Syndicate Bank PO Examination Held on 9-2-2016 Reasoning Question Paper With Answer Key

Syndicate Bank PO Examination Held on 9-2-2016

Reasoning

Directions – (Q. 1-5) The question consist of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and choose the most appropriate option.

1. Among five friends A, B, C, D, and E each studying in a different standard viz., 1st, 4th 7th, 8th and 10th in which standard does C study ? (‘Junior’ in the statements implies a lower standard and ‘senior’, higher standard)

I. B studies in a standard which is an odd number. C is B’s senior but does not study in 10th standard.

II. Only three people are senior to A but junior to C.

(A)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

(B)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

(C)  The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

(D)  The data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question

(E)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

Answer: (E)

2. Four friends viz, P , Q, R and S are seated around a circular table. Some are facing the centre while some face outside (i.e., opposite to the centre). Which direction is R facing (centre or outside)?

I. R sits second to left of S. R sits to immediate right of Q.

II. Q sits to immediate right of R. P is an immediate neighbour of both R and S.

(A)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

(B)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

(C)  The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

(D)  The data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question

(E)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

Answer: (D)

3. Point M is in which direction with respect to Point A?

I. A person starts walking from point A, walks 5 m towards North and then takes a right turn and walks 8 m. He then takes a left turn and walks for 3 m before stopping at Point Z. Point M is 12 m away from Point Z.

II. A person starts from Point A and walks 4 m towards the West. He then takes a right turn and walks 9 m towards the North. He then takes right turn and walks 5 m. he then takes a final right turn and stops at point R after walking for 5 m. Point M is towards the North of Point R.

(A)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

(B)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

(C)  The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

(D)  The data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question

(E)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

Answer: (B)

4. Is Q the father of A?

I. M is the mother of A and B. C is the only sister of A. R is married to B. R is the daughter-in-law of Q.

II. Q has only one daughter C. C is the sister of A and B. B is the son of M. R is the daughter-in-law of M.

(A)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

(B)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

(C)  The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

(D)  The data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question

(E)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

Answer: (A)

5. Six people are sitting in two parallel rows containing three people each, ini such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1, A, B and C are seated and all of them are facing South. In row-2, P, Q and R are seated and all of them are facing North. (Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row). Who amongst A, B and C faces R?

I. A faces the one who sits to immediate right of R. A is not an immediate neighbour of C.

II. Only one person sits between Q and P. The one who faces B sits to immediate left of Q.

(A)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

(B)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

(C)  The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

(D)  The data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question

(E)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

Answer: (C)

6. If all the vowels in the word ‘SAINTLY’ are rearranged in the alphabetical order form left to right, followed by the consonants in the alphabetical order from left to right, the position of which of the following five alphabets given below will remain unchanged?

(A)  S

(B)  T

(C)  L

(D)  A

(E)  Y

Answer: (E)

Directions – (Q. 7-9) Read the information carefully and answer the given questions.

P @ Q means P is the father of Q.

P + Q means P is the husband of Q

P $ Q means P is the brother of Q

P % Q means P is the mother of Q

P & Q means P is the husband of Q

7. How is B related to E in this expression: ‘A @ B % C & D + E’ ?

(A)  Grandmother

(B)  Granddaughter

(C)  Mother-in-law

(D)  Aunt

(E)  Daughter-in-law

Answer: (C)

8. What should come in place of the question mark to establish that C is the aunt of E in the expression ?

A%B + C & D ? E

(A)  $

(B)  &

(C)  +

(D)  Either + or &

(E)  Either @ or %

Answer: (E)

9. Which among the following options is true if the expression ‘A + B & C @ D % E $ F’ is definitely true ?

(A)  E is the sister-in-law of A

(B)  F is the daughter-in-law of C

(C)  B is the aunt of D

(D)  A is the uncle of E

(E)  C is the uncle of A

Answer: (C)

10. Statements : All drivers are swimmers. Some swimmers are athletes. No athlete is a banker.

Conclusions :

I. All swimmers being bankers is a possibility.

II. No driver is a banker.

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (D)

11. Statements : All frogs are amphibians. Some turtles are amphibians. All turtles are reptiles.

Conclusions :

I. Atleast some amphibians are reptiles.

II. No frog is a turtle.

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (E)

12. Statements : All kings are warriors. Some dukes are kings.

Conclusions :

I. All kings are dukes.

II. Atleast some dukes are warriors.

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (C)

13. Statements : Some plants are trees. All trees are weeds. All weeds are shrubs.

Conclusions :

I. All plants are weeds

II. Some plants are weeds.

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (C)

14. Statements : All frogs are amphibians. Some turtles are amphibians. All turtles are reptiles.

Conclusions :

I. All frogs being turtles is a possibility

II. No reptile is a frog.

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (E)

15. Statements : Some plants are trees. All trees are weeds. All weeds are shrubs.

Conclusions:

I. All trees are shrubs.

II. All shrubs being plants is a possibility.

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (B)

16. It is possible to make only o ne meaningful English word with the third, fourth, seventh and the eighth letters of the word ‘VIDEOGRAPHY’, which would be the second letter of that word from the right end ? If more than one such word can be formed, give ‘X’ as the answer. If no such word can be formed, give Z as your answer.

(A)  D

(B)  R

(C)  A

(D)  X

(E)  Y

Answer: (D)

17. Statements :

M ≥ O ≥ L ≥ T = E ≥ D

Conclusions : I. D ≤ O

II. M ≥ E

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (B)

18. Statement :

B < C = D ≤ X ≤ Y < Z

Conclusions: I. B < X

II. Z ≤ C

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (E)

19. Statement : R < O ≤ L ≤ E;

G = E ≥ S; P ≤ S

Conclusions : I. R > P

II. P ≤ E

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (C)

20. Statement :

M ≥ O ≥ L ≥ T = E ≥ D

Conclusions: I. T < O

II. T = O

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (A)

21. Statement :

S ≤ P ≤ A = R > E ≤ D

Conclusions : I. A > D

II. S ≤ E

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (D)

22. Statement :

R < O ≤ L ≤ E; G = E ≥ S; P ≤ S

Conclusions : I. O < G

II. G = O

(A)  either conclusion I or II is true

(B)  both conclusions I and II are true

(C)  only conclusion II is true

(D)  neither conclusion I nor II is true

(E)  only conclusion I is true

Answer: (A)

23. Statement A : In the past few y ears, enrolment in Government schools of country Matino has declined from 133.7 million to 121 million per year, while enrolment in private schools has increased from 51 million to 78 million per year.

Statement B : Due to lack of funds, Government schools of Matino are unable to hire properly trained teachers who would be able to provide good learning environment to the students.

(A)  Statement (B) is the cause and statement (A) is its effect

(B)  Both the statements (A) and (B) are effects of some common cause

(C)  Statement (A) is the cause and Statement (B) is its effect

(D)  Both the statements (A) and (B) are effects of independent causes

(E)  Both the statements (A) and (B) are independent causes

Answer: (A)

24. Statement A : The IT resources of company X are often measured by its employees, which sometimes creates unwanted risk and liabilities for the company.

Statement B : Company X will be monitoring online activities of its employees on official computers and may block content which it feels may adversely affect the productivity of the employees.

(A)  Statement (B) is the cause and statement (A) is its effect

(B)  Both the statements (A) and (B) are effects of some common cause

(C)  Statement (A) is the cause and Statement (B) is its effect

(D)  Both the statements (A) and (B) are effects of independent causes

(E)  Both the statements (A) and (B) are independent causes

Answer: (C)

Directions – (Q. 25-30) Study the following information and answer the given question.

   Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table with equal distance between each other, facing the centre, but not necessarily in the same order. Each one of them belongs to a different profession viz., Manager, Engineer, Chef, Pilot, Lawyer, Doctor, Architect and Teacher but not necessarily in the same order.

V sits second to the right of the Manager. The Pilot and the Engineer are the immediate neighbours of V. R sits second to the right of T who is Lawyer. T is an immediate neighbour of the Pilot. Only one person sits between W and U. S sits third to the left of T. P sits exactly between U and S. The Architect sits second to the left of P. The Chef and the Teacher are immediate neighbours of the Architect. W is not a Teacher.

25. Who among the following is a doctor?

(A)  R

(B)  V

(C)  other than those given as options

(D)  W

(E)  P

Answer: (B)

26. Who sits exactly between R and the manager, when counted from the right of R?

(A)  W

(B)  T

(C)  Q

(D)  S

(E)  U

Answer: (E)

27. Which of the following statements is not true as per the given information?

(A)  R is a Chef

(B)  P and V are immediate neighbours of S.

(C)  All the given statements are true

(D)  Only three persons sit between U and Q

(E)  S is an Engineer

Answer: (A)

28. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the arrangement and hence form a group. Which one does not belong to that group?

(A)  SU

(B)  RW

(C)  TQ

(D)  PU

(E)  VS

Answer: (A)

29. Who sits second to the right of Q ?

(A)  S

(B)  P

(C)  other than those given as options

(D)  W

(E)  U

Answer: (D)

30. If all the persons are made to sit in the alphabetical order in clockwise direction starting from P, the position of how many of them will remain unchanged (excluding P)?

(A)  Three

(B)  One

(C)  Two

(D)  Four

(E)  None

Answer: (A)

31. This consists of an information followed by two statements numbered I and II.

The travel authorities of country Talong have eased the process of acquiring visa for the tourists.

Statements :

I. The economy of country Talong is more dependent on Tourism industry than any other.

II. Students will be encouraged to go for higher studies to Talong.

Which of the given two statements can be inferred about the given information ? (An inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts.)

(A)  Neither I nor II can be inferred from the given information

(B)  Both I and II can be inferred from the given information

(C)  Either I or II can be inferred from the given information

(D)  Only II can be inferred from the given information

(E)  Only I can be inferred from the given information

Answer: (E)

Directions- (Q. 32 and 33) Read the following information carefully and answer the given questions.

  In a class, Sameer’s rank is 10th from the top and Anjali’s rank is 4th from the top. Among girls, Anjali’s rank is 3rd from the top and 7th from the bottom. Among boys, Sameer’s rank is 5th from the top and 21st from the bottom.

32. What is the total number of students in that class ?

(A)  43

(B)  30

(C)  34

(D)  39

(E)  36

Answer: (C)

33. How many boys and girls are in between Sameer and Anjali?

(A)  Four Boys, two Girls

(B)  Two Boys, Four Girls

(C)  Three Boys, two Girls

(D)  Two Boys, Two girls

(E)  Two Boys, Three Girls

Answer: (C)

Directions – (Q. 34-39) Study the given information carefully to answer the given question.

   Seven people-P, Q, R, S, T, U and V are sitting in a straight line with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing North and some are facing South.

Only two people are sitting to the left of V. Only two people sit between V and Q. P sits second to the left of Q. The immediate neighbours of P face opposite directions (i.e., if one of the neighbours faces South then the other faces North and vice-versa). Only one person sits between P and R. U sits third to the left of R. S is not an immediate neighbour of Q.  Both the  immediate neighbours of R face the same direction (i.e., if one neighbour face South then the other neighbour also faces South and vice-versa). P faces the same direction as that of R. T faces North. Q sits to the immediate left of T.

34. Whoa amongst the following sits exactly between V and the one who is sitting to the immediate left of Q?

(A)  P

(B)  R

(C)  other than those given as options

(D)  T

(E)  U

Answer: (A)

35. Who amongst the following sits exactly in the middle of the line ?

(A)  S

(B)  P

(C)  U

(D)  T

(E)  R

Answer: (B)

36. Which of the following statements is TRUE as per the given information?

(A)  S faces South

(B)  V sits third to the left of Q.

(C)  None of the given options is true

(D)  S sits exactly between R and P

(E)  U sits to the immediate right of P

Answer: (B)

37. Which of the following pairs represent the people sitting at the two extreme ends of the line ?

(A)  QR

(B)  Other than those given as options

(C)  TU

(D)  SQ

(E)  ST

Answer: (E)

38. Who amongst the following sits second to the right of S?

(A)  U

(B)  V

(C)  Q

(D)  Other than those given as options

(E)  P

Answer: (B)

39. Which of the following pairs represent the immediate neighbours of Q?

(A)  TU

(B)  QP

(C)  PR

(D)  TV

(E)  VU

Answer: (A)

Directions- (Q. 40-44) Read the given information and answer the given questions.

   Eight People S, T, U, V, W, X, Y and Z live on separate floors of an 8-floor building. Ground floor is numbered 1, first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is numbered 8.

• Y lives on floor numbered 1. Only two people live between Y and T.

• S lives immediately above X. S lives on an even numbered floor.

• Only one person lives between X and W. X lives above W.

• Z lives on an odd-numbered floor above S.

• V does not live on the topmost floor.

40. Which of the following is true with respect to the given information ?

(A)  Only one person live between T and X

(B)  Only two people live between T and U

(C)  W lives immediately above Y

(D)  Z lives on floor numbered 7

(E)  U lives on an odd-numbered floor

Answer: (D)

41. Who amongst the following lives between U and S?

(A)  Z

(B)  V

(C)  T

(D)  W

(E)  No one

Answer: (A)

42. Who among the following live on floor number 5?

(A)  U

(B)  X

(C)  V

(D)  T

(E)  Z

Answer: (B)

43. Who lives on the floor immediately below T?

(A)  S

(B)  other than those given as options

(C)  Y

(D)  Z

(E)  W

Answer: (E)

44. How many people live between the floors on which Z and T live?

(A)  More than three

(B)  Three

(C)  No one

(D)  One

(E)  Two

Answer: (E)

Directions – (Q. 45-49) Study the information to answer the given questions.

   In a certain code language,

‘many residents of city’ is written as ‘ja nu pa la’

‘city with many choices’ is written as ‘ko la nu si’

‘choices made by residents is written as ‘pa mx ko tr’

‘made good choices here’ is written as ‘vk rpt r ko’

(All the codes are two letter codes only)

45. What is the code for ‘with’ in the given code language?

(A)  si

(B)  la

(C)  ko

(D)  tr

(E)  nu

Answer: (A)

46. What is the code for ‘made by residents’ in the given code language?

(A)  mx pa tr

(B)  ko mx pa

(C)  tr mx ko

(D)  la pa tr

(E)  mx tr vk

Answer: (A)

47. What is the code for ‘choices’ in the given code language?

(A)  ko

(B)  vk

(C)  la

(D)  nu

(E)  si

Answer: (A)

48. Which of the following may represent ‘here for good’ in the given code language?

(A)  la rp wq

(B)  xz vk si

(C)  rp uy vk

(D)  vk rp ja

(E)  vk rp la

Answer: (C)

49. What does the code ‘nu’ stand for in the given code language ?

(A)  of

(B)  Either ‘city’ or ‘many’

(C)  with

(D)  Either ‘city’ or ‘good’

(E)  good

Answer: (B)

50. How many such pairs of letters are there in the word ‘MACHINERY’ each of which has as many letters between them in the word (in both the forward and backward directions), as they have between them in the English alphabetical series ?

(A)  Three

(B)  Two

(C)  None

(D)  Five

(E)  More than three

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...