UPSSSC Lower Subordinate Preliminary Examination Held on June 26, 2016 General Studies Paper-I Question Paper With Answer Key

UPSSSC Lower Subordinate Preliminary Examination Held on June 26, 2016

General Studies Paper-I

Part-I General Intelligence Test

1. Consider the following figure and answer the question that follows

What is the total number of triangles in the above grid?

(a)  27

(b)  26

(c)  23

(d)  22

Answer: (c)

2. There are some balls of red, green and yellow colour lying on a table. There are as many red balls as there are yellow balls. There are twice as many yellow balls as there are green ones. The number of red balls.

(a)  is equal to the sum of yellow and green balls

(b)  is double the number of green balls

(c)  is equal to yellow balls minus green balls

(d)  cannot be ascertained

Answer: (b)

3. Consider the following matrix :

What is the number at X in the above matrix?

(a)  5

(b)  8

(c)  9

(d)  11

Answer: (c)

4. Given that

(1) A is the brother of B.

(2) C is the father of A.

(3) D is the brother of E.

(4) E is the daughter of B.

Then, the uncle of D is

(a)  A

(b)  B

(c)  C

(d)  E

Answer: (a)

Directions (Q. Nos. 5-7) Examine carefully the following statements and answer the three questions that follows.

Out of four friends A, B, C and D, A and B play football and cricket B and C play cricket and hockey. A and D play basketball and football, C and D play hockey and basketball.

5. Which game do B, C and D play?

(a)  Basketball

(b)  Hockey

(c)  Cricket

(d)  Football

Answer: (b)

6. Who p lay football, basketball and hockey?

(a)  D

(b)  C

(c)  B

(d)  A

Answer: (a)

7. Who does not play hockey?

(a)  D

(b)  C

(c)  B

(d)  A

Answer: (d)

Directions (Q. Nos. 8-11) Study the following line graph and table carefully to answer these questions.

8. What is the profit gained by Company B in 2009, 2011 and 2014 together?

(a)  Rs 124 crore

(b)  Rs 116 crore

(c)  Rs 112 crore

(d)  Rs 108 crore

Answer: (b)

9. In which year, was the income of Company A, the second highest?

(a)  2014

(b)  2013

(c)  2012

(d)  2011

Answer: (d)

10. By what percent, was the profit gained by Company B increased from 2010-11?

(a)  37.5%

(b)  50%

(c)  60%

(d)  62.5%

Answer: (c)

11. The profit percent of Company A in 2014 is what percent of the profit percentage of Company B in the same year?

(a)  150%

(b)  80%

(c)  125%

(d) 

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 12-16) The members of a bank are A, B, C, D, E and F. The  positions they occupy are  Manager, Asst. Manager, Cashier, Steno, Teller and a Clerk, though not necessarily in order. The Asstt. Manager is Manager’s Grandson. Cashier is Stenographer’s son-in-law. A is bachelor. D is Teller’s step-sister and E is Manager’s husband. B cannot have grandson or son-in-law as he is only 20 years old. D and F are not Manager.

12. Who is the Manager?

(a)  A

(b)  C

(c)  E

(d)  None of these

Answer: (b)

13. Who is Asstt. Manager?

(a)  A

(b)  F

(c)  C

(d)  B

Answer: (a)

14. Who is Teller?

(a)  F

(b)  C

(c)  A

(d)  D

Answer: (a)

15. Who is Clerk?

(a)  B

(b)  D

(c)  F

(d)  None of these

Answer: (b)

16. Who is the Cashier?

(a)  Either A or D

(b)  F

(c)  B

(d)  C

Answer: (c)

17. Rahul walks 2 km to West and then he turns to North and walks 5 km. Again he turns to West and walks 3 km. After this he turns to North and walks 7 km. In which direction is he from the starting point?

(a)  North-East

(b)  North

(c)  North-West

(d)  East

Answer: (c)

18. In certain code ‘NEPALI’ is written as ‘6-15-0-15-10-13’. How will ‘STEXQG’ be written in that code?

(a)  21-20-23-4-8-18

(b)  24-20-21-8-18-1

(c)  18-8-24-20-21-5

(d)  20-21-24-5-8-18

Answer: (a)

19. In a certain code language, ‘WEAVE’ is written as ‘FEZVX’. How will ‘ELEVATE’ be written in that code language?

(a)  ELFUATF

(b)  FLEAUTF

(c)  FLEUAFT

(d)  FLEUATF

Answer: (d)

20. Three of the following are alike and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a)  Pali

(b)  Sharki

(c)  Pablo

(d)  Norte

Answer: (c)

21. Find out the missing letter in the following table :

(a)  R

(b)  N

(c)  M

(d)  L

Answer: (c)

22. Which number will come next in the following series?

3, 8, 5, 7, 8, 5, 12

(a)  2

(b)  3

(c)  4

(d)  1

Answer: (a)

23. The following figure represents a wooden block of cube shape with 3 cm as its edge 67 and all the face of the cube are painted black. If the cube is cut along the dotted lines and 27 new cubes are formed with a volume of 1 cm3 What will be the no. of non-painted blocks?

(a)  1

(b)  3

(c)  6

(d)  9

Answer: (a)

24. The figure shows

1. Rectangle denotes Male

2. Circle denotes Urban

3. Rectangle denotes Educated

4. Triangle denotes Civil Servant

The number which denotes Uneducated Urban Male

(a)  4

(b)  5

(c)  7

(d)  1

Answer: (b)

25. In a plane, line X is perpendicular to line Y and parallel to line Z; line U is perpendicular to both lines V and W; line X is perpendicular to line V. Which one of the following statement is correct?

(a)  Z, U and W are parallel

(b)  X, V and Y are parallel

(c)  Z, V and U are all perpendicular to W

(d)  Y, V and W are parallel

Answer: (d)

Part I General Awareness

26. In the year 2016, Uttar Pradesh Pravasi Diwas was celebrated on which day?

(a)  January 4

(b)  January 9

(c)  February 4

(d)  February 9

Answer: (a)

27. The status of ‘Special Category States’ is given to certain States to target the fund flow for better balanced growth. Which of the following States fall under this category?

1. Rajasthan

2. Uttarakhand

3. Bihar

4. Jammu-Kashmir

5. Himachal Pradesh

6. Jharkhand

Select the correct answer using the codes given below.

(a)  1, 5 and 6

(b)  2, 4 and 5

(c)  3, 5 and 6

(d)  1, 3 and 6

Answer: (b)

28. The new proposed price stabilization fund scheme will be implemented for which of the following items initially?

1. Tea 2. Rubber

3. Onion 4. Coffee

5. Potato

Select the correct answer using the codes given below.

(a)  3 and 5

(b)  1, 2 and 4

(c)  1, 3, 4 and 5

(d)  1, 2, 4 and 5

Answer: (a)

29. Which of the following ministry has recently started ‘epace’ and ‘Infracon’ facilities?

(a)  Ministry of Road Transport

(b)  Ministry of Railways

(c)  Ministry of Civil Aviation

(d)  Ministry of Urban Development

Answer: (a)

30. Match the following

(a)  A – 2; B – 3; C – 1; D – 4

(b)  A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

(c)  A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

(d)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

Answer: (a)

31. Which of the following form the major components of the Wholesale Price Index (WPI) in India?

1. Primary Articles

2. Fuel and Power

3. Services

4. Manufactured Products

Select the answer using the codes given below

(a)  1, 2 and 4

(b)  2, 3 and 4

(c)  1, 3 and 4

(d)  1, 2 and 3

Answer: (a)

32. Consider the following statements:

1. Recently the Prime Minister Narendra Modi chaired the 26th conference of the Southern Zonal Council (SZC)

2. Telangana and Puducherry are also the part of Southern Zonal Council.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)  Only 1

(b)  Only 2

(c)  Both 1 and 2

(d)  None of these

Answer: (b)

33. The number of agro-climatic zones in Uttar Pradesh is

(a)  5

(b)  7

(c)  9

(d)  11

Answer: (c)

34. Consider the following :

1. President 2. Vice-President

3. All members of Rajya Sabha

Who among the above are elected in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote and the voting is by secret ballot?

(a)  1 and 2

(b)  1 and 3

(c)  2 and 3

(d)  All of these

Answer: (d)

35. Consider the following :

1. Fundamental Rights

2. Fundamental Duties

3. Directive Principles of State Policy

Which among the above parts of the Constitution enshrine  provisions for the education of children from 0 to 6 years?

(a)  1 and 2

(b)  Only 3

(c)  2 and 3

(d)  All of these

Answer: (b)

36. Central Vigilance Commissioner holds the office for

(a)  5 years or 62 years of age

(b)  5 years or 65 years of age

(c)  4 years or 62 years of age

(d)  4 years  or 65 years of age

Answer: (d)

37. Where is Thattekad Bird Sanctuary located?

(a)  Kerala

(b)  Arunachal Pradesh

(c)  Punjab

(d)  Gujarat

Answer: (a)

38. Which one of the following countries stands fifth in terms of total area in the world?

(a)  Brazil

(b)  Argentina

(c)  India

(d)  Australia

Answer: (a)

39. Which of the following is/are correct about the Governor?

1. He nominates 1/4th of the members of the State Legislature Council.

2. He can nominate 2 members to the State legislative assembly from Anglo-Indian community.

(a)  Only 1

(b)  Only 2

(c)  Both 1 and 2

(d)  None of the above

Answer: (d)

40. As per Wildlife Protection Act, 1972, there is provision for absolute protection and offence in which of the following schedule?

1. Schedule-1 2. Schedule-2

3. Schedule-3 4. Schedule-4

Select the correct answer using the codes given below.

(a)  1 and 3

(b)  2 and 4

(c)  1, 2 and 4

(d)  1 and 2

Answer: (d)

41. With reference to the Capital Account Convertibility (CAC), consider the following statements :

1. It refers to the abolition of all limitation with respect to the movement of capital from India to different countries across the globe.

2. It brings about a fair allocation of the income level in India.

3. It helps in the efficient appropriation or distribution of international capital in India.

Choose the correct answer from the statements given above

(a)  1 and 2

(b)  2 and 3

(c)  1 and 3

(d)  1, 2 and 3

Answer: (d)

42. How much cash prize is awarded in Dhyanchand Award?

(a)  Rs 1000000

(b)  Rs 2500000

(c)  Rs 500000

(d)  Rs 800000

Answer: (c)

43. Consider the following statements about Amartya Sen’s advice regarding priorities for India Economy :

1. It should be commodity oriented.

2. It should be people-oriented.

3. Economic security to the poorest of the poor.

4. Safeguards against integration of these with world economy.

(a)  1, 2 and 3 are correct.

(b)  2, 3 and 4 are correct.

(c)  1, 3 and 4 are correct.

(d)  1, 2 and 4 are correct.

Answer: (b)

44. Who was the first puppet Mughal emperor?

(a)  Jahandar Shah

(b)  Bahadur Shah

(c)  Farrukhsiyar

(d)  Muhammad Shah

Answer: (a)

45. Who has been nominated as Brand Ambassador of ‘Skill India Mission’?

(a)  Sachin Tendulkar

(b)  Sania Mirza

(c)  Vidya Balan

(d)  Priyanka Chopra

Answer: (a)

46. Which instrument was played by famous instrumentalist Ustad Binda Khan?

(a)  Sarangi

(b)  Violin

(c)  Mridang

(d)  Santoor

Answer: (a)

47. Which one is the complete and scientific theory of leadership?

(a)  Situational Theory

(b)  Multifactor Theory

(c)  Personal and Situational Theory

(d)  Genetic Theory

Answer: (b)

48. Who has not been conferred with Padma Shri award?

(a)  Vidhya Balan

(b)  Raghunath Mashelkar

(c)  Yuvraj Singh

(d)  Mohammad Ali Baig

Answer: (b)

49. Who is at the highest ranked commissioned officers in Indian Navy?

(a)  General

(b)  Air Chief Marshal

(c)  Admiral

(d)  Sub-Lieutenant

Answer: (c)

50. Former President of the United States of America, Bill Clinton visited Jabrouli village, near Lucknow, on an awareness mission on

(a)  Malaria

(b)  Diarrhoea

(c)  Education

(d)  AIDS

Answer: (b)

51. Gandhi’s 11 point ultimatum was given to the viceroy before starting Civil Disobedience Movement. What are correct with respect to this ultimatum?

1. Reduce Rupee-Dollar exchange rates

2. Reduce land revenue by 50%

3. Release political prisoners

(a)  1 and 2

(b)  2 and 3

(c)  1 and 3

(d)  1, 2 and 3

Answer: (b)

52. Which is the shortest day in Southern Hemisphere?

(a)  December 22

(b)  June 21

(c)  March 21

(d)  September 23

Answer: (b)

53. Match List I with list II

(a)  A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

(b)  A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(c)  A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(d)  A – 3; B – 1; C – 4; D – 2

Answer: (a)

54. Who among the following lead the agitation against the partition of Bengal (1905)?

(a)  Surendranath Banerjee

(b)  CR Das

(c)  Ashutosh Mukherjee

(d)  Rabindranath Tagore

Answer: (a)

55. The name of cloud ‘Nimbus’ defines

(a)  Looking like feather

(b)  Looking like leap

(c)  Rain cloud

(d)  Having rounded tops

Answer: (c)

56. The Canadian Pacific railway runs between

(a)  Duluth and Monteral

(b)  Saskatoon and Quebec

(c)  Seattle and Winning

(d)  Vancouver and Halifax

Answer: (d)

57. Who has the power to declare an area as schedule area for the protection of scheduled tribes?

(a)  Prime Minister of India

(b)  President of India

(c)  Chief Minister of the State

(d)  Vice-President of India

Answer: (b)

58. ‘Aasra Yojana’ was started in Uttar Pradesh in

(a)  2012

(b)  2013

(c)  2014

(d)  2015

Answer: (b)

59. Under which article of the Constitution, the Governor of States has been empowered to promulgate ordinance?

(a)  Article-123

(b)  Article-211

(c)  Article-213

(d)  Article-212

Answer: (c)

60. Which of the following books is not written by Sarojini Naidu?

(a)  The Broken Wing

(b)  The Golden Threshold

(c)  The Golden Bird

(d)  The Bird of Time

Answer: (c)

61. Which one of the following is the chief characteristic of ‘mixed farming’?

(a)  Cultivation of both cash crops and food crops.

(b)  Cultivation of two or more crops in the same field.

(c)  Rearing of animals and cultivation of crops together.

(d)  None of the above

Answer: (b)

62. In which of the following State ‘Bahini Darba’ a monthly newspaper for the women is published by the women?

(a)  West Bengal

(b)  Jharkhand

(c)  Maharashtra

(d)  Madhya Pradesh

Answer: (d)

63. Which Sikh Guru compiled the Adi Granth?

(a)  Guru Angad

(b)  Guru Ramdas

(c)  Guru Arjun Dev

(d)  Guru Har Rai

Answer: (c)

64. Who founded the dynasty of Tuluva?

(a)  Narsa Nayaka

(b)  Krishnadeva Raya

(c)  Achyuta Raya

(d)  Vir Narasinha

Answer: (d)

65. Who was the first Muslim to invade India?

(a)  Firdausi Shah

(b)  Muhammad Ghori

(c)  Mohammed Bin Qasim

(d)  Mahmood Ghaznavi

Answer: (c)

66. Which of the following is not an Upaveda?

(a)  Dhanurveda

(b)  Shastrashastra

(c)  Ayurveda

(d)  Yogveda

Answer: (d)

67. Where has world’s largest wi-fi network been established recently?

(a)  Meghalaya

(b)  Patna

(c)  Philippines

(d)  Mumbai

Answer: (b)

68. Through which one of the following groups of countries does the equator pass?

(a)  Brazil, Zambia and Malaysia

(b)  Colombia, Kenya and Indonesia

(c)  Brazil, Sudan and Malaysia

(d)  Venezuela, Ethiopia and Indonesia

Answer: (b)

69. A Cookie stores

(a)  information about the user’s web activity

(b)  software developed by the user

(c)  the password of the user

(d)  the commands used by the user

Answer: (a)

70. When was Alternative Energy Development Institute established for the development of alternative energy in Uttar Pradesh?

(a)  1982

(b)  1983

(c)  1986

(d)  1987

Answer: (b)

71. Prime Minister Narendra Modi declared how many ‘Smart Cities’ for India?

(a)  50

(b)  100

(c)  150

(d)  200

Answer: (b)

72. Consider the following statements regarding the measures of money supply in India:

1. M1 refers to currency with the public + demand deposits with the banking system + other deposits with the RBI.

2. M4 refers to M3 + All deposits with Post Office.

Choose the correct answer from the statements given above

(a)  Only 1

(b)  Only 2

(c)  1 and 2

(d)  None of the above

Answer: (a)

73. Who among the following is related to Disinvestment Commission?

(a)  GV Ramakrishna

(b)  TN Malegum

(c)  Rakesh Mohan

(d)  Abid Hussain

Answer: (a)

74. Kyzyl Kum desert is situated in

(a)  Saudi Arabia

(b)  Northern Iran

(c)  Uzbekistan

(d)  Turkmenistan

Answer: (c)

75. The rivers of South India mainly have which of the following drainage patterns?

(a)  Radial

(b)  Intermittent

(c)  Dendritic

(d)  Trellis

Answer: (c)

Part III General Science/Arithmetic

76. In how many ways can the letters of the word ‘MOMEN’ be arranged?

(a)  360

(b)  60

(c)  720

(d)  120

Answer: (a)

77. The minimum height of a plane mirror to view the full image of a person is

(a)  Equal to the height of the person

(b)  Half the height of the person

(c)  One-fourth the height of the person

(d)  Double the height of the person

Answer: (b)

78. What is the SI unit of magnetic induction?

(a)  Poise

(b)  Tesla

(c)  Dioptre

(d)  Candela

Answer: (b)

79. 

(a)  0.27

(b)  0.4087

(c)  0.73

(d)  1

Answer: (d)

80. Study of ants is known as

(a)  Myrmecology

(b)  Herpetology

(c)  Nematology

(d)  Nidology

Answer: (a)

81. If O is centre of the circle, then find the value of x in the given figure

(a)  70°

(b)  80°

(c)  60°

(d)  50°

Answer: (b)

82.  The sum of two numbers is 528 and their HCF is 33. The number of such pairs is

(a)  3

(b)  4

(c)  5

(d)  2

Answer: (b)

83. Find the distance between (7, 3) and (4, −1).

(a)  5 unit

(b)  3 unit

(c)  2 unit

(d)  6 unit

Answer: (a)

84. In how many years, the compound interest on an amount of Rs 19200 at the rate of 10% per annum will be Rs. 4032?

(a) 

(b) 

(c)  2 years

(d)  3 years

Answer: (c)

85. Peeling of onions causes tears as onion release

(a)  sulphonic acid

(b)  sulfenic acid

(c)  amino acid

(d)  carbolic acid

Answer: (b)

86. Critical temperature of oxygen is

(a)  240℃

(b)  147.1℃

(c)  273.16℃

(d)  118.8℃

Answer: (d)

87. The radius of base of a conical tent is 7 m and its height is 24 m. How much 1.25 m wide cloth will be required to make it?

(a)  320 m

(b)  520 m

(c)  400 m

(d)  440 m

Answer: (d)

88. For which purpose potassium bromide is used?

(a)  Soap

(b)  Gun Powder

(c)  Photography

(d)  Germicide

Answer: (d)

89. What is ‘laughing gas’?

(a)  Nitric oxide

(b)  Nitrogen penta oxide

(c)  Nitrogen peroxide

(d)  Nitrous oxide

Answer: (d)

90. If the sum of the roots of the equation kx2 + 2x + 3k = 0 is equal to their product, then the value of k is

(a)  1/3

(b)  −1/3

(c)  2/3

(d)  −2/3

Answer: (d)

91. If the sum of two numbers is 14 and their difference is 10. Find the product of these two numbers.

(a)  18

(b)  20

(c)  24

(d)  22

Answer: (c)

92. What should be added to 2x2 + 3x – 5 to get x2 + x + 1?

(a)  −x2 – 4x + 6

(b)  x2 – 4x + 6

(c)  x2 + 4x – 6

(d)  x2 – 4x – 6

Answer: ()

93. Which of the following is not a breed of goat?

(a)  Matau

(b)  Beetal

(c)  Baluchi

(d)  Ghori

Answer: (c)

94. Which of the following is used to transform chemical energy into electrical energy?

(a)  Electromagnet

(b)  Photo cell

(c)  Electrolyte

(d)  Secondary cell

Answer: (d)

95. Which instrument is used to measure the depth of the ocean?

(a)  Fathometer

(b)  Eudiometer

(c)  Barometer

(d)  Periscope

Answer: (a)

96. At what rate of simple interest certain amount will double itself in 8 years?

(a)  12%

(b) 

(c)  13%

(d)  15%

Answer: (b)

97. Simplify 

(a)  1

(b)  0

(c)  xa + b + c

(d)  None of these

Answer: (a)

98. Solve 

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (b)

99. How many three digit number are their which are divisible by 17?

(a)  51

(b)  52

(c)  53

(d)  54

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 100-101) What is the approximate value that will come in place of question marks in the following questions ?

100. 003 × 37.998 – 309.010 = ?

(a)  685

(b)  695

(c)  680

(d)  670

Answer: (c)

101. 009 – 519.999 – 94.989 = ?

(a)  7270

(b)  7300

(c)  7500

(d)  7220

Answer: (a)

102. The temperature at which centigrade and Fahrenheit scale is same

(a)  100℃

(b)  40℃

(c)  −40℃

(d)  0℃

Answer: (c)

103. Which chemical compound is related to vitamin-E?

(a)  Tocopherol

(b)  Biotin

(c)  Calcipherol

(d)  Naphthoquinone

Answer: (a)

104. Carnallite is an ore of which metal?

(a)  Potassium

(b)  Aluminium

(c)  Mercury

(d)  Uranium

Answer: (a)

105. Which of the following medicines is used for the treatment of plague?

(a)  Chloromycetin

(b)  Isoniazid

(c)  Streptomycin

(d)  Adrenaline

Answer: (c)

106. A man performs 2/15 of the total journey by rail, 9/20 by bus and the remaining 10 km, on the cycle. His total journey is

(a)  31.2 km

(b)  38.4 km

(c)  32.8 km

(d)  24 km

Answer: (d)

107. Two pipes A and B can fill a tank in 24 h and 30 h respectively. If both the pipes are opened simultaneously in the empty tank, how much time will be taken by them to fill it?

(a)  13 h 20 min

(b)  12 h 10 min

(c)  14 h

(d)  10 h 5 min

Answer: (a)

108. The product of two numbers is 1600 and their HCF is 5. The LCM of the numbers is

(a)  8000

(b)  1600

(c)  320

(d)  1605

Answer: (c)

109. In a 60 L mixture, the ratio of milk and water is 3 : 7. How much water must be added to the mixture in order to make the ratio 2 : 5?

(a)  2 L

(b)  3 L

(c)  5 L

(d)  2.5 L

Answer: (b)

110. Which of the following is scalar quantity?

(a)  Work

(b)  Velocity

(c)  Force

(d)  Acceleration

Answer: (d)

111. Which colour has the shortest wavelength?

(a)  Yellow

(b)  Violet

(c)  Green

(d)  Red

Answer: (b)

112. The LCM and HCF of two numbers are 1920 and 16 respectively. If one of the number is 128. Then, what will be the other number?

(a)  360

(b)  240

(c)  120

(d)  480

Answer: (b)

113. Who invented Hydrogen Bomb?

(a)  Louis Prince

(b)  Nikola Tesla

(c)  Michael Faraday

(d)  Edward Teller

Answer: (d)

114. Which of the following is not a bacterial disease?

(a)  Typhoid

(b)  Plague

(c)  Diphtheria

(d)  Asthma

Answer: (a)

115. In a right angled triangle ABC, in which ∠A = 90°. IF AD ⊥ BC, then the correct statement is

(a)  AB2 = BD × DC

(b)  AB2 = BD × AD

(c)  AB2 = BC × DC

(d)  AB2 = BC × BD

Answer: (d)

116. Simplify 61/2 ∙ 61/4 ∙ 61/8 … ∞ = ?

(a)  6

(b)  ∞

(c)  216

(d)  36

Answer: (a)

117. Find the sum of 

(a)  1/2

(b)  1/6

(c)  3/4

(d)  4/9

Answer: (c)

118. Total number of teeth present in and adult cat

(a)  32

(b)  28

(c)  30

(d)  16

Answer: (c)

119. Which scientist has given laws of Electrolysis?

(a)  Kelvin

(b)  Dalton

(c)  Archimedes

(d)  M. Faraday

Answer: (d)

120. Which metal is good conductor of heat but bad conductor of electricity?

(a)  Gold

(b)  Mica

(c)  Copper

(d)  Silver

Answer: (b)

121. Which of the following alloy is not used in making utensils?

(a)  Brass

(b)  Solder

(c)  Duralumin

(d)  German Silver

Answer: (b)

122. Which of the following is not a part of forebrain?

(a)  Medulla

(b)  Cerebrum

(c)  Thalamus

(d)  Hypothalamus

Answer: (a)

123. Indian Institute of Pulse Research is situated in

(a)  Bhopal

(b)  Patna

(c)  Kanpur

(d)  Hyderabad

Answer: (c)

124. In ∆ ABC, if ∠A = 55°, then find out the sum of external angles formed on B and C.

(a)  208°

(b)  225°

(c)  232°

(d)  235°

Answer: (d)

125. Find out the wrong number in a given series

644, 328, 164, 84, 44, 24, 14

(a)  328

(b)  164

(c)  84

(d)  44

Answer: (a)

126. Find the missing number

101, 100, ___, 87, 71, 46

(a)  92

(b)  88

(c)  89

(d)  96

Answer: (d)

127. What is the calorific value (in kJ/g) of Ethanol?

(a)  55

(b)  150

(c)  30

(d)  35

Answer: (c)

128. What was the first vitamin to be produced by fermentation process?

(a)  Vitamin-C

(b)  Vitamin-A

(c)  Vitamin-B12

(d)  Vitamin-D

Answer: (c)

129. Which of the following is not an endospermic seed?

(a)  Castor

(b)  Maize

(c)  Rice

(d)  Gram

Answer: (a)

130. Which of the following technique is used to separate mixture of acetone and methyl alcohol?

(a)  Centrifugation

(b)  Vacuum Distillation

(c)  Fractional Distillation

(d)  Distillation

Answer: (b)

131. What is the pH value of tears?

(a)  7.4

(b)  8.5

(c)  6.0

(d)  6.3

Answer: (d)

132. Which of the following device is used to connect various devices serially?

(a)  Switch

(b)  Connecting wire

(c)  Regulator

(d)  None of these

Answer: (c)

133. The gas used for ripening of green fruits in an artificial manner

(a)  Acetylene

(b)  Ethane

(c)  Hydrogen

(d)  Carbon Dioxide

Answer: (a)

134. If and  then a : b : c : d = ?

(a)  16 : 24 : 25 : 30

(b)  18 : 24 : 30 : 35

(c)  16 : 24 : 30 : 35

(d)  16 : 24 : 30 : 50

Answer: (c)

135. The compound interest Rs 3000 at 10% per annum payable annually for a period of 2 years and 4 month will be

(a)  Rs 821

(b)  Rs 831

(c)  Rs 771

(d)  Rs 751

Answer: (d)

136. 102, 99, 104, 97, 106, ?

(a)  94

(b)  95

(c)  96

(d)  100

Answer: (b)

137. Who has discovered transformer?

(a)  Spangler

(b)  G. Marconi

(c)  Michael Faraday

(d)  Walter Hunt

Answer: (c)

138. What is the industrial name of Epsum?

(a)  Magnesium sulphate

(b)  Ferrous sulphate

(c)  Lead oxide

(d)  Lead peroxide

Answer: (a)

139. Which is the respiratory organ in spider?

(a)  Body surface

(b)  Book lungs

(c)  Book gills

(d)  Air bladder

Answer: (a)

140. Name of the bone in palm

(a)  Humerus

(b)  Radio-ulna

(c)  Carpals

(d)  Meta carpals

Answer: (c)

141. In which of the following Departments of a hospital will ‘CATH LAB’ be found?

(a)  Pathology

(b)  Surgery

(c)  Cardiology

(d)  Nuclear Medicine

Answer: (c)

142. Which of the following is not a symptom of diabetes?

(a)  Feeling very thirsty

(b)  Shortness of breath

(c)  Feeling very tired

(d)  Weight loss

Answer: (c)

143. Which of the following drug is used to reduce temperature/fever?

(a)  Tranquilizer

(b)  Anaesthetic

(c)  Antipyretics

(d)  Antihistamines

Answer: (d)

144. ‘Spongocoel’ is a characteristic feature of which animal kingdom?

(a)  Protozoa

(b)  Porifera

(c)  Cnidaria

(d)  Helminthes

Answer: (b)

145. Find out the smallest number which on division by 24, 32 and 36gives 19, 27 and 31 as remainder respectively.

(a)  283

(b)  273

(c)  281

(d)  285

Answer: (a)

146. In a given figure, ABCD is a parallelogram in which ∠DAB = 75° and ∠DBC = 60° then, ∠BDC is equal to

(a)  75°

(b)  60°

(c)  45°

(d)  55°

Answer: (c)

147. The value of  is

(a)  0.129

(b)  0.121

(c)  0.6

(d)  0.03125

Answer: (b)

148. What is denatured alcohol?

(a)  Ethanol

(b)  Ethanol + Butanol

(c)  Ethanl + Methanol

(d)  Methanol + Butanol

Answer: (c)

149. Which of the following crop is affected by early blight disease?

(a)  Potato

(b)  Rice

(c)  Sugarcane

(d)  Wheat

Answer: (b)

150. If  is equal to

(a)  10/3

(b)  82/9

(c)  7

(d)  11

Answer: (c)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...