UGC NET Exam December 2013 Comparative Study of Religions Paper-3 Question Paper With Answer Key

COMPARATIVE STUDY OF RELIGIONS

PAPER – III

Note : This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. Which one of the following is not a part of primitive religion ?

(A) Fetishism

(B) Animism

(C) Shamanism

(D) Henotheism

Ans: (D)

2. The exponent of Totemism was :

(A) James Frazer

(B) Mircea Eliade

(C) Joseph Kitagama

(D) Emile Durkheim

Ans: (A)

3. The cult of Osiris was prevalent among :

(A) The Greeks

(B) The Hebrews

(C) The Europeans

(D) The Egyptians

Ans: (D)

4. Monotheism believes in :

(A) Oneness of God

(B) Multiplicity of gods

(C) God is nowhere

(D) Duality of God

Ans: (A)

5. Phenomenology of religion deals with :

(A) Origin of religion

(B) History of religion

(C) Manifestation of religion

(D) Philosophy of religion

Ans: (C)

6. Which of the following is a challenge to Inter-faith understanding ?

(A) Multiculturalism

(B) Communalism

(C) Enlightenment

(D) Ritualism

Ans: (B)

7. The word ‘Religion’ has its roots in this language :

(A) Greek

(B) Hebrew

(C) Spanish

(D) Latin

Ans: (D)

8. Who was the author of ‘Systematic Theology’ ?

(A) Paul Tillich

(B) Max Muller

(C) Joachim Wach

(D) S. Radhakrishnan

Ans: (A)

9. Match the following and identify the correct match :

Ans: (B)

10. The ancient civilization of Peru is known as :

(A) civilization of Celts

(B) civilization of Mesopotamia

(C) civilization of Alps

(D) civilization of Incas

Ans: (D)

11. This is the correct order of Vedas :

(A) Rigveda, Atharvaveda, Samaveda, Yajurveda

(B) Atharvaveda, Samaveda, Rigveda, Yajurveda

(C) Yajurveda, Samaveda, Atharvaveda, Rigveda

(D) Rigveda, Yajurveda, Samaveda, Atharvaveda

Ans: (D)

12. This is the sub-text of Samaveda

(A) Gandharva veda

(B) Āyur veda

(C) Dhanur veda

(D) Artha veda

Ans: (A)

13. The Shatapatha Brahmana and The Taittiriya-Brahmana are the commentary-texts of this veda –

(A) Rigveda

(B) Yajurveda

(C) Sāmaveda

(D) Atharvaveda

Ans: (B)

14. Identify the correct author-group of sānkhya sutra and yoga-sutra-

(A) Kapila – Patanjali

(B) Gautama – Kanāda

(C) Vyāsa – Jaimini

(D) Jaimini – Kanāda

Ans: (A)

15. The dialogue held between Yamāchārya and Nachiketa is found in this text :

(A) Chhandogy Upanishad

(B) Kenopanishad

(C) Prashnopanishad

(D) Kathopanishad

Ans: (D)

16. The main statement of advait concept is

(A) Brahma Satyam Jaganmithya

(B) Jnānam Mokshsadhakam

(C) Avidya Nivritih Mokshah

(D) Satyameva Jayate

Ans: (A)

17. Nainam Chhindam Shastrani nainam Dahati Pāvakah. Na chainam kledayantyāpo na shoshayati marutah : This following verse of Bhagavad Geeta deals mainly with

(A) Water

(B) Air

(C) Weapon

(D) Soul

Ans: (D)

18. Ramayan and Mahabharat are considered as :

(A) Spiritual scriptures

(B) Novels

(C) Poetry

(D) Epics

Ans: (D)

19. Kabirdas is related to

(A) Haridwar

(B) Chitrakut

(C) Ujjain

(D) Varanasi

Ans: (D)

20. The movement of Raja Ram Mohan Rāi was

(A) Widow marriage

(B) Propoganda of Vedanta

(C) Eradication of ‘Sati’ custom

(D) Eradication of child-marriage

Ans: (C)

21. This social reformer was against the idol-worship :

(A) Chaitanya Mahaprabhu

(B) Swami Vivekanand

(C) Keshava Chandra Sen

(D) Dayanand Saraswati

Ans: (D)

22. The word ‘Jina’ in Jainism literally means

(A) Victor of cities

(B) Victor of women

(C) Victor of passions

(D) Victor of countries

Ans: (C)

23. Lord Parśvanatha mainly propounded this concept of religion –

(A) Purusārth Dharm

(B) Chāturyāma Dharm

(C) Varnāśrama Dharm

(D) Śunyavāda Dharm

Ans: (B)

24. Match the items in List-I with those in List-II and select the correct code answer :

Ans: (A)

25. The samayasara text is composed by

(A) Acharya Haribhadra

(B) Acharya Śivārya

(C) Acharya Bhadrabāhu

(D) Acharya Kundakunda

Ans: (D)

26. According to Jainism the meaning of Mrsāvāda word is

(A) Attachment

(B) Stealing things

(C) Telling lie

(D) Killing living beings

Ans: (C)

27. ‘Sam . vara’ is included in this group of Jaina principles :

(A) Three jewels

(B) Six substances

(C) Seven fundamentals

(D) Five vows

Ans: (C)

28. This is the supreme aim of Jainism : 

(A) Purification of mind

(B) Attainment of salvation

(C) Practicing of meditation

(D) Attainment of wisdom

Ans: (B)

29. The doctrine of ‘syādavāda’ is mainly related to the religious tradition of –

(A) Buddhism

(B) Sikhism

(C) Jainism

(D) Christianity

Ans: (C)

30. The famous Mount Abu Jaina temples are built with the support of 

(A) Vastupāla-Tejapāla

(B) Samprati King

(C) Chamundarai

(D) Mahārāna Kumbha

Ans: (A)

31. Shravnabelagola is famous for

(A) Museum of paper manu scripts

(B) Birth place of Lord Rsabhadeva

(C) Salvation of Lord pārsvanātha

(D) The statue of Gomateshvara Bāhubali

Ans: (D)

32. The pratice of giving four kinds of charity in Jainism is mainly associated with –

(A) Caste Protection Act

(B) Social and Religious Service

(C) Temples Protection Service

(D) Political and Social Election work

Ans: (B)

33. Siddhārtha was the son of :

(A) King Ashoka

(B) King Khārabela

(C) King Samudradatta

(D) King Śuddhodana

Ans: (D)

34. The enlightenment was got by Gautam Siddhartha at –

(A) Sārnātha

(B) Bodh Gaya

(C) Lumbini

(D) Pāvā

Ans: (B)

35. The Second Buddhist Council was held during the period of –

(A) Kaniska

(B) Ashoka

(C) Kālāśoka

(D) Ajātaśatru

Ans: (C)

36. This is known as historical text of Buddhism –

(A) Suttapitaka

(B) Jataka

(C) Dipavamsa

(D) Dhammapada

Ans: (C)

37. One of the following is the fourth constituent of the noble eight fold pāth :

(A) Sammā Kammānta

(B) Sammā Ditthi

(C) Sammā Sati

(D) Sammā Vāyāma

Ans: (A)

38. The way of explaining the twelve points of views is known in Buddhism is –

(A) Syādvada

(B) Pratityasa mutpada

(C) Satkaryavada

(D) Sūnyavāda

Ans: (B)

39. ‘Anattavāda’ is the doctrine of : 

(A) Buddhism

(B) Jainism

(C) Brahma ism

(D) Ājivakism

Ans: (A)

40. The ‘Nyāyabindu’ text was composed in this language :

(A) Sanskrit

(B) Pali

(C) Tibetan

(D) Prakrit

Ans: (A)

41. Mahābodhi temple is situated at – 

(A) Kāsi

(B) Ujjain

(C) Bodh Gaya

(D) Pātaliputra

Ans: (C)

42. Jataka tales are engraved in –

(A) Bodha Gayā temple

(B) Sānchi  Stupa

(C) Sāranātha Vihar

(D) Ajanta Caves

Ans: (B)

43. Buddhism was introduced in Japan in the :

(A) 6th Century A.D.

(B) 3rd Century A.D.

(C) 5th Century A.D.

(D) 2nd Century A.D.

Ans: (A)

44. Roman Pontiff (Pope) is accepted as the leader of the following Christian church :

(A) Protestant

(B) Orthodox

(C) Anglican

(D) Catholic

Ans: (D)

45. Identify the correct chronological order of the councils that happened in the history of Christianity :

(A) Jerusalem, Nicea, Trent and Vatican II

(B) Vatican, Vatican II, Nicea, Jerusalem

(C) Trent, Jerusalem, Nicea and Vatican II

(D) Nicea, Trent, Jerusalem and Vatican II

Ans: (A)

46. David is the author of : 

(A) Genesis

(B) Gospel

(C) Psalms

(D) Book of Theology

Ans: (C)

47. Jesus was born at :

(A) Bethlehem

(B) Nazareth

(C) Jerusalem

(D) Jericho

Ans: (A)

48. Jesus Christ preached his message in the countryside of :

(A) Judea

(B) Jammu Kashmir

(C) Europe

(D) Egypt

Ans: (A)

49. Match the items of List-I with List-II by identifying the correct one :

Ans: (D)

50. Jesus suffered and was crucified at :

(A) Egypt

(B) Galilee

(C) Rome

(D) Jerusalem

Ans: (D)

51. Identify the Christian mystic from the following :

(A) St. Francis Assissi

(B) St. Thomas Apostle

(C) St. George

(D) St. Peter

Ans: (A)

52. Identify the chronological order of great persons of the Bible :

(A) Jacob, Abraham, Isaac, Jesus Christ

(B) Jesus Christ, Jacob, Isaac, Abraham

(C) Isaac, Abraham, Jesus Christ, Jacob

(D) Abraham, Isaac, Jacob, Jesus Christ

Ans: (D)

53. Which is the correct match ?

Ans: (D)

54. Identify the immediate predecessor of Jesus Christ :

(A) St. Mathew

(B) John the Baptist

(C) Moses

(D) Abraham

Ans: (B)

55. Which of the following is correctly matched ?

(A) Abd Allah ibn Abdal –Muttalib – Amina

(B) Mamun ibn Harun – Ottomans

(C) Walid ibn Abdal – Malik – Safawids

(D) Shah Tahmasp – Abbasids

Ans: (A)

56. Which of the following is not correctly matched ?

(A) Bayt al Hikmah – al-Mamun

(B) Imam Ghazali – Ihya Ulum al Din

(C) Nizamuddin Awliya –Naqshbandiya order

(D) Shah Wali Allah – Hujjatullah al Baligha

Ans: (C)

57. Read the following :

Ans: (B)

58. The Quran is consisted of

(A) 112 Chapters

(B) 114 Chapters

(C) 116 Chapters

(D) 118 Chapters

Ans: (B)

59. Who among the following was the foster mother of the Prophet Muhammad ?

(A) Fatima bint Amr

(B) Halima Sadia

(C) Barra bint Abdal Uzza

(D) al Shafa

Ans: (B)

60. The author of Aathar al Sanadid is

(A) Sir Sayyid Ahmad Khan

(B) Amir Ali

(C) Chiragh Ali

(D) Altaf Husain

Ans: (A)

61. Who among the following was a leading advocate for Islamic revivalism in the 19th century ?

(A) Muhammad ibn Abd al Wahhab

(B) Jamal al-din- al- Afghani

(C) Hasan al-Banna

(D) Said Nursi

Ans: (B)

62. Who among the following was a cousin of Khadijah ?

(A) Hisham ibn Umar

(B) Waraqah ibn Nawfal

(C) Hakam ibn abi-al-salt

(D) Zahoor ibn Walid

Ans: (B)

63. Which of the following is correctly matched ?

(A) Alf Laylah Wa-Laylah – Umayyads

(B) Kitab al-Musiqi al-Kabir – Al- Kindi

(C) Abu Nasr al-Farabi – al- Mu‘allim al-thani

(D) Kitab al-Kharaj – Imam Shāfi‘i 

Ans: (C)

64. Who among the following is known as al-Shayikh al-Akbar ?

(A) Mansur Hallaj

(B) Junayd Baghdadi

(C) Zun Nun Misri

(D) Ibn Arabi

Ans: (D)

65. In which of the following regions the manufacture of writing paper first began ?

(A) Samarqand

(B) Egypt

(C) Baghdad

(D) Morocco

Ans: (A)

66. Granth and Panth shall be Guru of the Sikhs, was declared by :

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru Arjan Dev

(C) Guru Hargobind Sahib

(D) Guru Gobind Singh

Ans: (D)

67. Finalization of Guru Granth Sahib was done at :

(A) Anandpur Sahib

(B) Talwandi Sahib

(C) Kiratpur Sahib

(D) Nander

Ans: (B)

68. Maharaja Ranjit Singh took possession of Lohore in :

(A) 1899

(B) 1799

(C) 1857

(D) 1708

Ans: (B)

69. Identify the correct chronological order of the following :

(A) Ram Raias, Dhirmalias, Minas, Nirankaris

(B) Minas, Dhirmalias, Ramraias, Nirankaris

(C) Nirankaris, Ramraias, Dhirmalias, Minas

(D) Dhirmalias, Minas, Nirankaris, Ramraias

Ans: (B)

70. Word ‘Gurbilas’ was used to describe the life of :

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru Hargobind Sahib

(C) Guru Gobind Singh

(D) Both Guru Hargobind Sahib and Guru Gobind Singh

Ans: (D)

71. Janamsakhi literature relates to the life story of :

(A) All Sikh Gurus

(B) Guru Nanak Dev

(C) Guru Gobind Singh

(D) None amongst above

Ans: (B)

72. ‘Malaar ki Vaar’ belongs to

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru Amar Das

(C) Guru Ram Das

(D) Guru Arjan Dev

Ans: (A)

73. In Sikhism word ‘Udasi’ means :

(A) An ascetic

(B) A sad person

(C) A vegabond

(D) A traveller

Ans: (D)

74. The word ‘Gurmata’ means

(A) Hukamnamah from Guru Granth

(B) Teaching of Guru

(C) Decision of Khalsa Panth

(D) None among the above

Ans: (C)

75. Guru Granth Sahib does not comprise the writings of :

(A) Surdas

(B) Sadhna

(C) Mira Bai

(D) Ramanand

Ans: (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...