Uttar Pradesh P.C.S Assistant Conservator of Forest Examination-2013 General Studies Held on 9-8-2015 Question Paper With Answer Key

Uttar Pradesh P.C.S Assistant Conservator of Forest Exam-2013

 Held on 9-8-2015

General Studies

1. Which of the following States has the highest percentage of Scheduled Caste population ?

(A)  Haryana

(B)  Himachal Pradesh

(C)  West Bengal

(D)  Punjab

Answer: (D)

2. Which one of the following States of India is the leading producer (over 90%) of Crude Mica ?

(A)  Jharkhand

(B)  Rajasthan

(C)  Karnataka

(D)  Andhra Pradesh

Answer: (A)

3. Which of the following Centrally governed territories of India is largest in area ?

(A)  Chandigarh

(B)  Lakshadweep

(C)  Andaman and Nicobar

(D)  Daman and Diu

Answer: (C)

4. According to Census 2011, which of the following is the percentage of rural population in the total population of Uttar Pradesh State ?

(A)  68.8

(B)  77.7

(C)  78.8

(D)  83.3

Answer: (B)

5. Which of the following writs is not specifically provided in the Constitution of India ?

(A)  Prohibition

(B)  Mandamus

(C)  Quo-warranto

(D)  Injunction

Answer: (D)

6. Which of the following relief operations was started by the Government of India for the victims of earthquake which occurred on 25th April, 2015 in Nepal ?

(A)  Operation Maitri

(B)  Operation Punaravas

(C)  Operation Rescue Victims

(D)  Operation Sahyog

Answer: (A)

7. Which of the following qualifications is not required for the office of the President of India ?

(A)  He must  be eligible to become a member of the Lok Sabha

(B)  Must not hold any office of profit under the Union Government or under State Government

(C)  Must be a graduate of any recognized University in India or equivalent Foreign University

(D)  Must be a Citizen of India

Answer: (C)

8. Who among the following was elected unopposed as the President of BCCI in March, 2015 ?

(A)  C. K. Khanna

(B)  Jagmohan Dalmiya

(C)  Anurag Thakur

(D)  Amitabh Chaudhary

Answer: (B)

9. Who is elected by single-transferable vote method in India ?

(A)  Speaker of Lok Sabha

(B)  Governor

(C)  President

(D)  Prime Minister

Answer: (C)

10. Who among the following received ‘Stockholm Water Prize Laureate, 2015’ award ?

(A)  S. P. Uday Kumar

(B)  Medha Patkar

(C)  Aruna Roy

(D)  Rajendra Singh

Answer: (D)

11. Which of the following pairs of countries became full members of ‘Shanghai Cooperation Organization’ in July, 2015

(A)  India and Bangladesh

(B)  Pakistan and Bangladesh

(C)  India and Pakistan

(D)  Pakistan and Nepal

Answer: (C)

12. Consider the following statements about the Directive Principles of State Policy-

1. They are borrowed from the Irish Constitution.

2. They are incorporated in Part IV of the Constitution.

3. They seek to provide social and economic base to democracy.

4. The State must compulsorily implement them.

5. All of them are Gandhian in nature.

Choose the correct statements from the codes given below-

(A)  1, 2, 3 and 5

(B)  2, 3 and 5

(C)  3, 4 and 5

(D)  1, 2 and 3

Answer: (D)

13. In the Constitution of India the Rights Against Exploitation is granted by the Articles. These articles are-

(A)  Article 14-18

(B)  Article 23-24

(C)  Article 25-28

(D)  Article 21-A-29-30

Answer: (B)

14. Fundamental Duties were incorporated in the Constitution on the recommendation of-

(A)  Santhanam Committee

(B)  Swarn Singh Committee

(C)  Shah Commission

(D)  Administrative Reforms Commission

Answer: (B)

15. Which of the following is the largest-produced variety of Silk in India ?

(A)  Mulberry

(B)  Tasar

(C)  Eri

(D)  Muga

Answer: (A)

16. Indian artist Nekchand Saini, who died recently was well known for building which of the following ?

(A)  Lumbini Park, Hyderabad

(B)  RBI Building, New Delhi

(C)  Rock Garden, Chandigarh

(D)  Konkan Railways

Answer: (C)

17. Which of the two States of India has bus connectivity with Bangladesh from June 2015 ?

(A)  Tripura and Manipur

(B)  West Bengal and Assam

(C)  Tripura and West Bengal

(D)  Odisha and West Bengal

Answer: (B)

18. ‘Digital India’ programme was launched on-

(A)  June 28, 2015

(B)  July 01, 2015

(C)  July 07, 2015

(D)  July 10, 2015

Answer: (B)

19. Van-Mahtsava Week in Uttar Pradesh is observed from-

(A)  8th July – 15th July

(B)  16th July – 22nd July

(C)  1st July – 7th July

(D)  23rd July – 30th July

Answer: (C)

20. Pravasi Bhartiya Divas is celebrated in India on-

(A)  January 1

(B)  January 7

(C)  January 9

(D)  January 11

Answer: (C)

21. Which country was host of 7th ‘BRICS’ Summit held on 8-9 July, 2015 ?

(A)  China

(B)  South Africa

(C)  Brazil

(D)  Russia

Answer: (D)

22. According to the Constitution of India, a Right to Property is a-

(A)  Fundamental Right

(B)  Directive Principle

(C)  Legal Right

(D)  Social Right

Answer: (C)

23. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) came into existence on-

(A)  12th July, 1980

(B)  12th July, 1982

(C)  12th July, 1984

(D)  12th July, 1985

Answer: (B)

24. How many times has financial emergency been declared in India, so far ?

(A)  Five times

(B)  Four times

(C)  Once

(D)  Never

Answer: (D)

25. How many languages are recognized by the Constitution of India ?

(A)  20

(B)  22

(C)  18

(D)  24

Answer: (B)

26. What can be the maximum interval between two sessions of the Indian Parliament ?

(A)  3 months

(B)  6 months

(C)  9 months

(D)  Not specified in the Constitution

Answer: (B)

27. Which of the following options is suggestive of the idea of protective discrimination in the Constitution of India ?

(A)  Articles on Liberty

(B)  Articles on Equality

(C)  Justice

(D)  None of the above

Answer: (B)

28. The Indian Model of ‘Ombudsman’ is-

(A)  Lekhpal

(B)  Tahsildar

(C)  Governor

(D)  Lokpal

Answer: (D)

29. The place with highest amount of rainfall in India, is-

(A)  Cherrapunji

(B)  Aizawl

(C)  Imphal

(D)  Mawsynram

Answer: (D)

30. Who is the author of the Book entitled, ‘My Life My Country’ ?

(A)  Manmohan Singh

(B)  Atal Bihari Vajpai

(C)  L. K. Advani

(D)  Narendra Modi

Answer: (C)

31. Which one of the following cannot be dissolved but can be abolished ?

(A)  Lok Sabha

(B)  Rajya Sabha

(C)  State Legislative Council

(D)  State Legislative Assembly

Answer: (C)

32. Which of the following are the provisions of Article 75 of the Constitution of India ?

1. Minister’s shall be appointed by the President on the advice of Prime Minister.

2. The Council of Ministers shall be collectively responsible to the House of People.

3. The question whether any, and if so what, advice tendered by Ministers to the President shall not be inquired into in any court.

4. The salaries and allowances of Ministers shall be determined by Parliament.

Choose the correct option from the codes given below-

(A)  1, 2 and 3

(B)  1, 2 and 4

(C)  2, 3 and 4

(D)  2 and 4

Answer: (B)

33. Judicial activism in India is the result of several factors but the most prominent of these is-

(A)  Political Corruption

(B)  Over enthusiasm of the Courts

(C)  Public Interest Litigation

(D)  Failure of Parliamentary control

Answer: (D)

34. The functions of the UPSC can be extended by-

(A)  President

(B)  Prime Minister

(C)  Ministry of Personnel

(D)  Parliament

Answer: (D)

35. Which of the following pairs is correctly matched ?

(A)  Amendment Procedure – Article 268

(B)  Duties of Prime Minister – Article 74

(C)  President’s Rule – Article 365

(D)  Inter-State Council – Article 264

Answer: (C)

36. The Chairman of which of the following Parliamentary Committees is invariably from the members of ruling Party ?

(A)  Committee on Public Undertakings

(B)  Public Accounts Committee

(C)  Estimate Committee

(D)  Committee on Delegated Legislation

Answer: (C)

37. Which of the following statements regarding the Constituent Assembly are true ?

1. It was not based on adult franchise.

2. It resulted from direct elections.

3. It was a multi-party body.

4. It worked through several committees.

Select, the correct answer from the codes given  below-

(A)  1 and 2

(B)  2 and 3

(C)  1 and 4

(D)  1, 2, 3 and 4

Answer: (C)

38. Which amendment of the Constitution of India limits the number of Minister’s ?

(A)  73rd

(B)  86th

(C)  87th

(D)  91st

Answer: (D)

39. Which one of the following bodies is part of the electoral college for the election of the President of India but does not form part of the forum for his impeachment ?

(A)  Lok Sabha

(B)  Rajya Sabha

(C)  State Legislative Councils

(D)  State Legislative Assemblies

Answer: (D)

40. Chief objective of pressure groups in India is-

(A)  to attain political power

(B)  to pressurize the people

(C)  to pressurize the government for their interest

(D)  to do social service

Answer: (C)

41. Who has framed the Constitution of India ?

(A)  Indian National Congress

(B)  Constituent Assembly

(C)  Parliament

(D)  Vidhan Sabha

Answer: (B)

42. Which of the following pairs is not correctly matched ?

      Tribe            State

(A)  Munda  –       Jharkhand

(B)  Khasi     –        Meghalaya

(C)  Mishmi –        Rajasthan

(D)  Lepcha   –        Sikkim

Answer: (C)

43. Which of the following are the features of Indian Federal System ?

1. Division of Powers

2. Separation of Powers

3. Independent Judiciary

4. Leadership of the Prime Minister

5. A written Constitution

Select the correct answer from the codes given below-

(A)  1, 2 and 5

(B)  1, 3 and 5

(C)  1, 4 and 5

(D)  2, 3 and 5

Answer: (B)

44. The democratic body at the lowest (village) level to rural local self government is called-

(A)  Gram Sabha

(B)  Gram Samiti

(C)  Gram Panchayat

(D)  None of the above

Answer: (C)

45. The present rural local self government structure is based on the recommendations of-

(A)  Ashok Mehta Committee

(B)  R. R. Diwakar Committee

(C)  Balwant Rai Mehta Committee

(D)  None of the above

Answer: (C)

46. The Swarn Singh Committee considered the question of-

(A)  More autonomy to Punjab on the model of Jammu and Kashmir

(B)  The suitability of the Presidential form of Government for India

(C)  The precedence of the Directive Principles over Fundament Rights

(D)  Administrative reforms

Answer: (C)

47. Which of the following countries has recently become the first ‘rich’ defaulter of the International Monitory Fund (IMF) ?

(A)  Guyana

(B)  Greece

(C)  Nicaragua

(D)  Belarus

Answer: (B)

48. Kumbh at Nishik is held on the bank of the river-

(A)  Godavari

(B)  Ganga

(C)  Mahanadi

(D)  Narmada

Answer: (A)

49. Which one of the following countries won the Women’s Football World Cup 2015 ?

(A)  America

(B)  Japan

(C)  Brazil

(D)  Argentina

Answer: (A)

50. Recently, at Bengaluru , the Indian Women Cricket Team won the one-day series against-

(A)  West Indies

(B)  Australia

(C)  New Zealand

(D)  Sri Lanka

Answer: (C)

51. S. Dulat, who recently repeated and exposed the old allegations regarding Kandhar Plane hijacking and 2002 Gujarat riots; is a former-

(A)  I. B. Chief

(B)  RAW Chief

(C)  CBI Chief

(D)  NIA Chief

Answer: (B)

52. Pappu Yadav, an M. P. of Bihar, has launched a new Political Party named-

(A)  Jan Awam Morcha

(B)  Jantantric Morcha

(C)  Janadhikar Party

(D)  Jan Samajwadi Party

Answer: (C)

53. According to Juvenlie Justice Act, 2015, the adult is now-

(A)  13 years old

(B)  14 years old

(C)  15 years old

(D)  16 years old

Answer: (D)

54. Who among the following was appointed President of International Cricket Council ?

(A)  N. Srinivasan

(B)  Jagmohan Dalmia

(C)  Jaheer Abbas

(D)  Mustafa Kamal

Answer: (C)

55. Who among the following flagged off ‘Bharat-Napal Maitri Bus Seva’ between Varanasi and Kathmandu in March 2015 ?

(A)  Akhilesh Yadav

(B)  Narendra Modi

(C)  Rajnath Singh

(D)  Mulayam Singh Yadav

Answer: (A)

56. What is average pH of human blood ?

(A)  2.3

(B)  1.3

(C)  10.7

(D)  7.4

Answer: (D)

57. Who among the following was the first to introduce the study of ‘Bhagawad Gita’ to the Muslim world ?

(A)  Abdul Qadir Badauni

(B)  Alberuni

(C)  Abul Fazl

(D)  Faizi

Answer: (B)

58. ‘Sirr-i-Asrar’ is the Persian translation of the-

(A)  Ramayana

(B)  Mahabharata

(C)  Panchtantra

(D)  Upanishadas

Answer: (D)

59. The ‘Pink Express Bus Service’ for women was started on February 27, 2015 between –

(A)  Delhi and Jaipur

(B)  Delhi and Chandigarh

(C)  Delhi and Lucknow

(D)  Delhi and Bhopal

Answer: (C)

60. Vinod Mehta, who died on March 8, 2015, was associated with which of the following weekly magazine ?

(A)  Frontline

(B)  Outlook

(C)  India Today

(D)  Business Today

Answer: (B)

61. Which of the following Central Asian Countries has recently agreed to supply 5000 tons of Uranium to India from 2015 to 2019 ?

(A)  Uzbekistan

(B)  Tajikistan

(C)  Kyrgyzstan

(D)  Kazakhstan

Answer: (D)

62. Chinese ferry ship the ‘Eastern Star’ having more than 400 passengers on board capsized in which of the following rivers in June 2015 ?

(A)  Yangtze

(B)  Yellow

(C)  Yuan

(D)  Amur

Answer: (A)

63. Which of the following High Courts recently recalled its controversial order related to mediation between a rape victim and the convict ?

(A)  Madras High Court

(B)  Allahabad High Court

(C)  Delhi High Court

(D)  Bombay High Court

Answer: (A)

64. On 10th July, 2015, five Satellites launched by ISRO belong to-

(A)  Brazil

(B)  Canada

(C)  France

(D)  Britain

Answer: (D)

65. In the month of April, 2015 which famous tower is Nepal was destroyed due to earthquake ?

(A)  Victory Tower

(B)  Dushdera Tower

(C)  Clock Tower

(D)  Dharahara Tower

Answer: (D)

66. The name of which one of the following women politicians of India is not involved in Lalit Modi’s tweet ?

(A)  Pankaja Munde

(B)  Sushma Swaraj

(C)  Priyanka Vadra

(D)  Vasundhara Raje

Answer: (A)

67. About 18 soldiers were killed by terrorists on 4th June, 2015 in which of the following States ?

(A)  Tripura

(B)  Arunachal Pradesh

(C)  Manipur

(D)  Nagaland

Answer: (C)

68. The worldwide appreciation was earned by which of the following slogans of Prime Minister, Narendra Modi ?

(A)  Selfie with mother

(B)  Slefie with sister

(C)  Selfie with wife

(D)  Selfie with daughter

Answer: (D)

69. Which one of the following trains was renamed as ‘Yoga Express’ in June 2015 ?

(A)  Haridwar Express

(B)  Sadbhawana Express

(C)  Nauchandi Express

(D)  Ranikhet Express

Answer: (A)

70. Which of the following rivers of India does not originate from the Western Ghats ?

(A)  Krishna

(B)  Mahanadi

(C)  Godavari

(D)  Vaigai

Answer: (B)

71. Where was the capital of the Kingdom of Shivaji ?

(A)  Pune

(B)  Raigarh

(C)  Karwar

(D)  Purnadar

Answer: (B)

72. The driest location on Earth is in which country ?

(A)  Kenya

(B)  Chile

(C)  Congo

(D)  Libya

Answer: (B)

73. Rivers in the Deccan Plateau flow from-

(A)  West to East

(B)  North to East

(C)  East to West

(D)  North to West

Answer: (A)

74. A member of a State Public Service Commission can be appointed and removed respectively by-

(A)  Governor and Governor

(B)  Governor and President

(C)  President and Governor

(D)  President and President

Answer: (B)

75. What is the name of Indira Gandhi’s Samadhi ?

(A)  Shanti Ghat

(B)  Shakti Sthal

(C)  Shanti Van

(D)  Shanti Sthal

Answer: (B)

76. Who is the author of the book ‘Nehru : A Troubled Legacy’ ?

(A)  Kapil Sibal

(B)  Sanjay Jain

(C)  R. N. P. Singh

(D)  Varun Gandhi

Answer: (C)

77. What is the new deadline announced by RBI to exchange pre 2005 currency notes ?

(A)  30 September, 2015

(B)  31 October, 2015

(C)  30 November, 2015

(D)  31 December, 2015

Answer: (D)

78. According to World Economic Forum, which of the following is the world’s biggest employer ?

(A)  Indian Railway

(B)  Chinese Military

(C)  U. S. Department of Defence

(D)  Indian Army

Answer: (C)

79. Which of the below mentioned High Courts passed a Judgement of inheritance of property for women of tribal area ?

(A)  Delhi High Court

(B)  M. P. High Court

(C)  Himachal Pradesh High Court

(D)  Jharkhand High Court

Answer: (C)

80. The last minute of June 2015 was kept one second longer, for a process known as-

(A)  Leap month

(B)  Leap hour

(C)  Leap second

(D)  Leap minute

Answer: (C)

81. Who among the following Chief Ministers is not head of any of the three sub-committees formed under Niti Ayog ?

(A)  Prakash Singh Badal

(B)  Shiv Raj Singh Chouhan

(C)  Dr. Raman Singh

(D)  Chandra Babu Naidu

Answer: (C)

82. Which one of the following states of India has made unique venture of putting daughters name plate on the front of the house ?

(A)  Punjab

(B)  Haryana

(C)  Uttar Pradesh

(D)  Madhya Pradesh

Answer: (B)

83. During his five nations visit of Central Asia in July 2015, Narendra Modi, the Prime Minister of India; unveiled the Statue of Mahatma Gandhi in-

(A)  Uzbekistan

(B)  Kyrgyzstan

(C)  Tajikistan

(D)  Turkmenistan

Answer: (B)

84. In which of the following places, ‘Puskaram-Mahotsava’ is held ?

(A)  Puskar in Rajasthan

(B)  Rajahmundry in Andhra Pradesh

(C)  Nashik in Maharashtra

(D)  Puri in Odisha

Answer: (A)

85. Which of the following is the best energy source in view of keeping environment clean ?

(A)  Solar cells

(B)  Nuclear fission

(C)  Petroleum product

(D)  Forest product

Answer: (A)

86. Which one of the following vitamins is also called ascorbic-acid ?

(A)  Vitamin-A

(B)  Vitamin-B

(C)  Vitamin-C

(D)  Vitamin-D

Answer: (C)

87. Which one of the following Black materials has highest carbon content ?

(A)  Charcoal

(B)  Coal

(C)  Coke

(D)  Lampblack

Answer: (D)

88. Which one of the following living organisms synthesizes its food from inorganic compounds ?

(A)  Ants

(B)  Virus

(C)  Rubber Plant

(D)  Mushroom

Answer: (C)

89. Which of the following pairs is not correctly matched ?

      Lake              State

(A)  Pulicat    –        Tamil Nadu

(B)  Lonar     –        Gujarat

(C)  Kolleru   –        Andhra Pradesh

(D)  Logtak   –        Manipur

Answer: (B)

90. Quinine is produced from which part of Cinchona plant ?

(A)  Bark

(B)  Flowers

(C)  Roots

(D)  Leaves

Answer: (A)

91. The smallest gland of human body is-

(A)  Adrenal

(B)  Thyroid

(C)  Liver

(D)  Pituitary

Answer: (D)

92. Of the following, which disease cannot be cured by Antibiotics ?

(A)  Tuberculosis

(B)  Titanus

(C)  Measles

(D)  Cholera

Answer: (C)

93. In human blood, when the concentration of oxygen goes down, then respiration rate-

(A)  goes down

(B)  increases

(C)  goes down first and then increases

(D)  does not change

Answer: (B)

94. In India, the first hydroelectric power station was established at-

(A)  Sidrapong

(B)  Obera

(C)  Srisailam

(D)  Tehri

Answer: (A)

95. Which among the following cities in India, is not located in Golden Quadrilateral Road Network ?

(A)  Kolkata

(B)  Mumbai

(C)  New Delhi

(D)  Chandigarh

Answer: (D)

96. Arthritis is caused by the deposition of which of the following in the joints ?

(A)  Uric acid

(B)  Urea

(C)  Cholesteral

(D)  Lactic acid

Answer: (A)

97. Hair is composed of a protein called-

(A)  Globulin

(B)  Mucin

(C)  Keratin

(D)  Casein

Answer: (A)

98. Which of the following is the richest source of calcium ?

(A)  Wheat

(B)  Barley

(C)  Ragi

(D)  Jowar

Answer: (C)

99. The first Indian State to go wholley organic is-

(A)  Meghalaya

(B)  Sikkim

(C)  Manipur

(D)  Kerala

Answer: (B)

100. Which of the following is the richest source of Vitamin ‘A’ ?

(A)  Apple

(B)  Guava

(C)  Bean

(D)  Carrot

Answer: (D)

101. Which of the following States is the largest producer of edible oil in India ?

(A)  Rajasthan

(B)  Madhya Pradesh

(C)  Bihar

(D)  Maharashtra

Answer: (B)

102. Blue vitriol is used as a/an-

(A)  Antiseptic

(B)  Laxative

(C)  Fungicide

(D)  Insecticide

Answer: (C)

103. Stem is not the source of firbes in which of the following ?

(A)  Jute

(B)  Cotton

(C)  Hemp

(D)  Flax

Answer: (B)

104. The Indian State leading in coffee production is-

(A)  Andhra Pradesh

(B)  Kerala

(C)  Karnataka

(D)  Tamil Nadu

Answer: (C)

105. Which of t he following fruits is not a nut ?

(A)  Coconut

(B)  Litchi

(C)  Betel nut

(D)  Groundnut

Answer: (B)

106. Cobalt is a constituent of vitamin-

(A)  B1

(B)  B2

(C)  B6

(D)  B12

Answer: (D)

107. Who among the following Scientist got two Noble prizes of which one was in Peace ?

(A)  Albert Einstein

(B)  H. G. Khorana

(C)  Linus Pauling

(D)  Paul Berg

Answer: (C)

108. The Ganges Dolphin Sanctuary is situated in-

(A)  Sultanganj

(B)  Gadhmukteshwar

(C)  Haridwar

(D)  Ramnagar

Answer: (A)

109. When velocity of a moving body is doubled, its kinetic energy will be-

(A)  Two times

(B)  Four times

(C)  One-fourth

(D)  unchanged

Answer: (B)

110. How much part of an iceberg floating in sea, remains above the sea-level ?

(A)  1/10

(B)  1/9

(C)  1/6

(D)  1/3

Answer: (A)

111. When shaving brush is taken out of water, its hair (wire threads) adhere together due to-

(A)  friction

(B)  elasticity

(C)  viscosity

(D)  surface tension

Answer: (D)

112. The image formed on retina of human eye, is-

(A)  Real and inverted

(B)  Real and erect

(C)  Imaginary and inverted

(D)  Imaginary and erect

Answer: (A)

113. Because of which characteristic, a rod dipped in water vessel seems to be bent ?

(A)  Reflection

(B)  Refraction

(C)  Diffraction

(D)  Polarization

Answer: (B)

114. The best conductor of electricity among following is-

(A)  Silver

(B)  Copper

(C)  Gold

(D)  Mica

Answer: (A)

115. Fans, bulbs and tubes etc. in houses are fitted in-

(A)  Series order

(B)  Parallel order

(C)  Mixed order

(D)  Any order

Answer: (B)

116. The planet nearest to Sun is-

(A)  Mercury

(B)  Mars

(C)  Earth

(D)  Venus

Answer: (A)

117. The first electronic Digital Computer of the world, is-

(A)  ENIAC

(B)  SIDHARTH

(C)  PARAM

(D)  MEDHA

Answer: (A)

118. One Kilobyte (1 KB) in binary system is equivalent to-

(A)  1000 Bytes

(B)  1024 Bytes

(C)  1000 Bits

(D)  1024 Bits

Answer: (B)

119. pH value for alkaline solution is always-

(A)  7

(B)  less than 7

(C)  more than 7

(D)  None of the above

Answer: (C)

120. If an object is placed between two parallel plane mirrors, the number of images formed is-

(A)  Four

(B)  One

(C)  Two

(D)  Infinite

Answer: (D)

121. Just before time of Sunrise or Sunset, the Sun appears to be oval because-

(A)  the Sun changes its shape at that time

(B)  of the scattering of light

(C)  of the effect of refraction

(D)  of the effect of diffraction

Answer: (C)

122. A sextant is used to measure-

(A)  area of a hill

(B)  breadth of a tower

(C)  height of an object

(D)  volume of an building

Answer: (C)

123. You are travelling in a car during a thunder storm. In order to protect yourself from lightning would you prefer to-

(A)  remain in the car

(B)  take shelter under a tree

(C)  get out and be flat on the ground

(D)  touch the nearest electric pole

Answer: (A)

124. The value of internal resistance of an ideal cell is-

(A)  zero

(B)  0.5 r

(C)  1 r

(D)  infinite

Answer: (A)

125. The X-rays which penetrate more deeper in matter, are called as-

(A)  Solf X-rays

(B)  Continuous X-rays

(C)  Hard X-rays

(D)  None of the above

Answer: (C)

126. Largest ecosystem of the world is-

(A)  Ocean

(B)  River

(C)  Forest

(D)  Grassland

Answer: (A)

127. The first transgenic crop was-

(A)  Pea

(B)  Rice

(C)  Tobacco

(D)  Cotton

Answer: (C)

128. Light energy is converted into chemical energy during the process of-

(A)  Transpiration

(B)  Photosynthesis

(C)  Respiration

(D)  All the above

Answer: (B)

129. Widal test is done for the confirmation of-

(A)  Cholera

(B)  Typhoid

(C)  Pneumonia

(D)  Titanus

Answer: (B)

130. Which of the following substances is found in garlic ?

(A)  Allicin

(B)  Reserpine

(C)  Nicotine

(D)  Azadiractin

Answer: (A)

131. The Great Indian Bustard, an important endangered bird species, is presently found in which of the following States of India ?

(A)  Haryana

(B)  Punjab

(C)  Karnataka

(D)  Odisha

Answer: (C)

132. ‘2 Minute Maggi Noodles’ was banned in whole India due to which of the following positive tests ?

(A)  Excessive MSG content

(B)  Excessive Lead content

(C)  Excessive Ajinomoto content

(D)  Excessive Salt content

Answer: (B)

133. The Valmiki’s Ramayana originally consisted of how many verses ?

(A)  4,000

(B)  6,000

(C)  12,000

(D)  24,000

Answer: (D)

134. Which of the following texts prescribes the measurements for the Sacrificial Altars ?

(A)  Shulva Sutra

(B)  Grihya Sutras

(C)  Dharma Sutras

(D)  Kalpa-Sutra

Answer: (A)

135. The Vikram era commences from about-

(A)  57 BC

(B)  78 AD

(C)  125 AD

(D)  319 AD

Answer: (A)

136. The date of the Mahaparinirvana of Buddha was nearly-

(A)  370 BC

(B)  400 BC

(C)  483 BC

(D)  563 BC

Answer: (C)

137. Khajuraho temples were built by-

(A)  Guptas

(B)  Pratiharas

(C)  Chandelas

(D)  Solankis

Answer: (C)

138. ‘Konark’ temple belonged to which diety ?

(A)  Vishnu

(B)  Shiva

(C)  Sun

(D)  Ganesha

Answer: (C)

139. The Superintendent of Mines is referred in ‘Arthashastra’ as-

(A)  Sansthadhyaksha

(B)  Akaradhyaksha

(C)  Pautwadhyaksha

(D)  Shulkaadhyaksha

Answer: (B)

140. The archaeological site of Sanghol is situated in-

(A)  Haryana

(B)  Punjab

(C)  Rajasthan

(D)  Uttar Pradesh

Answer: (B)

141. Which site of Harappan civilization is located in Haryana ?

(A)  Kalibanga

(B)  Ropar

(C)  Dhaulavira

(D)  Banawali

Answer: (D)

142. Which of the following was attacked first in India by Muhammad Ghori ?

(A)  Multan

(B)  Uchch

(C)  Peshawar

(D)  Lahore

Answer: (A)

143. Who among the following Sultans devoted a whole year in suppressing the Meos and cutting the forest around Delhi ?

(A)  Iltutmish

(B)  Nasiruddin Mahmud

(C)  Balban

(D)  Jalaluddin Khalji

Answer: (C)

144. Who among the following invited learned men from Arabia, Persia and Central Asia ?

(A)  Balban

(B)  Alauddin Khalji

(C)  Muhammad bin Tughlaq

(D)  Sikandar Lodhi

Answer: (D)

145. Babar declared himself as an emperor first at-

(A)  Samarqand

(B)  Farghana

(C)  Kabul

(D)  Panipat

Answer: (D)

146. Who among the following presented the famous diamond ‘Kohinoor’ to emperor Shahjahan ?

(A)  Aurangzeb

(B)  Dara Shikoh

(C)  Mir Jumla

(D)  Abul Hasan Qulbshah

Answer: (C)

147. Which of the following Persian poets has depicted the Indian environment in his poetry ?

(A)  Amir Hasan

(B)  Amir Khusrau

(C)  Faizi

(D)  Kalim

Answer: (B)

148. Subhas Chandra Bose formed the government for independent India in Singapore, on-

(A)  22nd September, 1943

(B)  20th October, 1943

(C)  21st October, 1943

(D)  22nd October, 1943

Answer: (C)

149. Which Dogra amongst the following was supporter of Ranjit Singh’s son Shersingh ?

(A)  Gulab Singh

(B)  Dhyan Singh

(C)  Suchha Singh

(D)  All the above

Answer: (A)

150. Which of the following States of India is touched by three international boundaries ?

(A)  Assam

(B)  Sikkim

(C)  West Bengal

(D)  Manipur

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...