Union Public Service Commission (UPSC) NDA/NA Online Examination 2017 (I) Held on April 23, 2017 Question Paper With Answer Key

Union Public Service Commission (UPSC) NDA/NA Online Examination 2017 (I) Held on April 23, 2017

General Ability Test

Part A

Directions (Q. Nos. 1-10) Each of the following items in this section has a sentence with a blank space and four words or groups of words given after the sentence. Select whichever word or group you consider most appropriate for the blank space.

1. I ………. you to be at the party this evening.

(a)  look forward to

(b)  hope

(c)  expect

(d)  think

Answer: (c)

2. When I met John yesterday, it was the first time I ……. him since Christmas.

(a)  saw

(b)  have seen

(c)  had seen

(d)  have been seeing

Answer: ()

3. He ………. to listen to my arguments and walked away.

(a)  denied

(b)  disliked

(c)  prevented

(d)  refused

Answer: (d)

4. The flow of blood was so …… that the patient died.

(a)  intense

(b)  adequate

(c)  profuse

(d)  extensive

Answer: (a)

5. You have never ……….. me about your experiences in America.

(a)  said

(b)  told

(c)  explained

(d)  spoken

Answer: (b)

6. I always felt hungry ………. I heard the dinner bell.

(a)  as much as

(b)  as well as

(c)  as soon as

(d)  as close as

Answer: (c)

7. Although they took every precaution, they could not ……… the accident.

(a)  defer

(b)  allow

(c)  avoid

(d)  block

Answer: (c)

8. The ambitious nobleman ………… to marry to king’s daughter.

(a)  transpired

(b)  perspired

(c)  aspired

(d)  expired

Answer: (c)

9. The dictator of that country was a monster of wickedness, insatiable in his ………… for blood and plunder.

(a)  idea

(b)  vision

(c)  lust

(d)  intention

Answer: (c)

10. Please don’t give me any more, I have had …….. .

(a)  few

(b)  too little

(c)  little

(d)  enough

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 11-15) In this section, each item consists of a sentence with a word underlined and is followed by four words. Select the word that is most opposite in meaning to the underlined word.

11. My first lecture in the classroom was a

(a)  Success

(b)  Joy

(c)  Fun

(d)  Disaster

Answer: (a)

12. It was indeed arduous to cross streets in New York.

(a)  pleasant

(b)  effortless

(c)  interesting

(d)  risky

Answer: (b)

13. Unlike his brother, he is affable.

(a)  Reserved

(b)  Gullible

(c)  Irritable

(d)  Lovable

Answer: (a)

14. The birth of his child decidedly proved to be an auspicious event in his life.

(a)  Precious

(b)  Ominous

(c)  Useless

(d)  Unforgettable

Answer: (b)

15. The witness corroborated word for word the statement of the victim.

(a)  Accepted

(b)  Confirmed

(c)  Denied

(d)  Repeated

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 16-20) In this section, each item consists of a sentence with a word underlined and is followed by four words or groups of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the underlined word.

16. It is unwise to sever diplomatic relations with a neighbouring country over small matters.

(a)  Engage

(b)  Estrange

(c)  Cut off

(d)  Twist

Answer: (c)

17. Bad tendencies are to be countered by good one until all that is evil disappears.

(a)  Opposed

(b)  Balanced

(c)  Reduced

(d)  Bypassed

Answer: (a)

18. The police fired indiscriminately at the crowd, killing many innocent women and children.

(a)  Continuously

(b)  Without distinguishing

(c)  Foolishly

(d)  Rapidly

Answer: (b)

19. Businessman who lack acumen cannot be expected to be very successful.

(a)  Fairness

(b)  Sharpness

(c)  Boldness

(d)  Righteousness

Answer: (d)

20. His candid opinions have won him may friends.

(a)  Kind

(b)  Courteous

(c)  Generous

(d)  Frank

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 21-30) In this section, look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part, if one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter (a), (b), or (c). If none of the substitutions improves the sentence, indicate (d) as the answer. Thus, a ‘No improvement’ response will be signified  by the letter (d).

21. I disliked him not so much for his meanness but for his dishonesty.

(a)  as for

(b)  but because

(c)  but due to

(d)  No improvement

Answer: (d)

22. He preferred death rather than

(a)  for

(b)  to

(c)  than

(d)  No improvement

Answer: (b)

23. They kept the idea

(a)  secretive

(b)  secret

(c)  secretively

(d)  No improvement

Answer: (b)

24. He ought not to tell me your secret, but he did.

(a)  telling

(b)  have told

(c)  having told

(d)  No improvement

Answer: (b)

25. If I don’t know the meaning of a word, I look it after in the dictionary.

(a)  look it out

(b)  look it for

(c)  look it up

(d)  No improvement

Answer: (c)

26. Mr. and Mrs. Rao stay in their home every evening.

(a)  at home

(b)  inside home

(c)  within their home

(d)  No improvement

Answer: (a)

27. When we saw him last, he ran to catch a bus.

(a)  has run

(b)  had run

(c)  was running

(d)  No improvement

Answer: (c)

28. She cut a sad figure in her first performance on the stage.

(a)  made a sorry figure

(b)  cut a sorry face

(c)  cut a sorry figure

(d)  No improvement

Answer: (c)

29. Last evening I went to the optician and bought

(a)  a spectacle

(b)  two spectacles

(c)  a pair of spectacles

(d)  No improvement

Answer: (c)

30. I would like to avail a fifteen days’ holiday this summer.

(a)  to avail of

(b)  to avail myself of

(c)  to avail myself

(d)  No improvement

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 31-35) Each item in this section has a sentence with three parts labeled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any part and indicate your response against corresponding letter i.e, (a), (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

31. I can fly (a) / if I will be (b) / a bird. (c) No error (d)

Answer: (b)

32. As soon as (a) /the train arrived (b) / the passengers entered the compartments. (c) No error (d)

Answer: (d)

33. Never (a) / I have (b) /seen such a town. (c) No error (d)

Answer: (b)

34. He goes to his office (a) / by bicycle (b) /every day. (c) No error (d)

Answer: ()

35. Far from being appreciated, (a)/ his conduct was discussed (b) / and sharply commented. (c) No error (d)

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 36-41) In this section, you have two short passages. Read passages and answer the items that follow. you are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Passage 1

We had just passed Tenali, where I roused myself in order to hear the name of the station. A I was falling asleep again, a violent jolt shot me into the arms of somebody in the seat opposite. The engine with one wheel broken was lying across the track and beside it was the luggage van, likewise, derailed. Groaning, wheezing, gasping, sputtering in its death agony, the engine was like a fallen horse which, snorting, trembling in every limb, its flanks heaving, its chest laboring, seems incapable of making the smallest effort to struggle on it its legs again.

36. The author had roused himself as he wanted to

(a)  get off

(b)  meet someone

(c)  know the name of the station

(d)  keep himself awake

Answer: (c)

37. The engine stopped because

(a)  the driver had stopped it

(b)  one of the wheels was broken

(c)  there was a halting  place

(d)  there was no fuel

Answer: (b)

38. The engine is compared to a fallen horse because

(a)  it was groaning like a horse

(b)  it was lying across the track

(c)  it could make no effort to stand upright

(d)  it had a broken wheel

Answer: (a)

Passage 2

I was beginning to tire a little now. I has been cutting steps continuously for two hours, and Tenzing, too, was moving very slowly. As I chipped steps around still another corner, I wondered rather dully just how long we could keep it up. Our original zest had now quite gone and it was turning more into a grim struggle. I then realized that the ridge ahead, instead of still monotonously rising, now dropped sharply away, and far below I could see the North Col and Rongbuk glacier. I looked upwards to see a narrow ride running up to a snowy summing. A few more whacks of the ice-taxes in the firm snow and we stood on top.

39. Which of the following is most appropriate description of the area in which the narrator had been moving?

(a)  A steep rocky slope

(b)  A peak with a flight of steps

(c)  A high peak covered with snow

(d)  A long ridge

Answer: (c)

40. ‘I had been cutting steps continuously for two hours’ suggests that

(a)  the climber was unskilled in the art of making steps

(b)  he had to cut the steps out of snow before climbing up which was necessarily a slow process

(c)  the slowness was caused by the fact that as soon as he cut the steps they were again covered with snow

(d)  he has to work suspended from a ledge

Answer: (b)

41. ‘It was turning more into a grim struggle’ would mean

(a)  that after the long exertion h e was feeling so weak that any further climbing meant a hard struggle with the forces of nature

(b)  that Tenzing was making the task more difficult

(c)  that strong cold wind was pushing him down from above and that he had to struggle with the forces of nature

(d)  that he was in a mood to give up ultimately

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 42-50) Each of the following items in this section consists of a sentence the parts of which have been jumbled. These parts have been labeled P, Q, R and S. .Given below each sentence are four sequences namely (a), (b), (c) and (d). You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

42. Farm workers (P) / spend (Q) / outdoors (R) / most of their time (S)

The proper sequence should be

(a)  P Q R S

(b)  P R Q S

(c)  P Q S R

(d)  R P Q S

Answer: (c)

43. He (P) /shuffled the papers (Q) / in a drawer (R) / together (S)

The proper sequence should be

(a)  P Q S R

(b)  P Q R S

(c)  P S Q R

(d)  R S P Q

Answer: (a)

44. Do you think (P) / will (Q) / this soap (R) / shrink woolen clothes (S) ?

The proper sequence should be

(a)  P Q R S

(b)  P R Q S

(c)  Q R P S

(d)  Q P R S

Answer: (b)

45. We advised (P) / the hijackers to surrender (Q) / to the police (R) / themselves (S)

The proper sequence should be

(a)  P Q R S

(b)  P R Q S

(c)  P Q S R

(d)  R P Q S

Answer: (c)

46. Sports cars (P) / appeal (Q) / to some motorists only (R) / with noisy exhausts (S)

The proper sequence should be

(a)  R Q S P

(b)  P S Q R

(c)  R S P Q

(d)  P Q S R

Answer: (b)

47. He (P) / almost (Q) / planned the entire strategy of operation (R) / single-handed (S)

The proper sequence should be

(a)  R S P Q

(b)  P R Q S

(c)  S Q R P

(d)  Q P S R

Answer: (b)

48. She has (P) / more (Q) / intelligence (R) / than we suspected her to possess (S)

The proper sequence should be

(a)  P Q S R

(b)  P R Q S

(c)  P S Q R

(d)  P Q R S

Answer: (d)

49. They (P) / should implant (Q) / in the minds of young children (R) / sound principles (S)

The proper sequence should be

(a)  P Q R S

(b)  P Q S R

(c)  R P Q S

(d)  P R Q S

Answer: (b)

50. When I was a student (P) / I learnt swimming at the age of 15 (Q) / of class X (R) / in a government school (S)

The proper sequence should be

(a)  P Q R S

(b)  P R Q S

(c)  Q P R S

(d)  Q S P R

Answer: (c)

Part B

51. Which one of the following devices changes low voltage alternating current to high voltage alternating current and vice versa?

(a)  Generator

(b)  Motor

(c)  Transformer

(d)  Vibrator

Answer: (c)

52. An optical illusion which occurs mainly in deserts during hot summer is based on the principle of

(a)  Reflection

(b)  Interference

(c)  Dispersion

(d)  Total internal reflection

Answer: (d)

53. At which place Earth’s magnetic field becomes horizontal?

(a)  Magnetic meridian

(b)  Magnetic equator

(c)  Geographical pole

(d)  Tropic of Cancer

Answer: (b)

54. The speed of car travelling on a straight road is listed below at successive intervals of 1 second:

Which of the following is/are correct? The car travels.

(1) with a uniform acceleration of 2 m/sec2

(2) 16 m in 4 sec.

(3) with an average speed of 4 m/sec.

(a)  All of these

(b)  2 and 3

(c)  1 and 2

(d)  only 1

Answer: (d)

55. The speed of a body that has Mach number more than 1 is

(a)  supersonic

(b)  subsonic

(c)  300 m/sec

(d)  about 10 m/s

Answer: (a)

56. Molecules of which of the following has cage like structure?

(1) Diamond

(2) Graphite

(3) Fullerenes

Select the correct answer using the code given below.

(a)  All of these

(b)  2 and 3

(c)  Only 2

(d)  Only 3

Answer: (d)

57. Temporary hardness in water is due to which one of the following of calcium and magnesium?

(a)  Hydrogencarbonates

(b)  Carbonates

(c)  Chlorides

(d)  Sulphates

Answer: (a)

58. Stung by hairs of nettle leaves causes burning pain. This is due to the injection of

(a)  acetic acid

(b)  methanoic acid

(c)  sulphuric acid

(d)  hydrochloric acid

Answer: (b)

59. Which one of the following elements is least reactive with water?

(a)  Lithium

(b)  Sodium

(c)  Potassium

(d)  Cesium

Answer: (a)

60. Rutherford’s alpha-particle scattering experiment was responsible for the discovery of

(a)  Electron

(b)  Proton

(c)  Nucleus

(d)  Helium

Answer: (c)

61. Glass is a

(a)  liquid

(b)  colloid

(c)  non-crystalline amorphous solid

(d)  crystalline solid

Answer: (c)

62. Cell wall of any fungus is different from plants in having

(a)  cellulose

(b)  chitin

(c)  cholesterol

(d)  glycogen

Answer: (b)

63. Sleeping sickness is a parasitic disease of humans and other animals. It is caused by

(a)  Histomonas

(b)  Trypanosoma

(c)  Angomonae

(d)  Naegleria

Answer: (b)

64. Which one of the following agencies enforces the laws on food security in India?

(a)  FDA

(b)  WHO

(c)  FSSAI

(d)  FAO

Answer: (c)

65. Dengue virus causes high fever, rashes and reduces the number of particular type of blood cells. Those blood cells are

(a)  monocytes

(b)  platelets

(c)  eosinophils

(d)  neutrophils

Answer: (b)

66. Kidney secrets an enzyme, which changes plasma protein angiotensinogen into angiotensin. The enzyme is

(a)  renin

(b)  nitrogenase

(c)  hydrolase

(d)  mono-oxygenase

Answer: (a)

67. Red blood cells (RBCs) have

(a)  no nucleus, no mitochondria and no endoplasmic reticulum

(b)  nucleus, mitochondria and endoplasmic reticulum

(c)  nucleus, mitochondria but no endoplasmic reticulum

(d)  no mitochondria but endoplasmic reticulum is present

Answer: (a)

68. According to the Census 2011, the density of population in which one among the following States is the lowest?

(a)  Sikkim

(b)  Nagaland

(c)  Manipur

(d)  Mizoram

Answer: (d)

69. Headquarters of the World Meterological Organization is located in

(a)  Washington

(b)  Geneva

(c)  Moscow

(d)  London

Answer: (b)

70. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :

(a)  A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(b)  A – 4; B – 2; C – 3; D – 1

(c)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(d)  A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

Answer: (a)

71. Consider the following statements pertaining to Coffee plantation in India:

(1) Need warm and moist climate with a spell of dry weather during the ripening period.

(2) Rolling fields having good drainage.

(3) Strong sunshine over hilly slopes exceeding temperature 35℃.

(4) Karnataka is the leading producer in India.

Which of the statements given above are correct?

(a)  1 and 4

(b)  1, 2 and 3

(c)  3 and 4

(d)  1, 2 and 4

Answer: (d)

72. Urjit Patel, who has been appointed recently as Governor of Reserve Bank of India, was holding which position immediately prior to this appointment?

(a)  Chief Economist, IMF

(b)  Deputy Governor, Reserve bank of India

(c)  Chief Economic Advisor to the Government of India

(d)  Professor of Economics at Harvard University

Answer: (d)

73. Who among the following personalities is not a Governor of any Indian State?

(a)  Najma Heptulla

(b)  Ram Nath Kovind

(c)  Acharya Dev Vrat

(d)  Arvind Subramaniam

Answer: (d)

74. Which of the following cricket teams was defeated by India to lift the Women’s T-20 Asia Cup 2016?

(a)  Bangladesh

(b)  Sri Lanka

(c)  Pakistan

(d)  Afghanistan

Answer: (c)

75. Which one of the following was the venue of 2nd BRICS Youth Summit of the Ministers, Officials and Youth Delegations?

(a)  New Delhi

(b)  Mumbai

(c)  Shillong

(d)  Guwahati

Answer: (d)

76. Which one among the following States of India has recently proposed to frame the first Internal Security Act to deal with the challenges of terrorism, insurgency, communalism and caste violence?

(a)  Maharashtra

(b)  Gujarat

(c)  Uttar Pradesh

(d)  Chhattisgarh

Answer: (a)

77. The World Humanitarian Day is being observed every year on which date?

(a)  October 24

(b)  August 19

(c)  December 10

(d)  March 8

Answer: (b)

78. Surge pricing takes place when a service provider

(a)  raises the price of its product or service as demand outstrips supply

(b)  follows preset prices immune to demand and supply dynamics

(c)  fixes a minimum price for its services

(d)  fixes and average price on the basis of transactions carried over a day

Answer: (a)

79. By fulfilling which of the following conditions can a political party claim the status of a national party?

1. It secures at least six percent (6%) of the valid votes polled in any four or more States, at a general election to the House of the People or, to the State Legislative Assembly.

2. It wins at least four seats in the House of the People from any State or States or wins at least two percent (2%) seats in the House of the People (i.e., 11 seats in the existing House having 543 members), and these members are l elected from at least three different States.

3. The party in question has got recognition as a State party in at least two States.

4. It must have its headquarters in New Delhi.

Select the correct answer using the code given below :

(a)  1, 2 and 3

(b)  2 and 4

(c)  1 and 2

(d)  1, 3 and 4

Answer: (c)

80. In its emphasis on enhancing human capabilities, which one among the following does not figure in the Twelfth Five Year Plan?

(a)  Life and longevity.

(b)  Education

(c)  Delivery of Public Service

(d)  Skill development

Answer: (a)

81. Which one of the following is not a target of the 12th Five-Year Plan?

(a)  Real GDP Growth Rate of 8%

(b)  Agriculture Growth Rate of 5%

(c)  Manufacturing Growth Gate of 10%

(d)  Increase in green cover by 1 million hectare every year during the Plan period

Answer: (b)

82. Which one of the following statements is not correct?

(a)  In the conduction mode of transference of heat, the molecules of solid pass heat from one molecule to another without moving from their positions.

(b)  The amount of heat required to raise the temperature of a substance is called its specific heat capacity.

(c)  The process of heat transfer in liquids and gases is through convection mode.

(d)  The process of heat transfer from a body at higher temperature to a body at lower temperature to a body at lower temperature without heating the space between them is known as radiation.

Answer: (b)

83. The amount of heat required to change a liquid to gaseous state without any change in temperature is known as

(a)  specific heat capacity

(b)  mechanical equivalent of heat

(c)  latent heat of vaporization

(d)  quenching

Answer: (c)

84. The following figure shows displacement versus time curve for a particle executing simple harmonic motion :

Which one of the following statements is correct?

(a)  Phase of the oscillating particle is same at t = 1 sec and t = 3 sec

(b)  Phase of the oscillating particle is same at t = 2’ sec and t – 8 sec

(c)  Phase of the oscillating particle is same at t = 3 sec and t = 7 sec

(d)  Phase of the oscillating particle is same at t = 4 sec and t= 10 sec

Answer: (c)

85. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

(a)  A – 4; B – 2; C – 1; D – 3

(b)  A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

(c)  A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

(d)  A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

Answer: (a)

86. A circular coil of single turn ha a resistance of 20 Ω. Which one of the following is the correct value for the resistance between the ends of any diameter of the coil?

(a)  5 Ω

(b)  10 Ω

(c)  20 Ω

(d)  40 Ω

Answer: (a)

87. In a solenoid, the current flowing through t the wire is I and number of turns per unit length is n. This gives a magnetic field B inside the solenoid. If number of turn per unit length is increased to 2n, what will be the value of magnetic field in the solenoid?

(a)  B

(b)  2B

(c)  B/2

(d)  B/4

Answer: (b)

88. Which one of the following statements is correct about the magnification of an optical microscope?

(a)  Magnification increases with the increase in focal length of eyepiece.

(b)  Magnification increases with the increase in focal length of objective.

(c)  Magnification does not depend upon the focal length of eyepiece.

(d)  Magnification decreases with the increase in focal length of eyepiece.

Answer: (d)

89. A homogeneous mixture contains two liquids. How are they separated?

(a)  By filtration

(b)  By evaporation

(c)  By distillation

(d)  By condensation

Answer: (c)

90. Which one of the following elements forms highest number of compounds?

(a)  Oxygen

(b)  Hydrogen

(c)  Chlorine

(d)  Carbon

Answer: (d)

91. Which one of the following elements corrodes rapidly?

(a)  Aluminium

(b)  Iron

(c)  Zinc

(d)  Silver

Answer: (a)

92. 20 g of common salt is dissolved in 180 g of water. What is the mass percentage of the salt in the solution?

(a)  5%

(b)  9%

(c)  10%

(d)  15%

Answer: (c)

93. The valency of an element depends upon the

(a)  total number of protons in an atom

(b)  mass number of an atom

(c)  total number of neutrons in an atom

(d)  total number of electrons in the outer most shell of an atom

Answer: (d)

94. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

(a)  A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

(b)  A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

(c)  A – 4; B – 2; C – 1; D – 3

(d)  A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

Answer: (d)

95. Colour vision in human eyes is the function of photoreceptor cells named

(a)  rods

(b)  cones

(c)  blind spot

(d)  fovea

Answer: (b)

96. Which one of the following statements is not correct?

(a)  All proteins are enzymes

(b)  Mostly enzymes are proteins

(c)  All fats are energy rich compounds

(d)  glucose is a common carbohydrate

Answer: (a)

97. Sugarcane is one of the important cash crops in India. It is grown to obtain

(a)  starch

(b)  glucose

(c)  fructose

(d)  sucrose

Answer: (d)

98. The colorful part of the Sunflower or Marigold plant is

(a)  flower

(b)  inflorescence

(c)  fruit

(d)  seed

Answer: (b)

99. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

(a)  A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(b)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(c)  A – 4; B – 2; C – 3; D – 1

(d)  A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

Answer: (d)

100. Which one among the following is the correct order of tiger reserves situated from North to South in India?

(a)  Corbett-Simlipal-Sariska-Periyar

(b)  Periyar-Sariska-Simlipal-Corbett

(c)  Corbett-Sariska-Simlipal-Periyar

(d)  Periyar-Simlipal-Sariska-Corbett

Answer: (c)

101. Which of the following are correct with regard to Indian Monsoonall Rainfall?

1. Largely governed by the topographical features

2. Regional and seasonal variation in the distribution of rainfall

3. Heavy downpour resulting in considerable runoff

4. Beginning and end of rain is regular and on time

Select the correct answer using the code given below

(a)  1 and 2

(b)  1, 2 and 3

(c)  3 and 4

(d)  2, 3 and 4

Answer: (b)

102. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

(a)  A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(b)  A – 4; B – 1; C – 3; D – 2

(c)  A – 2; B – 1; C – 3; D – 4

(d)  A – 2; B – 3; C – 1; D – 4

Answer: (a)

103. Which one of the following Himalayan rivers does not originate from across the Himalayas?

(a)  Indus

(b)  Satluj

(c)  Ganga

(d)  Brahmaputra

Answer: (d)

104. The Headquarters of Eastern Railway Zone of Indian Railway is located at

(a)  Bhubaneswar

(b)  Kolkata

(c)  Hajipur

(d)  Guwahati

Answer: (b)

105. Which one among the following countries is the largest trading partner of India in external trade for the year 2015-16?

(a)  United States of America

(b)  United Kingdom

(c)  United Arab Emirates

(d)  China

Answer: (a)

106. The radii of curvature of the faces of a double convex lens are 10 cm and 20 cm. The refractive index of the glass is 1.5. What is the power of this lens?

(a)  +7.5D

(b)  −7.5 D

(c)  +2.5 D

(d)  +5.0 D

Answer: (c)

107. The time period of a simple pendulum made using a thin copper wire of length L is T. Suppose the temperature of the room in which this simple pendulum is placed increases by 30℃, What will be the effect on the time period of the pendulum?

(a)  T will increase slightly

(b)  T will remain the same

(c)  T will decrease slightly

(d)  T will become more than 2 times

Answer: (a)

108. Which one of the following physical quantity has the same unit as that of pressure?

(a)  Angular momentum

(b)  Stress

(c)  Strain

(d)  Work

Answer: (b)

109. Which one of the following statements is correct with regard to the material of electrical insulators?

(a)  They contain no electrons

(b)  Electrons do not flow easily through them

(c)  They are crystals

(d)  They have more number of electrons than the protons on their surface

Answer: (b)

110. Which one of the following physical quantities does not affect the resistance of a cylindrical resistor?

(a)  The current through it

(b)  Its length

(c)  The resistivity of the material used in the resistor

(d)  The area of cross-section of the cylinder

Answer: (c)

111. Which one of the following statements regarding King Krishnadev a Ray is not correct?

(a)  He was a great scholar of Telugu and Sanskrit.

(b)  Foreign travelers Paes and Nuniz visited his court.

(c)  Barboas praised him for the great justice and equity prevailing in his empire.

(d)  He wrote his magnum opus Amuktamalyada in Sanskrit.

Answer: (d)

112. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

(a)  A – 4; B – 1; C – 3; D – 2

(b)  A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

(c)  A – 2; B – 3; C – 1; D – 4

(d)  A – 2; B – 1; C – 3; D – 4

Answer: (b)

113. Which one of the following was not a cause of the Revolt of 1857?

(a)  The rumour that the British had mixed the bone dust of cows and pigs into the flour being sold in the market.

(b)  The prophecy that British rule would come to an end on the centenary of the Battle of Plassey on June 23, 1857.

(c)  Popular discontent with British rule

(d)  The  prophecy that the end of British rule would lead to the end of the kali Yuga and the return of Ram Rajya.

Answer: (b)

114. Which one of the following was not a feature of the Subsidiary Alliance of Lord Wellesley?

(a)  The British were responsible for protecting the ally from any external threats.

(b)  All internal threats were to be handled by the ally alone, with no help from the British.

(c)  The ally was to provide resources for maintaining a British armed

(d)  The ally could not enter into any agreement with other rulers without the permission of the British.

Answer: (b)

115. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

(a)  A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

(b)  A – 3; B – 1; C – 4; D – 2

(c)  A – 2; B – 1; C – 4; D – 3

(d)  A – 2; B – 4; C – 1; D – 3

Answer: (c)

116. Which of the following are the major coral reef areas of India?

1. Gulf of Kachchh

2. Gulf of Mannar

3. Lakshadweep

4. Andaman and Nicobar Islands

Select the correct answer using the code given below.

(a)  1 and 3

(b)  2 and 4

(c)  1, 2 and 3

(d)  All of these

Answer: (d)

117. Which of the following regions is/are not known for cotton-textile industry?

1. Mumbai-Pune region

2. Madurai – Coimbatore region

3. Dhanbad-Jamshedpur region

4. Indore-Ujjain region

Select the correct answer using the code given below:

(a)  1 and 3

(b)  2 and 3

(c)  1, 2 and 4

(d)  Only 3

Answer: (d)

118. Which one of the following States does not have t he Headquarters of any Railway Zone?

(a)  Jharkhand

(b)  Chhattisgarh

(c)  Odisha

(d)  Bihar

Answer: (a)

119. Suppose a rod is given a negative charge by rubbing it with wool.

Which one of the following statements is correct in this case?

(a)  The positive charges are transferred from rod to wool

(b)  The positive charges are transferred from wool to rod

(c)  The negative charges are transferred from rod to wool

(d)  The negative charges are transferred from wool to rod

Answer: (d)

120. Which one of the following is the correct relation between frequency f and angular frequency ω ?

(a)  f = ??

(b)  ω = 2πf

(c)  f = 2ω/π

(d)  f = 2πω

Answer: (b)

121. A Kelvin thermometer and a Fahrenheit thermometer both give the same reading for a certain sample. What would be the corresponding reading in a Celsius thermometer?

(a)  574

(b)  301

(c)  273

(d)  232

Answer: (b)

122. If the potential difference applied to an X-ray tube is doubled while keeping the separation between the filament and the target as same, what will happen to the cutoff wavelength?

(a)  Will remain same

(b)  Will be doubled

(c)  Will be halved

(d)  Will be four times of the original wavelength

Answer: (c)

123. Which one of the following statements is true for the relation  (All symbols have their usual meanings)

(a)  The quantity G depends on the local value of g, acceleration due to gravity

(b)  The quantity G is greatest at the surface of the Earth

(c)  The quantity G is greatest at the surface of the Earth

(d)  The quantity G is a universal constant

Answer: (d)

124. Why is it difficult to measure the coefficient of expansion of a liquid than solid?

(a)  Liquids tend to evaporate at all temperatures

(b)  Liquids conduct more heat

(c)  Liquids expand too much when heated

(d)  Their containers also expand when heated

Answer: (d)

125. Radon is

(a)  an inert gas

(b)  an artificial fibre

(c)  an explosive

(d)  a metal

Answer: (a)

126. The chemical name of baking soda is

(a)  Na2CO3

(b)  NaHCO3

(c)  CaCO3

(d)  NaOH

Answer: (b)

127. Which one of the following elements is used in pencil-lead?

(a)  Zinc

(b)  Lead

(c)  Carbon (Graphite)

(d)  Tin

Answer: (c)

128. Who among the following is one of the authors of the book ‘Philosophy of the Bomb?

(a)  Bhagat Singh

(b)  Jawaharlal Nehru

(c)  Surya Sen

(d)  Yashpal

Answer: (a)

129. Which of the following statements about the Chittagong group is not correct?

(a)  Its membership included a large number of youth including Ganesh Ghosh, Lokenath Baul and Anant singh.

(b)  Its leader Surya Sen had been a lawyer in Dhaka before joining the group.

(c)  Surya Sen and his group were closely associated with Congress work in Chittagong.

(d)  This group had prepared an action plan to occupy the armouries in Chittagong.

Answer: (b)

130. Which one of the following was a significant feature of the Quit India Movement?

(a)  Women did not play an important role in the movement.

(b)  Nasik in Maharashtra was an important regional base during the movement.

(c)  It was marked by anti-zamindar violence.

(d)  It was marked by the emergence of parallel governments in different parts of India.

Answer: (d)

131. Which one of the following characteristics does not describe the Khilafat movement?

(a)  Mahatma Gandhi sought to link it to the Non-Cooperation movement.

(b)  It was not supported by the Congress.

(c)  It demanded that the Turkish Sultan must retain control over Muslim sacred spaces in the erstwhile Ottoman empire.

(d)  It was led by Muhammad Ali and Shaukat Ali.

Answer: (b)

132. Which one of the following was not a feature of railways in colonial India?

(a)  The main purpose of the setting up of railways in India was to serve the interest of the empire.

(b)  British capital investments were invited with 15% guaranteed interest to be paid if necessary from Indian revenues.

(c)  The construction work disturbed ecology.

(d)  The construction of the railways was planned in such a way that it connected the internal markets with the ports, but provided no interconnection between internal market cities.

Answer: (c)

133. Which colonial administrator made the following declaration about the partition of Bengal in 1904?

“Bengal united is a power. Bengal divided will pull in different ways”. That is perfectly true and one of the merits of the scheme.

(a)  Lord Curzon

(b)  HH. Risley

(c)  Lord Minto

(d)  Sir lancelot hare

Answer: (b)

134. Who launched the Bardoli Satyagraha on February 4, 1928?

(a)  Mahatma Gandhi

(b)  Vallabhbhai Patel

(c)  Rajendra Prasad

(d)  Kalyani Metha

Answer: (b)

135. Which one of the following Princely States did not support the Congress during the course of Civil Disobedience Movement?

(a)  Bhavnagar

(b)  Mysore

(c)  Junagadh

(d)  Kathiawar

Answer: (c)

136. Which one of the following is a feature of thought and philosophy of the Kandukuri Viresalingam?

(a)  He believed that science and morality were unconnected to truth.

(b)  He believed in universal education.

(c)  He believed that language had no role in inculcating morality in students.

(d)  He did not attempt to build a national consciousness on a cultural base.

Answer: (b)

137. Name the calligrapher in Akbar’s court who was honoured with the title ‘Zarrin Kalam’ or Golden Pen

(a)  Abul Fazl

(b)  Tansen

(c)  Muhammad Husayn

(d)  Muhammad Kasim

Answer: (c)

138. Which one of the following sections of the Golden Quadrilateral Highway in India is the longest in terms of route distance?

(a)  Delhi-Kolkata

(b)  Kolkata-Chennai

(c)  Chennai-Mumbai

(d)  Mumbai-Delhi

Answer: (b)

139. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

(a)  A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

(b)  A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

(c)  A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

(d)  A – 4; B – 2; C – 1; D – 3

Answer: (a)

140. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

(a)  A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(b)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(c)  A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(d)  A – 4; B – 2; C – 3; D – 1

Answer: (c)

141. Which one of the following pairs of Tribe and State is not correctly matched?

(a)  Tharu : Madhya Pradesh

(b)  Adi : Arunachal Pradesh

(c)  Irula : Kerala

(d)  Shaharia : Rajasthan

Answer: (a)

142. If the absolute refractive indices of glass and water are 3/2 and 4/3 respectively, what will be the ratio of velocity of light in glass and water?

(a)  3 : 4

(b)  4 : 3

(c)  8 : 7

(d)  8 : 9

Answer: (d)

143. A positive charge +q is placed at the centre of a hollow metallic sphere of inner radius a and outer radius b. The electric field at a distance r from the centre is denoted b y E. In this regard, which one of the following statements is correct?

(a)  E = 0 for a < r < b

(b)  E = 0 for r < a

(c) 

(d) 

Answer: (b)

144. Consider the following Indian State :

1. Bihar

2. Rajasthan

3. Jammu and Kashmir

4. Haryana

Which one of the following is the correct ascending order of the above States on the basis of percentage of State’s population to total population of India (based on census 2011)?

(a)  3-4-1-2

(b)  4-2-1-3

(c)  3-4-2-1

(d)  2-3-4-1

Answer: (c)

  1. Who among the following was the author of the Badshah Nama?

(a)  Abdul Hamid Lahori

(b)  Abul Fazl

(c)  Shah Jahan

(d)  Sadullah Khan

Answer: (a)

146. Which one of the following statements about Fatehpur Sikri is not correct?

(a)  It was located on the direct road to Ajmer.

(b)  Akbar commissioned the building of a marble tomb for Sheikh Salim Chisti next to the Friday mosque at Fatehpur Sikri.

(c)  The arched gateway or Bulund Darwaza was meant to remind visitor of the Mughal victory in Gujarat.

(d)  In 1585, the capital of the Mughal emperor shifted from Fatehpur Sikri to Delhi.

Answer: (d)

147. Which one of the following cities hosted the 3rd World Trauma Congress recently?

(a)  New Delhi

(b)  Dacca

(c)  Singapore

(d)  Bangkok

Answer: (a)

148. Which one of the following is not one of the objectives of Act East Policy?

(a)  To promote economic cooperation, cultural ties and develop strategic relationship with countries in the Asia-Pacific region.

(b)  To promote peace and amity with the neighbouring countries of Asia.

(c)  To place emphasis on India ASEAN cooperation in India’s domestic agenda.

(d)  To provide enhanced connectivity to the North East of India.

Answer: (b)

149. Arrange the following countries in ascending order on the basis of the total medals earned by them in Rio Olympic 2016 :

1. United States

2. China

3. Great Britain

4. Russia

Select the correct answer u sing the code given below.

(a)  1, 2, 3, 4

(b)  1, 3, 2, 4

(c)  4, 3, 2, 1

(d)  4, 3, 1, 2

Answer: (c)

150. Which one of the following is not an objective of the National Civil Aviation Policy 2016?

(a)  Establish an integrated eco-system which will lead to significant growth of civil aviation sector.

(b)  To promote tourism, increase employment and lead to a balanced regional growth.

(c)  Ensure safety, security and sustain ability of all sectors through the use of technology.

(d)  Enhance regional connectivity through fiscal support and infrastructure development.

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...