United Bank of India Probationary Officers Examination Held on 7-8-2016 General Awareness Question Paper with Answer Key

United Bank of India Probationary Officers Exam., 2016

Held on 7-8-2016

General Awareness

1. In March 2016, the world’s most expensive train station was opened. It is located in which of the following cities ?

(A)  Osaka

(B)  Moscow

(C)  New York

(D)  Tokyo

(E)  Hong Kong

Ans: (C)

2. The subscribed capital of Beijing based Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is –

(A)  $ 100 million

(B)  $ 500 billion

(C)  $ 100 billion

(D)  Other than those give as options

(E)  $ 50 billion

Ans: (C)

3. Out of a total of 72 applicants for small fiancé banks; how many applicant have been issued licenses by RBI ?

(A)  57

(B)  22

(C)  72

(D)  10

(E)  25

Ans: (D)

4. India’s first spice museum is being set up in which of the following cities to educate tourists about growth and history of Indian spice industry ?

(A)  Hyderabad

(B)  Kochi

(C)  Kolkata

(D)  Panaji

(E)  Ahmedabad

Ans: (B)

5. With a view to redress the grievances of tax payers speedily, Income Tax department has started a new electronic platform which is known as –

(A)  e-grievances

(B)  e-IT

(C)  e-bharat

(D)  e-abhya

(E)  e-nivaran

Ans: (E)

6. Bank deposits are insured by DICGC for a maximum amount of ……. per depositor per bank.

(A)  No limit

(B)  Rs. 50,800

(C)  Rs. 5,00,000

(D)  Rs. 2,00,000

(E)  Rs. 1,00,000

Ans: (E)

7. Which of the following scheme of Govt. of India has created Guinness World Record for the largest cash transfer programme ?

(A)  Aam Admi Bima Yojana

(B)  Deen Dayal Disabled Rehabilitation Scheme

(C)  MGNREGA

(D)  Pahal

(E)  Jan Dhan Yojana

Ans: (D)

8. What is the name of a scheme to be announced by HRD Ministry to track academic performance of school children across the country ?

(A)  Pradarshan

(B)  Achievers

(C)  ‘Shaala ASMITA’

(D)  The performers

(E)  The Gainers

Ans: (C)

9. Who has been named as the ‘World Class Gymnast’ by the International Gymnastics Federation (FIG), recently (July 2016) ?

(A)  Dipa Karmakar

(B)  Gabby Douglas

(C)  Shawn Machel Johnson

(D)  Vladimir Chertkov

(E)  Aliya Fargotvna Mustafina

Ans: (A)

10. Who was appointed as Human Resource Development Minister, after the Union Cabinet reshuffle ?

(A)  Prakash Javadekar

(B)  Smriti Irani

(C)  Anupriya Patel

(D)  Venkaiah Naidu

(E)  Ananth Kumar

Ans: (A)

11. Who won the Wimbledon men’s singles title 2016 ?

(A)  Roger Federer

(B)  Andy Murray

(C)  N. Djokovic

(D)  Milos Raonic

(E)  Rafael Nadal

Ans: (B)

12. What is the name of the new crop insurance scheme approved by the Union Cabinet ?

(A)  Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

(B)  Atal Fasal Bima Yojana

(C)  Mahatma Gandhi Fasal Bima Yojana

(D)  Jai Kishan Bima Yojana

(E)  Deen Dayal Upadhaya Fasal Bima Yojana

Ans: (A)

13. What will be the approximate cost for SBI for merger of its subsidiaries and Bharatiya Mahila Bank with it?

(A)  Rs. 1,000 crores

(B)  Rs. 500 crores

(C)  Rs. 3,000 crores

(D)  Rs. 2,000 crores

(E)  Rs. 750 crores

Ans: (A)

14. What is the full form of CKYCR ?

(A)  Central KYC Records Registery

(B)  Central KYC Reigstery

(C)  Centralized KYC Register

(D)  Central KYC Records

(E)  Other than those given as options

Ans: (B)

15. What is the full form of MUDRA which has been set up by the Govt. of India ?

(A)  Micro Units Development and Refinance Agency

(B)  Major Units Development and Refinance Agency

(C)  Micro Units Division and Regulating Agency

(D)  Micro Units Development and Regulating Agency

(E)  Other than these given as options

Ans: (A)

16. Which multinational bank announced in May 2016 to wind up all its retail banking operations in India in a phased manner ?

(A)  Korea Exchange Bank

(B)  Bank of Bahrain and Kuwait BSC

(C)  Somali Bank Ltd.

(D)  Royal Bank of Scotland Plc.

(E)  HSBC

Ans: (D)

17. As per recent press reports, Finance Minister moved the insolvency and Bankruptcy Bill 2015, known commonly as the Bankruptcy Code, in the Lok Sabha, Which of the following authority has been proposed as a regulator ?

(A)  RBI

(B)  SEBI

(C)  IRDA

(D)  Ministry of Finance

(E)  Insolvency and Banking Board of India

Ans: (E)

18. Which country hosted UEFA Euro 2016, a month-long Football tournament ?

(A)  UK

(B)  Hungary

(C)  Austria

(D)  France

(E)  Switzerland

Ans: (D)

19. Which one of the following is not a financial regulator in the country ?

(A)  IBA

(B)  IRDA

(C)  PFRDA

(D)  SEBI

(E)  RBI

Ans: (A)

20. As per the recent (June, 2016) new paper report, World’s costliest smart phone hits the stands. It is priced at-

(A)  $ 08,000

(B)  $ 12,000

(C)  $ 14,000

(D)  $ 25,000

(E)  $ 10,000

Ans: (C)

21. Which of the following public sector banks has launched ‘Mingle’ to enable its customer access to various banking July 2016 ?

(A)  Bank of India

(B)  Union Bank of India

(C)  Bank of Baroda

(D)  State Bank of India

(E)  Allahabad Bank

Ans: (D)

22. Under the ‘Make in India’ mission, country’s first medical devices park will be established in which of the following States ?

(A)  Maharashtra

(B)  Uttar Pradesh

(C)  Kerala

(D)  Gujarat

(E)  Karnataka

Ans: (D)

23. Govt. of India had appointed a high powered panel to process the recommendations of 7th pay commission. Who was heading this panel ?

(A)  Mr. P.J. Nayak

(B)  Shri M. Venkaiah Naidu

(C)  Dr. Urjit Patel

(D)  Shri P .K. Sinha

(E)  Shri Narayan Murthy

Ans: (D)

24. Who was recently conferred the 51st Jnanpith Award by the President of India in July 2016 ?

(A)  Bhalchandra Nemade

(B)  Pratibha Ray

(C)  Dr. Raghuveer Chaudhari

(D)  Dr. Ravuri Bharadwaja

(E)  Kedarnath Singh

Ans: (C)

25. Who has won 2016 Indian Federation Cup Football Tournament ?

(A)  Mohan Bagan

(B)  Aizawl FC

(C)  East Bengal

(D)  Shillong Lajong FC

(E)  Bengaluru FC

Ans: (A)

26. Who amongst the following is the first Indian woman to be nominated to the International Olympic Committee ?

(A)  Nita Ambani

(B)  Anjum Chopra

(C)  Mithali Raj

(D)  Chanda Kochar

(E)  Naina Lal Kidwai

Ans: (A)

27. Which of the following company is the sole reinsurance company in India ?

(A)  Life Insurance Corporation of India

(B)  ICICI Prudential Life Insurance Company

(C)  National Insurance Company

(D)  New India Assurance Company

(E)  General Insurance Corporation

Ans: (E)

28. A new terminology which is being used these days is called P2P lending. What is the full form of P2P

(A)  Proper to proper

(B)  People to people

(C)  Peer to peer

(D)  Other than those given as options

(E)  Point to point

Ans: (C)

29. Which of the following companies has relaunched ESOPs (in July, 2016) after 13 years to rein in attrition ?

(A)  WIPRO

(B)  Kotak Mahindra Bank

(C)  ICICI Bank

(D)  Unilever

(E)  Infosys

Ans: (E)

30. As per the recent press reports, the World Bank is switching to precise way of classifying the countries of the world. As per the new nomenclature, India is being classified as-

(A)  Lower-income economy

(B)  Higher middle-income country ! South Asia

(C)  Under Developed Country

(D)  Developing Country

(E)  Lower middle-income country ! South Asia

Ans: (E)

31. International Day of Yoga is celebrated on which day ?

(A)  8th March

(B)  26th January

(C)  28th February

(D)  1st January

(E)  21st June

Ans: (E)

32. Who amongst the following is heading the committee which has been constituted to examine the feasibility of a new financial year ?

(A)  Dr. Y. V. Reddy

(B)  Venkaiah Naidu

(C)  Dr. Shankar Acharya

(D)  Arun Jaitley

(E)  Dr. Raghuram Rajan

Ans: (C)

33. Which mortgage lender from India is among the world’s biggest and most powerful companies in the consumer financial services, according to Forbes list which was released recently (July, 2016) ?

(A)  ICICI Bank

(B)  HDFC Bank

(C)  Bank of Baroda

(D)  Axis Bank

(E)  SBI

Ans: (B)

34. The Govt. of India has notified that Tax will not be deducted for PF withdrawals upto Rs. 50,000 with effect from June 1, 2016. What is the previous limit in this regard ?

(A)  Rs. 10,000

(B)  Rs. 75,000

(C)  Rs. 30,000

(D)  Rs. 40,000

(E)  Rs. 25,000

Ans: (C)

35. Startup India Movement to boost digital entrepreneurship at the grassroots level was launched by the Government of India to fill the gaps in the economy for the growth and a dedicated fund with Rs. ……… coret corpus to fund start-ups.

(A)  1,00,000

(B)  5,000

(C)  25,000

(D)  1,000

(E)  10,000

Ans: (E)

36. Who appoints a banking ombudsman ?

(A)  Lead Bank of the State

(B)  Governor of respective state

(C)  Reserve Bank of India

(D)  President of India

(E)  Chief Justice of India

Ans: (C)

37. Which of the following company has recently (May, 2016) launched world’s first 17-inch, 2-in-1 laptop ?

(A)  Microsoft

(B)  Lenovo

(C)  HP

(D)  ASUS

(E)  Dell

Ans: (E)

38. A mobile app launched by Govt. of India for sending SMS in mother tongue is called as-

(A)  Bharatvani

(B)  Hindvani

(C)  Bhashavani

(D)  Rashtravani

(E)  Other than given in the option

Ans: (A)

39. Who decides the rate of interest on savings bank deposits ?

(A)  Ministry of Finance

(B)  Indian Banks Association

(C)  Parliamentary Committee

(D)  Reserve Bank of India

(E)  Individual Banks

Ans: (D)

40. What is the name of the new insurance scheme which provides insurance coverage of Rs. 2 lakh on payment of small premium amount of Rs. 12 per year ?

(A)  Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana

(B)  Jeevvan Sangharsh Bima Yojana

(C)  Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana

(D)  Other than those given as options

(E)  Jeevan Sangam Bima Yojana

Ans: (C)

41. World’s largest single roof top solar power plant with capacity of 115 MW is inaugurated –

(A)  Australia

(B)  Saudi Arabia

(C)  New Zealand

(D)  Angola

(E)  India

Ans: (E)

42. The Govt. has set up a monetary policy committee (MPC), who is heading this committee ?

(A)  RBI Governor

(B)  Vice-Chairman of the NITI Aayog

(C)  Finance Minister

(D)  Prime Minister

(E)  President of India

Ans: (A)

43. As per the recent press report, RBI has selected how many companies for setting up payment banks in the country ?

(A)  41

(B)  72

(C)  11

(D)  18

(E)  23

Ans: (C)

44. The world’s largest charkha or spinning wheel was unveiled very recently at which place ?

(A)  Indira Gandhi International Airport

(B)  Sardar Vallabhbhai International Airport

(C)  Kempegowda International Airport

(D)  Chennai International Airport

(E)  Chhatrapati Shivaji Airport

Ans: (A)

45. As per the recent (April, 2016) press reports, Aadhaar enrolments have crossed –

(A)  75 crore mark

(B)  50 crore mark

(C)  100 lakhs mark

(D)  100 crore mark

(E)  200 crore mark

Ans: (D)

46. Investments in Sukanya Samridhi Account can be made up to a maximum amount of …………… per annum.

(A)  Rs. 15 lakh

(B)  Rs. 1 lakh

(C)  Rs. 1.5 lakh

(D)  Rs. 3 lakh

(E)  There is not ceiling

Ans: (C)

47. Which of the following is a self regulatory body for banks which are dealing in foreign exchange transactions in India ?

(A)  SEBI

(B)  FEDAI

(C)  IBA

(D)  RBI

(E)  Both RBI and IBA

Ans: (B)

48. Which of the following public sector banks is the first bank to offer wealth management service ?

(A)  Bank of India

(B)  Bank of Baroda

(C)  State Bank of India

(D)  Canara Bank

(E)  Other than those given as options

Ans: (C)

49. The opening ceremony of the Olympic Games 2016, took place on which of the following date ?

(A)  29th July

(B)  26th December

(C)  5th August

(D)  1st September

(E)  21st August

Ans: (C)

50. Who is the author of the book ‘To Cancer, With Love : My Journey of Jay’ ?

(A)  Yuvraj Singh

(B)  Sharat Kumar

(C)  Neelesh Misra

(D)  Mickey Mehta

(E)  Neelam Kumar

Ans: (E)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...