Uttar Pradesh P.C.S (Pre.) Exam-2018 Held on 28-10-2018 General Studies Paper-II Question Paper With Answer Key

Uttar Pradesh P.C.S (Pre.) Exam Held On 28-10-2018

General Studies Paper-II

Answer: (D)

Answer: (A)

Answer: (C)

Answer: (C)

Answer: (A)

Answer: (D)

Answer: (D)

      

Answer: (C)

Answer: (B)

Answer: (A)

Answer: (A)

Answer: (A)

Answer: (C)

Answer: (D)

Answer: (A)

Answer: (A)

Answer: (D)

Answer: (B)

Answer: (B)

Answer: (C)

21. Fill in the blank with the appropriate word :

It is difficult for me to part ……….. my belongings.

(A)  with

(B)  from

(C)  away

(D)  off

Answer: (D)

22. Pick out of the synonyms of ‘ERUDITE’ from the following:

(A)  execute

(B)  expanse

(C)  academic

(D)  settle

Answer: (C)

23. Change the given sentence into passive voice :

(A)  Who was killed by the snake ?

(B)  By whom was the snake killed ?

(C)  The snake was being killed.

(D)  By whom is the snake killed ?

Answer: (B)

24. Fill in the blank with the correct option :

I tried to help him ………….. the best of my ability.

(A)  at

(B)  to

(C)  from

(D)  of

Answer: (B)

Directions – (Q. 25 to 29) Read the following passage carefully and answer the question that follow :

            Speech is great blessing but it can also be a great curse; for while it helps us to make our intentions and desires known to our fellows, it can also, if we use it carelessly, make our attitude completely misunderstood. A slip of the tongue, the use of an unsual word, or of an ambiguous word, and so on, may create an enemy where we had hoped to win a friend. Again different classes of people use different vocabularies and the ordinary speech of an educated man may strike an uneducated listener as pompous. Unwillingly we may use a word which hears a different meaning to our listener from what it does to men of our own class. Thus speech is not a gift to use lightly without thought, but one which demands careful hand-ling. Only a fool will express himself alike to all kinds and conditions of men.

25. The best way to win a friend is to avoid-

(A)  irony in speech

(B)  pomposity in speech

(C)  verbosity in speech

(D)  ambiguity in speech

Answer: (D)

26. While talking to an uneducated person, we should use-

(A)  ordinary speech

(B)  his vocabulary

(C)  simple words

(D)  polite language

Answer: (C)

27. If one uses the same style of language with every one, one sounds-

(A)  flat

(B)  boring

(C)  foolish

(D)  democratic

Answer: (C)

28. Speech becomes a curse, if it –

(A)  hurts others

(B)  leads to carelessness

(C)  creates misunderstanding

(D)  reveals our intentions

Answer: (C)

29. Speech is a gift, if it-

(A)  creates confusion

(B)  communicate our meaning clearly to our fellows

(C)  becomes ambiguous

(D)  is used lightly

Answer: (B)

30. The phrase ‘Pyrrhic Victory’ stands for-

(A)  easy victory

(B)  honest victory

(C)  victory at a high cost

(D)  victory at a low cost

Answer: (C)

31. Choose the word which is opposite in meaning to ‘VENERATE’ :

(A)  respect

(B)  condemn

(C)  severe

(D)  initiate

Answer: (B)

32. Change the following sentence into complex sentence-

‘Without your help he can do nothing.’

(A)  Without your help what can he do

(B)  Unless you help him he can do nothing

(C)  He can do nothing without your help

(D)  He can not do anything unless you help him

Answer: (B)

33. Identify the part of speech of the bold word-

The boys are round the tree.

(A)  adjective

(B)  adverb

(C)  noun

(D)  preposition

Answer: (D)

34. Change the following sentence into indirect from :

The teacher said, “Be quiet, boys”.

(A)  The teacher said that the boys should be quiet

(B)  The teacher called the boys and ordered them to be quiet

(C)  The teacher urged the boys to be quiet

(D)  The teacher commanded the boys that they be quiet

Answer: (C)

35. Compete the sentence with suitable alternative :

The son asked this mother if he-

(A)  can go out

(B)  may go out

(C)  might go out

(D)  did go out

Answer: (C)

36. Check the following three statements :

(1) Kamla is not Ravi’s wife.

(2) Premlata is Ravi’s mother.

(3) Sita is the only daughter-in-law of Premlata.

What conclusion can be drawn from the above mentioned statements?

(A)  Kamla is sister of Sita.

(B)  Premlata is mother of the Kamla.

(C)  Sita is Ravi’s wife.

(D)  Kamla is daughter-in-law of Premlata

Answer: (C)

37. Which of the following conclusion can be validity drawn from the given set of premises?

(1) No hero is coward.

(2) Some soldiers are cowards.

Conclusions :

(A)  No soldier is coward

(B)  All soldier are heroes

(C)  Some soldiers are not heroes.

(D)  Some soldiers are heroes.

Answer: (C)

38. ‘Division of Indians into rich, poor, intelligent and dull’ is an instance of-

(A)  Cross division

(B)  Physical division

(C)  Metaphysical division

(D)  Logical division

Answer: (A)

39. Which one of the following figures is different from the rest?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (C)

40. Consider the following arguments :

(A) All poets are idlers.

(B) No poets are idlers.

Which of the following conclusion can logically be brawn?

(A)  A can be true and B can be false

(B)  A can be false and B can be true

(C)  Both statements A and B can be false

(D)  Both statements A and B can be true

Answer: (C)

41. Which one of the following pairs has the same connection as in between GJ and QU ?

(A)  BC and WZ

(B)  AB and ST

(C)  AD and SW

(D)  DH and VY

Answer: (C)

42. Which number will come next in the following series ?

5, 16, 51, 158 …?….

(A)  1454

(B)  483

(C)  1452

(D)  481

Answer: (D)

43. Which one of the following is different from the others?

DFH, KMO, RTV, TWZ

(A)  KMO

(B)  RTV

(C)  TWZ

(D)  DFH

Answer: (C)

44. If the 4th day of a month is Saturday, which day will be the 5 day before 26th of this month?

(A)  Monday

(B)  Tuesday

(C)  Friday

(D)  Sunday

Answer: (B)

45. Complete the sequence with the correct option from the following codes :

M, T, W, T ……., ……., …….

(A)  F, S, T

(B)  F, S, S

(C)  S, F, T

(D)  T, F, S

Answer: (B)

46. Two Americans are going. One is father of the son of the other. What is the relationship between the two?

(A)  Father – Son

(B)  Mother – Son

(C)  Mother – Daughter

(D)  Husband – Wife

Answer: (D)

47. How may natural numbers are there in between √841 and √3249?

(A)  26

(B)  27

(C)  28

(D)  29

Answer: (B)

48. If 20% of (X + Y) = 50% of (X – Y), then X : Y is equal to –

(A)  3 : 7

(B)  5 : 7

(C)  7 : 3

(D)  7 : 5

Answer: (C)

49. If the compound interest on a sum for 2 years at  per annum is Rs 340,  then the simple interest on the same sum at the same rate for the same period of time is –

(A)  Rs 310

(B)  Rs 320

(C)  Rs 330

(D)  Rs 335

Answer: (B)

50. The area of the given circle is 36π. It has been divided into six equal parts. The length of arc PQ will be-

(A)  π

(B)  3π

(C)  4π

(D)  2π

Answer: (B)

51. A right angled triangle having hypotenuse 25 cm and sides are in the ratio 3 : 4 is made to revolve about its hypotenuse. The volume of the double cone so formed is-

(A)  1000π cm3

(B)  1250π cm3

(C)  1500π cm3

(D)  1575π cm3

Answer: (*)

52. If  then value of   is equal to-

(A)  0

(B)  1/2

(C)  1/4

(D)  1

Answer: (D)

53. If x, y, z are positive integers such that x : y = 1 : 2 and y : z = 3 : 5, then which one of the following will be possible value of 5x – 3y + z ?

(A)  180

(B)  190

(C)  196

(D)  200

Answer: (C)

54. If x – 2 is a factor of polynomial x3 + 4x2 – 3x- 18, then it’s other factors are –

(A)  x + 2, x + 3

(B)  x – 3, x + 3

(C)  x + 3, x + 3

(D)  x + 1, x + 2

Answer: (C)

55. The roots of the equation x2 + px + q = 0 are 1 and 2, roots of the equation qx2 – px + 1 = 0 must be-

(A)  1, 1/2

(B)  −1/2, 1

(C)  −1/2, −1

(D)  −1, 1/2

Answer: (C)

56. Which is not a part of communication process?

(A)  Medium

(B)  Life values and vision

(C)  Transmission

(D)  Information

Answer: (B)

57. Which of the following characteristics is most important for taking appropriate decisions for socially disadvantaged persons?

(A)  Empathy

(B)  Extroversion

(C)  Emotional instability

(D)  Authoritarianism

Answer: (A)

58. The biggest advantage of regular interaction between officer and su-ordinates in an organization is-

(A)  It satisfies the sub-ordinates

(B)  It results in decrement group relations

(C)  It facilitates effective decisions making

(D)  It discourages the sub-ordinates

Answer: (C)

59. Irrational decisions taken in a high conformity group is called-

(A)  Creativity

(B)  Group thinking

(C)  Informality

(D)  Psychological vigilance

Answer: (C)

60. Which decision making style is most productive?

(A)  Passive

(B)  Aggressive

(C)  Assertive

(D)  Passive-aggressive

Answer: (C)

61. While selling a watch, a shopkeeper given discount of 5% on it’s marked price. If the gives discount of 10%, then he earns Rs 25 less as profit. Marked price of the watch is-

(A)  Rs 300

(B)  Rs 380

(C)  Rs 500

(D)  Rs 700

Answer: (C)

62. A student has to secure 45% of marks to pass an examination. He gets only 50 marks and fails by 4 marks. The maximum marks is-

(A)  110

(B)  120

(C)  135

(D)  150

Answer: (B)

63. 10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the same work. How many days will 5 women and 10 children take to complete the work?

(A)  3

(B)  4

(C)  5

(D)  7

Answer: (D)

64. The average age of a husband and is wife was 23 years at the time of their marriage. After 5 years, they have a one-year old child. The average age of the family now is-

(A)  19 years

(B)  23 years

(C)  28.5 years

(D)  29.3 years

Answer: (A)

65. Every novel of Premchand can be read in a day. Therefore all novels of Premchand can be read in a day. This involves the fallacy of-

(A)  Division

(B)  Composition

(C)  Petitio principii

(D)  None of the above

Answer: (D)

66. Assertion (A) : Education is must for success.

Reason (R) : Education is key to success.

Select the correct answer from the code given below:

(A)  Both (A) and (R) are true (R) is the correct explanation of (A)

(B)  Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation of (A)

(C)  (A) is true and (R) is false

(D)  Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

67. ‘Iron is cheap metal’ is an example of –

(A)  Accidental definition

(B)  Figurative definition

(C)  Synonymous definition

(D)  Too narrow definition

Answer: (D)

68. ‘Division of chairs into leg, back and seat’ is an instance of-

(A)  Logical division

(B)  Physical division

(C)  Cross division

(D)  Metaphysical division

Answer: (B)

69. If x and y are positive integers such that x2 – y2 = 13, then the possible value of x2 + y2 will be-

(A)  90

(B)  85

(C)  72

(D)  65

Answer: (B)

70. The diagonals of a rhombus are of lengths 24 cm and 32 cm. Length of the side of rhombus (in cm) is-

(A)  16

(B)  20

(C)  24

(D)  30

Answer: (B)

71. A hemisphere and a cone have equal bases. If their heights are also equal, then ratio of their curved surface will be-

(A)  2 : 1

(B)  1 : 2

(C)  √2 : 1

(D)  1 : √2

Answer: (C)

72. The length, breadth and height of a room are 12m, 4m and 3m, respectively. A man wants to put rods of lengths 14m, 12, 13m and 15m in the room. Maximum number of rods which he can put in the room is-

(A)  1

(B)  2

(C)  3

(D)  4

Answer: (B)

73. If the mean of x1, x2 is 7.5 and the mean of x1, x2, x3 is 8, then the value of x3 is

(A)  9

(B)  8

(C)  7.5

(D)  6

Answer: (A)

74. Which one of the following is not included in classroom communication?

(A)  Indirect communication

(B)  Informal communication

(C)  Silent communication

(D)  Formal communication

Answer: (B)

75. For which purpose circular type of communication is most suitable?

(A)  Member dissatisfaction

(B)  Effective judgement process

(C)  Member satisfaction

(D)  Effective transmission of information

Answer: (D)

76. Listening can b e best defined as-

(A)  The physiological process of decoding

(B)  A process we use to make sense out of what we hear

(C)  Forwarding the information that has been communicated

(D)  Recalling information that has been communicated

Answer: (B)

77. What is meant by responding?

(A)  Focusing on a particular sound or message

(B)  Sorting the various sounds that draw your attention

(C)  Confirming your understanding of a message

(D)  Assigning meaning to messages

Answer: (C)

78. If median and mean of the first 10 prime numbers are M and m, respectively, then-

(A)  M = m

(B)  M > m

(C)  M < m

(D)  None of the above

Answer: (C)

79. Mode of the observations 0, 1, 6, 7, 2, 3, 7, 0, 7, 2, 6, 6, 7, 5, 0, 7 is-

(A)  3.8

(B)  6

(C)  7

(D)  None of the above

Answer: (C)

80. The proportion of various items in a pie diagram is directly proportional to the-

(A)  Area of slices  

(B)  Angle of slices

(C)  Length of curved arcs of slices

(D)  Perimeter of slices

Answer: (C)

81. The relationship that exists between 3 and 11 will exist between 7 and-

(A)  22

(B)  29

(C)  18

(D)  51

Answer: (D)

82. Which of the following is a type of horizontal communication?

(A)  Lateral communication

(B)  Downward communication

(C)  Upward communication

(D)  Neutral communication

Answer: (A)

83. Which one of the following can be termed as verbal communication?

(A)  Professor Sharma delivered his lecture in the class

(B)  Professor Verma gave the message to the students through mobile

(C)  The child was crying to attract the attention of the mother

(D)  Deepak wrote a letter for leave application

Answer: (A)

84. Communication through gesture is related to-

(A)  Kinesics

(B)  Proxemics

(C)  Para-language

(D)  None-verbal behaviour

Answer: (D)

85. Which one of the following is not a form of communication?

(A)  Interview

(B)  Reading interesting novel

(C)  Discussion

(D)  Social interaction

Answer: (B)

86. In a code, if –

41 – 32 = 55

42 – 34 = 76

53 – 13 = 48

then 33 – 22 is –

(A)  11

(B)  44

(C)  46

(D)  64

Answer: (C)

87. While introducing a man to her husband, a woman said his brother’s father is the only son of my grandfather. How is the woman related to this man ?

(A)  Aunt

(B)  Sister

(C)  Mother

(D)  Daughter

Answer: (B)

88. If 4 × 6= 1812, 5 × 8 = 2415, 6 × 9 = 2718, then 7 × 6 =

(A)  1821

(B)  2428

(C)  3035

(D)  3642

Answer: (A)

89. In the following table, missing number x is-

(A)  24

(B)  28

(C)  30

(D)  32

Answer: (B)

90. In a certain code, TABLE is written as UCEPJ, then which of the following code would be written for CHAIR?

(A)  DKMNT

(B)  DJDMW

(C)  KDFAT

(D)  KCGOD

Answer: (B)

91. Eight friends meet at a party. Each one shakes hand with each of the other once. The number of possible hand shakes is-

(A)  64

(B)  56

(C)  28

(D)  20

Answer: (C)

92. ‘Some languages are difficult to learn. Sanskrit is a language. Therefore, Sanskrit is difficult to learn’. This involves the fallacy of-

(A)  Undistributed middle term

(B)  Composition

(C)  Division

(D)  None of the above

Answer: (D)

93. In a certain code, PAN is written as 31 and PAR is written as 35, then in this code, PAT is written as-

(A)  30

(B)  37

(C)  38

(D)  39

Answer: (B)

94. In the process of communication, the last step is-

(A)  Encoding

(B)  Message

(C)  Decoding

(D)  Feedback

Answer: (D)

95. Communication that used to assign goals to sub-ordinates in an organization is called-

(A)  Upward communication

(B)  Downward communication

(C)  Informal communication

(D)  Lateral communication

Answer: (B)

96. Which of the following is not a communication barrier in a work-place?

(A)  Noise

(B)  Prejudice

(C)  Active listening

(D)  Improper medium

Answer: (C)

97. Which number should be in the place of the question mark in the following?

(A)  5876

(B)  5866

(C)  5776

(D)  5766

Answer: (C)

98. Which order of the following words is correct?

(A)  Digestion, mastication, cooking

(B)  Mastication, cooking, digestion

(C)  Cooking, digestion, mastication

(D)  Cooking, mastication, digestion

Answer: (D)

99. ‘A plant is a vegetable organism’ is an example of-

(A)  Figurative definition

(B)  Negative definition

(C)  Synonymous definition

(D)  Accidental definition

Answer: (A)

100. If ‘+’ means ‘×’ ‘−’ means ‘÷’, ‘×’ means ‘−’ and ‘÷’ means ‘+’, then 4 ÷ 8 – 2 × 2 + 4 = 0 ?

(A)  4

(B)  0

(C)  8

(D)  6

Answer: (B)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...