UPSC NDA/NA (I) Examination 2018 Held on April 22, 2018 General Ability Question Paper With Answer Key

UPSC NDA-NA (I) Examination 2018 Held on April 22, 2018

General Ability Test

Section A English

Directions (Q. Nos. 1-10) Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is nearest in meaning to the underlined word/words and mark your response in your answer sheet accordingly.

1. I do not want you to lead a life of sycophancy as you did during the foreign rule.

(a)  admiration

(b)  love

(c)  appreciation

(d)  flattery

Answer: (c)

2. In India, it has become easy to attack cultural artefacts these days.

(a)  beckon

(b)  assault

(c)  belch

(d)  appreciate

Answer: (b)

3. A local court granted bail to the criminal on Thursday.

(a)  confessed

(b)  donated

(c)  allowed

(d)  yielded

Answer: (c)

4. The judge told that he would analyze the evidence and then deliver the verdict.

(a)  liberate

(b)  surrender

(c)  transfer

(d)  pronounce

Answer: (d)

5. The growth and development of the peasant movement was indissolubly linked with the national struggle for freedom.

(a)  firmly

(b)  vaguely

(c)  individually

(d)  steadily

Answer: (a)

6. Weather conditions have been improving over the past few days.

(a)  mending

(b)  amending

(c)  becoming better

(d)  advancing

Answer: (c)

7. The confusion on the interlocutor’s face was gratifying.

(a)  government officer

(b)  party worker

(c)  dialogist

(d)  revolutionary

Answer: (c)

8. He spends his money

(a)  hesitatingly

(b)  generously

(c)  foolishly

(d)  carefully

Answer: (b)

9. The government’s new policies will come into force from the next fiscal

(a)  calendar

(b)  academic

(c)  financial

(d)  leap

Answer: (c)

10. Abundant food was available for the soldiers in the mess.

(a)  little

(b)  plentiful

(c)  delicious

(d)  wholesome

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 11-20) Each item in this section consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word/words and mark your response in your Answer Sheet accordingly.

11. The country’s economy must be geared to wartime requirements.

(a)  subordinated to

(b)  related to

(c)  adjusted to

(d)  unlinked to

Answer: (d)

12. Why does the attract insects?

(a)  discharge

(b)  destroy

(c)  repel

(d)  remove

Answer: (c)

13. The party was excellent, and I would like to thank all the people

(a)  cared

(b)  attentive

(c)  dependable

(d)  uninvolved

Answer: (d)

14. He is very serious by temperament.

(a)  grave

(b)  trivial

(c)  sober

(d)  stupid

Answer: (b)

15. There are a few miscellaneous items to discuss in this meeting.

(a)  pure

(b)  mixed

(c)  homogenous

(d)  discordant

Answer: (c)

16. Due to the postal strike, the outgoing mail got delayed.

(a)  urgent

(b)  incoming

(c)  ordinary

(d)  speedy

Answer: (b)

17. He had a fine ear for music.

(a)  small

(b)  close

(c)  coarse

(d)  smooth

Answer: ()

18. There is no likeness between him and his brother.

(a)  unlikeliness

(b)  unlikelihood

(c)  dissimilarity

(d)  disaffinity

Answer: (c)

19. Cultural diversity in the working place is good for business.

(a)  unformity

(b)  conformity

(c)  identity

(d)  similarity

Answer: (a)

20. The company was liquidated within five years.

(a)  bankrupt

(b)  closed down

(c)  flourishing

(d)  privatized

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 21-25) Each item in this section has a sentence with three underlined parts labeled (a), (b), and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part. If you find no error, your response should be indicated as (d).

21. The politician lost face in his constituency (a)/ when he broke the pre-election promises (b) / he made to his people. (c) No error (d)

Answer: (c)

22. At the request of the Defence Attorney, (a) / the jury were called (b)/ and their individual verdicts were recorded. (c) No error (d)

Answer: (b)

23. Frank Lloyd Wright has been acclaimed (a)/ by colleagues (b) / as the greater of all modern architects. (c) No error (d)

Answer: (c)

24. In my younger days (a)/ I could run four miles (b)/ at a stretch. (c) No error (d)

Answer: (a)

25. The owner (a)/ as well as his servants (b)/ is honest. (c) No error (d)

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 26-30) Given below are some idioms/phrases followed by four alternatives meanings to each. Choose the response (a), (b), (c) or (d) which is the most appropriate expression.

26. Cry over spilt milk

(a)  Complaining about a loss in the past

(b)  Too much inquisitive about something

(c)  When something is done badly to save money

(d)  Dealing with a problem only in an emergency situation

Answer: (a)

27. Cut the mustard

(a)  Prepare spices out of mustard seeds

(b)  To come up to expectations

(c)  Making absurd expectations

(d)  Very enthusiastic

Answer: (b)

28. Devil’s advocate

(a)  A dangerous person

(b)  To present a counter argument     

(c)  Very argumentative person

(d)  Creating an unpleasant situation

Answer: (c)

29. Don’t count your chickens before the eggs have hatched

(a)  If you are not good at something better to avoid that

(b)  Don’t make plans for something that might not happen

(c)  Not to come up to expectations

(d)  Don’t put all your resources in one possibility

Answer: (b)

30. Give the benefit of doubt

(a)  To be partial to someone

(b)  To be judgemental

(c)  Regard someone as innocent until proven otherwise

(d)  Say something exactly right

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 31-35) In this section each item consists of six sentences of a passage. The first and sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labeled P, Q, R, and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences.

31. S1 : The Subsidiary Alliance system was extremely advantageous to the British.

S6 : They controlled the defence and the foreign relations of the protected ally.

P : They could now maintain a large army at the cost of Indian states.

Q : if many war occurred in the territories

R : either of the British ally or of the Britishers

S : This enabled them a to fight wars far away from their own territories

This proper sequence should be

(a)  P Q R S

(b)  P S Q R

(c)  Q R P S

(d)  S R P Q

Answer: (b)

32. S1 : In reality, by signing a Subsidiary Alliance, an Indian State virtually signed away its independence.

S6 : In fact, the Indian ruler lost all vestiges of sovereignty in external matters.

P : of maintaining diplomatic relations

Q : It lost the right of self defence

R : with its neighbours

S: and of settling its disputes

The proper sequence should be

(a)  P Q R S

(b)  R S P Q

(c)  Q P S R

(d)  Q S R P

Answer: (c)

33. S1 : A mighty popular Revolt broke out in Northern and Central India in 1857.

S6 : Millions of peasants, artisans and soldiers fought heroically and wrote a glorious chapter.

P : Sepoys or the Indian soldier of the Company’s army

Q : but soon engulfed wide regions and involved the masses

R : and nearly swept away the British rule

S : It began with a mutiny of the

The proper sequence should be

(a)  R S P Q

(b)  P Q R S

(c)  S R P Q

(d)  Q R PS

Answer: (a)

34. S1 : The Indian Civil Service gradually developed into one of the most efficient and powerful civil services in the world.

S6 : though these qualities obviously served. British and not Indian interests.

P : and often participated in the making of policy

Q : independence, integrity and hard work

R : They developed certain traditions of

S : Its members exercised vast power

The proper sequence should be

(a)  P Q R S

(b)  Q R S P

(c)  R S Q P

(d)  S P R Q

Answer: (d)

35. S1 : The ruin of India handicrafts was reflected in the ruin of the towns and cities which were famous for their manufactures.

S6 : Centres were developed and laid waste.

P : Dacca, Surat, Murshidabad and many other rising industrial

Q : ravages of war and plunder, failed to

R : survive British conquest

S : Cities which had withstood the

The proper sequence should be

(a)  P Q R S

(b)  S Q R P

(c)  S R P Q

(d)  Q R S P

Answer: (b)

Directions (Q. Nos. 36-45) In this section you have two short passages. After each passage, you will find some items based on the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Passage I

The rule of the road means that in order that the liberties of all may be preserved, the liberties of everybody must be curtailed. When the policeman, say, at a road-crossing steps into the middle of the road and puts out his hand, he is the symbol not of tyranny but of liberty. You have submitted to a curtailment of private liberty in order that you may enjoy a social order which makes your liberty a reality. We ‘have both liberties to preserve – our Individual liberty and our social liberty.

That is, we must have a judicious mixture of both. I shall not permit any authority to say that my child must go to this school or that, shall specialize in science or arts. These things are personal. But if I say that my child shall have no education at all, then society will firmly tell me that my child must have education whether I like it or not.

36. According to the author, the “rule of the road” implies

(a)  the rule regulating the traffic on the road

(b)  the principle on which a road is constructed to ensure safe traffic

(c)  unrestricted freedom for all to lead a happy life

(d)  restricted individual freedom to ensure freedom for all

Answer: (d)

37. The author thinks that when a policeman signals you to stop on a road-crossing, he is

(a)  behaving in a whimsical manner

(b)  interfering with  you freedom to use the road

(c)  protecting the liberty of all to use the road

(d)  mischievously creating hurdles in your way from some personal motive

Answer: (c)

38. The authors is of the view that we should

(a)  have absolute individual liberty without any restrictions imposed by the society

(b)  have everything, controlled by the society without any kind of individual liberty

(c)  try to strike a sensible balance between our individual and our social liberty

(d)  have more of social liberty than individual liberty

Answer: (c)

39. The author holds that

(a)  educating or not educating his child is a matter of personal liberty

(b)  educating or not educating his child is also a matter of social liberty

(c)  choosing the school for his child is a matter of social liberty

(d)  choosing the subject of study for his child is a matter of social liberty

Answer: (b)

40. The most suitable title of the passage would be

(a)  The Policeman at a Road Crossing

(b)  The Laws of the Road

(c)  Importance of Liberty

(d)  Education of Children

Answer: (c)

Passage 2

My most interesting visitor comes at night, when the lights are still burning – a tiny bat who prefers to fly in through the open door and will use the window only if there is no alternative. His object in entering the house is to snap up the moths that cluster around the lamps. All the bats I have seen fly fairly high, keeping near the ceiling; but this particular bat flies in low, like a dive-bomber, zooming in and out of chair legs and under tables. Once, he passed straight between my legs. Has his radar gone wrong, I wondered, or is he just pain crazy?

41. Consider the following statements :

(1) The tiny bat flew in low like a dive bomber.

(2) The tiny bat like all bats keeps near the ceiling.

(3) It has lost direction because its radar has gone wrong.

(4) It wants to entertain the author with its skill in flying.

Which of the above statements may be assumed to be true from the information given in the passage?

(a)  Only 1

(b)  1 and 3

(c)  2 and 4

(d)  3 and 4

Answer: (b)

42. The bat entered the room

(a)  because there was no alternative

(b)  to eat the moths round the lamps

(c)  as it had gone mad

(d)  as it preferred to fly in through the open floor

Answer: (b)

43. After comparing the habits of the tiny bat with those of other bats, the author was

(a)  sure that this bat had lost its direction

(b)  not sure of its preferences

(c)  surprised to find that it was an expert flier

(d)  unable to give the correct explanation for its behaviour

Answer: (d)

44. The author calls the tiny bat an “interesting visitor”. This means

(a)  the bat visits him at night

(b)  the bat is interested in the moths

(c)  this bat has peculiar qualities

(d)  this bat surprises him by zooming in and out like a dive-bomber

Answer: (c)

45. What, according to you, can be the most suitable title for the passage?

(a)  Someone visits me

(b)  Night of Mysteries

(c)  My Nocturnal Visitor

(d)  A Funny Visitor

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 46-50) Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or group of words given after the sentence. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space.

46. The tired traveler ……… on in the hop of finding some resting place.

(a)  strolled

(b)  scurried

(c)  paraded

(d)  plodded

Answer: (d)

47. The car was damaged beyond repair in the …………. accident.

(a)  outrageous

(b)  ghastly

(c)  nasty

(d)  heinous

Answer: (b)

48. They gave a…… dinner to celebrate the occasion, which impressed every guest.

(a)  austere

(b)  public

(c)  sumptuous

(d)  summary

Answer: (c)

49. Once the ………… manuscript is received by the publishers, it is typed in double space.

(a)  total

(b)  full

(c)  complete

(d)  filled

Answer: ()

50. I am used to ………… in queues.

(a)  stand

(b)  standing

(c)  stand up

(d)  standing still

Answer: (c)

Section B General Knowledge

51. Which one of the following statements is correct?

(a)  Any energy transfer that does not involve temperature difference in some way is not heat.

(b)  Any energy transfer always requires a temperature difference

(c)  On heating the length and volume of the object remain exactly the same

(d)  Whenever there is a temperature difference, heat is the only way of energy transfer

Answer: (a)

52. If T is the time period of an oscillating pendulum, which one the following statements is not correct?

(a)  The motion repeats after time T only once

(b)  T is the least time after which motion repeats itself

(c)  The motion repeats itself after nT, where n is a positive integer

(d)  T remains the same only for small angular displacements

Answer: (a)

53. If an object moves with constant velocity then which one of the following statements is not correct?

(a)  Its motion is along a straight line

(b)  Its speed changes with time

(c)  Its acceleration is zero

(d)  Its displacement increases linearly with time

Answer: (d)

54. An object is moving, with uniform acceleration a. Its initial velocity is u and after time t its velocity is v. The equation of its motion is v = u + at. The velocity (along y-axis) time (along x-axis) graph shall be a straight line

(a)  passing through origin

(b)  with x-intercept u

(c)  with y-intercept u

(d)  with slope u

Answer: (c)

55. What is the net force experienced by a bar magnet placed in a uniform magnetic field?

(a)  Zero

(b)  Depends upon length of the magnet

(c)  Never zero

(d)  Depends upon temperature

Answer: (a)

56. Which one of the following has maximum inertia?

(a)  An atom

(b)  A molecule

(c)  A one-rupee coin

(d)  A cricket ball

Answer: (d)

57. Which one of the following is the value of 1 kWh of energy converted into joules?

(a)  1.8 × 106 J

(b)  3.6 × 106 J

(c)  6.0 × 106 J

(d)  7.2× 106 J

Answer: (b)

58. Which one of the following statements about gravitational force is not correct?

(a)  It is experienced by all bodies in the universe

(b)  It is a dominant force between celestial bodies

(c)  It is a negligible force for atoms

(d)  It is same for all pairs of bodies in our universe

Answer: (d)

59. Whether an object will float or sink in a liquid, depends on

(a)  mass of the object only

(b)  mass of the object and density of liquid only

(c)  difference in the densities of the object and liquid

(d)  mass and shape of the objet only

Answer: (c)

60. Which one of the, following devices is non-ohmic?

(a)  Conducting copper coil

(b)  Electric heating coil

(c)  Semi conductor diode

(d)  Rheostat

Answer: (c)

61. Which one of the following is the natural phenomenon based on which a simple periscope works?

(a)  Reflection of light

(b)  Refraction of light

(c)  Dispersion of light

(d)  Total internal reflection of light

Answer: (a)

62. Which one of the following frequency range is sensitive to human ears?

(a)  0 – 200 Hz

(b)  20 – 20000 Hz

(c)  200 – 20000 Hz only

(d)  2,000 – 20000 Hz only

Answer: (b)

63. The accidental touch of Nettle leaves creates a burning sensation, which is due to inject of

(a)  hydrochloric acid

(b)  methanoic acid

(c)  citric acid

(d)  sulphuric acid

Answer: (b)

64. Which of the following properties is true for a tooth paste?

(a)  It is acidic.

(b)  It is neutral.

(c)  It is basic.

(d)  It is made up of calcium phosphate, the material of tooth enamel.

Answer: (c)

65. Which one of the following gives the highest amount of hydrogen ions (H+)?

(a)  Sodium hydroxide solution

(b)  Milk of magnesia

(c)  Lemon juice

(d)  Gastric juice

Answer: (d)

66. Brine is an aqueous solution of

(a)  NaCl

(b)  NaOH

(c)  NaHCO3

(d)  Na2CO3

Answer: (a)

67. Which one of the following is the chemical formula of Washing Soda?

(a)  NaCO3

(b)  Na2CO3 . 10H2O

(c)  Na2CO3.5H2O

(d)  NaOH

Answer: (b)

68. Which one of the following is not true for bleaching powder?

(a)  It is used as a reducing agent in chemical industries

(b)  It is used for bleaching wood pulp in paper factories

(c)  It is used for disinfecting drinking water

(d)  It is used for bleaching linen in textile industry

Answer: (a)

69. AIDS is caused by a virus whose genetic material is

(a)  single stranded circular DNA

(b)  double stranded DNA

(c)  single stranded RNA

(d)  double stranded RNA

Answer: (c)

70. Which one of the following organelle is not found in prokaryotic cells?

(a)  Cell wall

(b)  Mitochondria

(c)  Plasma membrane

(d)  Ribosome

Answer: (b)

71. Which one of the following parts of body does not take part in the process of breathing?

(a)  Bronchi

(b)  Bowman’s capsule

(c)  Diaphragm

(d)  Trachea

Answer: (b)

72. Which one of the following statements about classification of plants is correct?

(a)  Thallophytes have well differentiated body design

(b)  Funaria is a fungus

(c)  All Pteridophytes are Phanerogams

(d)  Vascular system is not found among Bryophytes

Answer: (d)

73. Which one of the following is the correct sequence of levels of hierarchy of classification of organisms from higher to lower?

(a)  Phylum – Glass – Order – Family – Genus

(b)  Phylum – Class – Family – Order – Genus

(c)  Family – Order – Class – Species – Genus

(d)  Class – Family – Order – Species – Genus

Answer: (a)

74. Which one of the following statements about meristematic tissues in plants is correct?

(a)  These are dead tissues and form wood

(b)  They provide flexibility to plant due to their thickened walls

(c)  These are present in the bark of a tree only     

(d)  Growth occurs in plants due to division of cells of these tissues

Answer: (d)

75. Which one of the following Union Territories has the highest female literacy rate?

(a)  Chandigarh

(b)  Lakshadweep

(c)  Andaman and Nicobar Islands

(d)  Puducherry

Answer: (b)

76. Consider the following statements about Roaring Forties:

(1) They are strong Westerly winds found in the oceans of Southern Hemisphere.

(2) The strong East to West air currents are caused by the combination of air being displaced from the Equator towards the South Pole and the Earth’s rotation and abundance of landmasses to serve as wind breaks.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)  Only 1

(b)  Only 2

(c)  Both 1 and 2

(d)  Neither 1 nor 2

Answer: (c)

77. Consider the following statements

(1) The doldrums is a low pressure area around Equator where the prevailing winds are calm.

(2) Chinook is a hot and dry wind that blows in winter and therefore raises the temperature in short time.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)  Only 1

(b)  Only 2

(c)  Both 1 and 2

(d)  Neither 1 nor 2

Answer: (c)

78. Which one of the following is the driest desert of the world?

(a)  Atacama

(b)  Gobi

(c)  Sahara

(d)  Kalahari

Answer: (a)

79. Which of the following statements about latent heat for a given substance is/are correct?

(1) It is fixed at a given temperature.

(2) It depends upon the temperature and volume.

(3) It is independent of temperature and volume.

(4) It depends on the temperature but independent of volume.

Select the correct answer using the codes given below

(a)  Only 2

(b)  1 and 3

(c)  Only 4

(d)  1 and 4

Answer: (b)

80. Which one of the following statements about the mass of a body is correct?

(a)  It changes from one place to another.

(b)  It is same everywhere.

(c)  It depends on its shape.

(d)  It does not depend on its temperature.

Answer: (b)

81. A ball balanced on a vertical rod is an example of

(a)  stable equilibrium

(b)  unstable equilibrium

(c)  neutral equilibrium

(d)  perfect equilibrium

Answer: (b)

82. Which of the following statements about a fluid at rest in a cup is/are correct?

(1) Pressure is same-at all the points in the fluid.

(2) Pressure is exerted on the walls.

(3) Pressure exists everywhere in the fluid.

Select the correct answer ‘using the codes given below

(a)  1 and 2

(b)  2 and 3

(c)  only 1

(d)  All of these

Answer: (d)

83. Which one of the following devices is sued to measure atmospheric pressure?

(a)  Ammeter

(b)  Barometer

(c)  Potentiometer

(d)  Lactometer

Answer: (b)

84. Which one of the following is the number of water molecules that share with two formula unit CaSO4 in Plaster of Paris?

(a)  One

(b)  Two

(c)  Five

(d)  Ten

Answer: (a)

85. How is carbon black obtained?

(a)  By heating wood at high temperature in a absence of air

(b)  By heating coal at high temperature in absence of air

(c)  By burning hydrocarbons in a limited supply of air

(d)  By heating coal at high temperature in presence of air

Answer: (c)

86. Which one of the following properties is not true for graphite?

(a)  Hybridization of each carbon atom is sp3

(b)  Hybridization of each carbon atom is sp2

(c)  Electrons are delocalized over the whole sheet of atoms

(d)  Each layer is composed of hexagonal rings

Answer: (a)

87. Which one of the following is the purest form of carbon?

(a)  Charcoal

(b)  Coke

(c)  Fullerene

(d)  Carbon black

Answer: (d)

88. The poisonous nature of carbon monoxide (CO) is due to its

(a)  insolubility in water

(b)  ability to form a complex with haemoglobin

(c)  ability to reduce some metal oxides

(d)  property of having one sigma bond

Answer: (b)

89. Which one of the following elements is needed in the human body to transfer electrical signals by nerve cells?

(a)  Lithium

(b)  Sodium

(c)  Rubidium

(d)  Caesium

Answer: (b)

90. Who among the following first discovered cell?

(a)  Robert Brown

(b)  Robert Hooke

(c)  Leeuwenhoek

(d)  Rudolf Virchow

Answer: (b)

91. Which one of the following group of organisms forms a food chain?

(a)  Grass, human and fish

(b)  Grass, goat and human

(c)  Tree, tree cutter and tiger

(d)  Goat, cow and human

Answer: (b)

92. Which one of the following types of tissues will have contractile proteins?

(a)  Nervous tissue

(b)  Muscle tissue

(c)  Bone tissue

(d)  Blood tissue

Answer: (b)

93. If by an unknown accident the acid secreting cells of the stomach wall of an individual are damaged. Digestion of which one of the following biomolecule will be affected to a greater extent?

(a)  Protein only

(b)  Lipid

(c)  Carbohydrate only

(d)  Protein and Carbohydrate

Answer: (a)

94. In which one of the following places, Headquarters of a Railway Zone is located?

(a)  Kanpur

(b)  Lucknow

(c)  Hajipur

(d)  New Jalpaiguri

Answer: (c)

95. Which of the following statements about Indian Academy of Highway Engineers is/are correct?

(1) It is a registered society.

(2) It is collaborative body of both Central government and State governments.

Select the correct answer using the codes given below

(a)  Only 1

(b)  Only 2

(c)  Both 1 and 2

(d)  Neither 1 nor 2

Answer: (d)

96. Which one of the following is not a tributary of Indus river?

(a)  Beas

(b)  Ravi

(c)  Chenab

(d)  Tawi       

Answer: (d)

97. Which one among the following is the largest tiger reserve of India in terms of area of the core/critical tiger habitat?

(a)  Manas

(b)  Pakke

(c)  Nagarjunasagar Srisailam

(d)  Periyar

Answer: (c)

98. Which one of the, following is not a coastal depositional feature?

(a)  Tombolo

(b)  Sand bar

(c)  Stack

(d)  Spit

Answer: (c)

99. Which of the following is/are coastal erosional feature(s)?

(1) Notch       (2) Sea Arch

(3) Cliff         (4) Hook

Select the correct answer using the codes given below

(a)  1, 2 and 3

(b)  2, 3 and 4

(c)  2 and 3

(d)  Only 1

Answer: (a)

100. Chemical weathering of rocks is much greater in place with

(a)  cold and dry climate

(b)  hot and humid climate

(c)  hot and dry climate

(d)  cold and humid climate

Answer: (b)

101. Which of the following statements about specific heat of a body is/are correct?

(1) It depends upon mass and shape of the body

(2) It is independent of mass and shape of the body

(3) It depends only upon the temperature of the body

Select the correct answer using the codes given below

(a)  Only 1

(b)  2 and 3

(c)  1 and 3

(d)  Only 2

Answer: (a)

102. Which one of the following is an example of the force of gravity of the earth acting on a vibrating pendulum bob?

(a)  Applied force

(b)  Frictional force

(c)  Restoring force

(d)  Virtual force

Answer: (c)

103. Which one of the following statements about the refractive index of a material medium with respect to air is correct?

(a)  It can be either positive or negative.

(b)  It can have zero value.

(c)  It is unity for all materials.

(d)  It is always greater than one.

Answer: (d)

104. Which one of the following statements about magnetic field lines is not correct?

(a)  They can emanate from a point

(b)  They do not cross each other

(c)  Field lines between two poles cannot be precisely straight lines at the ends

(d)  There are no filed lines within a bar magnet

Answer: (c)

105. Two convex lenses with power 2 dioptre are kept in contact with each other. The focal length of the combined lens system is

(a)  0.10 m

(b)  2 m

(c)  4 m

(d)  0.25 m

Answer: (d)

106. Which one of the following alkali metals has lowest melting point?

(a)  Sodium

(b)  Potassium

(c)  Rubidium

(d)  Caesium

Answer: (d)

107. Which one of the following metals is alloyed with sodium to transfer heat in a nuclear reactor?

(a)  Potassium

(b)  Calcium

(c)  Magnesium

(d)  Strontium

Answer: (a)

108. Which one of the following metals is used in the filaments of photo-electric cells that convert light energy into electric energy?

(a)  Tungsten

(b)  Copper

(c)  Rubidium

(d)  Aluminium

Answer: (a)

109. Which of the following statements about Ring of Fire is/are correct?

(1) It is a zone of convergence plate boundaries.

(2) It is an active seismic and volcanic zone.

(3) It is associated with deep trench.

Select the correct answer using the codes given below

(a)  1 and 2

(b)  2 and 3

(c)  Only 1

(d)  All of these

Answer: (d)

110. Which one of the following Himalayan vegetation species is found between the altitudes of 1800 to 2600 m?

(a)  Saal

(b)  Chir

(c)  Spruce

(d)  Deodar

Answer: (d)

111. Which one of the following rivers is not a tributary of river Cauvery?

(a)  Hemavati

(b)  Arkavati

(c)  Indravati

(d)  Amravati

Answer: (c)

112. Which of the following conditions is/are essential for tea cultivation?

(1) Tropical and sub-tropical climate

(2) Heavy rainfall ranging from 150 cm to 250 cm

(3) Soil should contain good amount of lime.

Select the correct answer using the codes given below

(a)  All of these

(b)  1 and 2

(c)  2 and 3

(d)  Only 1

Answer: (b)

113. Bharatmala Project is related to

(a)  Improving road connectivity

(b)  Interlinking ports and railways

(c)  Interlinking of rivers

(d)  Interlinking major cities with gas pipelines

Answer: (a)

114. Which one of the following is a local wind that blows out from Siberia?

(a)  Bora

(b)  Purga

(c)  Mistral

(d)  Blizzard

Answer: (d)

115. Which one of the following centres is not known for iron and steel industry?

(a)  Bhadravati       

(b)  Salem

(c)  Vishakhapatnam

(d)  Renukoot

Answer: (d)

116. Which of the following are essential prerequisites for establishment of a thermal power station?

(1) Availability of fossil fuels

(2) Proximity to a river, lake or sea

(3) Good transport network

(4) Proximity to an urban centre

Select the correct answer using the codes given below

(a)  1, 2 and 3

(b)  2 and 4

(c)  2 and 3

(d)  1 and 3

Answer: (a)

117. Which of the following statements about ‘Aadi Mahotsav’ held recently in New Delhi is/are correct?

(1) The theme of the festival was ‘A Celebration of the Spirit of Tribal Culture, Cuisine and Commerce’

(2) The festival was organized by the Ministry of Tourism, government of India

Select the correct answer using the codes given  below

(a)  Only 1

(b)  Only 2

(c)  Both 1 and 2

(d)  Neither 1 nor 2

Answer: (a)

118. Light year is a unit for measurement of

(a)  age of universe

(b)  very large distance

(c)  very small time intervals

(d)  very high temperature

Answer: (b)

119. Which of the following statements about electromagnetic waves, sound waves and water waves is/are” correct?

(1) The exhibit reflection.

(2) They carry energy.

(3) They exert pressure.

(4) They can travel in vacuum.

Select the correct answer using the codes given below

(a)  1, 2 and 3

(b)  2 and 4

(c)  1 and 3

(d)  Only 1

Answer: (a)

120. Thermal capacity of a body depends on the

(a)  mass of the body only

(b)  mass and shape of the body only 

(c)  density of the body   

(d)  mass, shape and temperature of the body

Answer: (d)

121. Who among the following first used the term ‘Industrial Revolution’ in English to describe, the changes that occurred in British industrial development between 1760 and 1820?

(a)  Karl Marx

(b)  Georges Michelet

(c)  Arnold Toynbee

(d)  Friedrich Engels

Answer: (c)

122. Which one of the following statements about the Olympe de Gouges (1748 – 1793) is correct?

(a)  She declared that although citizens should have equal rights, they are not entitled to the same honours by the State.

(b)  She was a supporter of the Jacobin government.

(c)  She was jailed for treason by the National Assembly.

(d)  She declared that the nation is the union of woman and man.

Answer: (a)

123. Who among the following built a model steam engine in 1698 called “Miner’s Friend” to drain mines?

(a)  Thomas Savery

(b)  Thomas Newcomen

(c)  James Watt

(d)  Richard Arkwright

Answer: (a)

124. Which one of the following statements about Renaissance Humanist culture is not true?

(a)  It slackened the control of religion over human life.

(b)  It believed that human nature was many-sided.

(c)  It was concerned with good manners.

(d)  It criticized material wealth, power and glory.

Answer: (c)

125. Who gifted the Badshah Nama to King George in 1799?

(a)  Abul Fazl

(b)  Abdul Hamid Lahori

(c)  Nawab of Awadh

(d)  William Jones

Answer: (c)

126. What is the name of the award given to meritorious men in the Mughal Court in the form of a robe of honour that was once worn by the Emperor?

(a)  Sarapa

(b)  Patka

(c)  Padma murassa

(d)  Khilat

Answer: (c)

127. Who among the following social reformer started a society for t he encouragement of widow remarriage in 1866 in Maharashtra?

(a)  Bal Gangadhar Tilak

(b)  Jyotirao Phule

(c)  Vishnushastri Pandit

(d)  Pandita Ramabai

Answer: (b)

128. Name the first major voluntary association representing primarily Indian landlord interests that was set-up in Calcutta in 1851?

(a)  British Indian Association

(b)  Landholder’s Society

(c)  Madras Native Association

(d)  Bombay Association

Answer: (a)

129. Who among the following introduced the Permanent Settlement of Bengal in 1793?

(a)  Lord Cornwallis

(b)  Lord Ripon

(c)  Robert Clive

(d)  John Adam

Answer: (a)

130. Name the rebel who fought against the British in the Battle of Chinhat in the course of the 1857 Revolt?

(a)  Ahmadullah Shah

(b)  Shah Mal

(c)  Mangal Pandey

(d)  Kunwar Singh

Answer: (*)

131. Who among t he following are the two civil servants who assisted the Constituent Assembly in framing the Constitution of India?

(a)  BN Rau and KM Munshi

(b)  SN Mukherjee and Alladi Krishnaswamy Aiyar

(c)  BN Rau and SN Mukherjee

(d)  KM Munshi and Alladi Krishnaswamy Aiyar

Answer: (c)

132. Which member of ‘the Constituent Assembly proposed the resolution that the National Flag of India be a “horizontal tricolor of saffron, white and dark green in equal proportion”, with a wheel in navy, blue at the centre?

(a)  Jawaharlal Nehru

(b)  BR Ambedkar

(c)  Rajendra Prasad

(d)  Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: (c)

133. Which of the following is/are not historical biography/biographies?

(1) Dipavamsa

(2) Harshacharita

(3) Vikramankadevacharita

(4) Prithvirajavijaya

Select the correct answer from the codes given below

(a)  Only 1

(b)  2 and 3

(c)  2, 3 and 4

(d)  All of these

Answer: (a)

134. Which of the following pairs are correctly matched?

Select the correct answer using the codes given below

(a)  1, 2 and 3

(b)  2 and 3

(c)  All of these

(d)  1 and 4

Answer: (a)

135. Which of the following clans are included in the Agnikula Rajputs?

(1) Pratiharas                   (2) Chaulukyas

(3) Paramaras                   (4) Chahamanas

Select the correct answer from the codes given below

(a)  1 and 3

(b)  1, 3 and 4

(c)  All of these

(d)  2 and 4

Answer: (c)

136. Who among the following was the author of Humayun Nama?

(a)  Roshanara Begum

(b)  Ruquaiya Sultan Begum

(c)  Gulbadan Begum

(d)  Gauhara Begum

Answer: (c)

137. Which one of the following about the Parliament of India is not correct?

(a)  The Parliament consists of the President, the Lok Sabha and the Rajya Sabha.

(b)  There are no nominated members in the Lok Sabha.

(c)  The Rajya Sabha cannot be dissolved.

(d)  Some members of the Rajya Sabha are nominated by the President.

Answer: (c)

138. Which one of the following statements with regard to the Comptroller and Auditor General (CAG) of India is not correct?

(a)  He is appointed by the President of India.

(b)  He can be removed from office in the same way as the judge of the Supreme Court of India.

(c)  The CAG is eligible for further office under the government of India after he has ceased to hold his office.

(d)  The salary of the CAG is charged upon the Consolidated Fund of India.

Answer: (c)

139. The Superintendence, direction and control of elections in India is vested in

(a)  The supreme Court of India

(b)  The Parliament of India

(c)  The Election Commission of India

(d)  The Chief Election Commissioner

Answer: (c)

140. Which of the following provision(s) of the Constitution of India became effective from November 26, 1949?

(1) Elections

(2) Citizenship

(3) Emergency provisions

(4) Appointment of the Judges

Select the correct answer using the codes given below

(a)  Only 1

(b)  1 and 2

(c)  1, 2 and 3

(d)  2 and 4

Answer: (b)

141. Which of the following statements regarding construction of Rohtang tunnel is not correct?

(a)  It is located at an altitude of 5000 feet.

(b)  It will provide all-year connectivity to Lahaul and Spiti Valley.

(c)  The tunnel is being built by the Border Roads Organization.

(d)  It will reduce the length of the Leh-Manali highway by approximately 50 km.

Answer: (a)

142. Who among the following recently became the first woman pilot in Indian Navy?

(a)  Astha Segal

(b)  Roopa A

(c)  Sakthi Maya S

(d)  Shubhangi Swaroop

Answer: (d)

143. Who among the following Indian did NOT hold the title of Miss World?

(a)  Reita Faria

(b)  Sushmita Sen

(c)  Diana Hayden

(d)  Yukta Mookhey

Answer: (b)

144. Which one of the following countries has failed to qualify for the first time in 60 years for the FIFA World Cup to be held in Russia in the year 2018

(a)  Mexico

(b)  Iran

(c)  Saudi Arabia

(d)  Italy

Answer: (d)

145. The Defence Technology and Trade Initiative (DTTI) is a forum for dialogue on defence partnership between India and

(a)  Russia

(b)  United State of America

(c)  Israel

(d)  France

Answer: (b)

146. As per the policy applicable in 2017, how much Foreign Direct Investment (FDI) is permitted in the defence sector in India?

(a)  49% through the automatic route

(b)  26% through the government route

(c)  26% through the automatic route and beyond that up to 49% through the government route

(d)  75% through the automatic route

Answer: (a)

147. Which one of the following countries did not participate in the 21st edition of Exercise Malabar?

(a)  United States of America

(b)  Japan

(c)  India

(d)  Australia

Answer: (d)

148. Justice Dalveer Bhandari of India was recently re-elected to the International Court of Justice after Christopher Greenwood pulled out before 12th round of voting. Chrisopher Greenwood was a nominee of

(a)  Canada

(b)  Russia

(c)  Britain

(d)  the USA

Answer: (c)

149. In order to review the Income Tax Act, 1961 and to draft a new Direct Tax Law in consonance with economic needs of the country, the government of India in November, 2017 has constituted a Task Force. Who among the following is made the convenor of it?

(a)  Arvind Subramanian

(b)  Arbind Modi

(c)  Amitabh Kant

(d)  Dr. Bibek Debroy

Answer: (b)

150. The 5th Global Conference on Cyber Space (GCCS) was held in New Delhi in November, 207. Which of the following statements about GCCS is/are correct?

(1) The 4th version of GCCS was held in London.

(2) The main theme of GCCS 2017 is ‘Cyber4All : A Secure and Inclusive Cyberspace for Sustainable Development’.

(3) ‘Bindu’ is the logo of GCCS 2017.

Select the correct answer using the codes given below

(a)  Only 1

(b)  Only 2

(c)  2 and 3

(d)  All of these

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...