State Bank of India PO (Pre.) Exam-2016 Held on 2-7-2016 Numerical Ability Question Paper With Answer Key

State Bank of India PO (Pre.) Exam-2016 Held on 2-7-2016

Numerical Ability

Directions- (Q. 1 to 5) In the Bar-chart, total members enrolled in different years from 1990 to 1994 in gymnasium A and B. Based on this Bar-chart solve the following questions.

1. In the year 1995, 30% increase in total number of members enrolled in 1994 of both gymnasium find the total no. of members enrolled in 1995?

(A)  282

(B)  296

(C)  292

(D)  286

(E)  None of these

Answer: (D)

2. The ratio between total members of both gymnasium in 1991 to total members in 1994 of both gymnasium is-

(A)  22 : 27

(B)  21 : 11

(C)  11 : 21

(D)  25 : 13

(E)  27 : 22

Answer: (E)

3. The number of members of gymnasium A in 1991 is what % of the number of members of gymnasium B in 1994-

(A)  50%

(B)  55%

(C)  58%

(D)  62%

(E)  None of these

Answer: (E)

4. The total number of members enrolled in gymnasium A from 1991 to 1994 together is what per cent more than the total number of members enrolled in gymnasium B in 1993 and 1994 together ? (Rounded off to 2 decimal places)

(A)  10351%

(B)  20.51%

(C)  15.51%

(D)  17.51%

(E)  None of these

Answer: (B)

5. Total member enrolled in gymnasium B in 1993 and 1994 together is what % more than members enrolled in gymnasium A in 1990 and 1994 together?

(A)  60%

(B)  65%

(C)  62.5%

(D)  61.5%

(E)  None of these

Answer: (C)

Directions- (Q. 6-10) What should come in place of question mark  (?) in the following number series?

6. 4 3  4  7 15  ?

(A)  38.5

(B)  40

(C)  45

(D)  37.5

(E)  None of these

Answer: (A)

7. 7 5  7  17  63  ?

(A)  321

(B)  309

(C)  305

(D)  301

(E)  None of these

Answer: (B)

8. 11 14  19  28  43  ?

(A)  60

(B)  63

(C)  66

(D)  70

(E)  None of these

Answer: (C)

9. 2 60  10  120  30  ?

(A)  222

(B)  216

(C)  208

(D)  230

(E)  None of these

Answer: (E)

10. 23 50  108  232  492  ?

(A)  1028

(B)  1024

(C)  1010

(D)  1032

(E)  None of these 

Answer: (A)

Directions- (Q. 11-15) There are five companies and we have given the no. of employees working in different companies, in the table we have also given the percentage of male and female employees HR and Marketing department.

11. If 60% of the employees of company T in HR department have MBA degree and 40% of the employees of the same company in the Marketing dept., have MBA degree, then how many employees have MBA degree in company T in both depts., Together?

(A)  98

(B)  108

(C)  106

(D)  92

(E)  66

Answer: (E)

12. The ratio of female employee of company Q in HR dept., to male employee of company R in Marketing dept.?

(A)  4 : 13

(B)  5 : 22

(C)  22 : 5

(D)  13 : 4

(E)  None of these

Answer: (D)

13. Total number of HR employees of company P is what % more than the total no. of marketing employee in company?

(A)  236.76%

(B)  226.67%

(C)  276.76%

(D)  246.67%

(E)  None of these

Answer: (D)

14. The ratio of male employees in HR dept., of company P and R together to female employees of Marketing department in company S and T together?

(A)  187 : 27

(B)  43 : 188

(C)  188 : 43

(D)  27 : 187

(E)  None of these

Answer: (C)

15. Difference between female employees of HR dept., in all companies together (excluding company S) and the female employees of Marketing dept., in all companies together (excluding company Q) ?

(A)  139

(B)  129

(C)  135

(D)  141

(E)  None of these

Answer: (A)

16. A mixture contains wine and water in the ratio 3 : 2 and another mixture contains them in the ratio 4 : 5. How many litres of the latter must be mixed with 3 litres of the former so that the resultant mixture may contain equal quantities of wine and water?

(A)    

(B)   

(C)   

(D)    

(E)  None of these

Answer: (E)

17. A trader sells two bullocks for Rs 8,400 each, neither losing nor gaining in total, if he said one of the bullocks at a gain of 20%, the other’s sold at a loss of-

(A)  20%

(B)    

(C)    

(D)  21%

(E)  None of these

Answer: (C)

18. Two trains, A and B, start from stations X and Y towards each other they take 4 hours 48 minutes and 3 hours 20 minutes to reach Y and X respectively after they meet if train A is 45 km/hr then the speed of the train B-

(A)  60 km/hr

(B)  64.8 km/hr

(C)  54 km/hr

(D)  37.5 km/hr

(E)  None of these

Answer: (C)

19. Out of his total income, Mr. Kapoor spends 20% on house rent and 70% of the rest on home expenses. If he saves Rs 1,800, what is his total income (in rupees)?

(A)  Rs 7,800

(B)  Rs 7,000

(C)  Rs 8,000

(D)  Rs 7,500

(E)  None of these

Answer: (D)

20. A can do a piece of work in 8 days which B can destroy in 3 days. A has worked for 6 days since last 2 days of which B has been destroying. How many days must a now work alone to complete the remaining work?

(A)  7 days

(B)   

(C)   

(D)  8 days

(E)  None of these

Answer: (C)

Directions- (Q. 21-25) What approximate value should come in place of the question mark in the following questions ? (You are not expected to calculate the exact value).

21. 57% of 394 – 2.5% of 996 = ?

(A)  215

(B)  175

(C)  200

(D)  180

(E)  205

Answer: (C)

22. 96.996 × 9.669 + 0.96 = ?

(A)  860

(B)  870

(C)  1020

(D)  940

(E)  1100

Answer: (D)

23. 3/5 × 1125/1228 × 7 = ?

(A)  7

(B)  12

(C)  9

(D)  14

(E)  15

Answer: (D)

24. (√339 × 25) ÷ 30 = ?

(A)  12

(B)  15

(C)  24

(D)  21

(E)  9

Answer: (B)

25. (638 + 9709 – 216) ÷ 26 = ?

(A)  275

(B)  365

(C)  420

(D)  300

(E)  390

Answer: (E)

Directions – (Q. 26-30) Solve the equations given below and answer, if-

(A) x < y

(B) x > y

(C) x ≥ y

(D) x ≤ y

(E) or no relation can be established

26. 6x2 + 31x + 35 = 0

2y2 + 3y + 1 =0

Answer: (A)

27. 2x2 – (4 + √13) x + 2√13 = 0

10y2 – (18 + 5√13) y + 9.√13 = 0

Answer: (C)

28. 2x2 + 9x + 10 = 0

4y2 + 28y + 45 = 0

Answer: (C)

29. 15x2 – 11x – 12 = 0

20y2 – 49y + 30 = 0

Answer: (E)

30. 2x2 – 15 = 7x

17y = −7 – 6y2

Answer: (E)

31. A and B are partners in a business. They invest in the ratio 5 : 6, at the end of 8 months A withdraw. If they receive profits in the ratio of 5 : 9, find how long B’s investment was used?

(A)  12 months

(B)  10 months

(C)  15 months

(D)  14 months

(E)  18 months

Answer: (A)

32. There are 3 red balls, 4 blue balls and 5 white balls. 2 balls are chosen randomly. Find the probability that 1 is red and the other is white ?

(A)  5/22

(B)  5/23

(C)  7/22

(D)  4/9

(E)  None of these

Answer: (A)

33. According to a new plan rolled out by HISP Bank, the rate of simple interest on a sum of money is 8% p.a. for the next three years and 6% p.a. for the period beyond that first five years. Simple interest accrued on a sum for a period of eight years is Rs 12,800. Find the sum-

(A)  Rs 24,000

(B)  Rs 16,000

(C)  Rs 15,000

(D)  Rs 13,500

(E)  None of these

Answer: (E)

34. Three Science classes A, B and C take a Life Science test. The average score of students of class A is 83. The average score of students of class B is 76. The average score of students of class C is 85. The average score of class A and B is 79 and average score of class B and C is 81. Then the average score of class A, B and C is-

(A)  80

(B)  80.5

(C)  81

(D)  81.5

(E)  None of these

Answer: (D)

35. A hemispherical bowl of internal diameter 54 cm contains a liquid. The liquid is to be filled in cylindrical bottles of radius 3 cm and height 9 cm. How many bottles are required to empty the bowl?

(A)  221

(B)  343

(C)  81

(D)  243

(E)  None of these

Answer: (E)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...