Union Public Service Commission (UPSC) CDS Examination Held On February 2017, English Question Paper With Answer Key

Union Public Service Commission

Combined Defence Services Examination Held On February 2017

English

Directions (Qs. 1 to 22) : In this section, you have six short passages. After each passage, you will find some questions based on the passage. First, read a passage and answer the questions based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Passage – 1

      When Jonathan (the seagull) came, it was well after dark, and he floated in  moonlight on the surface of the ocean. His wings were ragged bars of lead, but the weight of failure was even heavier on his back. He wished, feebly, that the weight would be just en enough to drag him gently down to the bottom, and end it all. But soon he came back to normal. He pushed wearily away from the dark water and flew towards the land, grateful for what he had learned about work-saving low-altitude flying.

1. The word “wearily” means

(a)  tireless

(b)  exhausted

(c)  sadly

(d)  unconscious    

Answer: (b)

2. The seagull suffered because

(a)  he had tried to do something that other seagulls had not done.

(b)  probably he had been attacked by a stronger bird.

(c)  probably he had been attacked by some strong creature in the sea.

(d)  he had swooned and fallen into the water.

Answer: (a)

3. ‘His wings were ragged bars of lead’ means that

(a)  his wings were damaged and supported by bars of lead.

(b)  his wings were damaged and therefore very heavy.

(c)  he had rags and bars of lead on his wings.

(d)  his wings were broken like pieces of lead.

Answer: (b)

4. The lesson that h e head learnt that day was about

(a)  not fighting with stronger birds.

(b)  flying carrying bars of lead on his wings.

(c)  diving too deep into the sea.

(d)  flying at low altitudes.

Answer: (d)

Passage – 2

Vacationing on a motorcycle, you see things in a way that is completely different from any other. In a car you are always in a compartment, and because you are  used to it you do not realize that through that car window everything you see is just m ore TV. You are a passive observer and it is all moving by you boringly in a frame. On a motorcycle, however, the frame is gone. You are completely in contact with it all. You are in the scene, not just watching it anymore, and the sense of presence is overwhelming.

5. The writer likes travelling on the motorcycle. What is the most likely reason for this?

(a)  The motorcycle has no windows.

(b)  The motorcycle does not go as fast as a car.

(c)  As the traveler is used to cars, travelling by motorcycle is a change.

(d)  Travelling by motorcycle, the writer feels that he is p art of the scenery.

Answer: (d)

6. Which of the following statements is closest to the truth?

(a)  The writer does not like TV as it gives a narrow view of things.

(b)  The writer likes TV but he does not like watching it from car windows.

(c)  The writer does not like TV because the picture is in a frame.

(d)  The writer does not like TV because the programmes are boring.

Answer: (c)

7. “In a car you are always in a compartment, and because you are used to it you do not realize that ………. .” In this sentence, ‘it’ refers to

(a)  travelling in a car.

(b)  always being in a compartment, e.g. one’s room, office.

(c)  seeing the scenery through the window frame.

(d)  seeing so much TV at home.

Answer: (c)

8. In the last sentence, the writer talks of a ‘sense of presence’. He is referring to the presence of

(a)  his own self as part of the scene.

(b)  the time that is now passing.

(c)  the scene and the beauty.

(d)  senses with which one feels.

Answer: (a)

9. The word ‘overwhelming’ means

(a)  very strong

(b)  unavoidable

(c)  interesting

(d)  humorous

Answer: (a)

Passage-3

I was lying down in a dark, lonely compartment of the speeding train, trying to sleep. But, quite unusually, sleep eluded me. A vague uneasiness gripped me. It was pitch dark outside. A few pints of light flashed by as we sped through a small station and in the dim light I thought I saw a hand gripping the bars of my window. Once gain the train was swallowed up by the impenetrable darkness. My heart pounded. My mouth was parched. I could not get up. I do not know how long I remained thus before the train began to slow down. The reassuring bright lights of the station we were entering revealed no intruder. I breathed again.

10. The narrator could not sleep because

(a)  he usually found it difficult to fall asleep.

(b)  he could not find a place to lie down.

(c)  he was disturbed by some unspecified thoughts.

(d)  the people near him were disturbing him.

Answer: (c)

11. In the dim light he saw

(a)  someone trying to climb into the train.

(b)  someone clinging to the bars of the window.

(c)  someone was attempting to steal his bag.

(d)  someone standing outside the window.

Answer: (a)

12. Which of the following words best describes the condition of the traveller?

(a)  Cautious

(b)  Imaginative

(c)  Observant

(d)  Nervous

Answer: (d)

Passage-4

I was abruptly awakened by a noisy scuffle. The sun, a mere fringe over the horizon, immediately chased away the grey half-darkness. I was too sleepy to notice what was happening. Yuri was rolling over on the ground. I ran up to him but was struck dumb. With his right hand he was holding a cobra by the neck. Two sharp fangs showed from its jaws. The battle was over in a few minutes. A hollow hissing and convulsive jerks were then only reminders of a just-ended tussle. The catcher half-opened the lid of the box and calmly put the quarry in.

13. When the writer saw Yuri holding a cobra by the neck, he was ‘struck dumb’. This means that he was

(a)  extremely delighted.

(b)  very much helpless.

(c)  rather surprised.

(d)  absolutely shocked.

Answer: (d)

14. From the passage, Yuri appears to be a man who is

(a)  calm and courageous.

(b)  cunning and crafty.

(c)  noisy and dangerous.

(d)  active and jumpy.

Answer: (a)

15. With reference to the passage, the following assumptions have been made:

1. The incident took place early in the morning.

2. Yuri threw the snake away.

Which of these assumptions is/are correct?

(a)  1 only

(b)  2 only

(c)  Both 1 and 2

(d)  Neither 1 nor 2

Answer: (a)

Passage-5

Urbanisation and inustrialisation have often resulted in whole areas of forests being cleared to gain new land and to obtain timber for the various building projects. Large areas of fields and forests  have disappeared to make way for concrete jungles many of which are fitted with huge plants and chimney stacks. Industrial growth has necessitated the increased demand for fuel oil to run the machines and in doing so produces industrial gases and fumes which belch through the chimney and pollute the atmosphere. The most evident elements in the contamination of the atmosphere are dust, sulphur dioxide, carbon monoxide and nitrous oxide.

16. The writer expresses the belief that

(a)  there is plenty of scope for further industrialisation.

(b)  unplanned growth of industry has done more harm than good.

(c)  the change from rural to urban growth is a change for the better.

(d)  the timber obtained from the forests has been beneficially used.

Answer: (b)

17. The effect on forest areas produced by the activity described in the first sentence is called

(a)  devastation

(b)  deforestation

(c)  disfiguration

(d)  devaluation

Answer: (b)

18. The results of industrial development, according to the writer, are

(a)  urbanisation.

(b)  no shortage of fuel oil.

(c)  greater availability of domestic gas.

(d)  greater fuel consumption and pollution.

Answer: (d)

19. The phrase ‘concrete jungle’ in the paragraph refers to the factories and houses built as a result of urbanisation and industrialisation. This phrase suggests that the author

(a)  regrets that fields and forests have been replaced by city buildings.

(b)  believes that too much cement has been used in building factories.

(c)  disapproves of modern industrial expansion.

(d)  would like to go back to life in the jungle.

Answer: (a)

Passage – 6

I must say a word about the Eiffel Tower. I do not know what purpose it serves today. But I then heard it greatly disparaged as well as praised. I remember that Tolstoy was the chief among those who disparaged it. He said that the Eiffel Tower was a monument of man’s folly, not of his wisdom. Tobacco, he argued, was the worst of all intoxicants, inasmuch as a man addicted to it was tempted to commit crimes which a drunkard never dared to do; liquor made a man mad, but tobacco clouded his intellect and made him build castles in the air. The Eiffel Tower was one of the creations of a man under such influence. There is no art about the Eiffel Tower. In no way can it be said to have contributed to the real beauty of the Exhibition. Men flocked to see it and ascended it as it was a novelty and of unique dimensions. It was the toy of the Exhibition. So long as we are children we are attracted by toys, and the Tower was a good demonstration of the fact that we are children attracted by trinkets. That may be claimed to be the purpose served by the Eiffel Tower.

20. Why did Tolstoy disparage Eiffel Tower?

1. Man was foolish to build it.

2. Huge man-made structures did not appeal to him.

3. Men flocked to see it.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)  1 only

(b)  1 and 2 only

(c)  1 and 3 only

(d)  2 and 3 only

Answer: (b)

21. Why did Tolstoy believe that tobacco was the worst of all intoxicants?

(a)  Man lost his intellectual abilities under the influence of tobacco.

(b)  Tobacco kept man in a state of inebriation.

(c)  People who commit crimes are invariably addicted to tobacco.

(d)  Statements (a) and (b) above are correct in this context.

Answer: (a)

22. Why did men flock to the Eiffel Tower?

(a)  Men were attracted to the castles built in the air.

(b)  Men lost their wisdom under the influence of intoxicants.

(c)  Men were attracted to childish things.

(d)  Men were attracted to things of no value.

Answer: (c)

FILL IN THE BLANKS

Directions (Qs. 23 to 32): In this section, each of the following sentences has a blank space an four words are given below it. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space.

23. In this University, there is no ______ for awarding scholarships on the basis of merit in examination alone.

(a)  precedent

(b)  opportunity

(c)  chance

(d)  possibility

Answer: (a)

24. Can you pay ______ all these articles?

(a)  out

(b)  of

(c)  for

(d)  off

Answer: (c)

25. He may not come, but we’ll get ready in case he_______.

(a)  may

(b)  will

(c)  shall

(d)  does

Answer: (d)

26. He is quite __________; you can never count on him in matters of secrecy.

(a)  unjust

(b)  unbearable

(c)  inefficient

(d)  unreliable

Answer: (d)

27. The Governor will ________ the oath of office to the thirty-five new ministers at 9.30 p.m. tomorrow.

(a)  confer

(b)  present

(c)  execute

(d)  administer

Answer: (d)

28. Most of the students have forgotten to bring their certificates; they will be _______ by the Principal for this reason.

(a)  reproached

(b)  abused

(c)  accused

(d)  reprimanded

Answer: (d)

29. The consequences of economic growth have now _______ to the lowest level.

(a)  drawn

(b)  slipped

(c)  percolated

(d)  crept

Answer: (c)

30. Ramsay did not know whether Miss Jane knew ________.

(a)  swimming

(b)  to swim

(c)  how to swim

(d)  how to swimming

Answer: (c)

31. He ____________ the role of the organisation in creating environmental awareness among the people.

(a)  collaborated

(b)  commanded

(c)  contrasted

(d)  commended     

Answer: (d)

32. We should give everyone training in citizenship but we have _______ this aspect till now.

(a)  denied

(b)  neglected

(c)  refused

(d)  disallowed

Answer: (b)

ORDERING OF WORDS IN A SENTENCE

Directions (Qs. 33 to 52) : In each of the items in this section, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labeled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and select your answer accordingly.

33. he (P)/ almost (Q) / planned the entire strategy of operation (R)/ single-handed (S)

The correct sequence should be :

(a)  RSPQ

(b)  PRQS

(c)  SQRP

(d)  QPSR

Answer: (b)

34. it is a fact that rice is one of the most prolific (P) / than almost any other crop (Q)/ yielding a greater return per acre (R) of food crops (S)

The correct sequence should be :

(a)  SRQP

(b)  RPSQ

(c)  QRSP

(d)  PSRQ

Answer: (d)

35. up to the end of the eighteenth century, not only because it was often fatal, (P) / smallpox was a particularly dreaded disease, (Q) / but also because those who recovered (R) / were permanently disfigured (S)

The correct sequence should be:

(a)  PQRS

(b)  QRSP

(c)  PRSQ

(d)  QPRS

Answer: (d)

36. a person bitten by a rabid dog (P) / would be seized by violent symptoms (Q) / after an incubation period of a month or two (R) / and die an agonizing death (S)

The correct sequence should be :

(a)  PRSQ

(b)  SRQP

(c)  PRQS

(d)  PQRS

Answer: (d)

37. The traveler, sat down (P) / to rest (Q) / by the roadside (R) / being weary (S)

The correct sequence should  be :

(a)  PQRS

(b)  RSPQ

(c)  SPQR

(d)  RPQS

Answer: (c)

38. the house was (P) / away (Q) / with liveliest member (R) / gloomy (S)

The correct sequence should be :

(a)  PQRS

(b)  PSRQ

(c)  RSPQ

(d)  QRPS

Answer: (b)

39. he was a tiny man (P) /with a sprightly walk (Q) / tall (R) / barely five feet (S)

The correct sequence should be :

(a)  RSQP

(b)  SRQP

(c)  QSPR

(d)  PSRQ

Answer: (d)

40. rules and regulations (P) / he cheerfully ignored its demands (Q) / a life of  (R) /  unaccustomed to (S)

The correct sequence should be :

(a)  PQRS

(b)  QRPS

(c)  SRPQ

(d)  QSRP

Answer: (c)

41. The man for a moment, (P) / looked at me (Q) / and thus emptied my pockets (R) / turned me upside down (S)

The correct sequence should be :

(a)  PQRS

(b)  QPRS

(c)  QPSR

(d)  PQSR

Answer: (c)

42. The lady today(P) / is visiting (Q) / us (R) / be recognizsing (S)

The correct sequence should  be :

(a)  RQPS

(b)  PRQS

(c)  QRPS

(d)  SQRP

Answer: (d)

43. Animals are able to measure (P) / the passing of the seasons (Q) / changes in day-length (R) / by recoginising (S)

The correct sequence should be :

(a)  PQSR

(b)  SQPR

(c)  PRSQ     

(d)  SRPQ

Answer: (c)

44. May people inaudible to others (P) / in the ears or head (Q) / suffer persistent noises  (R) / with hearing problems (S)

The correct sequence should be :

(a)  RQSP

(b)  PSQR

(c)  SRQP

(d)  RSQP

Answer: (c)

45. Researchers found that allergic reactions are brought about (P) / in the bloodstream (Q) /  in the 1940s  (R) / by the liberations of small quantities of a substance called histamine (S)

The correct sequence should be :

(a)  RPSQ

(b)  QRPS

(c)  RQSP

(d)  PSQR

Answer: (a)

46. Attempts at transplanting other organs, but that which most caught the public fancy (P) / was the heart transplant (Q) / such as the lungs or the liver,  (R) / have been made (S)

The correct sequence should be :

(a)  SRQP

(b)  RSPQ

(c)  RPSQ

(d)  QRPS

Answer: (b)

47. sports cars (P) / appeal (Q) / to some motorists only  (R) / with noisy exhausts (S)

The correct sequence should be :

(a)  RQSP

(b)  PSQR

(c)  RSPQ

(d)  PQSR

Answer: (b)

48. Friendship has its place in (P) / truth and justice (Q) / but it cannot override  (R) / life, (S)

The correct sequence should be :

(a)  PQRS

(b)  RSPQ

(c)  PSRQ

(d)  RQPS

Answer: (c)

49. the workaholic often (P) / becomes a prisoner of success (Q) / inadvertently (R) / reaping greater and greater rewards  (S)

The correct sequence should be :

(a)  SPRQ

(b)  SPQR

(c)  RPSQ

(d)  PQRS

Answer: (d)

50. the school masters and the professors tend to believe (P) / that innate intelligence is a quality (Q) / but that you can’t do much about it except measure it (R) / which varies very greatly from one individual to another (S)

The correct sequence should be :

(a)  PSQR

(b)  PRSQ

(c)  PQSR

(d)  QSRP

Answer: (c)

51. People do not realise (P) / that modern society (Q) / who object to driver education (R) / is built around the automobile (S)

The correct sequence should be :

(a)  RPQS

(b)  QRSP

(c)  RSPQ

(d)  SPQR

Answer: (a)

52. with an idea to reach the deprived child (P) /by the United Nations Organisation (Q) / the year 1979 has been declared as (R) / the International Year of the Child (S)

The correct sequence should be :

(a)  PQRS

(b)  PSQR

(c)  PRSQ

(d)  RSPQ

Answer: (c)

ORDERING OF SENTENCES

Directions (Qs. 53 to 72) : In this section each item consists of six sentences of a passage. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labeled P, Q R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and select your response accordingly.

53. S1: According to the legend it was during a famine in China many thousands of years ago that rice first came into the lives of the Asians.

S6: And the little gathered a harvest of rice.

P: The golden sunbeams dropped through the meshes and transformed themselves into golden grains.

Q: A little girl went fishing.

R: But instead of catching fish she netted the King of Frogs

S: The King told her to hold out the net to the sun beams while h e sang a magic song.

The proper sequence should be :

(a)  PSQR

(b)  RPSQ

(c)  QRSP

(d)  PQSR

Answer: (c)

54. S1: Ramu was in a great hurry.

S6: Fortunately, it wasn’t a very serious one.

P: As a result of this carelessness, the met with an accident.

Q: The examination was to begin in five minutes time.

R: He just rushed across the road.

S: So he forgot to look to the left of right as he always did.

The proper sequence should be :

(a)  RQSP

(b)  SRPQ

(c)  RSPQ

(d)  QSRP

Answer: (a)

55. S1: Chandran was terribly angry.

S6: Saro ran screaming.

P: His pen was in her hand and Chandan rushed at her.

Q: Just then his sister, Saro, appeared at the door-step.

R: His pen was missing from the place where he had left it.

S: He thought it was lost.

The proper sequence should be:

(a)  PRSQ

(b)  RSQP

(c)  PSQR

(d)  SQPR

Answer: (b)

56. S1: One fine morning, I heard a sound of fire engines with loud alarm bells.

S6: It was a terrible scene, as huge flames of fire were coming out of the house.

P: I thought, perhaps a house was on fire.

Q: They were regulating the crowd.

R: The policemen were standing around a big house.

S: I immediately rushed out to see what was happening.

The proper sequence should be :

(a)  PQRS

(b)  RSQP

(c)  SRPQ

(d)  PSRQ

Answer: (d)

57. S1: The sun-dried stalks of rice had caught fire and burst into flames.

S6: Even those who were too feeble too keep up with the first rush were on their feet, eager to join the fire-fighters.

P: Then came most of the holder people, and mothers with babies at their backs.

Q: And all the active women and girls followed them to assist them in fighting the fire.

R: All the young men and boys were soon on the spot.

S: Staring wildly at the blazing rice, the people of the village ran to extinguish the fire.

The proper sequence should be :

(a)  PSQR

(b)  QPRS

(c)  SRPQ

(d)  SRQP

Answer: (d)

58. S1: People’s fear of snakes seems to be based on a series of misconceptions.

S6: Yet people will insist that they cannot touch a snake because of its sliminess.

P: The most common one is the conviction that all these creatures are poisonous.

Q: Another very popular idea is that these reptiles are slimy to touch.

R: Snakes are really dry and cold; not slimy like a wet cake of soap but rather like a crocodile-skin handbag to the touch.

S: In fact, the non-poisonous ones outnumber the poisonous ones by about ten to one.

The proper sequence should be :

(a)  RQPS

(b)  PRQS

(c)  PSQR

(d)  RQSP

Answer: (c)

59. S1: The first great discovery that man probably made was that of fire.

S6: The animals were not clever enough to learn anything from this.

P: Fires sometimes occur by themselves in the forests perhaps by rubbing together of flints or something else.

Q: We light a fire now by a match.

R: In olden times fires were made by striking two flints against each other till a spark came for setting fire to a dry thing.

S: But matches are quite recent things.

The proper sequence should be:

(a)  PRSQ

(b)  QSPR

(c)  PQSR

(d)  RPQS

Answer: (b)

60. S1: A common disease of the eye is conjunctivitis or ‘pink eye’, which often occurs in schoolchildren.

S6: Students with this condition should be sent to the doctor.

P: This disease spreads rapidly among schoolchildren.

Q: A white discharge also appears in the corners of the eyes.

R: One or both eyeballs turn quite red and have a feeling of irritation.

S: This discharge forms a crust which can often be seen in the morning after the eyes have been shut all night.

The proper sequence should be:

(a)  PSQR

(b)  RSQP

(c)  RQSP

(d)  QSRP

Answer: (c)

61. S1: My office sent a message with a terrific urgency asking me to return.

S6: It was the evening before I could sit and write to my parents that I would join them soon.

P: I immediately sent a message requesting a few days of grace as I had to book the return ticket and attend sundry matters before winding up my establishment here.

Q: On the way, I went to the laundry and made sure I would get my clothes in time.

R: Then I rushed to the bank collected all my money and made reservations for my return journey.

S: From the shop next to it, I bought a strong box to dump my books and other odd articles so t hat I could send them away in advance.

The p roper sequence should be :

(a)  QRSP

(b)  RQPS

(c)  SPQR

(d)  PRQS

Answer: (d)

62. S1: Harsten’s theory was that plants definitely react to music.

S6: He found that this plant grew faster and 70 percent taller than the other plant.

P: In his experiment, he used two banana plants.

Q: The music was in fact a high-patched humming sound.

R: He gave both plants the same light, heat and water.

S: But for about an hour a day, one of the plants listened to some music.

The proper sequence should be:

(a)  QSRP

(b)  PQRS

(c)  PRSQ

(d)  QRPS

Answer: (c)

63. S1: Some students may feel that fast readers do not understand as much as slow readers.

S6: This statement, however, needs to be made with caution.

P: Some slow readers will have good comprehension and others poor.

Q: A quick glance at the scores will show that fast readers sometimes have very good comprehension and sometime poor.

R: This fallacy can easily be disproved when you give the first reading test in a class.

S: In short, there is little relation between reading speed and comprehension.

The proper sequence should be :

(a)  RQPS

(b)  SQRP

(c)  PQRS

(d)  QSRP

Answer: (a)

64. S1: There isn’t a cricketer worth his salt who does not aspire for captaincy.

S6: It is against this background that any emotions surrounding the captaincy should be viewed.

P: Even parents are proud when their sons become the captain.

Q: At the lower levels, it is the best player who gets to lead the team.

R: In cricket, the greatest honour any player can get is the captaincy.

S: Right from their school days, boys dream of leading the team.

The proper sequence should be :

(a)  PQRS

(b)  SRQP

(c)  PQSR

(d)  SQPR

Answer: (d)

65. S1: Systematic and ceaseless efforts are being made to tap scientifically the abundant solar energy available in the country.

S6: Installation of solar thermal systems and devices has helped to save or generate energy to the extent of 350 kWh per annum.

P: These include cooking, water heating, water desalination, space heating, etc.

Q: A large number of applications in the area have already become commercial

R: Efforts are also afoot to develop economically viable solar collectors for high temperature applications.

S: A simple and common mode in solar energy utilization in solar thermal conversion.

The proper sequence should be :

(a)  QSRP

(b)  QPRS

(c)  SQPR

(d)  RQSP

Answer: (c)

66. S1: The houses in the Indus Valley were built of baked bricks.

S6: They led outside into covered sewers which ran down the side of the streets.

P: This staircase sometimes continued upwards on to the roof.

Q: Access to the upstairs rooms was by a narrow stone staircase at the back of the house.

R: The drains were built in the walls.

S: The houses had bathrooms and water closets, rubbish chutes and excellent drainage systems.

The p roper sequence should be :

(a)  SPQR

(b)  PSQR

(c)  QRPS

(d)  QPSR

Answer: (d)

67. S1: I remember, some years ago, the library of a famous divine and literary critic, who had died, being sold.

S6: Yet, he was a holy man and preached admirable sermons.

P: Multitudes of the books had the marks of libraries all over the country.

Q: It was a splendid library of rare books, chiefly concerned with seventeenth century writers.

R: Evidently, he was very possessive about the books he borrowed.

S: He had borrowed them and never found a convenient opportunity of returning them.

The proper sequence should be :

(a)  RPQS

(b)  QPSR

(c)  SPQR

(d)  PSRQ

Answer: (b)

68. S1: Of course, it is silly to try to overcome fears that keep us from destroying ourselves.

S6: The only fears you need to avoid are silly fears which prevent you from doing what you should od.

P: This is sensible.

Q: You wait until it is out of the way before crossing.

R: You need some fears to keep you from dong foolish things.

S: You are afraid of an automobile coming rapidly down the street you wish to cross.

The proper sequence should be :

(a)  PRSQ

(b)  RSQP

(c)  RPSQ

(d)  PQRS

Answer: (b)

69. S1: Nobody likes staying at home one a public holiday-especially if the weather is fine.

S6: It was very peaceful in the cool grass-until we heard bells ringing at the top of the hill.

P: We had brought plenty of food with us and we got it out of the car.

Q: The only difficulty was that millions of other people had the same idea.

R: Now everything was ready so we sat down near a path at the foot of a hill.

S: We moved out of the city slowly behind a long line of cars, but at last we came to a quiet country road and after some time, stopped at a lonely farm.

The proper sequence should be

(a)  PSQR

(b)  QSPR

(c)  PQRS

(d)  SPQR

Answer: (b)

70. S1: The teaching work for the term is over.

S6: For this, weekend trips do not suffice, and a longer stay is necessary.

P: That will end on October 13 and the Diwali vacation will begin from October 14.

Q: After I complete the assessment of examination papers, I plan to go and stay at our house in Lonavla for at least a week.

R: Next week the terminal examination beings.

S: There is a lot of repair work that needs to be carried out in the house.

The proper sequence should be :

(a)  SQRP

(b)  QSPR

(c)  RPSQ

(d)  RPQS

Answer: (d)

71. S1: A proposal to remove from circulation 5 paise cons has been given up by the Centre on advice from the Reserve Bank of India.

S6: It is, however, proposed to reduce the costs of minting these coins  by changing their metallic content.

P: The Government had been thinking of removing from circulation even the 10 paise coin.

Q: The cost of minting a 5 paise coin is said to be 7 paise while the cost of minting a 10 paise coin is 10.5 paise.

R: Moreover their removal would cause tremendous hardship to some people.

S: The RBI had opposed this saying that they figure largely in public transactions.

The proper sequence should be :

(a)  SRQP

(b)  QPSR

(c)  PSRQ

(d)  PQSR

Answer: (d)

72. S1: It is common knowledge that people go after different objects in the world to get happiness.

S6: He is conscious of the fact that happiness is within and not without.

P: The wise man with a properly attuned mind is happy with them, in spite of them and without them too.

Q: Can a condemned prisoner, awaiting execution on the morrow, relish food, however delicious?

R: But a little reflection will prove that in reality these sense-objects, by themselves, can never make a person happy.

S: It is folly to equate objects with happiness.

The proper sequence should be :

(a)  RQSP

(b)  SQRP

(c)  SPQR

(d)  RSQP

Answer: (a)

SPOTTING ERRORS

Directions (Qs. 73 to 98) : Each question in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and select your answer the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be (d).

73. I waited (a) / for her return (b) / with growing unease. (c) / No error. (d)

Answer: (c)

74. I do not understand why (a) / in spite of my best efforts to please him (b) / my boss is so angry at me. (c) / No error. (d)

Answer: (c)

75. Being a rainy day, (a) / we did not feel like going out or doing anything (b) / except playing chess in our room. (c) / No error. (d)

Answer: (a)

76. It is not difficult to believe that a man (a) / who has lived in this city for a long time (b) /he will never feel at home anywhere else in the world. (c) / No error.

Answer: (c)

77. Although we reached his house on time (a) / he was left (b) / for the airport. (c) / No error. (d)

Answer: (b)

78. If a thing (a) / is worth doing at all (b) / it is worth done well. (c) / No error.

Answer: (c)

79. All the boys (a) /returned back home (b) / well in time for lunch. (c) / No error. (d)

Answer: (b)

80. Tell me the name of (a) / a country where every citizen is law-abiding (b) / and no trouble is there. (c) / No error. (d)

Answer: (c)

81. Considering about these facts (a) / the principal has offered (b) / him a seat. (c) / No error. (d)

Answer: (a)

82. His friends feel that (a) / he will be suspended (b) / unless he does not report for duty immediately. (c) / No error. (d)

Answer: (c)

83. One of the most interesting feature of travel in Himachal Pradesh is (a) / the large number of traveller’s lodges (b) / provided by the State Government. (c) / No error. (d)

Answer: (a)

84. It (a) / was raining (b) / cats and dogs. (c) / No error. (d)

Answer: (d)

85. I prefer (a) / this book (b) / than that one. (c) / No error. (d)

Answer: (c)

86. Their belongings (a) / were lost (b) / in the fire. (c) / No error. (d)

Answer: (b)

87. Tell him to take (a) / another photograph (b) / of the group. (c) / No error. (d)

Answer: (d)

88. I courteously asked him (a) / where was he going (b) / but he did not reply. (c) / No error. (d)

Answer: (b)

89. The memoranda (a) / are (b) / on the table. (c) / No error. (d)

Answer: (d)

90. Nandita asked me (a) / if I was working (b) / hardly these days. (c) / No error. (d)

Answer: (c)

91. He couldn’t (a) / find (b) / an answer. (c) / No error. (d)

Answer: (d)

92. Whom you think (a) / will be dismissed (b) / first? (c) / No error. (d)

Answer: (a)

93. Of the many problems that confront the leaders of the world (a) / none are of grave consequence (b) / than the problem of saving the normal human race from extinction (c) / No error. (d)

Answer: (b)

94. All of them (a) / speak (b) / good English. (c) / No error. (d)

Answer: (c)

95. The peon (a) / has not sweeped (b) / the floor today. (c) / No error. (d)

Answer: (b)

96. Her parents (a) / has not permitted her (b) / to marry Sunil. (c) / No error. (d)

Answer: (b)

97. Emperor Ashoka (a) / have conquered Kalinga (b) / before he embraced Buddhism. (c) / No error. (d)

Answer: (b)

98. Every student (a) / should be asked (b) / to give their ideas on the subject. (c) / No error. (d)

Answer: (c)

SENTENCE IMPROVEMENT

Directions (Qs. 99 to 120): Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the  underlined part, select that part as your answer. If none of the substitutions improves the sentences, choose (d) as your answer.

99. Go north-east across the mountains till you will reach an island.

(a)  reached

(b)  reach

(c)  have reached

(d)  No improvement

Answer: (b)

100. It is hard these days to cope with the rising prices.

(a)  cope by

(b)  cope up with

(c)  to be coped with

(d)  No improvement

Answer: (d)

101. He took a loan of hundred rupees from me.

(a)  debt

(b)  demand

(c)  advance

(d)  No improvement

Answer: (d)

102. From the last five days it has been raining torrentially.

(a)  Since the last

(b)  For the last

(c)  Since last

(d)  No improvement

Answer: (b)

103. The teacher, along with her three children, were taken to hospital.

(a)  was taken

(b)  had taken

(c)  had being taken

(d)  No improvement

Answer: (a)

104. The Prime Minister had wide-ranging discussions on the international situation.

(a)  widely-ranged

(b)  wide-ranged

(c)  wide-range

(d)  No improvement

Answer: (d)

105. The man disappeared after he was rescuing a boy from drowning.

(a)  was rescued

(b)  has been rescued

(c)  had rescued

(d)  No improvement

Answer: (c)

106. I shall be obliged if you could grant me an interview.

(a)  give

(b)  allow

(c)  permit

(d)  No improvement

Answer: (a)

107. By 8.00 in the morning he wrote four letters to his friends.

(a)  had written

(b)  had been writing

(c)  was writing

(d)  No improvement

Answer: (a)

108. But for one witness the accused ought to have been sent to jail.

(a)  would have

(b)  had

(c)  should have

(d)  No improvement

Answer: (a)

109. He is now looking about a job.

(a)  for

(b)  after

(c)  into

(d)  No improvement

Answer: (a)

110. He did not abide with my decision.

(a)  to

(b)  by

(c)  for

(d)  No improvement

Answer: (b)

111. I was living in Chennai for ten years when I was a child.

(a)  had lived

(b)  lived

(c)  had been living

(d)  No improvement

Answer: (a)

112. I didn’t feel like going out yesterday, but on account of my son’s illness I had to go to the doctor.

(a)  have

(b)  might have

(c)  ought

(d)  No improvement

Answer: (d)

113. Your services are dispensed.

(a)  from

(b)  with

(c)  off

(d)  No improvement

Answer: (b)

114. I didn’t go to office because I was

(a)  felt

(b)  had become

(c)  had felt

(d)  No improvement

Answer: (d)

115. The angry neighbours never passed from each other without making rude remarks.

(a)  passed on

(b)  passed against

(c)  passed

(d)  No improvement

Answer: (c)

116. The chairman with the other members of the board are touring Europe these days.

(a)  have been on touring

(b)  is touring

(c)  have toured

(d)  No improvement

Answer: (b)

117. Mahatma Gandhi is called as the Father of the Nation.

(a)  called Father of the Nation

(b)  called the Father of the Nation

(c)  Father of the Nation

(d)  No improvement

Answer: (a)

118. Poor Tom laid in the shade of a tree before he could walk further.

(a)  lied

(b)  lain

(c)  lay

(d)  No improvement

Answer: (c)

119. You must accustom yourself with new ideas.

(a)  accustomed with

(b)  accustom to

(c)  accustom yourself to

(d)  No improvement

Answer: (c)

120. This telephone number is not existing.

(a)  does not exist

(b)  has not been existing

(c)  has had no existence

(d)  No improvement

Answer: (a)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...