Syndicate Bank Probationary Officers Examination Held on 25-2-2017 Reasoning Question Paper With Answer Key

Syndicate Bank Probationary Officers Examination

Held on 25-2-20107

Reasoning

 

Directions- (Q. 1-6) In this question three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decided which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts and answered as :

(A) Conclusion I follows

(B) Conclusion II follows

(C) Neither I nor II follows

(D) Either I or II follows

(E) Both conclusions I and II follow

1. Statements : Some juices are cans. All cans are drinks. All juices are beverages.

Conclusions :

I. No drink is a juice.

II. All drinks being beverages is a possibility

Answer: (B)

2. Statements : All animals are plants. All plants are insects. Some insects are reptiles.

Conclusion :

I. All animals are insects.

II. All reptiles being animals is a possibility.

Answer: (E)

3. Statements : Some juices are cans. All cans are drinks. All juices are beverages.

Conclusion :

I. At least some beverages are cans.

II. No beverages is a can.

Answer: (A)

4. Statements : No star is a moon. All planets are moon. No planet is an asteroid.

Conclusion :

I. All moon being asteroid is a possibility

II. No star is a planet.

Answer: (B)

5. Statements : No star is a moon. All planets are moon. No planet is an asteroid.

Conclusion :

I. All asteroids being moon is a possibility.

II. No asteroid is a star.

Answer: (A)

6. Statements : All animals are plants. All plants are insects. Some insects are reptiles.

Conclusion :

I. At least some plant are reptiles.

II. All insects are plants

Answer: (C)

Directions – (Q. 7 and 8) Read the following information carefully and answer the given questions.

If ‘A * B’ means ‘A is the brother of B’.

If ‘A + B’ means ‘A is the sister of B’.

If ‘A ÷ B’ means ‘A is the father of B’.

If ‘A – B’ means ‘A is the mother of B’.

7. Which of the following relations/s is/are true based upon the relation’s given in the expression ?

S – T + V ÷ Y * Z

1. Z, is the brother of T.

2. S, is the grand-mother of Y.

3. T, is the aunt of Z.

4. V, is the son of T.

(A) Only 2

(B) Only 1 and 3

(C) Only 4

(D) Both 2 and 3

(E) Only 1

Answer: (D)

8. In the expression ‘P ÷ Q – R + T’ then how is R related to P ?

(A) Grand-daughter

(B) Grand-father

(C) Grand-son

(D) Nephew

(E) Either ‘Nephew’ or ‘Niece’

Answer: (A)

9. In a certain code language, ‘DESTINY’ is written as ‘EFTQHMX’ and ‘PLANETS’ is written as QMBKDSR’. How is ‘ROUTERS’ written in that code ?

(A) QNTWFST

(B) QNTODOR

(C) URXSBOP

(D) SPVQDQR

(E) SPVWHUV

Answer: (D)

10. This consists of information and two statements numbered I and II given below it. You have to decided which of the given statements weaken/s or strengthen/s the information and decide the appropriate answer.

Information installation of wind energy system should be encouraged to meet the energy requirements in common households rather than solar systems as wind energy system are more economical.

I. More the number of moving parts in an energy system equipment, more is the frequency of replacements needed due to recurrent wear and tear.

II. Manufacture, transportation and installation of solar as well as wind energy systems have been associated with the use of toxic and hazardous products which adversely affect the environment.

(A) Both statement I and statement II weaken the information

(B) Both statement I and statement II are neutral statement

(C) Statement I strengthens the information while statement II weakens the information

(D) Statement I weakens the information while statement II strengthens the information

(E) Statement I weakens the information while statement is neutral statement

Answer: (A)

11. How many such pairs of letters are there in the word STADIUMS, each of each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series ?

(A) None

(B) Three

(C) Two

(D) More than three

(E) One

Answer: (B)

Directions – (Q. 12-16) Study the given information carefully and answer the given questions.

    When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input : 30 overcome a do 67 18 lie so 85 74 come

I : admit 30 overcome 67 18 lie so 74 come 84

II : commit admit 30 overcome 67 18 le so 84 73.

III : limit commit admit 30 overcome 18 so 84 73 66.

IV : overcommit limit commit admit 18 so 84 73 66 29.

V : smit overcommit limit commit admit 64 73 66 29 17.

    Step V is the last step of the above arrangement as the intended output of the above arrangement is obtained. As per the rules appropriate steps for the given input.

      Input : 61 ox herb 33 86 intern sums 28 49 perk.

12. In step III, how many elements are there between ‘85’ and the third element from the left end ?

(A) None

(B) One

(C) Three

(D) More than three

(E) Two

Answer: (D)

13. Which of the following is the sixth element from the left end of step II ?

(A) sums

(B) hermit

(C) to

(D) perk

(E) 28

Answer: (E)

14. ‘Summit’ is related to ‘85’ in the same way as ‘omit’ is related to ‘48’ in step V. Following the same pattern to which element is ‘permit’ related to in step IV ?

(A) intermit

(B) omit

(C) 28

(D) 32

(E) 48

Answer: (C)

15. What is the difference between the fourth element from the right end in step IV and fourth element from the left right end in step V?

(A) 27

(B) 12

(C) 18

(D) 5

(E) Other than those given as options

Answer: (E)

16. In step V, which of the following elements does not appear between ‘permit’ and fourth element from the right end ?

(A) intermit

(B) hermit

(C) omit

(D) 32

(E) 85

Answer: (D)

17. The positions of how many digits will remain the same if the digits in the number 49735812 are rearranged in the descending order within the number, from left to right ?

(A) One

(B) More than three

(C) None

(D) Two

(E) Three

Answer: (A)

Directions (Q. 18 and 19) Read the following information carefully and answer the questions.

   Anil starts from point P and walks 15 m towards north and reaches point Q. He then takes a right turn and walks 10 m and reaches point R. He again takes a right turn and walks 25 m and reaches point S. He takes a left turn and walks for 5 m and reaches point T. He again takes left turn and walks for 30 m to reach point U. From here the takes a left turn and walks 15 m and stops at point V.

18. If Amit stands at point T, then in which direction is he with respect to the starting point ?

(A) South-East

(B) North-East

(C) South-West

(D) South

(E) East

Answer: (A)

19. How far is Amit from the starting point ?

(A) 20 m

(B) 10 m

(C) 15 m

(D) 25 m

(E) 30 m

Answer: (A)

Directions – (Q. 20-24) Study the following information and answer the questions.

     Seven people, P, Q, R, S, T, U and V launched products in seven different months (of the same  year)namely January, February, May, June September, November and December but not necessarily in the same order. Each of them also likes a different state namely Gujarat, Punjab, Odisha, Haryana, Assam, Sikkim and Telangana But not necessarily in the same order.

    R launched product in a month which has 31 days. Only three people launched products between R and the one who likes Haryana. T launched product immediately before the one who likes Haryana. T did not launch product in a month which has less than 30 days. P launched product immediately before the one who likes Odisha. P launched product in a month which has 31 days. Only two people launched products between the one who like Odisha and V. The one who likes Gujarat launched product in a month which has more than 30 days but not in January. V neither likes Gujarat nor Sikkim. Q launched product in a month immediately before the one who likes Sikkim. The one who likes Punjab launched product after the one who likes Sikkim. U launched product in a month which has less than 30 days. The one who likes Assam launched product in one of the month before U.

20. How many people launched products between the months in which U and T launched product ?

(A) Two

(B) More than three

(C) Three

(D) One

(E) None

Answer: (D)

21. If W launched product in July, then who amongst the following launched product immediately before W ?

(A) The one who likes Sikkim

(B) The one likes Assam

(C) R

(D) T

(E) U

Answer: (D)

22. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group ?

(A) VT

(B) RT

(C) PS

(D) PU

(E) QU

Answer: (D)

23. Which of the following represents the people who launched products in May and November respectively ?

(A) P, S

(B) V, R

(C) R, T

(D) T, Q

(E) S, U

Answer: (A)

24. Which of the following states does S like ?

(A) Telangana

(B) Haryana

(C) Odisha

(D) Sikkim

(E) Other than those given as options

Answer: (D)

Directions (Q. 25-30) Study the given information carefully and answer the given questions.

    Eight people- P, Q R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre not necessarily in the same order. Each of them speaks a different language namely- Marathi, English, Hindi, Bengai, Malyalam, Tamil, Gujarati and Urdu but not necessarily in the same order.

    The one who speaks Malyalam sits second to the right of W. Only two people sit between the one who speaks Malyalam and the one who speaks Gujarati. V sits to the immediate left of the one who speaks Gujarati, Only two people sit between V and U. U is an immediate neighbour of W. The one who speaks Hindi sits second to the right of U. T sits to the immediate right of the one who speaks Hindi. Only three people sit between T and the one who speaks Marathi. The one who speaks Tamil sits second to the left of the one who speaks Marathi. S sits to the immediate left of P . The one who speaks Urdu sits second to the right of P. Only three people sit between the one who speaks Bengali and the one who speaks English. The one who speaks Bengali is not an immediate neighbour of T. R sits second to the left of the one who speaks English.

25. Which of the following will come in place of question mark (?) in the following series based on the given arrangement ?

Bengali V, Hindi P, English (?)

(A) S

(B) W

(C) T

(D) Q

(E) Other than those given as options

Answer: (B)

26. What is the position of U with respect to the one who speaks Malyalam ?

(A) Immediate right

(B) Second to the left

(C) Third to the right

(D) Third to the left

(E) Second to the left

Answer: (D)

27. Who sits second to the left of the one who speaks Gujarati ?

(A) V

(B) W

(C) T

(D) Q

(E) U

Answer: (D)

28. Four of the following five are a like in a certain way based on their seating arrangement and so form a group. Which one does not belong to the group ?

(A) Q-Hindi

(B) V-English

(C) R-Bengali

(D) U-Gujarati

(E) P-Tamil

Answer: (B)

29. Which of the following is true regarding Q ?

(A) Q, sits third to the right of U

(B) Only three people sit between Q and P

(C) Q is an immediate neighbour of the one who speaks Tamil

(D) Q, sits second to the left of P

(E) Q speaks Malyalam

Answer: (C)

30. How many people are sitting between the one who speaks Marathi and R when counted from the left of R ?

(A) None

(B) Two

(C) More than three

(D) Three

(E) One

Answer: (B)

Directions-(Q. 31-35) Study the information to answer the given questions-

      In a certain code,

     ‘place satellite in orbit’ is written as ‘jo ki la si’

     ‘orbit moon in circle’ is written as ‘bp la mi jo’

     ‘circle earth through satellite’ is written as ‘si dv tu pb’

     ‘moon navigation gone through’ is written as ‘jsmi dv hm’

      (All the codes are two letter codes only)

31. What is the possible code for ‘place through committee’ in the given code language ?

(A) mi ki hm

(B) ki dv jo

(C) to dv tu

(D) ty dv ki

(E) dv mi ki

Answer: (D)

32. What is the code for ‘satellite’ in the given code language ?

(A) la

(B) ki

(C) si

(D) bp

(E) jo

Answer: (C)

33. What is the code for ‘earth’ in the given code language ?

(A) mi

(B) si

(C) dv

(D) tu

(E) bp

Answer: (D)

34. What does the code ‘hm’ stand for in the given code language ?

(A) earth

(B) Either ‘navigation’ or ‘gone’

(C) Either ‘moon’ or ‘through’

(D) through

(E) moon

Answer: (B)

35. Which of the following may sand for ‘jo ka la’ in the given code language ?

(A) orbit the moon

(B) launch in orbit

(C) orbit in circle

(D) satellite in navigation

(E) orbit moon closely

Answer: (B)

Directions-(Q. 36-40) In the these questions one question and two statement is given. You have to answer as:

(A) Statement I is  implicit

(B) Only statement II alone is implicit

(C) Both statement I and II are necessary to answer the question

(D) Either statement I alone is sufficient or statement II alone is sufficient

(E) Statement I and II together are not sufficient to answer the question

36. Is C the son of S ?

I. S is the father of F. F is the only sister of B. B is married to K. K the only child of L, is the sister-in-law of C.

II. F is the sister of C. F is the daughter of T. T is the mother of B. B is the son S. S has only one daughter.

Answer: (D)

37. How many people are sitting in a circle, where all the people are facing the centre ?

I. B sits third to the right of M. Only one person sits between B and P. P sits third the left of Q. P is an immediate neighbour f V.

II. P sits second to the left of M. V is an immediate neighbour of P. V sits second to the right of S. Only one person sits between S and M.

Answer: (E)

38. The people are sitting in two parallel rows seating five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1-J, K, L, M and N are seated and all of them are facing south. In row 2-D, E, F, G and H are seated and all of them are facing north. (therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.) Who amongst D, E, F, G and H faces L ?

I. M sits third to the left of K. The one who faces M sits to the immediate right of F. L is an immediate neighbour of J. D sits second to the right of G. G does not sit at an-extreme ends of the line.

II. N sits at an extreme end the line. Only two people sit between N and J. The one who faces J sits to the immediate left of F. E sits second to the left of F. Only one person sits between L and K.

Answer: (C)

39. Among six people, A, B, C, D, E and F each having a different number of experience viz. 4, 9, 13, 55, 22, and 27 years (but not necessarily in the same order), who is the person with second lowest experience ?

I. Only two people are more experience than B. F is less experienced than B but more than A. Both E and C are more experienced than D. D’s experience is an even number.

II. C is more experienced than F but less than E. Both A and D are less experienced than F. B is more experienced than F. B is more experienced than D. B’s experienced is in odd number.

Answer: (A)

40. Point R is in which direction with respect to Point T ?

I. Point M is 20 m to the south of Point T. Point T is 15 m to the east of point L. Point L is 40 m to the north of Point X. Point X is exactly between points R and C such that points R, X and X form a straight line of 30 m.

II. Point R is 30 m to the North of point J. Point J is 15 m to the west of point S. Point S is 30 m to the south of point U. Point U is 10 m to the west of point M. Point T is to the north of point M.

Answer: (B)

41. The question consists of information and two statements numbered I and II given below it. You have to deduce which of given statement/s could be reasons for the given information and select the appropriate answer.

Information- Despite several pleas from t he women employees, with young children, of company XYZ company has no started a babysitting facility within the premises of the company giving rise to a sense of dissatisfaction regarding the company amongst some employees.

I. In order to start babysitting facility within the premises a company needs minimum 300 women employees, while the number of women employees of company XYZ is only 30% of the total employee population.

II. The number of employees having children young enough to avail the babysitting facility is less than the required number as per the policies of the company.

(A) Neither I nor II can be reasons for the given information

(B) Only II can be a reason for the given information

(C) Both I and II can be reasons for the given information

(D) Only I can be a reason for the given information

(E) Either I or II can be a reason for the given information

Answer: (E)

Directions-(Q. 42 and 43) Read the given information carefully and answer the question which follows :

42. Statement : The use of polybags leads to hazards and environmental pollution and should be replaced by cloth to jute bags’-A report.

Which of the following does not strengthen the given report ?

(A) Certain environmental programs have recommended a ban on all plastic bags globally

(B) State government has imposed a plastic bag tax to discourage people from using plastic bags

(C) Plastic bags are end products made from the remains of petroleum and natural gas and create greenhouse gases

(D) The polybags are a convenient way to carry goods that can travel long distances even in heavy storms and rains

(E) The cost of plastic bag cleanup from the environment is about Rs. 10,000 per bag per year

Answer: (D)

43. Statement : The government has recently banned alcohol in the states. Which of the following weakens the step taken by the government ?

(A) alcohol abuse cause many consumers to resort to domestic violence

(B) There are many people who are immature to understand the consequences of alcohol intake

(C) People commit suicide and murder under the influence of alcohol

(D) Alcohol production and distribution provides jobs to several people

(E) A sizeable number of road accidents are caused by driving under the influence of alcohol

Answer: (D)

44. Solar energy is widely and readily available free of cost. The government should promote the use of this energy by offering subsidies.

Which of the following weakens the given statements ?

(A) Initial installation is required in installation of solar bands and solar cells that are used for power generation

(B) Solar energy is an inexhaustible fuel source and often free from noise

(C) A large number of solar panel are needed to generate even a small amount of energy making it unfeasible alternative for conventional sources of energy

(D) Energy generation through solar panels leads to less pollution as compared to conventional sources of energy

(E) Villages lack in power supply to power produced through solar energy can be made available to villages for consumption at an affordable rate

Answer: (C)

45. If ‘A’ coded as ‘1’, ‘B’ coded as ‘3’ ‘C’ coded as ‘5’ and so on then what will be the sum of numerical value of the word ‘FAZED’.

(A) 81

(B) 79

(C) 77

(D) 80

(E) None of these

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...