State Bank of India Probationary Officers (Pre) Examination Held on 10-7-2016 Numerical Ability Question Paper with Answer Key

State Bank of India Probationary Officers (Pre.) Exam., 2016

(Held on 10-7-2016)

Numerical Ability

Directions – (Q. 1-5) There are five companies P, Q, R , S and T and we have given the no. of employees working in different companies. In the table we have also given the percentage of male and female employees of HR and Marketing department.

1. The ratio of female employee in HR dept. of company S and T together to male employees of Marketing department in company P and Q together ?

(A)  41 : 55

(B)  43 : 39

(C)  55 : 41

(D)  39 : 3

(E)  None of the above

Ans: (D)

2. Difference between male employees of Marketing dept. in all companies together (excluding company T) and the female employees of HR dept. in all companies together (excluding company Q and T) ?

(A)  21

(B)  26

(C)  31

(D)  36

(E)  None of these

Ans: (B)

3. Total number of Marketing employees of company Q and S is what % more than the total no. of Marketing employee in company R ?

(A)  536.76%

(B)  526.67%

(C)  576.76%

(D)  546.67%

(E)  545.545%

Ans: (E)

4. If 40% of the employees of company T in HR department have graduation degree and 60% of the employees of the same company in the Marketing dept. have graduation degree, then how many employees have graduation in degree in company T in both dept. together.

(A)  75

(B)  108

(C)  106

(D)  92

(E)  66

Ans: (A)

5. The ratio of female employees of company P and Q in HR dept. to male employee of company S and R in Marketing dept. ?

(A)  41 : 13

(B)  74 : 29

(C)  22 : 59

(D)  29 : 74

(E)  None of these

Ans: (B)

6. Eight liters are drawn from a cask full of wine and the cask is filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in case to that of water is 16 : 65. How much wine did the cask hold originally ?

(A)  18 litres

(B)  24 litres

(C)  32 litres

(D)  42 litres

(E)  None of these

Ans: (B)

7. A and B can complete a piece of work in 80 days and 120 days respectively. They started working together, but A left after 20 days. After another 12 days C joined B and they completed the work in 28 more days. In how many days can C alone complete the work ?

(A)  110 days

(B)  112 days

(C)  114 days

(D)  120 days

(E)  None of these

Ans: (B)

8. A man sets out on cycle from Delhi to Faridabad, and at the same time another man starts from Faridabad on cycle for Delhi. After passing each other they complete their journeys in  hours respectively. At what rate does the second man cycle if the first man cycles at 14 kmph ?

(A)  10 kmph

(B)  5 kmph

(C)  7 kmph

(D)  8 kmph

(E)  None of these

Ans: (A)

9. What would be the compound interest accrued on an amount of Rs. 8,400 at the rate 5% per annum at the end 3 years ? (Rounded off to two digits after decimal).

(A)  Rs. 4,205.62

(B)  Rs. 2,584.16

(C)  Rs. 3,560.16

(D)  Rs. 3,820.14

(E)  None of these

Ans: (C)

10. The average age of all the 100 employees in an office is 29 years, where 2/5 employees are ladies and the ratio of average age of men to women is 5 : 7. The average age of female employees is-

(A)  18 years

(B)  35 years

(C)  25 years

(D)  30 years

(E)  None of these

Ans: (B)

Directions – (Q. 11-15) Two equations (I) and (II) are given in each question. On the basis of these equations, you have to decide the relation between x and y and give answer.

(A) if x > y              (B) if x < y

(C) if x ≥ y             (D) if x ≤ y

(E) if x = y, or no relation can be established between x and y

11. I. 5x2 – 87x + 378 = 0

II. 3y2 – 49y + 200 = 0

Ans: (A)

12. I. 10x2 – x – 24 = 0

II. y2 – 2y = 0

Ans: (E)

13. I. x2 – 5x + 6 = 0

II. 2y2 – 15y + 27 = 0

14. I. 3x + 2y = 301

II. 7x – 5y = 74

Ans: (B)

15. I. 14x2 – 37x + 24 = 0

II. 28y2 – 53y + 24 = 0

Ans: (C)

Directions – (Q. 16-20) In the Bar-chart, total members enrolled in different years from 1990 to 1994 in two gymnasium A and B. Based on this Bar-chart solve the following questions.

16. The total members enrolled in gymnasium B from 1991 to 1994 together is approximate what per cent more than the total members enrolled in gymnasium A in 1993 and 1994 together ?

(A)  175%

(B)  180%

(C)  170%

(D)  75%

(E)  185%

Ans: (B)

17. In the year 1989 to 1990, 25% increase in total number of members enrolled of both gymnasium, then find the total no. of members enrolled in 1989 ?

(A)  332

(B)  296

(C)  292

(D)  286

(E)  319

Ans: (A)

18. The ratio between total members of both gymnasium in 1992 to total members in 1993 of both gymnasium is-

(A)  11 : 16

(B)  21 : 11

(C)  11 : 21

(D)  25 : 13

(E)  27 : 22

Ans: (A)

19. The number of members of gymnasium A in 1993 is what % of the no. of members of gymnasium B in 1990 ?

(A)  60.98%

(B)  55.75%

(C)  95.55%

(D)  93.85%

(E)  None of these

Ans: (C)

20. Total members enrolled in gymnasium A in 1991, 1992 and 1994 together is what % less than m embers enrolled in gymnasium Bin 1990, and 1993 together ?

(A)  30%

(B)  35%

(C)  32.5%

(D)  31.5%

(E)  38.77%

Ans: (E)

Directions – (Q. 21-25) What will come in place of the question-mark (?) in each of the following series ?

21. 17,     52,     158,   477,   ?        4310

(A)  1433

(B)  1432

(C)  1435

(D)  1434

Ans: (C)

22. 3,       22,     ?,       673,   2696,          8093

(A)  133

(B)  155

(C)  156

(D)  134

(E)  None of these

Ans: (D)

23. 6,       13,     38,     ?,       532,   2675

(A)  129

(B)  123

(C)  172

(D)  164

(E)  None of these

Ans: (A)

24. 286,   142,   ?        34,     16,     7

(A)  66

(B)  72

(C)  64

(D)  74

(E)  None of these

Ans: (E)

25. 17,     9,       ?,       16.5,  35,     90

(A)  5

(B)  15

(C)  10

(D)  20

(E)  None of these

Ans: (C)

26. A man sells two pipes at Rs. 12 each. He gains 20% on one and loses 20% on the other. In the whole transaction, there is-

(A)  Neither loss nor gain

(B)  Profit of Rs. 1

(C)  Loss of Rs. 1

(D)  Profit of Rs. 2

(E)  None of these

Ans: (C)

27. In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. A student attempted all the 200 questions and scored in all 200 marks. The number of question, he answered correctly was –

(A)  82

(B)  80

(C)  68

(D)  60

(E)  None of these

Ans: (*)

28. A copper wire is bent in the form of an equilateral triangle and has area  If the same wire is bent into the form of a circle, the area (in cm2) enclosed by the wire is 

(A)  364.5

(B)  693.5

(C)  364.5

(D)  639.5

(E)  None of these

Ans: (C)

29. What will be the ratio of petrol and kerosene in the final solution formed by mixing petrol and kerosene that are present in three identical vessels in the ratio 4 : 1, 5 : 2 and 6 : 1 respectively ?

(A)  166 : 22

(B)  83 : 22

(C)  83 : 44

(D)  78 : 55

(E)  None of these

Ans: (B)

30. Sharma invests 15% of her monthly salary, i.e., Rs. 4,428 in Mutual Funds. Later she invests 18% of her monthly salary on Pension Policies also she invests another 9% of her salary on Insurance Policies. What is the total monthly amount invested by Mrs. Sharma ?

(A)  Rs. 13,356.8

(B)  Rs. 12,398.4

(C)  Rs. 56,678.4

(D)  Can’t be determined

(E)  None of these

Ans: (B)

Directions – (Q. 31-35) What approximate value should come in place question-mark (?) in the following questions ?

31. 999 × 9.004 × 16.997 = ?

(A)  3200

(B)  4100

(C)  2700

(D)  3700

(E)  4500

Ans: (D)

32. 

(A)  490

(B)  590

(C)  540

(D)  460

Ans: (A)

33. 5940 ÷ 28 ÷ 6 = ?

(A)  40

(B)  35

(C)  46

(D)  52

(E)  27

Ans: (B)

34. 15.5% of 850 + 24.8% of 650 = ?

(A)  295

(B)  330

(C)  270

(D)  375

(E)  220

Ans: (A)

35. 

(A)  54

(B)  59

(C)  41

(D)  37

(E)  47

Ans: (E)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...