United Bank Of India Probationary Officers Examination Held on 7-8-2016 Reasoning Question Paper with Answer Key

United Bank Of India Probationary Officers Exam., 2016

Held on 7-8-2016

Reasoning

Directions- (Q. 1-6) in these question three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Given Answer :

(A) If conclusion I follows

(B) If conclusion II follows

(C) Either conclusion I or conclusion II follows

(D) Both conclusion I and II follow

(E) Neither conclusion I nor II follows

1. Statements :

Some juices are cans.

All cans are drinks.

All juices are beverages.

Conclusions :

I. No drink is a juice.

II. All drinks being beverages is a possibility.

Ans : (B)

2. Statements :

All animals are plants.

All plants are insects.

Some insects are reptiles.

Conclusions :

I. All animals are insects.

II. All reptiles being animals is a possibility.

Ans : (D)

3. Statements :

Some juices are cans.

All cans are drinks.

All juices are beverages

Conclusions :

I. Atleast some beverages are cans.

II. No beverage is a can.

Ans : (A)

4. Statements :

No star is a moon.

All planets are moon.

No planet is an asteroid.

Conclusions :

I. All moon being asteroids is a possibility.

II. No star is a planet.

Ans : (B)

5. Statements :

No star is a moon.

All  planets are moon.

No planet is an asteroid.

Conclusions :

I. All asteroids being moon is a possibility.

II. No asteroid is a star.

Ans : (A)

6. Statements :

All animals are plants.

All plants are insects.

Some insects are reptiles.

Conclusions :

I. Atleast some plants are reptiles.

II. All insects are plants.

Ans : (E)

Directions –(Q. 7-9) Read the following information carefully and answer the given questions.

If ‘A × B’ means ‘A is the brother of B’

If ‘A + B’ means ‘A is the sister of B’

If ‘A ÷ B’ means ‘A is the father of B’

If ‘A – B’ means ‘A is the mother of B’

7. Which of the following relation/s is/are true based upon the relation’s given in the expression ?

S – T + V ÷ Y × Z

(a) Z is the brother of T.

(b) S is the grandmother of Y.

(c) T is the aunt of Z.

(d) V is the son of T.

(A)  Only (b)

(B)  Only (a) and (c)

(C)  Only (d)

(D)  Both (b) and (c)

(E)  Only (a)

Ans : (D)

8. In the expression ‘P ÷ Q – R + T’ then how is R related to P ?

(A)  Granddaughter

(B)  Grandfather

(C)  Grandson

(D)  Nephew

(E)  Either ‘Nephew’ or ‘Niece’

Ans : (A)

9. In a certain code language, ‘DESTINY’ is written as ‘EFTQHMX’ and PLANETS’ is written as ‘QMBKDSR’. How is ‘ROUTERS’ written in that code ?

(A)  QNTWFST

(B)  QNTODOR

(C)  URXSBOP

(D)  SPVQDQR

(E)  SPVWHUV

Ans : (D)

10. This question consist of information and two statements numbered I and II given below it. You have to decide which of the given statements weaken/s or strengthen/s the information and decide the appropriate answer.

Information : Installation of wind energy systems should be encouraged to meet the energy requirements in common house-holds rather than solar systems as wind energy systems are more economical.

I. More the number of moving parts in an energy system equipment, more is the frequency of replacements needed due to recurrent wear and tear.

II. Manufacture, transportation and installation of solar as well as wind energy systems have been associated with the use of toxic and hazardous product which adversely affect the environment.

(A)  Both statement I and statement II weaken the information.

(B)  Both statement I and statement II are neutral statements.

(C)  Statement I strengthens the information while statement II weakens the information.

(D)  Statement I weakens the information while statement II strengthens the information

(E)  Statement I weakens the information while statement II is neutral statement.

Ans : (A)

11. How many such pairs of letters are there in the word STADIUMS, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series ?

(A)  None

(B)  Three

(C)  Two

(D)  More than three

(E)  One

Ans : (B)

Directions – (Q. 12-17) Study the given information carefully and answer the given questions.

When a word and number arrangement machine is given an input line of wards and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers).

Input : 30 overcome ado 67 18 lie so 85 74 come

I : admit 30 overcome 67 18 lie so 74 come 84

II : commit admit 30 overcome 67 18 lie so 84 73

III : limit commit admit 30 overcome 18 so 84 73 66 29

IV : overcommit limit commit admit 18 so 84 73 66

V : Smit overcommit limit commit admit 84 73 66 29 17

Step V is the last step of the above arrangement as the intended output of the above arrangement is obtained. As per the rules followed in the given steps, find the appropriate steps for the given input.

Input : 61 ox herb 33 86 intern sums 28 49 perk

12. In step III, how many elements are there between ‘56’ and the third element from the left end ?

(A)  None

(B)  One

(C)  Three

(D)  More than three

(E)  Two

Ans : (D)

13. Which of the following is the sixth element from the left end of step II ?

(A)  sums

(B)  hermit

(C)  to

(D)  perk

(E)  28

Ans : (E)

14. ‘sums’ is related to ‘85’ in the same way as ‘omit’ is related to ‘48’ in step V. Following the same pattern to which element is perk related to in step IV ?

(A)  intern

(B)  ox

(C)  28

(D)  33

(E)  herb

Ans : (C)

15. What is the difference between the fourth element from the right end in step IV and fourth element from the right end in step V ?

(A)  27

(B)  12

(C)  18

(D)  25

(E)  Other than those given as options

Ans : (D)

16. In step V, which of the following elements does not appear between ‘permit’ and fourth element from the right end ?

(A)  intermit

(B)  hermit

(C)  omit

(D)  32

(E)  85

Ans : (D)

17. The position of how many digits will remain the same if the digits in the number 49735812 are rearranged in the descending order within the number, from left to right ?

(A)  One

(B)  More than three

(C)  None

(D)  Two

(E)  Three

Ans : (A)

Directions- (Q. 18-19) : Read the following information carefully and answer the questions.

Anil starts from point P and walks 15 m towards north and reaches point Q. He then takes a right turn and walks 10 m and reaches point R. he again takes a right turn and walks 25 m and reaches point S. He takes a left turn and walks for 5 m and reaches point T. He again takes a left turn and walks for 30 m to reach point U. From here he takes a left turn and walks 15 m and stops at point V.

18. If Amit stands at point T, then in which direction is he with respect to the starting point ?

(A)  South-East

(B)  North-East

(C)  South-West

(D)  South

(E)  East

Ans : (A)

19. How far is Amit from the starting point ?

(A)  20 m

(B)  10 m

(C)  15 m

(D)  25 m

(E)  30 m

Ans : (A)

Directions – (Q. 20 – 24) Study the following information and answer the question.

       Seven people, P, Q, R, S, T U and V launched products in seven different months (of the same year) namely January, February, May, June, September, November and December but not necessarily in the same order. Each of them also likes a different state namely Gujarat, Punjab, Odisha, Haryana, Assam, Sikkim and Telangana but not necessarily in the same order.

       R launched product in a month which has 31 days. Only three people launched products between R and the one who likes Haryana. T launched product immediately before the one who likes Haryana. T did not launch product iin a month which h as less than 30 days. P launched product immediately before the one who likes Odisha. P launched product in a month which has 31 days. Only two people launched products between the one who like Odisha and V. The one who likes Gujarat launched product in a month which has more than 30 days but not in January. V neither likes Gujarat nor Sikkim. Q launched product in a month immediately before the one who likes Sikkim. The one who likes Punjab launched product after the one who likes Sikkim. U launched product in a month which has less than 30 days. The one who likes Assam launched product in one of the months before U.

20. How many people launched products between the months in which U and T launched product ?

(A)  Two

(B)  More than three

(C)  Three

(D)  One

(E)  None

Ans : (D)

21. If launched product in July, then who amongst the following launched product immediately before W ?-

(A)  The one who likes Sikkim

(B)  The one who likes Assam

(C)  R

(D)  T

(E)  U

Ans : (D)

22. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence forma group. Which of the following does not belong to that group ?

(A)  VT

(B)  RT

(C)  PS

(D)  PU

(E)  QU

Ans : (D)

23. Which of the following represents the people who launched products in May and November respectively –

(A)  P, S

(B)  M, R

(C)  R, T

(D)  T, Q

(E)  S, U

Ans : (A)

24. Which of the following states does S like ?

(A)  Telangana

(B)  Haryana

(C)  Odisha

(D)  Sikkim

(E)  Other than those given as

Ans : (D)

Directions – (Q. 25-30) Study the given information carefully and answer the given questions.

      Eight people – P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre not necessarily in the same order. Each of them speaks a different language namely – Marathi, English, Hindi, Bengali, Malyalam, Tamil, Gujarat and Urdu but not necessarily in the same order.

      Theo ne who speaks Malyalam sits second to the right of W. Only two people sit between the one who speaks Malyalam and the one who speaks Gujarati. Only two people sit between V and U. U is an immediate neighbour of W. The one who speaks Hindi sits second to the right of U. T sits to the immediate right of the one who speaks Hindi. Only three people sit between T and the one who speaks Marathi. The one who speaks Tamil sits second to the left of the one who speaks Marathi. S sits to the immediate left of P. The one who speaks Urdu sits second to the right of P. Only three people sit between the one who speaks Bengali and the one who speaks English. The one who speaks Bengali is not an immediate neighbour of T. R sits second to the left of the one who speaks English.

25. Which of the following will come in place of question mark (?) in the following series based on the given arrangement ?

Bengal V Hindi P English (?)

(A)  S

(B)  W

(C)  T

(D)  Q

(E)  Other than those given as options

Ans : (B)

26. What is the position of U with respect to the one who speaks Malyalam ?

(A)  Immediate right

(B)  Second to the left

(C)  Third to the right

(D)  Third to the left

(E)  Second to the right

Ans : (D)

27. Who sits second to the left of the one who speaks Gujarati ?

(A)  V

(B)  W

(C)  T

(D)  Q

(E)  U

Ans : (D)

28. Four of the following five are alike in a certain way based on their seating arrangement and so form a group. Which one does not belong to the group ?

(A)  Q-Hindi

(B)  V-English

(C)  R-Bengali

(D)  U-Gujarati

(E)  P-Tamil

Ans : (B)

29. Which of the following is true regarding O ?

(A)  Q sits third to the right of U

(B)  Only three people sit between Q and P.

(C)  Q is an immediate neighbour of the one who speaks Tamil

(D)  Q sits second to the left of P.

(E)  Q speaks Malyalam.

Ans : (C)

30. How many people are sitting between the one who speaks Marathi and R when counted from the left of R ?

(A)  None

(B)  Two

(C)  More than three

(D)  Three

(E)  One

Ans : (B)

Directions – (Q. 31-35) Study the information to answer the given questions.

     In a certain code,

     ‘place satellite in orbit’ is written as ‘jo ki la si’

     ‘orbit moon in circle’ is written as ‘bp la mi jo’

     ‘circle earth through satellite’ is written as ‘si dv tu bp’

     ‘moon navigation gone through’ is written as ‘js mi dv hm’

    (All the codes are two letter codes only)

31. What is the possible code for ‘place through committee’ in the given code language ?

(A)  mi ki hm

(B)  kl dv jo

(C)  to dv tu

(D)  ty dv ki

(E)  dv mi ki

Ans : (D)

32. What is the code for ‘satellite’ in the given code language ?

(A)  la

(B)  ki

(C)  si

(D)  bp

(E)  jo

Ans : (C)

33. What is the code for ‘earth’ in the given code language ?

(A)  mi

(B)  si

(C)  dv

(D)  tu

(E)  bp

Ans : (D)

34. What does the code ‘hm’ stand for tin the given code language ?

(A)  earth

(B)  Either ‘navigation’ or ‘gone’

(C)  Either ‘moon or ‘through’

(D)  through

(E)  moon    

Ans : (B)

35. Which of the following may stand for ‘jo wk la’ in the given code language ?

(A)  orbit the moon

(B)  launch in orbit

(C)  orbit in circle

(D)  satellite in navigation

(E)  orbit moon closely

Ans : (B)

Directions – (Q. 36-40) These questions consist of a question and two statements, I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and choose the appropriate option.

(A) The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(B) The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(C) The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question

(D) The data in both statements I and II together necessary to answer the question

(E) The data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

36. Is C the son of S ?

I. S is the father of F. F is the only sister of B. B is married to K. K is the only child of L, and sister-in-law of C.

II. F is the sister of C. F is the daughter of T. T is the mother of B. B is the son of S. S has only one daughter.

Ans : (C)

37. How many people are sitting in a circle, where all the people are facing the centre ?

I. B sits third to the right of M. Only one person sits between B and P. P sits third to the left of Q. P is an immediate neighbour of V.

II. P sits second to the left of M. V is an immediate neighbour of P. V sits second to the right of S. Only one person sits between S and M.

Ans : (D)

38. Ten people are sitting in two parallel rows seating five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1-J, K, Lm M and N are seated and all of them are facing south. In row-2, D, E, F G and H are seated and all of them are facing north. (therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.) Who amongst D, E, F G and H faces L ?

I. M sits third to the left of K. The one who faces M sits to the immediate right of F. L is an immediate neighbour of J. D sits second to the right of G. G does not sit at an extreme end of the line.

II. N Sits at an extreme end of the line. Only two people sit between N and J. The one who faces J sits to the immediate left of F. E sits second to the left of F. Only one person sits between L and K.

Ans : (D)

39. Among six people, A, B, C, D, E and F each having a different number of experience viz. 4, 9, 13, 15, 22 and 27 years (but not necessarily in the same order), who is the person with second lowest experience?

I. Only two people are more experienced than B. F is less experienced than B but more than A. Both E and C are more experienced than D. D’s experience is an even number.

II. C is more experienced than F but less than E. Both A and D are less experienced than F. B is more experienced than D. B’s experience is in odd number.

Ans : (A)

40. Point R is in which direction with respect to point T ?

I. Point M is 20 m to the south of Point T. Point T is 15 m to the east of point L. Point L is 40 m to the north of Point X. Point X is exactly between Points R and C such that points R, X and C respectively form a horizontal straight line of 30 m.

II. Point R is 30 m to the north of Point J. Point J is 15 m to the west of Point S. Point S is 30 m to the south of Point U. Point U is 10 m to the west of Point M. Point T is to the north of Point M.

Ans : (C)

41. This question consists of information and two statements numbered I and II given below it. You have to decide which of the given statement/s could be reasons for the given information and select the appropriate answer.

Information : Despite several  pleas from the women employees, with young children, of company XYZ the company has not started a babysitting facility within the premises of the company giving rise to a sense of dissatisfaction regarding the company amongst some employees.

I. In order to start babysitting facility within the premises a company needs minimum 300 women employees, while the number of women employees of company XYZ is only 30% of the total employees population.

II. The number of employees having children young enough to avail the baby sitting facility is less than the required number as per the policies of the company.

(A)  Neither I nor II can be reasons for the given information.

(B)  Only II can be a reason for the given information.

(C)  Both I and II can be reasons for the given information.

(D)  Only I can be a reason for the given information.

(E)  Either I or II can be a reason for the given information.

Ans : (A)

Directions – (Q.42-44) Read the given information carefully and answer the question which follows :

42. Statement : The use of polybags leads to hazards and environmental pollution and should be replaced by cloth or jute bags’.

                                                                                                                                                                                                              −A report.

Which of the following does not strengthen the given report?

(A)  Certain environmental programs have recommended a banon all plastic bags globally.

(B)  State government has imposed a plastic bag tax to discourage people from using plastic bags.

(C)  Plastic bags are end products made from the remains of petroleum and natural gas and create greenhouse gases.

(D)  The polybags are a convenient way to carry gods that can travel long distances even in heavy storms and rains.

(E)  The cost of plastic bag cleanup from the environment is about Rs. 10,000 per bag per year.

Ans : (D)

43. Statement : The government has recently banned alcohol in the states.

Which of the following weakens the step taken by the government ?

(A)  Alcohol abuse cause many consumers to resort to domestic violence.

(B)  There are many people who are immature to understand the consequences of alcohol intake.

(C)  People commit suicide and murder under the influence of alcohol.

(D)  Alcohol production and distribution provides jobs to several people.

(E)  A sizeable number of road accidents are caused by  driving under the influence of alcohol.

Ans : (D)

44. Solar energy is widely and readily available free of cost. The government should promote the use of this energy by offering subsides.

Which of the following weakens the given statement ?

(A)  Initial installation is required in installation of solar panels and solar cells that are used for power generation.

(B)  Solar energy is an inexhaustible fuel source and often free from noise.

(C)  A large number of solar panels are needed to generate even a small amount of energy making it unfeasible alternative for conventional sources of energy.

(D)  Energy generation through solar panels leads to less pollution as compared to conventional sources of energy.

(E)  Villages lack in power supply to power produced through solar energy can be made available to villages for consumption at an affordable rate.

Ans : (C)

Directions (Q. 45-50) Study the following information carefully to answer the given questions.

           Eight friends – A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table. All of them are facing the centre. Each of     them likes different colours i.e., orange, red, purple, green, yellow, brown, pink and white but not necessarily in the same order.

  • The one who likes brown sits second to the right of the one likes red. The one who likes pink is an immediate neighbour of the one who likes green. H is second to the right of F.
  • D likes white colour. C and E are immediate neighbours of each other. The one who likes yellow sits to the immediate left of B.
  • There are only three people sits between the one who likes white and A. Only one person sits between the one who likes green and A. The one who likes red sits to the immediate right of the one who likes green.
  • B sits second to the left of F. Neither C nor E likes green. The one who likes white is an immediate neighbour of F. C is second to the right of the one who likes orange.

45. Who among the following likes purple colour ?

(A)  B

(B)  A

(C)  G

(D)  F

(E)  None of these

Ans : (A)

46. In the arrangement, how many persons are there between F and E ?

(A)  Five

(B)  Two

(C)  Three

(D)  Four

(E)  None of these

Ans : (C)

47. Which of the following statement is true about G?

(A)  G is an immediate neighbour of A and the person who likes yellow

(B)  The immediate neighbour of A and the person who likes yellow

(C)  G is third to the right of the person who likes brown

(D)  None of the statement is true

(E)  G sits opposite to C, who likes yellow

Ans : (E)

48. Who among the following sits third to the right of D?

(A)  H, who likes red

(B)  A, who likes orange

(C)  B, who likes white

(D)  Can’t be determined

(E)  None of these

Ans : (A)

49. Four these five forms a group in a certain way as per the given arrangement. Which is the one that does not belong to the group ?

(A)  B, D

(B)  F, G

(C)  H, A

(D)  G, A

(E)  E, C

Ans : (D)

50. Which of the following colour does C like ?

(A)  White

(B)  Purple

(C)  Yellow

(D)  Orange

(E)  Brown

Ans : (C)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...