United India Insurance Co. Ltd. A.O. Examination Held on 12-6-2016 2nd Shift Reasoning Question Paper with Answer Key

United India Insurance Co. Ltd. A.O. Exam., 2016 (2nd Shift)

Held on 12-6-2016

Reasoning

Directions – (Q. 1-6) Study the following information and answer the given questions :

       Seven people namely A, B, C, D, E F and G have a holiday on the seven different days of the same week namely, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday, but not necessarily in the same order. Each person also works for seven different departments of a company namely, Marketing, Production, Advertising, HR, Online, Accounts and Maintenance not necessarily in the same order.

     C has a holiday on Thursday and works in Maintenance department. Only two people have a holiday between C and A. The one who works in online department has a holiday immediately after A. only one person has a holiday between B and the one who works on Accounts department. B neither has a holiday on Sunday nor on Friday. Only Two people have holidays between B and D, E does not have a holiday immediately before or after D. The one working in HR department has a holiday immediately after the one working in Marketing department. D does not work in HR department. D does not work in HR department. F does not have a holiday on any of the days after G. Neither B nor F work in Production department.

1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group as per the given arrangement. Which of the following does not belong to that group ?

(A)  B-Tuesday      

(B)  C-Wednesday

(C)  E-Friday

(D)  G-Saturday

(E)  F-Thursday

Ans: (C)

2. Which of the following represents the day on which G has his holiday ?

(A)  Wednesday

(B)  Friday

(C)  Saturday

(D)  Sunday

(E)  Monday

Ans: (D)

3. Who amongst the following works in HR department ?

(A)  E

(B)  B

(C)  G

(D)  F

(E)  A

Ans: (C)

4. Based on the given arrangement, which of the following statements is true?

(A)  The one who works in Accounts department has a holiday on Saturday.

(B)  E has a holiday on Friday.

(C)  None of the given statements are true.

(D)  A works in HR department.

(E)  Only one person has a holiday between G and F.

Ans: (E)

5. In which of the following departments does D work ?

(A)  Advertising

(B)  Marketing

(C)  Production

(D)  Accounts

(E)  Online

Ans: (B)

6. Which of the following combinations is definitely correct ?

(A)  Wednesday-B-Production

(B)  Monday-A-Online

(C)  Tuesday-B-Online

(D)  Sunday-G-Accounts

(E)  Friday-F-Accounts

Ans: (E)

Directions – (Q. 7-11) This question consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and choose the most appropriate option.

7. How is ‘self’ coded in the given coded language ?

I. In the given code language, ‘help self to win’ is coded as ‘&$”+’ and ‘help to win him’ is coded as ‘6$%&’.

II. In the given code language, ‘make plan with self’ is coded as ‘@*#>’ and connect to self important is written as ‘&/?*’.

(A)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(B)  The data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(C)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(D)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

(E)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

Ans: (A)

8. Among students M, N, O, P and Q, each having a different weights who weighs the  most ?

I. P weighs more than M, but less than N, N does not weigh the most. M weighs more than O.

II. P weighs less than only two people. M weighs more than O, but less than Q.

(A)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(B)  The data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(C)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(D)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

(E)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

Ans: (E)

9. On which day, of the same week from Monday to Sunday was Naina born ?

I. Naina’s aunt correctly remembers that she was born after Tuesday, but before Sunday and that she was not born on Thursday.

II. Naina’s uncle correctly remembers that she was born after Monday and she was not born on Wednesday.

(A)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(B)  The data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(C)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(D)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

(E)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

Ans: (B)

10. How many people stand between H and I in a straight line of 8 people (Note : All are facing North) ?

I. B stands second from the right end of the line. Only two people stand between B and M. Only one person stands between M and L. H stands to the immediate right of S.

II. Y Stands at the extreme left end of the line. Only three people stand between Y and S. S is an immediate neighbour of both H and M. L stands second to the left of M

(A)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(B)  The data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(C)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(D)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

(E)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

Ans: (B)

11. Is W the Uncle of E ?

I. M is the sister of W. B has only one daughter, M.D is the daughter of M. E is the sister of D.

II. S has only two children, M and W. E is the daughter of M. J is married to M. W is married to K.

(A)  The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

(B)  The data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

(C)  The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(D)  The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

(E)  The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

Ans: (D)

Directions – (Q. 12-17) Study the given information and answer the questions-

        When a number and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.

                                        (All the numbers are two digit numbers)

Input : 36 24 maintain 87 safe distance 60 12 with other 98 cars

Step I : cars 36 24 maintain 87 safe distance 60 with other 98 12

Step II : 24 cars 36 maintain 87 safe 60 with other 98 12 distance

Step III : maintain 24 cars 87 safe 60 with other 98 12 distance 36

Step IV : 60 maintain 24 cars 87 safe with 98 12 distance 36 other

Step V : safe 60 maintain 24 cars with 98 12 distance 36 other 87

Step VI : 98 safe 60 maintain 24 cars 12 distance 36 other 87 with

     Step VI is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.

     As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.

Input : weight 34 93 and 14 density 84 concept to 49 74 be understood 56

12. Which element is seventh to the right of the element which is eleventh from the right end of the last step of the given arrangement ?

(A)  74

(B)  to

(C)  understood

(D)  56

(E)  density

Ans: (E)

13. What is the position of ‘concept’ from the right end of the second last step of the given arrangement ?

(A)  Eighth

(B)  Eleventh

(C)  Ninth

(D)  Seventh

(E)  Tenth

Ans: (B)

14. Which element/s is/are exactly between ‘93’ and ‘to’ in the fourth step of the given arrangement ?

(A)  Both density and 84

(B)  Density

(C)  There is not element

(D)  Both density and concept

(E)  84

Ans: (E)

15. What is the position of ‘weight’ from the left of ‘56’ in the third step of the given arrangement ?

(A)  Seventh

(B)  Fourth

(C)  Ninth

(D)  Sixth

(E)  Fifth

Ans: (A)

16. In which step of the given arrangement are the elements ‘to 49 74 understood’ found in the same order ?

(A)  Fourth

(B)  Second

(C)  Third

(D)  Fifth

(E)  The given order of elements is not found in any step

Ans: (B)

17. Which of the following is the third last step of the given arrangement ?

(A)  To 56 concept 34 and weight 93 84 understood 14 be 49 density 74

(B)  To density concept be and weight 93 84 understood 14 34 49 56 74

(C)  14 34 49 56 74 weight 93 84 understood to density concept be and

(D)  To density concept be and 14 34 49 56 74 weight 93 84 understood

(E)  To 74 concept 49 14 and weight  93 84 understood be 34 density 56

Ans: (A)

Directions – (Q. 18-23) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

(A) Either conclusion I or II is true

(B) Neither conclusion I nor II is true

(C) Both conclusion I and II are true

(D) Only conclusion I is true

(E) Only conclusion II is true

18. Statements :

T < D < S ≤ Y; D ≥ R > L; S ≤ N

Conclusions : I. T < R

                         II. S > L

Ans: (E)

19. Statements :

T < D < S ≤Y; D ≥ R > L; S ≤ N

Conclusions: I. S ≤ R

                        II. Y ≥ N

Ans: (B)

20. Statements :

A < B ≤ C = D > K; J ≤ B

Conclusions : I. B < K

                        II. J ≤ C

Ans: (E)

21. Statements :

D ≤ J < Y ≤ L ≤ S; Y ≥ M < T

Conclusions : I. L ≥ M

                        II. D < S

Ans: (C)

22. Statements :

P > Q > R ≤ D – E ≤ F

Conclusions : I. P > D

                        II. Q ≤ E

Ans: (B)

23. Statements :

A < B ≤C = D > K; J ≤ B

Conclusions : I. K ≥ J

                        II. A < D

Ans: (E)

Directions – (Q. 24-26) Read the information carefully and answer the given questions.

A @ B means A is the father of B;

A + B means A is the son of B;

A $ B means A is the daughter of B;

A % B means A is the mother of B;

A & B means A is the husband of B.

24. Which among the following options is true if the expression ‘P + Q% R $ S + T & W’ is definitely true ?

(A)  Q is the only daughter of T.

(B)  P is the grandson of S.

(C)  R is the granddaughter of W.

(D)  T is the father-in-law of P.

(E)  W is the grandmother of Q.

Ans: (C)

25. How is V related to P in the expression ‘P & S% T @ U + V’ ?

(A)  Grandmother

(B)  Daughter-in-law

(C)  Grandson

(D)  Wife

(E)  Daughter

Ans: (B)

26. What should come in place of the question mark, to establish that P is the mother-in-law of T in the expression ?

P% Q + R @ S ? T

(A)  @

(B)  Either & or %

(C)  $

(D)  &

(E)  +

Ans: (D)

Directions – (Q. 27-32) In this question two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

27. Statements :

All hosts are guests.

All visitors are hosts.

Some visitors are invites.

Conclusions :

I. Atleast some guests are invitees.

II. All invites being hosts is a possibility.

(A)  Either conclusion I or II is true

(B)  Neither conclusion I nor II is true

(C)  Both conclusion I and II are true

(D)  Only conclusion I is true

(E)  Only conclusion II is true

Ans: (C)

28. Statements :

All gadgets are instruments.

Some instruments are devices

Conclusions :

I. Atleast some tools are instruments.

II. All tools being gadgets is a possibility.

(A)  Either conclusion I or II is true

(B)  Neither conclusion I nor II is true

(C)  Both conclusion I and II are true

(D)  Only conclusion I is true

(E)  Only conclusion II is true

Ans: (C)

29. Statements :

All hosts are guests.

All visitors are hosts.

Some visitors are invitees.

Conclusions :

I. No visitor is a guest.

II. All hosts are visitors.

(A)  Either conclusion I or II is true

(B)  Neither conclusion I nor II is true

(C)  Both conclusion I and II are true

(D)  Only conclusion I is true

(E)  Only conclusion II is true

Ans: (B)

30. Statements :

No cup is a medal.

All medals are trophies.

No trophy is a shield.

Conclusions :

I. Some shields being cups is a possibility.

II. No trophy is a cup.

(A)  Either conclusion I or II is true

(B)  Neither conclusion I nor II is true

(C)  Both conclusion I and II are true

(D)  Only conclusion I is true

(E)  Only conclusion II is true

Ans: (D)

31. Statements :

No cup is a medal.

All medals are trophies.

No trophy is a shield.

Conclusions :

I. All trophies are medals.

II. No shield is a medal.

(A)  Either conclusion I or II is true

(B)  Neither conclusion I nor II is true

(C)  Both conclusion I and II are true

(D)  Only conclusion I is true

(E)  Only conclusion II is true

Ans: (E)

32. Statements :

Some dreams are aims.

Some aims are objectives.

Conclusions:

I. All objectives being dreams is a possibility.

II. No objective is a dream.

(A)  Either conclusion I or II is true

(B)  Neither conclusion I nor II is true

(C)  Both conclusion I and II are true

(D)  Only conclusion I is true

(E)  Only conclusion II is true

Ans: (D)

Directions – (Q. 33-38) Study the information carefully and answer the questions-

       J, K, L, M, N, O, P and Q are sitting around a circular area at equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of the people are facing the centre while facing outside ( (i.e., in a direction opposite to the centre).

(Note : Facing the same direction means if one faces the centre then the other also faces the centre and vice versa. Facing the opposite directions means if one faces the centre then the other faces outside and vice-versa.)

      Q sits second to the left of P. Q faces outside. Only two people sit between P and K. Both M and J are immediate neighbours of Q. Only three people sit between J and L. N sits third to the right of M. L is not an immediate neighbour of N. Both the immediate neighbours of P face the same direction. O sits third to the left of J. N faces the same direction as M. O sits to the immediate right of K. Both the immediate neighbours of K face opposite directions. Q faces a direction opposite to that of O.

33. Which of the following is true as per the given seating arrangement ?

(A)  None of the given options is correct.

(B)  P sits to the immediate left of M.

(C)  Q sits second to right of N.

(D)  L faces the same direction as J.

(E)  O is an immediate neighbour of M.

Ans: (B)

34. What is L’s position with respect to K ?

(A)  Immediate left

(B)  Immediate right

(C)  Second to the left

(D)  Second to the right

(E)  Third to the right

Ans: (D)

35. How many people in the given arrangement face outside ?

(A)  Four

(B)  Six

(C)  Five

(D)  Two

(E)  Three

Ans: (C)

36. Who amongst the following sits exactly between P and O when counted from the right of P ?

(A)  Q

(B)  U

(C)  N

(D)  M

(E)  L

Ans: (E)

37. Who is sitting third to the right of Q ?

(A)  N

(B)  K

(C)  J

(D)  L

(E)  O

Ans: (B)

38. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(A)  O

(B)  L

(C)  K

(D)  Q

(E)  N

Ans: (A)

Directions – (Q. 39) Read the given information and answer the questions.

39. Company X, a Telecom company of country Z, which proposed last week that it would charge its customers for video calls, said that it will not go ahead with the plan. Video call is a facility given free of cost by the company for its existing customers.

Which of the following may be a reason for the change in plan by the said company ?

(A)  The shares of company L, which charges its customer for a similar facility since the beginning, dropped substantially this week.

(B)  Many people using the services of company X live in rural areas and might not be able to afford an extra charge for certain services.

(C)  Company X plans to expand its market globally this year.

(D)  Company X underwent a lot of criticism for the said proposal and also experienced a drop of around 10 per cent customers in just one week.

(E)  Company Y, a rival to company X setup shop in country Z just two months back and has introduced a  number of interesting offers for customers.

Ans: (D)

40. If A’s code is 1, B’s 3 and C’s code is 5 and so on similarly then. What will be the numerical value of ‘FAZED’ ?

(A)  81

(B)  79

(C)  80

(D)  None of the above

Ans : (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...