UGC NET Exam June 2014 Philosophy Paper-2 Question Paper With Answer Key

PHILOSOPHY

Paper – II

Note : This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. Bhutayajña is performed for the wellbeing of

(A) Souls of dead persons

(B) Souls of the ancestors

(C) The Performer

(D) None of the above

Ans: (D)

2. The correct sequence of some items of dradasanidana according to the Buddhists is

(A) Namarupa, Vijñana, Sadayatan, Sparsa

(B) Vijñana, Namarupa, Sadayatan, Sparsa

(C) Vijñana, Namarupa, Sparsa, SSadayatan

(D) Sadayatan, Vijñana, Namarupa, Sparsa

Ans: (B)

3. Bandhana (bondage) is of two types i.e. Bhavabandhana & Dravyabandhana – this view is upheld by

(A) Nyaya

(B) Yoga

(C) Jaina

(D) None of the above

Ans: (C)

4. Which school holds that God exists, but he has not created the World ?

(A) Vaisesika

(B) Carvaka

(C) Yoga

(D) Nyaya

Ans: (C)

5. Svalaksana according to the Buddhists is

(A) Momentary only

(B) Real only

(C) Both momentary and real

(D) Eternal and real

Ans: (C)

6. Given below an Assertion (A) and a Reason (R).

Consider them and select the correct code in the context of Buddhism.

Assertion (A) : Even Nirvana is a stable of misery.

Reason (R) : Sarvam duhkham duhkham

Code :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) is true and (R) is false and (R) is the correct explanation of (A)

(C) (A) is false and (R) is true and (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) and (R) are both false and (R) is not the correct explanation of (A).

Ans: (C)

7. According to Nyaya which Prama a cognizes absence ?

(A) Pratyaksha

(B) Anuman

(C) Anupalabdhi

(D) Sabda

Ans: (A)

8. Which one of the following alternatives is accepted by some schools of Buddhism ?

(A) Swatah – Pramanya, Partah – Apramanya

(B) Swatah – Pramanya, Swatah – Apramanya

(C) Partah – Pramanya, Swatah – Apramanya

(D) Partah – Pramanya, Partah – Apramanya

Ans: (C)

9. What is the right sequence of five Klesasa, according to Yoga Darshana ?

(A) Avidya, Asmita, Raga, Dvesa, Abhinivesa

(B) Asmita, Avidya, Raga, Dvesa, Abhinive–sa

(C) Raga, Asmita, Avidya, Dvesa, Abhinivesa

(D) Abhinivesa, Raga, Asmita, Avidya, Dvesa,

Ans: (A)

10. What is the link between Brahman and World, according to Sri Aurobindo ?

(A) Mind

(B) Higher Mind

(C) Illumined Mind

(D) Supermind

Ans: (D)

11. Which one of the following is the basis of law of Karma, according to Vedic tradition ?

(A) God

(B) Nature

(C) Human Being

(D) Rit

Ans: (D)

12. Which one is not a Cittavrithi ?

(A) Smrti

(B) Viparyaya

(C) Vitarka

(D) Pramana

Ans: (C)

13. In the following example there is Hetvabhasa which is known as : 

‘Sabda is eternal because there is Sabdatva in it’,

(A) Sadharana anekantika

(B) Asadharana anekantika

(C) Anupasamhari anekantika

(D) None of the above

Ans: (B)

14. The concept of Jivan-Mukta is the ideal of

(A) Mimamsa

(B) Dvaita-Vedanta

(C) Visista-Advaita

(D) Advaita-Vedanta

Ans: (D)

15. What is the correct sequence in evolutionary process of mind to supermind, according to Sri Aurobindo ?

(A) Illumined mind, Higher mind, Intuitive mind, Overmind and Supermind

(B) Higher mind, Illumined mind, Intuitive mind, Overmind and Supermind

(C) Intuitive mind, Overmind, Supermind, Higher mind, Illumined mind

(D) Supermind, Highermind, Illumined mind, Intuitive mind and Overmind

Ans: (B)

16. Who according to Sri Aurobindo, is the father of ignorance ?

(A) Supermind

(B) Overmind

(C) Illumined mind

(D) Intuitive mind

Ans: (B)

17. Who has propounded ultimate reality as supra-ethical ?

(A) Nietzsche

(B) Gandhi

(C) Sri Aurobindo

(D) K.C. Bhattacharya

Ans: (C)

18. What is the right sequence of triple process of evolution, according to Sri Aurobindo ?

(A) Heightening, Widening and Integration

(B) Widening, Heightening and Integration

(C) Integration, Heightening and Widening

(D) None of the above

Ans: (B)

19. According to M mamsa, the validity of knowledge is

(A) Intrinsic

(B) Extrinsic

(C) Both Intrinsic and Extrinsic

(D) Neither Intrinsic nor Extrinsic

Ans: (A)

20. According to Kumaril the relation of genes with individual is known as

(A) Identity indifference

(B) External relation

(C) Inseparable relation

(D) All the three

Ans: (A)

21. Match the following by using the code below :

Ans: (A)

22. Who has propounded that ‘Religion is not meant for empty belly’ ?

(A) Radhakrishnan

(B) Tagore

(C) Krishnamurti

(D) Vivekananda

Ans: (D)

23. Who has propounded that matter and spirit are the lowest and highest terms of the same existence ?

(A) Gandhi

(B) Sankara

(C) Tagore

(D) Sri Aurobindo

Ans: (D)

24. Match the List – I with List – II and choose correct answer from the code given below :

Ans: (A)

25. Who said that ‘Concepts without percepts are empty and percepts without concepts are blind’ ?

(A) Kant

(B) Locke

(C) Berkeley

(D) Spinoza

Ans: (A)

26. Which of the followings are considered as NOT primary qualities ? 

(A) Solidity and Extension

(B) Figure and Motion

(C) Rest and Number

(D) Colour and Sound

Ans: (D)

27. Consider the ‘Assertion’ (A) and  ‘Reason’ (R) and mark the correctoption in the light of ontological argument.

Assertion (A) : God exists as an absolutely perfect being.

Reason (R) : Perfection does not entail existence.

Codes :

(A) (A) and (R) both are true and (R) provides correct explanation of (A).

(B) (A) and (R) both are false and (R) does not provides correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false and (R) does not provide correct explanation of (A).

(D) (A) is false and (R), is true and (R) does not provide correct explanation of (A).

Ans: (C)

28. Choose the correct order of hierarchy of sciences according to Plato.

(A) Arithmetic, Geometry, Astronomy, Harmonics and Dialectics

(B) Dialectics, Arithmetic, Astronomy, Harmonics and Geometry

(C) Dialectics, Astronomy, Arithmetic, Geometry and Harmonics

(D) Arithmetic, Astronomy, Diabetics, Geometry and Harmonics

Ans: (A)

29. Which of the Philosophers noted below belong to Milesian School ? 

Make the correct code :

1. Thales

2. Anaximander 

3. Parmenides

4. Anaximanes

Codes :

(A) 2 and 3

(B) 1, 2 and 4

(C) 2 and 4

(D) All of the above

Ans: (B)

30. According to A.J. Ayer statements pertaining to ethics are

(A) Cognitive

(B) Non-Cognitive

(C) Analytic

(D) A-prior

Ans: (B)

31. Match the locus of the universal with its corresponding theory :

Ans: (B)

32. Which group of the elements mentioned below belongs to substance according to Aristotle ?

1. Universal

2. Qualities

3. Relations

4. An unknown substratum called matter by itself.

Codes :

(A) 1, 2 and 3

(B) only 1 and 3

(C) only 4

(D) all of the above

Ans: (D)

33. Which group of the Philosophers noted below belong to quantitative atomism ? Mark the correct code as given below :

1. Anaxagoras

2. Leucippus

3. Democritus

4. Empedocles

Codes :

(A) 1, 3 and 4

(B) only 3

(C) 2 and 3

(D) all of the above

Ans: (C)

34. The philosophical concept of God as the infinite and Boundless matter was first advocated by

(A) Aristotle

(B) Anaximander

(C) Anselm

(D) Heraclitus

Ans: (B)

35. Select the correct sequence of the Ancient Greek Philosophers mentioned below on the basis of their period

(A) Heraclitus, Pythagoras, Democritus, Parmenides 

(B) Democritus, Heraclitus, Parmenides, Pythagoras

(C) Parmenides, Heraclitus, Pythagoras, Democritus

(D) Pythagoras, Parmenides, Heraclitus, Democritus

Ans: (D)

36. The theory ‘Ghost in Machine’ is related to

(A) Official doctrine of mind

(B) Theory of Life and Death

(C) Spiritual theory of mind

(D) Mysticism

Ans: (A)

37. Read undernoted sentences carefully and mark the correct option as given below :

Sentences :

I. Hume makes difference between sensation and perception.

II. Hume is an idealist 

III. Hume is an idealist, but emparacist too.

IV. Hume is sceptic and a rationalist too

Options :

(A) I and II are false, but III and IV are true.

(B) I and II are true, but III and IV are false

(C) All but I is true. 

(D) All but I is false.

Ans: (D)

38. What are the three aspects of ‘Care’ according to Heidegger ?

(A) Facticity, Possibility, Falleness

(B) Facticity, Attention, Discipline

(C) Discipline, Falleness, Possiblity

(D) Attention, Facticity, Falleness

Ans: (A)

39. According to pragmatic theory of Truth

(A) Truth is a system of beliefs and it must not disagree with real.

(B) Truth must be a copy of Reality and it must not disagree with Reality.

(C) Truth must not disagree with reality and it must have workability.

(D) An idea is true if it works and if it is a copy of reality.

Ans: (C)

40. Match List – I with List – II and  mark the correct option as given below :

Ans: (A)

41. Examine given ‘A’ (Assertion) and ‘R’ (Reason) and mark correct option as given below :

Assertion (A) : According to Berkeley there is no difference in Primary and Secondary qualities.

Reason (R) : Russell holds that General propositions are never existential.

Options : 

(A) (A) and (R) both are true and (R) provides a correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) does not provide correct explanation of (A).

(C) (A) and (R) both are false, but (R) provides correct explanation to (A).

(D) (A) is true and (R) is false, but (R) provides a correct explanation of (A).

Ans: (B)

42. According to Kant, the two a priori forms of sensibility are

(A) World and Soul

(B) Soul and God

(C) World and God

(D) Space and Time

Ans: (D)

43. Which one of the following pairs is correctly matched ?

(A) Wittgenstein – Philosophy and Analysis

(B) C.S. Pierce – Critical Philosophy

(C) Husserl – Meaning and Use

(D) G.E. Moore – Refutation of Idealism

Ans: (D)

44. Ramanuja’s satkhyati is also known as

(A) Anirvacaniya Khyati

(B) Akhyati

(C) Sadasat Khyati

(D) Yathartha Khyati

Ans: (D)

45. The view that ‘language has multiple functions to perform’ is related to

(A) Picture theory of meaning 

(B) Use theory of meaning

(C) Both (A) and (B)

(D) Neither (A) nor (B)

Ans: (B)

46. According to Carvaka anumana cannot be accepted as a source of knowledge because

(A) There is no necessary relation between Pak a and Sadhya

(B) There is doubt regarding the knowledge of Pak a

(C) Vyapti cannot be established 

(D) None of the above

Ans: (C)

47. Who propounds ‘Bhakti’ as the main thesis of Gita ?

(A) Sankara

(B) Ramanuja

(C) Lokmanya Tilak

(D) Gandhi

Ans: (B)

48. Apohavada in Buddhism leads to the development of

(A) Nominalism

(B) Conceptualism

(C) Realism

(D) Pragmatism

Ans: (A)

49. According to Russell, which are of the following have meaning of their own ?

(A) Proper names

(B) Definite Descriptions

(C) Indefinite Descriptions

(D) Both (A) and (C)

Ans: (A)

50. Russell said that his doctrine of logical Atomism is derived from the writings of

(A) Schlick

(B) Carnap

(C) Frege

(D) Wittgenstein

Ans: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...