(d)   This

Answer: (c)

36. Manipulate

(a)   Mantle

(b)   Pint

(c)   Pollute

(d)   Plate

Answer: (c)

37. If FATHER is coded as FBTIES what should be code for the word SISTER?

(a)   SKSVET

(b)   TJTUFS

(c)   SHSSEQ

(d)   SJSUES

Answer: (d)

38. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

(a)   a

(b)   b

(c)   c

(d)   d

Answer: (c)

39. Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a round table in the same order at equal distances. Their positions are in clockwise direction. If G, who is sitting in the North exchange seat with C, and B exchange seat with F. Now who is sitting to the right of F?

(a)   A

(b)   G

(c)   E

(d)   B

Answer: (a)

40. If 0, 1, 2, 3, ………… 9 is written as a, b, c, d, ………. j then find dc × f – (bf – d) × d

(a)   bce

(b)   abb

(c)   abe

(d)   bcf

Answer: (a)

41. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The set of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and row of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column e.g., a can be represented by 02, 11 etc, and L can be represented by 56, 67 etc. Similarly, you have to identify the set for the word BEARD.

(a)   88, 87, 43, 21, 13

(b)   88, 13, 43, 44, 21

(c)   87, 13, 43, 21, 88

(d)   87, 13, 43, 88, 21

Answer: (c)

42. If a paper is folded in a particular manner and punch is made, when unfolded this paper appears as given below in the question figure. Find out the manner in which the paper is folded and the punch is made from the answer figures given.

(a)   a

(b)   b

(c)   c

(d)   d

Answer: (a)

43. In a certain code CONVENTIONAL is written as NOCNEVOITLAN. How is ENTHRONEMENT in that code written?

(a)   TNEROHEMNNTE

(b)   TNEORMETNHNE

(c)   TNEORHMENTNE

(d)   TNEROHEMNTNE

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 44-45) In the following questions, arrange the following words as per order in the dictionary.

44. 1. Electrolysis 2. Electrotyping

3. Electrician 4. Electroplating

5. Electrification

(a)   5,3, 2, 4, 1

(b)   5, 3, 1, 4, 2

(c)   3, 5, 4, 1, 2

(d)   3, 5, 1, 4, 2

Answer: (d)

45. 1. Yashmak 2. Yacht

3. Yawl 4. Yawn

(a)   2, 1, 3, 4

(b)   2, 1, 4, 3

(c)   2, 4, 3, 1

(d)   2, 3, 4, 1

Answer: (a)

46. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/ embedded.

(a)   a

(b)   b

(c)   c

(d)   d

Answer: (a)

47. Identify the answer figure from which the pieces given in the question figure have been cut.

(a)   a

(b)   b

(c)   c

(d)   d

Answer: (b)

48. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

(a)   a

(b)   b

(c)   c

(d)   d

Answer: (d)

49. If in a business, Along gains 75% more profit than Akash, then by what percentage profit of Akash is less than the profit of Alok?

(a)   30.8%

(b)   42.85%

(c)   12.63%

(d)   25%

Answer: (b)

50. If # means <; O means >; □ means =, then which the following follows definitely from a O b # c □ d?

(a)   b # d

(b)   b O d

(c)   a □ c

(d)   b □ d

Answer: (a)

Part-II English Language

Directions (Q. Nos. 51-52) In the following questions, a sentences has been given, in Direct/Indirect. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct.

51. Ravi asked me, “Have you seen the Taj Mahal?”

(a)   Ravi asked me if I had seen the Taj Mahal.

(b)   Ravi asked me did I see the Taj Mahal.

(c)   Ravi asked me if I have seen the Taj Mahal.

(d)   Ravi asked me if I saw the Taj Mahal.

Answer: (a)

52. Robin said, “Hurrah ! I have topped again.”

(a)   Robin exclaimed joyfully that he had been topped again

(b)   Robin exclaimed joyfully that he has topped again.

(c)   Robin exclaimed joyfully that he would have topped again

(d)   Robin exclaimed joyfully that he had topped again.

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 53-62) In the following questions, in the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks.

Smile, they say, and soon there will be miles and miles of smiles. If we keep (i) ourselves and do not mix with others, we shall be left alone to ponder (ii) the misfortunes of life. Nobody likes to come across a (iii) and self-centred person. People (iv) gregarious and outgoing souls who are  prepared to share their joys and sorrows and have the (v) to laugh (vi) their problems and miseries. Laughter brings people (vii) whereas keeping to oneself distances people. It has (viii) been rightly said that laughter is the shortest distance between two persons. Once they (ix) together, the circle of acquaintance, and consequently friendship (x), thus making the world a happy place to live in.

53. (iv)

(a)   hate

(b)   like

(c)   opt

(d)   dislike

Answer: (b)

54. (i)

(a)   to

(b)   into

(c)   with

(d)   by

Answer: (c)

55. (ix)

(a)   come

(b)   go

(c)   are

(d)   sit

Answer: (d)

56. (iii)

(a)   glum

(b)   kind

(c)   unselfish

(d)   comic

Answer: (a)

57. (x)

(a)   broadens

(b)   grows

(c)   widens

(d)   lessens

Answer: (b)

58. (vii)

(a)   home

(b)   apart

(c)   closer

(d)   far

Answer: (c)

59. (v)

(a)   intension

(b)   capacity

(c)   feeling

(d)   sense

Answer: (b)

60. (ii)

(a)   over

(b)   upon

(c)   into

(d)   at

Answer: (a)

61. (viii)

(a)   however

(b)   so

(c)   hence

(d)   therefore

Answer: (d)

62. (vi)

(a)   over

(b)   on

(c)   away

(d)   at

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 63-66) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

63. Filthy

(a)   Immaculate

(b)   Dirty

(c)   Clean

(d)   Spotless

Answer: (b)

64. Acquire

(a)   Lose

(b)   Renounce

(c)   Relinquish

(d)   Procure

Answer: (d)

65. Mistake

(a)   Precise

(b)   Mistook

(c)   Error

(d)   Accurate

Answer: (c)

66. Annoy

(a)   Lazy

(b)   Revoke

(c)   Offend

(d)   Refuse

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 67-70) In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

67. Accumulate

(a)   Dismiss

(b)   Aware

(c)   Disperse

(d)   Below

Answer: (c)

68. Resist

(a)   Remain

(b)   Decline

(c)   Yield

(d)   Adjust

Answer: (c)

69. Concur

(a)   Disagree

(b)   Praise

(c)   Weak

(d)   Agree

Answer: (a)

70. Elementary

(a)   Compound

(b)   Complex

(c)   Hard

(d)   Involved

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 71-74) In the following questions, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and corresponding to the appropriate correct option. If a sentence is free from error, then given answer ‘No error’.

71. One should have their teeth checked every six months.

(a)   every six months

(b)   one should have

(c)   No error

(d)   their teeth checked

Answer: (d)

72. It is painful to saw that some youngsters are killing time without doing any thing useful.

(a)   killing time without doing anything useful

(b)   It is painful to saw that

(c)   No error

(d)   some youngsters are

Answer: (b)

73. A honest person is upright in speech, thought and deed.

(a)   in speech, thought and deed

(b)   No error

(c)   A honest person

(d)   is upright

Answer: (c)

74. We, in India can look forward to a comfortable and settle life in the twenty-first century.

(a)   to a comfortable and settle

(b)   No error

(c)   We, in India can look forward

(d)   life in the twenty-first century

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 75-78) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

75. The first public performance of a musical or theatrical work or the first showing of a film

(a)   Debut

(b)   Preview

(c)   Premiere

(d)   Opener

Answer: (c)

76. An act of misappropriation of money

(a)   Debasement

(b)   Embezzlement

(c)   Corruption

(d)   Misconduct

Answer: (b)

77. One who cannot make any mistake

(a)   Illegible

(b)   Infallible

(c)   Invisible

(d)   Inaudible

Answer: (b)

78. A person is charge of a museum

(a)   Curator

(b)   Mayor

(c)   Philatelist

(d)   Architect

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 79-82) In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

79. The terrorists made a vain attempt to ……….. the bridge.

(a)   blow over

(b)   blow up

(c)   blow down

(d)   blow out

Answer: (b)

80. Politics is the last ……….. of scoundrels.

(a)   retort

(b)   result

(c)   resort

(d)   report

Answer: (c)

81. The speeding car …….. a man this morning.

(a)   pushed out

(b)   hit out

(c)   knocked down

(d)   hit about

Answer: (c)

82. Take care ………. your health.

(a)   about

(b)   of

(c)   over

(d)   for

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 83-86) In the following questions, the first and the last part of sentence are numbered 1 and 6. The rest of the sentence is split into four  parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.

83. 1. All religions show us the path

P. know that

Q. and wisemen

R. God is one

S. which leads to God

6. but the paths are different

(a)   SQPR

(b)   SRQP

(c)   QSPR

(d)   QPRS

Answer: (a)

84. 1. Television

P.  has become

Q. the most powerful medium

R. one of the marvels

S. of modern science

6. of mass communication today

(a)   RSQP

(b)   PQRS

(c)   SRQP

(d)   RSPQ

Answer: (d)

85. 1. The Narmada Dam Project

P. many of whom

Q. the most deprived sections

R. will displace some people

S. happen to belong to some of

6. of Indian society

(a)   RPSQ

(b)   PSRQ

(c)   PQRS

(d)   SRQP

Answer: (a)

86. 1. While

P. I was walking

Q. with my brother

R. I met a monk

S. in the field

6. who was from Nepal.

(a)   RQSP

(b)   RSQP

(c)   PQSR

(d)   PSQR

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 87-90) In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

87.  This argument does not hold water.

(a)   seem approvable

(b)   seem logical

(c)   seem acceptable

(d)   seem rejectable

Answer: (b)

88. To be down to Earth.

(a)   To be realistic

(b)   To be unreasonable

(c)   To be impractical

(d)   To be pretentious

Answer: (a)

89. The truant school boy told cock-and-bull stories to escape punishment.

(a)   drab and boring

(b)   authentic and realistic

(c)   interesting and thrilling

(d)   absurd and unbelievable

Answer: (d)

90. Rohini reached the examination hall in the nick of time.

(a)   just in time

(b)   just before time

(c)   just after time

(d)   very late

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 91-94) In the following questions, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed give the answer option ‘No improvement’.

91. The President of India administers the oath of office to the Council of Ministers.

(a)   reads out the oath

(b)   supervises the oath taking ceremony

(c)   No improvement

(d)   imposes the promise

Answer: (b)

92. Being a wet day, he stayed at home.

(a)   Since

(b)   No improvement

(c)   Though

(d)   As it was

Answer: (d)

93. I shall write to you when I reach Agra.

(a)   will write to you

(b)   should write to you

(c)   No improvement

(d)   would write to you

Answer: (c)

94. We’ve got a new big house.

(a)   big new house

(b)   No improvement

(c)   house new big

(d)   house big new

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 95-98) In the following questions, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

95.

(a)   Alkali

(b)   Alkale

(c)   Alkeli

(d)   Alkalie

Answer: (a)

96.

(a)   Amateur

(b)   Amateaur

(c)   Amature

(d)   Amatuer

Answer: (a)

97.

(a)   Decisive

(b)   Deciseev

(c)   Decesieve

(d)   Decesive

Answer: (a)

98.

(a)   Milennium

(b)   Millennium

(c)   Millenium

(d)   Millanium

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 99-100) In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

99. Put up the tent.

(a)   Let the tent be put up.

(b)   The tent has been put up.

(c)   Let the tent being put up.

(d)   The tent is being put up.

Answer: (a)

100. The agreement between the management and the workers was drafted by an advisory board.

(a)   An advisory board is drafting the agreement between the management and the workers.

(b)   An advisory board had drafted the agreement between the management and the workers.

(c)   The agreement between the management and the workers is being drafted by an advisory board.

(d)   An advisory board drafted the agreement between the management and the workers.

Answer: (d)

Part-III Quantitative Aptitude

101. In a class, there are 30 boys and their average are is 17 years. On one boy aged 18 years leaving class and another joining, the average age becomes 16.9 years. The age of the new boy is

(a)   15 years

(b)   25 years

(c)   11 years

(d)   13 years

Answer: (a)

102. A man given 50% of his money to his son and 30% to his daughter. 80% of the rest is donated to a trust. If he left with Rs 16000 now, how much money did he have in the beginning ?

(a)   Rs 800000

(b)   Rs 80000

(c)   Rs 400000

(d)   Rs 40000

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 103-107) The bar graphs is representing marks of a student in different subjects. Study the bar graph and answer the questions.

103. In which subject the student is poor?

(a)   English

(b)   Science

(c)   Mathematics

(d)   History

Answer: (d)

104. What is the average percentage obtained by the student?

(a)   57%

(b)   80%

(c)   90%

(d)   63%

Answer: (a)

105. What is the ratio of the highest marks to the lowest marks obtained by the student?

(a)   9 : 2

(b)   2 : 9

(c)   2 : 11

(d)   11 : 2

Answer: (a)

106. At what subject the student is sharp ?

(a)   Science

(b)   History

(c)   English

(d)   Mathematics

Answer: (d)

107. What are the average marks obtained by the student?

(a)   63

(b)   80

(c)   48

(d)   57

Answer: (d)

108. If sin (90° − θ) + cos θ = √2 cos(90° −θ), then the value of cosec, θ, is

(a)   2/3

(b) 

(c)   1/√2

(d)   1/√3

Answer: (b)

109. If ABCD is a cyclic quadrilateral with ∠A = 50°, ∠B = 80°, then ∠C and ∠D are

(a)   100°, 130°

(b)   130°, 100°

(c)   110°, 120°

(d)   115°, 115°

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 110-113) Revenue earned by the Central government is given in pie-chart. Study the pie-chart and answer the questions.

110. The ratio of revenue earned from Excise Duty and Customs Duty to that of others, is

(a)   11 : 5

(b)   11 : 3

(c)   11 : 4

(d)   11 : 2

Answer: (d)

111. If the income of Central government from Excise Duty Rs 28618 crore, then the total revenue earned by the

(a)   Rs 69800 crore

(b)   Rs 58900 crore

(c)   Rs 45600 crore

(d)   Rs 47200 crore

Answer: (a)

112. If the percentage of revenue earned by the Central government from Corporation Tax is x times to that of the percentage of money earned from Excise Duty, then the value of x, is

(a)   41/9

(b)   9/41

(c)   14/41

(d)   41/14

Answer: (b)

113. The ratio of revenue of the Central government earned from the Customs Duty and Income Tax, is

(a)   7 : 13

(b)   9 : 26

(c)   14 : 41

(d)   10 : 9

Answer: (a)

114. 51% of a whole number is 714.25% of that number, is

(a)   450

(b)   550

(c)   350

(d)   250

Answer: (c)

115. If (2, 0) is a solution of the linear equation 2x = 3y = K, then the value of K is

(a)   4

(b)   5

(c)   2

(d)   6

Answer: (a)

116. The list price of an electric fan is Rs 300. If two successive discounts of 15% and 10% are allowed its selling price would be

(a)   Rs 227.50

(b)   Rs 229.50

(c)   Rs 225

(d)   Rs 230

Answer: (b)

117. If cos 20° = m and cos 70° = n then the value of m2 + n2, is

(a)   1

(b)   3/2

(c)   1/√2

(d)   1/2

Answer: (a)

118. The side BC of a triangle ABC is proceed to D. If ∠ACD = 112° and then the measure of ∠B, is

(a)   48°

(b)   64°

(c)   30°

(d)   45°

Answer: (a)

119. A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A’s share in profit is Rs 8550, then total profit is

(a)   Rs 15000

(b)   Rs 15760

(c)   Rs 14250

(d)   Rs 15735

Answer: (a)

120. After allowing 15% discount, the selling price of radio becomes Rs 255. The marked price, is

(a)   Rs 400

(b)   Rs 300

(c)   Rs 600

(d)   Rs 500

Answer: (b)

121. The number between 4000 and 5000 that is divisible by each of 12, 18, 21 and 32, is

(a)   4032

(b)   4302

(c)   4023

(d)   4203

Answer: (a)

122. The graph of linear equation y = x passes through the point

(a)   (3/2, −3/2)

(b)   (0, 3/2)

(c)   (1, 1)

(d)   (−1/2, 1/2)

Answer: (c)

123. The medians CD and BE of a triangle ABC intersect each other at O. The ratio of ∆ ODE : ∆ ABC is equal to

(a)   3 : 4

(b)   12 : 1

(c)   4 : 3

(d)   1 : 12

Answer: (a)

124. The difference between the greatest and least prime numbers which are less than 100, is

(a)   95

(b)   97

(c)   96

(d)   94

Answer: (a)

125. The rate of simple interest per annum of bank being decreased from 5% to  the annual income of a person from interest was less by Rs 105. The sum deposited at the bank was

(a)   Rs 7000

(b)   Rs 7200

(c)   Rs 6800

(d)   Rs 6000

Answer: (a)

126. If  then the value of cos α, is

(a)   0

(b)   1/√2

(c)   √3/2

(d)   1/2

Answer: (d)

127. A cuboidal shaped water tank, 2.1 m long and 1.5 m broad is half filled with water. If 630 L more water is poured into that tank, the water level will rise

(a)   2 cm

(b)   0.15 cm

(c)   0.18 cm

(d)   0.20 m

Answer: (d)

128. If the sum of all interior angles of a regular polygon is 14 right angles, then its number of sides, is

(a)   7

(b)   6

(c)   9

(d)   8

Answer: (c)

129. Height of a prism shaped part of a machine is 8 cm and its base is an isosceles triangle, whose each of the equal sides is 5 cm and remaining side is 6 cm. The volume of part, is

(a)   96 cm2

(b)   120 cm2

(c)   86 cm2

(d)   90 cm2

Answer: (a)

130. Two numbers are in ratio 5 : 8. If their difference is 48, then the smallest number, is

(a)   64

(b)   80

(c)   128

(d)   96

Answer: (b)

131. The simple interest on Rs 36000 for the period from January 5 to May 31, 2013 at 9.5% per annum, is

(a)   Rs 1400

(b)   Rs 1368

(c)   Rs 1338

(d)   Rs 1425

Answer: (*)

132. The measure of each interior angle of a regular polygon with 8 sides, is

(a)   135°

(b)   100°

(c)   45°

(d)   120°

Answer: (a)

133. If  then the value of  is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

134. If  then the value of sin A ∙ cos A, is

(a)   3/2

(b)   √3/4

(c)   √3/2

(d)   1/√3

Answer: (b)

135. Two trains start at the same time from Aligarh and Delhi and proceed towards each other at the rate of 14 km and 21 km per h our respectively. When they meet, it is found that one train has travelled 70 km more than the other. The distance between two stations, is

(a)   140 km

(b)   210 km

(c)   350 km

(d)   300 km

Answer: (c)

136. Janardan completes 3/5 of his work in 10 days. Time he will take to complete 3/5 of the same work, is

(a)   6 days

(b)   8 days

(c)   4 days

(d)   9 days

Answer: (d)

137. A shopkeeper sold an article at a loss 20%. But if he could sell it at Rs 200 more, he could earn a profit of 5%. The cost price of the article, is

(a)   Rs 1000

(b)   Rs 1200

(c)   Rs 800

(d)   Rs 600

Answer: (c)

138. By melting two solid metallic spheres of radii 1 cm and 6 cm, a hollow sphere of thickness 1 cm is made. The external radius of the hollow sphere will be

(a)   9 cm

(b)   7 cm

(c)   6 cm

(d)   8 cm

Answer: (a)

139. If A : B = 2 : 1 and A : C = 1 : 3, A : B : C =

(a)   1 : 3 : 2

(b)   3 : 2 : 1

(c)   2 : 1 : 6

(d)   1 : 2 : 6

Answer: (c)

140. The value of cos 1° cos 2° cos 3° …. cos 180°, is

(a)   0

(b)   1/2

(c)   1

(d) 

Answer: (a)

141. The average marks of 50 students in a class is 72. The average marks of boys and girls in that subject are 70 and 75 respectively. The number of boys in the class, is

(a)   25

(b)   20

(c)   35

(d)   30

Answer: (d)

142. The hypotenuse of a right angled triangles is 39 cm and the difference of other two sides is 21 cm. Then, the area of the triangle is

(a)   180 sq cm

(b)   540 sq cm

(c)   450 sq cm

(d)   270 sq cm

Answer: (d)

143. If the compliment of an angle is one-fourth of its supplementary angle, then the angle, is

(a)   90°

(b)   30°

(c)   60°

(d)   120°

Answer: (c)

144. A number between 1000 and 2000 which when divided by 30, 36 and 80 gives a remainder 11 in each case, is

(a)   1712

(b)   1451

(c)   1641

(d)   1523

Answer: (b)

145. The value of the expression

is

(a)   30

(b)   5

(c)   3

(d)   2

Answer: (c)

146. Two trains of length 150 m and 180 m respectively are running in opposite directions on parallel tracks. If their speeds be 50 km/h and 58 km/h respectively, in what time will they cross each other?

(a)   11 sec

(b)   30 sec

(c)   15 sec

(d)   22 sec

Answer: (a)

147. By selling 12 kg of potatoes for Rs 63, shopkeeper gains 5%. What does his gain or lose percent by selling 50 kg of the same potatoes for Rs 247.50

(a)   2.5% loss

(b)   1% loss

(c)   1% profit

(d)   No  profit no lass

Answer: (b)

148. Arrangement of the fractions  into ascending order are

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

149. Work done by (x + 4) men in (x + 5) day to equal to the work done by (x – 5) men in (x + 20) days. Then the value of x, is

(a)   20

(b)   30

(c)   25

(d)   15

Answer: (a)

150. If  then the value of  is

(a)   132

(b)   122

(c)   110

(d)   123

Answer: (d)

Part-IV General Awareness

151. Kathakali dance from is associated with which State?

(a)   Manipur

(b)   Kerala

(c)   Tamil Nadu

(d)   Andhra Pradesh

Answer: (b)

152. Who was the founder of the Indian National Army?

(a)   Bal Gangadhar Tilak

(b)   Gandhiji

(c)   Subhas Chandra Bose

(d)   Nehru

Answer: (c)

153. Who won Australian Open mixed doubles title 2015?

(a)   Murray (UK) and Maria Sharapova (Russia)

(b)   Djokovic (Serbia) and Serena Williams (USA)

(c)   Kristina Mladenovic (France) and Daniel Nester (Canada)

(d)   Martina Hingis (Switzerland) and Leander Paes (India)

Answer: (d)

154. The number of hydrogen bonds between guanine and cytosine in DNA, is

(a)   3

(b)   2

(c)   1

(d)   4

Answer: (a)

155. SI unit of magnetic flux, is

(a)   Weber/m

(b)   Weber-m2

(c)   Weber

(d)   Weber/m4

Answer: (c)

156. The State with highest production of wheat in year 2012-13, is

(a)   Tamil Nadu

(b)   West Bengal

(c)   Uttar Pradesh

(d)   Haryana

Answer: (c)

157. RK Laxman died on January 26, 2016. He was a leading ……. of India.

(a)   Space scientist

(b)   Cartoonist

(c)   Playback singer

(d)   Kathakali dancer

Answer: (b)

158. As per Census of India, an urban area with a population from 50000 to 99999 is named as

(a)   Class III town

(b)   Class II town

(c)   Class I town

(d)   Class IV town

Answer: (b)

159. Which gas emitted by power stations causes acid rain?

(a)   Carbon dioxide

(b)   Helium

(c)   Sulphur dioxide

(d)   Nitrogen

Answer: (c)

160. Which of the following colour of light deviates least through the prism?

(a)   Red

(b)   Green

(c)   Yellow

(d)   Violet

Answer: (a)

161. The reduce tooth decay most toothpastes contain a

(a)   chloride

(b)   iodide

(c)   fluoride

(d)   bromide

Answer: (c)

162. The term GIGO is related to

(a)   accuracy

(b)   flexibility

(c)   automatic

(d)   versatility

Answer: (a)

163. The process of arranging data in logical sequence is called

(a)   Summarising

(b)   Sorting

(c)   Reproducing

(d)   Classifying

Answer: (b)

164. The part of brain which controls emotional reactions in our body is

(a)   hypothalamus

(b)   cerebrum

(c)   meninges

(d)   thalamus

Answer: (a)

165. An ordinance issued by the Governor has to be passed by the assembly within

(a)   6 weeks

(b)   12 weeks

(c)   10 weeks

(d)   8 weeks

Answer: (a)

166. An organism that transmits disease from one individual to another is called

(a)   Hybrid

(b)   Vector

(c)   Fragment

(d)   Clone

Answer: (b)

167. Which of the following is true with reference to blood platelets?

(a)   They are also called thromobocytes.

(b)   They have prominent nuclei.

(c)   The are involved in phagocytosis.

(d)   They have a pigment called Hamoglobin.

Answer: (a)

168. Seismography is the science of

(a)   mountains

(b)   rivers

(c)   earthquakes

(d)   volcanoes

Answer: (c)

169. A demand curve, which is parallel to the horizontal axis, showing quantity, has the price elasticity equal to

(a)   one

(b)   infinity

(c)   zero

(d)   less than one

Answer: (c)

170. Which decade is called as the Era of Decolonization?

(a)   1970 s

(b)   1990 s

(c)   1980 s

(d)   1850 s

Answer: (d)

171. Who is the only second Vice-President of India to get a second consecutive term after S. Radhakrishnan?

(a)   MH Ansari

(b)   KR Narayanan

(c)   Dr. Shankar Dayal Sharma

(d)   BS Shekhawat

Answer: (a)

172. The basic unit of Biosystematics, is

(a)   genotype

(b)   ecotype

(c)   phenotype

(d)   florotype

Answer: (a)

173. A semi enclosed coastal body of water which has a free connection with the open sea is called

(a)   Estuary

(b)   Ria coast

(c)   Fjord

(d)   Cove

Answer: (d)

174. Who is the first Indian woman to win an Asian Games gold in 400 m runs?

(a)   PT Usha

(b)   Kamaljit Sandhu

(c)   Saina Mirza

(d)   Shiny Abraham

Answer: (b)

175. Name the Republic, which was a confederacy of tribes in the 6th century BC.

(a)   Nek Chand

(b)   Edward Baker

(c)   Khuswant Singh

(d)   Charles Corbusier

Answer: (c)

176. Who was the creator of the famous Rock Garden of Chandigarh?

(a)   Nek Chand

(b)   Edward Baker

(c)   Khuswant Singh

(d)   Charles Corbusier

Answer: (a)

177. Which Indian fought the Kalinga War?

(a)   Ashoka

(b)   Shivaji

(c)   Samudragupta

(d)   Chandragupta Maurya

Answer: (a)

178. Name the two research stations maintained by India in Antarctica.

(a)   Gangotri and Himadri

(b)   Sagar Nidhi and Yamunotri

(c)   Maitri and Bharti

(d)   None of the above

Answer: (c)

179. Who has authored the book ‘The Kingdom of God is Within You’?

(a)   Leo Tolstoy

(b)   Mahatma Gandhi

(c)   John Ruskin

(d)   Henry David

Answer: (a)

180. What is the major cause of ‘October Heat’?

(a)   Hot and dry weather

(b)   Very low velocity winds

(c)   Low pressure systems over the Indo-Gangetic plains

(d)   High temperature associated with high humidity

Answer: (d)

181. What is the famous Chipko movement associated with?

(a)   Saving the tigers

(b)   Saving the wetland

(c)   None of the above

(d)   Trees

Answer: (c)

182. Hydraulic brakes work on the principle of

(a)   Bernoulli’s theorem

(b)   Thomson’s law

(c)   Newton’s law

(d)   Pascal’s law

Answer: (d)

183. If density of oxygen is 16 times that of hydrogen, what will be their corresponding ratio of velocity of sound?

(a)   1 : 16

(b)   2 : 1

(c)   4 : 1

(d)   1 : 4

Answer: (a)

184. The deterioration of a metal by an electrochemical process is commonly termed as

(a)   Passivation

(b)   Erosion

(c)   Corrosion

(d)   Abrasion

Answer: (c)

185. According to 2011 Census, the State having maximum population, is

(a)   Tamil Nadu

(b)   Maharashtra

(c)   Kerala

(d)   Uttar Pradesh

Answer: (d)

186. As a result of higher rate of inflation in India, the US dollar will

(a)   constant

(b)   negligible

(c)   appreciate

(d)   depreciate

Answer: (c)

187. Who invented the mobile phone?

(a)   Tim Berner-Lee

(b)   Chuck Hull

(c)   Martin Cooper

(d)   Raymond Samuel Tomlinson

Answer: (c)

188. Which part of the Cinchona yields drug?

(a)   Bark

(b)   Pericarp

(c)   Leaf

(d)   Endosperm

Answer: (a)

189. An example of hormone, is

(a)   cytosine

(b)   renin

(c)   pepsin

(d)   oxytocin

Answer: (d)

190. Who is the author of the book ‘The Three Mistakes in My Life’?

(a)   Chetan Bhagat

(b)   Jhumpa Lahiri

(c)   Amrita Pritam

(d)   Ruskin Bond

Answer: (a)

191. How many members are there in Public Accounts Committee?

(a)   30

(b)   22

(c)   20

(d)   28

Answer: (b)

192. Expand NABARD.

(a)   National Bank for Asian Research Development

(b)   National Bank for Agriculture and Resource Development

(c)   National Bank for Agri Related Development

(d)   National Bank for Agricultural and Rural Development

Answer: (d)

193. Find the odd one

(a)   Samveda

(b)   Vishnu Purana

(c)   Yajurveda

(d)   Rigveda

Answer: (b)

194. Cuba is the largest producer of

(a)   Rice

(b)   Sugar

(c)   Wheat

(d)   Barley

Answer: (b)

195. Pawel Pawlikowski’s film ‘Ida’ won the Best Foreign Language Film Awards at the 87th Academy Awards in 2015. This film is from which country?

(a)   South Africa

(b)   Poland

(c)   Argentina

(d)   Canada

Answer: (b)

196. Which endocrine gland is found in chest cavity?

(a)   Pineal gland

(b)   Thyroid gland

(c)   Adrenal gland

(d)   Thymus gland

Answer: (d)

197. Which of the following was the founder of the house of Peshawar?

(a)   Ramachandra Pant

(b)   Parsuram Triamsuk

(c)   Balaji Vishwanath

(d)   Balaji Baji Rao

Answer: (d)

198. Which city will host the 2022 Commonwealth Games?

(a)   Colombo

(b)   Glasgow

(c)   Durban

(d)   Montreal

Answer: (c)

199. The ‘El Nino’ phenomena which sparks climatic extreme around the globe, originates in the

(a)   Sea of China

(b)   Indian Ocean

(c)   Atlantic Ocean

(d)   Pacific Ocean

Answer: (d)

200. India’s ranking on Global Corruption Index 2014 has been placed at …………. rank among 175 nations.

(a)   83rd

(b)   81st

(c)   85th

(d)   87th

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...