Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Chakbandi Lekhpal Recruitment Examination Held on November 8, 2015 Question Paper With Answer Key

Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Chakbandi Lekhpal Recruitment Examination Held on November 8, 2015

Part-1 General Hindi

Answer: (c)

 

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (d)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (c)

Answer: (a)

Answer: (b)

Answer: (b)

Answer: (d)

Answer: (b)

Answer: (c)

Part-2 Mathematics

41. The length and breadth of a room are 13 m and 7.5 m respectively. The floor of the room is to be paved with square tiles of uniform size. Determined the length of the largest possible size of the tile.

(a)   1.5 m

(b)   5 m

(c)   1 m

(d)   0.5 m

Answer: (d)

42. Which of the following equals 1 ?

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

43. Two pipes A and B can separately fill a tank in 20 min and 30 min respectively while a third pipe C can empty it in 15 min. If A, B and C are opened successively for a minute each, the tank will be filled in

(a)   58 min

(b)   172 min

(c)   180 min

(d)   60 min

Answer: (d)

44. Of the three numbers, the first is twice the second and is also thrice the third. The average of the numbers is 88. The difference between the first and the third number is

(a)   48

(b)   24

(c)   96

(d)   72

Answer: (c)

45. How many square metres of canvas are required for a conical circus tent shoe height is 35 m and the radius of the base is 84 m ?

(a)   24024 sq m

(b)   28024 sq m

(c)   20024 sq m

(d)   14024 sq m

Answer: (a)

46. The smaller of two geared wheels has 12 teeth and the larger wheel has 42 teeth. The number of revolutions the smaller will make, while the larger wheel makes 3 revolutions, is

(a)   14

(b)   4

(c)   3.5

(d)   10.5

Answer: (d)

47. A batsman has a certain average runs for 16 innings. In the 17th innings, he made a score of 80 runs thereby increasing his average by 2. His average of runs after 17th innings is

(a)   48 runs

(b)   44 runs

(c)   42 runs

(d)   45 runs

Answer: (a)

48. 

(a)   0.001

(b)   0.0001

(c)   0.007

(d)   0.0007

Answer: (d)

49. If a : b = 2 : 3, b : c = 4 : 5, c : d = 5 : 8, then d : a =

(a)   3 : 1

(b)   1 : 2

(c)   1 : 3

(d)   2 : 1

Answer: (a)

50. If 3 sin θ + 4 cos θ = 5, the value of sin θ is

(a)   4/5

(b)   4/3

(c)   3/4

(d)   3/5

Answer: (d)

51. The volume of the spherical shell, whose outer radius is R and inner radius is r, is given by the formula

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

52. A hollow spherical shell has internal and external surface area 64π cm2 and 144π cm2 It is melted and formed into a solid cone of height 38 cm. The base radius of the cone is

(a)   5 cm

(b)   6 cm

(c)   2 cm

(d)   4 cm

Answer: (d)

53. A can do a piece of work in 16 days, B in  and C in 32 days. All begin to do it together. A leaves after 4 days, B leaves 3 days before the completion of the work. The number of days that the work lasts is

(a)   8

(b)   9

(c)   6

(d)   7

Answer: (b)

54. 40 L of a compound contains 10% of a chemical A. The amount of A to be added to the compound, so that the percentage of A in the new compound is 20%, is

(a)   8 L

(b)   18 L

(c)   2 L

(d)   5 L

Answer: (d)

55. The average yearly rainfall of a certain place calculated on the figures for the years 1990, 1991 and 1992 was 70 cm; calculated on the figures for the years 1989, 1990 and 1991, the average was 65 cm. The actual rainfall for the year 1992 was 60 cm. The rainfall for the year 1989 was

(a)   60 cm

(b)   62.5 cm

(c)   45 cm

(d)   65 cm

Answer: (c)

56. Which number is the smallest?

(a)   11/13

(b)   14/33

(c)   8/15

(d)   7/13

Answer: (b)

57. The area of the four walls of a room is 128 sq m. The length is equal to the width and the heights is 4 m. The area of the floor of the room is

(a)   64 sq m

(b)   81 sq m

(c)   32 sq m

(d)   49 sq m

Answer: (a)

58. A can run around a circular track in 50 sec. B running in the opposite direction meets A every 10 sec. B’s time to run around the track is

(a)   25 sec

(b) 

(c)   20 sec

(d)   15 sec

Answer: (b)

59. The rate of flow of water in a pipe varies inversely as the square of the radius of the pipe. The ratio of flow of water in two pipes of diameter 4 cm and 2 cm respectively is

(a)   4 : 1

(b)   1 : 4

(c)   2 : 1

(d)   1 : 2

Answer: (b)

60. If a cubic metre of a solid be cut into 25 cm cubes, and these cubes be piled up in a column, then the height of the column will be

(a)   16 m

(b)   32 m

(c)   4 m

(d)   8 m

Answer: (a)

61. A train 420 m long is running at a speed of 80 km/h. It will pass a bridge 180 m long in

(a)   27 sec

(b) 

(c) 

(d)   15 sec

Answer: (a)

62. The sum and difference of HCF and LCM of two numbers are 592 and 518 respectively. If one of the number is 111, then the other number is

(a)   555

(b)   592

(c)   37

(d)   185

Answer: (d)

63. A manufacturer blends two varieties of tea, one costing Rs 72 per 250 g and another costing Rs 80 per 250 g, in the ratio of 5 : 3. If he sells the blended variety at Rs 84 per 250 , then his  percentage gain is

(a)   15%

(b)   18%

(c)   6%

(d)   12%

Answer: (d)

64. A mixture contains milk and water in the ratio of 3 : 2. If 4 L of water is added to the mixture, the quantities of milk and water in the mixture become equal. What is the quantity of milk in the mixture?

(a)   12 L

(b)   18 L

(c)   16 L

(d)   Cannot be determined

Answer: (a)

65. At compound interest if a certain sum of money doubles in n years, then in how many years the amount will be four fold?

(a)   4n

(b)   2n

(c)   2n2

(d)   n

Answer: (b)

66. A boat has a speed of 20 km/h in still water. In a stream that has a current of 5 km/h, it travels a certain distance downstream and returns. the ratio of average speed for the round trip to the speed in still water, is

(a)   4 : 15

(b)   4 : 1

(c)   15 : 16

(d)   None of these

Answer: (c)

67. A person covered a distance of 270 km partly by bus and partly by car. He covered 1/3rd of the distance by bus at a speed of 30 km/h. If the speed of the car was 45 km/h, then the total distance was covered in

(a)   6 h

(b)   5 h

(c)   8 h

(d)   7 h

Answer: (d)

68. In a race of 1000 m, A can beat B by 50 m and in a race of 500 m, B can beat C by 10 m. In a race of 400 m, A will beat C by

(a)   30 m

(b)   23.8 m

(c)   27.6 m

(d)   28.6 m

Answer: (c)

Directions (Q. Nos. 69-71) Study the pie-chart given below and answer the questions that follow.

69. The angle at the centre representing cherry is

(a)   60°

(b)   55°

(c)   90°

(d)   75°

Answer: (a)

70. If 45 children preferred apple, how many did choose orange?

(a)   60

(b)   30

(c)   140

(d)   70

Answer: (b)

71. If 35 children liked banana the best, the number of children in the whole group was

(a)   90

(b)   70

(c)   180

(d)   140

Answer: (c)

72. What should be added 

(a)   1

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (a)

73. A village Patwari walks a certain distance and rides back on cycle in 5 hours and 23 minutes altogether. He could walk both ways in 6 hours 17 minutes. The time taken by him to ride both ways on cycle will be

(a)   4 h 30 min

(b)   4 h 29 min

(c)   4 h 101 min

(d)   3 h 21 min

Answer: (b)

74. A library contains 23445 books. The ratio of non-fiction to fiction books is 2 : 7. The number of fiction books is

(a)   13025

(b)   10420

(c)   5210

(d)   18235

Answer: (d)

75. The price of the an article is increased by 30% and then decreased by 30%. The overall percent change in price with respect to the original one, is

(a)   10% decrease

(b)   10% increase

(c)   No increase or decrease

(d)   9% decrease

Answer: (d)

76. A scooterist starts from X at 8 am and travels towards Y at 40 km/h Another sooterist starts from Y at 9 am and travels towards X at 50 km/h. If the two places are 220 km apart, then they will meet at

(a)   11 am

(b)   10 : 30 am

(c)   11 : 30 am

(d)   10 am

Answer: (a)

77. One man or two women or three boys can do a work in 44 days. Then in how many days will one man, one woman and one boy together do the work?

(a)   32 days

(b)   24 days

(c)   20 days

(d)   36 days

Answer: (b)

78. If 2x – 2x – 1= 4, then the value of xx is

(a)   1

(b)   256

(c)   27

(d)   4

Answer: (c)

79. A water tank is in the form of a cuboid of sides 6.25 m, 4.20 m and 3.15 m. Th volume of the water contained in the full tank correct to second decimal is

(a)   82.69 m3

(b)   82 m3

(c)   82.6875 m3

(d)   82.68 m3

Answer: (c)

80. A teakwood log is cut first in the form of cuboid of length 2.3 m, width 0.75 m and certain thickness. Its volume is 1.104 m3. The number of rectangular planks of size 2.3 ×75 × 0.04 m that can be cut from the cuboid, is

(a)   58

(b)   160

(c)   50

(d)   16

Answer: (d)

Part-3 General Knowledge

81. In a fire accident, what produces a lot more heat?

(a)   Stone

(b)   Polymer

(c)   Wood

(d)   None of these

Answer: (b)

82. Every year who declares ‘Minimum Support Price’ of foodgrains?

(a)   Agricultural Cost and Prices Commission

(b)   State government

(c)   National Commission on Agriculture

(d)   None of the above

Answer: (d)

83. The Minimum Support Price of wheat is

(a)   Rs 1470 per quintal

(b)   Rs 1475 per quintal

(c)   Rs 1360 per quintal

(d)   Rs 1450 per quintal

Answer: (d)

84. Lifelines, the award-winning film which has been viewed 14000 times in 126 countries has become a teaching tool. The film has a village backdrop of which State of India?

(a)   Bihar

(b)   Kerala

(c)   Rajasthan

(d)   Uttarakhand

Answer: (d)

85. Social reformer and mystic poet Sant Kabir Das’s Jayanti was held on

(a)   July 2, 2015

(b)   August 2, 2015

(c)   May 2, 2015

(d)   June 2, 2015

Answer: (d)

86. The headquarters of the BRICS Bank is located at

(a)   Shanghai

(b)   Johannesburg

(c)   Moscow

(d)   Mumbai

Answer: (a)

87. Which country among the following is the largest producer of lemon?

(a)   China

(b)   India

(c)   Brazil

(d)   Mexico

Answer: (b)

88. Which of the following currencies has been devaluated in August, 2015 bringing down the Indian Stock Market?

(a)   Japanese Yen

(b)   European Euro

(c)   US Dollar

(d)   Chinese Yuan

Answer: (d)

89. The ‘World Environment Day’ is observed on

(a)   June 20

(b)   June 5

(c)   June 27

(d)   June 23

Answer: (b)

90. How many countries in the world have compulsory voting?

(a)   23

(b)   31

(c)   13

(d)   None of these

Answer: (d)

91. Who among the following has been given the 24th Vyas Samman?

(a)   Mrinal Pande

(b)   Gopal Das ‘Niraj’

(c)   Ashok Vajpayee

(d)   Kamal Goyanka

Answer: (d)

92. Under the ‘Model Code of Conduct’, what is the banned during elections?

(a)   Transfer of election officers

(b)   Use of government machinery for campaigns

(c)   Hate speech and effigy burning

(d)   All of the above

Answer: (d)

93. When was the Food Corporation of India established?

(a)   January 14, 1965

(b)   January 25, 1966

(c)   January 1, 1960

(d)   January 5, 1962

Answer: (a)

94. The day Bhagat Singh was hanged is observed as Martyrs’ Day every year on

(a)   March 30

(b)   March 31

(c)   March 13

(d)   March 23

Answer: (d)

95. In Bihar, State Assembly Elections were held in how many phases?

(a)   Six

(b)   Seven

(c)   Four

(d)   Five

Answer: (d)

96. Match the following and select the correct answer using the code given below :

(a)   A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

(b)   A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(c)   A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(d)   A – 2; B – 4; C – 3; D – 1

Answer: (a)

97. How many cities in India are having more than one million population?

(a)   53

(b)   63

(c)   33

(d)   43

Answer: (a)

98. Who has launched the ‘Giving Pledge’ campaign?

(a)   Sunil Gavaskar

(b)   Amitabh Bachchan

(c)   Barack Obama

(d)   Bill Gates

Answer: (d)

99. The ‘Brown Revolution’ focuses on

(a)   increase in fertilizer production

(b)   increase in production of raw leather

(c)   increase in tea and coffee production

(d)   None of the above

Answer: (a)

100. The largest Stupa at Sanchi pertains to which period?

(a)   Gupta Period

(b)   Harshavardhana’s Period

(c)   Mauryan Period

(d)   Kushana Period

Answer: (d)

101. Which of the following is odd one?

(a)   Kunal Kapoor

(b)   Sanjeev Kapoor

(c)   Tarla Dalal

(d)   Nita Mehta

Answer: (d)

102. Which Asian country has recently drafted its new Constitution?

(a)   Maldives

(b)   Afghanistan

(c)   Myanmar

(d)   Nepal

Answer: (d)

103. In which State of India, per capita consumption of liquor is the highest?

(a)   Jammu and Kashmir

(b)   Kerala

(c)   Punjab

(d)   Nagaland

Answer: (b)

104. Match the following and select the correct answer using the code given below :

(a)   A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

(b)   A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

(c)   A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(d)   A – 4; B – 3; C – 1; D – 2

Answer: (d)

105. Which State of India has the largest inland saline wetland?

(a)   Haryana

(b)   Rajasthan

(c)   Gujarat

(d)   Madhya Pradesh

Answer: (b)

106. Which State of India is producing maximum quantity of wheat?

(a)   Haryana

(b)   Madhya Pradesh

(c)   Punjab

(d)   Uttar Pradesh

Answer: (d)

107. Since 1913 up to 2014, how many Indians have won the Nobel Prize?

(a)   6

(b)   9

(c)   7

(d)   None of these

Answer: (d)

108. Who among the following was not the acting President of India?

(a)   Dr. Zakir Hussain

(b)   Justice Hidayatullah

(c)   BD Jatti

(d)   VV Giri

Answer: (a)

109. Nitric acid does not react with

(a)   silver

(b)   gold

(c)   copper

(d)   nickel

Answer: (b)

110. The longest sea-bridge is located in which coastal city of India?

(a)   Chennai

(b)   Mumbai

(c)   Vishakhapatnam

(d)   Rameshwaram

Answer: (d)

111. The river which does not originate from India is

(a)   Beas

(b)   Sutlej

(c)   Ravi

(d)   Chenab

Answer: (b)

112. Who among the following is the present Central Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare?

(a)   Uma Bharti

(b)   Mukhtar Abbas Naqvi

(c)   Choudhary Birender Singh

(d)   Radha Mohan Singh

Answer: (d)

113. The total foodgrains productions in India during the current year 2014-15 as compared to the previous year 2013-14 is

(a)   about 10 million tonne more

(b)   neither less nor more

(c)   about 8 million tonne more

(d)   about 8 million tonne less

Answer: (d)

114. In Rio Olympics-2016, the games will be organized in how many disciplines?

(a)   42

(b)   45

(c)   40

(d)   41

Answer: (d)

115. Asia’s largest Onion Mandi is located at

(a)   Ismailpur

(b)   Katra

(c)   Azadpur

(d)   Lasalgaon

Answer: (d)

116. The first woman Chief Minister of Uttar Pradesh was

(a)   Sucheta Kriplani

(b)   Mayawati

(c)   Vijaya Lakshmi Pandit

(d)   Tarkeshwari Sinha

Answer: (a)

117. For financial inclusion, ‘Jan-Dhan Yojana’, which was announced by the Prime Minister on Independence Day, 2014, was officially launched on

(a)   September 25, 2014

(b)   August 15, 2014

(c)   August 28, 2014

(d)   October 2, 2014

Answer: (c)

118. ‘Namami Gange Project’, launched with 5-year budget of Rs 20000 crore, involves how many rivers?

(a)   8 rivers

(b)   12 rivers

(c)   Only Ganga

(d)   4 rivers

Answer: (b)

119. What is the decibel level of sound produced by two persons in conversation?

(a)   About 20 db

(b)   About 30 db

(c)   About 5 db

(d)   About 10 db

Answer: (b)

120. What amount of calories is found in 1 litre of water?

(a)   100 calories

(b)   No calorie is found

(c)   10 calories

(d)   25 calories

Answer: (b)

Part-4 Rural Area Specific

121. ‘Shiraji’ and ‘Basra’ are the famous varieties of

(a)   camels

(b)   turtles

(c)   horses

(d)   pigeons

Answer: (d)

122. The largest and most important soil group in India is

(a)   red soil

(b)   laterite soil

(c)   black soil

(d)   alluvial soil

Answer: (d)

123. In a storm, the speed of wind is

(a)   80 mph

(b)   more than 80 mph

(c)   60 mph

(d)   70 mph

Answer: (b)

124. The number of Gram Panchayats in India is

(a)   less than the number of uninhabited villages

(b)   equal to the number of uninhabited villages

(c)   equal to the number of inhabited villages

(d)   more than the number of uninhabited villages

Answer: (b)

125. ‘Gotee’ is commonly used for the propagation of

(a)   pineapple

(b)   mango

(c)   papaya

(d)   litchi

Answer: (d)

126. The Central Potato Research Institute is located at

(a)   Shimla

(b)   Shimoga

(c)   Luknow

(d)   Faizabad

Answer: (a)

127. Malihabad in Uttar Pradesh is famous for

(a)   Peela Kharbooja

(b)   Malihabadi Biryani

(c)   Cotton Chikan

(d)   Dashehari Mango (Aam)

Answer: (d)

128. On ripening, why green tomato becomes red?

(a)   Due to change of choloroplast into chromoplast

(b)   Due to change in ripening temperature

(c)   Due to change of water content

(d)   None of the above

Answer: (a)

129. When cream is separated from milk, the density of milk

(a)   remains the same

(b)   first decreases, afterwards increases

(c)   decreases

(d)   increases

Answer: (c)

130. The ‘Yellow Revolution’ is associated with

(a)   oilseeds production

(b)   fish cultivation

(c)   foodgrains production

(d)   milk production

Answer: (a)

131. The catch smell of garlic is due to

(a)   sulphur compound

(b)   acidic compound

(c)   chloro compound

(d)   None of the above

Answer: (a)

132. ‘Tapka’ is harvesting stage of

(a)   guava

(b)   pineapple

(c)   lemon

(d)   mango

Answer: (d)

133. The total number of inhabited villages in India is

(a)   577698

(b)   597464

(c)   600015

(d)   640930

Answer: (d)

134. The gas used in artificial ripening of green fruit is

(a)   carbon dioxide

(b)   hydrogen

(c)   ethane

(d)   acetylene

Answer: (d)

135. The headquarters of Animals Welfare Board of India is located at

(a)   Jind

(b)   Kangra

(c)   Chennai

(d)   Sitapur

Answer: (c)

136. Who among the following is the grassroot worker in rural areas?

(a)   Lekhpal

(b)   Patwari

(c)   Tehsildar

(d)   Kanoongo

Answer: (a)

137. Which of the following rivers constructs ravines in Uttar Pradesh?

(a)   Gomti

(b)   Hindon

(c)   Ganga

(d)   Yamuna

Answer: (d)

138. Which of the following soil types is widely found in Uttar Pradesh?

(a)   Alluvial loam

(b)   Red loam

(c)   Red and black soil mix

(d)   Sandy loam

Answer: (a)

139. In which region of Uttar Pradesh, annual rainfall is maximum?

(a)   Terai region

(b)   Uncertain rainfall

(c)   Plain areas

(d)   Pathari region

Answer: (a)

140. Jute is cultivated in which districts of Uttar Pradesh?

(a)   Saharanpur and Hardoi

(b)   Mathura and Aligarh

(c)   Allahabad and Fatehpur

(d)   Deoria and Gorakhpur

Answer: (d)

141. The target of ‘Swachh Bharat Abhiyan’ is to construct how m any toilets in rural India up to 2019?

(a)   130.40 million

(b)   150 million

(c)   100 million

(d)   120 million

Answer: (d)

142. In which district of Uttar Pradesh, male-female ratio is the highest?

(a)   Deoria

(b)   Sultanpur

(c)   Jaunpur

(d)   Azamgarh

Answer: (c)

143. In rural India, poverty line has been fixed at the income of

(a)   Rs 33 per day

(b)   Rs 37 per day

(c)   Rs 27 per day

(d)   None of these

Answer: (c)

144. The ‘International Yoga Day’ declared by the United Nations Organizations was observed throughout the world in rural and urban areas on

(a)   June 21

(b)   June 25

(c)   June 15

(d)   June 20

Answer: (a)

145. The largest producer of banana in the world, is

(a)   Bangladesh

(b)   India

(c)   Sri Lanka

(d)   Thailand

Answer: (b)

146. If Panchayat is dissolved, its election should be held within

(a)   6 months

(b)   1 month

(c)   1 year

(d)   3 months

Answer: (a)

147. An indigenous plough is

(a)   a wetland puddler

(b)   a multipurpose implement

(c)   a primary tillage implement

(d)   a secondary tillage implement

Answer: (c)

148. The duration of ‘Adsali’ variety of sugarcane is

(a)   18 months

(b)   22 months

(c)   8 months

(d)   14 months

Answer: (a)

149. About 90% of the irrigated areas in India comes under

(a)   check basin

(b)   sprinkler

(c)   surface irrigation

(d)   border method

Answer: (c)

150. Which of the following is a tree vegetable?

(a)   Fenugreek

(b)   Curry leaf

(c)   Indian spinach

(d)   Basella

Answer: (b)

151. In a strong breeze, the speed of wind is

(a)   30 mph

(b)   40 mph

(c)   15 mph

(d)   20 mph

Answer: (b)

152. The total number of villages in India is

(a)   640930

(b)   577698

(c)   597464

(d)   None of these

Answer: (a)

153. What percent of household has access to electricity in rural India?

(a)   56%

(b)   60%

(c)   52%

(d)   None of these

Answer: (b)

154. The retail market rate of kerosene oil in India, is

(a)   Rs 26 per litre

(b)   Rs 28.50 per litre

(c)   Rs 25 per litre

(d)   None of these

Answer: (b)

155. As per the Census 2011, the rural population of India is

(a)   37.7 crore

(b)   73.3 crore

(c)   83.3 crore

(d)   None of these

Answer: (c)

156. The most predominant source of irrigation, is

(a)   ponds

(b)   wells

(c)   canals

(d)   tube wells

Answer: (d)

157. What percentage of TV sets is sold every year in rural areas of India?

(a)   44%

(b)   50%

(c)   40%

(d)   None of these

Answer: (b)

158. The gains of the ‘Green Revolution’ have mainly continued to the crops of

(a)   jute and cotton

(b)   wheat and rice

(c)   sugarcane and tea

(d)   pulses and oilseeds

Answer: (b)

159. The most endangered snake in rural India is

(a)   King Cobra

(b)   Scaled Viper

(c)   Russell’s Viper

(d)   Common Krait

Answer: (a)

160. The words ‘Abhiyan and Batai’ are used with reference to

(a)   rural credit

(b)   crop-sharing

(c)   agricultural tenancy contract

(d)   Both (b) and (c)

Answer: (b)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...