United India Insurance Co. Ltd. (AO) Examination Held on 12-6-2016 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

United India Insurance Co. Ltd. (AO) Examination

Held on 12-6-2016

Quantitative Aptitude

Directions-(Q. 1 to 5) Refer to the graph and answer the given questions.

1. Expenditure of company B in 2009 and 2010 are Rs 12 lakhs and Rs 14.5 lakhs respectively. What was the total income of company B in 2009 and 2010 together (in lakh rupees)

(A) 39.75

(B) 37.95

(C) 38.75

(D) 38.55

(E) None of these

Answer: (B)

2. Ratio of expenditure of company A and B in 2012 was 3 : 4 respectively. What was the respective ratio of their incomes in 2012 ?

(A) 21 : 26

(B) 13 : 14

(C) 14 : 13

(D) 26 : 21

(E) None of these

Answer: (E)

3. Total expenditure of company A in all the years together was 82.5 lakhs. What was the total income of the company A in all the years together ?

(A) Rs 1.23 crores

(B) Rs 98.75 crores

(C) Rs 99.85 crores

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Answer: (D)

4. If the expenditure of company A and B in 2013 were equal and the total incomes of the two companies was Rs 5.7 lakhs. What was the total expenditure of the two companies in 2013 ?

(A) 4 lakh

(B) 2 lakhs

(C) 4.2 lakhs

(D) Cannot be determined

(E) None of these

Answer: (A)

5. If the income of company B in 2010 and 2011 were in ratio of 2 : 3 respectively. What was the respective ratio of expenditure of that company in these two years ?

(A) 20 : 29

(B) 9 : 10

(C) 29 : 45

(D) 10 : 29

(E) None of these

Answer: (C)

6. 258 130  66  34  18  ?

(A) 12

(B) 10

(C) 4

(D) 6

(E) 9

Answer: (B)

7. 1 3   9   31   ?   651

(A) 177

(B) 184

(C) 196

(D) 129

(E) 258

Answer: (D)

8. 84 86  81  91  74  ?

(A) 166

(B) 100

(C) 148

(D) 158

(E) 187

Answer: (B)

9. 17 9  10  5  35  ?

(A) 90

(B) 50

(C) 60

(D) 80

(E) 70

Answer: (A)

10. 420 84  21  7  ?  5

(A) 3.5

(B) 6

(C) 3

(D) 4

(E) 2.5

Answer: (A)

11. 180 179  172  153  116  ?

(A) 59

(B) 45

(C) 55

(D) 64

(E) 62

Answer: (C)

Directions-(Q. 12 to 14) In each of these questions, two equations are given. You have to solve these equations and find out the values of x and y and give answer :

(A) if x < y

(B) if x > y

(C) if x ≤ y

(D) if x ≥ y

(E) x = y or if the relationship cannot be established

12. I. 3x2 + 8x + 4 = 0

II. 2y2 + 11y + 14 = 0

Answer: (D)

13. I. 3x2 + 11x + 10 = 0

II. 5y2 + 17y + 14 = 0

Answer: (E)

14. I. x2 – 12x + 36 = 0

II. y2 – 11y + 24 = 0

Answer: (E)

15. A can finish a piece of work in 24 days. B is 20% more efficient than A. C is 25% more than B. In how many days B and C together can finish the same piece of work ?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (A)

16. Monthly salaries of Pia and Som are in the respective ratio of 5 : 4. Pia, from her monthly salary, gives 3/5th to her mother. 15% towards her sister’s tution fees, 18% towards a loan and she shops with the remaining amount which was Rs 2,100. What is the monthly salary of Som ?

(A) Rs 25,000

(B) Rs 30,000

(C) Rs 15,000

(D) Rs 20,000

(E) Rs 24,000

Answer: (E)

Directions- (Q. 17-21) Refer to the pie charts carefully and answer the given questions.

17. Number of cellular phones (both Nokia and Samsung) sold by store B is what per cent more than the number of Nokia cellular phones sold by store A ?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (B)

18. What is the central angle corresponding to number of cellular phones (both Nokia and Samsung) sold by store D ?

(A) 124.2°

(B) 112.4°

(C) 115.2°

(D) 128.8°

(E) 118.8°

Answer: (E)

19. What is the average number of Samsung cellular phones sold by stores B, C and D ?

(A) 796

(B) 792

(C) 780

(D) 812

(E) 784

Answer: (B)

20. What is the difference between number of cellular phones (both Nokia and Samsung) sold by store A and Total number of Nokia cellular phones sold by stores B and E together ?

(A) 442

(B) 436

(C) 432

(D) 428

(E) 426

Answer: (B)

21. Number of Samsung cellular phones sold by store E is what per cent of the number of phones (both Nokia and Samsung) sold by store C ?

(A) 55

(B) 45

(C) 60

(D) 65

(E) 50

Answer: (A)

22. There are three positive numbers, 1/3rd of average of all the three numbers is 8 less than the value of the highest number. Average of the lowest and the second lowest number is 8. Which is the highest number ?

(A) 11

(B) 14

(C) 10

(D) 9

(E) 13

Answer: (A)

23. In school ‘ABC’, the respective ratio between the number of students in class 8, class 9 and class 10 in the year 2013, was 4 : 5 : 6. If in 2014, the number of students in class 8 and class 9 increased by 10% and 20% respectively and the number of students in class 10 decreased by 20%, what was the respective ratio between the number of students in class 8, class 9 and class 10 in 2014 ?

(A) 11 : 15 : 12

(B) 10 : 11 : 12

(C) 14 : 15 : 11

(D) 11 : 13 : 12

(E) 12 : 17 : 12

Answer: (A)

24. If the length of a rectangle is increased by 15% and the breadth is decreased by 12%, what is the percentage change in the area of the rectangle ?

(A) 2.4% decrease

(B) 1.2% increase

(C) 1.8% decrease

(D) 1.2 decrease

(E) 1.78% decrease

Answer: (B)

25. The average age of 8 men is increased by 2 years when two them, whose ages are 20 years and 24 years respectively are replaced by two women. What is the average age of these women ?

(A) 30 years

(B) 32 years

(C) 34 years

(D) 36 years

(E) None of these

Answer: (A)

Directions-(Q. 26 to 30) Read the table and answer the given questions :

26. What is t he difference between the total number of cars manufactured in countries A and B together and the total number of cars manufactured in countries C and D together ?

(A) 10000

(B) 12000

(C) 15000

(D) 6000

(E) 10500

Answer: (A)

27. Total number of cars sold in countries A and B together from what per cent of the total cars manufactured by in all the countries together in that particular quarter ?

(A) 30

(B) 35

(C) 40

(D) 32

(E) 38

Answer: (B)

28. What is the total number of cars which remained unsold in the given quarter in the countries C and E together ?

(A) 2400

(B) 3400

(C) 3650

(D) 3800

(E) 3600

Answer: (E)

29. What is the respective ratio between Sales (in rupees) of the total number of cars sold in country D and the sales (in rupees) of the total number of cars sold in country E ?

(A) 55 : 47

(B) 52 : 47

(C) 53 : 44

(D) 55 : 42

(E) 52 : 45

Answer: (D)

30. If the cost for manufacturing a car in country C is Rs 4,50,000, what is the per cent profit earned by the company, on which car sold, in the same country ?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (E)

31. Shindey had a sum of money which he decided to be distributed among his wife, his one son and one daughter. He gave 25% of the total money to his wife and the remaining amount he distributed in the respective ratio of 2 : 3 among his son and daughter. If his daughter got Rs 24,300, how much money did Mr. Shindey have ?

(A) Rs 54,000

(B) Rs 64,000

(C) Rs 48,000

(D) Rs 40,000

(E) Rs 60,000

Answer: (A)

32. Rs 6100 was partly invested in Scheme A at 10% p.a. compound interest (compounded annually) for 2 years and partly in Scheme B at 10% p.a. simple interest for 4  Both the schemes earn equal interests. How much was invested in Scheme A ?

(A) Rs 3,750

(B) Rs 4,500

(C) Rs 4,000

(D) Rs 3,250

(E) Rs 5,000

Answer: (C)

Directions-(Q. 33 to 37) What approximate value will come in place of question mark in the given questions ? (You are not expected to calculate the exact value.)

33. 5003 ×96 ÷ 25.12 + ? = 122 × 52

(A) 600

(B) 1200

(C) 800

(D) 1000

(E) 900

Answer: (A)

34. 952 × 5.05 + 15.012 × 2.99 = ?

(A) 1500

(B) 2150

(C) 1395

(D) 1180

(E) 1084

Answer: (C)

35. 952 – 12.052 + (1987.25 + 21.85) ÷ ? = 900

(A) 115

(B) 120

(C) 90

(D) 85

(E) 100

Answer: (E)

36. 

(A) 27

(B) 48

(C) 58

(D) 40

(E) 32

Answer: (D)

37. 99 ÷ 9.85 + 54.94% of 271 = ?

(A) 800

(B) 300

(C) 700

(D) 500

(E) 400

Answer: (E)

38. Jar A and Jar B both contains mixture of milk and water. jar A has 80 litres of mixture out of which 20% is water. The mixture in Jar B has 40% of water. The mixture from both the jars is poured in an empty jar C. The resultant respective ratio between milk and water in the jar C is 5 : 2. What is the quantity of milk in jar C ? (in litres)

(A) 105

(B) 120

(C) 110

(D) 100

(E) 130

Answer: (D)

39. The sum of present ages of a father and his son is 8 years more than the present age of the mother. The mother is 22 years older to the son, what will be the age of the father after 4 years ?

(A) 34 years

(B) 36 years

(C) 40 years

(D) 38 years

(E) 28 years

Answer: (A)

40. A boat can travel 36 km upstream in 5 hours. If the speed of the stream is 2.4 kmph, how much time will the boat take to cover a distance of 78 km downstream ? (in hours)

(A) 5

(B) 6.5

(C) 5.5

(D) 8

(E) 6

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...