United India Insurance Co. Ltd. (A.O.) Examination First shift Held on 12-6-2016 Reasoning Question Paper With Answer Key

United India Insurance Co. Ltd. (A.O.) Examination-2016 (First shift)

Held on 12-6-2016

Reasoning

Directions- (Q. 1-4) Study the given information carefully to answer the given questions :

     Seven different cars- Kwid, Alto, i10, Duster, Corolla, Polo and XUV were sold on different days of the same week, starting from Monday and ending on Sunday, but not necessarily in the same order.

       Duster was sold on one of the days before Thursday. Only four cars were sold between Duster and XUV. Only one car was sold between XUV and Kwid. Polo was sold on one of the days after Kwid but not on Friday. Only four cars were sold between Polo and Alto. Corolla was sold neither on Wednesday nor on Thursday.

1. Which of the following cars were sold before i10?

(A)  Both Duster and Alto

(B)  Only Alto

(C)  Both Corolla and Polo

(D)  Both XUV and Kwid

(E)  Only Kwid

Answer: (A)

2. On which of the following days was Kwid sold ?

(A)  Friday

(B)  Thursday

(C)  Monday

(D)  Saturday

(E)  Wednesday

Answer: (B)

3. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to the group ?

(A)  Corolla-Wednesday

(B)  Duster-Wednesday

(C)  Polo-Friday

(D)  Kwid-Saturday

(E)  i10-Sunday

Answer: (E)

4. How many cars were sold between i10 and Corolla ?

(A)  None

(B)  Two

(C)  Three

(D)  More than three

(E)  One

Answer: (E)

Directions- (Q. 5-9) Read the give information and answer given question :

         Eight people J, K, L, M, N, O, P and Q live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. Ground floor is numbered 1, first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is numbered 8.

• K lives on floor number three.

• Only one person lives between K and Q.

• P lives immediately above J. P lives on an odd numbered floor.

• Only two people live between N and Q. N lives above Q.

• O lives immediately above L.

5. Which of the following is true with respect to the given information ?

(A)  None of the given statements is true

(B)  Only two people live between P and M

(C)  L lives on an even numbered floor

(D)  J lives immediately above O

(E)  Only one person lives between K and O

Answer: (B)

6. Who lives on the floor immediately below M ?

(A)  O

(B)  P

(C)  N

(D)  K

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

7. How many people live between the floors on which P and K live ?

(A)  Two

(B)  One

(C)  None

(D)  Three

(E)  More than three

Answer: (D)

8. Who amongst the following lives on floor number 5 ?

(A)  N

(B)  Q

(C)  M

(D)  P

(E)  L

Answer: (B)

9. Who amongst the following lives between J and M ?

(A)  Q

(B)  No one

(C)  P

(D)  K

(E)  N

Answer: (A)

Directions-(Q. 10-14) These questions consist of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the questions. Read both the statements and choose the most appropriate option. Give answer-

(A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question.

(B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.

(C) If the data in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question.

(D) If the data in both the statements I and II is not sufficient to answer the question.

(E) If the data in both the statements I and II together is necessary to answer the question.

10. Seven people A, B, C, D, E, F and G are standing in a straight line facing North, not necessarily in the same order. What is the position of D with respect to G?

Statements :

I. F stands fifth to the right of B. Only one person stands between F and G. D is neither an immediate neighbour of B nor F.

II. C stands at one of the extreme ends of the line. Only two people stand between C and G. D stands second to the right of B.

Answer: (A)

11. Among five friends, S, T, U, V and W, who owns the maximum number of houses ? (each owning a different number of houses).

Statements:

I. T owns more houses than V. V owns more houses than S but less than W. U does not own the least number of houses.

II. Only one person owns more number of houses than W. S and V own less number of houses than U. T owns more houses than S.

Answer: (D)

12. A certain number of boxes have been stacked one above the other. How many boxes are there in the stack ?

Statements:

I. Only three boxes are kept between U and B. M is kept immediately below B but not at the bottom of the stack. Only five boxes are kept between M and D.

II. R is kept exactly in the middle of the stack. Only two boxes are kept between R and U. S is kept immediately above U.

Answer: (D)

13. A certain number of boxes have been stacked one above the other. How many boxes are there in the stack ?

Statements:

I. G is kept fifth from the bottom of the stack. Only two boxes are kept between G and Y. Only three boxes are kept above Y.

II. F is kept third from the top of the stack. Y is kept immediately below F. only two boxes are kept between Y and B.

Answer: (E)

14. Seven people P, Q, R, S, T, U and V are standing in a straight line facing north, not necessarily in the same order. What is the position of R with respect to T?

Statements:

I. S stands second to the right of R. P stands third to the left of R. Only one person stands between P and T.

II. Q stands second from the left end of the line. T is an immediate neighbour of Q. R stands to the immediate left of U.

Answer: (A)

15. Read the following information and answer the given question :

The Government of Country X is being criticized for introducing an additional cess in the service tax for the welfare of micro and small industries.

Which of the following statements best explains the stand of the Government in introducing the additional cess ?

(A)  A percentage of cess introduced by Government of country X is higher than similar cases in the neighbouring countries.

(B)  Most of the micro and small industries fall in Country X only because of lack of funds.

(C)  Additional cess has been introduced by Government of Country X for the third time in a year.

(D)  Two new schemes worth Rs. 2,500 crore fully funded by World Bank have been implemented this year by the Government of Country X for micro and small industries.

(E)  A recent survey revealed that few cess earlier levied by the Government of Country X did not reach the beneficiaries.

Answer: (B)

Directions –(Q. 16-17) Read the given information carefully to answer the given question :

    Hitesh starts walking towards East from Point G. He walks for 15 m and then takes a left turn. He then walks for 9 m and again takes a left turn. He reaches Point F after walking for 7 m. He takes a right turn, walks for 6 m and reaches Point K. He finally stops at Point S after walking for 8 m to the left of Point K.

16. If, Ankur walks 5 m North from Point G, takes a right turn and stops after walking for 18 m. Then, in which direction is Point K, with respect to Ankur’s final position ?

(A)  South

(B)  South-east

(C)  North

(D)  North-west

(E)  East

Answer: (D)

17. How far is Point S from Point G ?

(A)  12 m

(B)  9 m

(C)  7 m

(D)  18 m

(E)  15 m

Answer: (E)

18. Study the given information carefully to answer the given question :

Mr. Kulkarni worked with GRS telecom for 6 years, after which he decided to start his own venture and hence resigned in March 2012. At present, his venture is successfully running since the past 4 years. However, recently, Mr. Kulkarni received a notice from court mentioning that GRS Telecom has filed a case against him for violating their company rules.

Which of the following can be a reason behind a case being filed by GRS Telecom against Mr. Kulkarni after so many years ?

(A)  With the consent of Mr. Kulkarni, GRS telecom had deducted Rs. 55,000 per year from his salary as Employee Emergency Fund which Mr. Kulkarni had failed to claim.

(B)  Mr. Kulkarni’s present venture also is related to the telecom industry and his success is becoming a threat to GRS Telecom.

(C)  During his service period in GRS Telecom, Mr. Kulkarni was warned at least 5 times to stop misbehaving with the clerical staff, but they all went ignored by him.

(D)  Mr. Kulkarni still attempts to lure out internal confidential informations of GRS Telecom from its present employees despite being warned twice about the same

(E)  When Mr. Kulkarni resigned from GRS Telecom, he served a noticed period of 83 days as against the company rule of 3 months, but he pad the money for the remaining days.

Answer: (D)

Directions- (Q. 19-23) In these question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer. Give answer-

(A) If only conclusion I follows

(B) If only conclusion II follows

(C) If Either conclusion I or II follows

(D) If Neither conclusion I nor II follows

(E) If Both conclusions I and II follows

19. Statements:

C ≤ H ≤ I > L; D ≥ I; L ≥N

Conclusion:  I. D > L

                      II. N < I

Answer: (E)

20. Statements:

P ≥A = R ≤ E < N; R ≥ T

Conclusion:  I. A ≥ N

                      II. T ≤ P

Answer: (B)

21. Statements:

M ≥ U = S > T; R < S ≥ D

Conclusion: I. M ≥D

                      II. T > R

Answer: (A)

22. Statements:

C ≤ H ≤ I > L; D ≥ I; L ≥ N

Conclusion:  I. D > C

                       II. C = D

Answer: (C)

23. Statements:

H ≤ E < R ≥ O; R ≤ S ≤M

Conclusion: I. M ≥ O

                      II. H < S

Answer: (E)

Directions- (Q. 24-25) Study the following information carefully and answer the given questions.

    B is married to S. S is the mother of J. J is the father of P. P is the only daughter of T.

24. If P is the sister of K, then how is K related to S ?

(A)  Grandmother

(B)  Daughter

(C)  Grandson

(D)  Granddaughter

(E)  Daughter-in-law

Answer: (C)

25. How is T related to B ?

(A)  Father-in-law

(B)  Niece

(C)  Daughter

(D)  Son-in-law

(E)  Daughter-in-law

Answer: (E)

Directions- (Q. 26-30) In these question, three statements followed by two conclusions numbered I and I have been given. You have to take the two/given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

(A) If only conclusion I follows

(B) If only conclusion II follows

(C) If Either conclusion I or II follows

(D) If Neither conclusion I nor II follows

(E) If Both conclusions I and II follows

26. Statements:

No cookie is a biscuit.

All biscuits are juices.

Some juices are fruits.

Conclusion:

I. All juices can never be cookies.

II. Some fruits are definitely not cookies.

Answer: (A)

27. Statements:

No cookie is a biscuit.

All biscuits are juices.

Some juices are fruits.

Conclusion:

I. At least some biscuits are fruits.

II. All cookies being fruits is a possibility.

Answer: (B)

28. Statements:

Some lines are strokes.

All strokes are paints.

some paints are colours.

Conclusion :

I. Some paints are definitely not lines.

II. All colours being stroke is a possibility.

Answer: (B)

29. Statements :

All day are weeks.

Some weeks are months.

All months are years.

Conclusion:

I. At least some days are years.

II. No day is a year.

Answer: (C)

30. Statements:

Some lines are strokes.

All strokes are paints.

Some paints are colours.

Conclusion:

I. Some stroke are definitely not colours.

II. All lines can n ever be colours.

Answer: (D)

31. This question consist of a decision and two statements numbered I and II given below it. You have to decide which of the given statements weakens or strengthens the decision and choose the appropriate answer.

Decision- The management department of ASP College has decided that the practice sessions for the upcoming annual fest should not run after 7 pm.

Statements:

I. The props, halo lights and other materials necessary for the practice have been rented from 10am-9 pm till the last day of the fest.

II. Recently, cases of accidents on the highway connecting ASP College and the main city have increased during the peak traffic hours.

(A)  Both Statement I and statement II weaken the decision

(B)  Both statement I and statement II are neutral statements

(C)  Statement I weakens the information while statement II strengthens the information

(D)  Statement I strengthens the information while statement II weakens the information

(E)  Both statement I and statement I strengthen the decision

Answer: (C)

Directions- (Q. 32-35) Study the given information carefully to answer the given questions :

     In a certain code language,

     ‘start coaching in summer’ is written as ‘mo ph rd jt’

     ‘summer classes for students’ is written as ‘es nag k mo’

     ‘coaching for badminton students’ is written as ‘na jt es bt’

32. In the given code languages, what does the code ‘na’ stand for ?

(A)  summer

(B)  badminton

(C)  classes

(D)  either ‘summer’ or ‘mid’

(E)  either ‘students’ or ‘for’

Answer: (E)

33. What is the code for ‘summer’ in the given code language ?

(A)  na

(B)  ph

(C)  gk

(D)  jt

(E)  mo

Answer: (E)

34. What will be the code for ‘badminton classes’ in the given code language ?

(A)  jt ph

(B)  rd bt

(C)  es rd

(D)  bt gk

(E)  gk es

Answer: (D)

35. In the given code language, what does the code ‘jt’ stand for ?

(A)  coaching

(B)  badminton

(C)  students

(D)  classes

(E)  summer

Answer: (A)

Directions- (36-40) Study the given information carefully to answer the given questions :

     Seven people A, B, C, D, E, F and G were appointed to a company on seven different days o the same week starting from Monday to Sunday (but not necessarily in the same order). Each person also plays a different game namely-Cricket, Hockey, Football, Squash, Volleyball, Tennis and Kho-Kho, but not necessarily in the same order.

      Only two people were appointed after the one who plays Hockey. E was appointed on one of the days after the one who plays Hockey. Only three people were appointed between E and G. Only one person was appointed between G and the one who plays Volleyball. A was appointed immediately after the one who plays Volleyball. Only three people were appointed after the one who plays Kho-Kho. C was appointed immediately after F, but not on Friday. Only one person was appointed between F and the one who plays Cricket. B was appointed immediately after the one who plays Cricket. More than two people were appointed between D and the one who plays Tennis. E plays squash.

36. Who amongst the following was appointed on Wednesday ?

(A)  The one who plays Kho-Kho

(B)  A

(C)  B

(D)  The one who plays Cricket

(E)  F

Answer: (D)

37. Which of the following statements is true as per the given arrangement ?

(A)  Only one person was appointed between F and the one who plays Squash

(B)  Only three people were appointed before C   

(C)  A plays Tennis

(D)  B was appointed on Saturday

(E)  None of the given options is true

Answer: (A)

38. The person who plays Tennis was appointed on which of the following days:

(A)  Thursday

(B)  Tuesday

(C)  Sunday

(D)  Monday

(E)  Saturday

Answer: (E)

39. Which of the following combinations will be definitely true as per the given arrangement ?

(A)  C-Squash

(B)  Thursday-D

(C)  Saturday-Cricket

(D)  Monday-Volleyball

(E)  F-Kho-kho

Answer: (D)

40. How many people were appointed before G?

(A)  Two

(B)  One

(C)  Three

(D)  Four

(E)  None, as G was appointed on Monday

Answer: (A)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...