United India Insurance Co. Administrative Officers (Mains) Exam Held on 3-1-2015 Quantative Aptitude Question Paper With Answer Key

United India Insurance Co. Administrative Officers (Mains) Examination

Held on 3-1-2015

Quantitative Aptitude

Directions (Q. 1-5) What will come in place of the question-mark (?) in the given number series?

1. 6   11      31      121    601    ?

(A) 3600

(B) 3621

(C) 3601

(D) 3611

(E) 3602

Answer: (C)

2. 7   11      19      35      67      ?

(A) 99

(B) 131

(C) 9264

(D) 137

(E) 24

Answer: (B)

3. 8    22      64      190    568    ?

(A) 1702

(B) 1654

(C) 1650

(D) 1706

(E) 1705

Answer: (A)

4. 5760   2880  960    240    48      ?

(A) 6

(B) 12

(C) 8

(D) 24

(E) 16

Answer: (C)

5. 13   16      24      39      ?       

(A) 63

(B) 74

(C) 85

(D) 65

(E) 70

Answer: (A)

6. The sum of digits of a two-digit number is 12 and when the digits of the two-digit number are interchanged, the new number is 36 more than the original number. What is the original two digit number ?

(A) Cannot be determined

(B) 93

(C) 48

(D) 39

(E) 84

Answer: (C)

7. A, B and C entered into a partnership by investing Rs 64,000, Rs 52,000 and Rs 36,000 respectively. All of them invested for equal period of time, what amount did C get as his share, when annual profit is 84512-

(A) Rs 20,632

(B) Rs 18,296

(C) Rs 21,084

(D) Rs 19,768

(E) Rs 20,016

Answer: (E)

8. If a man runs at 6 kmph from his house, he misses the train at the station by 8 minutes. if he runs at 10 kmph he reaches 7 minutes before the departure of the train. What is the distance of the station from the man’s house ?

(A)  

(B)  

(C)  

(D)   

(E)  

Answer: (D)

9. Number of students in institutes A and B were in the ratio of 7 : 15 respectively in 201. In 2013 the number of students in institute A increased by 25% and the no. of students in institute B increased by 26%, then what was the respective ratio between no. of students in institutes A and B respectively in 2013?

(A) 25 : 56

(B) 24 : 55

(C) 24 : 53

(D) 25 : 53

(E) 25 : 54

Answer: (E)

10. An employer pays Rs 26 for each day a worker works and forfeits Rs 7 for each day he is idle. At the end of 56 days, if the worker gets Rs 829, for how many days did the worker remain idle?

(A) 21

(B) 15

(C) 19

(D) 13

(E) 17

Answer: (C)

Directions (Q. 11-20) What will come in lace of the question mark (?) in the given questions ?

11. 

(A) 9/2

(B) 4

(C) 11/2

(D) 7/2

(E) 6

Answer: (C)

12. 

(A) 8

(B) 6

(C) 7.5

(D) 5.2

(E) 10

Answer: (E)

13. 

(A)  

(B)  

(C)  

(D)  

(E)  

Answer: (B)

14. 6 × 1.5 + 3.4 × 1.2 – 1.8 × 2.5 = ?

(A) 3.16

(B) 2.78

(C) 3.22

(D) 3.48

(E) 2.96

Answer: (D)

15. 156% of 850 – 3/5 of 280 + 85% of 440 = ?

(A) 1580

(B) 1478

(C) 1675

(D) 1532

(E) 1572

Answer: (D)

16. 

(A) 

(B)  

(C)  

(D)  

(E) 

Answer: (A)

17. 11880/44/18 = ?

(A) 14

(B) 15

(C) 11

(D) 16

(E) 12

Answer: (B)

18. 

(A) 4420

(B) 4240

(C) 4320

(D) 4030

(E) 4120

Answer: (D)

19. 25 × 12.4 + 1.8 × 52.5 = ? – 175.85.

(A) 2124.5

(B) 2212.6

(C) 2207.85

(D) 2684.8

(E) 2624.4

Answer: (C)

20. 

(A)  

(B)   

(C)  

(D)  

(E)  

Answer: (C)

21. Sharat bought 36 kg of sugar @ Rs 45 per kg and 24 kg of sugar @ Rs 40 per kg. He mixed the two qualities of sugar and sold it so as to earn 20% profit. At what rate per kg did he sell t he sugar?

(A) Rs 52.56

(B) Rs 56.42

(C) Rs 56.36

(D) Rs 55.44

(E) Rs 51.60

Answer: (E)

22. The difference between the length and the breadth of a rectangle is 6 m. Length of the rectangle is equal to the side of t he square whose area is 729 sq. m. What is the perimeter of the rectangle ?

(A) 96

(B) 108

(C) 92

(D) 88

(E) 84

Answer: (A)

23. Raghuvir purchased 10 calculators and 16 watches for Rs 56,100 and sold them so as to earn an overall profit of 20%. At what total price should he sell 15 calculators and 24 watches together so as to earn the same per cent profit ?

(A) Rs 1,00,980

(B) Rs 1,16,176

(C) Rs 1,21,176

(D) Rs 1,00,660

(E) Rs 1,24,132

Answer: (A)

24. Some chocolates were distributed among four friends A, B C and D such that the respective ratio of chocolates received by A to chocolates received by C was 7 : 9. B receives 29 more chocolate than A and D received 33 more chocolates than C. If B received 15 more chocolates than C, how many chocolates did D receive ?

(A) 84

(B) 96

(C) 72

(D) 99

(E) 87

Answer: (B)

25. Abhijit invested an amount with company X for two years on simple interest rate 15 p.c.p.a. The entire amount obtained from company X after two years, he invested with company Y on compound interest rate 12 p.c.p.a. for two years. If the amount finally received by him was Rs 81,536, what was the amount invested by him originally with company X?

(A) Rs 65,000

(B) Rs 60,000

(C) Rs 56,000

(D) Rs 50,000

(E) Rs 45,000

Answer: (D)

26. The average weight of 30 students in class is 55 kg. 6 of them whose average weight is 52 kg left the class and set of 6 students whose average weight is 42 kg joined the class. What is the new average weight of the class ?(in kg)

(A) 54.25

(B) 52.75

(C) 53.5

(D) 54

(E) 53

Answer: (E)

27. What will be the compound interest on Rs 18,600 for 2 years, the rate of interest being 8% for the first year and for the second year being 15%?

(A) Rs 4489.90

(B) Rs 4967.20

(C) Rs 4232.80

(D) Rs 4501.20

(E) Rs 3837.10

Answer: (D)

28. A certain number of capsules were purchased for Rs 176.6 more capsules could have been purchased in the same amount if each capsule was cheaper by Rs 3. What was the number of capsules purchased?

(A) 13

(B) 16

(C) 17

(D) 8

(E) 11

Answer: (E)

29. Ram was asked to find 7/8th of a fraction but made the error of dividing the fraction by 7/8. As a result of this he was off the correct answer by 75/784. What answer was supposed to arrive at ?

(A) 13/32

(B) 9/14

(C) 5/16

(D) 5/14

(E) 9/16

Answer: (D)

30. 36 workers can finish a piece of work in 14 days. If the work is to be completed in 8 days, how many extra workers are required ?

(A) 29

(B) 33

(C) 23

(D) 31

(E) 27

Answer: (E)

31. A man can row 13 kmph downstream and 9 kmph upstream. What is the speed of the man in still water? (in kmph)

(A) 12

(B) 10.5

(C) 11

(D) 10

(E) 11.5

Answer: (C)

32. The cost of 8 fans and 14 ovens is Rs 36,520. What is the cost of 12 fans and 21 ovens ?

(A) Rs 56,800

(B) Rs 54,780

(C) Rs 57,950

(D) Rs 55,700

(E) Cannot be determined

Answer: (B)

33. The average age of a man and his son is 28 years. The ratio of their ages is 3 : 1 respectively. What is the man’s age ?

(A) 30

(B) 38

(C) 44

(D) 42

(E) Cannot be determined

Answer: (D)

34. 855 candidates applied for a job, out of which 80% of the candidates were rejected. How many candidates were selected for the job ?

(A) 684

(B) 151

(C) 676

(D) 171

(E) Cannot be determined         

Answer: (D)

35. A is 60% more efficient than B. In how many days will ‘A’ and ‘B’ working together complete a piece of work which ‘A’ alone takes 15 days to finish ?

(A)  

(B) 

(C)  

(D)   

(E)  

Answer: (E)

Directions (Q. 36-40) Refer to the following table and answer the given questions-

Number of books sold by 6 stores in 5 different months-

36. Number of books sold by store E in March is what per cent less than the number of books sold by store A in May ? (rounded off to nearest integers)

(A) 29

(B) 31

(C) 33

(D) 37

(E) 35

Answer: (C)

37. Total number of books sold by store B during all the given months together is what per cent of the total number of books sold by store D during all the given months together ?

(A) 82

(B) 88

(C) 92

(D) 84

(E) 86

Answer: (E)

38. What is the average number of books sold by all the stores on February ?

(A) 207

(B) 211

(C) 219

(D) 223

(E) 227

Answer: (B)

39. What is the difference between total number of books sold by all the stores together in January and total number of books sold by all the stores together in April ?

(A) 353

(B) 379

(C) 263

(D) 347

(E) 369

Answer: (C)

40. What is the respective ratio between total number of books sold by stores A and C together in March and total number of books sold by stores E and F together in May ?

(A) 9 : 11

(B) 11 : 13

(C) 5 : 7

(D) 13 : 17

(E) 7 : 9

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...