State Bank of India PO (Pre.) Examination 2nd Shifting Held on 03-07-2016 Reasoning Question Paper With Answer Key

State Bank of India PO (Pre.) Examination 2nd Shifting Held on 03-07-2016

Reasoning

Direction- (Q. 1 to 5) In these questions, relationship between following different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer. Mark answer:

(A) If only conclusion I follows

(B) If only conclusion II follows

(C) If either conclusion I or II follows

(D) If neither conclusion I nor II follows

(E) If both conclusions I and II follow

1. Statements:

G ≥ R > O ≥ S; Y < O ≤ F

Conclusions: (I) G > Y    (II) S ≤ F

Answer: (E)

2. Statements:

W ≥ I = P > E ≥ S

Conclusions: (I) S < W    (II) S = W

Answer: (A)

3. Statement:

R ≤ C ≤ J = T ≤ P > Q ≥ H

Conclusions: (I) R < P     (II) P = R

Answer: (C)

4. Statements:

R ≤ O < A ≤ M; L = D ≥ A

Conclusion: (I) R < L       (II) D > O

Answer: (E)

5. Statements:

R ≤ C ≤ J = T ≤ P > Q ≥ H

Conclusions: (I) H > T     (II) C ≤ Q

Answer: (D)

Directions – (Q. 6 to 11) Study the following information and answer the questions given below it.

  Seven people namely C, D, E, F, G, H and I like different cities namely, Surat, Kolkata, Bangalore, Mumbai, Ranchi, Delhi and Pune. Each of them studies in either of three schools viz. DAS, RIS and VCS with atleast two of them in a school.

(Note: None of the information given is necessarily in the same order.)

  C studies with the one who likes Bangalore in RIS. The one who likes Delhi studies only with H. H does not like Bangalore. C studies with those who like Surat and Pune. C does not study with F. E studies only with the one who likes Mumbai. The one who like Mumbai does not study with the one who likes Delhi. More than one person studies with D. D does not like Pune. Both I and the one who likes Ranchi study in the same school but not in DAS. H does not like Ranchi.

6. Which of the following combinations represents the school in which E studies and the city the likes?

(A)  DAS-Bangalore

(B)  RIS-Bangalore

(C)  DAS-Kolkata

(D)  VCS-Delhi

(E)  PIS-Delhi

Answer: (B)

7. Which of the following cities does G like?

(A)  Pune

(B)  Ranchi

(C)  Mumbai

(D)  Delhi

(E)  Surat

Answer: (D)

8. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?

(A)  DF

(B)  CI

(C)  HG

(D)  FE

(E)  ID

Answer: (A)

9. Who amongst the following likes Kolkata?

(A)  F

(B)  H

(C)  I

(D)  C

(E)  D

Answer: (B)

10. Which of the following combinations represents the combination of people studying in VCS?

(A)  The one who likes Delhi and Bangalore

(B)  The one who likes Ranchi and Mumbai

(C)  The one who likes Delhi, Mumbai and Kolkata

(D)  The one who likes Pune, Surat and Kolkata

(E)  The one who likes Surat, Pune and Ranchi

Answer: (E)

11. Which of the following statements is not true?

(A)  F studies in the same school in which D studies

(B)  Both D and I do not study in the same school

(C)  G studies with only the one who likes Kolkata

(D)  C likes Ranchi

(E)  All of the given statements are true

Answer: (A)

Directions – (Q. 12 to 14) Study the following information and answer the given questions.

  D is the mother of S. S is the sister of T. T is the mother of R. R is the only son of J. J is the father of U. U is married to K.

12. How is J related to D?

(A)  Brother-in-law

(B)  Son-in-law

(C)  Grandson

(D)  Son

(E)  Nephew

Answer: (B)

13. If R is the father of X, then how is K related to X?

(A)  Father

(B)  Aunt

(C)  Uncle

(D)  Father-in-law

(E)  Mother

Answer: (C)

14. How is S related to R?

(A)  Sister-in-law

(B)  Mother-in-law

(C)  Grandmother

(D)  Aunt

(E)  Mother

Answer: (D)

Directions – (Q. 15 to 19) Study the given information carefully to answer the questions given below-

  Seven boxes – J, K, L, M, N, O and P are kept one above the other, but not necessarily in the same order. Each box contains different elements Cookies, Pencils, Spoons, Diaries, Colours, Jewellery and Watches, but not necessarily in the same order.

  Only two boxes are kept between M and N. The Pencil box is kept immediately below M. Only two boxes are kept between the Pencil box and the Watch box. N is kept above the Watch box. The Diary box is kept immediately below the Watch box. Only three boxes are kept between the Diary box and J. The Jewelley box is kept immediately above the J. O is kept immediately above K. O is not a Pencil box. P is kept immediately above the Cookie box. Only one box is kept between the P and the Spoon box.

15. Which of the following boxes is kept immediately above M?

(A)  P

(B)  O

(C)  L

(D)  The Diary box

(E)  The Jewellery box

Answer: (D)

16. What is the position of O in the given stock of boxes?

(A)  First from the top

(B)  Second from the top

(C)  Third from the bottom

(D)  Fifth from the bottom

(E)  Fourth from the top

Answer: (B)

17. Which of the following boxes contains Spoons?

(A)  Other than those given as options

(B)  K

(C)  M

(D)  N

(E)  L

Answer: (C)

18. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

(A)  N-Diaries

(B)  P-Spoons

(C)  K-Colours

(D)  L-Pencils

(E)  O-Spoons

Answer: (D)

19. How many boxes are kept between K and the Watch box?

(A)  More than three

(B)  None

(C)  Three

(D)  One

(E)  Two

Answer: (B)

Directions – (Q. 20 to 24) Study the following information to answer the question given below-

  Eight friends A, B, C, D, L, M, N and O are seated in a straight line, but not necessarily in the same order. Some of t hem are facing north while some are facing south.

  Only three people sit to the left of N. B sits second to the right of N.

  C sits third to the left of O. O is not an immediate neighbour of B. O does not sit at any of the extreme ends of the line.

  C and O face same direction (i.e. if C faces north, then O also faces north and vice-versa.

  Both the neighbours of D face north, D does not sit at any of the extreme ends of the line.)

  Person sitting at extreme ends face opposite directions (i.e., if one person faces north then the other faces south and vice-versa)

  Both the immediate neighbours of N face same directions (i.e., if one neighbour faces north then the other also faces north and vice-versa.)

  A sits second to the left of L. D faces a direction opposite to L. (i.e., if L faces north then D faces south and vice-versa.)

20. How many people sit exactly between B and O?

(A)  More than four

(B)  One

(C)  Two

(D)  Four

(E)  Three

Answer: (E)

21. Who among the following represent the immediate neighbours of the persons sitting at extreme ends of the line?

(A)  D, O

(B)  C, D

(C)  D, M

(D)  A, L

(E)  A, M

Answer: (A)

22. Who amongst the following faces north?

(A)  A

(B)  L

(C)  O

(D)  N

(E)  C

Answer: (D)

23. Which of the following is true based on the given arrangement?

(A)  B and C face the same directions

(B)  None of the given options is true

(C)  B faces south

(D)  Only three people face south

(E)  M sits at one of the extreme ends of the line

Answer: (E)

24. Who amongst the following sits second to the right of C?

(A)  A

(B)  No one as only person sits to the right of C

(C)  M

(D)  B

(E)  L

Answer: (A)

Directions – (Q. 25 and 26) Read the following information and answer the question given below-

  Point J is 20 m to the north of Point G. Point G is 10 m to the west of Point K. Point K is 15 m to the south of Point L. Ashish is standing at point T which is 30 m to the east of Point L. He starts walking towards south and walks for 35 m. He takes a right turn and stops at Point M after walking for 40 m.

25. How far and in which direction is Point G with respect to point M?

(A)  15 m towards South

(B)  15 m towards West

(C)  20 m towards South

(D)  15 m towards North

(E)  20 m towards North

Answer: (E)

26. If Ashish walks for10 m towards north from his final position to reach Point D, how much distance will he have to cover in order to reach Point J?

(A)  10 m

(B)  35 m

(C)  25 m

(D)  20 m

(E)  30 m

Answer: (E)

Directions – (Q. 27 to 29) Read the given information carefully and answer the questions given below-

  Each of the six friends, I, J, K, L, M and N working in an office handles different number of projects in a month. I handled the second lowest number of projects. K handles more projects than L and M but less than J. J did not handle the maximum number of projects M did not handle the minimum number of projects. The one who handle the third highest number of projects handled 31 projects. L handled 12 projects.

27. How many projects did J possibly handle?

(A)  28

(B)  10

(C)  36

(D)  9

(E)  15

Answer: (C)

28. If the number of projects handled by I + L is only three more than number of projects handled by K how many projects were handled by I?

(A)  22

(B)  14

(C)  19

(D)  9

(E)  32

Answer: (A)

29. Which of the following is true regarding the number of projects handled by N?

(A)  No one handles more projects than N

(B)  Only J handled more number of projects than N

(C)  N possibly handled 24 projects

(D)  N handled more number of projects than only three people

(E)  The difference between projects handled by N and L is less than 18

Answer: (A)

Directions – (Q. 30 to 35) Study the following information and answer the questions given below –

  Seven people, namely K, L, M, N, O, P and Q have to attend a concert but not necessarily in the same order, on seven different months (of the same year) namely January, February, April, May, June, September and November. Each of them also likes a different movie namely (Men, Transformers, Frozen, Minions, Shrek, Tangled and Rio but not necessarily in the same order.

  M will attend a concert in a month which has 31 days. Only two people will attend a concert between M and the one who likes Frozen. The one who likes Frozen will attend a concert on one of the months after. Only two people will attend a concert between the one who likes Frozen and the one who likes Transformers. The one who like.

  Transformers will attend a concert a month which has 31 days K will attend a concert immediately after M. Only three people will attend a concert between K and the one who likes Tangled. Only one person will attend a concert between the one who likes Tangled and L. Only two people will attend a concert between L and the one who like Rio.

  The one who likes X-Men will attend a concert immediately before the one who likes Shrek. Only one person will attend a concert between the one who likes Shrek and P Only three people will attend a concert between Q and O. O will not attend a concert in a month which has 30 days.

30. Who amongst the following likes X-Men?

(A)  M

(B)  K

(C)  O

(D)  L

(E)  Q

Answer: (E)

31. How many people will attend a concert after M?

(A)  More than three

(B)  One

(C)  None

(D)  Two

(E)  Three

Answer: (E)

32. Which of the following represents the people who will attend a concert immediately before and immediately after Q?

(A)  M, N

(B)  P, L

(C)  L, N

(D)  P, N

(E)  N, M

Answer: (B)

33. As per the given arrangement January is related to Q and May is related to K following a certain pattern, which of the following is April related to following the same pattern?

(A)  P

(B)  O

(C)  M

(D)  L

(E)  N

Answer: (C)

34. Which of the following represents the month in which K will attend a concert?

(A)  September

(B)  June

(C)  November

(D)  April

(E)  Cannot be determined

Answer: (B)

35. Who amongst the following likes Minions?

(A)  M

(B)  L

(C)  P

(D)  Other than those given as options

(E)  K

Answer: (E)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...