United India Insurance Co. Administrative Officers (Mains) Examination Held on 3-1-2015 General Awareness Question Paper With Answer Key

United India Insurance Co. Administrative Officers (Mains) Examination Held on 3-1-2015

General Awareness

1. Subarana Rekha Multipurpose Project (SMP) was started with a purpose to reduce losses due to flood in 1962 and for the distribution of land among the affected people. The states included in the project are-

(A)  Bihar, Odisha and West Bengal

(B)  Odisha, Uttarakhand and West Bengal

(C)  Odisha, Madhya Pradesh and West Bengal

(D)  Odisha, Jharkhand and West Bengal

(E)  Bihar, Jharkhand and West Bengal

Answer: (D)

2. The Caparo group has won the International Business of the Year Award 2014 at the Asian Business Award Midlands in Birmingham. The group is founded by leading NRI industrialist-

(A)  S. P. Singh Oberoi

(B)  Srichand Hinduja

(C)  Gopichand Hinduja

(D)  Lord Swraj Paul

(E)  Lakshmi Mittal

Answer: (D)

3. Which of the following is a part of the core sector ?

(A)  Textiles

(B)  Chemicals

(C)  Real Estate

(D)  Machine manufacturing

(E)  Food Processing

Answer: (D)

4. National Institute of Bank Management is the Institution meant for-

(A)  All those given as options

(B)  providing management personnel to the Banks

(C)  training of bank employees in Banking

(D)  providing consultancies on best practices in bank management

(E)  recruitment of Bank employees at all levels

Answer: (D)

5. Recently India has decided to introduce plastic currency notes. A number of other countries are already using plastic notes, but the pioneer in this field is-

(A)  Sweden

(B)  England

(C)  France

(D)  United States of America

(E)  Australia

Answer: (E)

6. Which airlines was recently joined by the Tata group ?

(A)  Pan Am

(B)  Lufthansa

(C)  Emirates Airline

(D)  Air Asia

(E)  Air France

Answer: (D)

7. As per the ranking released by the UNCTAD in its World of most favoured destinations for investment by transnational corporations, India stands at the-

(A)  Fifth position

(B)  Third position

(C)  Seventh position

(D)  Fourth position

(E)  Sixth position

Answer: (D)

8. Telangana has recently became the 29th state of India. Which of the following statements regarding the state is ‘not’ true?

(A)  It shares boundaries with Andhra Pradesh and Maharashtra

(B)  It is the 12th largest state of the country in terms of population

(C)  It is the first state to be carved out on a linguistic basis

(D)  It is the 12th largest state of the country in terms of area

(E)  It has 119 seats in the assembly and 40 seats in the council

Answer: (C)

9. Which of the following device is developed by DRDO and is a light weight, multi role, single engine tactical fighter aircraft ?

(A)  Prithvi

(B)  Prahar

(C)  Akash

(D)  Brahmos

(E)  Tejas

Answer: (E)

10. Which of the following is a sovereign instrument with a fixed coupon (payable on a specified date or half yearly), issued by Reserve Bank for market borrowing programme of the Government of India ?

(A)  Fixed Deposits

(B)  Dated Government Securities

(C)  Debentures

(D)  Bonds

(E)  Equity shares of PSBs

Answer: (B)

11. As per a notification recently published in the gazette by the Union Water Resources Ministry, the new chairman of the Cauvery Water Disputes Tribunals is-

(A)  Justice B. Rajendran

(B)  Justice B. S. Chauhan

(C)  Justice B. R. Sarangi

(D)  Justice B. N. Kripal

(E)  Justice B. N. Srikrishna

Answer: (B)

12. The Minister for ‘Health and Family Welfare’ in the Union Cabinet is-

(A)  Shrimati Maneka Gandhi

(B)  Ms. Uma Bharati

(C)  Shrimati Sushma Swaraj

(D)  Jagat Prakash Nadda

(E)  Dr. Najma Heptulla

Answer: (D)

13. A bond issued at a price less than its face value and payable on its due date at its face value bearing no ROI (Rate of Interest) is called-

(A)  Preference Bond

(B)  Zero Coupon Bond

(C)  Convertible Bond

(D)  Perpetual Bond

(E)  Sovereign Bond

Answer: (B)

14. Recently, with which one of the following countries India has signed a joint statement named Druzhba-Dosti?

(A)  Nepal

(B)  China

(C)  Russia

(D)  Bhutan

(E)  Myanmar

Answer: (C)

15. Axis Bank was formerly known as-

(A)  YES Bank

(B)  UTI Bank

(C)  City Union Bank

(D)  HDFC Bank

(E)  Centurion Bank

Answer: (B)

16. Recently, India has signed a first APA agreement with Japanese company. What does APA Stands for ?

(A)  Advance Pricing Agreement

(B)  Advance Perform Agreement

(C)  Advance Purchase Agreement

(D)  Advance Procure Agreement

(E)  None of these

Answer: (A)

17. The company ‘Associated Journals Limited’ (AJL) is the publisher of now-defunct daily newspaper-

(A)  Young India

(B)  The Independent

(C)  Amrit Bazaar Patrika

(D)  Bombay Chronicle

(E)  National herald

Answer: (E)

18. One rupee not bears the signature of-

(A)  President of India

(B)  Vice President of India

(C)  Finance Secretary

(D)  Finance Minister

(E)  Commerce Minister

Answer: (C)

19. As per census 2011, the total urban population of India is 377-1 million. The state having the highest urban population of 50.8 million (13.5% of country’s urban population) is-

(A)  Uttarakhand

(B)  Tamil Nadu

(C)  Uttar Pradesh

(D)  Maharashtra

(E)  Gujarat

Answer: (D)

20. A cheque bearing the date earlier than the date of submission to the bank is known as-

(A)  Bearer Cheque

(B)  State Cheque

(C)  Crossed Cheque

(D)  Post Dated Cheque

(E)  Anti Dated Cheque

Answer: (E)

21. The next Commonwealth Summit in 2015 shall be held in-

(A)  Malta

(B)  India

(C)  Sri Lanka

(D)  Maldives

(E)  Mauritius

Answer: (A)

22. Liquidity is injected by the RBI in the economy through which of the following mechanisms ?

(A)  Change in Bank Rate

(B)  REPO

(C)  Increase in SLR

(D)  Through Liquidity Adjustment Facility

(E)  Increase in CRR

Answer: (B)

23. The ‘Glimpses of India’ Festival showcasing Indian Performing arts, Modern Indian art, Buddhist artifacts and heritage, food and films etc., were organized in 12 cities of-

(A)  China

(B)  Europe

(C)  Australia

(D)  Russia

(E)  Japan

Answer: (A)

24. Which of the following institutions has recently been allowed mandate for grant of banking business license by the RBI ?

(A)  IDFC

(B)  LIC Housing

(C)  L & T Finance

(D)  Bandhan Finance

(E)  Both (A) and (D)

Answer: (E)

25. A Credit Guarantee Test Fund has been setup for guaranteeing Collateral Free Facilities by lending institutions to small scale industries. This fund is being managed by which of the following institutions ?

(A)  IDBI

(B)  NABARD

(C)  SBI

(D)  SIDBI

(E)  RBI

Answer: (D)

26. Japan has recently amended its pacifist constitution giving more powers to military. As a reason for amending the constitution, Japan has cited its dispute over Diaoyu Islands with-

(A)  China

(B)  Vietnam

(C)  Singapore

(D)  Philippines

(E)  New Zealand

Answer: (A)

27. Legendary Stock Investors Warrant Buffett calls the futures and options segment of the investment market is a weapons of-

(A)  Mass Financial Inclusion

(B)  Mass Financial Destruction

(C)  None of these

(D)  Mass Financial Investment

(E)  Mass Financial Involvement

Answer: (B)

28. Latest Institution in providing Institutional Financial Assistance to Women Entrepreneurs is-

(A)  Rural Women Self Help Group

(B)  National Credit Fund for Women

(C)  Bharatiya Mahila Bank

(D)  All those given as options

(E)  Mahila Samridhi Kosh

Answer: (C)

29. The national capital of the Sweden is-

(A)  Belfast

(B)  Rome

(C)  Berne

(D)  Stockholm

(E)  Kingstown

Answer: (D)

30. Major internet companies are now encrypting all e-mails. For this they usually rely on a form on encryption known as the TLS. The abbreviation TLS stands for-

(A)  Transit Layer Security

(B)  Through Layer Security

(C)  Transparent Layer Security

(D)  Transport Layer Security

(E)  Temporary Layer Security

Answer: (D)

31. Which of the following is one of the main functions of RBI ?

(A)  Regulations of the Stock Markets

(B)  Regulation of Life Insurance

(C)  Regulation of General Insurance

(D)  Regulation of Mutual Funds

(E)  Banker’s Bank

Answer: (E)

32. Ryder Cup is awarded to the players of-

(A)  Golf

(B)  Baseball

(C)  Basketball

(D)  Cards

(E)  Cricket

Answer: (A)

33. Which indigenous plane was developed by DRDO ?

(A)  Vikrant

(B)  Vayuyan

(C)  Tejas

(D)  Astra

(E)  None of these

Answer: (C)

34. Which of the following is a 2,000-year-old-UNESCO-recognized classical dance-drama form from the Kerala which is feared to face extinction soon ?

(A)  Koodiyattam

(B)  Kuchipudi

(C)  Kolattam

(D)  Kathak

(E)  Kathakali

Answer: (A)

35. The ‘International Day of Older Persons’ is observed every year on-

(A)  31st October

(B)  21st October

(C)  11th October

(D)  1st October

(E)  19th September

Answer: (D)

36. Which of the following authorities is responsible for maintaining accounts, cash deposits and bank management at the government through issue of bonds and Treasury bills ?

(A)  SEBI

(B)  IBA

(C)  IRDA

(D)  SBI

(E)  RBI

Answer: (E)

37. The Oscar-winning music composer A. R. Rahman has a street named after him in-

(A)  Spain

(B)  Canada

(C)  United States of America

(D)  France

(E)  Germany

Answer: (B)

38. Who is the winner of Australian Grand Prix 2014 ?

(A)  Kevin Magnussen

(B)  Sergio Perez

(C)  Fernando Alonso

(D)  Nico Rosberg

(E)  Felipe Massa

Answer: (D)

39. President Shri Pranab Mukherjee while addressing the joint session of parliament on June 14, 2014, spoke about five ‘T’s, three Ds and three Ss. In this context the Ss represent-

(A)  Society, Secularism and soundness

(B)  Size, Safety and Security

(C)  Simplicity, Sincerity and Seriousness

(D)  Skill, Speed and Scale

(E)  Shelter, Sancity and Straightforwardness

Answer: (D)

40. Which of the following state has Camel has its official animal ?

(A)  Maharashtra

(B)  Madhya Pradesh

(C)  Odisha

(D)  Rajasthan

(E)  Haryana

Answer: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...