Symbiosis Entrance Test (SET)-2015 English Language & Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

Symbiosis Entrance Test (SET)-2015

English

Directions (Qs. 1 to 3) : Choose the correct option:

1. To pay off old scores

(a)  Clear debt

(b)  Take revenge

(c)  Scored well

(d)  Run away

Answer: (b)

2. Speaks volume

(a)  Loud

(b)  Talkative

(c)  Serves as strong testimony

(d)  Large

Answer: (c)

3. Tooth and nail

(a)  Top to  bottom

(b)  With all power

(c)  Hungry

(d)  Unconditionally

Answer: (b)

Directions (Qs. 4 to 8): Choose the correct Synonym of the word in bold letters :

4. Salient

(a)  Skilful

(b)  Seasonal

(c)  Prominent

(d)  Solitary

Answer: (c)

5. Tumid

(a)  Humid

(b)  Revolting

(c)  Mean

(d)  Swollen

Answer: (d)

6. Coalesce

(a)  Fuel

(b)  Fiery

(c)  Amalgamate

(d)  Relate

Answer: (c)

7. Although she was a famous dancer her life was full of

(a)  Pleasures

(b)  Misfortunes

(c)  Changes

(d)  Surprises

Answer: (b)

8. The bohemian look on the guest’s face made us dreadful.

(a)  Hostile

(b)  Unconventional

(c)  Threatening

(d)  Unfriendly

Answer: (b)

Directions (Qs. 9 to 12) : Choose the correct Antonym of the word in bold letters:

9. Pursue

(a)  Foster

(b)  Eschew

(c)  Judgmental

(d)  Debate

Answer: (b)

10. Augment

(a)  Increase

(b)  Argument

(c)  Diminish

(d)  Delay

Answer: (cc)

11. Commissioned

(a)  Started

(b)  Brokerage

(c)  Abandoned

(d)  Terminated

Answer: (d)

12. Exodus

(a)  Influx

(b)  Restoration

(c)  Return

(d)  Homecoming

Answer: (a)

Directions (Qs. 13 & 14) : Choose the correct spelling from the options given

13. 

(a)  Alusive

(b)  Allusive

(c)  Allucice

(d)  Alluseve

Answer: (b)

14. 

(a)  Miniatur

(b)  Miniature

(c)  Miniaturre

(d)  Mineature

Answer: (b)

Directions (Qs. 15 to 18) : Choose the correct word from the options given below in each sentence :

15. Any system is likely to _______for______ of support from the public.

(a)  survive, lack

(b)  succeed, reason

(c)  fail, want

(d)  finish, failure

Answer: (c)

16. Synthetic milk ______ real milk in all ______ except taste and nutritional qualities.

(a)  resembles, factors

(b)  exemplifies, respects

(c)  copies, manners

(d)  marks, qualities

Answer: (a)

17. The President of any country has a _______of_____ around him when he makes public appearances.

(a)  ambience, individuals

(b)  barrier, people

(c)  hedge, protection

(d)  group, protection

Answer: (c)

18. ______of the rainbow were _______ against the bright blue sky.

(a)  Colours, merging

(b)  Hues, vivid

(c)  Alabaster, flashing

(d)  Hues, dark

Answer: (b)

Directions (Qs. 19 & 20) : Fill in the blanks with appropriate preposition :

19. He lives ______ Naddish ______ the province ______ Bengal.

(a)  in, at, of

(b)  in, of, at

(c)  at, in, of

(d)  at, of, in

Answer: (c)

20. The boat was tied ______ the shore ______ a sailor ______ a rope.

(a)  to, by, with

(b)  with, to, by

(c)  to, with, by

(d)  by, with, to

Answer: (a)

21. The floods in Kashmir last  year _______ the worst in this century.

(a)  was

(b)  is

(c)  were

(d)  are

Answer: (c)

22. Very soon, humanity ________ be asked: “History knocked at your door, did you answer ?”

(a)  should

(b)  will

(c)  would

(d)  can

Answer: (b)

Direction (Qs. 23 to 25) : Pick the odd man out from the options :

23.

(a)  Cube

(b)  Cubicle

(c)  Cuboid

(d)  Cubic

Answer: (b)

24.

(a)  Lufthansa

(b)  Cathay-Pacific

(c)  Eurail

(d)  Biman

Answer: (c)

25.

(a)  Beauty is only skin deep

(b)  You cannot judge a book by its cover

(c)  Judge not a man by his clothing

(d)  All that shines is not gold.

Answer: (d)

Directions (Qs. 26 & 27) : Choose the correct options :

26. WRITING : PLAGIARISM : :

(a)  confidence : deception

(b)  money : misappropriation

(c)  gold : theft

(d)  germ : disease

Answer: (c)

27. LUMEN : LIGHT : :

(a)  weight : mineral

(b)  decibel : sound

(c)  gallon : water

(d)  band : signal

Answer: (a)

Directions (Qs. 28 & 29) : Choose the correct word as a substitution to the given sentences :

28. To kill someone for political reason

(a)  Homicide

(b)  Murder

(c)  Assassination

(d)  Genocide

Answer: (c)

29. One who deserts religion

(a)  Turn-coat

(b)  Deserter

(c)  Apostate

(d)  Fanatic

Answer: (c)

Directions (Qs. 30 to 33) : Read following passage and answer the questions that follow:

   The Holden was the first Australian car. Its story began in 1854 when James Alexander Holden arrived in Adelaide. In two years he had opened his own  leather business. By the end of 1870s he and his son were making upholstery (seat covering and padding) for horse-drawn carriages as well as hardware and other things. After first World War, they began building car bodies (but not engines), and in 1923 they agreed to make car bodes for General Motors, a very large American car company that was operating in Australia.

   However, 1930 was a bad year for Western businesses. Many companies lost a lot money and had to close. The Holden company was only saved because it joined together with General Motors. This gave it more money but the Holden family no longer completely owned it. After the Second World War, General Motors-Holden launched the first all Australian car known as the 48/215. It was a huge success, and immediately became Australia’s top selling car. The engine was smooth and quiet. It did not use petrol as quickly as other cars did. The acceleration was excellent, and it also drove well over rough roads.

   Since 1948, many different Holden models have been manufactured. The most successful model in recent years has been the VN Commodore. In 1988 this car won Australia’s three major Car of the year Awards. It looks certain that the famous Holden name will live on for many years to come.

30. The company General Motors is based in which country?

(a)  Great Britain

(b)  America

(c)  Australia

(d)  Japan

Answer: (b)

31. In which year did James Alexander Holden begin business in Australia ?

(a)  1854

(b)  1856

(c)  1870

(d)  1923

Answer: (b)

32. In 1930 the Holden company was save because

(a)  General Motors gave Holden money

(b)  Many companies closed

(c)  The Holden company was sold

(d)  Many other companies lost money

Answer: (a)

33. In which year did the VN Commodore win three awards?

(a)  1923

(b)  1930

(c)  1948

(d)  1988

Answer: (d)

Directions (Qs. 34 & 35) : Read the given passage and answer the questions :

This continuous effort to suppress one’s feelings and behave in public is a bit of a strain, and the usual result is that one puts on a glum and solid look on public occasions. Perhaps because of this I was once described in an article in a Hindu magazine as resembling a Hindu widow! I must say that, must as I admire Hindu widows of the old type, this gave me a shock. The author evidently meant to praise me for some qualities he thought I possessed-a spirit of gentle resignation and renunciation and a smileless devotion to work. I had hoped that I possessed-and, indeed, I wish that Hindu widows would possess-more active and aggressive qualities and the capacity for humour and laughter. Gandhiji once told an interviewer that if he had not had the gift of humour he might have committed suicide, or something to this effect. I would not presume to go so far, but life certainly would have been almost intolerable for me but for the humour and light touches that some people gave to it.

    My very popularity and the brave addresses that came my way, full (as is, indeed, the custom of all such addresses in India) of choice and flowery language and extravagant conceits, became subjects for raillery in the circle of my family and intimate friends. The high-sounding and pompous words and titles that were often used for all those prominent in the national movement were picked out by my wife and sisters and others and bandied about irreverently.

34. What did Nehruji wish the Hindu window would possess ?

(a)  The quality of commanding respect from others

(b)  The quality of enjoying laughter, and becoming more active and aggressive

(c)  The quality of not giving respect to others

(d)  The quality of talking loudly

Answer: (b)

35. Why were the pompous titles used for him in national movements used by family and intimate?

(a)  To show respect to Nehru

(b)  To tease Nehru

(c)  To show love to Nehru

(d)  To make him feel great

Answer: (a)

Directions (Qs. 36 to 38) : Choose the meaning of the word(S) underlined in the sentence.

36. Splotch is a Kangaroo word.

(a)  A word that contain another in it.

(b)  A word that contains another word that is its synonym.

(c)  A word that contains another word that is its antonym

(d)  A word that contains at least two words in it.

Answer: (a)

37. Accused of jobbery, the once famous minister saw his popularity ratings plummet.

(a)  Corruption in public office

(b)  An act of changing jobs frequently

(c)  One who is in the job providing employment

(d)  None of the above

Answer: (a)

38. If we win the World Cup, fans in the neighbourhood will want to roister

(a)  Engage in noisy revelry

(b)  Watch the replay again and again

(c)  Share emotions in social media

(d)  Run down the defeated team

Answer: (a)

Directions (Qs. 39 & 40) : Given below one pair of words that are pronounced similarly but are different in meaning. Identify the option that does not mean either of the words of the pair.

39. ASCENT, ASSENT

(a)  Agreement

(b)  Upward slope

(c)  Activity

(d)  Sarcasm

Answer: (d)

40. APPRAISE, APPRISE

(a)  To determine the value of

(b)  To inform

(c)  To draw one’s attention to facts

(d)  To siege

Answer: (d)

QUANTITATIVE

41. By walking at 5/6th of his usual speed, a man reaches office 12 minutes later than usual. What is his usual time ?

(a)  48 min

(b)  50 min

(c)  60 min

(d)  72 min

Answer: (c)

42. A monkey climbing up a greased pole ascends 12 metres and slips down 5 metres in alternate minutes. If the pole is 63 m high, how long will it take for him to reach the top?

(a)  6 minutes

(b)  16 minutes 35 seconds

(c)  17 minutes

(d)  18 minutes 10 seconds

Answer: (b)

43. Tom completes 75% of a task in 18 days and then takes the help of John and Harry. John is 50% as efficient as Tom is and Harry is 25% as efficient as John is. In how many more days will they complete the work ?

(a)  24/7

(b)  24/13

(c)  48/13

(d)  64/13

Answer: (c)

44. A wolf pursues a hare and takes 4 leaps for every 5 leaps of the hare; but 3 leaps of the wolf are equal to 4 leaps of the hare. Compare the rates of the hare and wolf.

(a)  3 : 5

(b)  4 : 5

(c)  9 : 16

(d)  15 : 16

Answer: (d)

45. The length and breadth of a rectangle are increased in the ratio 3 : 4 and 4 : 5 respectively. What is the ratio of the old area to the new one?

(a)  1 : 3

(b)  3 : 5

(c)  2 : 5

(d)  None of these

Answer: (b)

46. In an exam, 75% of the candidates passed in English and 70% of the candidates passed in Mathematics. 23% candidates failed in both subjects. If 136 candidates passed in both the subjects, find out the number of candidates that appeared in the exam ?

(a)  100

(b)  150

(c)  200

(d)  30

Answer: (c)

47. A bag contains 50 paise, 25 paise and 10 paise coins in the ratio of 2 : 5 : 10. If the total amount is Rs. 52, find the number of 25 paise coin.

(a)  32

(b)  64

(c)  80

(d)  160

Answer: (c)

48. Find the least number which when divided by 32, 40 and 70 leaves the remainder 10, 18 and 50 respectively.

(a)  744

(b)  1418

(c)  1440

(d)  1462

Answer: (b)

49. What is the remainder when 7359 + 2657 is divided by 5?

(a)  0

(b)  1

(c)  3

(d)  None of the above

Answer: (c)

50. One-eleventh of Anish’s age exceeds one-seventh of Bishal’s by two years. Twice of Bishal’s age is same as Anish’s age thirteen years ago. What is the present age of Anish ?

(a)  21

(b)  29

(c)  55

(d)  66

Answer: (c)

51. When Mr. Sharma walks at 4 km per hour from his house to office, he reaches 6 minutes late and if he walks at 5 km per hour, he reaches 3 minutes late. What is the distance between his house and office ?

(a)  0.5 km

(b)  1 km

(c)  2 km

(d)  None of the above

Answer: (b)

52. What is the volume of a cone with same height but one-third radius of a cylinder of volume 81 cubic units ?

(a)  3

(b)  9

(c)  81

(d)  273

Answer: (a)

53. What is the angle between the hands of the clock at 2 : 18 pm ?

(a)  39 degree

(b)  140 degree

(c)  145 degree

(d)  198 degree

Answer: (a)

54. Three identical solid cones made of a metal are melted and cast into two identical cylinders with base radius equal to that of the cones. The ratio of the height of the cones to that of the cylinders is…..

(a)  1: 2

(b)  2 : 1

(c)  1 : 3

(d)  2 : 5

Answer: (b)

55. Standard deviation is

(a)  Measuring the spread of the data

(b)  Measuring the average

(c)  Measuring the central tendency

(d)  Measuring buoyancy

Answer: (c)

56. Find the missing value ADE, CBC, EZA, GXY, _____

(a)  IVW

(b)  IUV

(c)  HVW

(d)  HUV

Answer: (a)

Directions (Qs. 57 to 59) : Answer these questions, based on the following information :

   A school has strength of 1000. 50% of them study Science and the rest its distributed between Arts and Commerce in the proportion of 2 : 3. Among the Science students, 20% are girls, among Arts students 40% are girls. The total number of female students in the school is 450.

57. What is the number of students studying Commerce ?

(a)  200

(b)  300

(c)  250

(d)  350

Answer: (b)

58. What is the number of boys studying Science ?

(a)  450

(b)  400

(c)  375

(d)  350

Answer: (b)

59. What is the number of girls studying Arts and Commerce ?

(a)  200

(b)  250

(c)  300

(d)  350

Answer: (d)

Directions (Qs. 60 to 63) : Following are the courier changes for various cities. Based on the information answer these questions :

60. In which of the following pairs is the cost maximum ?

(a)  Mumbai-Lucknow

(b)  Mumbai-Delhi

(c)  Kolkata-Delhi

(d)  Delhi-Hyderabad

Answer: (b)

61. For which pair is the cost different from the others ?

(a)  Mumbai-Hyderabad

(b)  Lucknow-Hyderabad

(c)  Lucknow-Delhi

(d)  Kolkata-Lucknow

Answer: (d)

62. The ratio between cost of sending courier from Mumbai-Hyderabad and Kolkata-Mumbai is

(a)  4 : 3

(b)  4 : 7

(c)  3 : 4

(d)  7 : 4

Answer: (a)

63. Which cities are farthest from each other ?

(a)  Mumbai-Kolkata

(b)  Delhi-Mumbai

(c)  Mumbai-Lucknow

(d)  Lucknow-Hyderabad

Answer: (b)

Directions (Qs. 64 to 66) : Answer these questions based on the given data:

The following is the turnout for elections for 4 consecutive years.

64. By how much has the male votes increased since the first year ?

(a)  9%

(b)  9.09%

(c)  9.05%

(d)  10%

Answer: (b)

65. What was the percentage of total women in the population in the 3rd year ?

(a)  45

(b)  48

(c)  23

(d)  35

Answer: (a)

66. What is the percentage of male population in the 4th year ?

(a)  55

(b)  56

(c)  57

(d)  58

Answer: (b)

67. Average of 5 numbers is 44.2. Average of the first 3 numbers is 52 and that of the last 3 is 42. What is the 3rd number ?

(a)  60

(b)  61

(c)  65

(d)  67

Answer: (b)

68. The average of vie consecutive number is x. If the next two consecutive numbers are also considered, then the average.

(a)  increases by 2

(b)  increases by 1

(c)  increases by 0.5

(d)  increases by 0.25

Answer: (b)

69. The area of a square is twice that of a rectangle. The length of the rectangle is 16 cm. The breadth is 2 cm less than 1/4th of the length. Then the half-perimeter of the square is

(a)  32

(b)  16

(c)  8

(d)  24

Answer: (b)

70. When Rs. 96 is divided among a particular number of friends, then each receives Rs. 4 more than when divided among 4 less friends. Then the initial number of friends is

(a)  12

(b)  10

(c)  8

(d)  5

Answer: (a)

71. A park of 30 m × 20m dimensions has two crossroads running through the middle and the rest is grasslawn. If the area of the grass-lawn in 55 sq. m., then what is the breadth of the road ?

(a)  1 m

(b)  2 m

(c)  3 m

(d)  4 m

Answer: (a)

72. Find the missing number : 2, 4, 8, 10, 20, 22, _____

(a)  24

(b)  30

(c)  44

(d)  48

Answer: (c)

73. The cross section of a canal is in the form of a trapezium. If the canal top is 10 m wide, the bottom is 6 m wide and the area of the cross-section is 72 m2. then the depth of the canal is

(a)  10 m

(b)  7 m

(c)  6 m

(d)  9 m

Answer: (d)

74. Which of the following is a quadratic equation ?

(a)  x1/2 + 2x + 3

(b)  (x – 1) (x + 4) = x2 + 1

(c)  x4 – 3x + 5 = 0

(d)  (2x + 1) (3x – 4) = 2x2 + 3

Answer: (d)

75. After having spent 35% of the money on machinery, 40% on raw material and 10% on staff, a person is left with R. 60,000. The total amount of money spent on machinery and raw material is

(a)  Rs. 1,76,000

(b)  Rs. 1,70,000

(c)  Rs. 3,00,000

(d)  Rs. 3,40,000

Answer: (c)

76. What is the leas fraction, which added to or subtracted from  will make the result a whole number ?

(a)  21/38

(b)  31/38

(c)  31/48

(d)  17/148

Answer: (d)

77. In following figure, YX is bisector of <PYQ and YZ is bisector of <QYR, then <XYZ is

(a)  30°

(b)  60°

(c)  90°

(d)  180°

Answer: (c)

78. xn – an is divisible by x + a

(a)  when n is odd.

(b)  when n is even.

(c)  Never

(d)  None of the above

Answer: (b)

79. 032446 can be written as

(a)  3.246 × 103

(b)  0.3246 × 103

(c)  3.246 × 102

(d)  3.246 × 102

Answer: (c)

80. What should be added to 2015 to make it a perfect square ?

(a)  0

(b)  10

(c)  15

(d)  None of the above

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...