UP PSC Review Officer-Assistant Review Officer (Pre.) Examination Held on 8-4-2018 General Studies Question Paper With Answer Key

UP PSC Review Officer/Assistant Review Officer (Pre.) Examination Held on 8-4-2018

General Studies

1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

Answer: (D)

2. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

Answer: (A)

3. ‘TRAI’ is a regulatory body associated with which of the following sectors?

(A)  Transport

(B)  Tourism

(C)  Technical Education

(D)  Telecom

Answer: (D)

4. Which among the following is not a speculator in the stock exchange?

(A)  Broker

(B)  Bull

(C)  Bear

(D)  Stag

Answer: (A)

5. Which of the following commodities has highest export from India in 2017?

(A)  Agriculture and allied products

(B)  Engineering goods

(C)  Textiles

(D)  Chemicals

Answer: (B)

6. Which of the following agencies is not engaged in exporting agricultural goods from India ?

(A)  NAFED

(B)  State Trading Corporation

(C)  IFFCO

(D)  MMTC

Answer: (D)

7. According to ‘India, State of Forest Report 2017’ what percentage of total geographical area of the country is under forest cover?

(A)  21.04

(B)  21.54

(C)  20.54

(D)  20.04

Answer: (B)

8. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists :

Answer: (C)

9. The place on earth’s surface which records the seismic waves first, is called-

(A)  Focus

(B)  Epicentre

(C)  Seismosite

(D)  None of the above

Answer: (C)

10. Which of the following represents the correct north to south sequence of following four islands of Japan?

(A)  Hokkado, Honshu, Kyushu, Shikoku

(B)  Hokkado, Shhikoku, Honshu, Kyushu

(C)  Hokkado, Honshu, Shikoku, Kyushu

(D)  Hokkado, Kyushu, Honshu, Shikoku

Answer: (C)

11. Chiquicamata (Chili) is world-wide famous for which of the following minerals?

(A)  Copper

(B)  Iron

(C)  Silver

(D)  Manganese

Answer: (A)

12. Which of the following rock systems is the major source of metallic minerals in India?

(A)  Tertiary system

(B)  Vindhyan system

(C)  Gondwana system

(D)  Dharwar system

Answer: (D)

13. As per Census 2011, which among the following Indian States recorded lowest female literacy?

(A)  Uttar Pradesh

(B)  Rajasthan

(C)  Kerala

(D)  Andhra Pradesh

Answer: (B)

14. Which of the following states recorded a decline in its population in Census 2011?

(A)  Nagaland

(B)  Kerala

(C)  Sikkim

(D)  Manipur

Answer: (A)

15. As per Census 2011, which among the following states recorded highest literacy?

(A)  Manipur

(B)  Punjab

(C)  Assam

(D)  Madhya Pradesh

Answer: (A)

16. As per 2011 Census, the percentage of urban population to total population in India was-

(A)  28.50

(B)  31.16

(C)  37.60

(D)  39.20

Answer: (B)

17. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

Answer: (A)

18. The number of coastal states in India is-

(A)  06

(B)  07

(C)  08

(D)  09

Answer: (D)

19. As per Census 2011 of India, which among the following states recorded highest density of population?

(A)  Uttar Pradesh

(B)  Bihar

(C)  Punjab

(D)  Tamil Nadu

Answer: (B)

20. According to Malthus, which one of the following is the most effective measure of population control?

(A)  War

(B)  Misery

(C)  Birth control

(D)  Vices

Answer: (A)

21. Consider the following statements about ecosystem-

(1) The production at the autotroph level is said to be primary productivity.

(2) The secondary productivity refers to the production at the heterotrophy level.

Of the above, the correct statement/s is/are-

(A)  Only 1

(B)  Only 2

(C)  Both 1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (C)

22. The amount of energy during transfer from one tropic level to another in an eco-system-

(A)  increases

(B)  decreases

(C)  remains constant

(D)  may increase or decrease

Answer: (B)

23. In which of the following types of forests maximum plant diversity is found?

(A)  Tropical moist deciduous forests

(B)  Sub-tropical mountain forests

(C)  Temperate moist forests

(D)  Tropical evergreen forests

Answer: (D)

24. As per 2011 Census, the percentage of population of metropolitan cities to the total urban population of India was-

(A)  31.16

(B)  36.48

(C)  42.61

(D)  49.20

Answer: (C)

25. As per Census 2011, which among the following states recorded, lowest percentage or urban population?

(A)  Tripura

(B)  Sikkim

(C)  Arunachal Pradesh

(D)  Himachal Pradesh

Answer: (D)

26. As per Census 2011, which of the following states is second in India in its literacy rate and the level of urbanization?

(A)  Mizoram

(B)  Maharashtra

(C)  Tamil Nadu

(D)  Tripura

Answer: (A)

27. Arrange the following States in descending order of urbanization as per Census 2011 and select the correct answer from the codes given below-

(1) Gujarat

(2) Andhra Pradesh

(3) Maharashtra

(4) West Bengal

(A)  4, 2, 3, 1

(B)  3, 4, 2, 1

(C)  2, 3, 1, 4

(D)  1, 2, 4, 3

Answer: (*)

28. ‘NOIDA’ is located in which district of Uttar Pradesh?

(A)  Gautam Buddha Nagar

(B)  Ghaziabad

(C)  Meerut

(D)  Shahjahanpur

Answer: (A)

29. What is the size of the Budget of Uttar Pradesh for 2018-19?

(A)  Rs 824384.53 crores

(B)  Rs 428354.53 crores

(C)  Rs 428384.52 crores

(D)  Rs 824254.52 crores

Answer: (C)

30. Consider the following statements-

Assertion (A) : ‘Bhojpuri’ is lingua franka of eastern Uttar Pradesh.

Reason (R) : People in eastern Uttar Pradesh are not at home with other languages.

Select the correct answer from the codes given below:

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)

31. Which district Uttar Pradesh is the largest producer of Dushari Mango?

(A)  Agra

(B)  Lucknow

(C)  Varanasi

(D)  Pratapgarh

Answer: (B)

32. Which one of the following is the larges eco-system of the earth?

(A)  Hydrosphere

(B)  Biome

(C)  Lithosphere

(D)  Biosphere

Answer: (A)

33. As per 2011 Census, the litearacy rate in Uttar Pradesh from 2001 to 2011, rose up to-

(A)  11.45%

(B)  12.45%

(C)  13.45%

(D)  14.45%

Answer: (C)

34. In U.P., which one of the following cities is not an export development centre?

(A)  Agra

(B)  Allahabad

(C)  Khurja

(D)  Meerut

Answer: (B)

35. Pandit Deen Dayal Upahdyay Pashu Chikitsa Vigyan Vishwa Vidhyalaya Evam Go Raksha Anusanthan Sansthan is situated at-

(A)  Lucknow

(B)  Meerut

(C)  Ayodhya

(D)  Mathura

Answer: (D)

36. Consider the statements-

Assertion (A) : Kanauj is a ‘city of perfumes’.

Reason (R) : All residents of Kanuaj city have perfume industries.

Select the correct answer from the codes given below :

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B)  Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C)  (A) is true, but (R) is false.

(D)  (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

37. Consider the following objectives of ‘Single Window Clearance department’ in U.P. and select the correct answer from the codes given below-

(1) Industrial waste management

(2) Industrial approval.

(A)  Only 1 is correct

(B)  Only 2 is correct

(C)  Both 1 and 2 are correct

(D)  Neither 1 nor 2 is correct

Answer: (B)

38. In which city the famous ‘Thumari’ singer Girija Devi was born?

(A)  Lucknow

(B)  Aligarh

(C)  Moradabad

(D)  Varansi

Answer: (D)

39. Which one of the following is the eastern most town of Uttar Pradesh?

(A)  Ballia

(B)  Azamgarh

(C)  Barabanki

(D)  Basti

Answer: (A)

40. Which one of the following pairs is not correctly matched?

City                 Characteristic

(A)  Varanasi – Culture and Religion

(B)  Lucknow – State Capital

(C)  Jhansi – Industrial Hub

(D)  Moradabad – Brass Industry

Answer: (C)

41. The tenure of the office of the Lokayukta of Uttar Pradesh is-

(A)  5 years

(B)  6 years

(C)  7 years

(D)  8 years

Answer: (D)

42. Which of the following pairs is not correctly matched?

Institution                                    Year of establishment

(A)  Central Bureau of Investigation – 1963

(B)  Central Vigilance Commission – 1964

(C)  Prevention of Corruption of Act – 1985

(D)  Enforcement Directorate – 2000

Answer: (*)

43. The Administrative Reforms Commission 1967, which for the first time recommended for the setting up of Lokpal and Lokayukta, was headed by-

(A)  Morarji Desai

(B)  K. Santhanam

(C)  Chaudhary Charan Singh

(D)  Babu Jagjivan Ram

Answer: (A)

44. In which of the following Articles of the Indian Constitution, the abolition of untouchability has been guaranteed?

(A)  Article-14

(B)  Article-15

(C)  Article-16

(D)  Article-17

Answer: (D)

45. With reference to the reservation of seats for women in Panchayati Raj Institutions, which of the following statements is/are correct?

(1) It is provided for in Article 243D(3) of the Indian Constitution.

(2) The reservation shall cease to have effect on the expiration of the period specified in Article 334.

Select the correct answer from the codes given below :

(A)  1 only

(B)  2 only

(C)  Both 1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (C)

46. According to Article 170 of the Indian Constitution, the minimum and maximum strength of members of Legislative Assembly in a state can be respectively-

(A)  40 and 400

(B)  50 and 450

(C)  50 and 500

(D)  60 and 500

Answer: (D)

47. The two Union Territories which have been given right to take part in the election of the President of India by the 70th Amendment of Indian Constitution, are-

(A)  Delhi and Chandigarh

(B)  Delhi and Puducherry

(C)  Delhi and Daman and Diu

(D)  Chandigarh and Puducherry

Answer: (B)

48. Which one of the following statements is/are correct with reference to India?

(1) The fiscal deficit target for the year 2017-18 was raised to 3.5 per cent of GDP.

(2) The fiscal deficit target for the year 2018-19 has been placed at 3.3 per cent of GDP.

(3) The fiscal deficit target for the year 2020-21 is projected at 3.1 per cent of the GDP.

Select the correct answer from the codes given below :

(A)  3 only

(B)  1 and 3 only

(C)  1 and 2 only

(D)  2 and 3 only

Answer: (C)

49. Consider the following statements-

Assertion (A) : Fiscal deficit of Indian Government of a percentage of GDP was higher in 2017-18 as compared to Budget estimates.

Reason (R) : Growth in indirect tax collection was relatively lower during 2017-18 on account of introduction of GST.

Select the correct answer using the codes given below :

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C)  (A) is true, but (R) is false

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)

50. Which of the following continued to be the major component of India’s external credit till 2017 ?

(A)  NRI deposits

(B)  Short term debt

(C)  Trade Credit

(D)  Commercial borrowing

Answer: (D)

51. Which city of Uttar Pradesh is famous for ‘wood carving cottage industry’?

(A)  Gorakhpur

(B)  Saharanpur

(C)  Meerut

(D)  Kanpur

Answer: (B)

52. In Uttar Pradesh, North Central Zone Cultural Centre has been established at-

(A)  Agra

(B)  Varanasi

(C)  Allahabad

(D)  Bareilly

Answer: (C)

53. Consider the following statements to explain why Uttar Pradesh is called the ‘Sugar-bowl of India’-

(1) U.P. has the highest production of sugarcane.

(2) U.P. has the sugarcane engineering education institutes.

(3) U.P. has the largest number of sugar mills.

(4) U.P. ha the highest number of sugarcane growers.

Which of the above explanations are correct?

(A)  Only 1 and 3

(B)  Only 1 and 2

(C)  Only 1, 2 and 4

(D)  Only 2, 3 and 4

Answer: (C)

54. Producer Price Index measures-

(A)  the average change in the prices of produced goods and services

(B)  the marginal change in the prices of produced goods and services

(C)  the total change in the prices of produced goods and services

(D)  None of the above

Answer: (A)

55. Which of the following statements is/are correct about 73rd Amendment to the Indian Constitution?

(1) It recognized Panchayats as institutions of self-government.

(2) It recognized urban local governments as institutions of self-government.

Select the correct answer using the codes given below:

(A)  Both 1 and 2

(B)  Only 2

(C)  Only 1

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (C)

56. As in December 2017, Indian government’s holding in which of the following banks was maximum?

(A)  Central Bank of India

(B)  United Bank of India

(C)  Bank of India

(D)  State Bank of India

Answer: (B)

57. As per Census of India 2011, which among the following districts of Uttar Pradesh has the highest literacy rate?

(A)  Allahabad

(B)  Varanasi

(C)  Bareilly

(D)  Ghaziabad

Answer: (D)

58. A monkey climbs 16 m up a slippery pole. It rises 1 m in 1 minute and slip 1/4 m in the next minute. It will reach the top in-

(A)  30 minutes

(B)  32 minutes

(C)  36 minutes

(D)  None of the above

Answer: (D)

59. ‘Tharu Tribe’ is residing in which of the following states of India?

(A)  Bihar and Madhya Pradesh

(B)  Jharkhand and Bihar

(C)  Chhattisgarh and Himachal Pradesh

(D)  Uttarakhand and Uttar Pradesh

Answer: (D)

60. Which one of the following did not take place in the Union Budget for 2017-18?

(A)  Elimination of the classification of expenditure into ‘Plan’ and ‘Non Plan’

(B)  Increase in the number of centrally sponsored schemes

(C)  Bringing Railway finances into the mainstream budgeting

(D)  Advancing the date of Union Budget almost by a month

Answer: (B)

61. Looking at a portrait of a man, Sanjay said “His mother is the wife of my father’s son. I have no brother and sisters”. At whose portrait was Sanjay looking?

(A)  His son

(B)  His nephew

(C)  His cousin

(D)  His father

Answer: (A)

62. Which one of the following is the correct symbolization of the proposition ‘some peddlers are millionaires’ by means of Venn diagram?.

Answer: (B)

63. Ram travels 1 km due east, then 5 km due sough, then 2 km due east and finally 9 km due north. How far is he from the starting point?

(A)  10 km

(B)  8 km

(C)  7 km

(D)  5 km

Answer: (D)

64. Find out the missing number in the following sequence-

6, 24, 60, 120, 210, ……

(A)  324

(B)  336

(C)  428

(D)  440

Answer: (B)

65. If ‘some saints were martyrs’ is true, what may be inferred about the truth or falsehood of the proposition ‘some martyrs were not non-saints’?

(A)  undetermined

(B)  true

(C)  false

(D)  None of the above

Answer: (B)

66. In a code language SISTER and CAR are written as 212345 and 765 respectively, then 655423 stands for-

(A)  ARREST

(B)  ASRERT

(C)  ASSERT

(D)  None of the above

Answer: (A)

67. How many squares are present in the following figure (provided that AB = BC = CD = DE = AF = FG and all internal angles are 90°) ?

(A)  9

(B)  11

(C)  13

(D)  14

Answer: (C)

68. Find out the missing number in the following table-

(A)  2

(B)  4

(C)  6

(D)  8

Answer: (B)

69. A is taller than B, but not as tall as C. D is taller than E but not as tall as B. E is taller than F, but not tall as D. Who among them is the tallest ?

(A)  B

(B)  C

(C)  D

(D)  F

Answer: (B)

70. What is the next letter in the following sequence?

B, D, G, K, P, …….

(A)  T

(B)  U

(C)  V

(D)  W

Answer: (C)

71. Name the first Indian woman fighter pilot who created history by flying solo fighter plane ‘MIG-21 Bison’?

(A)  Bhawana Kanth

(B)  Subhangi Swaroop

(C)  Mohana Singh

(D)  Avani Chaturvedi

Answer: (D)

72. Name the Indian gymnast who created history in February 2018 by winning the first individual medal at Gymnastics World Cup?

(A)  Aruna Budda Reddy

(B)  Dipa Karmakar

(C)  Pranati Nayak

(D)  Rakesh Patra

Answer: (A)

73. Given that A is brother of B; C is father of A; D is the brother of E and E is the daughter of B. Then the uncle of D is-

(A)  A

(B)  B

(C)  C

(D)  None of the above

Answer: (A)

74. What should come in the place of (?) in the following sequence?

ADG, GJM, MPS, (?)

(A)  SVW

(B)  SVX

(C)  SVY

(D)  SWY

Answer: (C)

75. What is the number X in the third figure given below :

(A)  82

(B)  92

(C)  102

(D)  108

Answer: (D)

76. A school bell takes 14 seconds to ring 8 times. How much time will it take to ring 4 times?

(A)  6 seconds

(B)  7 seconds

(C)  8 seconds

(D)  None of the above

Answer: (A)

77. The ‘Sultan Azlam Shah Cup 2018’ was won by-

(A)  India

(B)  Holland

(C)  Australia

(D)  Germany

Answer: (C)

78. Which country will host the 24 the Winter Olympics, 2022?

(A)  Italy

(B)  China

(C)  Japan

(D)  Germany

Answer: (B)

79. 21st FIFA World Cup, 2018 will be held in which of the following countries?

(A)  Brazil

(B)  Argentina

(C)  Spain

(D)  Russia

Answer: (D)

80. Consider the following statements about ‘World Happiness Report 2018’ World Happiness Report 2018’ released by United Nations in March 2018-

(1) India dropped 11 spots from its ranking in the previous year 2017.

(2) Finland with 1st rank is the happiest country.

(3) This report includes only 155 countries.

Of the above, the correct statement/s is/are-

(A)  Only 1

(B)  Only 1 and 2

(C)  Only 1 and 3

(D)  Only 2 and 3

Answer: (B)

81. What is the theme for ‘World Environment Day 2018’?

(A)  Connecting People to Nature

(B)  One World, Our Environment

(C)  Beat Plastic Pollution

(D)  Save Water for Future

Answer: (C)

82. Consider the following statements about ‘Hurun Global Rich List 2018’-

(1) India ha the third highest number billionaires in the world.

(2) There are 118 billionaires in India.

(3) China has the highest number of billionaires.

Of the above, the correct statement/s is/are-

(A)  Only 1

(B)  Only 1 and 2

(C)  Only 2 and 3

(D)  Only 1 and 3

Answer: (D)

83. The first summit of ‘International Solar Alliance’ was held in which of the following cities?

(A)  New Delhi

(B)  New York

(C)  Paris

(D)  None of the above

Answer: (A)

84. As per Union Budget 2018-19, match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists :

List-I

(Sector)

(a) Defence

(b) Agriculture and allied activity

(c) Subsidy for food

(d) Rural development

List-II

(Budget allocation : lakh crores)

(1) Rs 1.38

(2) Rs 1.69

(3) Rs 0.63

(4) Rs 2.82

Answer: (C)

85. Consider the following statements related to tennis player Rozer Federer-

(1) As of March 20, 2018 he is ranked World No. 1 player in men’s singles title.

(2) He is first-ever player to win twelve grand slam men’s singles title.

(3) He has won Wimbledon men single title seven times till march 2018.

Of the above, the correct statements is/are-

(A)  Only 1 and 2

(B)  Only 2

(C)  Only 2 and 3

(D)  Only 1 and 3

Answer: (A)

86. Which among the following countries announced to impose ‘Carbon Tax’ for 2019 to cut its greenhouse gas emission-

(A)  Thailand

(B)  China

(C)  Singapore

(D)  Malaysia

Answer: (C)

87. The first Union Territory of India to depend 100 per cent on solar energy is-

(A)  Chandigarh

(B)  Diu

(C)  Andaman-Nicobar

(D)  Puducherry

Answer: (B)

88. In March 2018, which state of India unveiled its state flag?

(A)  West Bengal

(B)  Maharashtra

(C)  Kerala

(D)  Karnataka

Answer: (D)

89. Arrange the names of the following rulers in correct chronological order and select the answer from the codes given below-

(1) Vidyadhara

(2) Dhanga

(3) Yasoverma

(4) Keertiverma

(A)  3, 2, 1, 4

(B)  1, 3, 2, 4

(C)  3, 1, 4, 2

(D)  2, 3, 1, 4

Answer: (A)

90. ‘Aadi Varaha’ was the title of which Gurjar Pratihara ruler?

(A)  Vatsraja

(B)  Nagbhatta II

(C)  Mihira Bhoja

(D)  Nagbhatta I

Answer: (C)

91. Which district of Bihar set a record by constructing 11244 toilets in 100 hours?

(A)  Sivan

(B)  Gopalganj

(C)  Chhapra

(D)  Muzaffarpur

Answer: (B)

92. Which of the following pairs is not correctly matched?

Inscription                Rulers

(A)  Nasik –                     Gautami Putra

(B)  Hathigumpha –         Kharvela

(C)  Bhitari –                      Pulkeshin II

(D)  Girnar –                      Rudradaman I

Answer: (C)

93. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists-

Answer: (B)

94. Which one of the following rulers established Vikramasila University ?

(A)  Gopal

(B)  Devapal

(C)  Mahipala I

(D)  Dharmapal

Answer: (D)

95. Who among the following Chisti Saints is known as ‘Chirag-e-Delhi’?

(A)  Mui-ud-din

(B)  Farid-ud-din

(C)  Nizam-ud-din Aulia

(D)  Nasiruddin

Answer: (D)

96. Who among the following rulers circulated the silver coin called ‘Shahrukh’?

(A)  Akbar

(B)  Babar

(C)  Humayun

(D)  Shahjahan

Answer: (B)

97. What does ‘Triratna’ means in Buddhism?

(A)  Tripitaka

(B)  Buddha, Dhamma, Sangha

(C)  Sheel, Samadhi, Sangha

(D)  Satya, Ahinsa, Karuna

Answer: (B)

98. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

Answer: (D)

99. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Traveller                   Country

(A)  Ibn Batuta       –        Morocco

(B)  Marco Polo      –        Italy

(C)  Abdur Razzaq –        Turkey

(D)  Nuniz               –        Portugal

Answer: (C)

100. Consider the following events and arrange these in chronological order-

(1) Transfer of capital b y Mohd. Tughlaq.

(2) Aganpur conspiracy.

(3) Murder of Jalal-ud-din Khalji.

(4) Second Battle of Tarain.

Select correct answer from the codes given below-

(A)  4, 3, 2, 1

(B)  3, 1, 2, 4

(C)  1, 2, 3, 4

(D)  1, 2, 4, 3

Answer: (A)

101. Who was the Political Guru of Subhash Chandra Bose?

(A)  G. K. Gokhale

(B)  C. R. Das

(C)  B. C. Pal

(D)  B. G. Tilak

Answer: (B)

102. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists-

Answer: (A)

103. Who among the following rulers established ‘Diwan-i-Amir-Kohi’ department?

(A)  Balban

(B)  Allauddin Khilji

(C)  Muhammad-bin-Tughlaq

(D)  Firoz Shah Tughlaq

Answer: (C)

104. ‘Operation Rubicon’ was the code word proposed to be adopted by British Government in India with reference to which of the following?

(A)  Gandhi’s fast upto death in Jail

(B)  Activities of Jai Prakash Narayan

(C)  Gandhi’s participation in Round Table Conference

(D)  None of the above

Answer: (C)

105. Who among the following was not the member of Champaran Agrarian Enquiry Committee?

(A)  F. G. Slay

(B)  D. J. Reid

(C)  Anugrah Narayan

(D)  Mahatma Gandhi

Answer: (C)

106. Consider the following events-

(1) Gandhi-Irwin Pact

(2) Communal Award

(3) Second Round Table Conference

(4) Nehru Report

Arrange above events in chronological order and select the correct answer from the codes given below-

(A)  3, 2, 1, 4

(B)  3, 1, 4, 2

(C)  4, 3, 2, 1

(D)  4, 1, 3, 2

Answer: (D)

107. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists-

 

Answer: (D)

108. Kuka Movement was founded in

(A)  Bengal

(B)  Bihar

(C)  Punjab

(D)  Maharashtra

Answer: (C)

109. Which one of the following persons was not associated with Azad Hind Fauj?

(A)  Major General Shahnawaz Khan

(B)  Colonel Prem Kumar Saghal

(C)  Colonel Shaukat Ali Malik

(D)  Major Kartar Singh

Answer: (D)

110. Consider the following events-

(1) August Offer

(2) Poona Pact

(3) Third Round Table Conference

(4) Communal Award.

Arrange the above events in chronological order and select the correct answer from the codes given below-

(A)  4, 3, 2, 1

(B)  4, 2, 3, 1

(C)  2, 1, 3, 4

(D)  3, 2, 1, 4

Answer: (B)

111. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A)  Local self-government – Lord Lytton

(B)  Subsidiary Alliance – Lord Wellesley

(C)  Doctrine of Lapse – Lord Dalhousie

(D)  Permanent Settlement – Lord Cornwallis

Answer: (A)

112. Which one of the following polymers is not biodegradable?

(A)  Cellulose

(B)  Starch

(C)  Protein

(D)  PVC

Answer: (D)

113. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A)  Aluminimum – Bauxite

(B)  Copper – Cinnabar

(C)  Zinc – Calamine

(D)  Iron – Haematite

Answer: (B)

114. Sea weeds are the main and important source of the following element-

(A)  Iodine

(B)  Chlorine

(C)  Bromine

(D)  None of the above

Answer: (A)

115. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A)  Vitamin D – Rickets

(B)  Vitamin C – Bleeding gums

(C)  Vitamin A – Rheumatism

(D)  Vitamin B1 – Beriberi

Answer: (C)

116. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A)  Chloromycetin – antityphoid

(B)  Crystal violet – antiseptic

(C)  Quinine – antimalarial

(D)  Aspirin – Anaesthetic

Answer: (D)

117. The silk produced by spiders is called-

(A)  Tussar silk

(B)  Munga silk

(C)  Gossamer silk

(D)  Ahinsa silk

Answer: (C)

118. The total amount of blood present in a normal human (70 kg) adult is about-

(A)  6000 ml

(B)  5000 ml

(C)  4000 ml

(D)  3000 ml

Answer: (B)

119. Which one of the following enzymes converts proteins into amino acids?

(A)  Pepsin

(B)  Lactase

(C)  Urease

(D)  Zymase

Answer: (A)

120. Which one of the following is a female sex-hormone?

(A)  Androsterone

(B)  Testosterone

(C)  Estrone

(D)  Thyroxine

Answer: (C)

121. The device which works on the principle of electromagnetic induction is-

(A)  Ammeter

(B)  Voltmeter

(C)  Dynamo

(D)  Electric motor

Answer: (C)

122. Which one of the following is not required for photosynthesis process?

(A)  Sunlight

(B)  Oxygen

(C)  Water

(D)  Carbon dioxide

Answer: (B)

123. With reference to bacterio-phages, which statement/s is/are correct?

(1) Bacteriophages are virus that infect bacteria.

(2) Bacteriophages are used in genetic engineering.

Select the correct answer using the codes given below-

(A)  1 only

(B)  2 only

(C)  Both 1 and 2

(D)  Neither 1 nor 2

Answer: (C)

124. Which one of the following scales of temperature does not have a negative value?

(A)  Celsius

(B)  Fahrenheit

(C)  Kelvin

(D)  Reaumar

Answer: (C)

125. The ratio of kinetic energies of two bodies of same mass is 4 : 9, the ratio of their velocities will be-

(A)  4 : 9

(B)  2 : 3

(C)  16 : 81

(D)  √2 : √3

Answer: ()

126. Which one of the following is not the unit of heat?

(A)  Centrigrade

(B)  Calorie

(C)  Erg

(D)  Joule

Answer: (A)

127. Which one of the following statements is not true about Li-Fi?

(A)  The full form of Li-Fi is ‘Light Fidelity’

(B)  The successful test of Li-Fi in India was done by Ministry of Information and Broadcasting on 29th January, 2018

(C)  Li-Fi can send 10 GB/sec. data upto 1 km circumference

(D)  It is operated by optical foibre network

Answer: (D)

128. Which one of the following substances is a herbicide?

(A)  Chlorpyrifos

(B)  Carbendazim

(C)  Quinolphos

(D)  Butachlor

Answer: (D)

129. Among the Indian States, which state has the highest yield (per hectare) of rice?

(A)  West Bengal   

(B)  Uttar Pradesh

(C)  Haryana

(D)  Punjab

Answer: (A)

130. Among the following countries, which was the highest crude oil supplier to India during 2017-18?

(A)  Saudi Arabia

(B)  Iran

(C)  Iraq

(D)  Kuwait

Answer: (C)

131. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A)  Cuscuta – stem parasite

(B)  Chandan – root parasite

(C)  Orchids – epiphyte

(D)  Nephenthes – hydrophyte

Answer: (D)

132. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the Lists-

Answer: (A)

133. Among the Indian States Uttar Pradesh is the largest producer of which of the following crops?

(A)  Wheat, Potato, Groundnut

(B)  Wheat, Potato, Sugarcane

(C)  Potato, Sugarcane, Cotton

(D)  Potato, Sugarcane, Paddy

Answer: (B)

134. Which of the following pairs is not correctly matched?

(Crop)                       (Variety)

(A)  Mustard                    Varuna

(B)  Field Pea                             Sapna

(C)  Linseed                      Surya

(D)  Groundnut                Kaushal

Answer: (C)

135. Which among the following statements is not true?

(A)  Rust is a disease found in wheat

(B)  Early blight is a disease found in Potato

(C)  False smut is a disease found in barley

(D)  Khaira is a disease found in paddy

Answer: (C)

136. Consider the statements-

Assertion (A) : Among the various types of soils, clay retains highest amount of water.

Reason (R) : Clay has pore spaces of large size.

Select the correct answer using the codes given below :

(A)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B)  Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C)  (A) is true, but (R) is false.

(D)  (A) is false, but (R) is true

Answer: (C)

137. First ‘Deendayala Handicraft Sankul’ trade facilitation centre is located at-

(A)  Agra

(B)  Varanasi

(C)  Kanpur

(D)  Gorakhpur

Answer: (B)

138. The share of Tertiary Sector in Indian economy during 2016-17 was-

(A)  Rs 51.8 lakh crore

(B)  Rs 50.6 lakh crore

(C)  Rs. 49.0 lakh crore

(D)  Rs 52.8 lakh crore

Answer: (*)

139. The water holding capacity of different types of soils decreases in the order

(A)  Clay > Silt > Sand

(B)  Clay > Sand > Silt

(C)  Sand > Silt > Clay

(D)  Silt > Sand > Clay

Answer: (A)

140. Which of the following pairs is not correctly matched?

Institute                                                 Location

(A)  Indian Vegetable Research Institute       – Varanasi

(B)  Central Institute of Subtropical Horticulture – Srinagar

(C)  Indian Institute of Sugarcane Research – Lucknow

(D)  Indian Institute of Pulse Research – Kanpur

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...