Staff Selection Commission (SSC) Multi-Tasking Examination Held on October 29, 2017 Question Paper With Answer Key

Staff Selection Commission (SSC) Multi-Tasking Examination Held on October 29, 2017

 

1. In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

(a)  121

(b)  100

(c)  89

(d)  113

Answer: (a)

2. How many triangles are there in the given figure?

(a)  5

(b)  7

(c)  8

(d)  9

Answer: (b)

3. A word is represented by only one set o numbers as given in anyone of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘D’ can be represented by 02, 79, etc., and ‘Z’ can be represented by 00, 77, etc. Similarly, you have to identify the set for the word MAKE.

(a)  04, 11, 23, 86

(b)  11, 40, 45, 23

(c)  43, 88, 12, 41

(d)  66, 55, 67, 34

Answer: (a)

4. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Answer: (a)

5. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Answer: (b)

6. If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Answer: (c)

7. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures.

From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?

Answer: (c)

8. By interchanging which two signs the equation will be correct?

4 + 9 ÷ 18 × 11 – 6 = 7

(a)  × and ÷

(b)  + and ×

(c)  ÷ and −

(d)  − and +

Answer: (b)

9. If 4 # 3 @ 1 = 13 and 5 # 2 @ 2 = 12, then 6 @ 1 # 4 = ?

(a)  11

(b)  10

(c)  12

(d)  8

Answer: (b)

10. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary

(1) Modest    (2) Monkey (3) Modern (4) Modular          (5) Monger

(a)  3 4 1 2 5

(b)  3 1 4 2 5

(c)  3 4 1 5 2

(d)  3 1 4 5 2

Answer: (d)

11. In the following question, select the missing number from t he given series.

3, 3, 6, 18, 72, ?

(a)  320

(b)  360

(c)  480

(d)  540

Answer: (b)

12. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

E, H, K, N, Q ?

(a)  V

(b)  T

(c)  U

(d)  S

Answer: (b)

13. In the following question, select the odd word from the given alternatives

(a)  Bus

(b)  Car

(c)  Truck

(d)  Aeroplane

Answer: (d)

14. In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

(a)  6-12

(b)  7-14

(c)  3-5

(d)  4-8

Answer: (c)

15. In the following question, select the odd letters from the given alternatives

(a)  FE

(b)  NM

(c)  DC

(d)  QR

Answer: (d)

16. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.

Answer: (c)

17. In the following question, select the related word from the given alternatives.

Summer : Hot :: Winter : ?

(a)  Cold

(b)  Ice

(c)  Cotton

(d)  Jacket

Answer: (a)

18. In the following question, select the related number from the given alternatives

12 : 145 : : 16 : ?

(a)  255

(b)  257

(c)  349

(d)  423

Answer: (b)

19. In the following question, select the related letters from the given alternatives.

MARKET : TEKRAM : : SATURN : ?

(a)  NRUTAS

(b)  NRTUAS

(c)  NRUATS

(d)  NURTAS

Answer: (a)

20. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

POSSIBILITIES

(a)  POSTER

(b)  BOSS

(c)  BILE

(d)  SOIL

Answer: (a)

21. From directional perspective, If North is called West, North-West is called South-West and South-West is called South-East, then what will be North-East called as?

(a)  West

(b)  South-Eat

(c)  North

(d)  North-West

Answer: (d)

22. Pointing to a lady, Vikas said “She is the daughter of the wife of my father”. How is lady related to Vikas?

(a)  Aunt

(b)  Sister

(c)  Daughter

(d)  Wife

Answer: (b)

23. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements?

Statements All short are fat.

Some short are fair.

Conclusions I. Some fair are fat.

II. Come fat are fair.

(a)  Only conclusion I follows

(b)  Only conclusion II follows

(c)  Both conclusions follow

(d)  Neither conclusion I nor conclusion II follows

Answer: (b)

24. In a certain code language, ‘TIMBER’ is written as ‘UKPFJX’. How is ‘TRAIL’ written in that code language?

(a)  VTMEF

(b)  UTDMQ

(c)  QTUMD

(d)  FMUQT

Answer: (b)

25. In a certain code language, ‘TIN’ is written as ‘47’ and ‘TAX’ is written as ‘49’. How is ‘TOPS’ written in that code language?

(a)  72

(b)  69

(c)  73

(d)  74

Answer: (d)

26. If A = 45 × 73 and B = 72 × 46, then what is the value of A × B?

(a)  411 × 75

(b)  410 × 718

(c)  430 × 76

(d)  47 × 79

Answer: (a)

27. What is the value of 21 + 24 + 27 … + 51?

(a)  324

(b)  396

(c)  416

(d)  288

Answer: (b)

28. A number M is divisible by 25. If (M + 5) (M + 1) is divided by 25, then what will be the remainder?

(a)  5

(b)  6

(c)  1

(d)  3

Answer: (a)

29. Which of the following statement(s) is/are true?

(I) (7)450 > (9)300      (ii) (2)900 > (7)450

(a)  Only I

(b)  Only II

(c)  Both I and II

(d)  Neither I nor II

Answer: (a)

30. What is the value of (4.6 + 3.1)2 – (4.6 – 3.1)2?

(a)  54.68

(b)  58.86

(c)  53.32

(d)  57.04

Answer: (d)

31. Which of the following number is an odd and prime number?

(a)  61

(b)  87

(c)  81

(d)  69

Answer: (a)

32. M alone can do a work in 50 days. M is 10% less efficient that N. In how many days can N alone do the same work?

(a)  60 days

(b)  45 days

(c)  40 days

(d)  43 days

Answer: (b)

33. Three taps R, S and T can fill a tank in 90, 100 and 180 respectively. If all the taps are opened together, then in how many minutes will the tank be filled?

(a)  120 min

(b)  37.5 min

(c)  45 min

(d)  90 min

Answer: (b)

34. What is the area (in cm2) of the rhombus having side as 20 cm and one of the diagonal as 24 cm?

(a)  768

(b)  384

(c)  480

(d)  240

Answer: (b)

35. A shopkeeper offers 35% discount on shirts which have been marked 60% above the cost price. Ajay bought the shirt for Rs 728. What was the cost price of the shirt?

(a)  Rs 520

(b)  Rs 700

(c)  Rs 480

(d)  Rs 680

Answer: (b)

36. The cost price of an article is 90% of the marked price. What is the gain percentage after allowing discount of 1% on the marked price?

(a)  12.5%

(b)  20%

(c)  10%

(d)  8.33%

Answer: (c)

37. In what ratio a man must mix pulses at Rs 11.10 per kg with Rs 15.20 per kg pulse so as to make a mixture worth Rs 13.20 per kg?

(a)  4 : 3

(b)  16 : 27

(c)  4 : 7

(d)  20 : 21

Answer: (d)

38. Rs 1050 is divided among M, N and P in the ratio 3 : 5 : 7 respectively. What is the difference between the shares of M and N?

(a)  Rs 140

(b)  Rs 210

(c)  Rs 155

(d)  Rs 315

Answer: (a)

39. Average of 12 numbers is 15. If a number 41 is also included, then what will be the average of these 13 numbers?

(a)  16

(b)  18

(c)  19

(d)  17

Answer: (d)

40. By selling 96 L of milk, a person’s gain is equal to the cost price of 24 L of milk. What is his gain percent?

(a)  30%

(b)  18.18%

(c)  25%

(d)  16.67%

Answer: (c)

41. A man sold 280 chairs and had a gain equal to selling price of 35 chairs. What is his profit percentage?

(a)  20%

(b)  14.28%

(c)  15%

(d)  16.67%

Answer: (b)

42. A man saves 64% of his income in 8 months. If he wants to save the same amount in 4 months, then by how much percentage should he increase his monthly savings?

(a)  80%

(b)  75%

(c)  100%

(d)  95%

Answer: (c)

43. A man spends 65% of his income and saves the rest. If his income increases by 25% and spending increases by 20%, then what is the percentage change in his savings?

(a)  31.67% increase

(b)  34.28% increase

(c)  41.66% decrease

(d)  29.87% decrease

Answer: (b)

44. A train running with a speed of 18 km/h, crosses an electric pole. If the length of train is 540 m, then what is the time taken by the train to cross the pole?

(a)  110 sec

(b)  100 sec

(c)  108 sec

(d)  105 sec

Answer: (c)

45. A 100 m long train crosses a 800 m long bridge. If the speed of train 30 km/h, then what is the time taken to cross the bridge?

(a)  105 sec

(b)  108 sec

(c)  118 sec

(d)  120 sec

Answer: (b)

46. What is the sum of money which will become Rs 201840 at the rate of 16% per annum at compound interest in two years?

(a)  Rs 160000

(b)  Rs 150000

(c)  Rs 180000

(d)  Rs 200000

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 47-50) The table given below shows the number of mobile covers sold (in thousands( by 2 companies VAPT and ABC from year 2011 to 15.

47. Companies VAPT and ABC show the same difference in the number of mobile covers sold for which of the following years?

(a)  2012 and 2013

(b)  2011 and 2012

(c)  2012 and 2014

(d)  None of these

Answer: (b)

48. What is the percentage change in the number of mobile covers sold by company VAPT from year 2011-13?

(a)  68

(b)  84

(c)  78

(d)  34

Answer: (a)

49. What is the average number (in thousands) of mobile covers sold by company VAPT over the 5 given years?

(a)  80

(b)  81.8

(c)  84

(d)  92

Answer: (b)

50. What is the percentage change in the number of mobile covers sold by company ABC from year 2012 to year 2015?

(a)  36%

(b)  66%

(c)  60%

(d)  90%

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 51-52) In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

51. The traffic police department has put up huge notice boards at all the (1)/ major junctions of the city warning drivers for refrain from using (2)/ cell phones while driving or else their licences will be impounded. (3) No error (4).

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (b)

52. Contrary to popular perception, the inclusion segment is not a singular impoverished (1)/ undifferentiated mass and it is important to navigate its diversity (2)/ this identify the right target customers for various programs. (3) No error (4).

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 53-54) In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and Indicate it by selecting the appropriate option.

53. Have you ……….. your pen?

(a)  find

(b)  found

(c)  finds

(d)  finded

Answer: (b)

54. Yukimura should be ……… as the Chairman

(a)  appointed

(b)  smiled

(c)  coughed

(d)  smirked

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 55-57) In the following questions, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.

55. Prompt

(a)  Immediate

(b)  Late

(c)  Tardy

(d)  Slow

Answer: (a)

56. Quake

(a)  Tremble

(b)  Still

(c)  Order

(d)  Tranquil

Answer: (a)

57. Rip

(a)  Tear

(b)  Closure

(c)  Sew

(d)  Value

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 58-60) In the following questions, out of the given four alternatives, select the one which is opposite in meaning of the given word.

58. Dwell

(a)  Abide

(b)  Bunk

(c)  Hole up

(d)  Move on

Answer: (d)

59. Encroach

(a)  Keep away

(b)  Barge in

(c)  Crash

(d)  Horn in

Answer: (a)

60. Endow

(a)  Deprive

(b)  Award

(c)  Back

(d)  Bestow

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 61-62) In the following questions, out of the four given alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

61. Second to none

(a)  As good as or better than all others

(b)  Creating warm all around

(c)  To keep a secret of other

(d)  Most reliable person

Answer: (a)

62. Keep a low profile

(a)  To avoid attracting attention to yourself

(b)  Observe a threshold

(c)  Take the help of

(d)  Being very miser

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 63-64) Improve the bracketed part of the sentence.

63. All over the world, it is a niche programme and not a mass programme, where (each off) can get into it,

(a)  everybody

(b)  each one

(c)  all me

(d)  No improvement

Answer: (a)

64. There has been a substantial drop in number of people (opted) for new telephone connection from the public sector telephone company in the recent months.

(a)  optioning

(b)  opting

(c)  opt

(d)  No improvement

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 65-66) In the following questions, out of the four given alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

65. Time when night and day are of equal length.

(a)  Equinox

(b)  Equivocal

(c)  Equate

(d)  Equidistant

Answer: (a)

66. Fertile spot in desert.

(a)  Oasis

(b)  Tributary

(c)  Well

(d)  Peninsula

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 67-68) In the following questions, a word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

67.

(a)  Circate

(b)  Circuit

(c)  Sircuit

(d)  Circiut

Answer: (b)

68.

(a)  Concurence

(b)  Concurreeme

(c)  Concurrence

(d)  Concureence

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 69-70) Rearrange the parts of the sentence in correct order.

69. Cleanliness is a greatest

P : responsibility to enhance the standard of life.

Q : virtue which should be followed

R : by everyone as a great

(a)  QRP

(b)  PQR

(c)  RQR

(d)  PRQ

Answer: (a)

70. National integration is of

P : the individual level development in this

Q : country and make it a strong country.

R : great importance in India to enhance.

(a)  QRP

(b)  RPQ

(c)  PQR

(d)  PRQ

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 71-75) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blanks out of the four alternatives.

Changes in the climatic conditions are also having a ………. impact on the water system. It has ………. in the ……….. of glaciers and erratic rainfall patterns that in …………. are leading to environmental imbalance. It is important to take the climate change issue seriously and control human activities that are contributing this change.

71. also having a ……. impact

(a)  indifferent

(b)  positive

(c)  neutral

(d)  negative

Answer: (d)

72. It has ……..

(a)  affected

(b)  resulted

(c)  incorporated

(d)  decorated

Answer: (b)

73. in the ………. of glaciers

(a)  freezing

(b)  heating

(c)  melting

(d)  creating

Answer: (c)

74. patterns that in ……. are leading

(a)  turn

(b)  advance

(c)  rational

(d)  cult

Answer: (a)

75. that are contributing ……… this change,

(a)  above

(b)  on

(c)  of

(d)  towards

Answer: (d)

76. Which one of the following is not considered as fixed capital?

(a)  Tools

(b)  Machines

(c)  Money

(d)  Building

Answer: (c)

77. ‘Disguised unemployment’ is prominently found in …….

(a)  urban areas

(b)  semi-urban areas

(c)  rural areas

(d)  No option is correct

Answer: (c)

78. Who among the following was the first Chie Electron Commissioner of India?

(a)  KVK Sundaram

(b)  Sukumar Sen

(c)  Dr. Nagendra Singh

(d)  T. Swaminathan

Answer: (b)

79. Who of the following administers oath of the office and secrecy to the President of India?

(a)  Vice-President

(b)  Prime Minister

(c)  Chief Justice of the Supreme Court

(d)  Lok Sabha Speaker

Answer: (c)

80. Which one of the following places of Indus Valley Civilization was situated on the bank of Ravi River?

(a)  Lothal

(b)  Mohenjodaro

(c)  Chanhudaro

(d)  Harappa

Answer: (d)

81. Tipu Sultan was defeated by the British forces in the ………..Anglo-Mysore war.

(a)  First

(b)  Second

(c)  Third

(d)  Fifth

Answer: (c)

82. Which one of the following landscapes is not formed by the running water or river?

(a)  V-shaped Valley

(b)  Meander

(c)  Pothole

(d)  Moraine

Answer: (d)

83. Which of these is the major source of fresh water in India?

(a)  Ground water

(b)  Ocean water

(c)  Tanks

(d)  Water falls

Answer: (a)

84. From which part of the organ does the digestion of food in the human body start?

(a)  Mouth

(b)  Stomach

(c)  Small Intestine

(d)  Large Intestine

Answer: (a)

85. Which one of the following has the capability of cell division in plants?

(a)  Parenchyma

(b)  Scelerenchyma

(c)  Xylem

(d)  Apical Meristem

Answer: (d)

86. Which one of the following is a true fish?

(a)  Jellyfish

(b)  Starfish

(c)  Dogfish

(d)  Silverfish

Answer: (c)

87. When a car starts suddenly from rest, the people sitting inside the car more backwards. This event is an example of :

(a)  Newton’s First Law of Motion

(b)  Newton’s Second Law of Motion

(c)  Newton’s Third Law of Motion

(d)  No option is correct

Answer: (a)

88. Which of the following wave types is an example of the waves produced by a moving motorboat on the surface of water?

(a)  Longitudinal only

(b)  Transverse waves only

(c)  Electromagnetic waves

(d)  Both longitudinal and transversal

Answer: (d)

89. Which of the following keys is used in computer to change the lower case letter mode to uppercase?

(a)  Alt

(b)  Ctrl

(c)  Caps Lock

(d)  Enter

Answer: (c)

90. Who discovered Proton, one of the fundamental particle of an atom?

(a)  Chadwick

(b)  JJ Thomas

(c)  Rutherford

(d)  Newton

Answer: (c)

91. During summer, water kept in an earthen pot becomes cool because of the phenomenon of

(a)  osmosis

(b)  evaporation

(c)  diffusion

(d)  transpiration

Answer: (b)

92. Which one of the following is not a human made environment?

(a)  Swimming pool

(b)  Zoo

(c)  Lake

(d)  Garden

Answer: (c)

93. In which of the following years was the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) launched?

(a)  1988

(b)  2000

(c)  2002

(d)  2004

Answer: (b)

94. Who among the following scientist discovered the Law of Floatation?

(a)  Newton

(b)  Thomas Edison

(c)  Archimedes

(d)  John Dalton

Answer: (c)

95. Who is the first Indian woman gymnast to qualify for the Olympics?

(a)  Karnam Malleswari

(b)  PT Usha

(c)  Dipa Karmakar

(d)  Gita Fogat

Answer: (c)

96. Which of the following folk dance forms is related to Odisha?

(a)  Chhau

(b)  Tamasha

(c)  Mallakhamb

(d)  No option is correct

Answer: (a)

97. Which of the following is the second highest gallantry award in India?

(a)  Veer Chakra

(b)  Mahavir Chakra

(c)  Ashok Chakra

(d)  Shaurya Chakra

Answer: (b)

98. Who was written the book ‘Harry Potter and the Cursed Child’?

(a)  Patrick Suskind

(b)  Anne Frank

(c)  JK Rowling

(d)  Elena Ferrante

Answer: (c)

99. Which of the following countries is committed to strengthen bilateral relations with India in the field of Agriculture in January, 2017?

(a)  France

(b)  Russia

(c)  Israel

(d)  The UK

Answer: (c)

100. Which of the following countries does not share the land boundary with Myanmar?

(a)  Bangladesh

(b)  India

(c)  Cambodia

(d)  Laos

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...