Symbiosis Entrance Test (SET) Analytical and Logical Reasoning Question Paper and Answer Key

Symbiosis Entrance Test (SET)

Question Paper

Analytical and Logical Reasoning

Directions (Qs. 1 & 2) : Read the information given below and then answer the questions that follow.

There is a family of six persons A< B, C, D, E and F. Their professions are Software Engineer, Doctor, Trainer, Salesman, Make-up Artist and Lawyer.

(i) There are two married couples in the family

(ii) The Make-up artist is the grandfather of F, who is a Software Engineer

(iii) C, the Salesman, is married to the lady Trainer

(iv) B is the mother of E and F.

(v) The Doctor, ,D is married to the Make-up artist.

1. How many male members are there the family ?

(a)   Two

(b)   Three

(c)   four

(d)   Data inadequate

Ans: (d)

2. What is the profession of A ?

(a)   Lawyer

(b)   Trainer

(c)   Make-p artist

(d)   None of these

Ans: (c)

3. If A + B means A is the son of B, A – B means A is the husband of B, A * B means A is the sister of B, then which of the following shows the relation that Q is the maternal uncle of P ?

(a)   P + B – R * Q

(b)   P – B = R * Q

(c)   P = B * R – Q

(d)   None of the above.

Ans: (d)

Directions (Qs. 4 & 5): Choose the correct statement for the following questions .

4. How far is Pune from Delhi ?

Statement I :

Pune is 200 kms from Mumbai.

Statement II :

Mumbai is 500 Kms from Delhi and is between Pune and Delhi.

(a)   If only statement II is sufficient to answer the question but statement I is not.

(b)   If both statements I and II are together sufficient to answer the question although neither statement suffices by itself.

(c)   If statement I and statement I are sufficient to answer the question independently and separately.

(d)   If the two statements are not sufficient but still more data is needed to answer the question.

Ans: (b)

5. Are some books smart phones ?

Statement I :

All smart phones are books.

Statement II :

Only smart phones are books.

(a)   If only statement II is sufficient to answer the question but statement I is not.

(b)   If both statements I and II are together sufficient to answer the question although neither statement suffices by itself.

(c)   If statement I and statement I are sufficient to answer the question independently and separately.

(d)   If the two statements are not sufficient but still more data is needed to answer the question.

Ans: (c)

Directions (Qs. 6 & 7) : In each of the following questions, (A) is taken as true. Based on this information, determine the truth value of (B) as a – True, b – False, c – Uncertain, d – Can’t be determined.

6. (A) All that glitters is not gold.

    (B) Some glittering objects are not gold.

(a)   True

(b)   False

(c)   Uncertain

(d)   Cannot be determined

Ans: (a)

7. (A) Some students are not intelligent.

    (B) Some intelligent persons are not students.

(a)   True

(b)   False

(c)   Uncertain

(d)   Cannot be determined

Ans: (a)

8. S is older than R and M is younger than K. P is younger than M but older than S. Who is the youngest ?

(a)   S

(b)   R

(c)   P

(d)   M

Ans: (b)

Directions (Qs. 9 and 10) : Choose the correct option.

9. Event A : There is hardly any visible activity in the city and shop are close.

     Event B : Curfew has been declared in the city.

(a)   If Event A is the effect Event B is its immediate and principal cause

(b)   If Event A is the immediate and principal cause and Event B

(c)   If Event A is an effect but Event B is not its immediate and principal cause.

(d)   If Event B is an effect but Event A is not its immediate and principal cause.

Ans: (a)

10. Event A : There is a lot of political uncertainty in the country.

      Event B : The country faces its worst economic crisis of the decade.

(a)   If Event A is the effect Event B is its immediate and principal cause

(b)   If Event A is the immediate and principal cause and Event B

(c)   If Event A is an effect but Event B is not its immediate and principal cause.

(d)   If Event B is an effect but Event A is not its immediate and principal cause.

Ans: (d)

11. In a certain code, COMPUTER is written as DNNOVSFQ, which word be written as CQBHO ?

(a)   BROD

(b)   DPCGP

(c)   BRADN

(d)   BLADE

Ans: (b)

12. In a certain code, BOXER is written as AQWGQ. How is VISIT written in that code ?

(a)   UKRKU

(b)   UKRKS

(c)   WKRKU

(d)   WKRKS

Ans: (b)

Directions (Qs. 13 & 14) : Choose the correct option.

13. Statement :

Some rooms are stones.

All stones are radios.

Conclusion I:

Some rooms are radios.

Conclusion II:

Some stones are rooms.

(a)   If only conclusion I follows.

(b)   If only conclusion II follows.

(c)   If neither I nor II follows.

(d)   If both I and II follow.

Ans: (d)

14. Statement:

All birds are trees.

Some hens are birds.

Conclusion I:

Some birds are hens.

Conclusion II:

All hens are trees.

(a)   If only conclusion I follows.

(b)   If only conclusion II follows.

(c)   If neither I nor II follow.

(d)   If both I and II follow.

Ans: (a)

15. Identify the figure that completes the pattern.


(a)   1

(b)   2

(c)   3

(d)   4

Ans: (a)

16. Which of the following diagrams indicates the best relation between Women, Mothers and Engineers ?

(a)   

(b)   

(c)   

(d)   

Ans: (a)

Directions (Qs. 17 to 19) : Pick the odd man out from the options.

17. (a)   Copper

      (b)   Tin

     (c)   Brass

     (d)   Platinum

Ans: (c)

18. (a)   Mermaid

      (b)   Sphinx

      (c)   Unicorn

      (d)   Dinosaur

Ans: (d)

19. (a)   81 : 243

      (b)   16 : 64

      (c)   64 : 19

      (d)   25 : 75

Ans: (c)

Directions (Qs. 20 & 21) : Choose the correct options.

20. Breeze : Cyclone : : Drizzle : ?

(a)   Tsunami

(b)   Storm

(c)   Flood

(d)   Downpour

Ans: (d)

21. Reading : Knowledge : : Work ?

(a)   Experience

(b)   Expense

(c)   Employment

(d)   Experiment

Ans: (a)

22. A goes for her morning walk at 6 O’clock towards sun for 2 km, then she turns to her right and walks 3 km. She again turns to her left and walks 2 km, finally she turns to her left to walk another 6 km. In which direction is she moving and at what distance from the last turn, she is standing ?

(a)   6 Km, East

(b)   9Km, East

(c)   6Km, North

(d)   9Km, North

Ans: (c)

Directions (Qs. 23 & 24) : Use the figure given below to answer these questions :


23. How many rectangles are there in this figure ?

(a)   60

(b)   55

(c)   50

(d)   42

Ans: (a)

24. How many triangles will be formed if diagonal AC is joined ?

(a)   30

(b)   27

(c)   20

(d)   42

Ans: (c)

Directions (Qs. 25) : This question consists of 6 statements (A, B, C, D, E & F) followed by options consisting of 3 statements put together in a specific order. Choose the option which indicates a valid argument, i.e. the 3rd statement is a conclusion drawn from the earlier 2 statements.

25. A. Bricks are not green

      B. Some bricks are red

      C. All green things are hard

      D. Some bricks are not hard

      E. No brick is hard

      F. Some green are red

(a)   CEA

(b)   BDC

(c)   CBA

(d)   EAC

Ans: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...