Uttar Pradesh P.C.S. (Pre.) Examination Held on 20-3-2016 General Studies Question Paper with Answer Key

Uttar Pradesh P.C.S. (Pre.)Exam., 2016

Held on 20-3-2016

General Studies

Paper-II

Directions – (Q. 1-5) Read the following passage carefully and answer the questions. Choose the correct answer from the alternatives based only on the passage given.

      Read not to contradict and confute, nor to believe and take for grant3ed, nor to find talk and discourse, but not weigh and consider. Some books are to be tasted, others to be swallowed, and some few to be chewed and digested that is, some books are to be read only in parts, others to be read, but not curiously; and some few to be read wholly and with diligence and attention. Some books may also be read by deputy, and extracts made of t hem by others; but that would be only in the less  important arguments and the meaner sort of books; else distilled books are like common distilled waters, flashy things. Reading maketh a full man, conference a reading man, and writing an exact man. And therefore if a  man writes little, he had need have a good memory; if he confers little, he had need have a present wit; and if he reads little, he had need have much cunning to seem to know that he doth not.

        Histories make men wise, poets witty, the mathematics subtle, natural philosophy deep, moral, grave, logic and rhetoric able to contend.

1. What is meant by conference ?

(A)  A meeting where conversation is important

(B)  A gathering of people

(C)  A get together

(D)  A group of people assembled to hear a speaker

Ans: (D)

2. What does some books are to be tasted mean ?

(A)  To be read with diligence and attention

(B)  To be read but not curiously

(C)  To be read just for fun

(D)  To be read only in parts

Ans: (A)

3. How must we approach the ‘meaner’ sort of books ?

(A)  They are to be ready by deputy and extracts made of them by others

(B)  They are to be read but not to contradict and confute

(C)  They are to be read but only in parts

(D)  They are to be read but not curiously

Ans: (D)

4. What should be the real object of reading ?

(A)  To weigh and consider

(B)  To weigh and consider

(C)  To distil the contents

(D)  To understand the author’s point of view

Ans: (D)

5. If a man reads very little, what must he pretend ?

(A)  He must pretend to have a good memory

(B)  He must pretend to have a lot of intelligence

(C)  He must pretend to know a lot

(D)  He must pretend to be witty

Ans: (C)

6. Which one of the following alternatives gives the meaning of the given idiom/phrase ?

(A)  Cowardly and brutal

(B)  An unreliable person

(C)  A hidden enemy

(D)  Low and mean

Ans: (C)

7. Which of the following is correctly punctuated ?

Rama received a fountain pen hari a watch

(A)  Rama received a fountain pen, hari a watch

(B)  Rama received a fountain pen; Hari a watch

(C)  Rama received a fountain pen; Hari, a watch

(D)  Rama received a fountain pen, Hari, a watch

Ans: (C)

8. Change the sentence into passive voice :

Al his friends laughed at him.

(A)  He laughed at all his friends

(B)  He laughs at all his friends

(C)  He is laughed at by all his friends

(D)  He was laughed at by all his friends

Ans: (D)

9. Fill in the bank in the given sentence by choosing the correct option :

Please do not forget to submit your application …… time.

(A)  by

(B)  of

(C)  in

(D)  with

Ans: (C)

10. ‘Absence of knowledge’ stands for-

(A)  Nescience

(B)  Incipient

(C)  Presence

(D)  Omniscience

Ans: (A)

11. Choose the world opposite in meaning for CHEAP –

(A)  Mean

(B)  Expensive

(C)  Expansive

(D)  Ordinary

Ans: (A)

12. Transform the following sentence :

You are as big a fool a s a donkey.

(A)  A donkey is not as foolish as you

(B)  A donkey is not as big a fool as you

(C)  A donkey is not a more foolish as you

(D)  A donkey is not a bigger fool than you

Ans: (C)

13. Change the given sentence into indirect speech.

Radha said, “I am well.”

(A)  Radha said that I am well

(B)  Radha said that she is well

(C)  Radha said that she was well

(D)  Radha said that she should be well

Ans: (C)

14. Identify the p art of speech of the underlined word :

It will be five years before we meet again.

(A)  Preposition

(B)  Adverb

(C)  Conjunction

(D)  Adjective

Ans: (C)

15. Which of the following is wrongly spelt ?

(A)  Decieve

(B)  Believe

(C)  Relieve

(D)  Belief

Ans: (A)

16. The effectiveness of oral communication depends on the speaker’s ability to use –

(A)  Simple language

(B)  Long sentences

(C)  Foreign words

(D)  Complex words

Ans: (A)

17. The best option to establish communication with your partners and subordinates is-

(A)  formal communication as required

(B)  a clear and attentive communication

(C)  informal inter-communication

(D)  to understand everybody with concern

Ans: (D)

18. One of your senior officers does not like you. It affects your working. How will you manage this situation ?

(A)  By complaining to higher officer

(B)  By talking to him privately

(C)  By neglecting this and doing your work carefully

(D)  By resigning from the job

Ans: (C)

19. In which of the following kinds of communication leadership roles first emerge ?

(A)  Intrapersonal Communication

(B)  Small Group Communication

(C)  Dyadic Communication

(D)  Virtual reality Communication

Ans: (A)

20. Communication over telephone is an example of-

(A)  linear communication

(B)  non-linear communication 

(C)  mechanized communication

(D)  circular communication

Ans: (A)

21. In oral communication, what matters most is-

(A)  What you say ?

(B)  How you say it ?      

(C)  Where you say it ?

(D)  When you say ?

Ans: (B)

22. The foremost barrier to oral communication is-

(A)  Poor listening

(B)  Humility

(C)  Interestedness

(D)  Concentration

Ans: (A)

23. Classroom Communication is normally considered as –

(A)  Effective

(B)  Cognitive

(C)  Affective

(D)  Selective

Ans: (A)

24. In Circular Communication, the encoder becomes a decoder when there is-

(A)  Noise

(B)  Audience

(C)  Criticality

(D)  Barrier

Ans: (A)

25. Three of the following are alike in a certain way and form a group. Find the odd one out ?

(A)  Bird

(B)  Insect

(C)  Airplane

(D)  Kite

Ans: (B)

26. How many meaningful words can be formed with the letters EAML ?

(A)  1

(B)  3

(C)  4

(D)  2

Ans: (C)

27. Find the odd one out ?

(A)  Grams

(B)  Litres

(C)  Tonnes

(D)  Quintals

Ans: (B)

28. Find the odd one out ?

(A)  Tomato

(B)  Onion

(C)  Ladyfinger

(D)  Chilly

Ans: (B)

29. An officer throws his pen on his table during a meeting. This shows his-

(A)  Anger

(B)  Tiredness

(C)  Disinterest

(D)  Confusion

Ans: (A)

30. The most important interpersonal skill of a person to work with others is his-

(A)  Availability

(B)  Status

(C)  Power

(D)  Ability

Ans: (A)

31. Usually in your talks with co-workers you-

(A)  are grave

(B)  are smiling

(C)  smile in support of their views

(D)  smile on correct time

Ans: (D)

32. The mode of communication that involves a single source transmitting information to a large number of receivers simultaneously, is called –

(A)  In-group Communication

(B)  Mass Communication        

(C)  Intra-personal Communication

(D)  Interpersonal Communication

Ans: (B)

Directions-(Q. 33-39) Consider Statements and Conclusions/Inferences and answer according to the codes given below them.

33. Statements :

I. Not bat is ball.

II. No ball is wicket

Inferences :

A. No bat is wicket

B. All wickets are bats.

(A)  Only inference A follows

(B)  Only inference B follows

(C)  Both the inferences A and B follow

(D)  Neither inference A nor B follows

Ans: (D)

34. Statements :

I. All fish are tortoise.

II. Not tortoise is a crocodile

Inferences :

A. No crocodile is a fish.

B. No fish is a crocodile.

(A)  Only inference A follows

(B)  Only inference B follows

(C)  Both the inferences A and B follow

(D)  Neither inference A nor B follows

Ans: (B)

35. Statements :

I. All players are smokers.

II. Some smokers are wine-addicts.

Conclusions :

A. All smokers are players.

B. Some wine-addicts are smokers

(A)  Only conclusion I follows

(B)  Only conclusion II follows

(C)  Both the conclusion I and I follow

(D)  Neither conclusion I nor II follows

Ans: (B)

36. Statements :

I. Alcoholic drinks are injurious to health.

II. Al old women drink whisky.

Conclusions

A. All old women have poor health.

B. All young women are in good health.

(A)  Only conclusion I follows

(B)  Only conclusion II follows

(C)  Both the conclusion I and I follow

(D)  Neither conclusion I nor II follows

Ans: (C)

37. Statements :

I. All graduates are chairs.

II. All chairs are tables.

Inferences :

A. All graduates are tables.

B. All tables are graduates.

(A)  Only inference A follows

(B)  Only inference B follows

(C)  Both the inferences A and B follow

(D)  Neither inference A nor B follows

Ans: (A)

38. Statements :

I. Every minister is a student.

II. Every student is inexperienced.

Inferences :

A. Every minister is inexperienced.

B. Some inexperienced are students.

(A)  Only inference A follows

(B)  Only inference B follows

(C)  Both the inferences A and B follow

(D)  Neither inference A nor B follows

Ans: (C)

39. Statements :

I. Some birds are elephants.

II. Some elephants are white.

Inferences :

A. Some birds are white.

B. Some whites are birds.

(A)  Only inference A follows

(B)  Only inference B follows

(C)  Both the inferences A and B follow

(D)  Neither inference A nor B follows

Ans: (D)

40. Consider the following statements :

A. All artist are whimsical.

B. Some artists are drug addicts.

C. Frustrated people are prone to become drug addicts.

From the above three statements it may be concluded that

(A)  Artists are frustrated

(B)  All frustrated people are drug addicts

(C)  Some drug addicts are whimsical

(D)  Whimsical people are generally frustrated

Ans: (C)

41. Which number will come next in the following series ?

        3 8 5 7 8 5 12

(A)  2

(B)  3

(C)  4

(D)  1

Ans: (A)

42. If code of DELHI is HIPLM then QEHVEW is the code of –

(A)  MUMBAI

(B)  MADRAS

(C)  NAGPUR

(D)  JAIPUR

Ans: (B)

43. If 5 boys write 5 pages in 5 minutes, then 3 boys will write 3 page in-

(A)  1 minute

(B)  3 minutes

(C)  5 minutes

(D)  9 minutes

Ans: (C)

44. 25 English alphabets are listed below –

V         C       F       U       M

P                   O       X       S       H

J          Z       A       I        E

B         L       D       K       Q

N         W      G       T       Y

If all the letters were to be arranged alphabetically which letter would not change its position ?

(A)  U

(B)  W

(C)  X

(D)  Y

Ans: (B)

45. The number of straight lines in the figure is-

(A)  10

(B)  11

(C)  12

(D)  13

Ans: (C)

46. The missing number in the following table is-

(A)  10

(B)  12

(C)  15

(D)  16

Ans: (D)

47. A is shorter than D but taller than C. D is shorter than B but taller than A. E is shorter than A but taller than C. The two tallest are :

(A)  E and A

(B)  E and B

(C)  B and D

(D)  C and B

Ans: (C)

48. A and B play hockey and football, B and C play cricket and football, C and E play cricket and volleyball, D and E play tennis, A and C play volleyball and football, A and D play hockey and football. Who plays hokey, football and tennis ?

(A)  A

(B)  B

(C)  C

(D)  D

Ans: (D)

49. If the average of a number, 50% of the number and 25% of the number is 280, then the number is-

(A)  280

(B)  480

(C)  360

(D)  None of the above

Ans: (B)

50. Krishna walks 1 km East of his house then 1 km North, again 2 km East, 3 km South and 3 km West. To reach his house he must walk –

(A)  1 km North

(B)  1 km South

(C)  2 km South

(D)  2 km North

Ans: (D)

51. If 30 + 40 = 1520

36 + 28 = 1814

40 + 20 = 2010,

Then 50 + 22 = ?

(A)  1125

(B)  1126

(C)  2511

(D)  2250

Ans: (C)

52. Arrange the following in a meaningful order-

(i) Plan          (ii) Revise

(iii) Publish   (iv) Think

(v) Write

(A)  (v), (iv), (iii), (ii), (i)

(B)  (i), (ii), (iii), (iv), (v)

(C)  (iv), (i), (v), (ii), (iii)

(D)  (iv), (i), (v), (iii), (ii)

Ans: (C)

53. The missing number in the following table is –

(A)  25

(B)  27

(C)  32

(D)  30

Ans: (D)

54. The monthly income of A and B are in the ratio 4 : 5, and their monthly expenditures are in the ratio of 7 : 9. If each saves Rs. 50 per month, the monthly income of A is-

(A)  Rs. 400

(B)  Rs. 500

(C)  Rs. 512

(D)  Rs. 530

Ans: (A)

55. Two numbers are in the ratio 5 : 6. If 8 is subtracted from them, they become in the ratio of 4 : 5. The numbers are-

(A)  (40, 48)

(B)  (15, 16)

(C)  (25, 30)

(D)  (15, 18)

Ans: (A)

56. If the value of  then the value of  is-

(A)  38

(B)  39

(C)  40

(D)  42

Ans: (A)

57. The factorization of the expression (x + y)3 + (x – y)3 is-

(A)  3x(x2 – 3y2)

(B)  3x(x2 + 3y2)

(C)  2x(x2 – 3y2)

(D)  2x(x2 + 3y2)

Ans: (D)

58. The ascending order of the following fractions  is-

(A)   

(B)   

(C)   

(D)   

Ans: (A)

59. Which is the odd number in the following ?

(A)  876321

(B)  34916

(C)  318960

(D)  387316

Ans: (A)

60. A train of length 110 metre is moving with speed of 36 kilometre/hour. The time taken by the train to cross a bridge of length 132 metres is-

(A)  13.2 seconds

(B)  24.2 seconds

(C)  11.0 seconds

(D)  16.4 seconds

Ans: (B)

61. If  then the value of  is-

(A)  1

(B)  2

(C)  3

(D)  None of the above

Ans: (B)

62. In a triangle ABC, AB = 9 cm, BC = 40 cm and AC = 41 cm, then the triangle is-

(A)  Right angled

(B)  Obtuse angled

(C)  Acute angled

(D)  Equal angled

Ans: (A)

63. The median of the following observations is-

37,  31  42,  43,  46,  25,  39,  43,  32

(A)  37

(B)  38

(C)  39

(D)  41

Ans: (C)

64. Problems connected with decision-making are-

(A)  fear

(B)  fear from hopes

(C)  fear and false hopes

(D)  None of the above

Ans: (C)

65. You are a member of the Board of Directors of a big business house. You do not agree with decision of the board on a particular issue. You will –

(A)  put your viewpoint before the board for their consideration

(B)  accept the decision

(C)  not accept the decision and ask for the detailed explanation

(D)  express your objection strongly

Ans: (A)

66. If x + 3y = 9, then the value of (x – 5)3 + (3y – 4)3 is-

(A)  120

(B)  100

(C)  81

(D)  0

Ans: (D)

67. If x and y are positive integers which satisfy the equation x2 – y2 = 11, then the value of x2 + y2 is –

(A)  11

(B)  31

(C)  61

(D)  91

Ans: (C)

68. If each edge of a cube is increased by 50%, the percentage increase in the surface area is –

(A)  50%

(B)  75%

(C)  100%

(D)  125%

Ans: (D)

69. Three circles with centres A, B, C respectively, touch each other externally. If AB = 5 cm, BC = 7 cm and CA = 6 cm, then the radius of the circle with centre A is-

(A)  1.5 cm

(B)  2 cm

(C)  3 cm

(D)  4 cm

Ans: (B)

70. Four children are sitting in a row. A is occupying the seat next to B but not next to C. If C is not sitting next to D, who is occupying seat adjacent to D ?

(A)  B

(B)  A

(C)  C

(D)  Impossible to tell.

Ans: (B)

71. Someone suddenly starts howling on you while boarding a bus. You will-

(A)  also howl on him

(B)  request the conductor to calm him down

(C)  settle the problem after knowing the cause of howling

(D)  get angry on him and calm him down

Ans: (C)

72. You are going to purchase medicines for our ailing mother. After going some distance you find a boy crushed under a fast driven vehicle whose driver is trying to escape. What shall you do ?

(A)  You will immediately carry the injured boy to nearby hospital

(B)  You will catch hold of the vehicle driver

(C)  You will catch hold of police about the accident

(D)  You will inform the parents of the injured boy

Ans: (A)

73. Which of the following cognitive processes occurs when an individual freely considers a variety of potential solutions to artistic, literacy, scientific or practical problems ?

(A)  Heuristic thinking

(B)  Creative thinking

(C)  Convergent thinking

(D)  Divergent thinking

Ans: (D)

74. A problem solving rule or procedure that when followed step by step, assures that a correct solution will be found is known as-

(A)  Mental set

(B)  Trial and error

(C)  Algorithm

(D)  Insight

Ans: (C)

75. The inability to realize that a problem can be solved by sing a familiar object in an unusual way is likely due to –

(A)  functional fixedness

(B)  rule bound approach

(C)  regulatory mechanism

(D)  limited capacity

Ans: (A)

76. Which one of the following statement is/are true about decision making ?

1. It is an act of determining a course of action.

2. It means choosing one alternative from among various alternatives.

3. It is synonymous with policy making.

(A)  1, 2 and 3

(B)  1 and 2

(C)  1 and 3

(D)  Only 1

Ans: (B)

77. In a cricket match Gopal was sitting in seat 253. Reena was sitting to the right of Gopal in seat 254. In the seat left to Gopal was Raman. Ishita was sitting in the seat left to Raman. In which seat is Ishita sitting ?

(A)  255

(B)  256

(C)  251

(D)  25

Ans: (C)

78. Ananya and Krishna can speak and follow English. Bulbul can write and speak Hindi as Archana does. Archana talks with Ananya also in Bengali Krishna cannot follow Bengali. Bulbul talks with Ananya ini Hindi. Who can speak and follow English, Hindi and Bengali

(A)  Archana

(B)  Bulbul

(C)  Ananya 

(D)    Krishna

Ans: (C)

79. If 25th May in a certain year is a Sunday, then which day of the week will be 25th December in that year ?

(A)  Saturday

(B)  Friday

(C)  Thursday

(D)  Sunday

Ans: (C)

80. Your subordinate requires leave but your office work will be affected due to his absence because he is a key person of that work. You would-

(A)  refer his matter to your superior

(B)  sanction the leave

(C)  ask another person to do his work

(D)  meet him, discuss about the reason for leave and try to convince him the urgent need of his presence.

Ans: (D)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...