Telangana State Eligibility Test (SET)-2018 Held on 15-7-2018 General Paper on Teaching and Research Aptitude Question Paper With Answer Key

Telangana State Eligibility Test (SET)-2018 Held on 15-7-2018

General Paper on Teaching and Research Aptitude

1. Method of delivering information Technology (IT) services in which resources are retrieved from the Internet through web-based tools and applications, as opposed to a direct connection to a server is known as-

(A) Wikipedia

(B) LAN

(C) WAN

(D) Cloud Computing

Answer: (D)

2. Which of the following correct about QR code?

(i) It is a two-dimensional (matrix) machine readable bar code made up of black and white squares.

(ii) It is used for string URLs or other information that link directly to text, emails, websites, phone numbers.

(iii) It can store up to 7089 digits.

(A) (i), (ii) only

(B) (ii), (iii) only

(C) (i), (ii), (iii)

(D) (i), (ii) only

Answer: (C)

3. VoLTE stands for-

(A) Voice over Long-Term Evolution

(B) Voice only Local Telecom Enterprises

(C) Velocity of Locomotive Telecom Efficiency

(D) Virtual office Level of Telecom Enterprises

Answer: (A)

4. Match the ICT terminology with their meanings.

Answer: (C)

5. Which of the following in not correct about ICT?

(A) ICT is a modern teaching aid

(B) Using of ICT of teaching reduces the physical labour a teacher

(C) ICT is a substitute for a teacher

(D) ICT in teaching facilitates learning

Answer: (C)

Directions- (Q. 6 to 8) In questions, you can find a series of numbers or of letters or of both which follow a pattern. Identifying the pattern you have to choose one of the options that fills the blank given in the series.

6. 6, 27, 128, ………, 3130

(A) 1031

(B) 629

(C) 369

(D) 209

Answer: (B)

7. MNPT, JKMQ, GHJN, …………., ABDH

(A) DEGK

(B) DGEK

(C) DEKG

(D) DKGE

Answer: (A)

8. E1V, D3W, C5X, …………., A9Z

(A) B9W

(B) B8Y

(C) B7Y

(D) B6X

Answer: (C)

9. In a code of ‘BILL’ is coded as ‘DKNN’ then the code word for ‘SENT’ in that code is

(A) VGPV

(B) UGPV

(C) UGPU

(D) VGPU

Answer: (B)

10. If the word ‘COME’ is coded as ‘XLNV’ in a code language the word coded as WZGV in it is-

(A) GATE

(B) HATE

(C) DATE

(D) DATA

Answer: (C)

Directions- (Q. 11 and 12) In questions you find a pair of words having certain relation. You have to select one pair among the four options that has the same relation as the words in the first pair.

11. FOOD : HUNGER : : SLEEP : ………..

(A) REST

(B) NIGHT

(C) DREAM

(D) WEARINESS

Answer: (D)

12. SUMMER : WINTER : : ………. : …….

(A) MONDAY : SATURDAY

(B) TUESDAY : MONDAY

(C) SUNDAY : HOLIDAY

(D) JANUARY : MARCH

Answer: (B)

13. The diagram, among the following, which represents the relation between bus, scooter and conveyance is-

Answer: (B)

Directions- (14 and 15) Study the diagram given below where ∆ denotes youth, □ denotes unemployed and ○ denotes educated; and answer question 14 and 15.

14. The region representing uneducated and unemployed youth is-

(A) 5

(B) 4

(C) 6

(D) 7

Answer: (B)

15. The regions representing educated unemployed youth are-

(A) 3 and 6

(B) 7 and 5

(C) 5 and 6

(D) 4 and 5

Answer: (*)

Directions- (Q. 16 to 20) Read the following passage and answer the question.

  Late Dr. A.P.J Abdul Kalam needs not introduction for Indians today. On July 25, 2002 Dr. A.P.J. Abdul Kalam was sworn in as the 11th President of India proving to millions across the globe yet again that ‘a man in what he wants to be’. Accepted as the undisputed father of India’s missile program, Abdul Kalam became for millions a figure of inspiration, a person who renewed the trust of the common man in the value of hard work and justified the necessity of having a dream for oneself. The journey of a boat owner’s son, who even sold newspapers as a child, has become an epitome of determination and success. Despite his outstanding achievements, Kalam had remained a simple person with a Spartan lifestyle. In fact, after a successful missile launch, he was reluctant to meet the then Prime Minister Indira Gandhi as he felt his attire was not right for the occasion. A regular reader of the Gita, he was also fond of poetry and had written a fair amount. His two books “Wings of Fire : an autobiography of A.P.J. Abdul Kalam” and “Ignited Minds : Unleashing the Power Within India’ have been the best sellers-a hot favourite among the youth. A little known facet was his penchant for playing the Rudra Veena. But what he loved above all was interacting with students, inspiring the  youth to learn to dream and take India to the pinnacle of progress.

  Kalam’s life was a mission, an affirmation of what a determined person can achieve against extraordinary odds. Even until his late age, he was indefatigable. He dreamed and taught others to dream of making India a technological superpower. In fact he had a varied personality with an awesome uniqueness.

16. He was the undisputed father of India’s missile program means-

(A) People had doubts about his calibre

(B) His technical knowledge was questionable

(C) He was a product of India’s missile program

(D) He was the pioneer of India’s missile program

Answer: (D)

17. Kalam’s life signifies the importance of-

(A) Dreams and hard work

(B) Only dreams

(C) Luck

(D) Coincidence

Answer: (A)

18. Kalam’s father was a-

(A) Boat rower

(B) Boat owner

(C) Boat maker

(D) Boat seller

Answer: (B)

19. Kalam’s lifestyle was-

(A) Lethargic

(B) Lavish

(C) Garish

(D) Modest

Answer: (D)

20. He dreamt and taught others to dream of making India-

(A) Technically superior

(B) Missile oriented

(C) Technologically foremost

(D) Very hardworking

Answer: (C)

21. Communication begins when a source ……….. a statement.

(A) Opens

(B) Utters

(C) Initiates

(D) Starts

Answer: (C)

22. The response of the receiver that is sent back to the source forms the-

(A) reply

(B) feedback

(C) reaction

(D) stimulus

Answer: (B)

23. ………….. connects the source (e.g., A speaker) and the receiver (e.g., A listener)

(A) Communication

(B) Channel

(C) Path

(D) Verbal language

Answer: (B)

24. ………… is the place or setting in which a communication event occurs.

(A) Situation

(B) Circumstance

(C) Occurrence

(D) Connection

Answer: (A)

25. ………… consists of the intention of the source, or speaker. It is the communicative aim of the speaker.

(A) Purpose

(B) Context

(C) Orientation

(D) Wish

Answer: (A)

26. NIRF stands for-

(A) National Informational Repository Fund

(B) National Institute of Rural Folks

(C) National Institute of Ranking Framework

(D) National Institute of Ranking Framework

Answer: (C)

27. Which of the following are true about ‘Pragathi’?

(i) It is a scholarship initiated by AICTE meant for Girl students.

(ii) Amount of scholarship of Rs 30,000 for tution fee or at actual, whichever is less each year of the course.

(iii) Rs 2000 per month for 10 months as incidentals each year of the course.

(A) (i), (ii) only

(B) (ii), (iii) only

(C) (i), (ii), (iii)

(D) (i), (iii) only

Answer: (C)

28. Which one of the following is not a component of National Knowledge Commission (2006-2009) Report.

(A) Access to knowledge

(B) Knowledge concepts

(C) Delivery of services

(D) Borrowing of knowledge

Answer: (D)

29. The minimum score of CGPA aggregate score (quantitative and qualitative) in each criterion for an institution to obtain (NAAC) Accreditation is-

(A) 1.50

(B) 1.51

(C) 2.01

(D) 2.51

Answer: (B)

30. Math the following with regard to the location of the institutes.

Answer: (C)

31. One of the following is not a component of teaching-

(A) Consideration of the aims of education

(B) Knowledge of theories of learning

(C) Knowledge of evaluation

(D) Awareness on politics

Answer: (D)

32. Identify the correct sequence of priority in the system of education-

(1) Student

(2) Teaching method

(3) Aims of Education

(4) Teacher

(5) Teaching learning material

(A) 1, 2, 3, 4, 5

(B) 4, 1, 2, 3, 5

(C) 3, 1, 4, 5, 2

(D) 5, 4, 3, 2, 1

Answer: (C)

33. Which of the following characteristics of the learner affect learning outcomes?

(i) Prior knowledge

(ii) Developmental factors

(iii) Abilities

(iv) Learning styles

(v) Ethnicity

(vi) Skin colour

(A) (i), (iii), (v), (vi) only

(B) (i), (ii), (iii), (iv) only

(C) (i), (ii), (iii), (iv), (v) only

(D) (i), (ii), (iii), (iv), (vi) only   

Answer: (C)

34. Which one of the following does not affect teaching?

(A) Subject knowledge of teacher

(B) Physical appearance

(C) Method of teaching

(D) Salary and allowances

Answer: (B)

35. Match the following methods of teaching with their meaning.

Answer: (B)

Directions – (Q. 36 to 40) The following Pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the Pie-chart and answer the question based on it.

36. If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs 30,600 as printing cost, then what will be amount of royalty to be paid for these books?

(A) Rs 19,450

(B) Rs 21,200

(C) Rs 22,950

(D) Rs 26,150

Answer: (C)

37. What is the central angle of the sector to the expenditure incurred on Royalty?

(A) 15°

(B) 24°

(C) 54°

(D) 48°

Answer: (C)

38. If 5500 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs 82,500, then what should be the selling price of the Book so that the publisher can earn a profit of 25%?

(A) Rs 187.50

(B) Rs 191.50

(C) Rs 175

(D) Rs 180

Answer: (A)

39. The price of the Book is marked 20% above the cost price. If the market price of the book is Rs 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?

(A) Rs 36

(B) Rs 37.50

(C) Rs 42

(D) Rs 44.25

Answer: (B)

40. Royalty on the book is less than the printing cost by-

(A) 5%

(B)   

(C) 20%

(D) 25%

Answer: (A)

41. A distribution that is abnormally tall and peaked is said to be-

(A) Leptokurtic

(B) Pyrokurtic

(C) Platykurtic

(D) Mesokurtic

Answer: (A)

42. Variables in a cross-sectional research design are-

(A) Nominal

(B) Ordinal

(C) Both continuous and discrete

(D) Both interval and ratio

Answer: (C)

43. Content to which the findings of a March study are generalizable is called-

(A) Convergent validity

(B) Predictive validity

(C) Internal validity

(D) External validity

Answer: (D)

44. Researcher wants to know whether students attendance is randomly distributed throughout the academic year. The type the statistical test should use is-

(A) t-test

(B) The Co-efficient of determination

(C) Binomial test

(D) Chi-square test

Answer: (D)

45. The sampling technique generally used in qualitative research is-

(A) Random

(B) Convenient

(C) Purposive

(D) Cluster

Answer: (A)

46. Match the following.

Answer: (C)

47. Arrange the following atmospheric layers in proper order (starting from the Earth’s surface)-

(1) Mesosphere

(2) Thermosphere

(3) Mesopause
(4) Tropopause

(5) Stratosphere

(6) Troposphere

(7) Stratopause

(A) 5 → 3 → 1 → 7 → 2 → 4 → 6

(B) 6 → 4 → 7 → 1 → 3 → 5 → 2

(C) 4 → 6 → 5 → 3 → 7 → 1 → 2

(D) 6 → 4 → 5 → 7 → 1 → 3 → 2

Answer: (D)

48. Coral reefs are mainly distributed globally in-

(A) Temperate water

(B) Tropical water

(C) Antarctic water

(D) Arctic water

Answer: (B)

49. One of the best known matrix methods for environment impact assessment is-

(A) Leopold matrix

(B) Sphere matrix

(C) Saratoga matrix

(D) Component interaction method

Answer: (A)

50. Protected areas including national parks, wild life sanctuaries, biosphere reserves, sacred groves, reserve forests are the example of-

(A) Ex-Situ conservation

(B) In-Situ conservation

(C) Cybrnetic conservation

(D) Leibig’s conservation

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...