United India Insurance Co. Ltd. (A.O.) Examination Held on 12-6-2016 2nd Shift General Awareness Question Paper with Answer Key

United India Insurance Co. Ltd. (A.O.) Exam., 2016 (2nd Shift)

Held on 12-6-2016

General Awareness

1. The International Court of Justice, commonly referred to as the World Court or ICJ is the primary judicial branch of the United Nations. It is based in –

(A)  The Hague, Netherlands

(B)  Geneva, Switzerland

(C)  Gland, Switzerland

(D)  Glasgow, Scotland

(E)  Rome, Italy

Ans: (A)

2. The 726 MW gas based thermal plant is situated in the Indian state of-

(A)  Tripura

(B)  Uttarakhand

(C)  Odisha

(D)  Sikkim

(E)  Gujarat

Ans: (A)

3. Shree Singaji Thermal Power Project is a coal-based plant in the Indian state of-

(A)  Gujarat 

(B)  Madhya Pradesh

(C)  Chhattisgarh

(D)  Maharashtra

Ans: (C)

4. India’s Indigenous Beyond Visual Range (BVR) air-to-air missile integrated by HAL on Su-30 MKI aircraft was successfully launched from Chandipur, Odisha. It is named as-

(A)  Astra

(B)  Phython

(C)  Derby

(D)  IRIS

(E)  Matra

Ans: (A)

5. A general or life insurance policy with a sum assured of Rs. Fifty Thousands or less is known as a-

(A)  Micro Insurance Policy

(B)  Plain Insurance Policy

(C)  Standard Insurance Policy

(D)  Basic Insurance Policy

(E)  Generic Insurance Policy

Ans: (A)

6. Which of the following is a mode of creating charge on immovable property ?

(A)  Mortgage

(B)  Nomination

(C)  Assignment

(D)  Hypothecation

(E)  Pledge

Ans: (A)

7. The ‘SBI Life Insurance Company Limited’ is a joint venture life insurance company between State Bank of India and-

(A)  BNP Paribas Assurance

(B)  Standard Life Insurance Company

(C)  Prudential Life Insurance Company

(D)  Life Insurance Corporation of India

(E)  New York Life Insurance Company

Ans: (A)

8. The amount to be paid for a contract of insurance to the insurance company, that is the sum that a person pays monthly, quarterly or annually according to their plan, in return of the coverage he/she has taken from the insurance company is known as-

(A)  Certain Loss

(B)  Uncertain Loss

(C)  Claim amount

(D)  Premium

(E)  Sum Insured

Ans: (D)

9. A Global Depository Receipt (GDR) is also known as –

(A)  Commercial Depository Receipt (CDR)

(B)  Inter Continental Depository Receipt (ICDR)

(C)  International Depository Receipt (IDR)

(D)  Domestic Depository Receipt (DDR)

(E)  National Depository Receipt (NDR)

Ans: (C)

10. ‘Wings of Fire’ is the autobiography of-

(A)  K. Natwar Singh

(B)  A.P.J. Abdul Kalam

(C)  L.K. Advani

(D)  Yuvraj Singh

Ans: (B)

11. The currency of the Czech Republic is-

(A)  Czech Kyat

(B)  Czech Krone

(C)  Czech Rupiah

(D)  Czech Kuna

(E)  Czech Koruna

Ans: (B)

12. The ‘Kinnerasani Wildlife Sanctuary’ is located in the Indian state of-

(A)  Tamil Nadu

(B)  Telangana

(C)  Kerala

(D)  Karnataka

(E)  Other than those given as options

Ans: (B)

13. As per census 2011, the state having the highest urban population of 508.8 million is-

(A)  Maharashtra

(B)  Bihar

(C)  Karnataka

(D)  Gujarat

(E)  Uttar Pradesh

Ans: (A)

14. ‘Dispur’ is the capital of the Indian state of-

(A)  Assam

(B)  Arunachal Pradesh

(C)  Tripura

(D)  Meghalaya

(E)  Manipur

Ans: (A)

15. Christopher Henry ‘Chris’ Gayle is a cricketer, who plays international cricket for-

(A)  New Zealand

(B)  Australia

(C)  Bangladesh

(D)  South Africa

(E)  West Indies

Ans: (E)

16. An act by which the policyholders authorizes another person to receive the policy money is known as

(A)  Nomination

(B)  Assignment

(C)  Negotiation

(D)  Hypothecation

(E)  Transfer

Ans: (A)

17. Who amongst the following is the CEO of the ‘NITI Aayog’ ?

(A)  Arvind Panagariya

(B)  Narendra Modi

(C)  Sindhushree Khullar

(D)  Amitabh Kamat

(E)  Bibek Debroy

Ans: (D)

18. Situations when the insurance company passes some part of or all risks to another-

(A)  Reinsurance

(B)  Double-insurance

(C)  Co-insurance

(D)  Void-insurance

(E)  Dual insurance

Ans: (A)

19. The them for ‘The World Sparrow Day 2015’ observed on March 20, 2015 was-

(A)  I Love Sparrows

(B)  Chrip for the Sparrow, Tweet for the Sparrow

(C)  Save Sparrows for Nature’s Balance

(D)  Spare a Thought for the Sparrows

(E)  Sparrows : Heroes of the Environment

Ans: (A)

20. The regulator of the insurance business in India is-

(A)  PFRDA

(B)  IRDA

(C)  FMC

(D)  SEBI

(E)  RBI

Ans: (B)

21. The annual investment limit under the Public Provident Fund (PPF) scheme-

(A)  Rs. 2,50,000

(B)  Rs. 1,50,000

(C)  Rs. 2,25,000

(D)  Rs. 1,00,000

(E)  Rs. 2,00,000

Ans: (B)

22. Which of the following political newspaper is published form Moscow ?

(A)  Dawn

(B)  The Times

(C)  Daily Mirror

(D)  Pravda

(E)  The Sun

Ans: (D)

23. ‘Gramin Gaurav Path’ is a major construction project under which 2,048 km of roads would be built in 33 districts of-

(A)  Bihar

(B)  Madhya Pradesh

(C)  Rajasthan

(D)  Odisha

(E)  Gujarat

Ans: (C)

24. Under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) scheme, each customer who opens his account will get a RuPay debit card with an in-built-

(A)  Life Insurance cover of Rs. 1,00,000

(B)  Accident Insurance cover of Rs. 1,00,000

(C)  Crop Insurance of Rs. 1,00,000

(D)  Medical Insurance cover of Rs. 1,00,000

(E)  Health Insurance cover of Rs. 1,00,000

Ans: (B)

25. ‘Keenan Stadium’, a multipurpose stadium mostly used for cricket matches is-

(A)  Jamshedpur, India

(B)  Canberra, Australia

(C)  Beijing, China

(D)  Colombo, Sri Lanka

(E)  Cape Town, South Africa

Ans: (A)

26. The Brand Ambassador for the Government of India’s campaign against ‘Hepatitis B’ is-

(A)  Salman Khan

(B)  Aamir Khan

(C)  Priyanka Chopra

(D)  Vidhya Balan

(E)  Amitabh Bachchan

Ans: (E)

27. A life Insurance which provides coverage at a fixed rate of payments for a limited period of time is known as-

(A)  Variable Life Insurance Policy

(B)  Term Life Insurance Policy

(C)  Permanent Life Insurance Policy

(D)  Universal Life Insurance Policy

(E)  Whole life Insurance Policy

Ans: (B)

28. ‘Greg Chappell’ is associated with the game of-

(A)  Cricket

(B)  Tennis

(C)  Badminton

(D)  Hockey

(E)  Boxing

Ans: (A)

29. The headquarters of the State Owned Life Insurance Corporation Limited is situated in-

(A)  Gurgaon

(B)  Mumbai

(C)  Hyderabad

(D)  Kolkata

(E)  New Delhi

Ans: (B)

30. The 2015 Ranji Trophy Title was won by Karnataka against –

(A)  Mumbai

(B)  West Bengal

(C)  Assam

(D)  Tamil Nadu

(E)  Railways

Ans: (D)

31. The Federal Reserve is the central banking system of-

(A)  Russia

(B)  United Kingdom

(C)  Europe

(D)  USA

(E)  Latin America

Ans: (D)

32. Which of the following countries leads the world in production and export of the cocoa beans used in the manufacture of Chocolate ?

(A)  South Africa

(B)  Chile

(C)  Brazil

(D)  Jamaica

(E)  Ivory Cost

Ans: (E)

33. A company selling the insurance policy is known as the-

(A)  Insurance Carrier

(B)  The Insurance Agent

(C)  The Life Insured

(D)  Business Correspondent

(E)  Beneficiary of a contract of Insurance

Ans: (B)

34. The three day International Conference on Counter Terrorism 2015 was recently held at-

(A)  New York, USA

(B)  Tokyo, Japan

(C)  Paris, France  

(D)  London, UK

(E)  Jaipur, India

Ans: (E)

35. The ‘World Quality Day’ is observed every year on the –

(A)  Second Thursday of December

(B)  Third Thursday of December

(C)  Second Friday of December

(D)  Second Thursday of November

(E)  Second Friday of November

Ans: (D)

36. ‘Berlin’ is the capital of the-

(A)  Federal Republic of Austria

(B)  Federal Republic of Poland

(C)  Federal Republic of Yugoslavia  

(D)  Federal Republic of Germany

(E)  Federal Republic of USA

Ans: (D)

37. The Ways and Means Advances (WAM) are short term advance s to tide over temporary mismatches in receipts and payments which the RBI lends to-

(A)  Public Sector Banks

(B)  Life Insurance Corporation of India     

(C)  General Insurance Companies

(D)  State Bank of India

(E)  Government

Ans: (E)

38. The newly instituted Innovation Council of the Indian Railways named as ‘Kayakalp’ is headed by former-

(A)  ICICI Bank Chairman K.V. Kamath

(B)  Infosys Chairman Narayan Murthy

(C)  SBI Chairman O.P.Bhatt

(D)  Tata Group Chairman Ratan Tata

(E)  RBI Governor, Bimal Jalan


Ans: (D)

39. The present Minister for ‘Road Transport and Highways’ in the Union Cabinet is-

(A)  Shri Nitin Jairam Gadkari

(B)  Shri Kalraj Mishra

(C)  Shri Rajnath Singh

(D)  Shri Vankaiah Naidu

(E)  Shri Suresh Prabhu

Ans: (A)

40. In India the apex body for the formulation coordination and promotion of biomedical research is-

(A)  Indian Medical Association (IMA)

(B)  Indian Council of Medical Research (ICMR)

(C)  Central Council of Indian Medicine (CCIM)

(D)  All India Institute of Medical Sciences (AIIMS)

(E)  Medical Council of Research (MCI)

Ans: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...