UPSC NDA-NA Examination 2017 (II) Held on September 10, 2017 General Ability Test Paper-2 Question Paper With Answer Key

UPSC NDA/NA Examination 2017 (II) Held on September 10, 2017

General Ability Test (Paper-2)

Part A

 

Directions (Q. Nos. 1-10) Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four options. Select the option that is nearest in meaning to the underlined word/words.

1. The discussion was wound up after a long fruitful exchange of view

(a)   postponed

(b)   cut short

(c)   interrupted

(d)   concluded

Answer: (d)

2. He was fully alive to the need for making adjustments.

(a)   concerned about

(b)   worried about

(c)   aware of

(d)   indifferent about

Answer: (c)

3. The police officer tried to intimidate the witness but in vain.

(a)   inform

(b)   reward

(c)   frighten

(d)   persuade

Answer: (c)

4. We must adopt drastic measures to control population growth.

(a)   simple

(b)   dramatic

(c)   realistic

(d)   severe

Answer: (d)

5. He is extremely meticulous in his approach.

(a)   simple

(b)   careful

(c)   fair

(d)   reasonable

Answer: (b)

6. The experts’ minute examination brought to light some important clues.

(a)   quick

(b)   detailed

(c)   superficial

(d)   prolonged

Answer: (b)

7. The decision of the Union government to repeal the Urban Land Ceiling Act has been welcomed by all.

(a)   suppress

(b)   amend

(c)   cancel

(d)   withhold

Answer: (c)

8. This is his maiden appearance on the screen.

(a)   first

(b)   last

(c)   girlish

(d)   shy

Answer: (a)

9. At the end of the marathon everybody was

(a)   weakened

(b)   honoured

(c)   satisfied

(d)   tired

Answer: (d)

10. He gave me a counterfeit

(a)   rare

(b)   fake

(c)   unmatured

(d)   inferior

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 11-20) Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four options. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word/words.

11. My mother has been working hard for the last two weeks and she feels run down.

(a)   morbid

(b)   energetic

(c)   exhausted

(d)   emotional

Answer: (b)

12. The President condemned the Act of violence during the celebration of the festival.

(a)   reason

(b)   instigation

(c)   restraint

(d)   sobriety

Answer: (d)

13. The students made a generous contribution to the flood relief fund.

(a)   niggard

(b)   selfish

(c)   spendthrift

(d)   indecent

Answer: (a)

14. He was just idle by temperament.

(a)   employed

(b)   occupied

(c)   industrious

(d)   happy

Answer: (c)

15. Most of the decisions taken by the officer were

(a)   serious

(b)   lenient

(c)   correct

(d)   imbecile

Answer: (c)

16. He is a loving father and takes great delight in his children.

(a)   revolt

(b)   dissatisfaction

(c)   enjoyment

(d)   disgust

Answer: (d)

17. He was quite concerned about his son’s career.

(a)   unrelated

(b)   indifferent

(c)   dispassionate

(d)   carefree

Answer: (b)

18. They are confident of success.

(a)   imprudent

(b)   impatient

(c)   diffident

(d)   reluctant

Answer: (c)

19. We carried on the search for the missing person.

(a)   delayed

(b)   reconsidered

(c)   broke up

(d)   called off

Answer: (d)

20. This TV has many indigenous

(a)   Indian

(b)   foreign

(c)   unnatural

(d)   genuine

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 21-30) In the following passage, at certain points you are given a choice of four words marked (a), (b), (c) and (d), one of which fits the meaning of the passage. Choose best word out of the four. Mark the letter, viz., (a), (b), (c), or (d), relating to this word.

After this incident I went to Nainital, and returned after nearly a month, I had (21) taken (22) my clothes when I saw Gangu standing (23) a new baby. He was (24) with joy. Even Nanda (25) not have (26) such joy (27) getting Krishna. His face had the same (28) that (29) on the face of a (30) man after a full meal.

21.

(a)   hardly

(b)   barely

(c)   merely

(d)   rarely

Answer: (b)

22.

(a)   out

(b)   away

(c)   off

(d)   on

Answer: (c)

23.

(a)   by

(b)   near

(c)   with

(d)   at

Answer: (c)

24.

(a)   jumping

(b)   bursting

(c)   dancing

(d)   singing

Answer: (a)

25.

(a)   could

(b)   would

(c)   should

(d)   ought

Answer: (b)

26.

(a)   experimented

(b)   shown

(c)   felt

(d)   heard

Answer: (c)

27.

(a)   at

(b)   in

(c)   on

(d)   into

Answer: (a)

28.

(a)   light

(b)   glow

(c)   sense

(d)   hope

Answer: (b)

29.

(a)   comes

(b)   appears

(c)   rises

(d)   shows

Answer: (b)

30.

(a)   starved

(b)   starving

(c)   hungry

(d)   satisfied

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 31-35) Each of the following items in this section consist of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. Given below each sentence are four sequences namely (a), (b), (c) and (d). You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

31. The Spirit of man

P : has slowly and painfully surmounted

Q : and his growing intelligence

R : all the obstacles that have come in his way

S: has faced all kinds of dangers

(a)   Q P S R

(b)   S Q P R

(c)   R P Q S

(d)   P R Q S

Answer: (b)

32. After our school boys had won a well-contested hockey match

P : so that they might communicate the news of their victory  to the headmaster

Q : who is a keen sportsman

R : they come to school in high spirits

S : and takes a very lively interest in school games

(a)   Q  P  S R

(b)   S Q P R

(c)   R P Q S

(d)   P R Q S

Answer: (c)

33. Even a leisurely game like cricket

P : demanding grace rather than strength

Q : and over the rough tactics of the Australian team that visited England in 1921

R : as we saw in the controversy over body-line bowling

S : can cause much ill-will

(a)   P S R Q

(b)   R S P Q

(c)   S R Q P

(d)   Q P R S

Answer: (c)

34. P : Scientists point out

Q : of sunspot activity

R : that it is an aftermath that

S : has now reached its peak

R : of the eleven-year cycle

(a)   R S P Q

(b)   P Q S R

(c)   Q R P S

(d)   Q S P R

Answer: (c)

35. As the ship streams from San Diego

P : as walls of gray water from a distant storm in the North  Pacific

Q : making the greener among us miserable with sea sickness

R : rock and toss the ship

S : those of us aboard have a personal demonstration of powerful ocean movement

(a)   P Q R S

(b)   S R P Q

(c)   S P R Q

(d)   Q S R P

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 36-40) Each item in this section has a sentence with three underlined parts as (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and mark your response to corresponding letter i.e., (a), (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

36. An electrical circuit is the complete path  traversed by electric current

                (a)                        (b)                                      (c)

No error.

  (d)

Answer: (c)

37. He waved us a by-by as he boarded the train

               (a)                           (b)

which disappeared into the tunnel. No error

             (c)                                             (d)

Answer: (a)

38. There was great deal t hat had to be scrapped, that must be scrapped;

                                       (a)

but surely India could not have been what she undoubtedly was,

                                       (b)

and could not have continued a cultured existence for thousands of years.

                                       (c)

No error

   (d)

Answer: (d)

39. With regard to interior decoration, it is the attention given to the less over aspects of using space

          (a)

that give it life, an identity, a quality  that makes it exciting and unusual.

                         (b)                                                    (c)

No error

    (d)

Answer: (b)

40. A small parcel of novels is   better than noneNo error

           (a)               (b)                    (c)                    (d)

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 41-50) Each of the following sentence in this section has a blank space and four words/group of words given after the sentence. Select the word or group/words you consider most appropriate for the blank space and mark you response accordingly.

41. He looks as if he ………. weary.

(a)   is

(b)   was

(c)   would be

(d)   were

Answer: (a)

42. My house is insured ………. theft and fire.

(a)   fro

(b)   against

(c)   in

(d)   towards

Answer: ()

43. The result of the prolonged discussion was

(a)   disappointment

(b)   disappointing

(c)   disappointed

(d)   to disappoint

Answer: (b)

44. You are lucky …….. in the 20th century.

(a)   by being born

(b)   to have been born

(c)   for being  born

(d)   to have born

Answer: (b)

45. Sita is true to

(a)   word

(b)   her words

(c)   the words

(d)   words

Answer: (b)

46. Years ………. since I saw her last.

(a)   have passed

(b)   had passed

(c)   had been passing

(d)   have been passing

Answer: (a)

47. When he heard the terrible noise he asked me what was ………… on.

(a)   happening

(b)   being

(c)   getting

(d)   going

Answer: (d)

48. Could you lend me some money?

I am very ……….. of cash at the moment.

(a)   down

(b)   low

(c)   short

(d)   scarce

Answer: (c)

49. I saw he when she w standing the side of the old statue.

(a)   by

(b)   at

(c)   in

(d)   beyond

Answer: (b)

50. True friends never ………. their loved ones in adversity.

(a)   abuse

(b)   criticise

(c)   befool

(d)   desert

Answer: (d)

Part B

51. According to the Travel and Tourism Competitiveness Index (TTCI) 2017 released by the World Economic Forum, among the 136 economies across the world, India ranked

(a)   50th

(b)   40th

(c)   30th

(d)   20th

Answer: (b)

52. Which one of the following is the theme of the World Health Day, 2017 celebrated by the World Health Organization?

(a)   Diabetes

(b)   Food safety

(c)   Depression : Let’s Talk

(d)   Ageing and Health

Answer: (c)

53. Which one of the following ministries has launched a new programme on Interdisciplinary Cyber Physical Systems (ICPS) to foster and promote R and D?

(a)   Ministry of Earth Sciences

(b)   Ministry of Science and Technology

(c)   Ministry of Information and Broadcasting

(d)   Ministry of New and Renewable Energy

Answer: (b)

54. Consider the following statements about the Nagara style of temple architecture :

1. This style of temples are commonly found in the areas between Himalayas and Vindhyas.

2. The most striking feature of this style is its pyramidal shikhara.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)   Only 1

(b)   Only 2

(c)   1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

Answer: (a)

55. Ashoka’s connection with Buddhism is evident from which one of the following edicts?

(a)   Major Rock Edict 13

(b)   Rock Edict 6

(c)   Minor Rock Edict 1

(d)   Pillar Edict 4

Answer: (*)

56. The Cabinet Mission Plan for India envisaged a

(a)   Federation

(b)   Confederation

(c)   Unitary from of government

(d)   Union of States

Answer: (d)

57. The creation of the institution of Lokpal was first recommended by

(a)   Law Commission

(b)   Santhanam Committee

(c)   Shah Commission

(d)   Administrative Reforms Commission

Answer: (d)

58. Which one of the following is a cause of acid rains?

(a)   Ozone

(b)   Ammonia

(c)   Sulphur dioxide

(d)   Carbon monoxide

Answer: (c)

59. The desirable range of pH for drinking water is

(a)   6.5 to 8.5

(b)   5.0 to 6.5

(c)   6.5 to 7.0

(d)   7.0 to 8.5

Answer: (c)

60. Consider the following reaction :

CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O

Which of the following about the reaction given above is/are correct?

1. Carbon is oxidized.

2. Hydrogen is oxidized.

3. Hydrogen is reduced.

4. Carbon is reduced.

Select the correct answer using the code given below :

(a)   Only 1

(b)   1 and 2

(c)   2 and 3

(d)   2 and 4

Answer: (a)

61. Sunrise in eastern Arunachal Pradesh would be about how many hours before the sunrise in western Gujarat?

(a)   One hour

(b)   Two hours

(c)   Three hours

(d)   Four hours

Answer: (b)

62. Consider the following States of India in terms of percentage of forest area in relation to the total area of the State :

1. Karnataka

2. Odisha

3. Kerala

4. Andhra Pradesh

Which one of the following is the correct descending order?

(a)   1-2-4-3

(b)   3-1-2-4

(c)   3-2-1-4

(d)   2-3-1-4

Answer: (c)

63. Which one of the following States in India has the longest coastline?

(a)   Odisha

(b)   Tamil Nadu

(c)   Karnataka

(d)   West Bengal

Answer: (b)

64. Which one of the following States in India has the largest area under forest cover?

(a)   Maharashtra

(b)   Chhattisgarh

(c)   Madhya Pradesh

(d)   Andhra Pradesh

Answer: (c)

65. Which one of the following is not an igneous rock?

(a)   Gabbro

(b)   Granite

(c)   Dolomite

(d)   Basalt

Answer: (c)

66. The Coriolis effect is the result of

(a)   Pressure gradient

(b)   Earth’s axis of inclination

(c)   Earth’s rotation

(d)   Earth’s revolution

Answer: (c)

67. Where is Mekong Delta located?

(a)   Thailand

(b)   Cambodia

(c)   Myanmar

(d)   Vietnam

Answer: (d)

68. Which one of the following pairs of rivers and tributaries is not correctly matched?

(a)   Godavari : Indravati

(b)   Ganga : Penganga

(c)   Krishna : Bhima

(d)   Luni : Sukri

Answer: (b)

69. Consider the following characteristics of a tropical cyclone :

1. A warm area sea temperature of > 26℃

2. High relative humidity of atmosphere at a height of > 700 m

3. Atmospheric instability

The above mentioned characteristics are associate with which one of the following cycles of its development?

(a)   Formulation and initial state

(b)   Modification stage

(c)   Full maturity

(d)   Decay

Answer: (c)

70. In the Mesopotamian records, which one of the following terms was used for the Indus Valley (Harappans)?

(a)   Dilmun

(b)   Meluha

(c)   Magan

(d)   Failaka

Answer: (b)

71. Who among the following is the Chairman of interdisciplinary Committee constituted recently by the government of India to examine framework for virtual currencies?

(a)   Secretary, Department of Financial Services

(b)   Special Secretary, Department of Revenue

(c)   Special Secretary, Department of Economic Affairs

(d)   Deputy Governor, Reserve Bank of India

Answer: (c)

72. SAMPADA scheme is being implemented by the ministry of

(a)   Finance

(b)   Housing and Urban Affairs

(c)   Food Processing Industries

(d)   Earth Sciences

Answer: (c)

73. The shortest day length that occurs in the northern hemisphere is on

(a)   March 21

(b)   September 23

(c)   November 22

(d)   December 22

Answer: (d)

74. The Indian Railways have gone in for qualitative improvements since independence. Which of the following have taken place in recent years?

1. Gauge conversion

2. Track electrification

3. Automatic Signals

Select the correct answer using the codes given below :

(a)   1 and 2

(b)   2 and 3

(c)   1 and 3

(d)   All of these

Answer: (d)

75. In India, maximum rainfall is received from

(a)   Western Disturbances

(b)   North-East Monsoon

(c)   South-West Monsoon

(d)   Retreating Monsoon

Answer: (c)

76. Which set of the following biosphere reserves in India is included in the World Network of Biosphere Reserves?

(a)   Gulf of Mannar, Nokrek, Panchmarhi and Simlipal

(b)   Gulf of Mannar, Kanchanjunga, Nokrek and Seshachalam

(c)   Nilgiri, Nokrek, Panchmarhi and Panna

(d)   Nilgiri, Nokrek, Panchmarhi and Seshachalam

Answer: (a)

77. Which of the following statements about magnetic ore of iron is/are correct?

1. It is known as black ore.

2. It contains 60% to 70% of pure iron.

3. It possesses magnetic properties.

Select the correct answer using the codes given below:

(a)   Only 1

(b)   2 and 3

(c)   1 and 3

(d)   All of these

Answer: (d)

78. Which one of the following vitamins has a role in blood clotting?

(a)   Vitamin-A

(b)   Vitamin-D

(c)   Vitamin-E

(d)   Vitamin-K

Answer: (d)

79. The term ‘Probiotic’ is applied to

(a)   organic food

(b)   antacid

(c)   antibiotic

(d)   live microbial food supplement

Answer: (d)

80. Which one of the following microbes causes acidification and curding of milk?

(a)   Lactic acid Bacillus

(b)   Clostridium botulinum

(c)   Vibrio cholerae

(d)   Saccharomyces cerevisiae

Answer: (a)

81. Who among the following shared the Nobel Prize in 1962 along with Francis Crick and James Watson for their discoveries concerning the molecular structure of nucleic acids?

(a)   Erwin Chargaff

(b)   Maurice Hugh Frederick Wilkins

(c)   Rosalind Franklin

(d)   Phoebus Levene

Answer: (b)

82. Water boils at a lower temperature at high altitudes, because

(a)   the air pressure is less

(b)   outside temperature is less

(c)   latent heat is less

(d)   None of the above

Answer: (a)

83. Concave mirror is used in headlights of vehicles, because it

(a)   focuses light from the bulb onto nearby vehicles

(b)   sends parallel rays

(c)   fits well into the shape of the headlight

(d)   is cheaper than other mirrors

Answer: (b)

84. If some object is weighted when submerged in water, what will happen to its weight compared to its weight in air?

(a)   Increase

(b)   Decrease

(c)   Remain exactly the same

(d)   Increase or decrease cannot be predicted

Answer: (b)

85. Light year is a measure of

(a)   time

(b)   distance

(c)   total amount of light falling on the Earth in a year

(d)   average intensity of light falling on the Earth in a year

Answer: (b)

86. Which one of the following was set as a target of average growth of GDP of India over the plane period 2012-17 by the Approach Paper to the Twelfth Five Year Plan?

(a)   7%

(b)   8%

(c)   9%

(d)   10%

Answer: (b)

87. Which one of the following is not a subject that has been devolved to the Panchayati Raj Institutions by the 11th Schedule of the Constitution of India?

(a)   Non-conventional energy resources

(b)   Roads

(c)   Higher education

(d)   Libraries

Answer: (c)

88. Who among the following used the term Industrial Revolution for the first time in English to describe the changes that occurred in the British industrial development between 1760 and 1820?

(a)   Friedrich Engels

(b)   Eric Hobsbawm

(c)   Arnold Toynbee

(d)   Georges Michelet

Answer: (c)

89. Who among the following is the author of the book ‘The Indian Struggle, 1920-34?

(a)   Maulana Abul Kalam

(b)   Jayprakash Narayan

(c)   Subhash Chandra Bose

(d)   Manabendra Nath Roy

Answer: (c)

90. Which one of the following about the Swadeshi Campaign in 1896 is not correct?

(a)   Its centre was Maharashtra.

(b)   Its main participants were students.

(c)   It opposed the levy of tarrif on imports.

(d)   It publicly burnt foreign clothes.

Answer: (d)

91. Which one of the following associations was founded in London by Dadabhai Naoroji in 1866?

(a)   The Bengal British India Society

(b)   The East India Association

(c)   The British Indian Association

(d)   The Madras Native Association

Answer: (b)

92. Mariana Trench is located in the ocean floor of

(a)   Southern Atlantic Ocean

(b)   Western Pacific Ocean

(c)   Eastern Pacific Ocean

(d)   Northern Atlantic Ocean

Answer: (b)

93. Taklamakan Desert is situated in

(a)   Western Asia

(b)   Southern fringe of Sahara in Africa

(c)   South America

(d)   Central Asia

Answer: (d)

94. Rudraprayag is situated at the confluence of rivers Alakananda and

(a)   Bhagirathi

(b)   Mandakini

(c)   Nandakini

(d)   Dhauliganga

Answer: (b)

95. Arrange the following Indian cities according to their locations from West to East:

1. Bilaspur 2. Jodhpur

3. Bhopal 4. Ranchi

(a)   3-2-1-4

(b)   2-3-1-4

(c)   4-1-2-3

(d)   2-1-3-4

Answer: (b)

96. The Kashmir region receives additional amount of precipitation during the winter brought by

(a)   South-West Monsoon

(b)   Western Disturbances

(c)   Retreating Monsoon

(d)   Temperate Cyclone

Answer: (b)

97. Which part of India has the Kalakot tertiary coal field?

(a)   Brahmaputra river basin of Assam

(b)   Damodar river basin of Jharkhand and West Bengal

(c)   Himalayan mountain region

(d)   Cardamon hills in Kerala

Answer: (c)

98. Tendons through which muscles are connected to bones are tightly compacted bundles of which one of the following long fibrous protein?

(a)   Fibrin

(b)   Collagen

(c)   Elastin

(d)   Cellulose

Answer: (b)

99. Which one of the following is the scientific name of the causal organism elephantiasis?

(a)   Ascaris lumbricoides

(b)   Culex pipiens

(c)   Wuchereria bancrofiti

(d)   Fasciola hepatica

Answer: (c)

100. Melanin is the natural pigment that gives colour to human skin, hair and the iris provides protection against

(a)   Ultraviolet radiation

(b)   Infrared radiation

(c)   X-ray radiation

(d)   Short wave radio radiation

Answer: (a)

101. Which one of the following statements about a satellite orbiting around the Earth is correct?

(a)   Satellite is kept in orbit by remote control from ground station.

(b)   Satellite is kept in orbit by retro-rocket and solar energy keeps it moving around the Earth.

(c)   Satellite requires energy from solar panels and solid fuels for orbiting.

(d)   Satellite does not required any energy for orbiting.

Answer: (d)

102. Which one of the following statements about energy is correct?

(a)   Energy can be created as well as destroyed.

(b)   Energy can be created but not destroyed.

(c)   Energy can neither be created nor destroyed.

(d)   Energy cannot be created but can be destroyed.

Answer: (c)

103. Step-up transformers are used for

(a)   increasing electrical power

(b)   decreasing electrical power

(c)   decreasing voltage

(d)   increasing voltage

Answer: (d)

104. Which one among the following waves carries the maximum energy per photon?

(a)   X-rays

(b)   Radio waves

(c)   Light waves

(d)   Microwaves

Answer: (a)

105. How much CO2 is produce on heating of 1 kg of carbon?

(a)   11/3 kg

(b)   3/11 kg

(c)   4/3 kg

(d)   3/4 kg

Answer: (a)

106. Zinc is used to protect iron form corrosion because zinc is

(a)   more electropositive than iron

(b)   cheaper than iron

(c)   a bluish white metal

(d)   a good conductor of heat and electricity

Answer: (a)

107. Which one of the following gases is placed second in respect of abundance in the Earth’s atmosphere?

(a)   Oxygen

(b)   Hydrogen

(c)   Nitrogen

(d)   Carbon dioxide

Answer: (a)

108. Which one of the following is a chemical change?

(a)   Cutting of hair

(b)   Graying of hair naturally

(c)   Swelling of resin in water

(d)   Cutting of fruit

Answer: (b)

109. Which one among the following chemicals is used as washing soda?

(a)   Calcium carbonate

(b)   Calcium bicarbonate

(c)   Sodium carbonate

(d)   Sodium bicarbonate

Answer: (c)

110. Why is potassium permanganate used for purifying drinking water?

(a)   It ills germs

(b)   It dissolves the impurities

(c)   It is a reducting agent

(d)   It is on oxidizing agent

Answer: (d)

111. Consider the following movements :

1. Moplah Rebellion

2. Bardoli Satyagraha

3. Champaran Satyagraha

4. Salt Satyagraha

Which one of the following is the correct chronological order of the above ascending order?

(a)   1-3-4-2

(b)   3-1-2-4

(c)   2-3-1-4

(d)   4-2-1-3

Answer: (b)

112. Which one of the following travelogues has given an insight on the reign of Muhammed-bin-Tughlaq?

(a)   Ibn Battyuta’s Rihla

(b)   Francois Bernier’s Travesl in the Mogul Empire

(c)   Niccolao Manucci’s Storia do Mogor

(d)   Tavernier’s Travels in India

Answer: (a)

113. Which one of the following was not a Chishti Sufi saint?

(a)   Khwaja Moinuddin

(b)   Baba Fariduddin Gani-i-Shakar

(c)   Nizamuddin Auliya

(d)   Shaikh Bahauddin Zakariya

Answer: (d)

114. An April, 2017, India celebrated 100 years of Mahatma Gandhi’s

(a)   Satyagraha in Kheda

(b)   Dandi March

(c)   Satyagraha in Champaran

(d)   Return from South Africa

Answer: (c)

115. A rainbow is produced due to which one of the following phenomena?

(a)   Dispersion of light

(b)   Interference of light

(c)   Diffraction of light

(d)   Scattering of light by atmospheric dust

Answer: (a)

116. Bats detect obstacles in their path by receiving the reflected

(a)   Infrasonic waves

(b)   Ultrasonic waves

(c)   Radio waves

(d)   Microwaves

Answer: (b)

117. The statement that ‘heat cannot flow by itself from a body at a lower temperature to a body at a higher temperature’, is known as

(a)   Zeroth law of thermodynamics

(b)   First law of thermodynamics

(c)   Second law of thermodynamics

(d)   Third law of thermodynamics

Answer: (c)

118. Which one of the following waves does not belong to category of the other three?

(a)   X-rays

(b)   Microwaves

(c)   Radio waves

(d)   Sound waves

Answer: (d)

119. Which one of the following statements is not correct?

(a)   Human eye is a refracting system containing a diverging lens.

(b)   The retina of the human eye contains millions of light sensitive cells, called Rods and Cones, which convert the light into electrical messages.

(c)   Every image that is focused on the retina is upside down.

(d)   We need both eyes of judge the relative positions of objects accurately.

Answer: (a)

120. Which one of the following statements is not correct?

(a)   Ultrasonic waves cannot get reflected, refracted or absorbed.

(b)   Ultrasonic waves are used to detect the presence of defects like cracks, porosity, etc. in the internal structure of common structure materials.

(c)   Ultrasonic waves can be used for making holes in very hard materials like diamond.

(d)   Ultrasonic waves cannot travel through vacuum.

Answer: (a)

121. The principal use of hydrofluoric acid is

(a)   in etching glass

(b)   as a bleaching agent

(c)   as an extremely strong oxidizing agent

(d)   in the preparation of strong organic fluorine compounds

Answer: (a)

122. The species that has the same number of electrons as  is

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (c)

  1. The compound C6H12O4 contains

(a)   22 atoms mass percent of H as compared to the mass percent of C

(b)   twice the mass percent of H as compared to the mass percent of C

(c)   six times the mass percent of C as compared to the mass percent of H

(d)   thrice the mass percent of H as compared to the mass percent of O

Answer: (c)

124. The proposition ‘equal volumes of different gases contain equal numbers of molecules at the same temperature and pressure’ is known as

(a)   Avogadro’s hypothesis

(b)   Gay-Lussac’s hypothesis

(c)   Planck’s hypothesis

(d)   Kirchhoff’s theory

Answer: (b)

125. Which one of the following statements about the Ilbert Bill is correct?

(a)   It proposed that the Indian magistrates would try Europeans in criminal cases.

(b)   It allowed Indians to file criminal cases against Europeans.

(c)   It authorized Indian ICS officers to try Europeans in courts.

(d)   It was an agitation led by Ilbert in support of the nationalists.

Answer: (a)

126.Who among the following can attend the meetings of both Houses of Parliament while not being a member of either House?

(a)   The Solicitor General of India

(b)   The Vice-President of India

(c)   The Comptroller and Auditor General of India

(d)   The Attorney General of India

Answer: (d)

127. Who among the following was believed to be a leader of the Sanyasis and Fakirs conspiring against the British in 1857?

(a)   Mangal Pandey

(b)   Bahadur Shah II

(c)   Queen Zeenat Mahal

(d)   Nana Sahib

Answer: (b)

128. Who among the following was the founder of the Avadh Kingdom in the 18th century?

(a)   Murshid Quli Khan

(b)   Saadat Khan

(c)   Alivardi Khan

(d)   Sarfaraz Khan

Answer: (b)

129. Who among the following was the founder of the Young Bengal Movement?

(a)   Henry Vivian Derozio

(b)   David Hare

(c)   Dwarkanath Tagore

(d)   Prasanna Kumar Tagore

Answer: (a)

130. Which one of the following statements about the Quit Indian Movement is not correct?

(a)   It broke out in August, 1942.

(b)   Ahmedabad Textile Mills went on strike for more than three months.

(c)   Muslim League and Hindu Mahasabha actively participated in the movement

(d)   Communist Party did not support the movement.

Answer: (c)

131. Who among the following is the winner of the Singapore Open Superseries Badminton Men’s Singles title 2017?

(a)   Kidambi Srikanth

(b)   Lin Dan

(c)   B. Sai Praneeth

(d)   Kento Momota

Answer: (c)

132. Koradi Thermal Power Station is located in

(a)   Nagpur

(b)   Raipur

(c)   Mumbai

(d)   Secunderabad

Answer: (a)

133. Which one of the following is the theme of the International Day for Monuments and Sites (World Heritage Day) 2017?

(a)   The Heritage of Sport

(b)   Cultural Heritage and Sustainable Tourism

(c)   Past and Present Heritage

(d)   Heritage and Science

Answer: (b)

134. In April 2017, the USA dropped MOAB (Massive Ordinance Air Blast popularly known as the Mother of All Bombs) in the suspected hideouts of militants in which one of the following countries?

(a)   Iran

(b)   Syria

(c)   Afghanistan

(d)   Somalia

Answer: (c)

135. Intake of which one of the following food components should be minimized by patients having Gouty Arthritis due to elevated serum uric acid level?

(a)   Food fibres

(b)   Nucleic acids

(c)   Lipids

(d)   Carbohydrates

Answer: (b)

136. Which one of the following statements about microbes is not correct?

(a)   They are used in sewage treatment plants.

(b)   They are used in industrial fermenters for the production of beverages.

(c)   No antibiotic has been obtained from any microbe.

(d)   They are used to get many bioactive molecules for the treatment of diseases.

Answer: (c)

137. Golden rice is a genetically-modified crop plant where the incorporated gene is meant for biosynthesis of

(a)   Omega-3 fatty acids

(b)   Vitamin-A

(c)   Vitamin-B

(d)   Vitamin-C

Answer: (b)

138. An object moves in a circular path with a constant speed. Which one of the following statements is correct?

(a)   The centripetal acceleration of the object is smaller for a gentle curve (i.e., curve of larger radius) than that for a sharp curve (i.e., curve of smaller radius).

(b)   The centripetal acceleration is greater for gentle curve than that for a sharp curve.

(c)   The centripetal acceleration is the same for both, the gentle and sharp curves.

(d)   The centripetal acceleration causes the object to slow down.

Answer: (a)

139. The force acting on a particle of mass m moving along a x-axis is given by F(x) = Ax2 – bx. Which one of the following is the potential energy of the particle?

(a)   2Ax – B

(b) 

(c)   Ax3 – Bx2

(d)   Zero

Answer: (b)

140. The symbol of SI unit o inductance is H. It stands for

(a)   Holm

(b)   Halogen

(c)   Henry

(d)   Hertz

Answer: (c)

141. In a vacuum, a five-rupee coin, a feather of sparrow bird and a mango are dropped simultaneously from the same height. The time taken by them to reach the bottom is t1, t2, and t3 In this situation, we will observe that

(a)   t1 > t2 > t3

(b)   t1 > t3 > t2

(c)   t3 > t1 > t2

(d)   t1 = t2 = t3

Answer: (d)

142. Electron emission from a metallic surface a by application of light is known as

(a)   Thermionic emission

(b)   Photoelectric emission

(c)   High field emission

(d)   Autoelectronic emissions

Answer: (b)

143. How long does light take to reach the Earth from the Sun?

(a)   About 4 minutes

(b)   About 8 minutes

(c)   About 24 minutes

(d)   About 24 hours

Answer: (b)

144. Radioactivity is measured by

(a)   GM counter

(b)   Polarimeter

(c)   Calorimeter

(d)   Colorimeter

Answer: (a)

145. The mirrors used as rear-view mirrors in vehicles are

(a)   concave

(b)   convex

(c)   cylindrical

(d)   plane

Answer: (b)

146. Which one of the following waves is used for detecting forgery in currency notes?

(a)   Ultraviolet waves

(b)   Infrared waves

(c)   Radio waves

(d)   Microwaves

Answer: (a)

147. The majority charge carriers in a p-type semiconductor are

(a)   free electrons

(b)   conduction electrons

(c)   ions

(d)   holes

Answer: (d)

148. The ionization energy of hydrogen atom in the ground state is

(a)   13.6 Me V

(b)   13.6 eV

(c)   13.6 Joule

(d)   Zero

Answer: (b)

149. When pure water boils vigorously, the bubbles that rise to the surface are composed primarily of

(a)   air

(b)   hydrogen

(c)   hydrogen and oxygen

(d)   water vapour

Answer: (d)

150. Which compound, when dissolved in water, conducts electricity and forms a basic solution?

(a)   HCl

(b)   CH3COOH

(c)   CH3OH

(d)   NaOH

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...