Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission(UPSSSC) Revenue Inspector Examination Held on July 17, 2016 Paper-I Question Paper With Answer Key

Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Revenue Inspector Examination Held on July 17, 2016

Paper-I General Intelligence

1. Find the missing letters of the series

bcd_b_dabc_a_cda

(a)  a, c, d, b

(b)  b, a, c, d

(c)  c, b, d, a

(d)  d, a, c, b

Answer: (a)

2. P, Q, R, S and T each have different heights R is taller than T but shorter than P. S is taller than Q but shorter than T. .Who among them is the tallest?

(a)  S

(b)  T

(c)  P

(d)  R

Answer: (c)

3. There is a certain relationship between the given pair of words. From the given options, you have to identify a word pair which bears the same relationship.

Typewriter : Letter

(a)  Hammer : Nail

(b)  Ocean : Wave

(c)  Computer : Automation

(d)  Piano : Musical notes

Answer: (c)

4. If FORCE is coded as 47823 and TIGER is coded as 96538, then who would you code ‘FIRE’?

(a)  4683

(b)  2653

(c)  8962

(d)  4623

Answer: (a)

5. How many squares are there in the following diagram?

(a)  5

(b)  7

(c)  8

(d)  6

Answer: (d)

6. If birds can fly = 123, fishes can swim = 245, fly is insect = 167 and fishes don’t fly = 518. Hence, ‘bird’s don’t swim’ will be

(a)  384

(b)  182

(c)  347

(d)  581

Answer: (a)

7. Laxman went 15 km to the West from his house,, and then turned left and walked 20 km. He then turned towards East and walked 25 km and finally turning left covered 20 km. How far was he from his house?

(a)  5 km

(b)  10 km

(c)  15 km

(d)  20 km

Answer: (b)

8. If 10th day of a month is Saturday, then what will be the day on 27th of that month ?

(a)  Monday

(b)  Saturday

(c)  Tuesday

(d)  None of these

Answer: (c)

9. In the following series, one number is wrong. Find out the wrong number.

104,117,130, 145,156,169

(a)  117

(b)  145

(c)  156

(d)  169

Answer: (b)

10. A is B’s father. B is C’s brother. D is the mother of A. How is C related to ‘D’?

(a)  Mother

(b)  Grandmother

(c)  Sister

(d)  Daughter

Answer: (b)

11. If CORD is coded as DOSE and GOLD is coded as HOME, then how would you cod ‘SONS’?

(a)  TONT

(b)  TOPT

(c)  TOOT

(d)  TOOS

Answer: (c)

12. If ‘RHYTHMIC’ is written as ‘QGXSGLHB’, how ‘MUSIC’ can be written in that code?

(a)  NVRHB

(b)  LTRHB

(c)  NVTJD

(d)  LVTHB

Answer: (b)

13. The first pair of words provides a definite relationship. Complete the second pair from the given option such that the same relationship is maintained.

Circle : Circumference : : Square : ?

(a)  Volume

(b)  Area

(c)  Diagonal

(d)  Perimeter

Answer: (d)

14. The simplified value of is 

(a)  n

(b)  1/n

(c)  2/n

(d)  3/n

Answer: (d)

15. Find the missing number from the given option

(a)  169

(b)  170

(c)  182

(d)  196

Answer: (c)

16. Which of the numbers given in the options with come next in the series?

4,5,  9,14,23, ……..

(a)  37

(b)  31

(c)  39

(d)  35

Answer: (a)

17. If ALL = 25 and NOW = 52, then NONE = ?

(a)  44

(b)  48

(c)  53

(d)  57

Answer: (b)

18. Which letter completes the puzzle?

(a)  G

(b)  L

(c)  N

(d)  H

Answer: (d)

19. The positions of how many digits in the number ‘351462987’ will remain unchanged after the digits are rearranged in ascending order within the number?

(a)  None

(b)  One

(c)  Two

(d)  Three

Answer: (c)

20. A man earns Rs 25 in the first day and spends Rs 15 in the next day; again he earns Rs 25 in the third day and spends Rs 15 in fourth day and so on. In how many days he will get Rs105 for the first time in his hand?

(a)  20

(b)  21

(c)  24

(d)  17

Answer: (d)

21. If ‘gorbflur’ means ‘fan belt’; ‘pixngorb’ means ‘ceiling fan’; ‘arthtusl’ means ‘tile roof’. Which word means ‘ceiling tile’?

(a)  gorbtusl

(b)  pixnarth

(c)  flugorb

(d)  arthflur

Answer: (b)

22. If ‘R’ stands for ‘−’, ‘A’ stands for ‘+’,, ‘B’ stands for ‘÷’ and ‘C’ stands for ‘×’, then what is the value of the given expression?

25A36C2B4R11?

(a)  32

(b)  35

(c)  30

(d)  27

Answer: (a)

23. The sum off the given series up to 50 terms is

3 + 2-5 + 3 + 2-5 +3+2-5 +….

(a)  5

(b)  0

(c)  −3

(d)  −5

Answer: (a)

24. In a row of thirty-seven boys facing South, R is eighth to the right of T who is fourteenth to the let of D. How many boys are there between D and R in the row?

(a)  4

(b)  5

(c)  8

(d)  Data inadequate

Answer: (b)

25. Choose one word out of the given alternatives, which cannot be formed from the letters of the word CONSULTATIONS?

(a)  CONSTANT

(b)  STATION

(c)  SOLUTION

(d)  NATIONAL

Answer: (d)

Part II General Knowledge

26. UNO has decided to observe 11th July as

(a)  World Population Day

(b)  World Telecommunication Day

(c)  International Literacy Day

(d)  World Health Day

Answer: (a)

27. A common error detecting code is CRC. What does CRC stands for?

(a)  Cross Reference Check

(b)  Circular Reference Check

(c)  Cyclic Redundancy Check

(d)  Cyclical Redundancy Code

Answer: (c)

28. Which one of the following is the main goal of the Twelfth Five Year Plan of India?

(a)  Faster and inclusive growth

(b)  Faster, quick and reliable inclusive growth

(c)  Faster, reliable and more inclusive growth

(d)  Faster, sustainable and more inclusive growth

Answer: (d)

29. Which of the following is derived from the ocean waters?

(a)  Limestone

(b)  Sandstone

(c)  Cobalt

(d)  Bromine

Answer: (c)

30. The founder of the ‘Kindergarten’ system was

(a)  Montessori

(b)  Froebel

(c)  Thorndike

(d)  Percy Nunn

Answer: (b)

31. Which of the following is the least populated State in India?

(a)  Sikkim

(b)  Uttarakhand

(c)  Mizoram

(d)  Arunachal Pradesh

Answer: (a)

32. The Indian Classical Dancer had been popularized abroad by

(a)  Ravi Shankar

(b)  Uday Shankar

(c)  Amjad Ali Khan

(d)  Hariprasad Chaurasia

Answer: (b)

33. In India, which type of forest among the following occupies the largest area?

(a)  Himalayan moist temperature forest

(b)  Sub-tropical dry evergreen forest

(c)  Tropical moist deciduous forest

(d)  Tropical wet evergreen forest

Answer: (c)

34. Technology used to provide internet by transmitting data over wires of telephone network, is

(a)  Transmitter

(b)  Diodes

(c)  Uniform Resource Locator

(d)  Digital Subscriber Line

Answer: (d)

35. The highest annual precipitation occurs in

(a)  Canadian shield

(b)  Amazon basin

(c)  Ganga basin

(d)  Siberian plains

Answer: (b)

36. How many members can be nominated to the Rajya Sabha by the President?

(a)  10

(b)  22

(c)  12

(d)  9

Answer: (c)

37. Who was the first Indian woman to scale the Mount Everest?

(a)  Kamaljit Sandhu

(b)  Bula Chowdhury

(c)  Kalpana Chawla

(d)  Bachendri Pal

Answer: (d)

38. ‘Devaluation’ means

(a)  introduce a new currency in place of domestic currency

(b)  floating of money

(c)  reduce the value of domestic currency with respect to the currency of the other countries

(d)  enhance the value of domestic currency

Answer: (c)

39. The first notable accident in a nuclear reactor that caused havoc to eastern European nation was

(a)  Moscow

(b)  Chernobyl

(c)  Belgrade

(d)  Vladivostok

Answer: (b)

40. ‘REXIT’ refers to

(a)  Raghuram Rajan’s exit as RBI Governor

(b)  latest Hollywood movie

(c)  Britain’s proposed exit from European Union

(d)  None of the above

Answer: (a)

41. With which of the following country’s collaboration will ‘Tehri Dam Project’ be completed in Uttar Pradesh?

(a)  Germany

(b)  Britain

(c)  Italy

(d)  Soviet Russia

Answer: (d)

42. Who among the following attended all the three Round Table conferences?

(a)  Madan Mohan Malaviya

(b)  Annie Besant

(c)  Mahatma Gandhi

(d)  BR Ambedkar

Answer: (d)

43. The western disturbances which cause rain in North-West India originate in

(a)  Black Sea

(b)  Caspian Sea

(c)  Mediterranean Sea

(d)  Aral Sea

Answer: (c)

44. When were the National Survey and Mapping Organization of India under the Department of Science and Technology set up?

(a)  1757

(b)  1760

(c)  1767

(d)  1770

Answer: (c)

45. Is some areas in India red soil is found. What is the main reason for this colour?

(a)  Abundance of Magnesium

(b)  Accumulated Humus

(c)  Presence of Ferric oxides

(d)  Abundance of Phosphate

Answer: (c)

46. The city of Vijayanagar was located on the bank of the river

(a)  Ganga

(b)  Kaveri

(c)  Tungabhadra

(d)  Krishna

Answer: (d)

47. The Hunter Commission laid special emphasis on the development of

(a)  primary education

(b)  higher education

(c)  female education

(d)  technical education

Answer: (a)

48. Which of the following is the most important textile manufacturing centre?

(a)  Karnataka

(b)  Maharashtra

(c)  Odisha

(d)  Assam

Answer: (b)

49. Who was the first Jain Tirthankara?

(a)  Mahavira

(b)  Rishabha

(c)  Parsva Natha

(d)  Padmabrabha

Answer: (b)

50. What is ‘Zero hour’?

(a)  When the proposals of the opposition are considered

(b)  When matters of utmost importance are raised

(c)  Interval between the morning and afternoon session

(d)  When a Money Bill is introduced in the Lok Sabha

Answer: (c)

51. Kisan Credit Card Scheme came into force in the year

(a)  1995-96

(b)  1998-99

(c)  2000-01

(d)  2004-05

Answer: (b)

52. The University Grants Commission was constituted on the recommendation of

(a)  Mudaliar Commission

(b)  Dr. Sarvapalli Radhakrishnan Commission

(c)  Kothari Commission

(d)  Sargent Commission

Answer: (b)

53. The Indian Independence League, organized by Rashbehari Bose, was a forerunner to which organization?

(a)  Indian National Congress

(b)  Indian National Army

(c)  Communist Party of India

(d)  Muslim League

Answer: (b)

54. Which plateau is known as the mineral heart land of India?

(a)  Bhander plateau

(b)  Chhota Nagpur plateau

(c)  Deccan plateau

(d)  Tibetan plateau

Answer: (b)

55. The river basin which is called ‘Ruhr of India’ is

(a)  Damodar

(b)  Hooghly

(c)  Godavari

(d)  Swarnarekha

Answer: (a)

56. Official languages of the UNO are

(a)  English, French, Chinese, Russian, Arabic and Spanish

(b)  English and French

(c)  English, Chinese, French and Russian

(d)  English, Hindi, Chinese and Russian

Answer: (a)

57. The Bhakra Dam is built across the river

(a)  Chenab

(b)  Tapti

(c)  Sutlej

(d)  Ravi

Answer: (c)

58. Who had won men’s singles title in French Open 2016?

(a)  Rafael Nadal

(b)  Novak Djokovic

(c)  S. Wawrinka

(d)  Andy Murray

Answer: (b)

59. The largest southernmost single island in India is

(a)  Rameswaram Island

(b)  Minicoy Island

(c)  Car Nicobar Island

(d)  Great Nicobar Island

Answer: (d)

60. Which category best describes BIOS?

(a)  Hardware

(b)  Malware

(c)  Firmware

(d)  Utility

Answer: (d)

61. Janani Suraksha Yojana, a scheme aimed to streamlining the existing mother and child welfare programmes, was launched to mark birth anniversary of

(a)  Sucheta Kriplani

(b)  Kasturba Gandhi

(c)  Lakshmi Bai

(d)  Vijaya Lakshmi Pandit

Answer: (b)

62. The Civil Service was introduced during the time of

(a)  Lord Canning

(b)  Lord Curzon

(c)  Lord Cornwallis

(d)  Lord Dalhousie

Answer: (c)

63. In which of the following Ashokan inscription Brahmi script was not used?

(a)  Sarnath

(b)  Shahbazgarhi

(c)  Dhauli

(d)  None of these

Answer: (b)

64. Which one of the following is most important item of non-plan expenditure?

(a)  Interest payment

(b)  Defence expenses

(c)  Fertilizer subsidy

(d)  Loan to public enterprises

Answer: (a)

65. Mid-Day Scheme was launched in 1995 to promote

(a)  adult literacy

(b)  universalisation of primary education

(c)  secondary education

(d)  None of the above

Answer: (b)

66. Which sector is the backbone of Indian economy?

(a)  Service sector

(b)  Financial sector

(c)  Tourism sector

(d)  Agriculture sector

Answer: (d)

67. Right of constitutional remedies comes under

(a)  fundamental rights

(b)  legal rights

(c)  constitutional rights

(d)  natural rights

Answer: (c)

68. The average salinity of the ocean water is

(a)  2.5%

(b)  3.0%

(c)  3.5%

(d)  4.0%

Answer: (c)

69. Who was the first Indian cricketer to score a triple century in Tests?

(a)  Sachin Tendulkar

(b)  Sunil Gavaskar

(c)  Virendar Sehwag

(d)  Vinod Kambli

Answer: (c)

70. Identify a nation which is a part of the BRICS nation

(a)  Botswana

(b)  Belarus

(c)  Bolivia

(d)  Brazil

Answer: (d)

71. The area covered under Survey Map 45D/7 were part of the which states?

(a)  Rajasthan and Madhya Pradesh

(b)  Madhya Pradesh and Gujarat

(c)  Gujarat and Rajasthan

(d)  Gujarat and Maharashtra

Answer: (d)

72. Mudrarakshasa was written by Vishakhadatta in which language?

(a)  Tamil

(b)  Pali

(c)  Sanskrit

(d)  Hindi

Answer: (c)

73. Economic Survey is published by

(a)  Reserve Bank of India

(b)  Planning Commission

(c)  Ministry of Finance

(d)  Indian Statistical Institute

Answer: (c)

74. When is ‘National Voters Day’ celebrated?

(a)  25 January

(b)  25 February

(c)  25 March

(d)  25 April

Answer: (a)

75. Silent Valley is situated in

(a)  Kerala

(b)  Bihar

(c)  Maharashtra

(d)  Tripura

Answer: (a)

Part III General Science & Mathematics

76. The disease in which a person fails to recognize one particular colour is called

(a)  blindness

(b)  colour blindness

(c)  night blindness

(d)  None of these

Answer: (b)

77. An electromagnet is made from

(a)  soft iron

(b)  steel iron

(c)  cobalt

(d)  brass

Answer: (a)

78. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

(a)  Phosphorus

(b)  Chlorine

(c)  Bromine

(d)  Helium

Answer: (c)

79. The average of x1, x2 and x3 is 14. Twice the sum of x2 and x3 is 50. What is the value of x1?

(a)  20

(b)  22

(c)  16

(d)  17

Answer: (d)

80. The most important ore of aluminium is

(a)  Bauxite

(b)  Calcite

(c)  Calamine

(d)  Galena

Answer: (a)

81. A number leaves remainder 44 when divided by 52. If the number is divided by 13 then remainder will be

(a)  2

(b)  3

(c)  4

(d)  5

Answer: (d)

82. Dynamite was discovered by

(a)  Backeland

(b)  Alfred Nobel

(c)  Avogadro

(d)  Baeyer

Answer: (b)

83. Which of the following is the best conductor of electricity?

(a)  Ordinary water

(b)  Boiled water

(c)  Sea water

(d)  Distilled water

Answer: (c)

84. The present population of a town is 48,000. If it increases at 5% each year then what will be increase in population after 3 years?

(a)  7,566

(b)  8,144

(c)  9,600

(d)  16,000

Answer: (a)

85. What is laughing gas?

(a)  Carbon dioxide

(b)  Nitrous oxide

(c)  Sulphur dioxide

(d)  Hydrogen peroxide

Answer: (a)

86. The minimum distance between the source and the reflector in air so that an echo is heard approximately?

(a)  10.2 m

(b)  12.5 m

(c)  15.0 m

(d)  17.2 m

Answer: (d)

87. The value  is

(a)  12

(b)  18

(c)  16

(d)  24

Answer: (a)

88. Diamond and Graphite are similar in

(a)  electric conductivity

(b)  crystal structure

(c)  density

(d)  atomic weight

Answer: (b)

89. A bag contains Rs 155 in denominations of Rs 1 coins, 50p coins and 10 p coins in the ratio 3 : 5 : 7. What is t he total number of coins in the bag?

(a)  125

(b)  175

(c)  375

(d)  395

Answer: (c)

90. If the price of a television set is increased by 25%, then by what percentage should be new price be reduced to bring the price back to the original level?

(a)  15%

(b)  25%

(c)  20%

(d)  30%

Answer: (c)

91. Nyctalopia (Night blindness) is caused by deficiency of

(a)  Vitamin-E

(b)  Vitamin-D

(c)  Vitamin-A

(d)  Vitamin-B12

Answer: (c)

92. Red rose when viewed through a blue filter it appears

(a)  red

(b)  blue

(c)  green

(d)  black

Answer: (d)

93. Blood cancer is known as

(a)  rabies

(b)  hypermetropia

(c)  leukemia

(d)  None of these

Answer: (c)

94. pH of blood is

(a)  5.4

(b)  6.2

(c)  7.4

(d)  8.7

Answer: (c)

95. ‘Bar’ is the unit of

(a)  heat

(b)  temperature

(c)  current

(d)  atmospheric pressure

Answer: (d)

96. A pole of 6 m high casts a shadow 2√3 m long on the ground, then the sun’s elevation is

(a)  60°

(b)  45°

(c)  30°

(d)  90°

Answer: (a)

97. The product of two numbers is 45 and their difference is 4. The sum of squares of the numbers is

(a)  135

(b)  240

(c)  73

(d)  106

Answer: (d)

98. A photograph of sizes 35 cm by 22 cm is mounted onto a frame of external dimension 45 cm by 30 cm. Find the area of the border surrounding the photograph.

(a)  540 sq cm

(b)  620 sq cm

(c)  580 sq cm

(d)  600 sq cm

Answer: (c)

99. One angle of a pentagon is 140°. If the remaining angles are in the ratio 1 : 2 : 3 : 4, then what is the greatest angle?

(a)  144°

(b)  150°

(c)  152°

(d)  160°

Answer: (d)

100. A chord of length 8 cm is drawn at a distance of 3 cm from t he center of a circle. What is the radius of the circle?

(a)  3.5 cm

(b)  5 cm

(c)  4.5 cm

(d)  6 cm

Answer: (b)

101. If 13 + 23+ 33+ … + 103=3025, then the value of 4 + 32 + 108 +….+ 4000 will be

(a)  12000

(b)  12100

(c)  12200

(d)  12400

Answer: (b)

102. The sum of the digits of a two digit number is 8. If 36 are subtracted from the number, then its digits are interchanged. Find the number.

(a)  26

(b)  35

(c)  53

(d)  62

Answer: (a)

103. If  then cos θ is equal to

(a) 

(b) 

(c) 

(d) 

Answer: (d)

104. Which of the following is used in pencils?

(a)  Graphite

(b)  Charcoal

(c)  Silicon

(d)  Phosphorus

Answer: (a)

  1. If sides of a square increased by 25%, then its area increases

(a)  22%

(b)  55%

(c)  40.5%

(d)  56.25%

Answer: (d)

106. Newton is used to measure

(a)  speed

(b)  force

(c)  volume

(d)  area

Answer: (b)

107. Scurvy is caused due to the deficiency of

(a)  vitamin-A

(b)  vitamin-D

(c)  vitamin-B

(d)  vitamin-C

Answer: (d)

108. In a cyclic quadrilateral ABCD, ∠A = 80°, then ∠C is equal to

(a)  80°

(b)  160°

(c)  100°

(d)  120°

Answer: (c)

109. The age of a man is three times the sum of the ages of his two sons. After five years his age will be double of the ages of his sons, The father’s present age is

(a)  40 yr

(b)  45 yr

(c)  50 yr

(d)  55 yr

Answer: (b)

110. If the perimeter of a circle is equal to that of a square, then the ratio of their areas is

(a)  22 : 7

(b)  7 : 22

(c)  14 : 11

(d)  11 : 7

Answer: (c)

111. What is the physical quantity whose dimensions are [ML2T2]?

(a)  Work done

(b)  Momentum

(c)  Pressure

(d)  Force

Answer: (a)

112. Two trains having length 105 m and 90 m are approaching each other on two parallel tracks at a speed of 45 km/h and 72 km/h respectively. How much it takes to cross each other?

(a)  5 s

(b)  6 s

(c)  7 s

(d)  8 s

Answer: (b)

113. Three bells toll at intervals of 9, 12 and 15 minutes respectively. All the three began to toll at 8 AM. At what time will they toll together again?

(a)  8.45 AM

(b)  10.30 AM

(c)  11.00 AM

(d)  1.30 PM

Answer: (c)

114. Which one of the following is not a radioactive element?

(a)  Uranium

(b)  Radium

(c)  Thorium

(d)  Cadmium

Answer: (d)

115. Alzheimer disease related to

(a)  kidney

(b)  eye

(c)  brain

(d)  None of these

Answer: (c)

116. 20 women do a work in 16 days and 16 men do the same work in 15 days. What is the work efficiency ratio of 1 man and 1 woman?

(a)  3 : 4

(b)  4 : 3

(c)  5 : 3

(d)  None of these

Answer: (a)

117. Find the value of x in the equation 

(a)  3

(b)  4

(c)  6

(d)  7

Answer: (b)

118. 

(a)  14

(b)  16

(c)  16.6

(d)  18.8

Answer: (b)

119. If the selling price of 10 books is equal to the cost price of 12 books, the gain percent is

(a)  20%

(b)  18%

(c)  16%

(d)  25%

Answer: (a)

120. How much time sunlight takes to come on Earth?

(a)  2 min and 8 s

(b)  6 min and 10 s

(c)  8 min and 20 s

(d)  9 min and 16 s

Answer: (c)

121. CT Scan uses

(a)  Ultrasounds waves

(b)  X-rays

(c)  Gamma rays

(d)  None of these

Answer: (b)

122. If x * y = (x + 3)2 (y – 1) then the value of 5 * 4 is

(a)  192

(b)  182

(c)  180

(d)  172

Answer: (a)

123. The difference between two natural numbers is 4 and the difference of their reciprocals is 1/8. What is the sum of the numbers?

(a)  6

(b)  12

(c)  18

(d)  24

Answer: (b)

124. Cooking gas contains more than 90% of

(a)  Butane

(b)  Methane

(c)  Helium

(d)  Sulphur dioxide

Answer: (a)

125. Blood pressure is dependent on

(a)  systolic force

(b)  cardiac output

(c)  peripheral resistance

(d)  All of these

Answer: (d)

126. A man travels first half of a certain distance at 64 km/h speed and next half at 80 km/h speed. His average speed is

(a)  72 km/h

(b)  71 km/h

(c)  71.11 km/h

(d)  70 km/h

Answer: (c)

127. Which element is found on the surface of the moon?

(a)  Tin

(b)  Tungsten

(c)  Tantalum

(d)  Titanium

Answer: (d)

128. The largest endocrine gland is

(a)  pancreas

(b)  thyroid

(c)  pituitary

(d)  testis

Answer: (b)

129. If  then x is equal to

(a)  3

(b)  2

(c)  −2

(d)  3, −2

Answer: (d)

130. If the rate of interest is 10% per annum and is compound half yearly, the principal of Rs 400 in 3/2 year will amount to

(a)  Rs 463.00

(b)  Rs 463.05

(c)  Rs 463.15

(d)  Rs 463.20

Answer: (b)

131. If  then what are the value of p and q?

(a)  p = 0, q = 1

(b)  p = 1, q = 0

(c)  p = 1, q = 1

(d)  p = −1, q = −1

Answer: (a)

132. The radius of a wheel is 21 cm. How much revolution it takes to cover a distance of 924 m?

(a)  500

(b)  600

(c)  700

(d)  800

Answer: (c)

133. Which of the following has the highest refractive index?

(a)  Air

(b)  Water

(c)  Diamond

(d)  Glass

Answer: (c)

134. By selling a fan for Rs 1200, Sanjay loses Rs 200. At what price must he sell it to gain 10%?

(a)  1500

(b)  1520

(c)  1560

(d)  1540

Answer: (d)

135. A shopkeeper has paid Rs 120 for a pair of shoes. He sold it to a customer at loss of 20%. For how much did he sell it?

(a)  Rs 86

(b)  Rs 96

(c)  Rs 66

(d)  Rs 56

Answer: (b)

136. Cutting and tying of the fallopian tube is called

(a)  tubectomy

(b)  vasectomy

(c)  sterilization

(d)  hysterectomy

Answer: (a)

137. What is unit of Work and Energy?

(a)  Joule

(b)  Ampere

(c)  Kilogram

(d)  Meter

Answer: (a)

138. The study of internal structure of organism is called

(a)  anatomy

(b)  agronomy

(c)  agrology

(d)  anthropology

Answer: (a)

139. The blue colour of the clear sky is due to

(a)  diffraction of light

(b)  scattering of light

(c)  reflection of light

(d)  refraction of light

Answer: (b)

140. Washing Soda is the common name of

(a)  calcium carbonate

(b)  sodium carbonate

(c)  calcium bi-carbonate

(d)  sodium bi-carbonate

Answer: (b)

141. A goat is tied to one corner of a square plot of sides 12 m by a rope of 7 m long. Find the area it can graze?

(a)  38.5 sq. m

(b)  49 sq. m

(c)  79 sq. m

(d)  154 sq. m

Answer: (a)

142. A cone and a cylinder have their heights in the ratio 4 : 5 and their diameters are in the ratio 3 : 2. What is the ratio of their volumes?

(a)  1 : 3

(b)  2 : 5

(c)  3 : 5

(d)  4 : 7

Answer: (c)

143. When water freezes, its density

(a)  increases

(b)  remains constant

(c)  decreases

(d)  becomes zero

Answer: (c)

144. If (5a – 2b) : (2a + b) = 7 : 10, then what is a : b?

(a)  2 : 3

(b)  3 : 2

(c)  3 : 4

(d)  1 : 7

Answer: (c)

145. Speed of a boat in still water is 9 km/h. It goes 12 km downstream and comes back to the starting point in three h ours. What is the speed of water in the stream?

(a)  3 km/h

(b)  3.5 km/h

(c)  4 km/h

(d)  5 km/h

Answer: (a)

146. In covering a distance of 30 km, A takes on hour more than B. If A doubles his speed, then he would take two hours less than B. A’s speed is

(a)  4 km/h

(b)  7 km/h

(c)  6 km/h

(d)  5 km/h

Answer: (c)

147. What is the remainder when 3x3 – 7x2 + 11x + 1 is divided by (x + 3)?

(a)  38

(b)  −11

(c)  −176

(d)  196

Answer: (c)

148. Which are the primary colours?

(a)  Red, Yellow, Blue

(b)  Red, Magenta, Blue

(c)  Red, Green, White

(d)  Red, Green, Blue

Answer: (d)

149. Find the 4th proportionate of 4, 7 and 12 is

(a)  21

(b)  20

(c)  35

(d)  25

Answer: (a)

150. Which is called oil of vitriol ?

(a)  Potassium dichromate

(b)  Phosphoric acid

(c)  Calcium hydroxide

(d)  Sulphuric acid

Answer: (d)

Latest Govt Job & Exam Updates:

View Full List ...