The Oriental Insurance Co. Ltd. Administrative Officers (Pre.) Exam-2017 Held on 22-10-2017 Reasoning Question Paper With Answer Key

The Oriental Insurance Co. Ltd. Administrative Officers (Pre.) Exam-2017 Held on 22-10-2017

Reasoning

Directions- (Q. 1-3) In this question two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

Given answer if:

(A) Only conclusion I follows

(B) Only conclusion II follows

(C) Either conclusion I or II follows

(D) Neither conclusion I nor II follows

(E) Both conclusion I and II follows.

1. Statements : All pins are needles. Some needles are fans All fans are cups.

Conclusions :

(I) No pin is a cup.

(II) Atleast some pins are cups.

Answer: (C)

2. Statements : Some books are worms. All worms are insects. No insect is a cow.

Conclusions :

(I) No worm is a cow.

(II) All books being insects is a possibility.

Answer: (E)

3. Statements : Some apples are biscuits. All biscuits are cakes. All cakes are fruits.

Conclusions:

(I) All apples can never be cakes.

(II) No biscuit being fruit is a possibility.

Answer: (D)

Directions- (Q. 4-8) Study the given information carefully to answer the give question.

L, M, N, O, P and Q have to attend a meeting in May, September and October month of the same year. In each month, the meeting will be conducted only on the 11th and the 18th of the month. Only one person has a meeting on each day. Each one of them also likes a colour : Pink, Blue, Green, Orange, Yellow and Black.

   M has a meeting in the 11th of a month which has 31 days. No one has a meeting after Q. Only one person has a meeting between Q and the one who likes Green. Both L and P have a meeting before the one who likes Green. L does not have a meeting on 18th. L has a meeting on one of the days after P. The one who likes Orange has a meeting immediately before P. The one who likes Orange has a meeting immediately before P. The one who likes Orange and the one who like Black have a meeting on the same day but not in September. Only two people have a meeting between the one who likes Black and the one who likes Blue. The one who likes Blue and O do not have meeting on the same day. No one has a meeting between N and O. The one who likes Yellow has a meeting on one of the days after N.

4. How many people have a meeting between M and P?

(A)  More than three

(B) None

(C)  One

(D)  Three

(E)  Two

Answer: (B)

5. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?

(A)  P and O have a meeting on the same date

(B) None of the given statements is true

(C)  M likes Black

(D)  Q has a meeting immediately after M

(E)  P does not like Green

Answer: (E)

6. As per the given arrangement, four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which of the following does not belong to the group?

(A)  N-Blue

(B) Q-Green

(C)  L-N

(D)  M-L

(E)  P-Green

Answer: (C)

7. How many people have a meet-in after O?

(A)  Three

(B) Four

(C)  Five

(D)  Two

(E)  One

Answer: (E)

8. When does N have a meeting?

(A)  Immediately after O

(B) 11th May

(C)  Immediately before Q

(D)  Other than those given as options

(E)  18th September

Answer: (E)

9. How many such pairs of letters are there in the word POLITELY, each of which has as many letters between them (in both forward and backward directions) as there are in English alphabetical series?

(A)  Three

(B) More than three

(C)  Two

(D)  One

(E)  None

Answer: (A)

10. If it is possible to make only one meaningful English word with the first, the fifth, the seventh and the ninth letters of the word ‘NAVIGATION’, using each letter only once, which would be the second letter of the word from the left end ? If more than one such word can be formed, give ‘Z’ as your answer. If no such word can be formed, give Y as your answer.

(A)  T

(B) Y

(C)  O

(D)  N

(E)  Z

Answer: (C)

11. If 1 is added to all even digits of the number 6547829 and 2 is subtracted from all the odd digits, then which of the following digits will appear consecutively in the new number thus formed?

(A)  4, 3

(B) 9, 3

(C)  7, 5

(D)  7, 9

(E)  7, 2

Answer: (B)

Directions- (Q. 12-16) Study the given information carefully to answer the given question.

     Eight boxes A, B, C, D, J, K, L and M are stacked above one another. A is kept either at the topmost or the bottommost position of the stack. No box is kept between A and M. Only three boxes are kept between M and L. As many boxes are kept above B as below L. J is kept at one of the positions below B but above L. Only three boxes are kept between J and C. K is not kept immediately above C.

12. Which box/es is / are kept between L and C?

(A)  None

(B) Both J and D

(C)  Only D

(D)  Only J

(E)  Both K and J

Answer: (C)

13. If the position of A and J is interchanged and so of B and L, which boxes will be kept between A and L?

(A)  Only C

(B) Only B

(C)  None

(D)  Both J and K

(E)  All M, B and K

Answer: (C)

14. Which box is kept fourth form the top to the stack?

(A)  None of the given options

(B) K

(C)  L

(D)  J

(E)  B

Answer: (D)

15. If all the boxes are arranged in alphabetical order from bottom to top, then the position’s of how many boxes will remain unchanged?

(A)  Two

(B) One

(C)  More than three

(D)  Three

(E)  None

Answer: (B)

16. How many boxes are kept between A and C as per the given arrangement?

(A)  Two

(B) Three

(C)  One

(D)  None

(E)  More than three

Answer: (E)

Directions- (Q. 17 and 18) Study the given information carefully to answer the given question.

    Sarita starts moving from Point A towards north. She walks for 8 m. She takes a right turn, walks for 8 m to reach Point H. She then takes a left turn and walks for 7 m. She again takes a left turn and walks for 12 m to reach Point B.

17. If Point X is 20 m west of Point H, then in which direction is Point B with respect to Point X?

(A)  North-East

(B) South-East

(C)  North-West

(D)  South

(E)  West

Answer: (A)

18. If Point M is 8 m south of Point H and 12 m west of Point L, what is the distance between point L and Sarit’s starting point ?

(A)  6 m

(B) 13 m

(C)  20 m

(D)  11 m

(E)  15 m

Answer: (C)

Directions- (Q. 19-21) Study the given information carefully to answer the given question.

   In a straight line (all people facing north), Aman sits fifth to the left of Disha. Only two people sit between Disha and Surabhi. The number of people sitting between Disha and Prasoon is two more than that between Aman and Surabhi. Prasoon sits to the extreme left end of the line

19. If Bunny is an immediate neighbor of Prasoon, then what is the position of Bunny with respect to Aman?

(A)  Cannot be determined

(B) Fourth to the left

(C)  Sixth to the left

(D)  Third to the right

(E)  Fifth to the right

Answer: (B)

20. If Surabhi sits third from the extreme right end of the line, how many people are sitting in the line?

(A)  Twelve

(B) Sixteen

(C)  Ten       

(D)  Nine

(E)  Eighteen

Answer: (B)

21. How many people sit to the left of Aman?

(A)  More than three

(B) Cannot be determined

(C)  One

(D)  Two

(E)  Three

Answer: (A)

Directions- (Q. 22-26) Study the given information carefully to answer the given question.

   Eight people- J, K. L, M, P, Q, R and S are sitting around a circular table with equal distance between each other, but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre and some are facing outside (i.e., opposite to the centre).

• J sits second to the right of K only one person sits between J and Q. (either from left of right of J).

• S is an immediate neighbor of Q. R sits third to the right of S. R and S face opposite direction (i.e., if S faces the centre then R faces outside and vice-versa).

• Both the immediate neighbours of M face the centre. L sits second to the left of M.

• Immediate neighbours of R face opposite directions (i.e., if one neighbor faces the centre then the other faces outside and vice-versa).

• P and R face opposite directions (i.e., if P faces the centre then R faces outside and vice-versa).

• Immediate neighbours of P face the same direction (i.e., if one neighbours faces the centre then the other also faces the centre and vice-versa). Q and M face opposite directions (i.e., if Q faces the centre then M faces outside and vice-versa).

22. Which of the following statements is true with respect to the given information?

(A)  R faces the centre

(B) J sits to the immediate right of P

(C)  None of the given statements is true

(D)  K sits third to the left of M

(E)  No one sits between P and S

Answer: (C)

23. How many people face the centre as per the given arrangement?

(A)  One

(B) None

(C)  More than three

(D)  Three

(E)  Two

Answer: (C)

24. How many people sit between Q and M when counted from the right of M?

(A)  None

(B) Two

(C)  One

(D)  More than three

(E)  Three

Answer: (B)

25. Who amongst the following sits second to the right of M?

(A)  S

(B) R

(C)  L

(D)  P

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

26. What is the position of M with respect to P?

(A)  Second to the left

(B) Fifth to the right

(C)  Fourth to the right

(D)  Third to the left

(E)  Second to the right

Answer: (C)

Directions- (Q. 27-31) Study the given information carefully to answer the given question.
    Seven people-A, C, E, G, J, L and M are sitting in a straight line facing north with equal distance between each other. Each one of them likes a different subject-Zoology, Botany, Chemistry, Sanskrit, Geography, Economics and Statistics. None of the given information is necessarily in the same order.

     Less than three people sit to the left of L. The one who like Sanskrit sits to the immediate left of L. Only three people sit between A and the one who likes Sanskrit. The one who likes Botany sits second to the left o A. J sits at one of the positions to the left of the one who likes Botany. The one who likes Geography is an immediate neighbor of J. M sits fourth to the right of the one who likes Geography. M does not sit an extreme end of the line. The one who likes Chemistry sits second to the left of M. C sits to the immediate right of E. Only two people sit between C and the one who like Statistics. G is not an immediate neighbour of the one who likes Economics

27. How many people sit between J and the one who likes Chemistry?

(A)  More than three

(B) One

(C)  None

(D)  Three

(E)  Two

Answer: (E)

28. Which of the following subjects does E like?

(A)  Sanskrit

(B) Botany

(C)  Statistics

(D)  Chemistry

(E)  Geography

Answer: (B)

29. Which of the following represents the one sitting at an extreme end of the line?

(A)  The one who likes Botany

(B) A

(C)  C

(D)  The one who is sitting second to the right of A

(E)  The one who is sitting to the immediate right of the one who likes Statistics 

Answer: (D)

30. Who amongst the following likes Zoology?

(A)  M

(B) A

(C)  L

(D)  None of the given options

(E)  J

Answer: (A)

31. If all the people are made to sit in alphabetical order from left to right the position/s of how many people will remain unchanged?

(A)  Two

(B) More than three

(C)  Three

(D)  None

(E)  One

Answer: (E)

Directions- (Q. 32-34) Study the given information carefully to answer the given question.

  The are six sticks- J, K, L, M, N and O each of a different length. Only two sticks are shorter than K. J is shorter than M but longer than O. M is not the longest. L is shorter than K. The length of the second shortest stick is 8 cm. The length of the second longest stick is 14 cm.

32. Which of the following stick/s is/are longer than M?

(A)  Only N

(B) Both O and L

(C)  Cannot be determined

(D)  Only O

(E)  Both O and N

Answer: (A)

33. Which of the following is the third longest stick?

(A)  K

(B) N

(C)  M

(D)  J

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

34. If L is 7 cm long, then which of the given statements will be true?

(1) J is 8 cm long.

(2) M is shorter than L.

(3) The sum of the lengths of M and L is 21 cm.

(A)  All 1, 2 and 3

(B) Only 3

(C)  Both 1 and 3

(D)  Only 2

(E)  Only 1

Answer: (B)

35. In a certain code language, Outer is written as 8$59# and READS is written as #9%62. How will SEAT be coded in the same order language?

(A)  Cannot be determined

(B) 29%5

(C)  5%92

(D)  925%

(E)  62%5

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...