UGC NET Exam June 2014 Psychology Paper-2 Question Paper With Answer Key

PSYCHOLOGY

Paper – II

Note : This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. Autonomic Nervous System is concerned with the regulation of ________.

I. Smooth muscles

II. Skeletal muscles

III. Cardiac muscles

IV. Glands

Codes :

(A) I and II

(B) I, II, III

(C) I, III, IV

(D) I, II, III, IV

Ans: (C)

2. What would be the total number of pairs in a study scaling the twelve attitude items by the method of paired comparison ?

(A) 132

(B) 72

(C) 66

(D) 60

Ans: (C)

3. Match List – I and List – II and indicate your response by choosing the codes given below :

Ans: (A)

4. Match List – I and List – II and indicate your answer with the help of codes given below :

Ans: (C)

5. Read each of the following two statements Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using
the codes given below :

Assertion (A) : The level at which we first categorize an object is the basic in the hierarchy of concepts.

Reason (R) : Concepts are related to one another.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false. 

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (B)

6. Which set of processes is involved in storing of information in long-term memory ?

1. Chunking

2. Long term potentiation

3. Consolidation

4. Monitoring

Codes :

(A) 2 and 3

(B) 1, 2 and 4

(C) 3 and 4

(D) 1, 3 and 4

Ans: (A)

7. An oil painting itself can include all of the following cues to depth perception except :

(A) Linear Perspective

(B) Retinal Disparity

(C) Texture Gradient

(D) Relative Image Size

Ans: (B)

8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your
answer using the code given below : 

Assertion (A) : Everyday people face situations wherein they have to choose one alternative to the exclusion of others and they make use of the concurrent schedules of reinforcement effectively.

Reason (R) : The matching law suggests that we choose between response alternatives in such a way so as to maximize the reinforcement we receive from the chosen alternative.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false. 

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (A)

9. Which of the following is/are example/s of continuous organismic variable ?

1. Gender

2. Heart beats per minute

3. Trials required to learn a list of CVC trigrams

4. Intelligence

Codes :

(A) 1 only

(B) 4 only

(C) 2 & 4 only

(D) 2, 3 & 4 only

Ans: (C)

10. Arrange the following in correct sequence through which the sound waves reach the receptors :

I. Oval window

II. Incus

III. Stapes

IV. Malleus

V. Tympanic membrane

Codes :

(A) V, IV, II, III, I

(B) V, IV, III, II, I

(C) V, IV, I, III, II

(D) V, III, II, IV, I

Ans: (A)

11. Arrange the following into correct sequence as per James-Lange theory :

I. Emotion producing situation

II. Feeling of emotion

III. Elicitation of emotional responses

IV. The brain receives sensory feedback from the muscles and other organs.

Codes :

(A) I, II, III, IV

(B) I, IV, II, III

(C) II, III, IV, I

(D) I, III, IV, II

Ans: (D)

12. Read each of the following two statements Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using
the codes given below :

Assertion (A) : Ego defense mechanisms help to protect the person from overwhelming anxiety.

Reason (R) : Major psychodynamic functions of anxiety are to help the individual avoid conscious recognition of
acceptable instinctual impulses and to allow impulse qualification only indirectly.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (C)

13. Continuum of “Birth Weight” is the basis of studying

(A) the effect of biological factors on intellectual development

(B) the effect of genetics on intellectual development 

(C) the effect of genetic and sociocultural factors on intellectual development

(D) the effect of biological and socio-cultural factors on intellectual development.

Ans: (A)

14. Which of the following are methods of solving problems ?

1. Trial and error

2. Mental set

3. Algorithm

4. Heuristics

5. Functional Fixedness

Codes :

(A) 1, 2 & 3

(B) 1, 4 & 5

(C) 1, 3 & 4

(D) 3, 4 & 5

Ans: (C)

15. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Indicate your
answer using the code given below : 

Assertion (A) : In a memory experiment participants were found to use both verbal and visual encoding while
performing the given task.

Reason (R) : Episodic buffer, a component of working memory, is used to integrate and to store briefly the information from phonological loop and visuospatial sketch-pad.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (A)

16. Put the steps involved in observational learning in sequence of its occurrence :

I. Reproduction

II. Attention

III. Motivation for later use

IV. Retention

(A) IV, II, I, III

(B) I, IV, III, II

(C) II, IV, I, III

(D) III, I, II, IV

Ans: (C)

17. Which set of following conditions indicate failure of recognition ?

1. Associative agnosia

2. Constructional apraxia

3. Prosopagnosia

4. Pure Alexia

5. Ataxia

Codes :

(A) 1, 2 and 5

(B) 2, 3 and 4

(C) 1, 3 and 4

(D) 2, 3 and 5

Ans: (C)

18. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : A positive charge applied to the inside of the membrane of the neuron produced depolarization.

Reason (R) : Inside of the membrane was positively charged. In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is correct.

Ans: (C)

19. What would be the degrees of freedom for a chi-square based on 4 × 5 contingency table ?

(A) 5

(B) 9

(C) 12

(D) 20

Ans: (C)

20. Which one of the following events is critical for the development of internal sex organs in males during 3rd month of gestation ?

(A) Activation of ‘sry gene’

(B) Presence of antimullerian hormone

(C) Presence of dihydrotestosterone

(D) Development of testes

Ans: (B)

21. Children of affluent and educated parents tend to score higher on tests of ability than children of parents 
living in poverty and who are not well educated. This relationship between socio-economic status and scores on ability tests is because of :

1. genetic differences in ability between different sociol classes.

2. differences in the adequacy of the biological and environmental factors in nutrition and health care.

3. differences in the cultural and learning experiences provided for children from different social classes.

Codes :

(A) 1 and 3

(B) 2 and 3

(C) 1 and 2

(D) 1, 2 and 3

Ans: (D)

22. In reasoning when the premises are true, ________ cannot be false.

(A) Conclusion

(B) Argument

(C) Thoughts

(D) Propositions

Ans: (A)

23. Arrange the following stages of memory in order of their occurrence :

I. Chunking

II. Sensory register

III. Consolidation

IV. Elaborative rehearsal

V. Selective attention

Codes :

(A) V, II, I, IV, III

(B) III, II, V, I, IV

(C) I, V, II, IV, III

(D) II, I, V, III, IV

Ans: (A)

24. Arjun gets annoyed when his mother nags him to do his homework. When he finally does it, his mother stops
nagging. Now he does the homework without any nagging. Here ‘nagging’ has served as a

(A) Punishment by application

(B) Positive reinforcement

(C) Negative reinforcement

(D) Punishment by removal

Ans: (C)

25. Given below are the two statements Assertion (A) and Reason (R). Indicate your answer using the codes given
below :

Assertion (A) : Larger the image of an object on the retina, the closer it is judged to be. In addition, if an object is larger than other objects, it is often perceived as closer.

Reason (R) : Retinal disparity provides an important cue for depth perception.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false. 

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (B)

26. Which of the following cells do produce myelin in the Central Nervous System ?

(A) Schwann cells

(B) Astrocytes

(C) Microglia

(D) Oligodendrocytes

Ans: (D)

27. After the general election in a country, a social psychologist interviewed 200 voters to study their attitudes towards the winning party.

This is an example of

(A) Field experiment

(B) Attitude change experiment

(C) Correlational study

(D) Ex post-facto research

Ans: (D)

28. Read each of the following two statements Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using
the codes given below :

Assertion (A) : Low levels of serotonin release are associated with aggression and other forms of antisocial behaviour.

Reason (R) : Serotonergic neurons play an inhibitory role in human aggression.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (A)

29. Constructive Alternativism refers to :

(A) A person’s mental processes are psychologically channelised by the ways in which he anticipates events.

(B) All present interpretations of the universe are subject to revision or replacement.

(C) It is a category of thought by which the individual construes or interprets his personal world of experience.

(D) It is a process by which a person predicts and controls personal experiences by construing their replications.

Ans: (B)

30. Which of the following is not a consequence of Spearman’s theory ?

(A) The correlation between different measures of intelligence will be positive.

(B) The correlation between two measures of intelligence will be equal to r1g × r2g, where 1 and 2 represent the two different measures and g represents general factor.

(C) The correlation between two measures of intelligence will be equal to r1g + r2g, where 1 and 2 represent the two different measures and g represents general factor.

(D) The law of tetrad difference will hold for four measures of intelligence

Ans: (C)

31. A test involves presenting a pair of words like FATHER-DAUGHTER and the subject is required to list as many ways in which the pair is related. In this measure which of the abilities are given by Guilford ?

(A) Divergent production of symbolic relations.

(B) Divergent production of semantic relations.

(C) Convergent production of symbolic relations.

(D) Divergent production of semantic systems.

Ans: (B)

32. Match List – I and List – II and indicate your answer with the help of codes given below :

Ans: (B)

33. Match List – I and List – II and indicate your answer with the help of codes given below :

Ans: (D)

34. After several visits to the doctor for chemotherapy, Anita finds that she begins to feel nauseous just sitting in
the waiting room. According to classical conditioning, Anita’s feeling of nausea in the absence of chemotherapy is

(A) an unconditioned stimulus

(B) an unconditioned response

(C) a conditioned stimulus

(D) a conditioned response

Ans: (D)

35. Which of the following do not belong to laws of perceptual grouping ?

I. Law of figure and ground 

II. Law of good continuation

III. Law of common fate

IV. Law of closure

V. Law of proximity

Codes :

(A) I and V

(B) II and IV

(C) III and V

(D) I and III

Ans: (D)

36. Match List – I and List – II and indicate your answer with the help of codes given below :

Ans: (B)

37. Read the following two statements, the first labelled as Assertion (A) and the second labelled as Reason (R). Indicate your answer using the codes given below the statements :

Assertion (A) : Non-equivalent control groups are often encountered in quasi-experimental studies, as compared to experimental studies.

Reason (R) : In quasi-experimental studies, as compared to experimental studies, secondary variance is less efficiently controlled.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false. 

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (B)

38. Self determination theory (humanistic view of motivation) focuses on which of the following needs ?

I. Autonomy

II. Competence

III. Esteem

IV. Self-actualization

V. Relatedness

Codes :

(A) I, III and IV

(B) II, IV and V

(C) I, II and V

(D) III, IV and V

Ans: (C)

39. What is an Ipsative test ?

(A) For an individual examinee, the high scores on some sub-scales are accompanied by low scores on other sub-scales.

(B) A test that measures one or more clearly defined but relatively heterogeneous segments of ability.

(C) A test in which the average of the sub-scales is always the same for every examinee. 

(D) A test which gives an estimate of how much of the total variance in a given trait is due to genuine factors.

Ans: (C)

40. Which of the following are correct for self-concept ?

1. Self-concept includes not only one’s perceptions of what one is like but also what one thinks one ought to be.

2. Self-concept follows the general laws and principles of perception established in experimental psychology.

3. Self-concept represents an organised, coherent and integrated pattern of self related perceptions.

4. Development of self-concept follows a specific time table of critical stages.

(A) 1, 3 and 4

(B) 2, 3 and 4

(C) 1, 2 and 4

(D) 1, 2 and 3

Ans: (D)

41. Which of the following is / are not a product in Guilford’s model ?

1. Convergent production

2. Divergent production

3. Transformation

4. Implication

Codes :

(A) 1 and 2

(B) 3 and 4

(C) 1, 2 and 3

(D) 1, 2 and 4

Ans: (A)

42. The process of expanding our level of awareness and allowing us to observe ourselves engaged in the problemsolving process is termed as :

(A) Representativeness Heuristic 

(B) Algorithm

(C) Anchoring – and – Adjustment Heuristic

(D) Metacognitive Processing

Ans: (D)

43. A network of associated facts and concepts that make out general knowledge of the world is referred to as

(A) Episodic memory

(B) Explicit memory

(C) Implicit memory

(D) Semantic memory

Ans: (D)

44. Match List – I and List – II and indicate your answer with the help of the codes given below :

Ans: (B)

45. Phi phenomena is the principle behind :

(A) illusion of brightness

(B) illusion of distance

(C) illusion of size

(D) illusion of movement

Ans: (D)

Instructions for Questions Nos. 46 to 50 Read the following paragraph and answer the five questions following it :

A psychologist wanted to develop a numerical ability test for the student population. She wrote eighty multiplechoice items, each item with five alternatives. The item analysis was carried out by finding discrimination index and item-remainder correlation for each item. Sixty items were retained in item analysis. The new version, with finally retained sixty items was administered to a new sample (N = 400) twice with a time gap of eight weeks. The test-retest correlation was found to be 0.22, significant at .01 level. The data obtained at the first administration of the sixty item version was also used for computing split-half reliability. The correlation between scores based on odd items and the scores based on even items was found to be 0.60. The split-half reliability coefficient was obtained after applying Spearman-Brown correction. The scores obtained by the students were correlated with their marks in Mathematics in their annual examination which took place three months after the data collection. The product-moment correlation of 0.6 was obtained between test scores and mathematics. Norms were developed for the test. The normative sample yielded a mean of 40 and standard deviation of 8. The data were found to be normally distributed. As norms, percentile ranks were obtained.

46. Which of the following correlation is suitable while computing item-remainder correlation in the above analysis ?

(A) Phi-coefficient

(B) Point-biserial correlation

(C) Spearman rank difference correlation

(D) Multiple correlation

Ans: (B)

47. What inference can you draw about the reliability of the text ?

(A) The test has unsatisfactory ‘testretest reliability’.

(B) The test has satisfactory testretest reliability.

(C) The test has satisfactory internal consistency and testretest reliability

(D) The rest has satisfactory testretest reliability but unsatisfactory internal consistency.

Ans: (A)

48. What would be the percentile rank for a score of 48 ?

(A) 16

(B) 60

(C) 68

(D) 84

Ans: (D)

49. What would be the split-half reliability coefficient after Spearman-Brown correction ?

(A) 0.40

(B) 0.60

(C) 0.75

(D) 0.90

Ans: (C)

50. What evidence has been obtained for the validity of the above test ?

(A) Satisfactory predictive validity

(B) Unsatisfactory predictive validity

(C) Satisfactory concurrent validity 

(D) Unsatisfactory concurrent validity

Ans: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...